ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 189, octombrie 2023

Pentru priorități specifice legate de modul în care războiul din Ucraina afectează beneficiarii Programului Erasmus+, vă rugăm să consultați Modificările privind prioritățile pentru parteneriatele pentru cooperare (atât parteneriatele de cooperare, cât și parteneriatele la scară mică).

2023 – Anul European al Competențelor

O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.

Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: #ErasmusDAYS 2023
  • Poveștile Ambasadorilor Erasmus: S.T.E.A.M ACADEMY – Activități internaționale în cadrul acreditării Erasmus+
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Rețea europeană de printare 3D a sistemelor mecatronice biomimetice (EMERALD) —//— Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)
  • Învățământ universitar în Erasmus+: Apelul 2024 de propuneri privind depunerea de proiecte pentru Inițiativa Universități Europene —//— Erasmus+ Days la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București —//— Conferința Anuală a Asociației Europene pentru Educație Internațională (EAIE)
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Nemțeni la Zilele Erasmus —//— Mobilități Erasmus+ de tip VET ale elevilor de filieră tehnologică —//— Proiect ERASMUS+: Empatie, Respect, Aptitudini, Stimă de sine, Muncă, Utilitate, Specializare
  • Erasmus+ în învățământul școlar: Informează-te! —//— Acreditarea Erasmus+ la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, București
  • Educația adulților în Erasmus+: Informează-te! —//— Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023 —//— EU SUNT… – un spectacol cu și despre tineri —//— Asociația ProMina Craiova – proiecte de solidaritate
  • Formator – modelator
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: MobilitatE+ / Tineret – Oportunitate de formare pentru reprezentanții organizațiilor care lucrează cu tineri cu dizabilități —//— Urmăriți ID Talks – Mental Health—//— O carte-experiență: Interviu cu Ana Maria Răducan, autoarea jurnalului de călătorie „Și-am încălecat pe-o șa”
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural: Certificatul Lingvistic European 2023 - priorități
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

#ErasmusDAYS 2023

În perioada 9-14 octombrie 2023 a avut loc cea de-a 7-a ediție a #ErasmusDays, inițiativă anuală emblematică ce pune sub reflectoare programul Erasmus+, rezultatele din proiecte și organizațiile interesate să aducă o schimbare în comunităile lor.

Timp de 6 zile, foști și actuali beneficiari ai programelor europene de învățare, au putut să inspire prin organizarea de evenimente desfășurate la nivel local, dar promovate pe platforma europeană www.erasmusdays.eu.

În fiecare an, România a fost mereu în top 5 în ceea ce privește numărul de activități marca #ErasmusDays, inclusiv în 2023, din cele peste 9635 organizate în 53 de țări, în țara noastră s-au organizat 602 evenimente (situându-se pe locul 4 după după Turcia, Franța și Spania). În 2022, au fost organizate peste 6000 de evenimente peste tot în lume (58 de tari), iar în România 436 de inițiative #ErasmusDays.

Mulțumim tuturor organizațiilor și oamenilor care s-au implicat și în acest an în #ErasmusDays și aștepăm să ne vedem și în 2024!

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

S.T.E.A.M ACADEMY – Activități internaționale în cadrul acreditării Erasmus+

În perioada 28.11 - 02.12.2022, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva a fost implicată într-un flux mixt de formare educațional cu stagii de job-shadowing pentru profesori și mobilitate de grup a elevilor în cadrul Acreditării Erasmus + din anul al doilea: “S.T.E.A.M ACADEMY” (2022-1-RO01-KA121-SCH-000053843). Școala gazdă care a găzduit evenimentul mixt a fost Antalya Tobb Fen Lisesi, din Antalya, Turcia, specializată în studiul științelor fiind școală pilot în zonă.

Din instituția noastră, au participat în stagii de job-shadowing cu specific pe STEAM și anti-bullying, 4 cadre didactice de specialități și niveluri de învățământ diferite, 10 elevi din ciclul gimnazial din clasele a-VI-a și a-VIII-a, însoțiți de doi profesori.

Acreditarea Erasmus+ face parte din cadrul acțiunii cheie KA1, (mobilități) flexibilizând formarea profesională a instituției în funcție de planul de dezvoltare, de obiectivele propuse pe termen lung și de nevoile identificate la nivelul corpului profesoral, elevilor, părinților și a comunității locale. Obiectivele pentru anul al doilea din cadrul acreditării (1.06.2022- 30.08.2023) ale instituției noastre se centrează pe creșterea abilităților STEAM, a comportamentelor anti-bullying și îmbunătățirea portofoliului de metode și mijloace didactice inovative, creșterea competențelor lingvistice și culturale, exerciții de reflecție asupra activităților asistate ale cadrelor didactice implicate în stagiile de job-shadowing, realizarea unui auxilar didactic cu planuri de lecții, fișe de lucru inspirate din stagiile de formare, încărcarea materialelor proiectului în spațiul eTwinning, acțiuni verzi și numeroase acțiuni de valorizare, diseminare a rezultatelor noastre.

Acreditarea aduce elemente de noutate: acțiunile verzi, realizabile în cadrul instituției, comunității locale, prin utilizarea în activitățile proiectului a materialelor prietenoase cu mediul, prin crearea de păduri, spații de relaxare și grădini Erasmus+ cât și prin intermediul mobilităților verzi derulate cu trenul, microbuzul etc; acțiunile de incluziune care oferă șanse de implicare elevilor cu nevoi speciale, elevilor cu situații sociale dar și prin atragerea în școală a unor experți invitați internaționali pentru formarea tuturor cadrelor didactice din instituție pe diferite nevoi de formare profesionale.

Activitățile derulate în cadrul mobilității de grup a elevilor au constat în susținerea de ore comune cu elevii turci, ore desfășurate bilingv în limba turcă și limba engleză sau în limba germană utilizând munca în echipă, învățărea bazată pe proiect, învățarea prin cooperare, învățarea digitală.Elevii au fost implicați în activități de socializare la orele de educație fizică, orele de relaxare, orele de jocuri out-door, pauzele artistice pentru a se cunoaște mai bine, pentru a discuta despre avantajele studiului științelor, pentru a identifica oportunități de a crea forme de artă prin intermediul muzicii, tehnicilor Marble sau Amprentă, iar la final pentru a juca amical un meci de fotbal. Un important aspect în cadrul activității de grup s-a realizat prin discuțiile pe tematica cyber-bullyingului desfășurat împreună cu profesorii și elevii turci, găsirea unor soluții pentru evitarea situațiilor riscante pe internet și pe rețelele de socializare prin intermediul activităților interactive utilizându-se aplicații digitale (Padlet, Jinsawplaney, Mentimeter, PPT).

Echipa română a fost invitată să viziteze un liceu care pregătea viitori piloți și mecanici pentru aviația civilă și militară unde se găsește o bibliotecă unică în Turcia amenajată într-un avion Boeing, achizitionat printr-un parteneriat între Turkish Airlines, instituțiile locale, guvernul turc; momentul vizitei a fost extrem de emoționat pentru elevii noștri pentru că au avut șansa să simuleze zboruri intr-un cockpit, să interacționeze cu profesori și elevi pasionați de zbor, să viziteze hangarele școlii, să citească cărți în această bibliotecă.

După derularea orelor din școala turcă, elevii români însoțiți de elevii turci au fost împlicați în activități cultural-științifice în zona Antalyei: vizită ghidată în orașul vechi, Muzeul de Istorie din Antalya, Moscheea Murat Pașa, Centrul de Științe al orașului, Grădina Zoologică, cascadele Duden, Kursunlu și siturile istorice Perge, Side, Manavgat, Aspendos.

Aspectele importante în formarea profesională a profesorilor participanți la stagiile de job-shadowing le-au constituit asistențele personalizate la orele de limbi străine, de consiliere, de științe ( fizică, biologie, chimie) dar și orele de consultații și analiză a activităților asistate împreuna cu profesorii turci unde s-au prezentat specificul școlii pilot specializată pe științe, structura anului școlar, nivelul conținuturilor, modul de organizare a examenelor , aplicațiile digitale, modalitățile de evaluare ale elevilor, catalogul electronic, tipurile de teste aplicate, învățarea frontală alternată cu învățarea unul la unul și peer-learningul, învățarea bazată pe competențe, discuțiile cu conducerea școlii despre activitățile din școală, proiecte, parteneriate, activitățile cu părinții etc. Activitățile de job-shadowing au fost consemnate în jurnalul de proiect prin intermediul fișelor de reflecție apoi vor fi continuate în format blended-learning, utilizându-se platforma eTwinning și prin realizarea unor lecții cu metode,materiale, aplicații digitale însușite în școala turcă.

