Un entorn inspirador per a les ciències de la vida i la recerca biomèdica
Com un dels majors centres de recerca en ciències de la vida al sud d'Europa, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) té com a objectiu proporcionar un entorn que doni suport a tots els científics i científiques per a realitzar una excel·lent investigació. Ens sentim orgullosos de ser una comunitat diversa i que s'esforça per promoure la igualtat d'oportunitats per a que tot el personal es desenvolupi professionalment i acadèmica, i per aconseguir un bon equilibri entre la feina i la vida personal.
Per tal de millorar la igualtat de gènere al PRBB, diverses accions s'han dut a terme i se segueixen desenvolupant. Cadascun dels centres d'PRBB té iniciatives específiques, com ara programes de mentoring, formació sobre prejudicis de gènere o pautes de reclutament no discriminatòries.
Comitè d'Igualtat diversitat i inclusió del PRBB
Amb membres dels sis centres de parc, el comitè està encarregat de catalitzar el desenvolupament d'iniciatives i activitats interinstitucionals per crear consciència i promoure un entorn real d'igualtat d'oportunitats en tot el parc.
IBE: Daniel J. Richter i Pilar Rodríguez
Hospital del Mar Research Institute: Laia Rabal
ISGlobal: Gemma Perelló
CRG: Núria Ortiz
UPF: Berta Alsina i Regina López
EMBL: Krisztina Arató
Consorci PRBB i coordinació: Maruxa Martínez
Contacte: edi@prbb.org
Guía per a crear un Comitè de Gènere
A més, el Comitè d'Igualtat, Diversitat i Inclusió del PRBB ha creat una guía amb consells sobre com crear un Comitè de Gènere (en anglès).
LGTBIAQ+ @ PRBB
Al PRBB hi ha un grup informal LGTBIAQ+ obert a tothom, que té com a objectiu fer xarxa, debatre i organitzar activitats rellevants per als seus membres. Aquest grup està en estret contacte amb la Comissió de Diversitat, Igualtat i Inclusió del PRBB.
Si esteu interessats en unir-vos-hi, poseu-vos en contacte amb edi@prbb.org .
#ZEROTOLERANCE
Al PRBB volem oferir un entorn que celebri la diversitat i ajudi a tots els i les científxcs, independentment del seu gènere, origen o altres circumstàncies, a desenvolupar la seva carrera professional i a dur a terme una recerca excel·lent. I per això, és fonamental que fomentem un entorn de respecte incondicional per a tothom.
En aquest sentit, el PRBB i tots els seus centres disposen de polítiques contra l'assetjament. Podeu trobar la política de cada institució aquí:
UPF: Guía contra la violència masclista i LGBTIfòbia
CRG: Protocolo para la prevención y abordaje del acoso (ES)
Hospital del Mar Research Institute: Protocol per a la prevenció i intervenció davant l’assetjament en l’àmbit laboral (CAT)
ISGlobal: Protocolo contra el acoso y la discriminación (ES)
IBE (CIC-UPF): Protocol contra l'assetjament (CAT, ES, EN)
EMBL Barcelona: Anti harassment policy IP67 (ENG)
Consorci PRBB: Protocol de prevenció i actuació davant de situacions d'assetjament i discriminació en el treball
El comitè EDI del PRBB ha organitzat una campanya anti-assetjament i anti-discriminació per tal de donar visibilitat a aquests protocols i entaular un debat sobre el tema. Podeu veure els posters aquí en Anglès, Català i Castellà.
Instal·lacions
El PRBB busca constantment millorar les instal·lacions i els recursos disponibles per a facilitar que tothom pugui fer la seva feina i sentir-se el més còmode possible. Aquests són alguns exemples:
Sala de lactància
El PRBB ofereix a les mares lactants un lloc còmode, privat i segur per extreure llet materna o alimentar els seus nadons. Aquesta sala de lactància està oberta per al seu ús per part de qualsevol membre de personal del PRBB o els seus centres (IMIM, DCEXS-UPF, CRG, ISGlobal, IBE, EMBL), així com per a qualsevol persona que participi en un esdeveniment organitzat en el parc.
