Nyhetsbrev nr. 1-2024 NTNU TILRETTELEGGINGS NYHETSBREV

Innhold:

  1. Omorganisering av fellesadministrasjonen
  2. Rom for tro og tanke
  3. Elektronisk søknadsskjema for tilrettelegging av eksamen
  4. Kompetanseheving og opplæring innen universell utforming
  5. Veileder for teksting av videoer
  6. Vårens kurs- og gruppetilbud

1. Omorganisering av fellesadministrasjonen

Som ledd i omorganiseringen av fellesadministrasjonen i fjor, har oppgaver og stillinger knyttet til tilrettelegging på eksamen blitt flyttet fra Eksamenskontoret til NTNU Tilrettelegging. Dette har ingen praktisk betydning, arbeidet går som før.

Videre har NTNU Tilrettelegging inngått i en ny enhet under Seksjon for kvalitetsutvikling og læringsmiljø i Avdeling for utdanning, sammen med faggruppen for studentdemokratiet samt livssynstjenestene ved NTNU. Navn på enheten er ikke bestemt enda.

2. Rom for tro og tanke

Etter en evauering av tilgjengelige stillerom/bønnerom, er NTNU i gang med å etablere nye livssynsåpne rom i alle tre campusbyene. Rommene vil stå klare i løpet av 2024, og skal være pusterom der studenter kan trekke seg tilbake eller samles i aktivitet, eller bønn for de som ønsker det. Arbeidet med rommene koordineres av nevnte unavngitte enhet.

3. Elektronisk søknadsskjema for tilrettelegging av eksamen

Det er nå mulig å sende inn digitalt søknadsskjema for søknad om tilrettelegging på eksamen. Skjemaet finner du her.

Studenten logger inn i eDialog med Bank-ID/Min-ID, og sender inn sin søknad med dokumentasjon. eDialog blir koblet til ePhorte slik at sakene fordeles til riktig avdeling og saksbehandler.

Denne prosessen gjør det enklere for både studenter og ansatte. Våre hjemmesider er oppdatert med riktig informasjon om søknadsprosessen, i tillegg til at det vil bli laget steg-for-steg-forklaringer for hvordan studentene søker.

4. Kompetanseheving og opplæring innen universell utforming

NTNU Tilrettelegging og Seksjon for læringsstøtte og digitale tjenester jobber for tiden med å lage et kompetansehevende tilbud innen universell utforming som skal tilbys ansatte ved NTNU.

Det vil bli laget et grunnleggende introduksjonskurs som man kan melde seg på via Læringsportalen, i tillegg til at vi vil tilby kurs som skreddersys ut ifra behov.

Aktuelle tema vil være:

• Universell utforming av undervisning

• Tilrettelegging

• Opplæring i bruk av digitale verktøy

5. Veileder for teksting av videoer

Forskrift om universell utforming av IKT-løsninger stiller krav til at alle videoer som utdanningsinstitusjoner publiserer på sine nettløsninger skal være universelt utformet. Et teknisk krav i forskriften er at det skal være tekst eller tekstalternativ til videoer som publiseres i nettløsningene, for eksempel på e-læringsplattformen.

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) har utarbeidet en sektoranbefaling om teksting av video. Anbefalingen tar for seg hva slags videoer og hvilke faktorer som spiller inn når man skal velge tekst og tekstalternativ til video, og hvordan institusjonene kan prioritere mellom hva som bør gjøres og hva som er uforholdsmessig å ta tak i. Anbefalingen er utdypet i en veileder, som tar mer grundig for seg de vurderingene institusjonene bør gjøre.

Både sektoranbefaling og veileder vil være tilgjengelig fra HK-dir sine nettsider (www.hkdir.no) fra 1. februar.

6. Kurs- og gruppetilbud våren 2024

NTNU Tilrettelegging tilbyr også våren 2024 en rekke kurs og grupper blant annet for studenter med dysleksi, ADHD og Asperger syndrom. Vi oppfordrer alle til å tipse aktuelle studenter om dette. Informasjon om innhold, tidspunkt og påmelding finnes på vår nettside, som forøvrig har fått en ansiktsløftning i 2023: https://i.ntnu.no/tilrettelegging. De engelske sidene vil oppdateres denne semesterstarten.