Bine ați venit pe pagina de prezentare a cărții MĂSURAREA ȘI EVALUAREA POTENȚIALULUI BIOMOTRIC AL ELEVILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR, publicată de Florin TROFIN și Andreea COTEAȚĂ în anul 2024 la Editura Risoprint din Cluj-Napoca.
Această lucrare a fost finanțată prin programul de Granturi de cercetare acordate de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, grant UAIC nr. 09/2021, „Profilul biomotric al elevilor din ciclul primar de pe raza județului Iași și potențialul pentru performanță sportivă al acestora” (GI-UAIC-2021-09)
Despre autori
Florin TROFIN
- Lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Iași
- Licențiat în Educaţie Fizică şi Sport, master în Management și Marketing în Sport și doctor în domeniu Biologie (specializarea Biochimie)
- Director al Grantului de cercetare „Profilul biomotric al elevilor din ciclul primar de pe raza județului Iași și potențialul pentru performanță sportivă al acestora” (GI-UAIC-2021-09)
- Membru în proiecte de cercetare și cu scop social
- Preparator fizic sau consultant pentru pregătire fizică în diverse dicipline sportive (baschet, fotbal, futsal, handbal, minifotbal, tenis), de la copii la seniori
- Campion european cu echipa reprezentativă a României, în calitate de preparator fizic, la Campionatul European de Minifotbal din Vrsar (Croația) în 2015
- Peste 65 de participări la evenimente științifice (conferințe, simpozioane, workshop-uri etc.)
- Autor sau coautor a peste 70 de articole științifice în reviste naționale și internaționale, în domenii precum educație fizică și sport, biologie, psihologie, medicină etc.
- Autor sau coautor a 4 cărți
Andreea COTEAȚĂ
- Profesor de Educație Fizică și Sport
- Doctorand în cadrul Școlii Doctorale în Știința Sportului și Educației Fizice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, începând cu octombrie 2024
- Licențiată în Sport și Performanță Motrică și Educație Fizică și Sportivă, master Educație Fizică și Sportivă Școlară
- Voluntar în diferite asociații și proiecte cu scop social și educațional
- Student voluntar în cadrul Centrului de Selecție și Consiliere Sportivă al Facultății de Educație Fizică și Sport
- Student voluntar în Grantul de cercetare „Profilul biomotric al elevilor din ciclul primar de pe raza județului Iași și potențialul pentru performanță sportivă al acestora” (GI-UAIC-2021-09)
- Student Reprezentant în Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
- Autor sau coautor a 4 articole științifice în reviste naționale și internaționale, în educație fizică și sport
- Coautoarea unei cărți
Despre carte și campanie
„A fost odată ca niciodată, căci dacă nu ar fi fost nici nu s-ar povesti vreodată. Aceasta este povestea unei aventuri trăite de un profesor și oamenii care i-au fost aproape. O experiență plină de conținut, cu multe peripeții, oameni frumoși și perspectivă optimistă asupra performanțelor sportive.” Așa începe cartea noastră pentru că încearcă să cuprindă narativ și științific experiența Grantului de cercetare în cadrul căruia a luat formă. Este un material ce dorim să fie util profesorilor, antrenorilor, instructorilor, studenților sau oricui are interes pentru subiectul tratat. Ne-am străduit să construim pe baza unei munci consistente o carte prin care să oferim informații de calitate și actuale, ele fiind culese din teren. Considerăm că în rândul copiilor din învățământul primar românesc există un potențial fizic ce poate fi valorificat pentru a obține performanță sportivă. Identificarea celor înzestrați poate fi un pas important pentru selecția primară în diversele sporturi ce pot fi practicate în țara noastră. Lucrarea noastră este împărțită în 5 capitole, fiecare dintre ele contribuind, prin conținut, la întregirea unei posibile viziuni asupra măsurării și evaluării copiilor, cu scopul de a identifica potențialii performeri și a-i conștientiza pe cei din jurul lor în privința oportunităților pe care aceștia le-ar putea accesa.
- Capitolul 1. Particularități de creștere și dezvoltare ale elevilor din învățământul primar (p. 25) - Încearcă să creeze o imagine asupra proceselor de creștere și dezvoltare ale unui individ uman. Au fost avute în vedere transformările prin care trece o persoană, pornind de la stadiul embrionar și ajungând până la maturitatea biologică. În timpul lor se formează diverse țesuturi, organe și sisteme a căror funcționalitate poate atinge maturitatea într-un interval de timp specific. Aceste informații au rolul de a face înțeles mecanismul nevăzut ce susține potențialul biomotric în timpul probelor fizice.
