De Bondgenoten Van wild idee naar concreet bouwplan in hartje Turnhout

Wat begon als een wild idee...

In januari 2022 stelden De Bondgenoten zich aan het publiek in de Kempen voor en kondigden ze aan dat ze het leegstaande pand van Den Bond in de Korte Begijnenstraat wilden omtoveren. Het idee was een bruisende en betekenisvolle stadssite met plaats voor een stadscinema, een grand café en werk- en ontmoetingsruimte voor minstens vijf sociale en culturele organisaties.

Dat wild idee werd intussen concreet. Twee jaar lang werden de nodige plannen gesmeed, architecten aangesteld, overleg gepleegd met het stadsbestuur, financiële constructies uitgetekend en een concreet stappenplan opgemaakt. We zijn dan ook blij aan te kondigen dat we klaar zijn en dat de definitieve bouwvergunning einde oktober werd aangevraagd. De start van de verbouwingen komt in zicht. Daarmee zitten we helemaal op schema van het in 2022 uitgetekende pad.

De verdere timing van de werken hangt nog af van wanneer de vergunning wordt verkregen, wanneer een aannemer wordt gevonden en wanneer die uiteindelijk ook aan de werken zal kunnen beginnen. Als dat allemaal heel vlot verloopt, dan zijn we tegen het einde van 2026 klaar. Als dat iets minder vlot loopt, dan zal het wat later zijn…

We houden het netwerk van de vijf organisaties, de buurtbewoners en geïnteresseerden uit de regio regelmatig op de hoogte van de werkzaamheden, via deze website.

De Bondgenoten

De Bondgenoten zijn co-housers en co-workers pur sang. Zij delen stoelen, tafels, koffie en kantoor. Wat zij niet delen past in een gerecycleerde kast.

De fundamenten van honderd jaar geleden torsen nu nieuwe plannen, nog altijd met het kompas op de samenleving gericht.

Bart Gaublomme, Beweging.net: “Dit gebouw, op deze plaats, ademt zoveel sociale geschiedenis dat we enorm content zijn om er opnieuw een gelijkaardige, maar actuele functie aan te kunnen geven. Het verhaal van de Bondgenoten brengt heel veel goesting op de site."

Wie zijn 'De Bondgenoten'?

MOOOV, een audiovisuele werking met renommee in heel Vlaanderen

MOOOV droomt van een eigen plek in de stad waar het allemaal begon, met eigentijdse cinemazalen en plaats om te werken. De baseline ‘films facing the world’ duidt op het soort films waarmee MOOOV de samenleving recht in de ogen wil kijken. Het nieuwe huis van MOOOV moet die ambitie delen: een open plek, met veel ruimte voor ontmoeting, waar je samen kan kijken en praten over hetgeen je gezien hebt. De wereld is er in volle glorie aanwezig: schoon, hard, hartverwarmend, artistiek en geëngageerd. Mensen zijn er graag.

AVANSA KEMPEN, samen voor beter

Avansa duwt het hoofd diep in de onderbuik van de samenleving en maakt van het opgevangen geroezemoes concrete maatschappelijke projecten, met een strakke focus op duurzaamheid, inclusie, solidariteit en gelijkwaardigheid in de Kempen. Daarom moet voor hen een werkplek uitnodigen tot samen werken, samen denken en creëren. Mensen lopen er in en uit, zeggen hun gedacht en knutselen mee. Op een bureaustoel, zittend op de grond, hangend aan de toog, post-its-plakkend in een multifunctioneel lokaal. Nooit bang van grote woorden slaan ze zo de hand aan de Kempense ploeg.

SAAMO, samen uitsluiting aanpakken

Nadat SAAMO haar jarenlange uitvalsbasis in de Otterstraat verloor, vindt de organisatie nu een nieuwe toegankelijke plek tussen andere middenveldorganisaties. Een plek waar mensen die uitsluiting ervaren vlot binnen wandelen. Een plek waar mensen die drempels ervaren samen fantaseren over een structureel betere situatie. Aan die gedroomde situatie werken we samen met deze mensen, met partners en met beleidsactoren die sleutels tot oplossingen in handen hebben. In Turnhout, in de Kempen en daarbuiten.

