În 2024, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.
Erasmus+ revealed este cel mai nou podcast al Comisiei Europene și reprezintă o cale de acces pentru a explora cel mai popular program de finanțare al UE.
Fiecare dintre cele 8 episoade ale podcastului va explora aspecte mai puțin cunoscute al programului și va căuta să ofere răspunsuri clare și concise la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre Erasmus+ și despre ceea ce are de oferit programul.
Din cuprins:
- Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Connector 9.0: evenimentul care conectează de 9 ediții oamenii prin învățare nonformală
- Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Formarea profesională a cadrelor didactice prin activități de tip Job Shadowing
- Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Rețea europeană de printare 3D a sistemelor mecatronice biomimetice
- Învățământ universitar în Erasmus+: Călătoria Erasmus+: de la un simplu e-mail la o nouă viață –//– Rezultatele Apelului 2024 pentru Alianțele de Universități Europene
- Erasmus+ în învățământul școlar: Erasmus+ și Jocurile Olimpice, Franța 2024, pentru elevi și profesori de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Tg.-Jiu –//– Inovaţie În Educaţie - Competenţe Digitale Pentru Profesori
- Educația adulților în Erasmus+: Modalități de incluziune a seniorilor
- Corpul European de Solidaritate: Includerea Comunităților Ucrainene din Constanța prin Educație Non-Formală
- Formator – Generator
- Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: ID Travels –//– WATCH IT: Ce știi despre accesibilitatea web? –//– Resursă Salto ID: Planificarea evenimentelor incluzive
- Eurodesk România te informează
- Multilingv. Multicultural
- Publicațiile Eurydice
- Media Space
Știri. Evenimente. Perspective de învățare
Connector 9.0: evenimentul care conectează de 9 ediții oamenii prin învățare nonformală
Între 1-6 iulie, magia Connector a revenit la București cu peste 60 de participanți din 10 țări, gata să descopere noi metode de învățare nonformală pe care să le poată folosi apoi în diferite contexte.
Ajuns la cea de-a 9-a ediție, Connector continuă să fie o adevărată platformă pentru promovarea învățării nonformale în Europa, cu accent pe incluziune și diversitate, transformare verde și digitală, participare la viața democratică. Povestea Connector a început în 2014, când Agenția Națională a organizat prima sa ediție, cu scopul ca evenimentul - axat pe schimbul și experimentarea metodelor de învățare nonformală - să devină un punct de referință european pentru educația nonformală.
Ediția din acest an a pus accentul pe modul în care aceste metode de învățare pot crea un cadru pentru a povesti în jurul rezultatelor proiectelor actuale și a priorităților din programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Astfel, participanții au putut alege din 7 metode pe care să le aprofundeze, dar mai ales să le experimenteze pe parcursul celor câteva zile petrecute la București.
În prima zi a evenimentului l-am avut ca invitat special pe Andrei Stupu, care ne-a povestit despre cum diferențele dintre noi ne aduc de fapt împreună, despre cât de diverși suntem, ca oameni (și mai ales, motivul pentru care suntem așa) și cum putem conlucra.
Ideile cu care au rămas participanții au fost mai apoi duse în cadrul unui Carusel dedicat atelierelor cu metode, în cadrul căruia au avut oportunitatea de a explora și alte 2 metode din Connector-ul din acest an, metode diferite de cea aleasă de ei în final. Ulterior cele șapte ateliere, cu cele șapte metode au început.
Iată cum a decurs fiecare atelier pas cu pas:
Foresight narratives #futurefit (facilitatori: Carmen Marcu & Adriana Popescu)
Participanții acestui atelier s-au confruntat de la început cu o întrebare intrigantă: cum ne putem pregăti mai bine pentru viitor și cum putem sprijini organizația noastră și oamenii cu care lucrăm să fie pregătiți pentru provocările viitoare? Foresight - metoda principală a acestui atelier - poate ajuta organizațiile să își adapteze strategiile și să își îmbunătățească potențialul pentru a face față cu succes schimbărilor și provocărilor viitoare. Prin utilizarea metodelor Foresight, în special planificarea de scenarii, participanții au lucrat la construirea de scenarii pentru prioritățile programului Erasmus+, cu accent pe învățarea pe tot parcursul vieții, și pe integrarea acestora în strategiile lor organizaționale.
În plus, prin intermediul unei abordări bazate pe joc, participanții au explorat modul în care își pot dezvolta competențele pentru viitor (de exemplu, gândirea critică, toleranța la incertitudine, autoeficiența, gândirea sistemică etc.). Și, în cele din urmă, totul a fost adaptat la modul în care aceste informații pot fi valoroase și aplicabile în lucrul cu tinerii.
