Loading

Adobe express -ohjeet Matleena Laakso (uusi versio - päivitetty 18.9.2023, CC BY-SA)

Adobe Express on uudistunut perusteellisesti kesällä 2023 ja uudistus on vielä vähän kesken. luet nyt päivittyviä ohjeita, joilla on uusi linkki.

Aina kun sovellusten linkit päivitysten vuoksi muuttuvat, uusimmat ohjeet löydät Matleenan blogin ohjeiden sivulta.

Adobe Express tarjoaa edelleen hyviä työkaluja verkkosisältöjen luomiseen (mm. kuvat, grafiikat, videot, verkkojulkaisut) niin opettajille, oppijoille kuin meille kaikille. Uusi versio on tuonyt kaikki sisällöt yhden editorin alle ja esittelen niitä tässä verkkojulkaisussa. Tarjolla on myös uusia tekoälyä hyödyntäviä ominaisuuksia, jotka löytyvät sekä maksuttomasta kuluttajaversiosta sekä osasta edu-lisenssejä.

Millainen lisenssi?

 • Maksuton lisenssi on suurelle osalle käyttäjiä riittävän monipuolinen, vaikka kirjautuville yritetäänkin kovasti tarjota maksullisen version ilmaista kokeilujaksoa. Ikäraja on 13 vuotta ja alaikäisiltä vaaditaan huoltajan suostumus.
 • K12-koulutuksen järjestäjät saavat Premium-lisenssin maksutta käyttöön liittämällä Expressin käyttäjähallintaansa. GDPR-turvallisen lisenssin myötä sovellus sopii myös pienille lapsille. Lue lisää oppilaitosversiosta tai osta käyttöönottoprosessi IlonaIT Oy:ltä (400 €). Haluttaessa voidaan osalle tai kaikille ostaa koko Creative Cloud -paketti.
 • Korkea-asteelle on oma lisenssinsä (käytössä mm. TUNIssa).
 • Voit luoda kaupallisesti hyödynnettävää sisältöä myös maksuttomalla versiolla. Ks. esim. Can I Use My Spark Project For Commercial Purposes? sekä Can I Use The Free Photos And Icons For Commercial Purposes? Muistathan, että vaikka sisältöjä saa käyttää markkinoinnissa, tarvitaan lupa, jos kuvassa tai videossa esiintyy tunnistettava henkilö. Expressin tekoälyn avulla luodut sisällöt on beta-vaiheessa rajattu vain henkilökohtaiseen käyttöön.
 • Premium-lisenssi tarjoaa enemmän ominaisuuksia ja mallipohjia ja sen avulla saa pois Adoben vesileiman. Lisäksi se mahdollistaa organisaation tai tiimin yhteisen visuaalisen ilmeen. Jos käytössä on maksullinen Adobe Creative Cloud, se sisältää Premium-ominaisuudet myös Express-sovelluksiin. Premiumin hinta on yksittäiselle käyttäjälle noin 125 €/vuosi, mutta sen voi aloittaa ilmaisella kokeilulla.
 • Samankaltainen Canva: K12-oppilaitokset saavat myös Canvasta maksutta GDPR-turvallisen Pro-version käyttöön. Se kannattaa tehdä koko koulutuksen järjestäjä tasolla, ei yksittäisen opettajan toimesta. Tosin Adobe Expressin käyttöönottoprosessi on yksinkertaisempi. Katso IlonaIT Oy:n Andrei Kolmakowin vinkit TVT-opetuksessa -ryhmän kommenteista.

Adobe Express -sovellukset

Expressin työkaluja käytetään selaimen kautta tai mobiilisovelluksilla, joita ollaan vasta päivittämässä uuteen versioon. Aiemmat kolme sovellusta (grafiikka, video ja verkkosivu) on nyt integroitu yhden editorin alle. Sillä luot sisältöjä melko tuttuun tyyliin, paitsi että suosittu videoeditori on uudistunut täysin. Selainpohjaisten sovellusten lisäksi tarjolla on kaksi koneelle ladattavaa editointisovellusta (macOS, Windows, iOS, Android), joita en tässä tarkemmin esittele.

