Het Druïdenpad Tintigny

GPS-coördinaten: 49°40'27.0"N 5°30'44.0"E. Om toegang te krijgen tot het pad, kan ik parkeren op de begraafplaatsparking van Tintigny (rue des Minières, B-6730 Tintigny). Downloadbaar parcours op Cirkwi. Het pad is vanaf daar bewegwijzerd. Afstand: 2,5 km. Gratis. Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk. Niet toegankelijk voor kinderwagens. Honden aan de lijn toegestaan. De borden zijn alleen in het Frans en Engels. Scan de QR-code op het vertrekpaneel om toegang te krijgen tot de Nederlandse versie.

Laat je verrassen door de fascinerende wereld van de druïden op dit leerzame en speelse pad. Leer je eigen toverdrank brouwen, maak een toverstok en ga op zoek naar buitengewone stenen. Ontdek de diepe band tussen de druïden en de natuur, terwijl je het verleden van de gemeente Tintigny verkent. Dit parcours nodigt jong en oud uit om plezier te hebben en tegelijkertijd de geschiedenis en geheimen van deze oude kennis opnieuw te ontdekken. Aan het einde, als je tot de beste leerlingen behoort, krijg je het voorrecht om de majestueuze kroon van de druïden te dragen, het symbool van jouw onderdompeling in deze betoverende wereld.

1. De eik van de leerling-druïden. 2. De buitengewone stenen. 3. De toverstok. 4 Het Keltische miniatuurdorp. 5. De wonderlijke toverdrank. 6. Het Heiligdom van de druïden. 7. De kroon van de druïden.

De eik van de leerling-druïden

Leg je handen op de triskel om kracht en moed te ontvangen, geleid door de wijsheid van de oude druïden.

Kunstwerk van PEA.

De buitengewone stenen

Groen, blauw, rood, paars en roze, deze krachtstenen trillen van een vreemde energie en stralen weldadige krachten uit... Kun jij ze herkennen?

Kunstwerk van Adèle Reuter en Alice Bertizzolo

De toverstok

Welke tak ga je kiezen? Kijk goed om je heen en volg je intuïtie... De krachten van een boomsoort worden pas echt actief wanneer deze wordt herkend, benoemd en tot leven gebracht door magische fluisteringen. Zo ontstaat een mysterieuze verbinding waarmee je contact kunt nemen met de bomen en de dieren om je heen.

Het Keltische miniatuurdorp

Elke boom is een echo uit het verleden. Elke tak, elk blad, elk grassprietje dat je vindt, vertelt een verhaal. Verzamel deze schatten van de natuur en vorm ze om tot een dorpje, waar de herinneringen van oude Keltische dorpsbewoners weer zullen weerklinken.

de wonderlijke toverdrank

Planten met bijzondere krachten worden met zorg geplukt, en hun magie vermengt zich in de ketel. Een toverstok draait vrolijk rond, en een wens voor genezing stijgt op, waardoor het afkooksel vol prachtige eigenschappen wordt gevuld.

Kunstwerk van Adèle Reuter en Alice Bertizzolo / Pépinière la Gaume / Louise Charlier voor de illustraties

Het Heiligdom van de druïden

In dit heilige bos onthullen de stenen het erfgoed van de voorouders van Tintigny. Ze fluisteren geheimen en delen hun wijsheid, terwijl ze je op een spannende tijdreis begeleiden.

Kunstwerk van PEA (metaal oriëntatietafel) en Adèle Reuter

De kroon van de druïden

De kroon siert zich met bladeren en bloemen. Degene die op deze troon zit, wordt omhuld door de triomferende geest van het bos. Een vastgelegd moment symboliseert het einde van deze opleiding. Gefeliciteerd aan de nieuwe druïden en druïdesssen! De Natuur nodigt jullie uit om de ontdekte geheimen en betoveringen te bewaren.

Kunstwerk van PEA (metaalkroon) en Adèle Reuter

Stichters: B. Destrée en B. Piedboeuf – Gemeente van Tintigny en N. Ancion - Parc naturel de Gaume. Concept en uitvoering van het pad: A. Reuter en A. Bertizzolo - Les Cheminements ASBL/www.cheminements.eu. Artistieke creaties: PEA en A. Reuter, A. en D. Bertizzolo - Les Cheminements ASBL. Grafisch ontwerp, illustraties en communicatie: L. Charlier, V. Mohy en A. De Coster - Visit Gaume. Vertalingen: A. Reuter - Les Cheminements ASBL, en A. De Coster en L. Lecuivre - Visit Gaume. Stilistische en taalkundige aanpassing: IA_ChatGPT. Kaart: De bijdragers van Openstreetmap. Foto’s © A. Reuter, J. Winkin en Adobe Stock. Bronnen: Recherches sur la nécropole à tombelles des "Aisances de Bellefontaine" van Fanny MARTIN, Fanny THIRION en Damien WATTEYNE. Les premiers rites funéraires dans la Province de Luxembourg du Centre de Recherches archéologiques en Ardenne ASBL, Le monde des Celtes du Musée des Celtes, Les Celtes et les Druides van Richard BESSIÈRE, Comment devenir druide aujourd'hui ? van Viviane LE MOULLEC.