La sala de lactancia es pot tancar amb clau i té un còmode sofà, una taula petita i una cadira. També hi ha accés a una presa de corrent. Tot i que no hi ha lavabo, la sala està just al costat d'un lavabo que es pot fer servir per rentar-se les mans, o netejar recipients.
La sala no té nevera / congelador, de manera que no es pot deixar llet a la sala després d’utilitzar-la.
La sala es troba a la planta baixa (sala 073.04), al passadís entre les sales de seminaris Marie Curie i Charles Darwin. La clau està disponible a la recepció del pis 0.
Llar d'infants
El PRBB ha arribat a acords amb dues de les llars d'infants locals, que són molt a prop (10 minuts). En ambdós casos, el personal del PRBB i els seus centres, així com les persones que assisteixen a esdeveniments al parc, poden gaudir d'un descompte en les tarifes habituals.
Lavabos neutrals
Per millorar la inclusió d'aquells que no s'identifiquen amb una classificació de gènere binària, el PRBB actualment compta amb lavabos mixtes en cada un dels pisos de l'edifici, a més de banys específics per a homes i per a dones.
Conferències
Qualsevol conferència que tingui lloc al PRBB hauria de ser inclusiva i oberta a tothom, sense discriminació de gènere, orientació sexual, ètnia, discapacitat, aspecte físic, nacionalitat o religió. Per tant, no es tolerarà cap forma d'assetjament a l'edifici. En aquest sentit, es recomana a les conferències incloure un codi de conducta.
També recomanem als organitzadors de les conferències que s’esforcin per assolir el millor equilibri possible de gènere respecte als ponents convidats. Per exemple, un 30% de dones com a ponents o panelistes hauria de ser considerat un mínim, sempre que sigui possible.
Us animem a què tingueu en compte les nostres recomanacions per aconseguir un equilibri de gènere en conferències (document en anglès):
Recommendations For Achieveing Gender Balance in Conferences
El PRBB també és soci col·laborador de la "Women in Biology Speakers List", fundada per l'ASCB i la CSHL per donar veu a més dones a les conferències científiques i als mitjans de comunicació.
Recursos
El Comitè d'Igualtat, Diversitat i Inclusió del PRBB ha desenvolupat una sèrie de recursos gratuïts amb l’objectiu d’augmentar la visibilitat de les dones científiques i fomentar que qualsevol infant (independentment de gènere, ètnia, etc.) s’interessi per la ciència. Per obtenir més informació o demanar els recursos, si us plau poseu-vos en contacte amb edi@prbb.org.
Joc “Qui és qui”
Posters informatius
El sostre de vidre (poster)
Biaix inconscient (poster)
Recursos per a escoles de primària
Enllaços d’interés
Guia de comunicació inclusiva i Guia d'ús no sexista del llenguatge (Ajuntament de Barcelona)
Guia d'usos no sexistes de la llengua (Generalitat de Catalunya)
Recruitment bias in research institutes (video, CERCA)
From microaggressions to sexual harassment (video, CERCA)
PRISMA (Asociación para la Diversidad afectivo-sexual y de género en ciencia, tecnología e innovación)
Diversity in science (Royal Society)
Diversity and inclusion (Wellcome Trust)
Equality, Equity, Diversity and Inclusion Resources (UKRIO)
ERC Working Group in Gender Issues
Women in Science (EMBO)
Women in Biology Speakers List (CSHL)
European Platform for Women Scientist
Gender equity: Continuing the Conversation on Gender Equity During the COVID-19 Pandemic
aKIDemiclife: empowering parents to navigate live and academia
Mothers in science: supporting mothers, empoweing women
STEM-fatale: Taking action towards Gender Equality in leadership positions (Austria)
Articles sobre gènere en la recerca (UPF Igualtat)
Per obtenir més informació sobre el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, consulteu: