Serie nouă (III). Nr. 139, august 2019
În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: #ErasmusDAYS 2019 —— Fetele din România se îndreaptă către Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM) —— Mobilitatea transnațională a elevilor – un proiect al Agenției Naționale poloneze la care participă și școli din România —— Studiu privind percepțiile studenților și cadrelor didactice referitoare la programele de mobilități internaționale —— Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană —////— Evenimente dedicate Programului de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Învățăm împreună – un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 —////— Învățământ universitar în Erasmus+: Universități românești – Universități europene —— U-Multiranking 2019 —////— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Săptămâna europeană a competențelor profesionale —— Pionierii Cartei de Mobilitate VET —////— Educație școlară în Erasmus+: Erasmus este despre oameni... —— Europa – Porți Deschise, un proiect Erasmus+ în județul Olt —////— Educația adulților în Erasmus+: Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – promotor de proiecte Erasmus+ pentru educația adulților —////— Corpul European de Solidaritate: 5 simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA —////— Eurodesk România te informează —////— Multilingv. Multicultural: European Language Label – 20 de ani de inovație și creativitate în educația lingvistică —////— Publicațiile Eurydice: Key Data on Early Childhood Education and Care in Europe – 2019
#ErasmusDAYS 2019
În perioada 10, 11 și 12 octombrie 2019 îți propunem să fii ambasador #ErasmusDays2019, organizând o activitate care vizează Programul Erasmus+ chiar la tine în organizație!
Evenimentul va fi promovat pe harta interactivă a Europei și lumea întreagă poate afla despre el!
Fiecare instituție are libertatea de a-și organiza evenimentele (seminare, reuniuni cu partenerii, expoziții de fotografie, concerte, emisiuni de radio, conferințe, activități digitale etc.). Evenimentele se vor înregistra pe www.erasmusdays.eu și se vor promova pe rețelele sociale cu hashtagul #ErasmusDays.
Pe 10, 11 și 12 octombrie 2019, cele nouă milioane de foști și actualii beneficiari (elevi și adolescenți, studenți, ucenici, profesori și instructori, actori din domeniul tineretului), precum și reprezentanții societății civile (organizații europene, asociații ale părinților etc.) își pot arăta angajamentul lor față de Europa.
Fetele din România se îndreaptă către Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM)
Ceea ce aduce nou proiectul Gender4STEM, din programul Erasmus+ Acțiunea cheie: Cooperarea pentru inovare și schimbul de bune practici, Parteneriate strategice pentru educația școlară cu obiectivul principal al proiectului: dezvoltarea inovării, nu este doar soluția propusă pentru a crea instrumente și activități didactice cu scopul de a crește afluxul de eleve din învățământul pre-universitar către Științe, Tehnologie, Inginerie si Matematică ci și consorțiul atât de divers și cu o consistentă experiență în abordarea problemelor legate de dimensiunea de gen. Proiectul a fost inițiat și este coordonat de prestigiosul Institut de Știință și Tehnologie din Luxemburg (LIST) având parteneri asociația “Women in Digital Empowerment“, WIDE (Luxembourg), o organizație de referință pentru adolescente, Stichting VHTO din Amsterdam (Olanda), Smart Venice SRL Veneția, (Italia), Consulio (Croația) și Fundația Professional din Târgu Mureș (România).
Proiectul promovează și sprijină profesorii în abordarea echilibrului de gen și a diversității în clasă. Scopul său este de a combate reprezentarea redusă a fetelor în educația STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și, ulterior, a femeilor în cariere legate de STEM.
Acest deziderat are o dimensiune europeană, după cum au arătat mai multe studii și statistici recente. Cu toate acestea, un studiu al Comisiei (2015) a constatat că mai multe femei care intră pe piața locurilor de muncă STEM pot crea un impuls anual de 9 miliarde Euro în zona UE. În plus, pentru a îmbunătăți performanța operațională și financiară, investiția în femei sporește inovația, permite o mai bună rezolvare a problemelor și performanțelor grupului și îmbunătățește reputația companiei (Anita Borg Institute, 2014).
Învățământul care se adresează celor patru componente STEM se caracterizează încă printr-o mare diferență de gen și, deși femeile sunt subreprezentate în sectoarele STEM în majoritatea țărilor, ele reprezintă o sursă importantă de talent neexploatat. Sunt mai multe cauze care împiedică fetele să participe în domeniile reprezentate de STEM, printre acestea putem include tradițiile culturale și stereotipurile, precum și prejudecățile inconștiente despre fetele care se orientează către educația STEM (de exemplu, știința este solitudine, știința este mai potrivită pentru bărbați ...).
Scriem acest articol pentru a promova soluții de învățare inovatoare și personalizate oferite de proiectul Erasmus+ Gender4STEM, si anume o platformă online care cuprinde materiale cu valoare adăugata, gata pentru a fi folosite, însoțite de o formare asociată curriculei cadrelor didactice. Profesorii din învățământul pre-universitar sunt sprijiniți cu exemple concrete, pentru a trata diversitatea de gen în sălile de clasă (de exemplu ajutându-i să proiecteze programe educaționale adecvate, să organizeze activități practice, să promoveze carierele din domeniul STEM) si în acest fel să implice mai multe fete în educația pentru STEM.
Ateliere de lucru creative cu profesioniste STEM, cu eleve din școli care sunt parteneri asociați, folosirea ultimelor metodologii care sa dezvolte așa numitele competențe ale secolului al 21-lea (Comunicarea, Colaborarea, Creativitatea si Gândirea critică) au contribuit la selectarea celor mai importante stereotipuri prezente în societate si inițierea contra argumentelor pentru a le putea combate.
„Asistentul în predare al Profesorului“ se numește platforma (necesită conectarea folosind un nume de utilizator și completarea unor date) care te ajută să-ți evaluezi propriile stereotipuri (de care ești conștient sau nu) prin rezolvarea unui chestionar și care îți și recomandă materialele ideale pentru folosirea acestora în clasă.
Prezentarea femeilor și adolescentelor care sunt un model demn de urmat – în cazul nostru ing. Maria Nits, fostă elevă la Colegiul Național „Unirea“, acum absolventă și studentă la “Imperial College“, London și Daria Petca, precum și activitățile interactive în care s-au folosit telefonul mobil și platforma, în fața unei asistențe de 70 de persoane, parteneri, profesori, profesioniști STEM, decidenți din educație, psihologi, consilieri, studenți străini și români a constituit Evenimentul de Multiplicare din 6 iunie 2019.
Recomandăm tuturor colegilor profesori să consulte platforma și site-ul proiectului unde se găsesc materiale care pot fi folosite în mod creator pentru cultivarea unei atitudini corecte în ceea ce privește dimensiunea de gen și orientarea fetelor către științe.
Angela Cotoară, Fundația Professional
Mobilitatea transnațională a elevilor – un proiect al Agenției Naționale poloneze la care participă și școli din România
S-au publicat rezultatele primei runde de selecție în proiectul „Mobilitatea transnațională a elevilor”, finanțat prin Fondul Social European, din cadrul Programului operațional sectorial pentru dezvoltarea educației bazate pe cunoaștere în domeniul educației sociale, axele — inovare socială și cooperare transnațională, acțiunea 4.2. Programe de mobilitate transnațională.