Profesorii și elevii participanți și-au consolidat competențele lingvistice, competențele digitale, comportamente anti-bullying, competențele civice și culturale fiind atrași spre aria de STEAM prin experimentele practice realizate, prin vizita tematică la școala de aviație, prin dezvoltarea relațiile de prietenie cu elevii și profesorii turci. Un aspect important în buna derulare a evenimentului mixt a fost realizat prin acțiuni de vizibilitate prin intermediul paginilor de Facebook ale celor două școli și a paginii de Twinspace a proiectului.

Experiența educațională a fost consemnată în jurnalele de job-shadowing, în albumele foto, în jurnalele de proiect ale elevilor și evaluate prin intermediul chestionarelor de evaluare finală pentru participanți, diseminată la nivelul familiilor, colegilor de clasă, profesorilor din școală și întregii comunități locale. Programul Erasmus+ a oferit profesorilor și elevilor oportunitatea de a învăța și experimenta lucruri noi, de a călători pentru prima dată în viață cu avionul pentru mulți dintre participanți, de a vedea litoralul și Marea Egee, în special elevilor cu sprijin de incluziune, de a sărbători Ziua Națională a României îmbrăcați în ii năsăudene, însoțiți de tricolor în Antalya, Turcia. Impactul pozitiv pe care-l aduce programul contribuie la formarea mentalităților deschise și la consolidarea viziunii că educația ne unește și ne aduce împreună în învățare.

Prof. Vasilica Găzdac, #AmbasadorErasmus

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Rețea europeană de printare 3D a sistemelor mecatronice biomimetice (EMERALD)

Proiectul 21-COP-0019 – EMERALD, coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a urmărit să integreze experienţa şi expertiza partenerilor din cadrul acestui parteneriat pentru a dezvolta soluții bio-mecatronice avansate cu aplicabilitate în domeniul medical.

Obiectivul principal al proiectului EMERALD a constat în dezvoltarea unor resurse educaţionale, respectiv a unor metode inovative şi de cercetare destinate tuturor celor interesaţi de conceperea şi realizarea unor brațe robotizate, precum şi a unor proteze și orteze medicale personalizate, prin printare 3D, cu scopul de a sprijini pacienţii cu nevoi speciale (cu brațe amputate), printr-o abordare eficientă din punct de vedere a costurilor de proiectare şi fabricaţie a acestor modele.

Proiectul a avut în vedere următoarele obiective specifice:

  • elaborarea a 8 module de curs menite sa ofere cunoștințele necesare dezvoltării sistemelor mecatronice biomimetrice (braţe robotice, orteze, proteze medicale personalizate) prin tehnologii de printare 3D;
  • crearea unui îndrumător de laborator cuprinzând o serie de module esențiale privind proiectarea şi fabricaţia acestor sisteme bio-mecatronice folosind diferite metode de printare 3D existente;
  • dezvoltarea unei platforme de e-learning (laborator virtual) prin intermediul căreia să poată fi înţeles cât mai uşor procesul necesar conceperii şi dezvoltării de noi sisteme mecatronice biomimetice care pot fi realizate prin tehnologii de printare 3D pentru persoanele cu nevoi speciale (cu braţe amputate);
  • dezvoltarea unor studii de caz pentru o serie de pacienţi reali cu braţe amputate, care să reflecte eficienţa şi aplicabilitatea reală a resurselor şi metodelor care au fost dezvoltate în cadrul proiectului EMERALD.

Resursele educaţionale şi metodele inovatoare şi de cercetare ce au fost concepute şi dezvoltate în cadrul proiectului au condus în final la obţinerea unor rezultate remarcabile ce au fost obţinute în cadrul proiectului în perioada de implementare a acestuia şi care au adus plus valoare atât în cadrul parteneriatului, cât şi în afara acestuia după cum urmează:

  • La Universitatea din Agder (Grimstad, Norvegia) au fost organizate 2 şcoli de vară in anul 2022 şi 2023, la care au luat parte peste 70 participanţi din 7 ţări Europene (România, Norvegia, Polonia, Slovacia, Letonia, Croaţia, Suedia);
  • În cadrul companiei BIZZCOM din Slovacia a fost organizat un eveniment de tip training pentru 15 cadre didactice în domeniul aplicaţiilor de Realitate Virtuală, Realitate Augmentată, Realitate Mixată, astfel de aplicaţii fiind integrate în cadrul platformei de e-learning EMERALD care a fost concepută în cadrul proiectului;
  • În cadrul proiectului, au fost organizate 3 evenimente de multiplicare, la care au luat parte peste 200 participanţi în total, provenind atât din domeniul academic, cât şi din cadrul unor companii de prestigiu ce activează în domeniul printării 3D / domeniul bio-mecatronic;
  • Există un număr de 10 proiecte de diplomă care au fost realizate de studenţi în regim de cotutelă, sub îndrumarea profesorilor din cadrul proiectului, pe parcursul derulării acestuia. Multe din aceste teme au fost definite ca urmare a evenimentelor şcolii de vară EMERALD organizate la Universitatea din Agder în anul 2022 şi 2023 în cadrul cărora studenţii asistaţi de profesori au dezvoltat împreună soluţii privind realizarea unor braţe robotice, orteze, proteze medicale personalizate pentru pacienţi reali.
  • S-au trimis spre publicare 4 articole ISI cu factor de impact (Open Acces) ce au fost concepute în comun de toţi partenerii proiectului, în cadrul cărora sunt prezentate soluţii practice imediate ce au fost dezvoltate în cadrul acestui proiect.
  • Există un număr semnificativ de pacienţi reali (persoane cu braţe amputate) ce au beneficiat de soluţiile care au fost dezvoltate în cadrul proiectului privind realizarea unor orteze, respectiv proteze medicale personalizate ce au fost în fabricate prin tehnologii de printare 3D de către partenerii consorţiului proiectului.

Ca urmare a acestui proiect, a fost constituită Reţeaua Europeană de Printare 3D a Sistemelor Mecatronice Biomimetice – EMERALD, pe baza unor acorduri de parteneriat ce au fost semnate pe parcursul derulării proiectului cu o serie de firme importante din România, Polonia, Slovacia şi Suedia – firme ce activează în domeniul printării 3D /domeniul bio-mecatronic – firme ce s-au arătat interesate de dezvoltarea unor astfel de brațe robotizate, respectiv proteze și orteze medicale personalizate la o scară mai largă în cadrul şi cu sprijinul firmelor din cadrul acestei Reţele.

A fost câştigat un nou proiect SEE de mobilităţi (proiectul „Mobilitate pentru sustenabilitate” – 22-MOB-0032), care va consolida şi mai mult relaţia bilaterală existentă dintre România şi Norvegia, proiectul nou de mobilităţi fiind coordonat de asemenea de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Agder (Grimstad, Norvegia) activând şi în cadrul acestui proiect ca instituţie parteneră.

Associate Professor Dr. Eng. Răzvan Păcurar

Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)

Recent a fost finalizată și publicată lucrarea „Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)“ - rezultat al proiectului omonim derulat de Centrul Wergeland și ANPCDEFP. Proiectul a urmărit dezvoltarea capacității Caselor Corpului Didactic din România, a Inspectoratelor Școlare și a Centrelor de Resurse și Asistență Educațională și a personalului lor de a lucra și a sprijini școlile din țară pe tema consolidării întregului proces educațional în instituții care pun preț pe demnitatea umană și pe diversitate, care oferă tuturor elevilor șanse egale și le transmit sentimentul de apartenență la comunitățile din care fac parte. Publicația este disponbilă în limbile română și engleză.

Este disponibil, de asemenea și programul cursului care a stat la baza conceperii acestei lucrări.

Învățământ universitar în Erasmus+

Apelul 2024 de propuneri privind depunerea de proiecte pentru Inițiativa Universități Europene

În cadrul programului Erasmus+ a fost lansat al cincilea apel la propuneri de proiecte pentru inițiativa Universități Europene.

Apelul de propuneri de proiecte beneficiază de un buget de 189,2 mil. euro și va finanța două teme distincte:

Tema 1: Dezvoltarea cooperării transnaționale instituționale profunde, care va oferi sprijin proiectelor pentru constituirea de Universități Europene

Tema 2: Comunitatea de practică pentru Universitățile Europene, care va oferi sprijin pentru crearea unui mediu de colaborare, în care alianțele vor împărtăși bune practici și experiențe, inclusiv în beneficiul sectorului mai larg al învățământului superior.

Termenul-limită pentru transmiterea aplicațiilor este 6 februarie 2024.

Erasmus+ Days la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

Timp de 5 zile, între 9 și 13 octombrie 2023, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București s-a alăturat evenimentelor care au celebrat #ERASMUSDAYS în Uniunea Europeană.

Departamentul de Relații Internaționale și Mobilități, respectiv Biroul Erasmus+, au organizat acest eveniment, promovându-l pe canalele de comunicare internă cât și pe platformele de socializare ale universității.