- Capitolul 2. Mijloace de măsurare a potențialului biomotric al elevilor din învățământul primar (p. 49) - A fost construit pe marginea mijloacelor ce ar putea fi utilizate pentru măsurarea copiilor din învățământul primar și nu numai. A fost făcută o trecere în revistă a principalelor mijloace ce au fost aplicate de-a lungul timpului în diverse zone ale Globului. În funcție de vechime și popularitate, există diverse baterii ale căror structuri au fost standardizate de-a lungul anilor. Pe baza a ceea ce am documentat și a posibilităților noastre logistice, am propus o baterie de teste ce ar putea fi utilizată în învățământul primar românesc pentru estimarea înzestrării biologice a elevilor, precum și identificarea celor care se evidențiază prin rezultate deosebite.
- Capitolul 3. Grile de evaluare a elevilor din învățământul primar (p. 107) - Prezintă în prima parte mecanismul pe care noi l-am utilizat în vederea definirii unor grile, pe baza cărora se pot aprecia rezultatele unor eșantioane similare cu ale noastre. Am încercat să dăm o amprentă aparte bateriei de teste construite, dar în același timp am respectat munca celor care, în decurs de peste 70 de ani, au pus umărul la întregirea unor baze de date de referință. Publicațiile corespunzătoare a 250 de cercetări de pe întreg mapamondul au fost selectate pentru analiză, criteriile ce au stat la bază fiind actualitatea și credibilitatea datelor expuse.
- Capitolul 4. Profilul biomotric al elevilor cu cele mai bune rezultate (p. 275) - Sunt prezentate profilurile biomotrice ale celor mai buni copii pe care noi am avut ocazia să-i evaluăm. În dreptul fiecărui gen în parte, am prezentat topul celor mai buni 15 copii din județul Iași, precum și elevii care au reușit să obțină cele mai bune rezultate la fiecare măsurătoare în parte.
- Capitolul 5. Impactul proiectului de cercetare (p. 425) - Ilustrează amplitudinea acțiunii noastre la nivelul județului Iași. În acest sens sunt prezentate informații statistice și impresii sub formă de mărturii ale unor persoane ce s-au implicat în mod responsabil pentru bunul mers al activităților.
- Considerații finale și perspective (p. 461) - decurg din experiența acumulată din practică, pe baza lor putând fi elaborate perspectivele ce ar putea aduce la un alt nivel astfel de viitoare acțiuni.
Achiziția cărții
Plecând de la condițiile precare asociate practicării sportului de către copii, mai ales în mediul rural, am decis că este cazul să facem un pas pentru a susține activitatea unora dintre ei, atât cât ne permite priceperea și statutul. În acest sens am luat decizia de a folosi cartea, în care este înmagazinată o muncă de aproximativ trei ani, ca un mijloc de susținere socială a patru organizații non-guvernamentale performante din județul Iași. Căutând soluții pentru a face acest lucru am ajuns la posibilitatea ”vânzării” cărții prin donații făcute de cumpărători spre cele 4 ONG-uri.
Așadar, dacă v-am stârnit curiozitatea și aveți convingerea că achiziția unei cărți ar putea fi în beneficiul tuturor vă invităm să faceți o donație spre una dintre cele patru organizații. Valoarea minimă a acesteia a fost setată la 30 RON și se face mențiunea „donație pentru carte 2024”. Ulterior puteți transmite dovada plății la adresa de e-mail trofin.florin@uaic.ro. Pe aceasta este necesar să se găsească toate datele de identificare ale beneficiarului donației (unul sau mai mulți dintre partenerii ce sunt prezentați mai jos). Ne asumăm ca în termen de până la 10 zile să vă transmitem un exemplar personalizat. Documentul transmis se află sub protecția drepturilor de autor, nefiind permisă reproducerea sa. Totodată, facem apel la moralitatea susținătorilor noștri pentru respectarea efortului depus și nevoia copiilor vizați de a fi ajutați să practice sport în condiții mai bune.
E-mail-ul de solicitare a unui exemplar
Parteneri beneficiari
Invitației noastre de a ne fi parteneri au răspuns 4 entități cu preocupare în direcția susținerii activităților sportive în rândul copiilor. La baza selecției au stat orientarea spre copiii din mediul rural și performanța instructiv-educativă dovedită prin acțiuni publice. Fiecare dintre ele are mai jos o scurtă descriere la care se adaugă datele contului bancar în care se pot face donațiile cu scopul achiziției de carte.