Pe 11 iunie 2019, Fundația pentru Dezvoltarea Sistemului Educational (Foundation for the Development of the Education System - FDES) din Polonia – coordonatorul proiectului – a anunțat rezultatele candidaturilor depuse până la 25 februarie 2019. S-au primit 384 de candidaturi de la școli din toată Polonia. Suma maximă alocată unui proiect este de de 200.000 PLN (aprox. 47,000 Euro). Sunt 282 de proiecte depuse de instituții cu o experiență anterioară în implementarea de proiecte internaționale și 102 proiecte depuse de instituții fără o experiență anterioară. Se vor cofinanța 169 proiecte, valoarea totală a acestora ajungând la peste 5.000.000 EUR. Școlile poloneze au depus 31 de candidaturi care implică școli din România, dintre care 11 vor primi finanțare.
Dorim mult succes tuturor solicitanți ale căror cereri de finanțare au fost acceptate!
O nouă cerere la propuneri de proiecte va fi lansată în cel de-al treilea trimestru al anului curent, la care sunteți deja invitat să participați. Informațiile privind noua selecție vor fi disponibile pe site-ul proiectului, la începutul lunii septembrie.
Modalitatea în care pot fi depuse formularele de candidature și alte detalii despre proiectul „Mobilitatea transnațională a elevilor” au fost publicate în numerele din ianuarie, februarie și martie 2019 ale revistei ANews.
Studiu privind percepțiile studenților și cadrelor didactice referitoare la programele de mobilități internaționale
A fost publicat Studiul privind percepția studenților și a cadrelor didactice cu privire la programele de mobilități internaționale, având ca principale obiective: identificarea atractivității programului Erasmus+ și formularea de recomandări în ceea ce privește creșterea interesului grupurilor vizate pentru participarea la mobilități de studiu și de formare/predare în alte țări.
Printre concluziile studiului se numără:
- Nivelul de informare cu privire la oportunitățile de mobilități studențești este unul mediu spre ridicat. Mesajul ajunge la studenții care ar putea fi cei mai probabili beneficiari ai programului.
- Studenții din top 10% sunt cei care manifestă cel mai mare interes pentru bursele în străinătate. Dar această caracteristică este mediată de tipul universității din care studenții provin.
- Percepția unor șanse reale de a obține bursa (determinată de autoplasarea în zona studenților cu rezultate bune), numărul mediu sau ridicat de burse per student și percepția unei selecții corecte reprezintă factori motivaționali de a aplica pentru o bursă.
Printre principalele piedici de a participa la o mobilitate și implicit de a candida pentru obținerea unei burse se numără:
- Nevoia de a acoperi o parte din cheltuieli deoarece bursa nu acoperă întotdeauna cheltuielile de întreținere, iar aportul financiar personal poate fi uneori semnificativ.
- Obligațiile existente în prezent (loc de muncă, familie, prieteni). Conexiunea cu grupul de persoane semnificative sau deținerea unui loc de muncă fac plecarea temporară mai dificilă, încărcată de costuri simbolice sau de decizia de a renunța la anumite lucruri.
Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană
Dorești să urmezi un program de masterat în străinătate, dar te întrebi cum îți vei finanța taxele de studiu și cheltuielile zilnice? Programul Erasmus+ Master Loan a fost conceput pentru a te ajuta. Erasmus+ Master Loans sunt credite garantate de UE cu condiții de rambursare favorabile. Sunt concepute pentru a-i ajuta pe potențialii studenți să își finanțeze cursurile de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.
- Nu sunt necesare garanții.
- Ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață.
- Nu se solicită rambursarea pentru o perioadă de până la doi ani de la terminarea studiilor.
În urmă cu doar câteva luni, instituția financiară nebancară FINS a semnat cu Fondul European de Investiții primul acord de garantare Erasmus+ din România. Acesta va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru aproximativ 450 de studenți care doresc să își continue studiile de master în străinătate și pot beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia într-o altă țară participantă la programul Erasmus+.
Studenții trebuie să depună cererea la o sucursală a băncilor, la universități sau on-line, împreună cu următoarele documente:
- ultima diplomă obținută
- chitanța pentru taxa de înscriere SAU un document care să confirme înscrierea și să menționeze costul programului de masterat
Un program de masterat în străinătate poate fi un pas important pentru cariera ta. Finanțează-l cu ajutorul împrumutului Erasmus+ pentru masterat!
Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021
Învățăm împreună – un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021
Ca dascăli, putem spune că în educație factorul uman este esențial, nu doar prin capacitatea profesorului de a fi spontan, de a se adapta și de a găsi soluții creative pentru elevii săi, ci și prin legătura pe care o stabilește cu elevii săi. Trăim vremuri în care profesorul nu poate să adopte strategiile didactice tradiționale, el trebuie să fie atent la nevoile elevilor pe care îi are în față, să empatizeze, să devină un facilitator și un exemplu în învățarea experiențială.
Proiectul ,,ÎNVĂȚĂM ÎMPREUNĂ” (2018-EY-PICR-R1-0006) din cadrul Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, implementat în perioada 01.10.2018- 31.09.2019, este un proiect național de cooperare în parteneriat în domeniul incluziunii copiilor romi în școală, ce a permis cadrelor didactice implicate să atingă acest deziderat al învățării experiențiale.
Rezultatele activităților sunt din cele mai diverse și mai complexe: 6 curriculumuri transdisciplinare și transcurriculare noi (”Toleranța schimbă vieți”, ”Copil ca tine, sunt și eu”, ”Inclusivitate și mediu multicultural”, ”Competențe civice”, ”Școala incluzivă”, ”Predarea centrată pe elev într-un mediu multicultural”) ce pot fi utilizate ca resurse deschise, 1 sit oficial, 3 ateliere de comunicare cu părinții, 32 de activități cu elevii, o revistă electronică și poate cele mai importante sunt legate de schimbarea mentalității cadrelor implicate și a elevilor, care au înțeles că joaca și dobândirea de competențe, cunoștințe prin experiența trăită asigură trainicia educației.
Proiectul ”Învățăm împreună” a ajutat la consolidarea grupuril or, a ideii de implicare, de adaptare continuă, a amplificat dorința de dăruire a încrederii în beneficiul formării.
Prin intermediul activităților propuse copiilor şi mai ales a modalităţii de abordare a acestora, elevii au conștientizat problematica discriminărilor de orice fel, nevoii de incluziune, ideea că împreună pot schimba ”lumea” ( adică comunitatea lor )..
Colaborarea, spiritul de echipă, ideea ade apartenență la o comunitate i-a apropiat, le-a permis să observe că ceea ce contează e conlucrarea, ajutorul oferit şi primit în rezolvarea sarcinilor, iar jocurile la care au participat au fost liantul potrivit în vederea relaţionării perfecte. Părinţii au apreciat schimbarea survenită în comportamentul propriilor copii: mai multă armonie, mai puţine animozităţi, mai multă empatie și dorință de a ajuta pe cle de lângă tine. În acest fel, şcoala a putut apropia elevii de etnii diferite, ajutând copiii romi la integrare într-un colectiv anume, datorită implicării membrilor acestui colectiv - elevi şi profesori - în activităţi care să le permită tuturor să activeze în comun pentru realizarea unor obiective şi, odată acestea îndeplinite, fiecare să simtă că rezultatul final îi aparţine, la fel ca celui de lângă el.
Doamna Inspector Școlar General, profesor Eugenia Marcela Dărămuș, în urma implementării proiectului la nicelul celor 6 școli partenere, din medii defavorizate, a concluzionat:
Un alt beneficiu important al acestui proiect a fost consolidarea legăturii dintre profesor-elev-părinte. Deși, la început am fost puțin sceptici în ceea ce privea dorința de implicare a părinților în activitățile proiectului, aceștia au fost deschiși la comunicare și au fost alături atât elevilor, cât și nouă, profesorilor. Acest lucru demonstrează faptul că părinții și elevii sunt cheia schimbărilor în educație.
