În 2024, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.
Anul European al Competențelor (se încheie pe 9 mai 2024)
O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.
Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.
O nouă ediție marca Săptămâna Europeană a Tineretului (SET) a avut loc în perioada 12-19 aprilie în toate țările europene sau participante la programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. SET (European Youth Week - EYW) este o inițiativă a Comisiei Europene, devenită deja tradiție, prin care sunt promovate implicarea, participarea și cetățenia activă a tinerilor.
Ediția din acest an a abordat subiecte importante pentru tineri (și nu numai), precum democrația și alegeri europene, mai ales în contextul organizării alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie 2024.
Pe harta dedicată Săptămânii Europene a Tineretului de pe Portalul European pentru Tineret au fost înregistrate aproape 2000 de evenimente cu, despre și pentru tineri. România ocupă locul III la nivel european în ceea ce privește numărul de evenimente dedicate #SET2024, cu peste 190 de activități înscrise pe hartă.
Mulțumim și felicităm organizațiile și instituțiile care s-au mobilizat și care s-au alăturat demersului nostru de promovare a Săptămânii Europene a Tineretului!
Din cuprins:
- Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Apel pentru înscrieri: Cea de-a 9-a ediție a Connector —//—Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural —//— CoNLucraTin 4.0 - Convenția Națională a Lucrătorilor de Tineret
- Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Rețeaua Ambasadorilor de învățare s-a extins!
- Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Campania #OurStories –schimbare prin Granturile SEE și Norvegiene
- Învățământ universitar în Erasmus+: #participErasmus - E despre tine! Mergi pe drumul tău!
- Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: O singură echipă, 16 trăiri
- Erasmus+ în învățământul școlar: Activitățile din cadrul acreditării Școlii Gimnaziale Nr. 195 din București —//— Invitat expert prin acreditarea Erasmus+ la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, București—//— Activitățile Erasmus+ la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria
- Educația adulților în Erasmus+: Informează-te!
- Corpul European de Solidaritate: Sport și mișcare în Sâncraiu —//— Povestea PLAYducation și impactul Corpului European de Solidaritate —//— Premiile pentru Participare ESC 2024
- Formator – Generator
- Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Povestea Pădurilor Erasmus+ merge mai departe —//— Resursă Salto ID: planificarea evenimentelor incluzive
- Eurodesk România te informează
- Multilingv. Multicultural
- Publicațiile Eurydice
- Vă recomandăm
- Media Space
Știri. Evenimente. Perspective de învățare
Apel pentru înscrieri: Cea de-a 9-a ediție a Connector
Cea de-a 9-a ediție a Connector își propune să creeze un spațiu și un context în care persoanele implicate în învățare să se familiarizeze cu diferite metode de învățare non-formală care pot fi utilizate în diverse contexte de învățare.
Ediția din acest an va pune accentul pe modul în care aceste metode de învățare creează un cadru pentru a povesti în jurul rezultatelor proiectelor actuale și a priorităților Erasmus+/ESC (incluziune și diversitate; transformare digitală; mediu și lupta împotriva schimbărilor climatice; participare la viața democratică).
Cine se poate înscrie?
- Practicieni din toate sectoarele educaționale care reprezintă instituții/organizații cu proiecte E+/ESC aprobate și în curs de desfășurare.
- Prin practicieni ne referim la: formatori, facilitatori, lucrători de tineret, cadre didactice și pasionați de non-formal din toate sectoarele acoperite de programul Erasmus+: tineret, educaţia adulţilor, educaţie școlară, educație universitară și formare profesională (VET).
CONNECTOR ESTE DESPRE ÎNVĂȚARE, NETWORKING, SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ȘI PRACTICĂ, DAR MAI ALES DESPRE OAMENI CARE SE CONECTEAZĂ!
De ce Connector?
- Pentru că este o șansă de a te familiariza cu metode de învățare non-formală pe care le poți folosi ulterior în proiectele tale sau în contextul învățării tale zilnice;
- Pentru că poți experimenta învățarea într-un context internațional și multicultural;
- Pentru că învățarea prin a face și concentrarea pe experiența practică a participanților sunt elementele cheie ale acestui eveniment.
Data limită pentru înscriere: 19 mai 2024.
Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural
Cea de-a doua ediție a Summitului European al Tinerilor din Mediul Rural va avea loc în perioada 23 - 27 iulie, la Hălăucești, județul Iași și se va concentra pe tema “From Rural 2 Plural and Beyond”.
De ce acest eveniment?
Organizat sub umbrela Programului European Youth Village, evenimentul are ca scop dezvoltarea strategică a ecosistemului de tineret rural din Europa. Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural este mai mult decât o întâlnire; este o mișcare de consolidare a rețelelor de tineri din mediul rural, de amplificare a vocilor acestora și de generare a unor schimbări vizibile în comunitățile rurale europene.
În acest an, ne propunem să valorificăm realizările primei ediții a summitului, asigurând continuitatea acestuia și concentrându-ne în același timp pe extinderea programului European Youth Village în întreaga Europă.
Obiective:
- Realizarea de sesiuni inovatoare și interactive cu factori de decizie politică, tineri din zonele rurale și profesioniști din domeniul tineretului pentru a împărtăși experiențele și perspectivele dincolo de formatele tradiționale;
- Contribuirea la transformarea recomandărilor politice elaborate în cadrul primei ediții a summitului în recomandări practice și eficiente, astfel încât acestea să aibă un impact real pe teren;
- Dobândirea unei înțelegeri mai clare a programului European Youth Village și explorarea modului în care acesta poate fi adaptat și implementat în diferite contexte rurale;
- învățarea în cadrul atelierelor și sesiunilor facilitate de experți. În acest an, atelierele se vor axa pe următoarele patru subiecte principale: [1] Puterea tinerilor, [2] Incluziune și diversitate, [3] Dezvoltare rurală și [4] Starea de bine/wellbeing;
- Împărtășirea celor mai bune practici și conectarea cu colegii și organizațiile active în domeniul tineretului rural din întreaga Europă, explorând oportunități de colaborare.
Cine se poate înscrie?
- Tineri din mediul rural din întreaga Europă: tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani care trăiesc sau provin din zone rurale din Europa. Ei pot fi studenți, angajați, antreprenori sau activiști pasionați de dezvoltarea rurală și dornici să facă o diferență în comunitățile lor. Participanții sub vârsta legală pot participa doar dacă sunt însoțiți de un adult;
- Experți și practicieni în domeniul tineretului rural: lucrători de tineret, organizatori comunitari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale interesați de extinderea programului European Youth Village în țările lor și alți experți care au o înțelegere profundă a provocărilor și oportunităților cu care se confruntă zonele rurale din Europa;
- Factori de decizie: reprezentanți ai Uniunii Europene, ai guvernelor naționale și ai autorităților locale sau ai altor organizații implicate în dezvoltarea rurală și în domeniul tineretului rural. Aceștia vor fi invitați să participe la summit pentru a intra în dialog cu tinerii din mediul rural și pentru a afla perspectivele și experiențele acestora.
CoNLucraTin 4.0 - Convenția Națională a Lucrătorilor de Tineret
Aflată la cea de-a patra ediție, Convenția Națională a Lucrătorilor de Tineret - CoNLucraTin a reunit la București, în perioada 2-5 aprilie, peste 120 de profesioniști din domeniul tineretului din toată țara.
În mod special, ediția din acest an a fost dedicată organizării de activități în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului și a activării tinerilor pentru a merge la vot. Pentru prima dată, cei interesați să contribuie la dezvoltarea unei viziuni comune asupra profesiei de lucrător de tineret au putut participa la eveniment atât fizic, cât și online, prin intermediul platformei Howspace și al comunității conTINuum, creată cu scopul de a dezvolta comunitatea lucrătorilor de tineret din România care împărtășesc pasiunea pentru activități de tineret pe termen lung. Acest lucru a oferit unui număr mai mare de lucrători de tineret posibilitatea de a participa și de a se conecta cu comunitatea pe lângă participanții la evenimentul fizic.
