Det er med stor glede og takknemlighet vi presenterer årsrapporten for Pinsekirken, Sandvika for 2024. Også dette året har vært preget av viktige milepæler, inspirerende hendelser og tydelig vekst. Vi ser tilbake på et år hvor Guds godhet har vært tydelig, og hvor fellesskapet har fått utvikle seg videre i tjeneste og relasjon.
Årets tema har vært enkelt og kraftfullt:
JESUS
Gjennom hele året har vi ønsket å rette blikket mot Jesus – vår frelser, forbilde og Herre. Alt vi har gjort, feiret og delt, har vært ut ifra et ønsket om å løfte fram hvem Han er, og hva han gjør i og gjennom oss.
Et personlig høydepunkt for undertegnede dette året har vært muligheten til å ta en tre måneders sabbatsperiode. I løpet av denne tiden fikk jeg blant annet besøke våre misjonærer i Egypt, Ezzad og Birgitte, og se det viktige arbeidet de står i. Jeg fikk også være noen uker i Buenos Aires, hvor jeg ble kjent med arbeidet knyttet til etableringen av det som blir Argentinas første godkjente kristne universitet. Dette har åpnet nye muligheter for hvordan vi som menighet kan være med og støtte både misjon og utdanning internasjonalt – til Guds ære.
Forandring og fornyelse i struktur og lederskap
2024 har vært det første hele året med vår nye organisasjonsstruktur og vedtekter, noe som har skapt en tydeligere ramme for lederskap og utvikling. Menighetsrådet som ble valgt inn i 2023 – Kjell Morten Hamre, Eva Gravdahl, Svenja Kernstock, Jørgen Bjelke og undertegnede – har jobbet godt sammen gjennom året. I tillegg fikk vi ferdigstilt Pinsekirkens verdidokument.
De nye avdelingslederne og pastorene som kom inn i fjor, har dette året virkelig fått satt sitt preg på fellesskapet. Lene Rødven for misjon og Marianne Gulbrandsen for diakoni har vist stort engasjement, og våre pastorer Arne Mella, Marion Jim og Rune Gulbrandsen har lvært til stor velsignelse for kirken, og for meg personlig. Dette har gitt oss et sterkt fundament for videre vekst. Det var også veldig hyggelig å kunn ønske vår nye leder for ungdomsarbeidet Phillip Nordby velkommen til oss. En stor takk til Samuel Langeland som avsluttet sin tid som leder på sommeren.
Økonomi – en fortsatt velsignelse:
Vi er takknemlige for den økonomiske trofastheten i menigheten. Gaveinntektene i 2024 økte med nærmere én million kroner sammenlignet med 2023. Dette er et sterkt vitnesbyrd om fellesskapets raushet og tillit til visjonen vi bærer sammen. Den økonomiske støtten har gjort det mulig å styrke både det lokale arbeidet og innsatsen vi bidrar med internasjonalt.
Drømmen om et nytt bygg:
Et viktig og spennende steg dette året har vært at vi som kirke har valgt å ta tak i drømmen om et nytt kirkebygg. I løpet av 2024 besluttet vi å sette i gang et mulighetsstudie i samarbeid med Jølstad begravelsesbyrå, med mål om å undersøke potensialet for et nytt felles bygg. Dette markerer starten på en visjonsreise der vi sammen ønsker å tenke stort og modig om fremtidens rammer for både kirkelig arbeid og lokalt samfunnsengasjement. Vi tror dette kan være et viktig steg i å forme et bærekraftig og funksjonelt hjem for Pinsekirken Sandvika – for kommende generasjoner.
Takk for 2024 – og blikket videre:
Til sist ønsker vi å uttrykke vår dypeste takknemlighet til alle ledere, frivillige og medarbeidere som har båret, tjent og elsket gjennom hele 2024. Deres innsats og hengivenhet er hjørnesteinene i alt vi får være sammen.