Asociația Dokimasia (Belcești)
Secția sportivă a Asociației Dokimasia organizează activități sportive de tir cu arcul, atletism, fotbal și handbal, la nivel local, regional și național. Secția de tir cu arcul, coordonată de antrenorul prof. Albu Ștefan, a fost înființată în anul 2022, cu scopul de a oferi elevilor de la Liceul Tehnologic ”Victor Mihăilescu Craiu” Belcești o oportunitate de a diversifica activitățile extracurriculare și de a face performanță. Practicarea acestui sport contribuie la dezvoltarea abilităților fizice ale tinerilor și îmbunătățirea concentrării și autocontrolului. Susținuți de Asociația Dokimasia, elevii de la Liceul Tehnologic ”Victor Mihăilescu Craiu” Belcești au participat la diferite competiții de tir cu arcul, la nivel național, unde au obținut rezultate deosebite.
Asociația Club Sportiv Liteni Junior (Liteni)
Asociația sportivă LITENI JUNIOR a fost înființată de către profesorul Constantin Tihulcă, pentru a deservi elevilor din Școala Gimnazială Liteni din comuna Belcești, județul Iași, unde este titular de mai bine de două decenii. În felul acesta, cei peste 300 de copii sunt atrași spre diverse ramuri sportive (atletism, fotbal feminin, tenis de masă, badminton, șah), sunt implicați și coordonați în numeroase activități și competiții cu acest specific, ce au menirea de a promova un stil de viață sănătos, activ, deci o cultură a sportului. Astfel, deși funcționează într-o comunitate mică, Asociația LITENI JUNIOR are rezultate mari, la nivel județean și chiar național. Un alt avantaj oferit de acest club elevilor și, implicit, comunității, este descoperirea și susținerea tinerilor cu reale aptitudini sportive, care își continuă studiile în această direcție și devin sportivi de performanță, așa cum este cazul canotoarei Mustea Amalia, campioană europeană și, în prezent, antrenoare cu rezultate la nivel național și internațional. În concluzie, Asociația LITENI JUNIOR poate constitui pentru membrii săi o șansă de a-și descoperi vocația sau cel puțin o pasiune benefică, pe care să o mențină și să o dezvolte ulterior, poate pe tot parcursul vieții.
Liceul Teoretic ,,Comandor Alexandru Cătuneanu” (Lunca Cetățuii)
Asociația Părinților din Școala Comandor Alexandru Cătuneanu, cu sediul în Str. Gării, nr. 58, Sala 4, din incinta Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu”, susține și desfășoară acțiuni depromovare a sportului de masă și selecție pentru practicarea sportului de performanță dar și sesiuni de informare a elevilor cu privire la formarea unui stil de viață sănătos. Fondurile strânsevor sprijini activitățile și concursurile sportive organizate la nivelul școlii, cum ar fi „Colinele Iașilor”, „Cupa lui Moș Crăciun la Șah” și campaniilor de promovarea a stilului de viață sănătos.
Asociația Club Sportiv Pionii Regelui (Românești)
Asociația Club Sportiv Pionii Regelui este un ONG creat in Iasi in 2019, avand misiunea de a oferi activități sahistice copiilor din mediul rural pentru dezvoltarea personalamultilaterala si, in cazuri exceptionale, pregatirea necesara pentru a face performanta. Viziunea noastra este de a cultiva caractere imbinate cu performanța care vor aduce unimpact semnificativ in comunitatile din care fac parte. Persoanele responsabile cu derularea proiectelor sunt cadre didactice, atat in mediul universitar, cat si in cel preuniversitar sijucatori profesionisti de sah care au imbratisat cariera de antrenor, avand o experienta de predare de peste 9 ani. Proiectul de suflet este intitulat Educatie pe Tabla de Sah care ainceput in anul scolar 2019-2020 si a continuat fara intrerupere până in prezent, avand ca parteneri principali Federatia Romana de Sah si Inspectoratul Scolar Judetean Iasi.Chiar daca fundamentul proiectelor derulate este constituit din activitati sahistice, direcția este orientată catre granița a 3 domenii: sport (sah, orientare turistica, fotbal), cultura(lectura, istorie, geografie) si psihologie (gestionarea emoțiilor). Astfel, proiectele Sah la Vatra Satului (editia I si II), Festivalul Pionilor si Emotie in Alb si Negru au oferit o gamavariată de activități menite sa ofere copiilor oportunitatea de a se autodepasi.
Vă mulțumim pentru parcurgerea acestei pagini de prezentare și susținerea acordată copiilor din mediul rural care ar putea avea șansa să practice sport de performanță!
Credits:
Creat cu o imagine de către Oleksandr - "Open vintage ancient book. Pattern background for design. The book on a round oak wooden table and green wall background."