Sesiunile organizate cu acest prilej au constat în organizarea a unei întâlniri #ERASMUSDAYS pentru fiecare din cele șapte facultăți ale USAMV București, la care au participat în total peste 500 de personae - studenți, cadre didactice și reprezentanți ESN UniBucharest. Pentru diseminarea informațiilor către un număr cât mai mare din studenții înmatriculați în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, s-au realizat și 2 prezentări online prin intermediul platformei Zoom, la care au asistat studenți din cadrul celor 2 filiale externe ale Facultății de Management și Dezvoltare Rurală, Filiala Slatina și Filiala Călărași.

În cadrul fiecărei întâlniri, au fost prezentate informații legate de programul ERASMUS, incluzând aspect practice ale mobilităților de studiu și practică pe care studenții le pot accesa. De asemenea, au avut loc prezentări ale foştilor beneficiari ai unui stagiu de practică sau studio, care au împărtășit experiențele trăite de-a lungul mobilităților. Participarea interactivă a studenților la prezentările Erasmus+ cât și la jocurile Kahoot! cu întrebări aferente prezentărilor (din sfera ERASMUS, UE, USAMV), le-au oferit posibilitatea sa dobândească o brățară #ERASMUSDAYS. Această brățară le-a permis studenților să participe la un joc final interactiv, în data de 16 octombrie 2023, prin care au putut câștiga unul din cele 70 premii. Aceste premii au constat în obiecte folositoare într-o viitoare mobilitate: tablete, smartwatch-uri, trollere, rucsacuri, baterii externe, memory stick-uri și hanorace.

Evenimentul #ERASMUSDAYS2023 a fost un real succes!

Conferința Anuală a Asociației Europene pentru Educație Internațională (EAIE)

În perioada 26 – 29 septembrie 2023 a avut loc la Barcelona cea de a 33-a ediție a Conferinței și Expoziției EAIE (European Association of International Education).

La această ediție, 32 de universități din România au participat în cadrul pavilionului „Study in Romania”, organizat de Consiliul Național al Rectorilor (CNR), împreună cu reprezentanți ai Ministerului Educației, ANPCDEFP și UEFISCDI.

Această conferință este cel mai important eveniment european destinat învățământului universitar, fiind o bună ocazie pentru identificarea unor parteneri noi, consolidarea relațiilor existente, creșterea vizibilității și atractivității României ca destinație de studii universitare, precum și înțelegerea noilor zone de expertiză în internaționalizarea învățământului universitar.

Tema conferinței EAIE din 2023 a fost "Conectarea curenților" pentru a sărbători istoria maritimă a Rotterdamului și importanța apei pentru oraș, oferind oportunități economice, precum și amenințări existențiale. Rotterdam este un loc unde râul întâlnește marea. În moduri similare, educația internațională conectează "curentele" de gândire, domeniile de expertiză, disciplinele și culturile. De la învățarea virtuală la acțiunile climatice, de la multilingvism la geopolitică, curenții pe care îi navigăm ca educatori internaționali sunt în mișcare rapidă și imprevizibilă, interesantă și important.

În cadrul conferinței s-au acordat premiile EAIE pentru a sărbători 20 de ani de realizări extraordinare ale persoanelor, instituțiilor și organizațiilor care au adus contribuții remarcabile sectorului educațional internațional. Consiliul EAIE și Comisia de premiere au recunoscut trei câștigători care, în felul lor, au contribuit la crearea unei lumi mai bune.

Câștigătoarea din acest an a premiului Viziune și Leadership a fost Ligia Deca, ministrul Educației din România, un exemplu viu al valorii internaționalizării pentru îmbunătățirea educației și a societății. Ligia Deca și-a început cariera în educația internațională ca președinte al Uniunii Studenților Europeni din 2008 până în 2010. Ulterior, a ocupat funcția de șef al Secretariatului de la Bologna în perioada 2010-2012, sprijinind Grupul de monitorizare Bologna în cadrul Spațiului European al Învățământului Superior și a fost în fruntea activității de avansare a Procesului Bologna în România.

Celelalte premii au fost acordate Universității Newcastle din Marea Britanie pentru conectatarea internaționalizării cu durabilitatea și incluziunea, lui Hans-Georg van Liempd pentru contribuția remarcabilă adusă activității EAIE și Premiul Președintelui EAIE acordat lui Leonard Engel, Director executiv al EAIE.

La expoziția EAIE 2023 s-au întâlnit peste 6.700 de participanți din peste 100 de țări, reprezentanți din universități și consorții de universități, agenții guvernamentale, organizații ce oferă servicii pentru studenți și universități, agenții de recrutare și agenții organizatoare de târguri educaționale. Anul viitor, expoziția și conferința EAIE vor avea loc la Toulouse în perioada 17 – 20 septembrie.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Nemțeni la Zilele Erasmus

În perioada 9-14 octombrie 2023 s-au sărbătorit Zilele Erasmus (#ErasmusDays), inițiativă emblematică a Uniunii Europene, prin care foștii, actualii și viitorii beneficiari ai proiectelor de acest tip au avut ocazia să împărtășească din experiențele lor de învățare, să inspire și să se facă vizibili pe harta europeană ErasmusDays. Timp de 6 zile, toți cei animați de aceste valori au pus sub lumina reflectoarelor programul Erasmus+, beneficiile participării în proiecte și rezultatele acestora, prin organizarea de întâlniri online sau offline, conferințe, flashmob, mese rotunde, expoziții, seminare, emisiuni etc.

În acest context, unitățile de învățământ în care s-au derulat proiecte Erasmus+, precum și cele care intenționează să devină parte a acestei mari comunități au organizat evenimente, cu toată creativitatea demonstrată în numeroase rânduri, ce au fost direcționate în primul rând spre elevi dar și spre profesori. Evenimentele au fost apoi înregistrate de inițiatorii lor pe platforma Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), sporind vizibilitatea acțiunilor și oferind prilejul ca unitățile de învățământ, proiectele, ideile celor implicați să fie promovate la nivel național și internațional. Nu este lipsit de importanță și faptul că tema specifică a anului 2023 este: Anul european al competențelor!

O inițiativă la nivel național pentru a puncta Zilele Erasmus a fost derulată sub coordonarea ANPCDEFP, care a convocat în trei sesiuni (în zile consecutive) - coordonatorii proiectelor acreditate Erasmus+, pentru perioada 2022-2027, pe domeniul de activitate formare profesională (VET). Au avut loc așadar reuniuni de informare privind contractarea și implementarea proiectelor acreditate pentru perioada 1 iunie 2023 - 31 august 2024.

Delegația județului Neamț a fost invitată în prima dintre aceste sesiuni, desfășurată pe 9 octombrie 2023, la sediul ANPCDEFP din București. Au fost prezenți cu această ocazie următorii coordonatori de proiecte: prof. Petruța Lostun (Colegiul Național „Calistrat Hogaș” - Piatra Neamț), prof. Gianina Buruiană (Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” - Piatra Neamț), director Daniela Mihăeș (Colegiul Tehnic de Transporturi - Piatra Neamț), prof. Eleonora Dragomir (Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” - Piatra Neamț), director Paraschiva Buciumanu (Colegiul Tehnic „Miron Costin” - Roman), prof. Andrei Condrea (Liceul Tehnologic „Ion Creangă” - Pipirig). Deși unii dintre participanți se aflau în anul al doilea de implementare iar alții doar în primul an, experții ANPCDEFP (Daniela Iancu, Anca Bălțatu) au reușit cu tact, răbdare și profesionalism, să armonizeze discuțiile și să le conducă spre un făgaș comun.

Primul segment al zilei a fost dedicat clarificării celor mai importante etape ale ciclului de viață al unui proiect Erasmus +: aprobarea candidaturii, semnarea contractului între beneficiar și ANPCDEFP, reuniunea de contractare, demararea implementării, numirea echipei de gestiune și a echipei de selecție, selecția participanților, pregătirea pentru mobilități, derularea mobilităților, diseminarea și follow-up, evaluarea, raportarea finală. În etapele următoare s-au trecut în revistă caracteristicile mobilităților de personal și ale celor pentru elevi, s-au analizat documentele ce trebuie întocmite și platformele pe care trebuie introduse informații și s-au lămurit aspecte financiare ale implementării proiectelor. Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Pentru toți cei care au participat, reuniunea a fost o ocazie în plus pentru a schimba impresii și bune practici, pentru a-și consolida și fixa cunoștințele referitoare la derularea unui proiect, a fost o sursă de idei noi și de creativitate, un mod de a se îmbogăți în experiența acestor programe. De aceea să nu uităm să aducem un omagiu marelui pedagog și filosof olandez Erasmus de Rotterdam, cel care ne-a inspirat în această fructuoasă activitate europeană...

