Loading

Kaduilta kotiin

Rescuekoirat, eli ulkomailta esimerkiksi kaduilta pelastetut koirat ovat saaneet viime aikoina paljon huomiota sosiaalisessa mediassa ja niistä on sen myötä muodostunut monille tuttu ilmiö. Mutta millainen prosessi rescuekoiran hankkiminen on? Millaisiin asioihin rescuekoirasta haaveilevan tulisi varautua? Tutustu videolta rescuekoira Boogieen.

Rescuekoirien matka alkaa siitä, kun ne löydetään kaduilta, raunioista tai ne on tuotu tarhalle, kertoo Viipurin Koirat ry:llä työskentelevä Jonna Riitijoki.

”Se, miten koiran matka etenee siitä, riippuu sen kunnosta. Esimerkiksi sotatilanteen takia Venäjällä sijaitsevalle Viipurin tarhalle on tuotu paljon hyväkuntoisia lemmikkikoiria, jotka ovat pian valmiita adoptoitaviksi. Kaduilta löytyvät koirat taas voivat olla hoikkia ja huonokuntoisia ja niillä saattaa myös olla esimerkiksi matoja.”

"Ajatusmaailmani on, että ihminen on kesyttänyt koirat, eikä me voida niitä hylätä." - Jonna Riitijoki

Elämää sijaisperheenä

Koirat, jotka pyritään pelastamaan, muuttavat asumaan tarhalle. Sieltä heitä sitten lennätetään useisiin maihin, joko suoraan uuteen kotiin tai sijaiskotiin. Riitijoen koti on toiminut sijaiskotina koirille jo useamman vuoden ajan.

”Rescuekoirat ovat kiinnostaneet minua pienestä asti. Jo 12-vuotiaana päätin, että haluan auttaa niitä. Kun täytin 21, niin otin koiran meille asumaan heti. Se on ikärajana Viipurin koirilla.”

Riitijoen kotona on asunut tähän mennessä kaiken kaikkiaan 11 rescuekoiraa, joista viimeisin on majaillut siellä vuoden.

”Koira saattaa esimerkiksi olla ensimmäisen viikon ajan pöydän alla piilossa, ja sitten sen saattaa saada houkuteltua syliin. Koirasta joutuu kuitenkin luopumaan, ja se on vaikea paikka. Kun se tulee kuorestaan, on sen aika lähteä. Tämä ei ole helppoa, mutta palkitsevaa kyllä.”

Väliaikaisesta kodista loppuelämän kotiin

Sijaiskodista koirat sitten jatkavat matkaansa kohti loppuelämän kotia. On toki tapauksia, joissa koira ei sovikaan perheeseen. Tällaisia tapauksia pyritään kuitenkin välttämään tiukoilla seuloilla ja haastatteluilla.

”Viime vuonna palautuksia Viipurin koirilla oli vain kymmenen. Hakuprosessi karsii suuren määrän pois. Prosessiin kuuluu hakemuksen tekeminen, josta koiraa hankkivat kutsutaan haastatteluun, mikäli hakemus hyväksytään. Haastattelu on pitkä, se kestä kahdesta kolmeen tuntia ja sen aikana kysellään paljon henkilökohtaisia asioita, esimerkiksi talouteen liittyen. Resquekoiran hankkiminen ei ole halpaa, sillä esimerkiksi eläinlääkärikuluja voi tulla runsaasti. Koiraa täytyy myös tulla tapaamaan.”

Riitijoki haluaa painottaa, että toimintatavat vaihtelevat koirien kotimaan ja niitä välittävän yhdistyksen mukaan.

Mustan koiran syndrooma näkyy Riitijoen mukaan koiratarhoilla. "Kaikista vähiten adoptoidaan mustia aikuisia uroskoiria", hän kertoo. Boogie on kuitenkin onnellinen esimerkki siitä, että myös musta uroskoira voi löytää itselleen hyvän loppuelämän kodin.

Rescuekoiran hankinta ei ole yhden illan päätös

”Toisinaan pitää vaan purra hammasta ja katsoa vierestä, kun koira pissaa kaappia vasten”, kertoo Riitijoki

Rescuekoiran hankintaa on syytä miettiä huolella, sillä koira tarvitsee esimerkiksi huomiota ja apua tavallista koiraa enemmän. Jokainen koira on erilainen ja niiden ongelmat sekä ominaisuudet vaihtelevat.

”Rescuekoiran hankkiminen on suuri päätös, jota ei saa tehdä pelkästään tunteella.”

Teksti: Reetta Salmela, kuvat: Reetta Salmela ja Jonna Riitijoki