The Ramblers Het Jazzy Entertainment orkest

“Maarrr…wij komen terug.” Dat was jarenlang de afkondiging van oprichter Theo Uden Masman na een optreden van The Ramblers. En hij had gelijk. Ook nu, zeven en negentig jaar na de oprichting in 1926, is het ‘Orchestra of Centuries’ nog springlevend. Naast de originele klanken van hits als ‘Wie is Loesje’, ‘Farewell Blues’ en ‘Weet Je Nog Wel Die Avond in de Regen’ kunt u ook genieten van nieuwe arrangementen eigen modernere stukken van muzikale gasten zoals zangeres Sherry Dyanne en zangeres Janne Schra en van bestaande stukken. Ronald Douglas is momenteel vaste mannelijke zanger van het orkest.

De Ramblers tourde van 2022 tot en met januari 2024 met zangeres edison winnares Janne Schra. Speciaal voor deze concerten is het repertoire van de band uitgebreid met 10 arrangementen. De staat van dienst en de muzikale reputatie van Janne Schra zijn indrukwekkend. De charme en de elegantie van de zangeres en songwriter vind je ook terug in haar smaakvolle composities en aansprekende teksten. Haar muziek wijkt op een prettige manier nogal af van het gangbare in de popwereld. Ze begon in 2004 met de formatie Room Eleven die het al gauw bracht tot een top-act op het North Sea Jazz Festival en later zelfs tot een uitverkocht Carré . Maar Janne heeft niet alleen in Nederland succes. Zo trok ze bijvoorbeeld ook volle zalen in Japan, Canada, Zuid-Afrika en China.. Inmiddels heeft ze tal van albums op haar naam staan.

De jazz- en soulzangeres Sherry Dyanne gaat vanaf september 2024 een samenwerking aan met Neêrlands oudste voormalige omroeporkest The Ramblers, thans onder leiding van trompettist Loet van der Lee.

Sherry Dyanne heeft voor haar debuutalbum ‘Sing me a song’ een Edison-nominatie binnengesleept. Van haar laatste kerstalbum ‘Let it Glow’ werden 38.000 exemplaren in Amerika verkocht. Televisiebekendheid verwierf ze in De Wereld draait Door, bij Koffietijd en bij Omroep MAX met haar eigen band, alsook met saxofoniste Candy Dulfer en Sven Hammond Soul. Zij deelde ook verschillende podia met George Duke, Michael Franti, Trijntje Oosterhuis en Michiel Borstlap. Internationale bekendheid kreeg ze door concerten tijdens tal van festivals in Europa, de USA, Zuid-Amerika, Turkije en Israël.

De band staat vanaf 2022 onder leiding van trompettist Loet van der Lee en bestaat verder uit Joost Kesselaar op drums, Jan Voogd op bas, Hans Heinhuis op piano, Marcel Karreman op gitaar, Sebastian Ohm, baritonsax en bij-instrumenten, David Lucacs op tenorsax en bij-instrumenten, Peter Peuker op tenorsax en bij-instrumenten, Gerlo Hesselink op altsax en bij-instrumenten, Sander Zweerink - op trompet en flugelhorn, Harry Sevenstern op trompet en flugelhorn, Matthias Konrad op trombone en Ronald Douglas vocals.

Orkestleider Loet van der Lee gaat geen enkele muzikale uitdaging uit de weg en soleert zelf regelmatig in de stijl van Harry James. Met Sherry Dyanne brengen we enkele eigen stukken van haar maar Sherry gaat natuurlijk ook liedjes zingen uit ons eigen dikke Ramblersboek”.

The Ramblers staan bekend om hun specifieke sound die anno 2023 te omschrijven is jazzy entertainmentmuziek met een moderne twist maar oog en oor voor de geschiedenis en traditie. Jong en oud wordt er door geraakt en dat heeft vooral te maken met het feit dat The Ramblers hun muziek met passie brengen. Iedereen herkent zich in het plezier en de beleving van de 12-mansformatie onder leiding van de Nederlandse trompettist/bandleider Loet van der Lee.

Stil blijven zitten op je stoel is dan ook onmogelijk. De bezetting bestaat uit gelouterde en ervaren beroepsmuzikanten van topniveau.

Zakelijk en artistiek leiding / Van der Lee Music / Loet van der Lee / telefoon +31(0)6-20137219 / e-mail info@vanderleemusic.com

Boekingen Nederlandse Theaters en Schouwburgen / De Zee Theaterproducties / Marijke van der Zee / mobiel: 06 - 5341 3314 / mail: marijke@dezee.nl

De band anno 2023
Sfeerfotografie van een optreden eind 2022

Geschiedenis: The Ramblers zijn bekend in binnen- en buitenland. Door de jaren heen is het gegroeid van een orkest van zeven musici naar een 12-mansformatie. Maar steeds trouw aan de jazz- en amusementsmuziek en werkend met de beste solisten, zoals Coleman Hawkins, Benny Carter, Anneke de Reuver en meer recent Rob de Nijs, Loeki Knol, Ronald Douglas, Dick Rienstra, Joke Bruijs en vele. The Ramblers bewijzen al 96 jaar lang dat muziek nooit oud is en altijd blijft boeien als het gespeeld wordt met passie.

The Ramblers worden in het midden van de jaren twintig bekend als een radio-dansorkest dat een combinatie brengt van jazz- en amusementsmuziek. De jazzy klanken van het door Theo Uden Masman op 1 september 1926 opgerichte ensemble vinden wereldwijd gehoor.

The Ramblers introduceren de swing in Nederland en ze worden het vaste huisorkest van de VARA tot 1964. Voor deze omroep verzorgen ze meer dan tweeduizend optredens. Uit die tijd stammen ook de succesliedjes ‘Meneer de Baron’ en ‘Het boemeltje van Purmerend’.

In 1974 wordt orkest The Ramblers nieuw leven ingeblazen door Jack Bulterman en Marcel Thielemans. Het oude repertoire wordt nu ten gehore gebracht bij de Tros en in theaters, concertzalen en tijdens jazzfestivals. The Ramblers doen weer volop mee in de muzikale wereld en halen in 1991 zelfs het Guiness Book of Records als het oudste nog optredende dansorkest ter wereld hoewel deze eer in feite te beurt viel aan The Original Victoria Band o.l.v. Ad Houtepen, die al in 1924 werd opgericht.

Als in 1997 bassist Jacques Schols het muzikale leidersstokje overneemt, krijgen ook nieuwe nummers een kans en laat het orkest zien dat het klaar is voor nog vele jaren muziekplezier. In 2015 wordt drummer Cees Kranenburg de nieuwe orkestleider. Het orkest komt opnieuw op stoom en viert het 90-jarige jubileum met een heuse theatertour waarin wordt teruggeblikt op vroeger.

Cees Kranenburg

In 2022 wordt trompettist Loet van der Lee bandleider en worden er - door speciaal aangetrokken arrangeurs - bestaande en nieuwe stukken gearrangeerd voor de band en de Nederlandse zangeres Janne Schra. Ook wordt er een begin gemaakt aan een documentaire over 100 jaar The Ramblers door het bedrijf Double 2 van o.a.. Jan Douwe Kroeske welke in 2026 te zien zal zijn. Zo wordt er gewerkt aan de toekomst met respect voor het verleden want: The Ramblers komen altijd terug!

Loet van der Lee
Persfoto's voor publicatie 2023. Fotograaf Rens Groenendijk. Naamsvermelding verplicht