Gianina Buruiană, Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” - Piatra Neamț

Mobilități Erasmus+ de tip VET ale elevilor de filieră tehnologică

Proiectul ,,Pași spre viitor cu Erasmus+” (2022-1-RO01-KA122-VET-000071087) implementat de Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, județul Neamț, în perioada 01.10.2022-30.10.2023, are scopul de a oferi beneficiarilor o alternativă unică de instruire practică la standarde europene în companii europene, pentru a crește calitatea formării profesionale inițiale, șanse sporite în carieră și de integrare socio-profesională în diferite medii.

Astfel, în cadrul proiectului au avut loc mobilități ale elevilor de clasa a X-a, în două fluxuri a câte 15 elevi după cum urmează: fluxul 1 (03.04 - 21.04. 2023) , în Paphos (Cipru), un stagiu de practică destinat elevilor de liceu de la profilul Electronică și automatizări, la P.Kousios Electrical Ltd; iar fluxul al 2-lea (14 mai 2023 - 4 iunie 2023), în Barcelos (Portugalia), un stagiu de practică destinat elevilor de liceu și școală profesională de la profilul Electric, la Ferreirolux , Comercio e Industria de Material Electrico, Lda. Partenerii externi au fost: Rivensco Consulting Ltd Cipru și Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade, Portugalia.

Elevii au fost însoțiți de două cadre didactice, unul dintre ele profesor de discipline tehnice. Acordul de formare destinat celor din fluxul 1 a fost încheiat pentru CDL „Circuite electronice aplicate” , structurat pe trei secțiuni: „Caracteristici speciale ale locului de muncă” , „Circuite electronice, caracteristici” și „Proiectare si realizare de Circuite electronice”. Activitățile de învățare desfășurate de participanții fluxului din Paphos au fost:

  • Construirea circuitelor electronice simple cu componente discrete
  • Măsurătorile în circuite electronice
  • Construirea circuitelor logice combinaționale cu componentele digitale integrate
  • Verificarea funcționalității circuitelor electronice
  • Comunicarea în limba engleza și folosirea limbajului tehnic de specialitate
  • Aplicarea normelor de tehnică a securității muncii.

Acordul de formare pentru CDL „ Aplicații practice în echipamentele electrice” semnat între liceu și organizația gazdă pentru fluxul 2 a cuprins secțiunile: „Caracteristici speciale ale locului de muncă” , „Măsurări electrice” și „Aplicații practice în asamblarea circuitelor electrice” .

Activitățile de învățare desfășurate în Barcelos au vizat: normele de sănătate și securitate în muncă, organizarea și cunoașterea locului de muncă, îndeplinirea sarcinilor de lucru, selectarea și utilizarea aparatelor de măsură, aplicații practice, lucrul cu circuite și aparate electrice, realizarea de operații ce implică montajul și execuția racordurilor la aparatura electrică de joasă tensiune, conform fișelor tehnologice. De asemenea, elevii au observat și partea de reciclare și depozitare a deșeurilor electrice.

La încheierea perioadelor de mobilitate elevii au primit Certificate Europass Mobility, Certificate care atestă participarea lor la întregul program de mobilitate, Certificate lingvistice, iar evaluarea făcută de organizațiile gazdă pentru fiecare elev în parte a fost echivalată prin notă la disciplina CDL corespunzătoare. În urma participării la mobilități, elevii și-au format :

  • competențe noi de dezvoltare personală și profesională
  • competențe-cheie pentru creșterea capacității de integrare profesională
  • abilități multiculturale și lingvistice, de comunicare
  • și-au aprofundat abilitățile de lucru în echipă.

Toți participanții au acumulat o experiență bogată din toate punctele de vedere: social, profesional și cultural; au fost încântați de toate activitățile, de metodele de lucru folosite de îndrumătorii de practică și de profesorii care au susținut orele de limba greacă, respectiv limba portugheză și au comunicat foarte bine cu mentorii , cu participanții din alte fluxuri, români și străini. Proiectul a avut un impact impresionant asupra lor și asupra imaginii Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, elevii manifestând dorința de a repeta oricând experiența avută.

Prof. Ilenuța Buhai – responsabil proiect; Prof. Vlăduț Lăcrămioara – responsabil selecție , pregătire și diseminare, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman, jud. Neamț

Proiect ERASMUS+: Empatie, Respect, Aptitudini, Stimă de sine, Muncă, Utilitate, Specializare

Proiectul Erasmus+ (2022-1-RO01-KA121-VET-000066612) a reprezentat o oportunitate de învățare pentru elevii cu CES și cadrele didactice din cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă “Sfânta Filofteia”. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, are un buget de 50.740 EUR și se derulează pe o perioadă de 15 luni.

Ne dorim să oferim elevilor noștri șansa la incluziune socială, la o formare de calitate într-un mediu real de lucru, șansa unei dezvoltări adecvate mediului actual, răspunzând nevoii de a îmbunătăți nivelul de pregătire a elevilor care urmează cursurile învățământului gimnazial de la CSEI “Sfânta Filofteia”, în activități de pre-profesionalizare.

Obiectivele proiectului sunt:

  • O1 – Îmbunătățirea nivelului de competențe personale, a gradului de independență, valorizare a potențialului propriu, creșterea stimei de sine a elevilor cu nevoi speciale prin activități de pre-profesionalizare.
  • O2 – Îmbunătățirea abilităților lingvistice, culturale, sociale ale elevilor cu nevoi speciale participanți la mobilități.
  • O3 – Internaționalizarea formării profesionale în CSEI “Sf. Filofteia” prin îmbunătățirea competențelor pedagogice și manageriale ale personalului didactic/ management, prin participare la job-shadowing.
  • O4 – Consolidarea dimensiunii internaționale a CSEI “Sf. Filofteia” prin derularea de proiecte și parteneriate europene cu instituții furnizoare VET din Uniunea Europeană.

Din grupul țintă format din elevi cu nevoi speciale au fost selectați 10 elevi care au participat la stagiul de pregătire practică la compania de primire CRUZEIRO EVENTOS (O CRUZEIRO) din Portugalia. Activitățile practice desfășurate în proiect au fost adaptate nevoilor de formare și particularităților psihopedagogice ale elevilor și specifice conținuturilor disciplinei Activități practice și de pre-profesionalizare. Profesionalizarea elevilor cu cerințe educaționale speciale necesită punerea accentului pe activități repetitive de care pregătesc elevul cu dizabilități, în timp, în vederea dobândirii unor deprinderi practice necesare pentru a trece treptat în activitatea de profesionalizare, permițând astfel inserția socială a tinerilor absolvenți. Activitățile desfășurate de elevii participanți în mobilitatea din Portugalia i-au ajutat să se dezvolte profesional și personal, crescând astfel adaptabilitatea lor și autonomia personală.

Elevii au fost îndrumați și supravegheați de tutore și profesorii însoțitori pe toată durata mobilității. Competențele dobândite pe parcursul stagiului de către elevii participanți au fost evaluate de către tutorele de stagiu, iar la final aceștia au primit documentul Europass Mobility și certificatul de participare. Pe toată durata mobilității, elevii au fost foarte receptivi, atenți, responsabili și interesați, fiind apreciați și felicitați de partenerii noștri.

Participanții au beneficiat de condiții deosebite de cazare și masă. Elevii participanți s-au bucurat de experiențe inedite, călătorind pentru prima oară cu avionul. Pe lângă programul de formare profesională, elevii au avut parte și de un program cultural bogat care a constat în excursii la Lisabona, Sintra, Oceanul Atlantic și Fatima.

Tot în cadrul proiectului, 6 cadre didactice care predau disciplina Activități practice și de pre-profesionalizare au participat la activități de tip job-shadowing, oferite de partenerii din Portugalia (Escola Professional - Associação Para a Formação Profisisonal e Desenvolvimento Do Montijo) și din Spania (Instituto de Educación Secundaria Juan de la Cierva). Profesorii au vizitat instituții școlare din țările gazdă, au participat la activități de tip ateliere interactive, au conceput planuri de lecție prin implementarea abordărilor și metodelor moderne, și-au îmbunătățit propriile abilități de comunicare în limba engleză, abilități IT (prin implementarea de noi instrumente web și aplicații), abilitățile interculturale și sociale (prin participarea la grupuri internaționale și vizitarea țărilor gazdă).

La întoarcerea în școală, profesorii care au participat la activitățile job-shadowing au prezentat colegilor din experiența acumulată în cadrul mobilităților din Portugalia și Spania. Au prezentat în Consiliul Profesoral și în Cercul pedagogic obiectivele, activitățile și rezultatele obținute în cadrul mobilităților; au realizat activități demonstrative la clasă unde au utilizat metode și strategii moderne de predare-învățare dobândite în mobilitate.