Unul dintre obiectivele proiectului este promovarea valorii inestimabile a familiei, protejarea ei de influenţele nocive care se repercutează tot mai mult asupra membrilor acesteia, expunând-o la diverse pericole cum ar fi: destrămarea, lipsa de înțelegere și efectele discriminării pe plan social.
Prin intermediul activităților dedicate părinților din acest proiect și ca urmare a schimbării comportamentului copiilor participanți, s-a înțeles mai bine funcţia educativă a familiei, care constă în formarea priceperilor, deprinderilor de viaţă și cultivarea sentimentelor pozitive. Rolul familiei ca partener în educație a fost așadar pe deplin asumat de către părinții beneficiari în parcursul dezvoltării copilului din punct de vedere fizic, intelectual, moral si estetic.
Acum, la final de proiect, suntem extrem de încântați și recunoscători deoarece știm că cea mai mare bucurie este aceea de a schimba în bine viața unui copil.
Toate activitățile au fost adaptate atent grupului de elevi, existând o permanentă dinamică în acest sens. S-a ținut seama de dorințele și interesele participanților, insistându-se pe componenta dezvoltării personale, esențială în procesul devenirii și conștientizării fiecărui individ, care este invitat așadar să identifice, să recunoască și să apere valorile morale, civice și personale în împrejurările concrete ale vieții de zi cu zi.
– Echipa de proiect –
Învățământ universitar în Erasmus+
Universități românești – Universități europene
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) face parte din CIVICA – The European University in social sciences, din care mai fac parte Universitatea Bocconi (Italia), Universitatea Central Europeană (Ungaria), Institutul European Universitar (organizație europeană interguvernamentală, Italia), Hertie School of Governance (Germania), Școala Națională de Studii Politice și Administrative (România), Sciences Po (Franța), Școala de Economie din Stockholm (Suedia), precum și London School of Economics and Political Science (partener asociat, Marea Britanie).
„CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, a fost selectată de Comisia Europeană ca fiind una dintre universitățile europene pilot. Am primit anunțul cu entuziasm și suntem onorați că, alături de cele șase universități de top din Franța, Germania, Ungaria, Italia și Suedia, vom crea prototipul universității de mâine. Propunerea participării a venit din partea Universității Central Europene și a fost sprijinită imediat de celelalte universități din consorțiu care cunoșteau activitatea SNSPA și cu care am colaborat în trecut. Pregătirea și armonizarea aplicației au constat într-un proces complex, dar relativ ușor, deoarece principiile și zonele de interes ale partenerilor sunt similare. Numeroase aspecte au fost coagulate în timp record, cu multe întâlniri pe Skype, telefoane sau e-mail-uri. Am apreciat în mod special implicarea colegilor, entuziasmul pentru această intițiativă europeană, dar mai ales complementaritatea instituțiilor noastre. Consorțiul își propune activități concrete comune, care vor fi demarate în lunile următoare, în beneficiul studenților, profesorilor și cu un puternic impact asupra comunității. Acest consorțiu universitar european va conecta 38.000 de studenți, 7.000 de cadre didactice și 3.000 de angajați din personalul administrativ într-un campus inter-universitar european. De asemenea, va uni predarea cu învățarea, cercetarea cu inovația și societatea în ansamblul său, dincolo de granițele culturale, lingvistice și naționale.” — Lect. univ. dr. Alexandru Mihai Ghigiu, prorector SNSPA, coordonator în depunerea proiectului CIVICA din partea SNSPA.
Universitățile europene vor deveni campusuri interuniversitare, în cadrul cărora studenții, doctoranzii, cadrele didactice și cercetătorii vor putea circula fără opreliști. Ei își vor pune în comun expertiza, platformele și resursele pentru a furniza programe de învățământ sau module comune care să acopere diverse discipline. Aceste programe de învățământ vor fi foarte flexibile și vor permite studenților să își personalizeze educația și să aleagă ce, unde și când să studieze și să obțină o diplomă europeană. Universitățile europene vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică durabilă a regiunilor în care sunt situate, întrucât studenții lor vor colabora îndeaproape cu întreprinderi, autorități municipale, cadre universitare și cercetători pentru a găsi soluții la provocările cu care se confruntă regiunile respective.
În total, un buget de până la 85 de milioane EUR este disponibil pentru primele 17 „universități europene”. Fiecare alianță va primi până la 5 milioane EUR în următorii trei ani, pentru a-și pune în aplicare planurile și a pregăti calea pentru alte instituții de învățământ superior din UE. Progresele lor vor fi monitorizate îndeaproape.
U-Multirank — având cofinanțare prin programul Erasmus+, a publicat recent cea de-a șasea și cea mai extinsă ediție anuală a clasamentului mondial al universităților, în care au fost incluse peste 1,700 de universități din 96 de țări. U-Multirank compară performanța instituțiilor de învățământ superior în domeniile care au fost apreciate de studenți ca fiind cele mai importante pentru ei.
O noutate pentru ediția din acest an o reprezintă harta interactivă a universităților cu performanțe de top. Instituțiile europene de învățământ superior înregistrează rezultate bune: EDHEC Business School (Franța), Universitatea de Tehnologie Chalmers (Suedia) și Universitatea din Groningen (Țările de Jos) se numără printre universitățile cu cele mai bune rezultate.
U-Multirank a analizat, de asemenea, deschiderea internațională a universităților la nivel mondial. Rezultatele evidențiază corelația directă între gradul de internaționalizare a universităților gradul de satisfacție a studenților și a cadrelor didactice în ceea ce privește experiența lor de învățare sau predare. De asemenea, universitățile care colaborează cu un număr mai mare de instituții de același tip au performanțe mai bune în ceea ce privește transferul de cunoștințe și un impact mai mare din perspectiva activităților de cercetare. Cele mai recente rezultate ale U-Multirank oferă nu numai informații cu privire la efectele frontierelor deschise, dar prezintă într-un mod transparent și detaliat performanțele universităților. Aceasta înseamnă că studenții vor putea face alegeri mai bine informate cu privire la ceea ce să studieze sau unde să studieze, pe baza a ceea ce contează cel mai mult pentru ei. Universitățile pot utiliza datele U-Multirank pentru a-și evalua punctele tari și punctele slabe, pentru a găsi modalități de îmbunătățire a ofertei pe care o prezintă studenților și, de asemenea, pentru identificarea posibililor parteneri cu care ar putea coopera. Acest lucru este posibil prin faptul că utilizatorii au acces la cea mai extinsă clasificare online, la nivel mondial, care se concentrează nu numai asupra cercetării ci și asupra caracterului extrem de divers al sistemului de învățământ superior internațional.
Programul U-Multirank cuprinde un pachet de comunicare care poate fi utilizat pentru a prezenta universitățile de vârf dintr-o țară dar și pentru recrutarea studenților, în vederea promovării unei țări ca destinație de studiu.
U-Multirank oferă rapoarte de țară axate pe performanța universităților din țările incluse în analiză, materiale video și grafice informative, liste de performanță de genul „Top 25”, pe domenii, relațiile dintre universități și industrie sau între universități la nivel internațional, precum și pagini de tipul „Studiază în ...“ care promovează țările implicate.
