Teksti ja kuvat: Miika Yliniemelä
Linnanmaan pohjoispuolelta löytyy paikka, joka ympäri vuoden kukoistaa vihreyttään. Kyseessä on Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ja etenkin sen kaksi pyramidia muistuttavaa kasvihuonetta, Romeo ja Julia, joista löytyy lähes 1200 eksoottista kasvilajia. Kasvit ovat sijoiteltu kasvihuoneisiin ilmastovyöhykkeittäin trooppisista kasveista. Kasvihuoneissa pääsee tutustumaan hyvinkin poikkeuksillisiin kasvilajeihin verrattaen paikallisiin kasveihin. Aivan kuin kävisi maailmanmatkalla.
Kasvihuoneiden lisäksi puutarhaan kuuluu liki 16 hehtaarin kokoinen ulkopuutarha, josta löytyy 4000 kasvilajia. Sieltä löytyy kotimaista kasvillisuutta etenkin Poihjois-Suomesta ja Lapista, mutta myös muiden pohjoisten ilmastovyöhykkeitten kasvillisuutta, jotka kestävät talven kylmyyttä.
Museomestari Annikki Kestilän mukaan puutarhaan ei päädy mitä tahansa kasveja vaan on niillä kriteerit, joita noudatetaan.
”Esimerkiksi se, että me tiedetään kasvin alkuperä”
Useimmat kasveista tulevatkin kansainvälisen siemenvaihdon kautta puutarhaan muilta kasvitieteellisiltä puutarhoilta. Kestilän mukaan myös Oulun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta lähetetään eri kotimaisten luonnonkasvien siemeniä ja pistokkaita, etenkin Pohjois-Suomesta ja Lapista, siemenvaihdon kautta muualle kasvitieteellisiin puutarhoihin.
Puutarha tukena
Kasvitieteelinen puutarha toimii tukiyksikkönä Oulun yliopistolle. Se tarjoaa tutkijoille ja opiskelijoille muun muassa tiloja ja materiaalia tutkimustyöhön sekä myös neuvoa.
Opetuksen ja tutkimuksen lisäksi kasvitieteellisen puutarhan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu myös etenkin uhanalaisten kasvilajien suojelu. Kestilän mukaan uhanalaisia kasvilajeja on pelastettu puutarhaan ja niitä koitetaan mahdollisuuksien mukaan saada myös elpymään.
”Kasveja pyritään lisäämään täällä, ja myöhemmin siirtämään takaisin luontoon alkuperäiselle tai alkuperäistä vastaavalle kasvupaikalle, missä ne voivat sitten menestyä.”
Kiinnostusta löytyy
Linnamaalla sijaitsevaan puutarhaan ovat vierailijat myös löytäneet. Kestilän mukaan vierailijoita käy paljon, vaikka etenkin ulkopuutarhan puolella on vaikea kävijämääriä alkaa laskemaan. Perinteisten yliopisto-opiskelijoiden ja tutkijoiden lisäksi puutarhaan tiensä ovat löytäneet henkilöt aivan vauvasta vaariin. Vierailijoina kasvihuoneissa käy perheitä, päiväkoti-ikäisiä sekä koululaisryhmiä.
Vierailijoilla kiinnostusta löytyy kasvihuoneen puolella etenkin eksoottisiin kasveihin, joita ei välttämättä näe varaamatta ulkomaan matkaa. Kestilän mukaan esimerkiksi erikoisuudet, kuten tuntokasvit, lihasyöjäkasvit, kaakaopuu ja banaani ovat saaneet osansa suosiosta.
”Onhan ne mielenkiintoisia”
Lisäksi hyötykasvit, kuten hedelmäpuut ja marjakasvit ulkopuutarhan puolella ovat keränneet mielenkiintoa.