Urmare a participării elevilor cu nevoi speciale și a profesorilor la proiectele Erasmus+ s-au evidențiat:

  • dezvoltarea interesului participanților pentru emancipare și educație permanentă;
  • promovarea toleranței și înțelegerii între copiii cu diferite deficiențe sau de origine socio-culturală și etnică diferită;
  • creșterea calității serviciilor educative, terapeutice și a contribuției acestora la dezvoltarea personală a elevilor și a comunității;
  • formarea unor absolvenți autonomi și responsabili, în măsură să ia decizii privind propria carieră și să se integreze activ și constructiv în grupuri sociale diferite: familie, mediu educațional și în societate, în general.

Participanții la aceste mobilități și-au îmbunătățit abilitățile, competențele și cunoștințele practice, stima de sine și autonomia personală, și-au exersat creativitatea, și-au îmbogățit abilitățile lingvistice, culturale și sociale, și-au dezvoltat abilitățile personale cum ar fi lucrul în echipă, respectarea ideilor și părerilor altora, conviețuirea cu alte persoane, depășirea propriei zone de confort, adaptare la un alt mediu cultural, administrarea propriului buget.

Programul Erasmus+ a oferit oportunitatea de a învăța și experimenta lucruri noi atât pentru profesori, cât și pentru elevi, de a călători, pentru mulți dintre participanții noștri pentru prima dată în viață cu avionul, de a vedea oceanul și multe alte obiective culturale.

Prin implementarea proiectului, am atins și prioritățile Comisiei Europene (“inclusion, diversity and digital transformation”) prin includerea în mobilități a elevilor cu nevoi speciale și prin participarea cadrelor didactice care și-au îmbunătățit competențele și aptitudinile digitale.

Această nouă experiență Erasmus+ ne mobilizează. Totul este posibil dacă faci cu dragoste, empatie și pasiune. Erasmus+ chiar “deschide minți și schimbă vieți”. Impactul pozitiv pe care-l aduce Programul contribuie la formarea mentalităților deschise și la consolidarea viziunii că educația ne unește și ne aduce împreună în învățare. Câteva impresii ale participanților, la final de proiect ERASMUS+:

“Proiectul Erasmus a fost o oportunitate pentru mine, am învățat să comunic mai bine, să am mai multă încredere în mine, să mă descurc singur.” – Mihai F., elev
“A fost pentru prima dată când am plecat din familie singură, fără tatăl meu, pentru o perioadă mai lungă, 2 săptămâni. Am întâlnit oameni și locuri noi, am călătorit cu avionul pentru prima dată, am învățat multe lucruri noi și folositoare, am interacționat cu alți elevi.” – Persida B., elevă
“Mi-a plăcut foarte mult că am zburat cu avionul pentru prima oară. Am participat la activități noi și interesante. Am mâncat cea mai delicioasă înghețată la Lisabona.” – Ovidiu D., elev

Prof. Daniela Vîlcu – coordonator proiect

Erasmus+ în învățământul școlar

Acreditarea Erasmus+ la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, București

Povestea Erasmus a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, București, continuă cu un capitol nou, cel al Acreditării Erasmus+, domeniul Educație Școlară, KA 1, 2021-2027 (2020-1-RO01-KA120-SCH-095662).

Ne-am propus o serie de obiective care să fie atinse în urma implementării proiectului de acreditare și anume dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice: în utilizarea strategiilor privind practicile incluzive europene; în utilizarea terapiilor specifice/complementare în educația copiilor/elevilor cu CES; în utilizarea strategiilor nonformale; în utilizarea strategiilor privind educația digitală și educația ecologică și protecția mediului.

În primul an al Acreditării Erasmus+ (2021-1-RO01-KA121-SCH-000007883), am avut în vedere obiectivul privind educația ecologică, obiectiv atins prin participarea unui număr de 6 cadre didactice la cursul „Teaching for the Nature, Teaching for the Future”, organizat de L.E.A.R.N. Institute, în Franța. Rezultatele primului an de acreditare au constat în realizarea a două discipline opționale, în realizarea unui proiect educațional inclus în Calendarul Activităților Educative Municipale al Inspectoratului Școlar al Municipiului București-2023 și în participarea cadrelor didactice și elevilor la diferite proiecte și parteneriate educaționale.

Al doilea an al Acreditării Erasmus+ (2022-1-RO01-KA121-SCH-000058403), a cuprins activități pentru atingerea obiectivelor privind educația incluzivă și educația digitală. Pentru profesionalismul organizatorilor și calitatea cursurilor, am ales ca în anul II un număr de 4 cadre didactice să participe în luna aprilie la cursul „ICT for Innovative Classroom Technologies”, organizat de L.E.A.R.N. Institute în Malta și alte 4 cadre didactice să participe în luna mai la cursul „Special Needs Children”, organizat de ITC International în Republica Cehă. Acest al doilea an a fost pentru noi și o premieră, pentru că 2 cadre didactice au participat pentru prima dată în luna aprilie la o activitate de job shadowing, organizată la School of Palekastro, în Palekastro, Sitia, Creta, Grecia.

Instituția de primire, School of Palekastro, s-a dovedit o gazdă de excepție. Am colaborat foarte bine în toate etapele activității: am stabilit de comun acord un program care a cuprins pe lângă activitățile de observare a lecțiilor și workshopuri, dezbateri, activități nonformale în arii protejate, sau vizite cultural-istorice ghidate, activități care au avut ca temă toate obiectivele proiectului nostru de acreditare, am beneficiat de asistență pe toată perioada de derulare a mobilității și am comunicat permanent interinstituțional prin persoanele de contact. Colegele noastre, profesori itineranți și de sprijin, au avut ocazia ca pe lângă asistențele la diferite discipline (limba greacă, limba engleză, matematică, ed. fizică, arte, TIC, etc), să discute cu cadrele didactice din școală (unul dintre profesori fiind de naționalitate română), cu conducerea școlii, cu elevii (chiar elevi români), cu reprezentanți ai comunității, acumulând informații despre sistemul de educație din Grecia și suportul oferit elevilor cu dificultăți de învățare. Au avut oportunitatea de a discuta atât cu profesorii claselor, dar și cu profesorul de sprijin, existând astfel un real schimb de bune practici privind sistemele de educație din cele două țări și în special privind modul practic în care este oferit suportul educațional pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Dacă am acumulat experiență în participarea la programe de formare europeană, participarea la o activitate de job shadowing a fost o experiență de neuitat, ceea ce ne-a determinat să includem acest tip de activitate în următoarele aplicații din cadrul acreditării.

Impactul activităților derulate în anul II al Acreditării Erasmus+ a fost unul major în instituția noastră și nu numai, rezultat mai ales prin diseminările realizate de colegii noștri, dar și prin organizarea unui curs de formare „în cascadă” - Digitalizarea în contextul educației incluzive - la care au participat aproximativ 50 de cadre didactice ale școlii. În urma acestui curs au fost realizate resurse educaționale digitale care vor fi postate pe o pagină web dedicată.

Prof. Sorina Perșinaru și prof. Corina Ionescu, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, București

Educația adulților în Erasmus+

Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor

Proiectul Erasmus+ „Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor” este realizat de clubul ACS Dream Team București în parteneriat PMFC - Labdarúgó (Ungaria). Prin acest parteneriat dorim să combatem prejudecățile existente în societate cu privire la viața sportivă a fetelor și a femeilor. Proiectul a început în data de 17 Decembrie 2022, iar ultima activitate din proiect va fi în data de 16 Decembrie 2024.

Numărul fetelor și femeilor legitimate care practică fotbal în România a crescut considerabil în ultimii ani. Aceste cifre ne arată că fotbalul feminin este în plină dezvoltare, însă este neînțeles de majoritate.

Parteneriatul cu PMFC - Labdarúgó (Ungaria) ne ajută să facem schimb de experiență cu o țară în care fotbalul feminin este în continuă dezvoltare și care pune mare accent pe egalitatea de gen în sport, incluziune și promovează egalitatea de șanse și nediscriminarea.

Astfel, prin acest proiect, ne dorim să îmbunătățim practicile existente de învățare, dar și să dezvoltăm noi oportunități pentru părinți.

Cele mai importante obiective sunt: să creștem gradul de conștientizare a părinților cu privire la importanța practicării sportului de către fete; implicarea părinților în dezvoltarea caracterului fetelor care joacă fotbal prin îmbinarea sportului cu noile tehnologii; educarea părinților pentru a ajuta fetele să se dezvolte prin sport și creșterea numărului de părinți prezenți la meciuri.