Educație și formare profesională în Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Organizarea unui eveniment sau a unei activități în cadrul Săptămânii europene a competențelor profesionale este o modalitate excelentă de a sensibiliza opinia publică cu privire la activitatea pe care o depuneți în domeniul educației și formării profesionale.
Pentru a sensibiliza publicul cu privire la oportunitățile oferite de educația și formarea profesională, vă invită, să ne transmiteți povestea voastră VET. De exemplu, scrieți despre participarea la cursuri de formare profesională, descrieți un stagiu care v-a ajutat la deblocarea potențialului dumneavoastră profesional sau vorbiți despre un curs care v-a ajutat să rămâneți la zi cu ultimele noutăți din domeniul dvs. de activitate.
Dacă sunteți angajator și angajații dumneavoastră au beneficiat de cursuri de formare profesională, puteți prezenta avantajele participării la astfel de cursuri pentru alți angajatori. Dacă sunteți un părinte al cursantului, ați putea împărtăși modul în care v-ați sprijinit copilul pe parcursul experienței de formare.
Completați formularul de mai jos pentru a vă împărtăși povestea. Puteți include o fotografie sau un material video care reprezintă traseul dumneavoastră profesional. Echipa noastră va analiza apoi povestea și vă va contacta pentru mai multe informații.
Pionierii Cartei de Mobilitate VET
Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova, o școală specială ce furnizează servicii educaționale pentru elevii cu dizabilități, implementează și proiecte de mobilitate VET an de an începând cu anul 2010. Această nouă abordare a schimbat în mod pozitiv atitudinea elevilor, cât și a cadrelor didactice participante față de procesul de profesionalizare. Istoricul pozitiv a făcut ca în anul 2018 să obținem Carta de mobilitate VET, un instrument care este foarte util instituției noastre, prin predictibilitatea ce o asigură, dar și prin gradul ridicat de responsabilitate pe care ni-l conferă.
Participarea la Reuniunea de monitorizare tematică privind implementarea proiectelor de mobilitate în contextul CARTEI VET și a utilizării ECVET, din 8-10 iulie 2019, ne-a făcut să ne simțim onorați de compania celorlalte 20 de instituții participante. Acest sentiment s-a născut din descoperirea competențelor acumulate de aceste instituții de-a lungul anilor în procesul de implementare. Fiecare dintre participanții la reuniune au dovedit aceste competențe, în cele 3 zile de lucru, remarcându-se mai ales prin capacitatea de a inova într-un mod propriu, dar și de dorința de a trece la un nivel superior în ceea ce privește implementarea proiectelor.
Activitățile proiectate în agenda celor 3 zile de reuniune au avut caracter participativ-activ, fiind inteligent create, astfel încât toți participanții să contribuie la atelierele organizate. Pe parcursul acestora, s-a creat o simbioză foarte utilă și creativă ce i-a inclus atât pe participanți, cât și pe experții AN., în urma căreia au rezultat produse valoroase, ce servesc atât activității de monitorizare, cât și progresului și inovării proiectelor prezente și a echipelor acestora.
Pe lângă caracterul formativ al activităților ce ne-au stimulat să creăm idei și produse, considerăm foarte util și volumul informațional primit, acesta având în majoritate caracter de noutate, mai ales în contextul noului program al Comisiei Europene care urmează să fie lansat în 2021. Tot în aceeași notă, am apreciat informațiile din ultima zi de reuniune, cu referire la utilizarea ECVET în proiectele implementate. Cu toate că tematica a fost foarte tehnică, în compania unor participanți experimentați, momentul s-a lăsat cu dezbateri valoroase, ce au clarificat aspecte esențiale pentru mulți dintre noi.
Pentru mine și colega mea, Maria Năstășel, managerul instituției, au fost foarte importante și momentele de interacțiune din afara activităților din agenda de lucru. Acestea ne-au oferit prilejul să cunoaștem oameni și instituții noi și să vorbim despre rezultatele obținute de-a lungul anilor. De asemenea, reuniunea de monitorizare a fost și locul unde am reîntâlnit vechi prieteni, după câțiva ani buni, și am avut ocazia să descopăr câte ceva despre evoluția lor în acest carusel fantastic numit Erasmus+. Dar oare a simțit cineva, măcar pentru o clipă, că este monitorizat? O întrebare retorică, care spune totul despre modul fantastic în care oamenii înțeleg să lucreze și să colaboreze în domeniul VET, atât de fascinant și de necesar societății contemporane, atât în context național, cât și european.
Prof. Ionuț Smarandache, Coordonator de proiect, Liceul Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova
Educație școlară în Erasmus+
Erasmus este despre oameni...
Erasmus este despre a fi mai bun. ”Be better through learning” … cuvintele care ne-au ghidat pașii în anii de proiect… La final de Erasmus, suntem mai buni. Am învățat timp de 2 ani cum să fim mai buni. Mai buni ca dascăli, mai buni ca oameni. Pentru că Erasmus este despre oameni, în primul rând. Și apoi despre felul în câte oamenii schimbă o școală.
Liceul Teoretic ”C. Noica” din Sibiu, a derulat proiectul de mobilitate în domeniul educației școlare ”Fii mai bun, învăţând!”, finanțat în 2017 și urmând a se finaliza în 2019. Am scris acest proiect împreună cu o colegă profesor pentru învățământ primar, Mădălina Sporiș. Este un proiect de suflet, pe care l-am coordonat împreună, proiect în cadrul căruia s-au derulat 20 de mobilități de formare profesională pentru cadrele didactice din școala noastră, în Finlanda și Estonia.