Lieve Lambrechts, SAAMO: “Begin 2021 moest SAAMO verhuizen uit de Otterstraat. We missen sindsdien een informele plek waar mensen vlot kunnen binnenlopen. We missen het ook om samen te kunnen zitten met andere spelers in het socio-culturele middenveld.”
CAMPINA ENERGIE, dé Kempense energiecoöperatie

Kempenaars samenbrengen die zelf hun energie produceren of erin willen investeren en zo een vuist maken tegen de dure energie-importerende grootspelers. Dat is het vermetele plan om de Kempen klimaatneutraal te maken, waarbij de Kempenaar terug zelf aan de knoppen zit. Natuurlijk moet dat zichtbaar zijn in het huis van Campina Energie. Toonaangevend duurzaam.

Jef Van Eyck, Campina Energie: “De samenwerking met vormingsorganisaties, sociale verenigingen en specifieke doelgroepen biedt heel wat perspectieven om onze doelstelling te helpen realiseren. De praktische voordelen van samenwonen en werken passen perfect binnen ons coöperatief denken en handelen.”
BEWEGING.NET, een netwerk van sociale organisaties

Uniek is het, het netwerk van 17 sociale organisaties waarvoor beweging.net het spinrag levert. Het huis van beweging.net moet breed worden ingekleurd, moet uitnodigen, moet veel mensen en meningen kunnen samen brengen. Om samen te kunnen roeptoeteren dat het beter kan. Beweging.net wil gehoord worden, maar wil ook - in een mooi en toegankelijk huis midden de eigen dienstverlening - gezien worden. En netwerken doe je in een treffelijk café.

Een stadscinema voor de Kempen

MOOOV bouwt een prachtige, nieuwe arthouse cinema in Turnhout. Daarvoor zal MOOOV investeren in de huidige achterkant van het gebouw: dit stuk wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd tot een moderne eigentijdse buurtbioscoop, aangepast aan de hedendaagse eisen van uitgaan en filmvertoning. De cinema krijgt de naam FAAAR.

FAAAR wordt een eigentijdse, grenzeloze en inclusieve beleving van kunst en cultuur. De bezoeker zal kunnen genieten van de beste films die wereldwijd gemaakt worden. De recentste Vlaamse en Belgische arthouse films zullen te zien zijn, net als de hoogtepunten van de Europese cinema, aangevuld met prachtige verhalen en vernieuwende cinema uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. En er is meer: Het platform geeft ruimte voor festivals en debatten, filmcursussen en inleidingen, filmklassiekers, specials, een uitgebreide kinder- en jeugdfilmprogrammatie, schoolvoorstellingen, ontmoetingen met makers enzovoort.

  • 3 zalen
  • 256 stoelen
  • alle dagen open
  • minstens 9 vertoningen per dag of 69 vertoningen per week!

Al bijna 35 jaar maakt MOOOV deel uit van het actieve cultuurlandschap in Turnhout en de Kempen. De voorbije jaren heeft MOOOV met zijn filmclub formule Zebracinema een breed bezoekersbereik uitgebouwd waarbij de kinder- en jongerenwerking ook een jong publiek wist te verleiden.

Marc Boonen, MOOOV: "FAAAR wil een oase van kwaliteit zijn, waar je op reis kan gaan naar andere werelden, andere denkbeelden of je gewoonweg kunt laten inspireren door de schoonheid van de filmkunst. Een platform voor een eigentijdse en grenzeloze beleving van film, helemaal aangepast aan de hedendaagse eisen. Een plek waar je elke keer weer met een ervaring rijker de deur uitgaat, waar ruimte is voor verrassing, verwondering en verbeelding, waar je samen met anderen creatieve energie opdoet, waar mensen zichzelf kunnen zijn, waar aandacht is om je te ontwikkelen, te verbazen en natuurlijk ook te ontspannen.”