CoNLucraTin 4.0 s-a desfășurat sub forma a mai multor tipuri de activități pentru a oferi un spațiu de lucru și de schimb de bune practici, dar și de resurse relevante. Cele trei zile au fost împărțite între discuții în plen, activități de tip BootCamp și Hackaton.
Prin intermediul celor trei serii de activități de tip BootCamp, participanții au putut alege din 17 ateliere în funcție de interesele lor, de la implicare civică și mobilizare la vot, instrumente digitale, până la diverse metode de lucru cu tinerii și proiecte de succes. Atelierele au fost facilitate de către reprezentanții unor organizații cu experiență în lucrul cu tinerii și programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
În cea de-a doua parte a evenimentului, participanții au fost provocați să identifice diverse probleme și apoi soluții în activitatea lor ca lucrători de tineret. Cum motivăm participarea activă a tinerilor la procesul democratic; cum promovăm o informare de calitate în rândul acestora; care este formula unei campanii de succes? - acestea au fost doar câteva dintre subiectele abordate.
Agenda evenimentului a inclus și o vizită de studiu la Fundația Națională pentru Tineret - FNT, unde participanții au avut ocazia să afle mai multe despre cum funcționează un asemenea spațiu dedicat activităților de tineret și care sunt nevoile pe care un centru pentru tineri trebuie să le adreseze.
Poveștile Ambasadorilor Erasmus
Rețeaua Ambasadorilor de învățare s-a extins!
La începutul acestui an, ANPCDEFP a lansat un apel pentru extinderea rețelei sale de ambasadori de învățare. Elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți și voluntari din toată țara au putut aplica pentru a deveni #AmbasadorErasmus și a transmite experiențele lor cu scopul de a-i ajuta pe alții să beneficieze de oportunitățile oferite de program.
Ambasadorii de învățare sunt persoane care au participat la programe de mobilitate Erasmus+ și sunt pasionate de promovarea oportunităților internaționale de învățare. Aceștia acționează ca mentori și surse de inspirație pentru cei care doresc să se implice în programe de schimb sau să exploreze oportunități de învățare internațională.
Astfel, numărul Ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Lista completă poate fi accesată aici. Le puteți urmări activitatea și solicita informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate folosind hashtagul #AmbasadorErasmus.
O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.
Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021
Campania #OurStories –schimbare prin Granturile SEE și Norvegiene
Lansam, în toamna lui 2017, primul apel pentru Mecanismul curent de finanțare prin Granturile SEE și Norvegiene. Acum, 6 ani mai târziu, privim la cele peste 200 de proiecte, în care s-au implicat sute de beneficiari din toate zonele geografice ale țării, posibile tocmai datorită acestei finanțări. Misiunea comună, aceea de a construi o Europă mai verde, mai democratică și mai incluzivă, a devenit o parte mai vie a realității noastre imediate, și datorită tuturor acestor inițiative transformatoare pentru oameni și comunități.
Știm că în spatele fiecărui succes mai nou sau care a devenit deja istorie se ascunde o poveste care așteaptă să fie spusă, o experiență care așteaptă să fie împărtășită. În acest scop, a fost gândită Campania #OurStories care se adresează tuturor actorilor care au creat împreună o schimbare, datorită Granturilor SEE și Norvegiene.
Povestea ta, inspirată de acțiunile profesorilor – agenți ai schimbării în educație sau de copiii romi și neromi care au descoperit universuri comune, alături de părinții și de profesorii lor, poate motiva nenumărați alți oameni să se alăture misiunii noastre. Poate că ești un student care a trecut prin momente WOW într-un program de mobilitate, într-o universitate norvegiană. Poate că faci parte dintr-o comunitate în care au apărut schimbări tangibile datorită eforturilor colective ale echipei de proiect. Poate că ești un profesor care și-a dat seama că este o parte importantă din călătoria spre cunoaștere a unui elev.
Fiecare poveste adaugă o nuanță tabloului european mai extins! #OurStories așteaptă să fie spuse și să aducă în atenția publicului mai larg esența Granturilor SEE și Norvegiene.
Obiectivul Campaniei #OurStories, condusă de Granturile SEE și Norvegiene, este de a prezenta și de a celebra rezultatele semnificative ale proiectelor finanțate. Prin povești captivante și relatări de succes, campania își propune să inspire, să informeze și să angajeze o audiență diversă în Statele Beneficiare și Donatoare și din întreaga Europă, evidențiind schimbările pozitive și efectele transformative ale inițiativelor lor.
Setul de instrumente pentru Campania #OurStories (ghidul de identitate vizuală).
Găsești informații și pe Facebook, Instagram, Twitter și LinkedIn.
Spune-ți povestea pe una dintre paginile tale (site instituțional sau personal, blog, alte canale de comunicare) însoțită de hashtag-urile #OurStories și #GranturiSEE și lasă-ne link-ul pe pagina noastră de Facebook.
Învățământ universitar în Erasmus+
#participErasmus - E despre tine! Mergi pe drumul tău!
#participErasmus – Erasmus Open Doors 2024 – este un eveniment devenit tradiție, aflat la cea de-a XIV-a sa ediție, prin care Agenția Națională urmărește promovarea Programului Erasmus+ și a oportunităților sale de mobilitate în domeniul universitar.
Ediția din 2024 are loc în perioada 1 - 31 mai 2024, însemnând că încurajăm desfășurarea evenimentelor pe durata lunii mai, în funcție de programul decis la nivelul fiecărei universități și de campaniile de informare și promovare planificate.
Anul 2024 continuă Anul European al Competențelor și promovează participarea la viața democratică a tinerilor, prin implicarea și încurajarea lor de a merge la vot. De aceea, promovarea mobilităților de studiu și plasament pentru studenți vizează anul acesta atât dezvoltarea competențelor, cât și partea de cetățenie activă și participare la viața democratică.
Votul este întotdeauna important, fie el la nivel local, național sau european. Este o oportunitate excelentă pentru cetățeni de a-și spune cuvântul asupra subiectelor care le pasă. Alegerile europene nu sunt un referendum asupra UE; ele funcționează în același mod ca și alegerile naționale, fiind o competiție între diferite puncte de vedere și propuneri – și cu cât votează mai mulți oameni, cu atât mai multe puncte de vedere diferite vor fi reprezentate și în viitorul Parlament European, pentru a se asigura că dezbaterile Parlamentului reflectă toate opiniile existente. în societățile noastre europene.
Domeniile care îi preocupa cel mai mult pe tinerii europeni, identificate în urma Anului european al tineretului 2022 de organizațiile de tineret și de reprezentanții vocilor tinerilor din Europa, sunt urmatoarele: sănătatea și bunăstarea, ocuparea forței de muncă și incluziunea, mediul și schimbările climatice, educația și formarea, cooperarea internațională și valorile europene.
Vă invităm să implicați cât mai mulți studenți în activitățile și evenimentele locale pe care le veți organiza cu ocazia #participErasmus – Erasmus Open Doors 2024 și să îi incurajați să participe la Programul Erasmus+ pentru a avea o experiență de mobilitate unică.
Urmăriți pagina Facebook Erasmus+RO și contul de Instagram pentru mai multe detalii.
Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic
O singură echipă, 16 trăiri
Într-o zi frumoasă de toamnă, 16 elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, plini de entuziasm și curiozitate, au pornit într-o călătorie fascinantă în Martina Franca, Italia, prin proiectul Erasmus+ pe care Liceul nostru îl derulează. Această aventură profesională și culturală avea să le schimbe perspectivele asupra lumii, după cum se poate vedea și din testimonialele de mai jos:
Timp de două săptămâni, am parcurs stagiul de pregătire practică profesională la MG TECHNOLOGY, Martina Franca (Italia) cu domnul Giovanni, cu care am legat o strânsă prietenie. Acesta ne-a împărtășit din tainele electronicii, ne-a învățat să rezolvăm probleme legate de alegerea sistemului de operare de instalat în funcție de hardware și cerințe, instalarea/restaurarea sistemului de operare conform licenței, instalarea/ actualizarea driver-elor conform hardware-ului, configurarea sistemului informatic în funcȚie de cerințele utilizatorilor, instalarea aplicațiilor de securitate și realizarea propiului site WEB. (U.L.A.)
