Een enthousiaste redactieraad heeft input geleverd voor dit leertraject over groepsdynamica. Een belangrijk thema waar veel professionals in de zorg, zowel bewust als onbewust, mee te maken hebben.
Dit is juist zo'n belangrijk onderwerp, omdat niet iedereen zich bewust is van de invloed van groepsdynamica op cliënten en zichzelf. – Redactieraadlid
Doel
Je werkt als professional in de gehandicaptenzorg nauw samen binnen verschillende groepen. Het begrijpen van de groepsdynamica binnen en tussen die groepen is belangrijk. Het doel van dit onderwerp is om de eerste stappen te kunnen zetten in het zorgen voor een gezonde groepsdynamica. Hiermee draag je bij aan betere zorg voor cliënten en een prettiger werkklimaat voor professionals.
Waar ben ik?
Groepsdynamica bestaat uit verschillende aspecten. Ontdek de invloed van de situatie, de rol en de persoon. Hoe ziet jouw mindmap op het gebied van triggers, krachten en valkuilen eruit?
Het is goed om allereerst naar jezelf te kijken en naar jouw invloed op de groepsdynamica en andersom. - Redactieraadlid
Casussen 'Wat Kaylee niet weet is dat ...' en 'Een dag in 'Alliantiehuis'' (LVB/MVB)
Groepsdynamica wordt duidelijk op verschillende manieren, dit verschilt per persoon en groep. Op de groep van Kaylee is van alles aan de hand. Wat betekent dit voor de groepsdynamica en wat kan je hierin als professional betekenen? Ook ga je aan de slag met het voorzien van gevolgen voor de groepsdynamica aan de hand van verschillende situaties. Wat voorzie jij?
In deze bouwstenen worden veel verschillende situaties geschetst. Beantwoord de vragen en bekijk de bijpassende theoriehoofdstukken.
Casus 'Wat de begeleider niet weet is dat ...'
In deze bouwsteen staat de groepsdynamiek binnen groepen professionals centraal. Wat doet de groepsdynamiek met andere collega's en met cliënten? Door te oefenen met signaleren, duiden en handelen kun je het geleerde vervolgens meenemen naar jouw werkvloer.
Praktijkopdrachten
De praktijkopdrachten sluiten aan bij wat is tegengekomen in andere bouwstenen. Je oefent bijvoorbeeld met 'kwetsbaar' zijn om de basis voor groepsdynamica te stimuleren. Wat deel jij met de mensen om je heen?
Reflectieopdrachten
Binnen de reflectieopdrachten is veel ruimte voor intervisie. Want wat zie jij eigenlijk om je heen gebeuren op het gebied van groepsdynamica? Wat doet dit met jou en hoe reageer jij daarop?
Reflectieopdracht 'Mijn invloed in groepsdynamica vergroten'
Reflecteer aan de hand van verschillende methoden op jouw invloed in groepsdynamica. Onder andere door na te denken over jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.
Wat kun jij goed en waar liggen jouw valkuilen?
Wat voor stijl heb jij in groepen als het gaat om het beïnvloeden van groepsdynamica?
De verschillende opdrachten zijn echt gericht op het vergroten van inzicht, zowel van jouw invloed op groepsdynamica als andersom. En wat kun jij hierin betekenen als professional? - Redactieraadlid
Dankwoord
Speciale dank gaat uit naar de leden van de redactieraad die enthousiast, actief en betrokken hebben meegewerkt aan deze module.
Heel leerzaam om vanuit verschillende perspectieven samen tot dit mooie eindresultaat te komen. - Redactieraadlid
- Inge Anthonijsz - CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise)
- Leonie Derksen - Siza
- Rick Groetelaers - Ipse de Bruggen
- Julia Koopmans - Het Raamwerk
- Maurice Luijk - Cordaan
- Jocelyn Nugteren - ASVZ
- Vanessa Olivier - CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise)
- Anouk Vroomen - Hartekampgroep
- Saskia Meulman - Aveleijn
Dit leertraject is ontwikkeld door Goudvisie in opdracht van de VGN Academie.
Credits:
VGN Academie