Azi suntem la final. Cu ce rămânem? Cum am crescut în acești 2 ani? Am crescut ca oameni, ca profesori, ca echipă. Gândurile colegilor mei sunt elocvente:
„Fii mai bun, învățând!“ – o provocare, o experiență profesională și personală la superlativ. A reprezentat oportunitatea perfectă de a cunoaște și interacționa cu oameni dedicați educației, de a ne perfecționa mintea și sufletul în a înțelege generațiile actuale de elevi. Erasmus, într-adevăr, schimbă concepții, mentalități, vieți! Și totul în beneficiul copiilor! (prof. Mădălina Sporiș, asistent manager proiect)
În primul rând, consider că a fost o mare șansă pentru școala noastră să fie implicată în derularea acestui proiect, în perioada 2017-2019. Proiectele Erasmus+ sunt evenimente de mare importanță, prin care avem posibilitatea să adăugăm un „plus“ de valoare profesorilor din școală! Varietatea cursurilor și învățarea unor noi metode, la nivel european, se vor simți pe termen lung în creșterea calității actului de predare în instituția noastră. Fiind directorul instituției, mă bucur mult pentru acest proiect și sunt convins că este un pas important în schimbarea anumitor mentalități, a perfecționării noastre continue și a creșterii dorinței de a participa și la alte proiecte de nivel european. (prof. Mihai Ordean, director)
„Deoarece predau literatura, înainte de mobilitate, am avut unele rețineri, în sensul că nu eram sigură că există foarte multe aplicații pe care le voi putea utiliza la clasă. Dar, spre bucuria mea, am descoperit că există! Am învățat să folosesc o serie de instrumente digitale care mi-au permis să-mi pun în valoare atât creativitatea proprie, cât și pe cea a elevilor. În ceea ce mă privește, cel mai mare beneficiu este creșterea ratei de monitorizare a activității individuale a elevilor (esențială în dezvoltarea competențelor de interpretare a unui text sau de redactare de texte) și posibilitatea de a avea acces permanent (nu doar în cele 50 de minute alocate orei) la ceea ce lucrează ei, astfel încât pot să le dau un feedback în timp real. Această mobilitate a reprezentat pentru mine ca profesor un update (de care aveam mare nevoie) și o excelentă oportunitate de a micșora distanța dintre mine și elevii mei, o ocazie de a pătrunde în lumea lor, în care tehnologia digitală are un loc foarte important.“ (prof. Ana Maria Bedreagă)
„Proiectul ,,Fii mai bun învăţând!" a însemnat o provocare de a ieși din zona de confort, de a învăța metode moderne, prin aplicarea cărora întreaga interacțiune profesor-elev primește culori mai vii. Ca dascăl, ca sa te poți raporta corect la generațiile actuale de elevi, ai cu siguranță nevoie de astfel de proiecte care deschid noi orizonturi.“ (prof. Dana Bratu)
„Erasmus – o provocare a vieții profesionale. Acest proiect s-a dovedit a fi o experiență inedită, care a reușit să schimbe percepția asupra modului de predare-învățare-evaluare. Am întâlnit oameni minunați, care susțin educația prin experiență și am învățat că implementarea tehnologiei în procesul educativ poate deveni o adevărată aventură a cunoașterii.“ (prof. Cristina Husariu)
„Prin intermediul proiectului Erasmus, ne-am îmbunătățit metodele de predare-învățare-evaluare la standarde europene, am devenit mai toleranți, sociabili, prietenoși și harnici, mândri să arătăm ce pot face două mâini dibace, dar și o minte isteață, dornică de a se perfecționa continuu. Putem afirma cu certitudine că fiecare curs absolvit și-a pus amprenta europeană pe simțul didactic de-a desluși tainele învățării prin proiecte.“ (prof. Gabriela Jugar)
„O experiență fără frontiere, dinamică, menită să deschidă noi orizonturi în care valorile primează. Provocările lumii moderne zdruncină conștiințe amortite. Exemplele de bună practica, experiența colegilor profesori din celelalte țări participante au dat pulsul unei lumi noi, dornice de reusită.“ (prof. Andra Bucșa)
„Proiectul acesta a fost o fericită îmbinare între învățarea unor metode interactive în procesul de predare – învățare – evaluare, care ne apropie de noile generații de elevi, oferindu-ne totodată si posibilitatea de a interacționa cu colegi din alte țări si cu cultura acestora.“ (prof. Adina Secu)
„Prin mobilitatea proiectului Erasmus KA1 am putut să înțeleg mai bine cu ce se confruntă copiii cu diverse tipuri de dizabilități și cum ar trebui abordate astfel de deficiențe. A fost un pas hotărâtor înainte, în formarea mea ca profesor, și o mare provocare de a integra și ajuta la clasă astfel de elevi.“ (prof. Oana Trânbițaș)
Unul dintre furnizorii de formare pe care i-am ales să ne fie mentori – EUNEOS – a fost gazda cursurilor derulate în Finlanda și ]n Estonia, cu tema “Best Practices Benchmarking-General”. A fost pentru mine o șansă unică de a realiza o ”analiz[ comparativă” între sistemele educaționale din cele două țări și sistemul nostru.
Școala finlandeză este un loc al liniștii, al stării de bine, încrederii, conștiinței lucrului bine făcut…un loc unde ai sentimentul de ”acasă”. Este cu adevărat ceea ce numim ”o școală prietenoasă”. Ergonomia atrage atenția. Spațiile sunt construite pentru învățare, inclusiv holurile au această destinație. În timpul orelor, e ceva obișnuit să vezi în afara clasei grupuri mici de elevi care învață. De regulă, cu chromebook-uri în brațe, se ajută unii pe alții, lucrează în echipe. Sunt responsabili pentru ceea ce au de realizat. Este acel ”circle of trust” – profesorul are încredere că lucrezi, chiar dacă nu ești sub ochii lui. Pentru mine acest concept de ”cerc al încrederii” a fost o noutate: ni s-a explicat că funcționează pe 3 nivele – elevii sunt în imediata proximitate a profesorului atunci când acesta explică, pe nivelul următor, elevii își pot alege locul unde doresc să lucreze, oriunde în clasă, iar la nivelul al treilea, elevii pot rezolva sarcinile didactice și în afara clasei. Cuvintele cheie sunt RESPECT și ÎNCREDERE. Procesul de predare-învățare-evaluare se axează pe ÎNVĂȚARE. Evaluarea formativă este cu rol constructiv, se oferă feed-back real elevilor, iar modul în care elevul învață și implicit își construiește autonomia învățării sunt mai importante decât produsul învățării. Abordarea educațională finlandeză este mai puțin exigentă decât la noi, iar starea de bine a copiilor și fericirea lor sunt dimensiuni foarte importante pentru dascăli, fiind practic finalitatea care definește atingerea obiectivelor învățării.
Ce ducem mai departe din ce am învățat?
Aș spune tuturor că:
- este posibilă repoziționarea dascălului în clasă (și nu este greu deloc), astfel încât să fie mai mult un ”coach” (antrenor), cu mutarea accentului de pe predare pe învățare.
- este important să proiectăm/desfășurăm activități care să vizeze formarea de competențe, nu achiziția de cunoștințe.
- este benefică proiectarea colaborativă la nivelul cadrelor didactice de la clase paralele, este mult mai ușor, iar activitate în echipă poate avea o calitate superioară celei individuale.
- cultivarea stării de bine a copiilor, în primul rând.
- dezvoltarea învățării diferențiate, adaptată nevoilor fiecăruia, prin furnizarea un curriculum diferențiat, prin strategii de predare, învățare și evaluative particularizate.
Am reușit, prin acest proiect, într-o măsură suficientă încât să fim optimiști că am început schimbarea, să o aducem întâi în modul nostru de gândire, apoi în cancelarie și în sala de clasă. Astfel că lucrăm acum cu copii care se simt bine, îi încurajăm mai mult, într-o atmosferă de pace în care avem convingerea că putem schimba ceva…și să ne redefinim identitatea de profesori!
Prof. Diana Bucuță, Liceul Teoretic ”Constantin Noica” Sibiu, Manager proiect - Inspector școlar pentru învățământ primar, ISJ Sibiu
Europa – Porți Deschise, un proiect Erasmus+ în județul Olt
Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu" din Braneț, județul Olt este implicată în proiectul educațional european „Europa – Porți Deschise“/Europa – Open Gates, în cadrul căruia s-a realizat cu succes mobilitatea de formare planificată. Proiectul se încadrează în programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Acțiunea Cheie – Mobilități de Învățare Individuale ale personalului implicat în educația școlară.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 12 luni, cu data de începere 01.12.2018 și data de finalizare 30.11.2019 și a implicat participarea a cinci cadre didactice de la Școala Gimnazială "Pan M Vizirescu" la cursul european de formare “A Satisfying School: positive environment and new technologies“, organizat de un furnizor european de prestigiu în domeniu – Europass Teacher Training School.
Cursul s-a desfășurat la Barcino School din Barcelona, între 24 iunie și 05 iulie 2019 și a fost axat pe două module: în primul modul, derulat în prima săptămână, tema principală a fost educația pozitivă și crearea unui mediu școlar plăcut, modern, printr-o comunicare eficientă și stabilirea unor relații interpersonale armonioase. În ce-a de-a doua săptămână, cel de-al doilea modul s-a concentrat pe utilizarea la clasă a noilor tehnologii, respectiv a aplicațiilor educaționale și a platformelor online. Formatorii au oferit o serie de cursuri utile și atractive, organizate într-o atmosferă deschisă, relaxată, iar colaborarea cu colegii din Polonia, Croația și Ungaria a fost extrem de stimulatoare.