Vi ser tilbake med takknemlighet – og fremover med håp. Med Jesus som vårt sentrum og vårt håp, ønsker vi å fortsette å være en kirke som vokser, inspirerer og utgjør en forskjell – midt i Sandvika.
Guds rike velsignelse!
Med vennlig hilsen Morten og Anette, hovedpastorer i Pinsekirken, Sandvika
Her kommer et tilbakeblikk fra de forskjellige avdelingene våre:
Internasjonalt arbeid
NiC mission - Pinsekirken, Sandvika
Internasjonal avdeling omfatter det flerkulturelle arbeidet innad i Pinsekirken og misjonsarbeidet som Pinsekirken driver eller støtter i andre land!
I juni 2024 hadde vi vår årlige internasjonale dag – en fantastisk feiring av mangfold og fellesskap. Dagen startet med utegudstjeneste i byparken, etterfulgt av en stor fest i PK-hagen med et rikt utvalg av internasjonal mat og smaker fra hele verden. Vi hadde gleden av å få besøk av Pavel Novak fra Filadelfia Vestby og Gabriel Stephen, assisterende professor og Ph.D.-kandidat ved HLT. Været viste seg fra sin aller beste side, og stemningen var rett og slett strålende!
Vi har også hatt flere «Sosiale Søndager» i 2024. Da stiller en gjeng opp med mat, fra deres respektive hjemland, og vi har spennende mat og godt felleskap etter Gudstjenesten.
Som tidligere nevnt er Tentro-materiellet nå oversatt fra norsk til bulgarsk og klart til bruk. Det er allerede tatt i bruk av Tentro-grupper i Bulgaria, noe vi gleder oss stort over. I tillegg har vi sendt økonomisk støtte til kirken i Dobovo, hvor vår kontakt Isus (bildet) er en av lederne. Menigheten er godt i gang med å utvide lokalene sine – en svært positiv utvikling! Behovet for mer plass er et tydelig tegn på vekst, og vi håper at de nye lokalene vil bli til stor velsignelse for både menigheten og nærmiljøet.
Vi er heldige som kan kalle oss en flerkulturell kirke! Det betyr at mennesker fra mange ulike kulturer og nasjonaliteter samles hos oss – noe vi setter stor pris på. I løpet av året har vi ved et par anledninger hatt samtaler på tvers, hvor vi har delt tanker og erfaringer om hva det innebærer å være en flerkulturell menighet. Vi har også reflektert rundt hva vi kan gjøre for å utvikle oss videre i en positiv retning.
Noe av det som har kommet frem i disse samtalene, er hvor viktig det er å bli sett, inkludert og gjerne invitert hjem til noen – det gjør en stor forskjell og kan være avgjørende for om man ønsker å bli værende i fellesskapet. Flere har også trukket fram betydningen av å se mennesker fra ulike kulturer være synlige på scenen. Det gir en opplevelse av tilhørighet og formidler at «her er det plass til meg også».
Sang og musikk
Sang og musikk er en sentral del av Pinsekirkens arbeid, både i gudstjenestene og på ungdommenes PULS-samlinger. Ansvarlig for dette arbeidet er Martin Gulbrandsen, sammen med sitt dyktige lederteam bestående av Filip og Anette Aune. På PULS-samlingene er det Henriette Gulbrandsen og Andrea Toledo Rodriguez som leder an.
Teamet består av rundt 30 engasjerte sangere og musikere som trofast tjener med sine gaver. I tillegg til gudstjenestene bidrar de på en rekke arrangementer gjennom året, som BLI-kvelder, lovsangskonserter, fellesgudstjenesten under Sandvikas Byfest – og ikke minst vår tradisjonsrike julekonsert i desember.
Under årets julekonsert fikk vi gleden av å ha vår kjære pastor tilbake bak flygelet. Vi fikk også storfint besøk av Anna Lovisa Mýri fra Færøyene, som delte noen sterke sanger både alene og sammen med oss.
I 2024 begynte vi også å jobbe med egenskrevne lovsanger – noe som har vært en spennende og inspirerende reise. Flere av disse sangene har allerede blitt tatt i bruk under gudstjenestene våre, og målet er å gi dem ut i løpet av 2025.
