PERSONEELSMAGAZINE UITGAVE 01/2024

Woord vooraf

In deze digitale versie van het gedrukte ROCKWOOL personeelsmagazine de Uitschieter tref je een beknopte selectie aan van ingekorte artikelen uit de editie van maart 2024. Zo kun je op je tablet, desktop of smartphone snel en waar en wanneer je maar wilt een indruk krijgen van de interne mijlpalen en nieuwe ontwikkelingen binnen onze organisatie.

Wij wensen je veel kijk- en leesplezier.

Update fase 1

Waar staan we met het Falcon-project?

Falcon, het project waarmee we onze interne logistieke processen digitaliseren bevindt zich in fase 1. Bart Vries, Jaap Klootwijk en Ruud Moeskops geven een korte update over de status van dit voor ROCKWOOL belangrijke project.

Heftrucks en hardware

Jaap Klootwijk: “In deze fase bouwen we in totaal 8 heftrucks om tot E-trucks. Twee daarvan worden klaargemaakt voor het trainen van collega’s. Zes andere om in te zetten bij Warehouse F (Unit Load).”

In de Unit Load hal is in fase 1 van Falcon al behoorlijk wat hardware geïnstalleerd, weet Bart Vries: “We hebben RFID-printers geïnstalleerd en workstations ingericht voor de medewerkers. Bij de opzetplekken hebben we RFID-readers geplaatst. En natuurlijk ligt er al flink wat kabeling.”

Trainingen

Falcon is een project waar bijna iedereen bij ROCKWOOL mee te maken krijgt. De één iets meer dan de ander. Daarom is er goed nagedacht over trainingen. Ruud Moeskops: “We hebben 15 typen gebruikers geïdentificeerd. Voor elk type gebruiker hebben we een training of informatiepakket ontwikkeld. Daarmee kunnen we 800 mensen efficiënt informeren en voorbereiden op Falcon.”

Voor akoestische metingen

Nieuwe software tool Rockfon Akoestisch Advies

Ondanks de voordelen van open kantoortuinen ervaren werknemers in de praktijk vaak hinderlijke geluiden. En dat kan leiden tot meer ziekmeldingen. Dat wordt ook bevestigd door een onderzoek van het Deense Ministerie van Werkgelegenheid.

Rockfon biedt hiervoor oplossingen met geluidsabsorberende plafond- en wandoplossingen op basis van steenwol. Met behulp van de nieuwe softwaretool Rockfon Akoestisch Advies kan nu nog beter en sneller een advies op maat worden gegeven. En ook op een aantrekkelijke manier worden gepresenteerd aan een klant. De tool is ontwikkeld in samenwerking met softwarebedrijf Rivasono.

Paar klikken

Adviseurs van Rockfon gebruiken de tool om akoestische metingen uit te voeren zoals het meten van nagalmtijden en het berekenen van ruimtevolumes. Het programma is snel en gebruiksvriendelijk, legt technisch specialist Eric Lemmen uit. “In Rockfon Akoestisch Advies is alle product- en rekeninformatie al aanwezig. We hoeven slechts de lengte-, breedte- en hoogtematen en de gemeten nagalmtijden van een ruimte in te voeren. Vervolgens kunnen we in het keuzemenu de gewenste akoestische oplossing(en) selecteren en op basis van aantallen en vierkante meters opvoeren. Net zo lang tot de gewenste absorptiewaarde is bereikt. In slechts een paar klikken ben je bij de juiste waarde.”

Nauwkeurige kwaliteitsmeting

Nieuwe Suntesters op het lab bij Rockpanel

Rockpanel heeft onlangs twee Suntesters in het laboratorium vervangen. Deze apparaten worden gebruikt om mogelijke veranderingen in de lak op Rockpanel-panelen door zonlicht, temperatuur en vocht te onderzoeken. De Suntesters zijn

essentieel voor het borgen van hoge kwaliteitseisen en het testen van nieuwe productontwikkelingen.

9 maanden

De onderzoeken in een Suntester duren zo'n 6000 uur, wat overeenkomt met ongeveer 9 maanden. Elk 1500 uur worden testmonsters beoordeeld op oppervlakteschade, kleurechtheid en glansgraad. Naast deze kunstmatige tests in het laboratorium, worden ook real-life testen uitgevoerd in verschillende buitenopstellingen. Dat gebeurt onder andere op testvelden in Roermond en in de Verenigde Staten.

Hogere kwaliteit, lagere onderhoudskosten

Gelet op de ouderdom en de steeds hogere onderhoudskosten van de oude Suntesters is vorig jaar de beslissing genomen om deze te vervangen. De nieuwe machines zijn moderner en iets anders van opzet. De temperatuur en de UV-straling worden gelijkmatiger binnen het apparaat verdeeld. En dat komt de kwaliteit en de nauwkeurigheid van de meting ten goede. Mooie bijkomstigheid is dat ook de onderhoudskosten een stuk lager zijn dan voorheen.