Acest stagiu european de formare constituie o reală oportunitate pentru cadrele didactice și pentru elevii din mediul rural de a beneficia de cele mai inovatoare metode și strategii didactice și ne așteptăm că rezultatele se vor concretiza în creșterea calității actului educațional în întreaga instituție. Proiectul Erasmus+, primul de acest tip realizat în școală – va avea un impact pozitiv asupra cadrelor didactice, elevilor și comunității locale. În următoarele luni vor avea loc activități de diseminare atât a proiectului cât și a rezultatelor învățarii precum și exploatarea la clasă a noilor resurse și cunoștințe dobândite în stagiul de formare. Proiectul "Europa Porți Deschise" se dorește a fi exact acest lucru – o poartă deschisă spre o educație de mai bună calitate și spre Europa de mâine.
Coordonator: Ramona-Elena Florescu
Educația adulților în Erasmus+
Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – promotor de proiecte Erasmus+ pentru educația adulților
Dezvoltarea potențialului creativ și productiv al unui adult, angajat sau voluntar, depinde în mare măsură de nivelul de educație și experiență al acestuia, iar modul în care acesta stăpânește noile tehnologii este un diferențiator critic pe piața muncii, dar și în obținerea și păstrarea unui loc de muncă stabil.
Rolul bibliotecarilor în creșterea nivelului de alfabetizare digitală a adulților este unul consistent, având în vedere că aceștia acționează ca agenți de educație și inovare pentru categorii largi de utilizatori, contribuind totodată la îmbunătățirea competențelor digitale ale populației, la sprijinirea adulților de a dobândi noi aptitudini și la facilitarea accesului la noi oportunități și comunități de învățare pentru publicul larg.
Din această rațiune, ANBPR și partenerii săi - Biblioteca Națională a României, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Bucovinei “I.G Sbiera” Suceava și Biblioteca Județenă “Panait Istrati” Brăila - au dezvoltat proiectul Erasmus+ cu titlul “Competențe tehnologice privind designul de produs și producția asistată pentru creșterea performanțelor creative ale angajaților-resursă din makerspace-urile din biblioteci”.
University of the Arts, Londra - gazda angajaților ANBPR şi ai Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila
UAL Short Courses Ltd din Londra a acceptat rolul de organizaţie de primire pentru doi angajaţi din cadrul ANBPR şi respectiv din Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila. Cei doi angajați au avut oportunitatea de a participa, în perioada 10-12 decembrie 2018, la cursul Autodesk AutoCAD Computer Aided Design: Beginners.
Pe durata mobilităţii la Londra, participanții români s-au bucurat de sprijinul și implicarea tuturor persoanelor cu care au interacţionat: coordonatorul cursurilor de scurtă durată, tutorele UAL, colegii de training.
Beneficiarii mobilității au dobândit cunoștințe de bază în domeniul proiectării computerizate și au fost plăcut surprinși de empatia, receptivitatea trainerilor la întrebările suplimentare ale studenților şi structurarea logică a informaţiilor.
3D Printing – sesiune de instruire livrată de Create Space London pentru doi participanți români
În perioada 25-26 mai 2019, a avut loc la Londra, cursul de formare profesională 3D Printing Training: Beginers, la care au participat 2 angajați români, unul de la Biblioteca Națională a Românie și celălalt de la Biblioteca Metropolitană București.
Cursul, susţinut de Create Space London, companie cu expertiză în domeniu, a avut drept obiective iniţierea în modelarea 3D Creative și imprimarea 3D și dobândirea abilităților de modelare 3D de bază cu ajutorul unor exerciții de imprimare 3D.
Pe durata cursului, s-au abordat teme precum: iniţierea în utilizarea software-ului open source Blender 2.8, crearea de modele imprimabile 3D, cum ar fi: un stick USB, o bijuterie, un suport de ceas, o piesă de şah (pion) etc., urmate de mai multe exerciții folosind tehnica 3D Printing.
Ca urmare a mobilității la Londra, cei doi participanți din România au beneficiat de îmbunătățirea competențelor sociale, lingvistice și culturale, dar şi de expunerea la un sistem educațional etalon.
Partnership Brokers Association – instruire în facilitarea parteneriatelor
În perioada 16-19 iulie 2019, doi angajați ai Bibliotecii Bucovinei “I.G Sbiera” Suceava au participat la cursul în domeniul facilitării parteneriatelor furnizat, la Londra, de Partnership Brokers Association.
Ca urmare a acestei participări, cei doi angajați din România au beneficiat de o experiență de învățare complexă, centrată pe acumularea de noțiuni de bază în identificarea și consolidarea parteneriatelor, precum: înțelegerea conceptului de “brokering de parteneriate”, familiarizarea cu instrumentele practice de intermediere a parteneriatelor, dezvoltarea abilităților cheie și a încrederii profesionale în acest domeniu, abordarea inovatoare privind rezolvarea problemelor în domeniul parteneriatelor etc.
Promovând o abordare „reflexivă” a practicii profesionale în domeniul parteneriatelor, cei doi participanți din România au dobândit noi cunoștințe despre intermedierea parteneriatelor, negocierea și managementul relațiilor de afaceri, revizuirea angajamentelor, explorarea provocărilor comune ce pot apărea în timpul derulării parteneriatelor etc.
Beneficiind de expertiza de top a trainerilor Partnership Brokers Association, angajații din România au valorificat din plin această experiență educațională și s-au arătat extrem de încântați de rezultatele învățării și de interacțiunea culturală cu spațiul londonez.
În intervalul septembrie-octombrie 2019 este planificată cea de-a cincea mobilitate și ultima din economia acestui proiect, instruirea urmând să aibă loc la Zagreb, Croația.
Despre ANBPR
ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru suținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.
Ioana Crihană, Director Executiv ANBPR
Corpul European de Solidaritate
5 simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA
În perioada 20 iulie – 21 august 2019 tinerii curioși de modul de funcționare și rolul instituțiilor Uniunii Europene, mai ales al Parlamentului European, au avut șansa de a participa la o serie de simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA.
Primele patru activități au fost simulări ale comisiilor Parlamentului European, activități prin care tinerii au descoperit cum funcționează Parlamentul European și cum lucrează membrii acestuia în comisiile de specialitate.
„Prin seria de simulări de Parlament European ne-am propus să creștem interesul tinerilor față de subiectele dezbătute în prezent la nivel european. Vrem ca tinerii băcăuani să își dezvolte propriile opinii, să îi ajutăm să înțeleagă modul de funcționare al unei instituții europene, dar mai ales vrem ca tinerii să își dezvolte sentimentul de cetățean european și să își asume identitatea europeană.” – Victor Cătălin Toma, președintele Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA.
După patru simulări de comisii de lucru din Parlamentul European, în cadrul cărora participanții au analizat și dezbătut teme de interes european din domeniul educației, dezvoltării profesionale, culturii și artei, sportului și sănătății, pe 21 august 2019 a avut loc ultima o simulare de ședință plenară a Parlamentului European. Participanții și-au asumat rolul de europarlamentari și, grupați pe grupurilor politice din cadrul Parlamentului European, au dezbătut și votat propunerile pregătite în cadrul primelor patru activități.