Een werk - en ontmoetingsplek voor stad en regio

De Bondgenoten vormen een stedelijke en regionale ontmoetingsplek. We delen de infrastructuur. Kantoren, flexplekken en multifunctionele ruimtes zijn deelbaar met elkaar en met anderen. De initiatiefnemende organisaties zijn huisgenoten, maar er is even goed ruimte voor tijdelijke co-working plekken voor anderen.

Het gebouw, de diverse ruimtes erin, maar zeker de drie volwaardig uitgeruste cinemazalen kunnen ook dienst doen als presentatieplatform voor pitches en try-outs.

Het gebouw moet een regio- en stadslabo zijn, een incubator voor lokale en regionale gemeenschappen en een plek voor maatschappelijk of cultureel ondernemen. In samenwerking met stad, regio, overheden en andere betrokken spelers wil deze plek ruimte bieden aan dynamische initiatieven, met onderlinge kruisbestuiving als doel. We co-creëren.

Lieve Lambrechts, SAAMO: “De Bondgenoten geven ons de gelegenheid om te verhuizen naar een plek die wat informeler aanvoelt, waar mensen vlot kunnen aanwaaien, waar we met hen in groep en af en toe individueel aan de slag kunnen. Doordat we samen zitten met andere socio-culturele organisaties bestaat de kans dat de mensen met wie wij werken makkelijker in aanraking komen met werkingen en groepen die voor hen minder vanzelfsprekend zijn. Dit kan voor elk van De Bondgenoten en hun achterban een meerwaarde zijn.”

Café RAAAF

Het café-bistro wordt het laagdrempelig hart van het huis, en een uitvalsbasis voor allerlei interessante maatschappelijke en culturele projecten. Of gewoon een plek voor iedereen om (na) te genieten, met een drankje en lekker en gezond eten, … Voor of na een film, ‘gewoon’ als lunch tijdens de werkdag, of als plek voor meetings allerlei. Het wordt een eigentijds café, waar de bezoeker zich thuis voelt. Waar je gezellig en verrassend kan eten maar evengoed ’s avonds afspreekt met vrienden voor een pint of lekkere tas koffie of thee. Een open en creatieve plek waar mensen elkaar kruisen en ontmoeten. En vooral niks moeten.

70 zitplaatsen en terras

Stadslabo

Samen met beweging.net wil Avansa Kempen in het Bondgenotengebouw een stadslabo oprichten, een plek waar mensen die ook goesting hebben om een verschil te maken elkaar ontmoeten en inspireren. Een broeikas voor allerlei projecten en initiatieven, groot of klein, in Turnhout of in de Kempen. Een plaats waar dromers en doeners elkaar vinden om samen in actie te schieten.

We denken en knutselen mee, ondersteunen waar nodig en helpen je zo graag op weg.

3 functies, 3 gezichten

Onderling verbindend

Structuur en ontwerp

De eigenaar van het gebouw is Volksverheffing (VVH) vzw. Deze vzw is ook eigenaar van de omliggende site met parking. De vzw werd opgericht om de gemeenschappelijke gebouwen en terreinen van het sociale netwerk rond ACV, CM en beweging.net te beheren.

VVH vzw zal de renovatie van de voorbouw voor haar rekening nemen en na voltooiing de Bondgenoten als huurders huisvesten in het pand.

MOOOV vzw verkrijgt een recht van opstal op het achterste gedeelte van het gebouw zodat het daar een nieuwbouw met cinema en café kan oprichten.

Het ontwerp

Het ontwerp is in handen van:

Jef Van Eyck, Campina Energie: “Campina Energie zal zich ook engageren om bij de verbouwing maximaal in te zetten op duurzame energietechnieken, eventueel mee mogelijk gemaakt door de participatie van inwoners uit de Kempen.”
Bart Gaublomme, Beweging.net: "Als op termijn ook nog de autoluwe verbinding met de Grote Markt gerealiseerd wordt, kunnen we - als gevolg van de aanwezigheid van zoveel dienstverlening en organisaties op één plaats - echt wel spreken van een nieuw sociaal of sociaal-cultureel stadsdeel.”