După prima săptămană de stagiu, am pleacat cu hărțile în mână și cu sufletul plin de entuziasm în explorarea orașelor fermecătoare și pline de istorie. Primul contact cu arhitectura italiană l-am avut în momentul în care am ajuns în orașul Martina Franca, un oraș medieval cunoscut pentru arhitectura sa barocă și pentru piețele sale. Am fost încântat de autenticitatea orașului cu centrul istoric care a păstrat farmecul vieții de altădată, multe urme ale trecutului său medieval (Porta Santo Stefano, Palazzo Ducale, Basilica San Martino, Piazza Maria Immacolata, Palazzo dell'Università) și am învățat despre cultura și tradițiile locale. (P.G.A.)
Am fost fascinată de arhitectura unică a faimosului oraș Alberobello, celebru pentru trulli-urile sale, case tradiționale din piatră cu aspect de basm atât de unice, încât au făcut din Alberobello situri ale patrimoniului mondial UNESCO! Am explorat străzile înguste ale orașului, captivată de atmosfera sa de poveste. (M.C.G.)
Un loc ce mi-a tăiat răsuflarea prin peisajul panoramic către Marea Adriatică, Polignano a Mare este o perlă a Adriaticii. Cea mai veche parte a orașului se află pe stânci de calcar și are vedere la mare. Arhitectura orașului vechi istoric este foarte simplă și tipică satelor mediteraneene, cu numeroase scări exterioare, arcade frumoase decorate cu flori colorate. Multe monumente și clădiri de interes istoric sunt bine păstrate în orașul vechi: Arcul Marchesale dintre Podul Monachile și Piața Garibaldi - poarta antică originală a orașului, Piazza Vittorio Emanuelle II – piața ceasului, balcoanele panoramice, de unde te poți bucura de de cele mai bune vederi ale Adriaticii, ale împrejurimilor și, desigur de plaja Lama Monachile (cunoscută și sub numele de Cala Porte) este traversată de vechiul pod roman Via Trajana. Celebra statuie a artistului Domenico Modugno care este situată pe promenada cu același nume, în spatele statui scările „Volare” duc la o esplanadă pe stânci, de unde te poți bucura de vederi excelente la mare și la plaja Lama Monachile”. (O.F.A.)
În fiecare oraș vizitat, elevii au avut oportunitatea să interacționeze cu localnicii, să își îmbunătățească abilitățile lingvistice și să înțeleagă mai bine cultura și tradițiile italiene. Această experiență nu numai că le-a deschis noi orizonturi și oportunități, dar le-a întărit și legăturile de prietenie, realizând amintiri de neuitat pentru toată viața.
Prof. Barabas Virginica, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia
Erasmus+ în învățământul școlar
Activitățile din cadrul acreditării Școlii Gimnaziale Nr. 195 din București
În perioada februarie-aprilie 2023, profesorii Școlii Gimnaziale Nr. 195 din București au participat la cursuri de formare în Europa, la care au învățat să desfășoare activități sustenabile, să inițieze proiecte de mediu legate de reciclare, să aplice trăsăturile cheie ale pedagogiilor secolului 21; să înțeleagă procesele psihologice activate în învățarea centrată pe elev; să-și implice elevii în învățarea colaborativă; să conceapă sarcini creative pentru rezolvarea problemelor; pentru evaluarea rezultatelor învățării bazate pe competențe.
Au exersat cum să exploreze abordări centrate pe elev, soluții inovatoare, învățarea contextuală, povestirea, jocurile de rol, pentru a proiecta soluții de predare adecvate obiectivelor de învățare și să țină pasul cu elevii din zilele noastre și cu nevoile lor educaționale, dezvoltând idei noi, strategii, metode pe care, la întoarcerea la școală, le-au propus elevilor.
Câteva din impresiile participanților:
Ne-am transpus în pantofii elevilor, am redevenit învățăcei,am încercat noi înșine metodele didactice propuse, într-o atmosferă relaxantă în care profesori din țări europene și-au împărtășit experiențele didactice, au lucrat sub deviza: Teachers are the real influencers. (Prof. Andreea Grosu)
Cursul de Neuroștiințe mi-a schimbat perspectiva asupra mecanismelor învățării și mi-a oferit instrumente eficiente pentru a construi strategii de învățare personalizate pentru elevii mei. Am apreciat atmosfera multidisciplinară, activitățile interactive, experiențele culturale trăite. (prof. Corina Chelaru)
Activitățile despre tipologia și crearea jocurilor, pentru dezvoltarea competențelor, ne-au învățat cum să eficientizăm comunicarea și cooperarea între elevi, cum să îi menținem concentrați și motivați, creând un mediu de învățare activ, relaxat. (prof. Cristina Florescu)
Am învățat tehnici de folosire a artei la clasă: miniaturi, robot concept, paintblots, lucrări de grup, benzi desenate. A fost o experiență de comunicare, de învățare eficientă a tehnicilor predate. (prof. Aida Frujina)
Metodele de predare, învățare și de evaluare prezentate, sfaturile primite despre dificultățile întâmpinate la clasă, în timp ce analizam avantajele și dezavantajele metodelor de predare-învățare prezentate, ne-au ajutat să evoluăm profesional. (prof. Gabriela Drăghici)
În februarie 2024 s-a desfășurat mobilitatea de grup cu elevii Școlii Nr 195, la IES Los Cardones, Spania. Copiii au mărturisit că a fost experiența vieții lor, pe care și-o vor aminti toată viața, mai ales că cei mai mulți copii au călătorit cu avionul și au trecut de granița României pentru prima dată: “mi- am făcut mulți prieteni și am învățat lucruri noi. (Mihail C., 13 ani).
O experiență de învățare minunată în care am cunoscut persoane extraordinare, am trăit zile magice și am creat amintiri de neuitat! (Ana P., 14 ani)
Experiența Erasmus+ mi-a arătat cum oamenii, deși au stiluri de viață diferite și reguli diferite, pe care le respectă, au echilibru și un stil de viață sănătos. Școala spaniolă avea terenuri de sport impresionante și o grădină proprie în care elevii cultivau legume pe care le mâncau ulterior. Am întâlnit copii speciali, cu care am legat o prietenie frumoasă, care sper să țină mult timp!”(Sofia B., 13 ani)
M-a impresionat scoala primitoare la interior,cu spatii verzi, plante luxuriante și fântână arteziană, terenuri mari de fotbal și baschet. M-a impresionat grădina de legume, folosită ca material didactic pentru elevii școlii. (Luca P., 14 ani)
Cea mai frumoasa experiență la școală în Spania a fost pentru mine când am pictat peretele Erasmus+ al școlii, împreună cu colegii spanioli. (Ilinca D., 14 ani)
Invitat expert prin acreditarea Erasmus+ la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, București
În povestea Erasmus a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din București, se scriu noi și noi capitole în volumul dedicat Acreditării Erasmus+, domeniul Educație Școlară, KA 1, 2021-2027, nr. acreditare 2020-1-RO01-KA120-SCH-095662. Ca în orice poveste fascinantă, fiecare capitol nou aduce cu sine un element inedit, o experiență inovatoare.
Pentru atingerea obiectivelor proiectului de acreditare - dezvoltarea competențelor cadrelor didactice în utilizarea strategiilor privind practicile incluzive europene, a terapiilor specifice în educația elevilor cu CES, a strategiilor nonformale, a strategiilor privind educația digitală și educația ecologică – în primul an al acreditării am ales ca tip de activitate cursuri de formare pentru cadre didactice, iar în al doilea an la acest tip de activitate am adăugat unul nou: job shadowing.