„Scopul primelor patru simulări de Parlament European a fost de a introduce participanții în atmosfera Parlamentului European, mai exact, de a-i înțelege modul de funcționare și ce presupune activitatea europarlamentarilor și a comisiilor de specialitate. În cadrul ultimei activități, tinerii băcăuani au putut participa la o simulare de ședință plenară, punctul culminant al activității Parlamentului, și au avut oportunitatea să experimenteze atmosfera discuțiilor grupurilor politice și dezbaterilor în plen care au loc într-o astfel de ședință.” - Bianca-Cristina Butacu, coordonatorul proiectului.
Activitățile au loc în cadrul proiectului Youth for Democracy implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA în perioada ianuarie - decembrie 2019 prin programul Corpul European de Solidaritate. Prin acest proiect, ADA își propune creșterea gradului de participare la viața democratică a tinerilor din județul Bacău în perspectiva alegerilor europene și naționale din 2019 și 2020, prin activități de informare și formare a competențelor democratice.
Concurs foto: “Revendică drepturile tale” 2019
Forumul European al Persoanelor cu Dizabilități invită toți cetățenii sau rezidenții UE/SEE, indiferent de vârstă, să participe la concurs și să surprindă într-o singură imagine cum arată accesul la justiție (sau lipsa acestuia) pentru persoanele cu dizabilități.
Participanții trebuie să prezinte imagini interesante cu tema „Revendică drepturilor tale”, care să evidențieze experiența persoanelor cu dizabilități în interacțiunea cu sistemul politic și cel de justiție. Imaginile pot surprinde portrete ale activiștilor, momente de la vot, activități din procedura judiciară, diverse momente de la mitinguri.
Participanții trebuie să trimită o singură fotografie însoțită de o scurtă descriere, numele autorului și locul în care a fost făcută fotografia, precum și o copie a autorizației pentru drepturi de autor.
Un juriu va selecta 20 de finaliști, iar dintre aceștia vor fi selectați 3 câștigători. Toate cele 20 de fotografii ale finaliștilor, inclusiv cele trei câștigătoare, vor fi expuse cu ocazia diferitelor evenimente, inclusiv cu ocazia Zilei Europene a Persoanelor cu Dizabilități și expoziției de fotografie de la Bruxelles.
Fotografiile trebuie trimise la Naomi Mabita - naomi.mabita@edf-feph.org până la data de 15 septembrie 2019, 23:59 CET.
Premiul Comitetului Economic și Social European pentru societatea civilă 2019
Comitetul Economic și Social European (CESE) recunoaște excelența în domeniul inițiativelor societății civile, iar tema din acest an este: „Mai multe femei în societatea și economia Europei”.
Premiul va onora inițiativele și proiectele inovatoare care au ca scop asigurarea egalității de șanse pentru femei și bărbați și a egalității de tratament a acestora în toate sferele vieții economice și sociale.
Premiul CESE pentru societatea civilă este deschis organizațiilor societății civile înregistrate oficial în Uniunea Europeană și care acționează la nivel local, național, regional sau european. De asemenea, este deschis persoanelor fizice.
Premiile în valoare de 50.000 de euro vor fi împărțite între maximum cinci câștigători.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în data de 12 decembrie 2019, la Bruxelles, Belgia, în cadrul sesiunii plenare a CESE.
La ceremonie vor fi invitați doi reprezentanți pentru fiecare câștigător, având călătoria și cazarea asigurate de CESE.
Termen limită: 6 septembrie 2019, ora 10:00 (CEST)
Multilingv. Multicultural
Price is what you pay. Value is what you get.
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
(Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway)
European Language Label – 20 de ani de inovație și creativitate în educația lingvistică
Pe 26 august 2019, la ora 12.00 a expirat termenul până la care se puteau trimite candidaturile pentru acordarea Certificatului Lingvistic European. La competiția din anul curent s-au depus 33 de candidaturi, dintre care 32 sunt eligibile. Instituțiile care au trimis spre evaluare proiecte care se adresează predării/învățării limbilor străine sunt în majoritatea lor școli gimnaziale (13) dar și colegii naționale, licee tehnologice și teoretice, cărora li s-a alăturat o fundație, beneficiară a unui proiect de parteneriat strategic în domeniul învățământului universitar. 6 dintre instituțiile care au depus candidaturi sunt și instituțiile care coordonează proiectele, în timp ce restul de 26 au calitatea de partener - majoritatea proiectelor depuse fiind finanțate prin Programul Erasmus+. În 26 dintre proiectele candidate, cea mai abordată și utilizată limbă este limba engleză. În urma evaluării, proiectelor care răspund cel mai bine criteriilor li se va acorda Certificatului lingvistic european (European Language Label) 2019.
Criteriile de evaluare vor avea în vedere:
- Concordanța cu prioritățile europene 2019.
- Valoarea adăugată a proiectului pentru predarea și învățarea limbilor străine în context naţional.
- Originalitatea și creativitatea proiectului în domeniul predării și învățării limbilor străine
- Caracterul motivant al proiectului pentru cursanții care învață limbi străine şi pentru profesorii care predau limbile străine implicate în proiect.
- Transferabilitatea rezultatelor proiectului în domeniul predării și învățării limbilor străine
- Prezența și calitatea prezenței în mediul online.
Priorități 2019:
- Dezvoltarea unor școli care să susțină incluziunea și educația de calitate și să sprijine profesorii și directorii școlilor în promovarea diversității.
- Eliminarea barierelor lingvistice cu scopul creării unor regiuni de frontieră mai dinamice.
Rezultatele evaluării vor fi anunțate pe site-ul www.erasmusplus.ro iar certificatele se vor acorda în cadrul unui eveniment care va promova dezvoltarea competențelor lingvistice și cei 20 de ani pe care distincția European Language Label îi împlinește în acest an și care va avea loc pe 26 septembrie, la Constanța.
Mai multe informații găsiți pe site-ul ANPCDEFP și pe site-ul Comisiei Europene
EURYDICE
Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.
Key Data on Early Childhood Education and Care in Europe – 2019 Edition
Educația timpurie – etapa de dinaintea învățământului primar – este recunoscută tot mai mult pentru că asigură fundația pentru învățare și dezvoltare pe tot parcursul vieții. Cea de-a doua ediție a raportului Date cheie privind educația timpurie în Europa oferă o prezentare generală a accesibilității, calității și incluziunii în educația timpurie din 38 de țări europene. Raportul arată că în multe țări europene nu există încă acces universal, calitate superioară și o integrare a serviciilor de educație timpurie.
Obținerea unui loc convenabil din punct de vedere financiar în sistemul de educație timpurie este încă dificilă pentru multe familii cu copii mai mici de 3 ani. Numai șase țări din Uniunea Europeană (Danemarca, Germania, Estonia, Slovenia, Finlanda și Suedia), precum și Norvegia garantează un loc în educația timpurie cu finanțare publică pentru fiecare copil începând de la o vârstă fragedă (6 - 18 luni). Accesibilitatea este considerabil mai bună pentru copiii de vârste mai mari. Jumătate dintre țările europene garantează un loc în educația timpurie începând de la vârsta de 3 ani. Copiii din cele mai multe țări europene frecventează ultimul an de educație timpurie gratuit.
Educația timpurie de calitate, și anume cu un conținut educațional clar, asigurată de personal cu un nivel înalt de calificare și susținută prin politici consecvente se regăsește cel mai mult în regiunea nordică, cea baltică și în regiunea balcanică.
Copiii din majoritatea celorlalte regiuni europene întâmpină schimbări pe măsură ce trec de la unitățile de tip antepreșcolar la unități de învățământ preșcolar concentrate pe educație, în jurul vârstei de 3 ani. Cu toate acestea, separarea tradițională dintre etapa de educație antepreșcolară și cea preșcolară nu este clar definită, multe țări introducând recomandări didactice pentru copii mai mici.