În acest moment suntem la jumătatea proiectului și am desfășurat primele 4 activități: Conferința de deschidere 17/12/2022; Meeting 1 cu părinții jucătoarelor Dream Team; 15-16/01/2023 - Organizator: ACS Dream Team București; Meeting 2 cu părinții jucătoarelor PMFC 18-19/02/2023 - Organizator: PMFC - Labdarúgó Club; Meeting 3 cu părinții jucătoarelor altor cluburi din România - Organizator: ACS Dream Team București;

La aceste activități au participat atât parinții jucătoarelor din cluburile partenere, cât și de la alte cluburi. La fiecare activitate au participat aproximativ 40 de persoane. De asemenea, la aceste activități am invitat diferiți lectori din diferite domenii de activitate: psiholog sportiv, preparator fizic, fizioterapeut, specialist comunicare și mass-media, jucătoare/jucători de fotbal. Toți lectorii care au participat le-au împărtășit părinților/jucătoarelor din experiența lor și le-au furnizat informații utile pentru a fi un părinte de sportiv mai bun sau un sportiv mai bun.

Ne bucurăm că până în acest moment am reușit să ajungem la grupul țintă și că proiectul are rezultate bune atât la nivel local, cât și național. Sunt părinți de la alte cluburi din România care ne-au contactat pentru a le împărtăși și lor informații din cadrul proiectului.

Rezultatele proiectului se văd și prin participarea părinților la meciurile echipelor din campionat. La începutul sezonului participau în jur de 10 părinți la meciuri, iar în perioada 1-4 Iunie, la Turneul final U15 desfășurat la Miercurea Ciuc, au fost aproximativ 40 de părinți care au făcut deplasarea pentru a susține echipa. Părinții au înțeles cât de importantă este susținerea lor atât la meciuri, cât și acasă prin încurajări și prin alimentația potrivită unui sportiv. De asemenea, la clubul partener din Ungaria, părinții sunt prezenți la fiecare meci pentru a le susține pe fete.

Ne bucurăm că acest proiect a avut un început promițător și ne dorim ca la încheierea acestuia să avem îndeplinite toate obiectivele propuse.

Silviu-Călin Giurgiu, Președintele ACS Dream Team București

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023

EU SUNT… – un spectacol cu și despre tineri

Trecerea de la viața de copil la cea de adult este de multe ori dificilă și complicată. Este etapa vieții în care se produc cele mai multe schimbări, suntem obligați să luăm decizii pe cont propriu și să ne formăm o identitate pe care o vom purta cu noi toată viața. În această perioadă confuză, tinerii au nevoie de un spațiu care să le ofere alinare și speranță pentru viitor.

#ProjectHumanity: Theater Lab 1.0 este un proiect care are drept obiectiv construirea unui context educativ pentru tineri, dezvoltarea spiritului civic și democratic și totodată stimularea creativității și simțului critic. În cadrul proiectului s-a realizat spectacolul de teatru Eu sunt..., prin care cei cinci tineri actori au avut ocazia de a intra în dialog cu alți tineri aflați în momente de căutare ale vieții. Este al V–lea proiect co-finanțat de Corpul European de Solidaritate, sub egida Asociației April Hub, având parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureș și Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova.

Eu sunt... este un spectacol cu și despre tineri în căutarea unei identități și unui loc de care să aparțină. Spectacolul urmărește mai multe planuri printre care se numeră goana după un loc mai bun, incapacitatea de a mai comunica în mod direct în secolul tehnologiei, confuzia profesională, teama față de viitor și instabilitatea lumii în care trăim.

Cele cinci personaje traversează un traseu dificil ajungând în final să găsească siguranța și confortul într-o lume aparent incertă. Procesul de lucru al actorilor a fost unul foarte intim și personal întrucât am pornit de la poveștile noastre, de la experiențele și evenimentele care ne-au marcat ultimii ani din viață și am dorit să aducem aceste povești aproape de alți tineri care pot empatiza cu noi și prin pot găsi puțină speranță.

Echipa de actori este formată din Adela Ciocan, Daniel Suciu, Cristina Brumă, Alex Stoicescu și Sergiu Ștefanache, studenți ai Universității de Arte din Târgu Mureș care au fost coordonați de regizorul Laurențiu Tudor. Coregrafia spectacolului a fost semnată de Bianca Bor, cu un text de Laurențiu Tudor și Andreea Melinescu, light design realizat de Nichita Teodorescu și video design realizat de Marin Fagu. Prima reprezentație a spectacolului a avut loc la Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova în 28 aprilie și s-a bucurat de peste 400 de spectatori. Echipa urmează să se deplaseze din toamnă în Reghin, Târgu Mureș și Constanța pentru a cunoaște noi tineri în căutare de răspunsuri.

Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii în anul 2023 este incapacitatea de a comunica în mod direct datorită evoluției social-media. Relațiile umane devin din ce în ce mai superficiale și pare dificil să ne creăm legături oneste cu cei de lângă noi. Sperăm ca proiectul nostru să aducă tinerii mai aproape de latura lor umană, vulnerabilă, sensibilă și să se accepte așa cum sunt. Dorim să le oferim curaj și încredere pentru viitor. Frumusețea spectacolului nostru constă în faptul că, deși e greu să găsit soluții obiective la anumite probleme, putem să le dezbatem și se ne oferim sprijin reciproc. Eu sunt... invită tinerii la dialog și ne poate încuraja să ne descoperim împreună.

Cristina Brumă, Actriță și responsabil PR și Marketing

Asociația ProMina Craiova – proiecte de solidaritate

Natură văzută prin ochi de copil special” și „Atinge lumea prin sunet și mișcare”, sunt cele două proiecte de solidaritate derulate pe parcursul anului școlar 2022-2023, de către Asociația ProMina Craiova, asociația cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Mina” Craiova, proiecte cofinanțate de ANPCDEFP prin programul Corpul European de Solidaritate.

În data de 6 octombrie 2022, la Școala Gimnazială Specială „Sf. Mina” Craiova, a avut loc momentul lansării celor două proiecte, în cadrul Conferinței Internaționale „Solidari pentru educație”.

Primul proiect a urmărit pe parcursul desfășurării acestuia, dezvoltarea competențelor digitale și a simțului estetic la copiii cu nevoi speciale, prin surprinderea naturii în cele 4 anotimpuri prin obiectivul aparatului de fotografiat.

Al doilea proiect de solidaritate a fost dedicat copiilor cu deficiențe de vedere, în care ne-am propus să compensăm nevoile acestor copii, care au un comportament dezechilibrat datorită acestei deficiențe. Prin acest proiect ne-am propus să normalizăm aceste comportamente disfuncționale, stările lor afective negative, stresul pe care îl întâmpină în mediul social. Am desfășurat multe activități, implicând pe copii în tot felul de situații, care să le lărgească această sferă și să normalizeze acest comportament al lor deficitar. Dezvoltarea motrică, senzorială și cognitivă în cadrul activităților propuse, a fost un alt obiectiv al proiectului vizat.

Proiectele derulate de Asociația ProMina Craiova, continuă astfel seria proiectelor de solidaritate începută în urmă cu câțiva ani, la nivelul Școlii Gimnaziale Speciale „Sf. Mina” Craiova, cu impact în comunitatea noastră.

Toate activitățile desfășurate în cadrul acestor proiecte, au fost mediatizate în comunitate, prin mass-media locală, dar și regională - Tele U Craiova și TVR Craiova - sau prin rețelele de socializare, cu un puternic impact printre membrii acesteia.

Prof. Lucian Dodenciu, Președinte, Asociația PROMINA Craiova

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

MobilitatE+ / Tineret – Oportunitate de formare pentru reprezentanții organizațiilor care lucrează cu tineri cu dizabilități

ANPCDEFP organizează, în perioada 12-14 decembrie 2023, un atelier de formare pe tema mobilităților de tineret din cadrul programului Erasmus+. Atelierul se adresează exclusiv organizațiilor/instituțiilor care lucrează cu tineri cu dizabilități și care nu au mai derulat astfel de proiecte.

Scopul evenimentului este să ofere un cadru adecvat de interacțiune și sprijin personalizat în vederea finalizării etapei de proiectare și completării unui formular de candidatură pentru un proiect de mobilitate în cadrul programului Erasmus+.

La finalul cursului participanții:

  • Vor avea un grad crescut de înțelegere a programului Erasmus+ și a proiectelor de mobilitate, precum și a domeniului Tineret.
  • Vor avea capacități crescute de a completa corect și complet formularul de candidatură pentru proiecte de mobilitate Erasmus+.
  • Vor avea o motivație crescută de a depune proiecte de mobilitate Erasmus+.

Înscrierea se face până la data de 5 noiembrie 2023.

Urmăriți ID Talks – Mental Health

Și în anul 2023, SALTO Inclusion&Diversity organizează ID Talks, o serie de evenimente online, organizate o dată la două săptămâni, de până la 90 de minute, cu invitați inspiraționali, perspective noi, discuții în grupuri mici și sesiuni de întrebări și răspunsuri.