Et annet høydepunkt i år er at vi har startet opp igjen ConnectUNG, hvor Frode og Elisabeth Frøyland leder arbeidet med å trene og løfte fram unge sangere og musikere i lovsangstjenesten.
Vi retter en stor og hjertelig takk til alle som er med og bygger et musikalsk fellesskap som gir Gud ære!
JULEKONSERTEN 2024
Det har som vanlig skjedd mye i ungdomsarbeidet også dette året. Vi har hatt besøk av mange dyktige talere, og samler opp mot 60 ungdommer på fredager for å prise Jesus, høre forkynnelse og dele fellesskap. PULS samlingene har blitt høyt prioritert og vi har jobbet for å få møtene best mulig med et godt åndelig fokus og inkluderende fellesskap.
Vi har deltatt på Oslofest som arrangeres én gang i semesteret. Get Focused er en stor ungdomskonferanse vi også reiser til hver høst. Dette er to viktige fellesarrangement som danner nettverk og relasjoner på tross av ungdomsarbeid, i tillegg til en fantastisk opplevelse av å stå sammen i troen på Jesus.
I sommer reiste vi til Bulgaria på misjonstur, som vi pleier annen hvert år. Her fikk ungdommene utvikle relasjoner med hverandre og bli bedre kjent med hverandre. De fikk utfordre seg og vokse i tjeneste knyttet til evangelisering, misjon og bønn. Fantastisk å kunne få være med å velsigne menneskene som bor der nede.
Et nytt Tentro-kull på 15 personer startet i høst med undervisning og ulike samlinger, og de er snart klare for avslutning i begynnelsen av mai. Her er det mye energi, glede og gode spørsmål knyttet til undervisningen.
Vi har takket av tidligere ungdomsleder Samuel Langeland, og ønsket velkommen til Phillip Nordby som tok over fra august. I hovedlederteamet for PULS har vi takket av Lillian Skjulestad som reiste til USA, men fikk inn Shona Bitwire i slutten av vårsemesteret. Teamet består nå av Fredrik Almnes, Cornelia Gravdahl, Simon Rongsvåg, Shona Bitwire og Ticelia Bortu (per 01.01.25) i ledelsen av Phillip Nordby. Vi gleder oss også over å se nye mennesker ta store og modige steg i tro, liv og lederskap.
Vi ser frem til det som ligger foran og har forventning til året som kommer!
BILDER FRA PULS
LIFE-grupper i Pinsekirken:
LIFE er Pinsekirkens smågruppefellesskap. Gruppene møtes i ulike hjem 2-3 ganger hver måned til fellesskap, bønn, omsorg og bibel.
Lederne samles jevnlig til lederkvelder med fokus på inspirasjon, trening og erfaringsdeling. LIFE-gruppene fulgte i stor grad 2024-temaet "JESUS" som utgangspunkt for bibelundervisningen og samtalene.
I år møttes vi til en LIFE-lørdag på Holmen Fjordhotell. Her hadde vi besøk av Elisabet Giske Stigen, leder for smågruppefellesskapene i Salt Bergen. Hun delte engasjert og inspirerende utfra overskriften «Jesus som smågruppeleder».
Ved oppstart i august takket Rune Gulbrandsen for seg som leder av LIFE-arbeidet etter 6 år som hovedleder. Nå som han er blitt en del av pastorteamet er det ikke naturlig å kombinere dette med en avdelingslederrolle. Vår hovedpastor, Morten Aune har gått inn og tatt hovedansvaret inntil videre
PK-kidz, barnearbeidet, Pinsekirken
Det har vært et oppmuntrende år for PK-Kidz i 2024. Vi har hatt mye aktivitet blant barna, og vi har sett at deltakelsen har økt gjennom året. Søndagsskolen har vi gjennomført tre søndager i måneden i Folkebadet, fordelt på fire ulike aldersgrupper.
