D.A.Re for an Early Education Digitalizare, aplicare, relationare (01.09.2023-30.11.2024) KA1 erasmus+ project - 2023-1-ro01-ka122-sch000129406

D.A.Re (Digitalizare, Aplicare, Relationare) for an Early Education

Numar de referinta: 2023-1-RO01-KA122-SCH000129406 Perioada de implementare: 01.09.2023-30.11.2024 Buget aprobat: 20280 euro

Proiectul „D.A.Re for an Early Education” s-a nascut din dorinta de a actiona in directia solutionarii a doua nevoi stringente identificate la nivelul unitatii noastre: - nevoia de a eficientiza procesul educational prin folosirea tehnologiilor moderne si cresterea gradului de internationalizare al unitatii noastre, prin includerea acesteia in reteaua internationala de gradinite care folosesc tehnologia in educatie, in vederea dezvoltarii personalitatii copilului si a maximizarii potentialului fiecaruia; - necesitatea dezvoltarii competentelor si abilitatilor digitale ale cadrelor didactice in vederea cresterii calitatii procesului de invatamant si a prevenirii cyberbullyingului prin crearea si utilizarea de instrumente digitale adaptate nevoilor copiilor prescolari.

Obiectivele proiectului sunt corelate cu nevoile identificate la nivelul unitatii: O1 - imbunatatirea mediului educational si eficientizarea procesului de invatamant prin utilizarea de strategii didactice moderne si instrumente de lucru digitale in perioada 01.02.2024-30.09.2024; O2 - dezvoltarea competentelor digitale necesare utilizarii tehnologiei moderne in procesul de predare a 9 cadre didactice din Gradinita „Sf. Ana” in perioada 1.09.2023-30.11.2024; O3 - Cresterea gradului de internationalizare al unitatii prin participarea la activitati de formare, schimburi de experienta si initierea de parteneriate internationale in perioada 1.09.2023-30.11.2024.

  • MOBILITATI A1. Training - Inclusive classroom through ICT, 13-21.03.2024, Finlanda, 3 persoane. Educatoarele vor invata sa dezvolte strategii digitale creative cu ajutorul carora sa vina in intampinarea provocarilor zilnice din sala de grupa si sa creeze un mediu educational atractiv, sigur si incluziv. A2. Training - Make technology your friend, 11-17.07. 2024, Spania, Malaga, 3 persoane. Educatoarele vor invata sa foloseasca si sa creeze instrumente digitale adaptate specificului varstei prescolare.dezvolte strategii digitale creative cu ajutorul carora sa vina in intampinarea provocarilor zilnice din sala de grupa si sacreeze un mediu educational atractiv, sigur si incluziv. A3 - Jobshadowing, Riba-Roja de Turia, Valencia, Spania 13-17 mai 2024 - 3 persoane

DISEMINARE: conferinta de lansare a proiectului, promovata in mass-media; articole in presa cu rezultatele obtinute in proiect; prezentari in cadrul cercurilor pedagogice ale educatoarelor; webinarii pentru parinti si profesori cu privire la impactul bullyingului in randul copiilor; workshopuri cu parintii; activitati de informare privind prevenirea si stoparea bullyingului si cyberbullyingului; realizarea canalului de youtube; crearea unui jurnal digital de bune practici in urma participarii la jobshadowing; proiecte eTwinning in colaborare cu unitatea gazda de la jobshadowing; materiale promotionale si informative cu sigla Erasmus si logo-ul proiectului; ghid metodic electronic cu exemple de bune practici in urma desfasurarii mobilitatilor.

Inclusive classroom through ICT - Rovaniemi, Finlanda, 13-21 martie 2024

Cele 3 cadre didactice participante la cursul "Inclusive classroom through ICT" - Stefan Claudia, Ghita Corina si Segarceanu Ionela - s-au intors cu un bagaj important de cunostinte privind numeroasele instrumente digitale care pot fi folosite cu succes atat in procesul de predare-invatare-evaluare, cat si in cel de formare si dezvoltare profesionala. De asemenea, interactiunea cu cadre didactice din diverse tari si niveluri de invatamant au permis un schimb productiv de bune practici, idei si cunostinte, contribuind din plin la cresterea dimensiunii europene a Gradinitei Sf. Ana.

  • Deprinderi si abilitati dobandite:
  • utilizarea instrumentelor TIC pentru a accesa eficient resurse educationale digitale;
  • utilizarea instrumentelor TIC pentru a crea continuturi si mijloace digitale adaptate particularitatilor de varsta si individuale ale copiilor cuprinsi in unitatea noastra;
  • utilizarea instrumentelor TIC pentru a crea canale de comunicare eficienta si sigura cu parintii si copiii;utilizarea instrumentelor TIC pentru a forma si dezvolta comportamentele incluzive ale copiilor fata de prescolarii defavorizati care frecventeaza Gradinita „Sf. Ana”.
Jobshadowing CEIP CERVANTES - Riba-Roja de Turia, Valencia, Spania 13-17 mai 2024

Cadrele didactice participante la mobilitate - Florica Madalina, Segarceanu Ionela si Ghita Corina - au observat pe parcursul unei saptamani modul de organizare si desfasurare a activitatilor din gradinita CEIP Cervantes Riba-Roja de Turia si au participat activ la schimbul de idei si bune practici cu educatoarele din unitatea gazda, in vederea eficientizarii actului educational, a cresterii gradului de incluziune si promovarii cooperarii europene. CEIP Cervantes are o mare experienta in folosirea tehnologiei in predare, folosind predominant in activitati instrumente si metode moderne precum tabla interactiva, aplicatii si platforme de editare si prelucrare continut digital, photovoice, flipped classroom etc.