ID Talks reprezintă serii a câte 5 evenimente/ ateliere online pe diferite teme legate de Includere&Diversitate. Fiecare atelier începe cu contribuția unui vorbitor invitat, expert pe tematica discuțiilor. După aceea, participanții au ocazia să se implice în discuție, să pună întrebări și să împărtășească despre propriile lor realități și experiențe.

Seria ID Talks 2023 este organizată sub motto-ul "Year on Mental Health”. Ediția de toamnă s-a axat pe tema “Discovering Mental Health Practices” și a început pe 13 septembrie. Deja patru dintre ateliere au avut loc (pe temele Participation and Mental Health, Movement and Mental Health, Peers and Mental Health, Art-Story and Mental Health) și puteți urmări înregistrările online.

SAVE THE DATE: Pe 8 noiembrie are loc ultima întâlnire, pe tema Solutions and Mental Health.

Puteți găsi toate detaliile pe pagina ID Talks de pe site-ul Salto ID. Tot acolo sunt disponibile și înregistrările din edițiile anterioare

O carte-experiență: Interviu cu Ana Maria Răducan, autoarea jurnalului de călătorie „Și-am încălecat pe-o șa”

Interviu consemnat de Alisia Damian-Coantă

Despre ce carte este vorba?

„Și-am încălecat pe-o șa” este o operă de debut, o carte-album care reprezintă jurnalul unei călătorii cu bicicleta până în Danemarca și înapoi. Am parcurs 4300 km pe bicicletă, singură, pe durata a 6 săptămâni pentru a ajunge în Danemarca, iar apoi 10 săptămâni la întoarcere, și consider că a fost un exemplu de cutezanță și spirit de aventură într-o epocă a vitezei și tehnologiei, în care mijloacele de transport preferate de publicul larg sunt cele mai rapide și mai practice, iar călătorii aleg pachete all-inclusive pentru destinații de top.

Care a fost scopul acestei călătorii?

Am activat timp de zece luni ca voluntar în Serviciul European de Voluntariat, am fost profesor-asistent într-o școală cu internat tipic daneză, denumită efterskole. Aici am avut șansa de a activa în sistemul de învățământ danez, de a învăța limba, de a depăși șocul cultural și a mă dezvolta alături de alți voluntari aflați acolo ca și mine. Practic, jurnalul oferă și o imagine, subiectivă, dar cu atât mai valoroasă, a societății daneze în ansamblu, a activității într-o unitate de învățământ atât de tipică, a specificului vieții de voluntar internațional în sânul unei comunități de voluntari din toată Europa.

Pe scurt- călătoria pe bicicletă până în Danemarca, stagiul acolo, drumul înapoi tot pe bicicletă , provoacă inevitabil o schimbare, conținând în sine un proces de dezvoltare, de depășire a obstacolelor. Pentru mine, experiența trăită și relatată a fost una formativă: drumul în sine și toate cele trăite mi-au îmbogățit spiritual, m-am regăsit apoi mai încrezătoare în propriile forțe și cu o mai profundă înțelegere a lumii.

Este o carte care învăluie vizual și auditiv cititorul într-un mod mai intim decât o fac cărțile obișnuite. Povestește-mi mai mult despre parcursul acestui jurnal, până a devenit carte.

Mi-am dorit să păstreze formatul de manuscris al jurnalului și de aceea pe lângă text, cartea conține și ilustrațiile originale, în acuarelă, pentru a oferi celor care interacționează cu cartea o notă și o experiență de lectură profund originală, inedită.

Jurnalul manuscris care reprezintă materialul cărții-album s-a născut în timp real, pe parcursul călătoriei, și reprezintă o relatare oarecum sumară a întregii experiențe. Varianta mai bogată în detalii, care aprofundează experiența fiecărei zile, este suplimentul audio. Urmărind aceeași structură pe zile ca și jurnalul scris, vine să explice contextul călătoriei și să completeze cele scrise, insistând în mai mare măsură și pe experiența mea de voluntariat din Danemarca, dând astfel relief celor relatate și ilustrate în jurnal.

Ce reprezintă pentru tine bicicleta, mersul pe bicicletă?

Eu văd bicicleta ca fiind deopotrivă mijloc de deplasare și de explorare. Pe bicicletă, poți percepe cu totul altfel călătoria: vremea de afară, traseul ales, locurile de oprire, oamenii întâlniți pe traseu și interacțiunile cu aceștia, totul dobândește altă relevanță și se constituie într-o experiență mult mai intensă și mai profundă. Din acest punct de vedere ilustrațiile, care marchează momentele-cheie ale drumului deschid o fereastră către modul meu de gândire și simțire.

Deplasare sustenabilă, călătorii, voluntariat, alte sisteme de educație, abordări artistice, diversitate culturala sunt câteva teme pe care le pot lega ușor de jurnalul tău de călătorie. Din punctul tău de vedere cui este adresată cartea?

Recunosc, îmi doresc să crească interesul oamenilor pentru lucrări artistice și o mai mare efervescență în exprimarea prin metode creative, dar și să promovez în stilul meu o metodă sustenabilă și interesantă de călătorie.

„Și-am încălecat pe-o șa” se adresează unui public larg, de la tineri aflați la început de drum, interesați de oportunități de dezvoltare prin voluntariat, la persoane amatoare de călătorii prin mijloace sustenabile, la persoane iubitoare de artă și acuarele, sau pur și simplu iubitori de literatură de toate vârstele și de oriunde.

Aici este locul în care poți schița câteva detalii despre tine

Mă numesc Ana-Maria Răducan și fac voluntariat de când eram mică, implicându-mă cu entuziasm în proiecte pe diverse tematici, de la reciclare la creație artistică și educație non-formală cu copii.

Am studiat japoneza la Cluj la Facultatea de Litere, fiindcă dintotdeauna m-au pasionat limba, cultura și artele marțiale. În ultimul an de facultate am avut șansa de a studia un an în Țara Soarelui Răsare, un vis devenit realitate, o experiență ce m-a făcut mai independentă și mai încrezătoare în forțele proprii. Acolo am descoperit că îmi place să călătoresc singură, deși la început a fost cu teamă, cu greșeli.

Anul petrecut în Danemarca a fost o experiență inedită de învățare, de creștere și de dezvoltare. Sistemul danez de învățământ mi-a dat idei creative de făcut și la noi, iar lecțiile învățate acolo mi-au deschis orizonturile și împreună cu alți tineri am reușit să ajungem la a treia ediție cu proiectul nostru de solidaritate (Corpul European de Solidaritate) în satul meu, Brebu. Când găsesc timp, mă ocup și de un atelier de ceramică, desenez și evident, pedalez.

Cartea „Și-am încălecat pe-o șa” este publicată în cadrul unui proiect al Asociației CREATIV care este susținut financiar de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Întâlnirea europeană a coordonatorilor Eurodesk, 26-28 septembrie, București

Biroul național Eurodesk România, ce funcționează în cadrul ANPCDEFP, a găzduit în perioada 26-28 septembrie, în București, întâlnirea europeană a coordonatorilor Eurodesk.

Întâlnirea a reunit peste 45 de coordonatori naționali Eurodesk, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai altor platforme de informare și sprijin relevante în domeniul tineretului.

Monica Calotă, directorul Agenției Naționale Erasmus+ din România (ANPCDEFP), a urat un călduros bun venit participanților și a subliniat importanța rolului de multiplicator în promovarea oportunităților pentru tineri de a învăța în străinătate, cu sprijinul programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Ea a reamintit importanța schimbului de practici și experiențe în cadrul întâlnirii și a încurajat toți participanții să depună eforturi susținute în 2024 cu privire la alegerile europene, încurajând tinerii să voteze.

Pe parcursul celor 2 zile și jumătate de discuții au fost abordate teme relevante pentru activitatea rețelei, precum: includerea, sănătatea mintală, programe europene pentru tineret, cooperarea cu alți parteneri, lucrul cu multiplicatorii Eurodesk și interacțiunea cu tinerii.

Mai mult decât atât, în prima zi a întâlnirii a avut loc un panel dedicat cooperării între actori cheie din domeniul informării și sprijinirii tinerilor. Astfel, Patrick Burke, președintele ERYICA, Miguel Perestrello, președintele EYCA și Pavlina Macounova, membră a Comitetului executiv Eurodesk, au participat la o discuție despre elementele de interes comun pentru cele trei rețele, cu accent pe participarea tinerilor și importanța responsabilizării acestora, în special în contextul alegerilor europene. A fost evidențiat potențialul de colaborare și coordonare pentru a influența politicile publice atât la nivel european, cât și la nivel național.

Tot în cadrul întâlnirii din București au avut loc și Premiile Stelele Eurodesk. Câștigătorii la cele 4 categorii sunt următorii:

Inclusive Star

  • Câștigător: Eurodesk Germania - Pentru dezvoltarea aplicație mobilă pentru tinerii cu deficiențe.

