Sähköpotkulaudat näkyvät katukuvassa, vaikka Oulussa ei niitä ole tänä kautena ollut kuin kahden yrityksen tarjoamana. Nämä yritykset ovat Ryde ja Bird. Kalevan tietojen mukaan lautojen väheneminen ei ole vaikuttanut onnettomuuksien määrään.
Valtaosa onnettomuuksista tapahtuu nuorille henkilöille, kertoo Kaleva. Sama ilmiö näkyy Tampereen kaupungin keräämässä onnettomuusdatassa. Data kerättiin analysoimalla Tampereen yliopistollisen sairaalan sairaskertomuksia. Tutkimuksen mukaan onnettomuuteen joutuneiden keski-ikä on 28 vuotta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen ensihoitopalveluissa työskentelevä ensihoitaja kertoo, että sähköpotkulautaonnettomuudet tapahtuvat yleisimmin viikonloppuisin yöaikaan ja kuskin ollessa humalassa. Hänen mukaansa onnettomuuksia tapahtuu harvemmin, kun kuski on selvinpäin.
“Kaikki, mitä omalle kohdalle on tullut vastaan, alkoholilla on aina ollut osuutta asiaan.”
Liikenneturva kertoo, että alkoholin käyttö pidentää reaktioaikoja, vaikuttaa harkintakykyyn ja haittaa keskittymistä. Pienetkin alkoholimäärät heikentävät ajokykyä, ja vaikutukset korostuvat, jos mukana on väsymystä, flunssaisuutta tai muuta vastaavaa.
Vammat kohdistuvat yleisimmin ylävartaloon ja pään alueelle. Vammojen vakavuus vaihtelee pienistä haavoista aivovammoihin. Ensihoitajan mukaan vammat riippuvat täysin kuskin tuurista. Hyvällä tuurilla kuski selviää pienillä haavaumilla, mutta pahimmissa tilanteissa on ollut aivoverenvuotoa, pään ja kaulan alueen murtumia tai eri asteisia aivovammoja.
“Onnettomuudet voivat vaatia jopa neurokirurgisia operaatioita, ja sen jälkeen tehohoitoa ja kuntoutusta, ja ne voivat jättää pysyviä vammoja.”
Ensihoitaja kertoo, että sähköpotkulautaonnettomuudet ovat yleisempiä kuin polkupyöräonnettomuudet. Hän kokee sen johtuvan siitä, että pyöräilijät yleisesti käyttävät kypärää ajaessaan. Hän myös painottaa kypärän käytön tärkeyttä.
“Aivot ovat sellainen pyhä asia, mikä ei kestä vahinkoa, eikä sitä oikein pysty korjaamaan — kun vahinko tapahtuu, se jää.”
Sähköpotkulautayritykset rajoittavat nopeuksia yöaikaan. Päivisin laudalla voi kulkea 25 km/h, öisin lautojen nopeus laskee viiteentoista kilometriin tunnissa. Ensihoitajan mukaan nopeusrajoitukset ovat laiha lohtu ongelmaan.
Katso videolta 21-vuotiaan Olivia Järvisen tarina onnettomuudesta.