Pentru a face povestea noastră și mai captivantă și pentru a atrage un public mai larg, am introdus în al treilea an al acreditării, nr. proiect 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130292, o nouă formă de activitate - invitat expert. Astfel, în perioada 19-21 februarie 2024, am avut privilegiul să-l avem ca invitat pe David Lebourg de la L.E.A.R.N. Institute, Franța, pentru o sesiune de formare pe tema „Inclusion and sustainable digitalization”, la care au participat 29 de cadre didactice. Am ales să îl avem pe David ca invitat expert datorită expertizei sale în domeniile cheie pentru proiectul nostru. David Lebourg este profesor de limba engleză, având o experiență de peste 15 ani în activitatea educațională cu profiluri diferite de elevi și este un trainer cu o vastă experiență în educația digitală, educația durabilă și educația elevilor cu nevoi speciale.
Programul sesiunii a abordat subiecte precum digitalizarea pentru promovarea educației durabile, utilizarea noilor tehnologii în educație și principiile pedagogiei incluzive. Programul celor trei zile de activitate a cuprins teme de interes precum:
- Digitalizarea pentru a accelera tranziția ecologică;
- Beneficiile și limitele noilor tehnologii în ESD;
- Green Gaming: jocuri video eco-orientate în sala de clasă;
- Principiile pedagogiei incluzive;
- Comunicare și motivație: depășind abilitățile secolului 21;
- O nouă perspectivă în evaluarea elevilor: competențe versus note.
A fost o experiență minunată, prin faptul că întreaga sesiune de formare a fost adaptată specificului școlii noastre și a activității elevilor cu cerințe educaționale speciale, toate subiectele fiind tratate interdisciplinar: digitalizare-educație durabilă-incluziune. A fost o sesiune de formare interactivă, informațiile fiind completate cu multe activități practice, pe grupe, dar și cu multe exemple adaptate specificului școlii noastre sau cu aplicații practice, în viața reală. Am învățat nu numai cum să diminuăm amprenta digitală dar mai ales cum să o diminuăm pe cea ecologică, am descoperit multe aplicații din sfera digitală care să ne ajute în domeniul educației durabile, dar și activități specifice procesului de incluziune. O abordare inedită a fost și evaluarea elevilor cu cerințe educaționale speciale, care a pus mai mult accentul pe competențe, iar o dezbatere pro și contra a fost pe tema notării elevilor.
Acest tip de activitate a avut un impact pozitiv major în rândul cadrelor didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, București. În chestionarul de feedback pe care participanții l-au completat la final, la întrebarea „Considerați că acest tip de activitate din cadrul proiectului de Acreditare Erasmus - expert invitat, are avantaje sau dezavantaje față de alte tipuri de activități (cursuri de formare, job shadowing)?”, răspunsurile participanților au scos în evidență avantajele, recunoscând valoarea adăugată adusă de expertiza invitatului și de relevanța temelor abordate.
Iată câteva răspunsuri oferite de cadrele didactice participante privind avantajele:
Acest tip de activitate are avantaje deoarece le oferă profesorilor un confort dat de faptul că aceștia rămân în zona lor familiară, unde se pot destinde și deschide către o experiență nouă.
Consider că are avantaje în sensul că pot participa mai multe cadre didactice din școală față de o mobilitate pentru cursuri sau job shadowing și că se pot aborda teme de interes specifice școlii.
Acest tip de activitate este un avantaj din punct de vedere al costurilor, timpului și al formării a cât mai multor cadre didactice, formarea având loc chiar în școala noastră.
Este un tip activitate distinctă de cele cu care se cere a fi comparată în întrebarea adresată și în mod sigur necesară în completarea acestora.
În opinia unor participanți au existat și dezavantaje și anume faptul că ieșirea din mediul familiar duce la dezvoltare prin noi experiențe, iar acest lucru nu se aplică în cazul acestui tip de formare și faptul că nu există un schimb de informații cu participanți din mai multe țări, așa cum se întâmplă la un curs de formare.
În concluzie, activitatea de tip invitat expert în cadrul proiectului a avut un impact semnificativ în rândul cadrelor didactice de la Centrul nostru școlar. Acest tip de activitate vine în completarea celorlalte tipuri de activități din cadrul programului Erasmus (cursuri de formare, job shadowing) și reprezintă o modalitate eficientă de a îmbogăți experiența de învățare a cadrelor didactice.
Prin această experiență minunată, ne-am întărit angajamentul pentru continuarea acestui proiect și încurajăm și alte instituții să exploreze beneficiile oferite de activitățile de tip invitat expert în cadrul programului Erasmus. Astfel, povestea noastră continuă, iar noi suntem nerăbdători să descoperim împreună ce alte capitole palpitante ne rezervă viitorul.
Prof. Sorina Perșinaru și prof. Corina Ionescu, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, București
Activitățile Erasmus+ la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria
Explorând constant oportunitățile de îmbunătățire a performanței educaționale, oferite de mobilitățile din cadrul programului Erasmus+, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria este permanent preocupat de implementarea unor strategii eficiente de dezvoltare a întregii sale comunități educaționale, astfel încât fiecare experiență câștigată cu acest prilej să aducă un plus de valoare instituției noastre, sporindu-i, în același timp, atractivitatea și prestigiul.
Ca demers european de succes, definitoriu pentru formarea de noi competențe de comunicare, digitale, lingvistice ori interculturale, cât și pentru cunoaștere/ autocunoaștere sau intercunoaștere, programul Erasmus+ asigură premisele integrării cu succes într-o societate globală, bazată pe diversitate, evoluție și dialog. Tocmai de aceea, comunitatea cuzistă spune, de fiecare dată, DA participării la mobilitățile Erasmus+, deoarece, ori de câte ori ne aflăm la intersecția culturilor, considerăm că avem prilejul să evidențiem și să promovăm valorile proprii, dezvoltându-ne, totodată, sentimentul de apartenență la valorile europene. Spunem „DA”, deoarece suntem preocupați de asigurarea unui învățământ de calitate și performant, având avantajul de a beneficia, sub cupola Erasmus+, de cele mai eficiente modelele promovate de sistemele de educație din Europa.
Având oportunitatea de a aborda, în spirit european, numeroase strategii inovative de dezvoltare instituțională și de management, benefice pentru întreaga comunitate educațională. Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Alexandria a adăugat seriei mobilităților europene noi experiențe de învățare și de evoluție profesională.
În cel de-al doilea an de acreditare, la Colegiul nostru s-au desfășurat mai multe tipuri de activități: mobilități de grup ale elevilor - două fluxuri, cursuri de formare pentru profesori- două fluxuri, activitate cu un expert invitat.
În perioada 24.10.2022 – 28.10.2022 un grup de 11 elevi, insotiti de doi profesori, au vizitat Liceul 24, Atena, Grecia. Scopul mobilitatii a fost ca elevii sa participe la activități și proiecte împreună cu colegii lor din Atena, Grecia pe probleme de mediu, interculturalitate și să împărtășească cunoștințe, interese și valori comune. De asemenea, unul dintre obiective a fost dobândirea/ îmbunătățirea abilităților de învățare a limbilor străine, respectiv a abilităților digitale.
Elevii prezenți la această mobilitate, au participat, împreună cu colegii lor, greci, la un atelier de istorie și arheologie greacă - învățare experimentală: predarea istoriei prin monumente, statui și obiecte.
În perioada 25 aprilie 2023 - 28 aprilie 2023, 18 elevi însoțiți de 3 profesori au desfășurat activitate la Rīgas 71 Vidusskola, Riga, Latvia. Activitățile au fost diverse: exerciții de socializare în prima zi, asistență la lecții/ interacțiune în cadrul lecțiilor de limba engleză, biologie, sport sau în cadrul activităților practice; activități outdoor, activităti culturale/ interculturale - vizitarea unor locuri/obiective culturale care definesc istoria Letoniei. Activitățile desfășurate au vizat dezvoltarea competențelor lingvistice și digitale, educația pentru mediu, educația pentru cetățenie activă, respectiv interculturalitatea.