Green Star

  • Câștigător: Eurodesk Germania - Pentru realizarea de materiale informative tipărite pe hârtie ecologică de iarbă.

Digital Star

  • Câștigător: Go Europe Olanda - Pentru realizarea unui podcast despre programele europene "GO Podcast".

Youth Work Star

  • Câștigător: Eurodesk Cehia - Pentru proiectul "Zombies aren't Democrats", un spectacol de teatru interactiv pentru liceeni

În ultima zi a întâlnirii a fost organizată o sesiuni în care coordonatorii Eurodesk din celelalte țări au făcut cunoștință cu doi dintre membrii rețelei de multiplicatori Eurodesk România: Ilona Balint, Asociația Be You și Alexandru Petreuș, FITT Timișoara. Ei și-au prezentat cu mult entuziasm activitatea de multiplicatori activi și au răspuns la întrebările participanților.

Tot pe 28 septembrie a avut loc Adunarea Generală Eurodesk, în cadrul căreia s-au discutat chestiuni administrative legate de rețea, precum și adoptarea Planului de lucru și a Bugetului pentru 2024.

Este timpul să ne punem în mișcare cu o nouă ediție Time to Move!

Sub sloganul „Europa la îndemână”, cea de-a zecea ediție a campaniei Time to Move se desfășoară în luna octombrie, cu sute de evenimente și activități menite să conecteze tinerii la oportunitățile europene.

Pe parcursul lunii octombrie, rețeaua Eurodesk organizează sute de evenimente în Europa, pentru a-i informa pe tineri despre oportunitățile de mobilitate și de învățare oferite de programele Erasmus+, Corpul European de Solidaritate și nu numai.

În paralel cu evenimentele de informare, rețeaua Eurodesk derulează și o amplă campanie digitală cu provocări, concursuri cu premii și jocuri online, pentru a facilita accesul tinerilor la informații despre oportunități de voluntariat, studiu, practică și participare, disponibile la nivel european.

Campania din acest an se concentrează pe subiecte diverse, dar relevante pentru tinerii europeni: alegerile euro-parlamentare din 2024, Anul European al Competențelor 2023, mobilitatea verde și inițiativa DiscoverEU, sănătatea mintală și călătoriile în străinătate, precum și voluntariatul și solidaritatea.

Un nou website dedicat campaniei din acest an a fost deja lansat și este disponibil inclusiv în limba română. Pe acesta poți găsi activități în apropierea ta, prin intermediul unei hărți online interactive, care îți va permite să cauți evenimente în funcție de locul, tematica, formatul sau data acestora.

De asemenea, pe website vei putea găsi informații despre două noi provocări online - o provocare social media și un concurs de design de tricouri - lansate de Eurodesk, în cadrul cărora poți lua parte pe parcursul lunilor septembrie și octombrie și poți câștiga premii surpriză. Totodată, în cadrul campaniei va fi lansată și o nouă serie „Talkative Thursday”, care va fi disponibilă pe Spotify și care va cuprinde podcast-uri cu experți care vor aborda teme importante pentru tineri.

Ia parte la provocările Time to Move 2023!

Ești gata să câștigi cu noi? Arată-ți spiritul competitiv și ia parte la provocările din Time To Move 2023.

Între 4 septembrie și 31 octombrie 2023, tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani au oportunitatea să ia parte la 2 provocări pe website-ul Time to Move.

1. Provocarea social media

Totul începe cu un exercițiu de imaginație: ești acasă, în pijamale și te plictisești groaaaaznic! Dar iată, dintr-odată, te transformi în cea mai bună și fericită versiune a ta din lume! Ei, cum îți sună totul?

Pentru a lua parte la provocarea noastră social media, tot ce trebuie să faci este să surprinzi ambele momente și să împărtășești cu noi puțin din viața ta, hobby-urile tale, activitățile tale preferate sau chiar informații despre țara sau cultura ta.

În fiecare săptămână, Eurodesk va trage la sorți un câștigător, care va primi premii surpriză - materiale promoționale Time to Move!

2. Concurs de design de tricouri

Eurodesk a pornit în căutarea a mai multor tineri talentați care să pregătească ilustrațiile pentru viitoarele tricouri Time to Move, inspirate din călătorii prin Europa!

Tema din acest an? „Călătorind prin Europa”.

Participă și tu, invită-ți prietenii să voteze design-ul tău pe website-ul Time to Move și poți câștiga super premii!

Curs online: Aspecte esențiale ale muncii în domeniul tineretului

Cursul MOOC își propune să sensibilizeze publicul larg privind munca în domeniul tineretului și să atragă atenția asupra valorilor sociale ale acesteia, oferind în același timp o imagine de ansamblu asupra practicilor și politicilor în domeniul muncii de tineret din întreaga Europă. 

Participanții:

  • se vor familiariza cu „elementele de bază” ale muncii în domeniul tineretului (concepte și definiții, practici, abordări, obiective, actori la nivel european și național);
  • vor avea o imagine de ansamblu asupra modului în care este susținută munca în domeniul tineretului (prin politici și strategii, cercetare privind munca în domeniul tineretului, educația lucrătorilor de tineret, finanțare etc.);
  • vor putea să se inspire din diversele bune practici existente în Europa privind diferite aspecte ale muncii în domeniul tineretului;
  • vor reflecta asupra viitorului muncii în domeniul tineretului în Europa și asupra modului de implicare pentru dezvoltarea muncii în domeniul tineretului.

Cursul este gratuit și se adresează tuturor persoanelor interesate.

DiscoverEU Inclusion Action: O călătorie către descoperire și evoluție personală

Experiența mea [...] a fost una profund transformatoare și memorabilă, asemănând-o mai degrabă cu o călătorie cu rollercoaster-ul, plină de suișuri și coborâșuri, dar fiecare moment oferind o doză generoasă de aventură și distracție.

Ideea de a călători prin Europa, alături de alți tineri curioși, ca și mine, mă entuziasma, dar presupunea și o provocare majoră, constând în ieșirea din zona mea de confort. Provenind din mediul rural, întotdeauna m-am simțit limitată de contextul în care trăiesc, obișnuindu-mă cu ideea că aspirațiile mele înalte vor fi mereu îngreunate sau blocate de lipsa de oportunități din zonă. Participarea mea la proiectul „Eu Descopăr Europa” a reprezentat un proces de auto-descoperire profundă și emoționantă, care mi-a deschis noi orizonturi și mi-a oferit o perspectivă nouă și amplă asupra diversității culturale, înțelegând că, în exteriorul comunității mici din care provin, există o lume întreagă plină de posibilități care așteaptă să o descoperi.

Așa își începe testimonialul Hanna, o tânără care a luat parte în cadrul Acțiunii de Incluziune DiscoverEU. Prin proiectul „Eu Descopăr Europa”, implementat de Asociația Elevilor din Timiș, Hanna a reușit să descopere 5 țări (Slovacia, Croația, Italia, Belgia și Austria), iar experiența i-a arătat că există o lume întreagă plină de posibilități care așteaptă să fie descoperită.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile din acest an, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active:

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

The organisation of the academic year in Europe – 2023/2024 (Organizarea anului universitar în Europa – 2023/2024)

Calendarul universitar prezintă datele naționale despre structura anului universitar (începutul anului universitar, trimestre/semestre, perioadele de vacanță și de examene). Sunt evidențiate de asemenea diferențele dintre programele de studii universitare și cele non-universitare.

Sunt disponibile informații pentru 37 de țări.

The structure of the European education systems 2023/2024: schematic diagrams (Structura sistemelor de educație europene 2023/2024: diagrame schematice)

Europa prezintă o varietate de abordări ale educației, care se reflectă uneori în sisteme complexe, cu straturi multiple. În acest raport, diagramele naționale actualizate vă vor ajuta să parcurgeți situația din Europa prin informații schematice despre modul în care își structurează țările europene sistemele de educație.

Publicația ilustrează structura sistemelor de educație și formare începând cu educația timpurie până la nivel terțiar, în anul școlar/universitar 2023/2024. Informațiile acoperă 39 de sisteme de învățământ europene din cele 37 de țări participante la programul Erasmus+.

Compulsory education in Europe 2023/2024 (Învățământul obligatoriu în Europa 2023/2024)

Această fișă de date se concentrează pe durata învățământului/formării obligatorii în Europa. Sunt evidențiate vârsta de început și de încheiere și se face distincția între noțiunea de învățământ/formare obligatorie cu frecvență și cea de învățământ/formare obligatorie cu frecvență redusă.

Sunt disponibile informații pentru 39 de sisteme de învățământ europene, acoperind cele 37 de țări participante la programul Erasmus+ al UE.

Vă recomandăm:

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

Erasmus35 – o călătorie începută în urmă cu 35 de ani
eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.