I tillegg til vanlig søndagsskole har PK-Kidz arrangert KidzChurch, hvor de eldste barna (5.–7. klasse) har hatt ansvar for en barnesamling for alle barna.
Når det gjelder XL-turene, fikk de eldste barna dra på tur både om våren og høsten. Disse turene er veldig populære blant både barna og foreldrene
Bibelutdeling til 1.klassinger:
I begynnelse av skoleåret var det igjen mange 1. klassinger på scenen for å ta imot en bibel.
PK-Kidz har to aktivitetsgrupper der barna kan møtes utenom søndagene: Barnekoret BIT/BigBIT og DanceCrew. BIT og BigBIT øver på tirsdager, mens DanceCrew har øvelser på fredager. Begge gruppene deltar fast på familiemøtene den siste søndagen i hver måned. Det er alltid inspirerende og gledelig å se barna bidra aktivt på scenen!
Slora er vår årlige barneleir og et høydepunkt for alle barna. Også i år var leiren full med sprudlende barn, og suksessfull ledet av Knut Engh og mange flotte ungdommer. Overgangen fra PKkidz til PKung ble markert ved at mange av våre 7.klassinger deltok på SpringBreak arrangert av PULS. Springbreak er en helg i slutten av april.
I november hadde mange av våre Pkkidz ledere glede av å være sammen på en barne- og ungdomsleder konferanse «Gi Jesus Videre».
Takk til alle dere som er med og sår mer av Jesus i barns liv.
DIAKONI
SENIOR:
Åse Flatner leder denne grenen av Diakoni. Torsdagstreffene samler 40-50 personer på dagtid hver 1. torsdag i måneden. Hun har med seg Tone og Jarle Johansen, Randi og Bjørn Eirik Holm i teamet. De planlegger og leder treffene. Det serveres lunsj, kaffe og kaker. Forskjellige talere og sangere besøkte samlingene, noen fra egne rekker, men også gjester utenifra. Et team fra Åros pinsemenighet, ledet av Aril Nesbakken, har ofte bidratt med god sang og musikk.
Årets tur gikk til Sandefjord, der vi blant annet fikk omvisning på Midtåsen Anders Jahres Villa, og deretter besøkte det nye menighetslokalet til pinsemenigheten Salem der vi ble møtt av Einar Nymoen. Turen ble avsluttet med en samling på leirstedet Strand, der vi også fikk besøk av Lene og Ole Anders Hegland som sang og spilte for oss. Sommer-Norge viste seg fra sin beste side, og det ble en innholdsrik og vellykket dag.
HJERTELAG:
En trofast gjeng har i alle år sortert og pakket klær, møbler, leker og annet utstyr. I år gikk hjelpesendingen til Bulgaria, nærmere bestemt Nova Zagora der Pinsekirken har et misjonnsenter. Hjelpesendingen ankom i samme tidsrom for ungdomsturen, og hele gjengen samarbeidet om å losse av traileren. Hjelpesendingen distribueres videre av de lokale menighetene som er tilknyttet misjonssenteret vårt, og blir til en velsignelse for de som trenger det.
Hjertelag har i året som har gått tatt store steg inn i nye lokaler ved Blakstad hovedgård. Lokalene har gitt oss muligheten til å utvide tilbudet vårt, og gjøre plass til flere frivillige som kan bidra. Vi ønsker å skape en møteplass med fokus på hjelp til selvhjelp, der mennesker i alle aldre kan få en betydningsfull hverdag der de samtidig bidrar med de forutsetningen man har i forhold til både fysisk og mental helse.
FAMILIEARBEID:
Vi har etablert et familieteam bestående av Katrine og Alf Henning Drage, Åshild og Paul Bø og Marianne og Terje Gulbrandsen, som har hatt ansvaret for å arrangere to seminarer for ektepar i året som har gått. Vi har hatt besøk av Kristina og Petter Ekerhovd-Ottersen som har holdt seminarene for oss. De bidro med både faglig tyngde, levd liv, blandet med et Jesus fokus, og var til stor inspirasjon for oss.