Marty Baets, Development Manager bij Rockpanel: "Met de aanschaf en implementatie van de twee nieuwe Suntesters hebben we zowel op het gebied van kwaliteit, efficiency en betrouwbaarheid een slag gemaakt. Daarmee kan Rockpanel de komende jaren weer vooruit."

Coaching en bikefitting

Lex Thönissen krijgt PassiePegels voor triatlontraining

Onze collega Lex Thönissen vroeg met succes PassiePegels aan. Hij gebruikt ze om met behulp van coaching en bikefitting nog beter en sneller te worden in zijn nieuwe grote passie: de triatlon.

Lex Thönissen

Begeleiding belangrijk

Sinds Lex vorig jaar deelnam aan de Roermond City Triatlon, wil hij zich in deze sportdiscipline verder ontwikkelen. Zijn ultieme doel is deelnemen aan een hele triatlon. Om geen verkeerde technieken aan te leren en zijn prestaties te verbeteren, is goede begeleiding belangrijk. Daarom schakelde Lex een coach in en liet hij zijn renfiets aanpassen (bikefitting), zodat hij er goed mee overweg kan. Dat kon hij allemaal doen met behulp van de PassiePegels van ROCKWOOL.

Gezond én leuk

Lex: “ROCKWOOL doet veel om de gezondheid van medewerkers te stimuleren. Het duurzame inzetbaarheidsprogramma Victor vind ik een goede zaak. Het heeft mij aangezet om die eerste triatlon te gaan doen. Ik vind het fijn dat mijn werkgever mij ondersteunt om op mijn leeftijd nog deel te nemen aan triatlons. Sporten is gezond en leuk, zeker als je het samen met je collega’s kunt doen.”

Trainingsprogramma gestart

Operators ROE2 en ROE6/8 hebben elkaar hard nodig

Vorig jaar oktober maakte onze directie bekend om ROE2 te gaan sluiten. Een aantal operators maakt binnenkort de overstap naar ROE6/8. Zij volgen eerst een uitgebreid trainingsprogramma dat volledig is ontwikkeld door ROCKWOOL’ers.

Collega’s van ROE6/8 en ROE2 maakten een opleidingsboom met praktijkmodules voor de functiegroepen basisoperator, lijnoperator en ovenoperator. Een nieuwe operator doorloopt de modules van zijn functie door middel van training on the job. René Coenen (Team Leader ROE6/8): “Elke module verwijst naar werkinstructies en vaardigheden die je moet kennen. Dat toetsen wij in de praktijk. Beheers je de inhoud, dan vinken wij die module af en kun je verder met de volgende.”

Ovensimulator

Naast veel leren op de werkvloer zit er in het trainingsprogramma ook theorie. En, heel innovatief, een ovensimulator waarop nieuwe operators hun skills kunnen oefenen. Ook krijgt iedereen een persoonlijke informatiemap. Rogier Linssen (Senior Operator ROE2): “Zo kun je je goed voorbereiden voordat je bij ROE6/8 gaat meelopen.”

Samen slimmer

Collega’s die overkomen van ROE2 moeten zich nieuwe dingen eigen maken. Tegelijkertijd zijn het ervaren krachten die hun sporen hebben verdiend.

Matthijs Saas (Leading Hand ROE6/8) hoopt dan ook op kennisuitwisseling in beide richtingen: “Zij brengen ervaring en kennis mee waar wij veel van kunnen leren. Zo worden we er uiteindelijk samen slimmer van.”

Oprechte aandacht voor collega's

Team HR Partners staat klaar voor medewerkers en leidinggevenden

Hoe kunnen we je helpen met je persoonlijke ontwikkeling? Heb je informatie nodig over ouderschapsverlof? Hoe herken je bepaalde stressgerelateerde signalen? Deze en een heleboel andere vragen, daar helpt het team van HR Partners medewerkers en leidinggevenden van ROCKWOOL bij.

Simone Fennis, Rob Meijers, Jacky Timmermans, Stefan van de Ven, Leonie Keijers-Franssen en Ralph Hodzelmans willen HR nog beter zichtbaar maken op de werkvloer. Daar werken ze hard aan. Onder andere door regelmatig in de fabriek aanwezig te zijn en interesse te tonen in het werk van collega’s. Met hun enthousiasme willen ze drempels wegnemen.

ROCKWOOL promoten

De afdeling HR werkt actief samen met collega’s aan projecten die ROCKWOOL als werkplek nog leuker en beter maken. Zo loopt er een onboardingproject, krijgen leidinggevenden trainingen op het gebied van ziekteverzuimgesprekken en wordt er een nieuw FG-formulier ontwikkeld. Stefan van de Ven: “Als organisatie zitten we midden in een belangrijke transitie. We zetten ons in om ROCKWOOL als werkgever te promoten, maar dat is niet alleen een taak van HR. Iedereen kan daar zijn steentje aan bijdragen, bijvoorbeeld via het referral programma.”

Wil je meer lezen klik dan op onderstaande button voor de volledige digitale uitgave van de Uitschieter-editie van het eerste kwartaal 2024.

©2024 De Uitschieter eEditie is een uitgave van ROCKWOOL B.V.