Una dintre activitățile desfășurate a fost destinată mediului și protejării acestuia și, nu în ulimul rând, sportului. În acest context, s-a vorbit, împreună cu profesoara de biologie Margarita Akopjana, despre poluarea mediului, precum și despre soluțiile privind protejarea acestuia, , apoi a avut loc un meci amical de fotbal, arbitrat de profesorul de sport, în timp ce fetele au făcut galerie. Partea a doua a oferit elevilor și profesorilor însoțitori posibilitatea cunoașterii orașului Riga printr-un tur ghidat– în limba engleză, cu un ghid profesionist. Elevii români au fost însoțiți de colegii lor letoni și de profesoara de limba engleză, Alina Rizikova. Astfel, elevii români și-au completat cunoștințele dobândite în timpul pregătirii culturale din țară, cu informații noi despre istoria și cultura locală (Riga-capitala Letoniei). O altă activitate provocatoare a fost realizarea, în grupe mixte, din punctul de vedere al vârstei și ca al naționalități, a unui minidicționar în care să includă cuvinte din câmpul lexical ȘCOALĂ, în următoarele limbi: română, letonă, engleză și rusă.
Tot în cadrul Acreditării Erasmus+, la Colegiul Național„Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria, s–a desfășurat și atelierul Creative Drama. Atelierul s-a derulat pe parcursul a trei zile, în perioada 31.01.2023-2.02.2023, având ca expert invitat pe Ibrahim Yazgan din Istanbul, Turcia. Profesorii participanți au învățat cum să folosească strategiile dramatice și să dezvolte abilități de învățare colaborativă, să implementeze tehnici dramatice pentru a îmbunătăți vocabularul, fluența, comunicarea și pronunția în predare, cum să folosească creative drama ca metodă de predare în sălile de clasă, pentru a-i ajuta pe elevi, să-și îmbunătățească abilitățile de gândire critică și să devină conștienți de natura greșelilor lor.
Pentru elevi atelierul a fost benefic deoarece i-a ajutat să-și depășească frica de a vorbi în public, contribuind, totodată, la creșterea stimei de sine și la stimularea creativității.
În perioada 07.08.2023 -13.08.2023, 12 cadre didactice de la Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Alexandria, ariile curriculare Limbă și comunicare, Matematică și științe, Tehnologii, au participat la două cursuri de formare, desfășurate în Stockholm, Suedia, în cadrul proiectului cu numărul de referinţă 2022-1-RO01-KA121-SCH-000053554, Acțiunea cheie 1 – Educație școlară, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ , proiect implementat în perioada 01.06.2022 – 13.08.2023 și furnizat de Asociația ,,Motivated Learning for Everyone’’, Bulgaria. La nivelul acestei mobilități, au existat două fluxuri: Fluxul 1 ,,LearnDo: DIGITAL TOOLS and DISTANCE LEARNING ADVISOR FOR TEACHERS’’, la care au participat șase cadre didactice, respectiv Fluxul2 ,,EFFECTIVE COACHING FOR TEACHERS AND IMPORTANCE OF EXTRACURRICULAR SCHOOL ACTIVITIES’’, la care au participat tot șase cadre didactice.
Beneficiarii celor două fluxuri s-au bucurat de un stagiu de formare care a asigurat un climat favorabil interacțiunii cu formatorii, respectiv cu partenerii din celelalte țări, creându-se, astfel, premisele identificării unor noi căi de armonizare a practicilor de predare și de învățare, care să permită promovarea și dezvoltarea unor medii educaționale moderne, utile și eficiente..
Cursurile de formare au avut o agendă bogată, care a cuprins: jocuri și exerciții de încălzire, de energizare, respectiv de inter/cunoaștere (Bingo, Candy Quiz), analize SWOT (instrumente care sprijină autoreflecția și dezvoltarea profesională); prezentarea sistemelor de învățământ din țările participante la mobilitate (Germania, Spania, Grecia, Turcia, Ungaria, Portugalia, Cipru) pentru o înțelegere mai largă a practicilor, a politicilor și sistemelor de educație din aceste țări, pentru conștientizarea interculturală și pentru asimilarea valorilor educaționale și de formare comune; familiarizarea cu conceptele specifice învățământului la distanță, respectiv, cunoașterea unor practici pentru acest tip de învățare; dezvoltarea unor abilități de coaching educațional care pot schimba cultura școlii etc.
Explorarea Stockholmului ca resursă educaţională a contribuit la învățarea construirii unui mediu pozitiv ȋn clasă, respectiv la dezvoltarea ȋnvăţării sociale şi emoţionale, prin intermediul Treasure Hunt, o imersiune culturală ce are la bază comunicarea și interacțiunea între coechipieri, delegarea de responsabilități și asumarea de răspunderi în cadrul grupului, implicarea si creativitatea în rezolvarea misterelor.
Activitățile cu caracter cultural au fost binevenite pentru participanții la această mobilitate, oferind prilejul de a cunoaște mai bine cultura, valorile și tradițiile din Suedia, în special din Stockholm.
În cadrul celor două fluxuri, s-au desfășurat activități specifice, după cum urmează:
- Fluxul1:,,LearnDo:DIGITAL TOOLS and DISTANCE LEARNING ADVISOR FOR TEACHERS’’, constând în: prezentarea și accesarea unor site-uri/ platforme/ aplicații utile în procesul didactic, precum: Mentimeter, Kahoot (o platformă care se poate folosi în orice moment al activității: în recapitularea/ fixarea cunoșințelor, în etapa de predare, ca evaluare formativă sau chiar ca evaluare sumativă), Blooket (o platformă educațională care stimulează participarea elevilor la activități prin intermediul jocurilor, facilitând, totodată, procesul de învățare prin intermediul competiției), Tasteatlas (un site care are la bază o enciclopedie de arome, un atlas mondial de mâncăruri tradiționale, ingrediente locale și restaurante autentice), StoryJumper (un site web prin care se pot crea cărți sau povești online), Nearpod (o platformă educațională interactivă care permite profesorilor să creeze lecții captivante și interactive pentru elevii lor), Chat GPT (un produs al inteligenței artificiale AI, un model de limbaj natural dezvoltat de OpenAI, bazat pe arhitectura GPT, care are capacitatea de a înțelege contextul și de a produce răspunsuri relevante și utile pentru utilizator). De asemenea, participanții s-au familiarizat cu platfome/ aplicații, precum: Canva, DeepL, Mindmeister, Photomat, ca instrumente moderne și eficiente de predare/învățare/evaluare.
În acest context, participanții au realizat diverse produse pe baza cerințelor/ reperelor propuse de formator și au evidențiat faptul că noile tehnologii sunt resurse valoroase de învățare, față de care trebuie să avem o atitudine pozitivă, punând în centrul atenției elevul.
- Fluxul 2: ,,EFFECTIVE COACHING FOR TEACHERS AND IMPORTANCE OF EXTRACURRICULAR SCHOOL ACTIVITIES’’ s-a concentrat pe abordarea problematicii coachingului, o componentă esențială a dezvoltării profesionale continue și de succes. Participanții au conștientizat faptul că acest demers complex implică un proces colaborativ și individualizat în care un antrenor lucrează îndeaproape cu un profesor pentru a stabili obiective, a oferi îndrumări și feedback pentru a îmbunătăți practicile de predare și rezultatele elevilor. Dintre aspectele-cheie ale coachingului pentru profesori și pentru elevi au fost evidențiate: stabilirea obiectivelor specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp (SMART) pentru profesori și modul în care aceste obiective pot conduce la dezvoltarea profesională, sublinierea importanței observației ca instrument de colectare a datelor, oferirea de feedback și stimularea reflecției pentru îmbunătățirea practicilor de predare, explorarea diferitelor metode și tehnici pe care profesorii le pot folosi pentru a se angaja în practica reflexivă, cum ar fi: jurnalizarea, observarea colegilor sau autoevaluarea, creșterea încrederii în sine a copiilor, ajutându-i să învețe cum să fie mai sociabili sau cum să-și dezvolte talentul.
