In 2022 gaf 9 procent van de personen van 16 jaar en ouder aan in de laatste 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld. Mensen met een verstandelijke beperking zijn als doelgroep extra kwetsbaar en kunnen daarnaast moeite hebben met het herkennen en bespreekbaar maken van vormen van geweld. De Meldcode helpt zorgprofessionals om huiselijk geweld (en kindermishandeling) te signaleren. Daarnaast biedt het handvatten voor hoe je met een niet-pluis-gevoel om moet gaan.
Het doel van deze update was het actualiseren van de inhoud en het herstructureren van de bouwstenen. De belangrijkste basiskennis is samengebracht in een algemene introductie. Ook is alle casuïstiek gebundeld.
Doel
Door het volgen van de bouwstenen uit dit leertraject krijgen zorgprofessionals concrete handvatten voor het (vroegtijdig) signalen van huiselijk geweld (en kindermishandeling) en het toepassen van de Meldcode.
Daarnaast leren zij te vertrouwen op hun niet-pluis-gevoel en wanneer en met wie ze hierover in gesprek gaan. Ook het vastleggen van hun handelen en de communicatie met de relevante instanties komen aan bod.
Een overzicht van de bouwstenen
Het leertraject bestaat nu uit 8 bouwstenen:
- Inleiding
- Introductie Meldcode
- Casuïstiek
- Normen en waarden spel
- Praktijkopdracht - De Meldcode in jouw organisatie
- Handvat - Het stappenplan Meldcode
- Toets
- Naslag
Hier zie je een overzicht van de hoe de oude bouwstenen zijn geherstructureerd:
Introductie Meldcode
In de introductiebouwsteen komt basisinformatie aan bod over de Meldcode. Er is aandacht voor wat de Meldcode is en waarom zorgorganisaties ermee werken. De stappen van het stappenplan Meldcode staan beschreven en worden aan de hand van korte casussen toegelicht. Hierbij is ook aandacht voor organisaties en bronnen die voor de zorgprofessional beschikbaar zijn, zoals VeiligThuis en de Kindcheck.
Daarnaast komt aan bod:
- Welke vormen van geweld onder de Meldcode vallen.
- Hoe de zorgprofessional effectief rapporteert tijdens het doorlopen van het stappenplan Meldcode.
- Wat je als zorgprofessional kunt doen met een niet-pluis-gevoel.
- Welke speciale vormen van huiselijk geweld onder de Meldcode vallen en op welke signalen je moet letten.
- Op welke signalen je als zorgprofessional moet letten bij specifieke doelgroepen.
De introductie is een nieuwe bouwsteen waarin de informatie uit de gelijknamige bouwsteen uit het oude traject wordt gecombineerd met het powershot en het handvat "Vijf stappen" en is aangevuld met nieuwe informatie en bronnen, waaronder verschillende video's.
Casuïstiek
Deze bouwsteen bestaat uit drie uitgebreide casussen die onderwerpen bespreken als omgaan met spanningen binnen een gezin, verwaarlozing en huiselijk geweld. Deze casussen worden ondersteund door zeven kortere casussen die verder ingaan op specifieke vormen van huiselijk geweld.
De casuïstiek bevat de inhoud van de bouwstenen "Casuïstiek LVB", "Casuïstiek MVB" en "Casuïstiek EVB" uit het oude traject. De inhoud is geactualiseerd onder begeleiding van een redactieraad. Ook is ervoor gekozen de focus op de problematiek te leggen en niet op specifieke doelgroepen.
Normen en waarden spel
In het normen en waarden spel schat je op basis van tien scenario's (alleen of samen met collega's) in of je wel of niet start met het stappenplan Meldcode. Bij ieder scenario kies je een van vier benaderingen. Er zijn niet altijd alleen goede of foute antwoorden, dus je wordt als zorgprofessional uitgedaagd om de nuances van de situatie te overwegen.
De vormgeving en de inhoud van deze bouwsteen zijn voor deze updaten aangescherpt ten opzichte van het oude leertraject.
Handvat - Het stappenplan Meldcode
Dit handvat bevat een samenvatting van de belangrijkste informatie over de Meldcode en kan worden in gezet om de theorie op een later moment nog eens op te halen, of om er nog eens bij te pakken wanneer je als zorgprofessional met een niet-pluis-gevoel zit. Je vindt in het handvat informatie over:
- Uit welke stappen bestaat het stappenplan Meldcode en wat houden deze stappen in?
- Wat leg je tijdens het doorlopen van de stappen vast?
- Welke middelen zijn voor de zorgprofessional beschikbaar om een gedegen overweging te maken?
Dit is een nieuwe bouwsteen. Het handvat uit het oude leertraject is hierin opgenomen.
Praktijkopdracht - De Meldcode in jouw organisatie
De Meldcode verplicht zorgorganisaties om protocollen op te stellen waarin informatie staat over hoe de Meldcode binnen de organisatie wordt toegepast. Deze praktijkopdracht nodigt de zorgprofessional uit te zoeken welke protocollen zijn of haar organisatie hanteert en welke afwegingskaders je moet gebruiken.
Deze bouwsteen is voor de update geactualiseerd.
Toets
Het leertraject kan worden afgesloten met een toets. De toetsvragen zijn voor de update opnieuw beoordeeld en geactualiseerd. Na het behalen van de toets kan de deelnemer een bewijs van deelname downloaden.
Dankwoord
We hebben voor deze update intensief samengewerkt met zeer betrokken redactieraadsleden van Sherpa, VGN en VGN academie.
Speciale dank aan alle betrokkenen die hebben meegewerkt aan de productie van de video’s voor de videobouwsteen.
Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND leren in opdracht van de VGN academie.