Expressillä voi luoda kuvia tekoälyn avulla

Adobe Firefly on Adoben tekoälyä hyödyntävä työkalu mm. kuvien generointiin ja muokkaamiseen. Sitä voi käyttää sen omalla verkkosivulla. Se löytyy myös Expressistä ja maksullisesta Photoshopista ja Illustratorista, joiden tuodaan aikanaa lisää Fireflyn toimintoja. Se toimii osalla oppilaitoslisenssin käyttäjiä - tosin pääkäyttäjä voi myös estää tekoälytyökalut.

Beta-versiossa kuvan kuvaus tulee antaa englanninkielisenä tekstinä, vaikka sovellus muutoin toimii suomeksi.

Beta-vaiheessa Expressin tekoälykuvat kuten oheinen esimerkki on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön eikä niitä saa käyttää kaupallisesti (ks. käyttöehdot).

Luo videoita, kuvia ja verkkojulkaisuja helposti selaimella tai mobiilisti

Sisältöjä voi muokata yksin tai yhdessä. Tuotokset voi jakaa helposti linkillä, jolloin sisältöjä voi päivittää linkin muuttumatta. Kuvat ja videot voit myös ladata itselleen tiedostona tai jakaa suoraan someen. Valitettavasti vanhalla versiolla tehtyjen tuotosten muokkaaminen vaatii niiden tuomisen uuteen versioon, jolloin linkki muuttuu :( Myöskään kaikki vanhalla versiolla luodut brändien mallipohjat eivät siirry sellaisenaan uuteen versiooon. Adobe vielä selvittelee ainakin osaa näistä ongelmista

 • Videoeditori on muuttunut eniten ja toimii nyt toisin kuin aiemmin. Hyvää uudessa versiossa on se, että tarjolla on valmiita videoklippejä, kun ne piti aiemmin tuoda esim. Pixabaysta.
 • Erilaistan kuvien luominen onnistuu melko samoin kuin aiemminkin. Voi lähteä tyhjästä tai käyttää mallipohjia, joita muokkaa oman näköiseksi. Kuviin saa myös pientä animointia. Expressillä luot ja jaat kätevästi kuvia someen tai luot pohjakuvia pohjakuvia ThingLinkissä tai H5P:ssä käytettäväksi (ks. ohjeet).
 • Verkkojulkaisuista tämä ohjeistus on hyvä esimerkki. Tällaisten luominen onnistuu edelleen. Nämä kannattaa jakaa linkillä, jolloin päivittäminen on helppoja ja lukijoilla on aina käytössä uusin versio. Työkaluna tämän on samankaltainen kuin Microsoftin Sway-sovellus (ks. Microsoftin ohjeet).
Expressin kesäkuussa 2023 julkaistu uusi beta-versio selkeyttää uusien sisältöjen luomista ja tuo tarjolle myös tekoälyn avulla tekstistä kuvaksi -toiminnon.

Video uudistunut eniten

Uudella videoeditorilla voit luoda tarinoita omista tai sovellusten tarjoamista kuvista ja videoklipeistä. Mukaan saat helposti myös tekstiä, musiikkia tai oman selostuksen. Jos et löydä sopivia videoklippejä, voit etsiä tekijänoikeusvapaita klippejä myös Pixabaysta. Lataa ne ensin koneellesi ja sitten Expressiin.

Uusi videoeditori.

Ongelmia videoiden kanssa?