ACCESUL
În prezent, în jumătate dintre țările europene, ultimul an de educație timpurie este obligatoriu. Iar într-un alt sfert dintre acestea, locul este garantat prin lege. Prin urmare, obiectivul de referință pentru educație și formare (ET 2020) conform căruia cel puțin 95 % dintre copii ar trebui să participe la învățământul preșcolar începând de la vârsta de 4 ani a fost acum atins.
În ultimii cinci ani, cinci țări (Cehia, Croația, Lituania, Finlanda și Suedia) au introdus educația timpurie obligatorie cu un an înainte de începerea învățământului primar. Grecia și Ungaria au prelungit durata frecventării obligatorii de la unu la doi ani și respectiv trei ani. De asemenea, dreptul legal universal la educație timpurie a fost extins în Cehia, Polonia și Portugalia, aplicându-se acum de la vârsta de 3 sau 4 ani.
Totuși, un sfert dintre sistemele europene de educație nu dispun de un cadru legal formal care să asigure locuri pentru toți copiii în sistemul de educație timpurie. În unele dintre acestea pot exista modalități mai puțin formale de asigurare a accesului. Cererea este mai mare decât oferta în ultimul an înainte de începerea învățământului primar în comunitatea franceză din Belgia, Italia, România, Slovacia, Muntenegru și Turcia.
ACCESIBILITATEA FINANCIARĂ
În Europa, cele mai multe familii trebuie să plătească taxe pentru educația timpurie a copiilor cu vârsta până în 3 ani. În prezent, doar o singură țară europeană – Letonia – garantează un loc gratis în sistemul public de educație timpurie pentru fiecare copil începând de la vârsta de 1 an și jumătate. Luxemburg, Lituania, România și Muntenegru oferă educație timpurie gratuită, dar nu garantează locurile. În restul țărilor, cei mai mulți părinți trebuie să plătească pentru educația timpurie în primii ani. Cele mai mari taxe medii lunare sunt în Irlanda, Olanda, Regatul Unit și Elveția. De exemplu, în Irlanda, taxele medii lunare ajung la 771 EUR.
Disponibilitatea educației timpurii gratuite crește vizibil la vârsta de 3 ani și această tendință continuă cu fiecare an pe măsură ce copilul crește. Educația timpurie devine aproape universală și gratuită în aproape toate țările europene în ultimul an înainte de începerea învățământului primar.
PERSONALUL
Personalul cu un nivel înalt de calificare în domeniul educației timpurii – cu studii la nivel de licență sau un nivel superior – are o probabilitate mai mare de a crea medii de învățare stimulante, precum și de a oferi grijă și sprijin în mod adecvat. Totuși, numai o treime dintre țările europene impun ca cel puțin un membru al echipei de la fiecare grupă de copii să dețină un nivel înalt de calificare. Într-o altă treime dintre țări, personalul trebuie să aibă un nivel înalt de calificare în cea de-a doua etapă a educației timpurii, pentru copiii cu vârsta de cel puțin 3 ani (învățământ preșcolar), însă nu și în prima etapă (îngrijirea copilului sau dezvoltarea educațională timpurie).
În peste jumătate dintre țările europene sunt disponibili asistenți. În 50 % dintre cazuri, nu se cere ca asistenții să aibă studii care au legătură cu educația timpurie, iar aceștia nu au obligația de a urma cursuri de dezvoltare profesională pe perioada în care sunt angajați.
La vârsta de 2 ani, numărul maxim de copii pentru fiecare membru al personalului variază de la 3 (în Muntenegru și Norvegia) la 18 (în Spania). La vârsta de 4 ani, numărul maxim de copii la fiecare membru al personalului este 20 sau mai mult în cele mai multe țări. Raportul personal/copii pentru această vârstă este mai mic de 10 în Irlanda, Ungaria, Finlanda, Regatul Unit (Scoția) și Norvegia.
RECOMANDĂRI DIDACTICE
Toate țările europene au emis recomandări oficiale pentru a se asigura că unitățile de educație timpurie furnizează educație. Conținutul acestor recomandări variază, însă în general acestea includ obiective de învățare sau educaționale și activități adecvate vârstei, uneori sub forma unui curriculum standard. Totuși, în aproximativ o treime dintre țările europene (Belgia – comunitatea germanofonă, Bulgaria, Cehia, Grecia, Italia, Cipru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Regatul Unit – Țara Galilor și Irlanda de Nord, Albania și Elveția), se cere un conținut educațional numai pentru programele adresate copiilor cu vârsta de cel puțin 3 ani: etapa preșcolară.
Recomandările didactice evidențiază de regulă dezvoltarea emoțională, personală și socială; dezvoltarea fizică; abilitățile artistice; abilitățile lingvistice și de comunicare; înțelegerea lumii; abilitățile de cooperare și educația pentru sănătate. Mai puțin menționate sunt conștientizarea limbilor străine și educația digitală, care se adresează de cele mai multe ori copiilor mai mari. Activitățile de educație digitală recomandate în educația timpurie includ, de exemplu, citirea cărților digitale, explorarea naturii și a științelor cu dispozitive digitale, precum camerele web și GPS-ul, experimentarea și crearea unor lucrări artistice utilizând forme digitale de expresie sau jucarea unor jocuri pe computer. În unele sisteme de educație, recomandările la nivel înalt precizează care sunt competențele digitale pe care copiii trebuie să înceapă să și le formeze în cursul educației timpurii. De exemplu, Planul cadru pentru grădiniță din Norvegia recomandă ca „personalul să-i implice activ pe copii când utilizează instrumente digitale”.
TRANZIȚIA LA ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR
Copiii merg mai departe în învățământul primar în jurul vârstei de 6 ani în majoritatea țărilor europene, însă acest lucru se poate petrece încă de la vârsta de 4 ani sau mai târziu, la 7 ani. În cursul acestei perioade de tranziție, copiii și părinții lor pot întâmpina dificultăți din cauza diferențelor legate de noul mediu. Frecventarea unei unități care se află în același loc cu școala primară în ultimul an de învățământ preșcolar nu numai că asigură familiarizarea copiilor cu mediul fizic și social, ci oferă și oportunități de colaborare între personalul care se ocupă de educația timpurie și personalul școlii. În șase țări (Grecia, Cipru, Luxemburg, Suedia, Elveția și Liechtenstein), toți copiii frecventează ultimul an de învățământ preșcolar în același loc unde se află și școala primară.
Referințe: Publicația ”Key Data on Early Childhood Education and Care in Europe – 2019 Edition” [„Date cheie privind educația timpurie în Europa – ediția 2019”] este disponibilă:
ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.
Dacă doriți să nu mai primiți această publicație, va rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa unregistered@anpcdefp.ro.
Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.
Credits:
Created with images by JOSHUA COLEMAN - "untitled image" • MabelAmber - "map europe globe" • Vlad Tchompalov - "untitled image" • Emilia Niedźwiedzka - "untitled image" • mamir_k94 - "convocation mortar board graduation" • angelolucas - "bills money euro" • Maria Bobrova - "untitled image" • rawpixel - "academics african descent asian" • Park Troopers - "untitled image" • Pexels - "business desk document" • Zaini Izzuddin - "untitled image" • Thomas Stephan - "untitled image" • geralt - "bread roll croissant" • Tim Mossholder - "untitled image"