De brandweer is onlangs bij u geweest voor een incident (brand, overstroming ...). Ongetwijfeld heeft deze ervaring een zware indruk nagelaten. Toch moeten er ook allerlei praktische zaken geregeld worden kort na het incident.
Met deze pagina's proberen we u daarbij te helpen. We leggen kort uit waaraan u allemaal moet denken en geven enkele nuttige telefoonnummers mee.
VERZEKERING
Contacteer zo snel mogelijk uw verzekeringsmaatschappij. Zij sturen een schade-expert en die stelt objectief de oorzaak van de schade vast en schat het schadebedrag in. Als de verzekeringsagent onmiddellijk ter plaatse komt, kan de brandweer aanduiden welke schade door het blussen veroorzaakt werd.
Neem ook zelf foto’s en maak een volledige lijst van alle beschadigde spullen. Dit kan eventueel aan de hand van de inventarislijst van uw verzekeringsmaatschappij.
VRIJGAVE VAN DE WONING
Uw woning moet vrijgegeven zijn vooraleer u ze opnieuw mag betreden. De brandweer moet de woning veilig verklaren en de politie moet de oorzaak achterhalen van het incident. Meld een vermoeden van kwaad opzet zo snel mogelijk (bel 101).
Mag u na het incident niet meer in uw woning, laat deze dan goed afsluiten door de gemeentedienst of de politie.
Meld eventuele beschadigingen aan de water-, gas- en elektriciteitsleverancier, en sluit de toevoer af bij beschadigingen:
- Water: Vivaqua: 02 739 52 11 (24/7) of 02 518 88 10 (ma-vrij van 9-17u)
- Gas en elektriciteit: Sibelga: telefonisch op 02 549 41 00 (ma-vrij van 8-17u) of online via my.sibelga.be
TERUG IN DE WONING
Als u na het incident de woning opnieuw betrekt, let dan op het volgende:
Begin niet op te ruimen voordat de verzekeringsexpert is geweest.
Was er een schouwbrand, laat de schouw dan eerst reinigen en/of herstellen voordat u ze opnieuw gebruikt. Zoniet kan er CO-vergiftiging of opnieuw een schouwbrand ontstaan.
VERVANGWONING
Hebt u door het incident geen woning meer? Vraag bij uw verzekering na of u recht hebt op een vervangwoning. Geef uw tijdelijke adres en telefoonnummer door aan uw verzekeraar.
Hebt u geen recht op een vervangwoning en kunt u nergens anders terecht, bel dan naar het OCMW van uw woonplaats: https://ocmwbxl.brussels/
Zoek familie of vrienden op bij wie u uw verhaal kwijt kunt. Praat over datgene wat u hebt meegemaakt, dat helpt om het incident te verwerken.
Maar soms is de impact zo groot, dat praten met familie en vrienden niet voldoende is. Neem dan contact op met uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.