Koulun ruokalassa istuu kymmenisen oppilasta. He kuuntelevat opettajaa tarkkaavaisesti. “Seuraavana listalla olisi vanhainkoti. Haitarin soittoa, bingoa, kynsien lakkausta?” opettaja tiedustelee ideoita tulevia vapaaehtoiskeikkoja varten. Oppilaat saavat ideoida aktiviteetteja vapaaehtoiskeikoille hyödyntäen omaa osaamistaan ja erityistaitojaan. Ryhmä jakaa vuoroja tulevia vapaaehtoistapahtumia varten, sillä seuraava keikka on jo ensi viikolla.
Kerääjänä kohtaa kaikenlaista
“Eikö ole väärin laittaa lapsia keräämään kolehtia”, Salen edustalla pyörivä päihtynyt nainen tulee tivaamaan vapaaehtoisnuorilta. Jonkin aikaa hän jaksaa osoittaa mieltään, sillä hänen mukaansa tällainen lapsityövoiman käyttö on väärin. Nuoret siirtyvät kauemmas sen suuremmin tapahtuneesta välittämättä. He jatkavat keräämistä hymyssä suin.
Sää on lämmin, vaikka syksy on jo pitkällä. Raksilan markettien edustalla kuhisee ihmisten kiiruhtaessa ruokaostoksille. Osa pyyhältää ohi vilkaisemattakaan, toiset pahoittelevat, ettei kolikkoja ole matkassa. “Mihin te oikein keräätte?” kysytään nuorilta useamman kerran. Kyseessä on Nälkäpäivä-keräys.
Nälkäpäivä
- Nälkäpäivä on Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa.
- Syntyi vuonna 1980 Punaisen Ristin Pälkäneen osastolla.
- Pälkäneen osasto oli haastanut koko kylän säästämään ruokakuluissaan syömällä kevyesti yhden päivän ajan ja lahjoittamaan rahat Afrikan nälkää näkeville.
- Nykyään rahat kerätään katastrofirahastoon.
Rahaa kerätään keräyslippaisiin joko pareittain tai muutaman hengen ryhmissä. Opettajat ovat mukana keräämässä nuorten tukena ja turvana, sillä joskus keräyslippaita on yritetty varastaa. Nälkäpäiväkeräys on yksi monista vapaaehtoistapahtumista, johon kerholaiset osallistuvat.
Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa
Oulun normaalikoulu on tarjonnut vapaaehtoiskerhotoimintaa kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille vuodesta 2016 lähtien. Kerhon projekteihin on kuulunut niin lasten leikittämistä kuin vanhainkotivierailuja. Kerholaiset ovat päässeet myös reissaamaan Helsinkiin Taksvärkki ry:n kautta. Taksvärkki ry tekee oppilaitosten kanaa Maailmankansalaisten koulu -yhteistyötä, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä globaaleista kysymyksistä sekä kannustaa vastuulliseen maailmankansalaisuuteen. Kerhon ohjaaja Hellevi Kupila kertoo, että nuorten kiinnostus normaalikoulun kerhotoimintaa kohtaan on ollut suurta ja kasvanut vuosi vuodelta.
“Kerhossa tuntimäärä on 18 tuntia, jotta todistukseen saa merkinnän, mutta suunnilleen kaikki ovat tehneet 40–50 tuntia vapaaehtoistyötä. He osallistuvat siis melkein kaikkeen”, Kupila kertoo tyytyväisenä.
Ysiluokkalaiset kerholaiset Amanda Heikkinen ja Veera Tuomaala kertovat vapaaehtoisprojekteja olleen viime vuonna viidestä kymmeneen. Heikkisen ja Tuomaalan innostus muiden auttamiseen syttyi jo yläkoulun alussa.
“Seiskaluokalla oli sellainen projekti, jossa tehtiin joku hyvä teko ja videoitiin se. Me käytiin vanhainkodilla ja lahjoitettiin Ouluun tulleille ukrainalaisille”, nuoret kertovat.
Projektin seurauksena heidän kiinnostuksensa vapaaehtoiskerhoa kohtaan heräsi. He kertovat oppineensa kerhossa ryhmätyötaitoja, ihmisten kanssa kommunikointia sekä muiden huomioon ottamista.
Nuorille tulisi näyttää esimerkkiä
Normaalikoulu on tehnyt yhteistyötä Vuolle Setlementissä toimivan VARES-verkoston kanssa, joka järjestää koulutuksia vapaaehtoisille. Kupila kehottaakin kaikkia vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita nuoria tutustumaan heidän toimintaansa. Hän myös toivoisi kouluihin enemmän vapaaehtoistoimintaa.
“Kouluun pitäisi tulla pakollinen vapaaehtoistyön ohjelma”, Kupila toteaa.
Heikkiselle ja Tuomaalalle on annettu kehuja siitä, että he ovat lähteneet vapaaehtoisiksi. He ovat sitä mieltä, että nuoria voisi innostaa enemmän kannustamalla ja näyttämällä esimerkkiä.
“Laittamalla esimerkiksi TikTokiin videoita aiheesta nuoria voitaisiin innostaa, koska nuoret pyörivät siellä paljon”, Tuomaala tuumii.
Iloiset uutiset yllättävät
Kun keräysaika tulee päätökseen, liivit luovutetaan seuraaville vapaaehtoisille. Matka jatkuu kohti Punaisen Ristin Oulun osastoa, jossa kerätyt rahat luovutetaan laskettavaksi. Oulun Normaalikoulu on osallistunut koulujen väliseen haastekisaan Nälkäpäiväkeräyksen tuotoista. Oulun osasto sijaitsee aivan likellä keräyspaikkaa, linja-autoaseman läheisyydessä. Matka sinne taittuu siitä huolimatta autolla. Kun rahat on luovutettu, on aika levähtää. Tarjolla on voileipiä, mehua, teetä ja kahvia. Huoneessa vallitsee tehtyyn työhön tyytyväinen tunnelma, kun yhdessä on saatu aikaan jotain merkityksellistä.
Edessä on jännittävät paikat. Oulun normaalikoulun keräämät rahat on laskettu. Keräyksen summa muodostuu lipaskeräyksen lisäksi myös mobilepay-, tekstiviesti- ja tilisiirtolahjoituksista. Jokainen arvaa vuorollaan, paljonko keräyksen lopullinen summa voisi olla. Kaikki ovat tarkasti kuulolla, kun hartaasti odotettu tulos julistetaan: 819 euroa ja 30 senttiä. Yli kenenkään arvaaman summan. Oulun normaalikoulu on haastekisan voittaja.
Teksti: Viivi Itälä Kuvat: Miika Yliniemelä