Experiența câștigată în cadrul acestor mobilități reprezintă o nouă oportunitate pentru Colegiul Național de a promova beneficiile programului Ersmus+, începând de la ideea de colaborare, de interacțiune lingvistică sau deschidere interculturală (care pot îmbunătăți comunicarea și pot construi relații de succes în întreg Spațiul educațional european), până la formarea unor indivizi implicați, responsabili, competenți, apți să integreze în instruire tehnologia secolului XXI, să încurajeze elevii să caute și să utilizeze resurse dincolo de clasă și dincolo de școală, să adopte o atitudine pozitivă față de inovații, să dezvolte, pe termen mediu și lung, obiceiuri mentale, care pot ghida învățarea și gândirea creativă, toleranța, incluziunea, autoeficiența.
Aceste experiențe memorabile, dobândite în cadrul programului Erasmus+ de către cadrele didactice și elevii participanți, au fost fructificate la nivelul instituției, inspirând și abordând noi atitudini față de mediile educaționale europene și, totodată, ne-au consolidat poziția de instituție cu o certă dimensiune europeană care încurajează cultura diversității și care facilitează conectarea la valorile recunoscute pe plan internațional.
Iată de ce, în cadrul comunității Erasmus+, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Alexandria își scrie propria poveste, probând, încă o dată, eficiența modelelor educaționale inovative promovate în contextul unor astfel de mobilități.
Echipa de management și implementare a Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza Alexandria
Corpul European de Solidaritate
Ce este și care sunt oportunitățile oferite
Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:
- organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
- tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
- participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale
Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.
Sport și mișcare în Sâncraiu
Un vis devenit realitate cu ajutorul Uniunii Europene, Corpul European de Solidaritate și a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
În februarie 2023, am aplicat și am câștigat un grant pentru dezvoltarea echipei și a comunității din Sâncraiu, în cadrul proiectului „Implicare tinerilor în păstrarea tradiților din zona Sâncraiu cu ajutorul Ansamblului folcloric Felszeg Gyöngye”. Părea o oportunitate extraordinară, deoarece era prima noastră încercare. Cu determinare și muncă în echipă, am planificat un program de un an pentru mediul nostru imediat apropiat.
Unul dintre evenimente a fost organizarea unei zile de sport. Mulțumită municipalității noastre bine dezvoltate, am reușit să organizăm competiții de înot, ciclism, darts, tenis, șah masă și foosball, pe lângă sporturile pe care le practică toată lumea.
Vremea a fost foarte frumoasă la începutul dimineții, așa că am primit noi participanți pe teren, pe lângă echipele care se înscriseseră deja. Mai întâi micii fotbaliști au jucat între ei, apoi au continuat celelalte competiții. În timp ce fotbaliștii adulți se desfășurau, cei mici mergeau cu bicicleta, înotau și jucau baschet.
Bineînțeles, ca la toate competițiile sportive, au fost oferite și premii, care au fost acceptate cu plăcere de câștigătorii pasionați de mișcare, cum ar fi genți sportive, mingi, mănuși și alte echipamente sportive. După decernarea premiilor, toți participanții au fost invitați la o masă caldă și o discuție bună.
Finanțarea a fost esențială pentru ca acest eveniment să fie de o calitate atât de ridicată. Am fost încântați să putem face fericiți peste 100 de sportivi cu acest sprijin.
Așa cum am menționat mai sus, acesta a fost doar primul nostru program. Cele care vor urma sunt strâns legate de dansul popular, deoarece unul dintre obiectivele noastre principale este de a păstra și transmite tradițiile noastre. Organizăm cursuri de dans pentru copii, ateliere de dans pentru adulți și alte activități culturale.
Suntem recunoscători că putem să lucrăm pentru comunitatea noastră și să o formăm și toate acestea în cadrul acestui proiect. Continuăm să organizăm programele întreprinse în cadrul acestui proiect și să construim comunitatea noastră, cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate.
Póka Jácint Tivadar, Proiect manager
Povestea PLAYducation și impactul Corpului European de Solidaritate
În anul 2021, cu un spirit de inițiativă și o viziune îndrăzneață pentru viitor, un grup informal de cinci tineri entuziaști din Baia Mare și împrejurimi, a pus bazele unui proiect ce avea să marcheze începutul unei aventuri transformative, atât pentru ei cât și pentru comunitatea în care voiau să-și lase amprenta.
Primul nostru proiect, numit PLAYducation (Învățare prin joc) finanțat de Corpul European de Solidaritate, a fost scânteia care ne-a încurajat apoi să înființăm Asociația Crede în Tineri, cunoscută și sub numele de PLAYducation. Încă de la început, misiunea noastră a fost clară: să oferim copiilor și tinerilor din mediul rural acces la educație nonformală prin joc și să îi inspirăm să creadă în propriul potențial. De atunci, în fiecare an aplicăm și primim sprijin din partea Corpului European de Solidaritate.
În anul 2023, prin proiectul „Meșteșugarii activi”, am reușit să ducem această misiune la un nou nivel, oferind copiilor din mediul rural oportunitatea de a se dezvolta prin activitățimeșteșugărești precum tâmplărie, olărit, brodaj, țesut și lucru manual, de a cunoaște obiceiurile și tradițiile din țară și de a face mișcare și activități fizice. Aceste activități, desfășurate într-un mini atelier dotat prin sprijinul Corpului European de Solidaritate, nu doar că au adus un zâmbet pe fețele celor mici, dar au și stimulat creativitatea, autonomia și abilitățile practice ale acestora. Implicarea meșterilor locali a fost esențială, ei fiind cei care au ghidat pașii copiilor în descoperirea și perfecționarea artelor tradiționale. Prin realizarea scăunelelor de lemn, tablourilor de toamnă, suporturilor de cană, brățărilor și bijuteriilor, am reușit nu doar să insuflăm dragoste pentru meșteșug, ci și să promovăm valorile sustenabilității și ale reciclării. Folosim produse reciclabile, prietenoase cu mediu și colectăm selectiv deșeurile. Până în luna iulie ne propunem să mai facem activități meșteșugărești și să dezvoltăm și mai multe abilități copiilor. Pe lângă aceste meșteșuguri, am fost și activi, adică am făcut mișcare într-un mod distractiv, ne-am dezvoltat motricitatea, viteza de reacție și atenția. Totodată, am învățat să lucrăm în echipă și să fim atenți la cei din jurul nostru.
Mai mult decât atât, experiența acumulată în cadrul acestor proiecte a fost de neprețuit pentru noi, cei cinci tineri care am scris și implementat inițiativele. Am dobândit competențe organizatorice, am învățat să lucrăm eficient în echipă, să planificăm strategic și să gestionăm situațiile neprevăzute. Aceste proiecte ne-au oferit șansa de a ne adapta și de a ne depăși limitele, demonstrând că împreună putem face diferența.
Corpul European de Solidaritate a fost și rămâne o piatră de temelie în dezvoltarea PLAYducation, oferindu-ne nu doar resursele financiare necesare, ci și încrederea că putem construi o comunitate mai bună, una în care educația nonformală și accesul la cultură devindrepturi accesibile tuturor copiilor, indiferent de mediul din care provin.
Prin eforturile noastre, dorim să oferim o voce celor neauziți și să demonstrăm că, prin solidaritate, creativitate și dedicare, putem deschide noi orizonturi educaționale.
Premiile pentru Participare ESC 2024
Premiile pentru participare ESC (ESC Participation Awards) urmăresc promovarea și celebrarea contribuțiilor tinerilor voluntari implicați în proiecte de voluntariat, derulate în cadrul programului Corpul European de Solidaritate, cu scopul de a inspira și de a sensibiliza publicul larg cu privire la natura transformatoare a acestor activități.