SAMTALETJENESTEN:
Avdelingen har i løpet av året etablert et tilbud for mennesker som er i behov av sjelesorg. Samtalene finner sted i et rom i annekset til Pinsekirken, og etter avtale via samtale@pinsekirken.org eller direkte kontakt med Marianne Gulbrandsen.
Hjelpesending fra Hjertelag ankommer Bulgaria under Pulsturen:
Administrasjon
Administrasjonsrådet har ansvar for det praktiske i kirken, som en service-enhet, som legger til rette for den øvrige virksomheten. Administrasjonsrådet har i 2024 bestått av leder; Tor-Henry Spjelkevik, Dag Frode Rekdal; rigging; Anette Aune; kontor, Nishan Selvendran; teknikk/lyd/bilde; Marius Rødven; Bygg og Eiendom og Anders Matre; It.
Foruten løpende drift, har det vært byttet datasystemer. Kommunikasjonsystemet Slack er byttet med Teams og menighetskartoteket fra Elvanto til norske Cornerstone.
Det er videre utarbeidet internkontrollsystem og personvernerklæring/rutiner, som er i ferd med å bli implementert.
Tusen takk til alle som har vært med å sørge for at kirken på alle praktiske plan blir ivaretatt på en så god måte.
PK-media:
Selv om vi fortsatt ikke har en fast leder for mediaavdelingen i Pinsekirken, skjer det likevel mye – og mange står på uke etter uke for å få alt til å fungere.
Mot slutten av 2024 kjøpte Pinsekirken en egen bil for å erstatte den gamle campingvognen som hadde vært brukt som regirom. Bilen ble totalrenovert og bygget om fra bunnen av – og rett før nyttår sto den klar til bruk.
Pinsekirkens podcast fortsetter å vokse i rekkevidde og betydning. Med flere hundre nedlastinger hver måned, ser vi at budskapet vårt treffer – og at mange ønsker å ta det med seg videre inn i hverdagen. Det er inspirerende å vite at forkynnelsen vår får bety noe for mennesker langt utover kirkerommet.
Pinsekirken.tv & Youtube
TV & Video-gruppen kan se tilbake på et innholdsrikt år. Hovedfokuset har vært å formidle gudstjenestene våre digitalt, og vi har nå en jevn og bred tilstedeværelse på YouTube, Facebook og Pinsekirken.tv. Det er gledelig å se at stadig flere følger med på søndagsgudstjenestene våre via strømming, og at mange også velger å lytte til forkynnelsen gjennom Pinsekirkens podcast.
Av de som følger gudstjenestene våre digitalt, ser vi at rundt 40 % bruker YouTube, mens resten fordeler seg mellom Facebook og Pinsekirken.tv. Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mange unike personer vi når, siden strømmetjenestene ikke gir fullt innsyn i dette. Vi vet også at flere ofte ser sammen på én skjerm, eller at én person kan bytte mellom ulike enheter som mobil, nettbrett og TV – noe som gjør det utfordrende å tallfeste rekkevidden helt presist.
TV- og videoarbeidet er avhengig av mange dyktige frivillige for å gå rundt. I løpet av 2023 hadde vi i snitt et team på 10 personer. Hver søndagsgudstjeneste bemannes med to kameraførere og én i regi, og vi følger en turnus der hver har én vakt i måneden.
Det er en gjengs oppfatning av at man må være veldig teknisk for å kunne operere et kamera. Det er helt feil! Vi har god opplæring og coaching. Det eneste vi krever er at du har interessen og at du vil være med å tjene.
En kjempetakk til alle som har vært med på forskjellige måter og bidra til at vårt budskap blir synlig og hørbart gjennom mange forskjellige plattformer.
Gjestetalere 2024
I tillegg talte disse på søndagsgudsjenester i 2023: Marion Jim, Arne Mella, Samuel Langeland, Rune Gulbrandsen, Wenche Almnes, Tove Gulbrandsen, Lena Henriksbø i tillegg til Morten Aune.