 • WebGL-virhe: Yleensä auttaa selaimen vaihtaminen tai päivittäminen. Myös koneen uudelleenkäynnistys voi auttaa. (Lue lisää englanniksi.)
 • Tiedostomuoto ei kelpaa: Videoissa voi käyttää tiedostomuotoja mp4, mov ja m4v. Toisinaan näidenkin kohdalla tulee ilmoitus, että tiedosto ei kelpaa ja pyydetään muutamaan se toiseen tiedostomuotoon. Kyse on siitä, että näidenkin tiedostomuotojen välillä on eroja eli esim. mp4-tiedostojen välillä on teknisiä eroavaisuuksia. (Lue lisää englanniksi.) Usein selaimen vaihtaminen auttaa.
 • Videon linkki ei toimi: Älä jaa linkkiä osoiteriviltä, vaan luo katsojille jaettava linkki kohdasta Jaa --> Julkaise. Vaihtoehtoisesti voit jakaa videon tiedostona esim. YouTubeen.
 • Jos YouTube huomauttaa musiikista, katso Adoben ohjeet

Videoista voi tehdä interaktiivisia ThingLinkin (esimerkki alla) tai H5P:n avulla. Tällöin saat lisättyä videoon linkkejä lisätietoihin tai someen. Opetusvideoihin voi lisätä vaikkapa tehtäviä tai kyselyitä.

Grafiikat ja erilaiset kuvat

Voit luoda monipuolisesti omasta idesta tai valmismalleista erilaisia kuvia, Luo mm. eri palveluihin optimoituja somepostauksia, kuvakollaaseja, diasarjoja, julisteita, infograafeja tai ajatuskarttoja. Koon ja mallin voi valita vapaasti, mutta ehdotuksia kannattaa hyödyntää. Voit optimoida kuvan esim. Facebook-tapahtumalle, LinkedIn-profiilin kansikuvaksi tai Instagram-tarinaksi. Kuviin voi halutessaan lisätä pientä animointia.

Pari vinkkiä:

Alla on esimerkkejä työkalulla tekemistäni kuvista. Linkkinapeista löydät Thinglinkillä ja H5P:llä interaktiivisiksi tehdyt kuvat.

Esimerkkejä Expressillä tehdyistä kuvista. Näet kuvan suurempana, kun klikkaat sitä.

Olen tehnyt Instagram-tarinoita, joista osan olen tallentanut profiilini kohokohdiksi (pyöreät kuvakkeet profiilin alla). Monissa tarinoissa pohjakuva on tehty tällä työkalulla ja Instagramin työkaluilla on lisätty vielä esimerkiksi musiikki ja avainsanat. Videolla (3:33 min) näytän esimerkin tällaisen tarinan tekemisestä vanhalla editorilla.

verkkosivut eli -julkaisut

Tämä Express-ohje on tehty verkkojulkaisu-sovelluksella, mikä ei ilmeisesti ole muuttunut kesän 2023 päivityksessä. Haasteena on lähinnä se, että vanhoja julkisuja ei voi päivittää linkin muuttumatta. Tein tällä työkalulla myös BETT-matkaraportin 2019 sekä kokosin yhteen Ruokakuvia (2015).

Verkkojulkaisun luot valitsemalla PLUS-merkin ja sitten verkkosivun. Aloita lisäämällä otsikko, alaotsikko ja taustakuva. Niiden asetteluun on tarjolla kolme vaihtoehtoa. Tämän jälkeen vieritä sivua alaspäin ja lisää sisältöä seuraavan kuvan vaihtoehdoista: teksti, video, linkkinappi ja eri tavoin asetellut kuvat. Huomaa, että kuviin voi lisätä vaihtoehtoisen tekstin saavutettavuuden parantamiseksi. Värimaailman, fontin ja tehosteiden valinta tapahtuu videon tavoin teeman valinnalla. Videolla (13 min) alla näytän nämä toiminnot.

Pagen sisällön lisäämisen valikko.

Viimeisimmät ExPress/Spark-bloggauksEni

Ruudunkaappauskuva Matleenan blogin koulutusdiojen ja ohjeiden sivulta.