Je attitude wordt bepaald door jouw kennis, gevoelens, ideeën, motivatie, zelfstandigheid en waarden en normen. Gedrag dat je laat zien tegenover iets of iemand – zowel verbaal als non-verbaal gedrag – is een uiting van jouw attitude. Bij een goede attitude stem je af op de ander, want niemand is hetzelfde. Je bent zelf het 'instrument' om tot een goede attitude te komen, een attitude staat dus nooit los van wie je bent.
Doel
De leervormen die zijn gekozen voor dit leertraject zetten vooral aan tot (zelf)reflectie en zijn een ondersteuning bij het zicht krijgen op eigen houding, overtuigingen en aannames die je attitude bepalen. De focus ligt hierbij op wat 'vandaag' en 'in het moment' mogelijk is aan onderzoek, signaleren en herpakken om tot een goede attitude te komen.
Een overzicht van de bouwstenen
- Inleiding
- Spiegel, Spiegel aan de wand, wat is er aan de hand?
- Casus - In de waan van Tims dag
- Casus - Verschillende meningen over een goede attitude
- Casus - Attitudedilemma's
- Handvat - De Bijdehandspiegel
- Praktijkopdracht - Luisteren zonder moetjes
- Praktijkopdracht - De kleine wensen
- Praktijkopdracht - Teamdetective
- Reflectieopdracht - Zelfscan hoe kom ik over?
- Reflectieopdracht - Teamscan een munt heeft twee kanten
- Naslag
- Eindtoets
Spiegel, spiegel aan de wand, wat is er aan de hand?
De deelnemer krijgt op een speelse, frisse wijze basiskennis over attitude en komt erachter dat hij zichzelf kan zien als een instrument voor een veilige relatie.
Casus In de waan van Tim's dag
In deze bouwsteen loop je een dag mee met begeleider Tim. Wat maakt hij mee en hoe gaat hij hiermee om?
Wanneer je in de waan van de dag zit, helpt het om terug te gaan naar het cliëntperspectief en het grotere doel. Dit helpt in attitude en het behoud van de veilige relatie met de cliënt.