În ce constă competiția?
Voluntarii sunt invitați să creeze și să încarce pe Youtub Shorts un videoclip de cel mult un minut, în care să prezinte, într-un mod cât mai autentic și inspirațional, experiențele lor de voluntariat în străinătate.
Sunt căutate povești care îi pot motiva pe alți tineri să pornească în propriile aventuri de voluntariat.
Cine se poate înscrie?
Tinerii voluntari ESC care au un Card European de Voluntar EYCA, activ la momentul înscrierii.
Ce premii sunt puse la bătaie?
Cele mai bune 10 povești de voluntariat vor fi premiate cu 2 abonamente Interrail fiecare, 400 EUR și materiale promoționale surpriză ESC. Câștigătorul de pe primul loc va primi un iPad Air.
Formator - Generator
Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.
Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.
PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE
Povestea Pădurilor Erasmus+ merge mai departe
Proiectul celor șapte Păduri Erasmus s-a născut în 2021, ca parte a strategiei instuționale pentru sprijinirea obiectivelor europene ale dezvoltării durabile de către comunitatea beneficiarilor de proiecte finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate și a personalului ANPCDEFP, pentru perioada 2021-2027. Este un proiect care, dincolo de prioritatea declarată și asumată privind dezvoltarea durabilă, mediul și combaterea schimbărilor climatice, dincolo de documentele, strategiile și demersurile europene și globale în acest sens, și-a propus să se adreseze nevoilor de conștientizare cu privire la protecția mediului, educație sănătoasă, sustenabilă și cu grijă pentru viitor.
Cum ar fi dacă fiecare dintre participanții la mobilitățile Erasmus ar planta un arbore la întoarcerea din experiența internațională? Ar fi cu siguranță o acțiune care, pe durata lungă a programului, ar duce la apropierea de natură, la grija față de arbori și la creșterea responsabilității comune față de „verde” în general, la atingerea unor obiective care par îndrăznețe la prima vedere, dar au un mare potențial de a deveni realitate.
Ideile bune sunt ușor de implementat, așa ne-au spus responsabilii de proiecte europene din județul Bistrița-Năsăud, locul unde s-a plantat prima pădure Erasmus, în toamna anului 2022. In primăvara 2023 au urmat județele Sălaj și Brașov. Și așa am învățat că plantările de arbori (nu de copaci!) se pot face doar în timpul repausului vegetativ, adică toamna, după căderea frunzelor, sau primăvara înainte de desfacerea mugurilor, evitând perioadele în care solul este îngheţat sau acoperit de zăpadă.
Luna martie 2024 ne-a adus două păduri noi și mai multe evenimente de tipul „Erasmus vine în comunitatea ta!”. Despre ele o să povestim aici mai jos, căci fiecare merită o poveste și toate se datorează unor oameni entuziaști.
De Ziua Internațională a Pădurilor, pe 21 martie 2024, în aproprierea orașului Marghita, din județul Bihor, în zona cunoscută de localnici cu numele de Pădurea Trei Copaci, a avut loc prima acțiune. O mobilizare extraordinară și exemplară de forțe a avut loc în jurul Liceului Tehnologic Horea, a cărei conducere a pregătit cu minuțiozitate această acțiune timp de peste două luni. În baza unui protocol încheiat cu Ocolul Silvic Marghita, a fost realizată o împădurire de regenerare pe o suprafață de 0.7 ha cu peste 3500 de puieți de frasin (20%), gorun (40%) și stejar (40%) pe o proprietate a UAT Marghita, .
La plantare au participat peste 120 de elevi ai Liceului Tehnologic Horea, care au fost sau se pregătesc să fie beneficiari ai unor proiecte de mobilitate finanțate prin programul european Erasmus+. Le-au fost alături colegi de-ai lor de la Colegiul Național „Octavian Goga”, voluntari din mediul bancar și antreprenorial local. Elevii au fost îndrumați și sprijiniți de profesorii lor, de reprezentanții Ocolului Silvic, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Agenției Județene pentru Plăți în Agricultură și de Ambasadori Erasmus+. Membri ai Detașamentului ISU Marghita au pus umărul la această acțiune și elevii au fost încântați să le urmeze exemplul.
În ziua următoare, pe 22 martie, tot Liceul Tehnologic Horea Marghita a fost gazda unui atelier de bune practici Erasmus. Și acest lucru a fost posibil pentru că este o instituție educațională dedicată formării elevilor în diverse domenii tehnologice și pentru care proiectele finanțate prin programul Erasmus sunt o valoare adăugată importantă. Prin participarea la programele Erasmus, începând cu anul 2018, liceul a obținut fonduri în valoare de 755420 euro. Peste 250 elevi au beneficiat de oportunitatea de a călători în străinătate, de a cunoaște alte culturi și de a-și dezvolta competențele profesionale și abilitățile lingvistice, sociale și interculturale. Liceul Tehnologic Horea deține Acreditarea în Domeniul Formării Profesionale din 2020, aflându-se în acest moment în cel de-al patrulea an de activități. La atelier au participat peste 50 de profesori și elevi din mai multe școli din județul Bihor: Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Teoretic „Horvath Janos” Marghita și Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita. Elevii au împărtășit propriile lor povești Erasmus, au interacționat și s-au întrecut în a descrie cât mai plastic cum vom arăta meseriile „verzi” ale viitorului lor și care sunt competențele pe care ei vor trebui să și le formeze deja azi.
A doua poveste este cea a Pădurii Erasmus care crește la Constanța, din 28 martie 2024, și acest lucru a fost posibil datorită unui parteneriat strategic între Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Act for Tomorrow, cărora li s-au alăturat 266 de elevi și 30 de profesori proveniți din 28 de unități de învățământ. Cei mai mulți dintre elevii care au plantat 2500 de puieți sunt beneficiari ai unor mobilități Erasmus, devenind astfel agenți activi ai schimbării în „verde” a orașului Constanța.
O idee bună se implementează ușor, crește de la sine, aduce împreună oameni entuziaști, creează amintiri. Elevii care au spus Da, și eu pot face mai mult pentru ca planeta să respire mai bine!, vor putea, peste 30 de ani, să arate cu mândrie copiilor și nepoților lor Pădurile Erasmus+. Deja în număr de 7. Și povestea continuă, căci noi știm că s-au înscris pentru campania de toamnă județele Cluj, Iași și Dolj. Pe curând și la cât mai multe!
Despre sustenabilitate și schimbări climatice
Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.
sau
Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:
Resursă Salto ID: planificarea evenimentelor incluzive
Centrul de Resurse Salto Inclusion & Diversity (din sectoarele educație și formare) a lansat recent un instrument menit să sprijine instituțiile/organizațiie în conceperea și derularea evenimentelor incluzive în cadrul proiectelor și activităților pe care le derulează.
Includerea&diversitatea reprezintă una dintre prioritățile orizontale ale programului Erasmus+. După cum se subliniază în Strategia de includere și diversitate a Erasmus+ și a Corpului european de solidaritate, „programele Uniunii Europene (...) ar trebui să ofere oportunități accesibile tuturor”. Acest angajament se aliniază cu cadrele internaționale și europene, cum ar fi Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 9) și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (articolul 26). Ambele evidențiază dreptul persoanelor cu dizabilități de a accesa informații, precum și dreptul la integrare socială și profesională și la participarea la viața comunității în condiții de egalitate cu ceilalți.
Participanții cu oportunități reduse sunt în centrul atenției acestei priorități, ceea ce înseamnă că activitățile concepute de organizațiile care implementează proiecte Erasmus+ ar trebui să fie incluzive și accesibile tuturor. Unele dintre barierele cu care se confruntă acești participanți includ dizabilitățile, problemele de sănătate, barierele legate de sistemele de educație și formare, diferențele culturale, barierele sociale, barierele economice, barierele legate de discriminare, bariere geografice etc. Acest instrument se concentrează în primul rând pe persoanele cu dizabilități, așa cum sunt definite în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 1). Scopul este de a oferi linii directoare pentru organizarea de evenimente incluzive, dar și de a crește gradul de conștientizare și sensibilizare a organizațiilor față de persoanele cu dizabilități. În timp ce Convenția ONU oferă o definiție a persoanelor cu dizabilități și deficiențe, este, de asemenea, important să luați în considerare și alte bariere enumerate în Ghidul programului Erasmus+ pentru a vă face evenimentul mai incluziv.
Această publicație se bazează pe diferite resurse, cum ar fi Ghidul Forumului European pentru Dizabilități pentru întâlniri accesibile pentru toți, Setul de instrumente pentru accesibilitate al UNICEF și Ghidul pentru ca evenimentul dvs. să fie mai incluziv.
Pentru a organiza evenimente incluzive, nu este necesară implementarea tuturor recomandărilor furnizate în acest instrument. Puteți începe prin a le introduce pe cele care se aliniază cu obiectivele și publicul evenimentului dvs., înainte de a încorpora treptat recomandări suplimentare, pe măsură ce resursele și capacitatea o permit. Sperăm, totuși, că recomandările prezentate în acest material să vă fie utile!
De asemenea, este posibil ca multe bariere și dificultăți să nu fie vizibile imediat. Unele dintre ele nu sunt ușor de clasificat, ceea ce face dificilă furnizarea unei îndrumări particularizate (de exemplu, condiții specifice de sănătate sau sensibilitate la sunet și la lumină). De aceea, este important să verificați individual cu fiecare participant nevoile sale pentru a le asigura confortul în timpul evenimentului!
Un alt instrument util în organizarea de evenimente incluzive este și Inclusion Meter, instrument dezvoltat de Salto Inclusion&Diversity / tineret, prezentat în numărul din martie 2024 al ANews.
Competiția Eurodesk „Nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine"
În contextul viitoarelor alegeri europene din 2024, Eurodesk invită tinerii să participe la concursul de design și fotografie „Nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine".
Realizează un design sau fă o fotografie care să arate ce înseamnă „Nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine" atunci când te gândești la alegerile europene din 2024. Apoi trimite-l către Eurodesk folosind formularul online. Nu uita să fii original și creativ!
Criterii de eligibilitate
- Să aibă între 16 și 30 de ani;
- Să fie din una dintre țările Eurodesk (Austria, Belgia, Bulgaria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Ucraina, Ungaria);
- Să nu fie un angajat al Eurodesk AISBL, membrii familiei acestora sau orice altă persoană care are legătură cu concursul sau care a ajutat la organizarea acestuia.
Doi câștigători vor fi selectați prin vot public și vor primi:
Premiul 1: Bilet Interrail plus produse promoționale Eurodesk;
Premiul 2: Rucsac Eastpak plus produse promoționale Eurodesk.
Youth4Climate: Driving Ambition
Guvernul italian, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), invită tinerii și organizațiile conduse de tineri să se implice în inițiativa globală Youth4Climate și să împărtășească proiectele lor inovatoare în domeniul climei.
Eligibilitate: tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani din întreaga lume.
Participanții trebuie să trimită propuneri concrete (în engleză, franceză și spaniolă) în următoarele domenii tematice:
- Educație privind clima și mediul
- Energie durabilă
- Alimentație și agricultură
- Patrimoniul natural
- Consumul și producția durabilă.
Cea mai bună propunere va primi o contribuție financiară de 30 000 USD, mentorat, formare și schimb de cunoștințe.
Tabăra de vară AGORA
Lobby-ul European al Femeilor (EWL) invită tinerele feministe din întreaga Europă să participe la programul AGORA pentru a discuta și explora feminismul și pentru a învăța unele de la altele. Programul are loc la Bruxelles, Belgia, în perioada 9-13 septembrie 2024.
Programul își propune să ofere participanților un spațiu pentru a face schimb, a reduce decalajele, a inspira și a fi inspirați, a consolida legăturile, a întări competențele și a asculta vocile altor tinere feministe.
Programul este destinat:
- femeilor tinere cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani (la momentul desfășurării AGORA);
- care locuiesc în Uniunea Europeană
- care au experiență în activism legat de egalitatea de gen/drepturile femeilor
- având un nivel bun de limba engleză (B2)
- care sunt dornice să intre în contact cu alte tinere feministe.
Premiile RegioStars 2024
Premiile RegioStars, inițiate de Comisia Europeană, au ca scop recunoașterea practicilor exemplare de dezvoltare regională și prezentarea de proiecte inovatoare care pot inspira alte regiuni.
Premiile REGIOSTARS sunt acordate proiectelor din aceste categorii tematice:
- O EUROPĂ COMPETITIVĂ ȘI INTELIGENTĂ
- O EUROPĂ VERDE
- O EUROPĂ CONECTATĂ
- O EUROPĂ SOCIALĂ ȘI FAVORABILĂ INCLUZIUNII
- O EUROPĂ MAI APROAPE DE CETĂȚENI
Eligibilitate
- Proiecte finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) (inclusiv Interreg), Fondul de Coeziune (FC), Fondul Social European (FSE) și Fondul Social European +, Fondul Just Transition și orice componentă Interreg.
- Atât în perioada 2014-2020, cât și în perioada 2021-2027.
Se pot depune maximum cinci candidaturi pentru fiecare program.
Multilingv. Multicultural
Certificatul lingvistic european – ediția 2023
Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr.17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).
Poveștile proiectelor câștigătoare se găsesc publicate în numerele 190 – 194 ale revistei noastre.
.
Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine
Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.
Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.
Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului
EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.
ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:
- susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
- promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
- instruirea multiplicatorilor;
- sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.
EURYDICE
Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.
Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:
Learning for sustainability in Europe: Building competences and supporting teachers and schools
În ultimele două decenii, am putut să vedem o recunoaștere tot mai mare a rolului crucial pe care îl are educația în transformarea societății în vederea durabilității, a echității și a dreptății sociale.
Instituțiile de învățământ sunt considerate agenți vitali în gestionarea provocărilor în materie de durabilitate cu care se confruntă societățile, deoarece acestea îndeplinesc un rol cheie în dezvoltarea competențelor prin predare și învățare.
Pentru a-i pregăti eficient pe elevi să se ocupe de tranziția verde și să promoveze un viitor durabil, este esențial să se integreze competențele în materie de durabilitate în mod global la nivelul curriculumului și să se asigure formarea adecvată și îndrumarea cadrelor didactice și a conducerii școlilor.
Cum arată acest lucru în practică în sistemele de educație europene? Acesta este aspectul pe care se concentrează cel mai recent raport Eurydice.
Raportul analizează în ce fel este încorporată educația pentru durabilitate în documentele curriculare din Europa și în ce măsură sunt incluse competențele în materie de durabilitate – definite pe baza cadrului european GreenComp – în aceste documente directoare (capitolul 1).
Se examinează apoi rolul cadrelor didactice și al conducerii școlilor în promovarea durabilității, având în vedere aspecte precum integrarea durabilității în cadrele de competențe pentru formarea profesională inițială a cadrelor didactice, promovarea dezvoltării profesionale a cadrelor didactice în domeniul durabilității, formarea unei conduceri școlare pentru susținerea durabilității și sprijinul acordat cadrelor didactice în realizarea educației pentru durabilitate (capitolul 2).
Raportul explorează în cele din urmă abordările durabilității la nivel de școală, susținerea școlilor și monitorizarea, inclusiv orientarea, sprijinul și stimulentele, precum și monitorizarea integrării educației pentru durabilitate în activitățile școlare (capitolul 3).
Raportul se bazează pe date calitative referitoare la politici și măsuri de sprijin și explorează învățământul primar și învățământul secundar general din 39 de sisteme de educație europene și examinează abordările educației pentru durabilitate pentru elevi și profesori, precum și sprijinul oferit școlilor.
Vă recomandăm:
Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.
Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.
Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.
Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.
ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.
Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.