Loading

Resepti maailman-mestaruuteen Teksti ja kuvat Tanja Valikainen

Vuoden 2023 potkunyrkkeilyn maailmanmestaruuskilpailut järjestetään marraskuun puolivälissä Portugalin Albufeirassa. Paikalle saapuu urheilijoita ympäri maailmaa, ja Suomea edustaa 16-henkinen joukkue taitavia kamppailijoita. Mukaan lähtee myös oululainen 28-vuotias Lauri Suomela.

Tulevat arvokisat eivät suinkaan ole Suomelan ensimmäiset, ja hän onkin rohmunnut vuosien varrella suuren määrän mitaleja itselleen. Suomenmestaruuskilpailuista mukaan on lähtenyt viisi kultaa ja eri maailmancupeista jokaista mitalin sävyä. Myös maailmanmestaruuskilpailuista on aiempaa kokemusta, ja viimeksi hän palasi kotiin pronssia kaulassaan. Nyt tavoitteena on kirkastaa väri.

Matka tähän pisteeseen on ollut kovan työn takana. Yli kymmenen vuotta sitten Suomela aloitti treenaamaan thainyrkkeilyä peruskurssilla kolme kertaa viikossa. Alusta alkaen kunnianhimoinen nuori mietti jo silloin, että jos tavoitteena on maailmanmestaruus, ei treenimäärä riitä. Tämän vuoksi mukaan tuli potkunyrkkeily, joka vei hänet lopulta täysin mukanaan. Oma lempilaji oli löytynyt.

Kun 13-vuotias Suomela aikanaan aloitti potkunyrkkeilyn, ei Suomessa ollut lajin piirissä juuri lainkaan junioreita. Jo 14-vuotiaana Suomela asteli kehään voitto mielessään. Luvassa oli ensimmäinen matsi aikuisten sarjassa paljon vanhempaa ja kokeneempaa ottelijaa vastaan. Koska ottelu oli vasta Suomelan toinen, nuorta urheilijaa jännitti valtavasti. Voittoa ei tullut, mutta tilanne opetti paljon. Asenne oli kohdallaan, ja hän yritti tosissaan. Tätä valmentajakin piti tärkeämpänä kuin lopputulosta. Suomela muistaa edelleen, kuinka myös vastustajan valmentaja tuli kehumaan ja kannusti jatkamaan lajin parissa.

Kuinka hän itse kannustaisi nuorta Lauri Suomelaa nyt, yli 15 vuoden kokemuksella?

”Kun tuntuu raskaalta ja väsyttää, paina vaan kovemmin hommia. Usko prosessiin.”

Matkakohteena maukkaus

Suomela on totisesti ottanut omasta vinkistään vaarin. Ennen kisoja voi helposti kertyä yhteensä 10 fysiikka- ja lajitreeniä viikossa. Treenaaminen vie aikaa, mutta antaa myös paljon. Laji pitää urheilijaa koukussaan, sillä siinä kukaan ei ole koskaan valmis. Aina löytyy jotain kehitettävää, ja onnistumisen tunteet saavat jatkamaan harjoittelua.

Suomela mainitsee myös toisen seikan, joka on hänelle itselleen tärkeä lajissa: sitä voi harrastaa lähes missä maassa tahansa. Pelkästään tänä vuonna hän on otellut Thaimaassa, Unkarissa ja Italiassa sekä käynyt leirillä Serbiassa. Pian listaan lisätään Portugali.

”Harvaa lajia pystyy treenaamaan ympäri maailmaa niin, että voi yhdistää lomailun ja treenin”, Suomela hoksauttaa.

Suomela on nähnyt paljon maailmaa, ja reissaaminen on hänelle intohimon kohde siinä missä urheilukin. Kolmantena hän listaa ruuan. Eri maiden ruokakulttuuri vaikuttaa osittain myös määränpään valintaan. Täydellinen matka koostuu lämpimästä kohteesta, kovista treeneistä ja herkullisista makuelämyksistä.

”Matkustaessa ruoka on yksi kohokohdista.”

Tulevaisuudessa Suomela haluaisi matkustaa Japaniin sekä ottelemaan että maistamaan maan antimia.

Keittiön korvaamattomat kulmamiehet

Ruuanlaitosta Lauri Suomela kiinnostui jo yläkoulussa. Koulun jälkeen hän katsoi televisiosta Anthony Bourdainia matkustamassa ja maistelemassa maailman herkkuja. Innostuneena Suomela alkoi kokkaamaan kotona eri ruokia ja maistatti niitä vanhemmillaan. Vähitellen hän oppi luovaksi ja taitavaksi kokiksi keittiössä. Myös matkustaminen on opettanut hänet kokeilemaan uusia erilaisia makuyhdistelmiä, ja tällä hetkellä keittiössä inspiroivat eniten Aasian maut. Suomela nauttii edelleen läheisilleen kokkaamisesta ja saa usein myös muut kokeilemaan uusia makuja. Viimeisimpänä hän on ottanut haltuunsa thaimaalaisen herkkuruoan pad kra paon, joka on kerännyt maistajilta kehuja.

Suomelan mielestä kolme asiaa, jotka tulisi löytyä jokaisen keittiöstä ovat hyvä veitsi, kunnon pannu ja chiliöljy. Lisäksi hän ei voi olla mainitsematta isoa valikoimaa mausteita. Mauton ruoka kun on Suomelan pahin vihollinen. Mausteilla saa paljon aikaan, ja terveellinenkin ruoka on herkullista oikein maustettuna. Erilaiset kastikkeet, yrtit ja pienet lisukkeet, kuten pikkelöidyt kasvikset, nostavat monet ateriat uudelle tasolle.

Ennen kisoja ajatukset pyörivät maun lisäksi erityisen paljon ruuan ravintoarvojen ympärillä. Suomelan täytyy miettiä ruokaa painonpudotuksen, palautumisen ja treenin kannalta. ”Se on jatkuvaa tasapainottelua.” Kisakauden ulkopuolella Suomela kuitenkin syö huoleti mitä huvittaa. Lempiherkuksi hän nimeää epäröimättä suklaan.

KUKA?

Lauri Suomela

Syntynyt Oulussa 1995

Potkunyrkkeilee Kickboxing Teamissa

Pohjois-Pohjanmaan ”Vuoden Urheilija 2021”