Exercițiile din cadrul atelierului Foresight au fost inspirate din cartea „Are you better for the future? Foresight playbook”.
KAMISHIBAI or Japanese Paper Theater (facilitator: Nicoleta Chiș-Racolța)
Kamishibai sau teatrul japonez de hârtie este o metodă de povestire în care povestitorul utilizează un set de ilustrații care sunt inserate și dezvăluite secvențial într-o scenă mică din lemn numită "butai". Această metodă de povestire își are originea în templele japoneze din secolul al XII-lea, când călugării foloseau ilustrațiile pentru a prezenta povești copiilor. Kamishibai a supraviețuit de-a lungul secolelor, iar din anii 1920, a rămas în forma pe care o cunoaștem astăzi.
Folosită ca metodă de învățare nonformală, Kamishibai este un instrument dinamic pentru implicarea participanților de toate vârstele. Acest lucru a fost mai mult decât vizibil și în timpul Connector, unde participanții noștri au fost fermecați de nenumăratele nuanțe ale acestei metode și au reușit chiar să își creeze propria reprezentație Kamishibai bazată pe experiențele Erasmus+ anterioare.
Learning experience and compassionate leadership through embodied learning methods (facilitatori: Romina Matei & Roxana Turcu)
O călătorie de învățare care depășește simpla cunoaștere a metodelor. Accepți provocarea? Participanții Conector au pornit în această aventură pentru a afla mai multe despre cum să crească calitatea muncii și a proiectelor lor în domeniul educației și tineretului. Cu ajutorul unei abordări holistice, în fiecare etapă a atelierului, participanții s-au angajat într-o serie de practici pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, îngrijirii de sine, rezilienței, empatiei, ascultării profunde și abilităților de comunicare.
În timpul atelierului, participanții au folosit unele dintre metodele practice din T-kit 14: Învățare bazată pe valori în proiectele de mobilitate pentru a crea împreună un teatru labirint care a explorat diferite mijloace de învățare folosind toate simțurile.
M-APPROACH to Organizing Project Events (facilitator: Cristina Rigman)
Metoda M-APPROACH pentru elaborarea eficientă a evenimentelor de proiect este o metodă de organizare a evenimentelor într-un mod în care acestea să devină adevărate experiențe de neuitat. Participanții Connector au putut să descoase această metodă, care se aseamănă cu o hartă mentală prin intermediul căreia organizatorii de evenimente de proiect pot crea un eveniment de impact pe baza unui proces pas cu pas.
Cei care au luat parte la atelier au fost încurajați și sprijiniți să lucreze la dezvoltarea unui eveniment de proiect real pe care să îl poată organiza sau pe care l-ar organiza ca parte a unui proiect real. Fiecare etapă a inclus exerciții și instrumente practice pentru a permite participanților să avanseze în planificarea evenimentului lor de proiect.
The Most Significant Change - MSC (facilitator: Andreea Buzec)
Imaginați-vă o metodă de evaluare care nu numai că surprinde complexitatea și nuanțele schimbării, dar îi și implică pe oamenii care experimentează direct aceste schimbări. Aceasta este esența metodei Most Significant Change (MSC), o abordare participativă utilizată pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor și programelor complexe.
Participanții Connector au putut afla cum, prin intermediul MSC, puterea poveștilor, colectarea și selectarea lor sistematică pot contribui la evaluarea proiectelor desfășurate și la adaptarea lor în timp real la nevoile tuturor părților implicate.
În plus, aceștia și-au putut testa abilitățile la cald, realizând interviuri cu participanții celorlalte ateliere, dar și cu facilitatorii și organizatorii Connector pentru a trece prin filtrul MSC experiența Connector 9.0.
Service Learning (facilitator: Maria Butyka)
Învățarea prin Service-Learning (S-L) este definită ca o abordare educațională care îmbină implicarea civică cu obiective formale de învățare academică sau cu obiective de învățare nonformală.
Prin activități practice și experiențiale, participanții Connector și-au îmbunătățit abilitățile de gândire critică, abordând în același timp nevoile societății. Ideea de S-L se bazează pe un concept în care participanții se implică activ în proiecte sociale, interculturale sau comunitare, învățând în același timp prin activități educaționale reflexive.
În timpul evenimentului, participanții au identificat standardele și principiile de calitate ale unui proiect de învățare prin S-L sau de Solidaritate și au descoperit într-un mod practic diferite metode și activități care pot fi utilizate într-un proces de învățare S-L.
Ultima zi de Connector i-a adus pe toți participanții laolaltă pe scena evenimentului, unde au pus în practică tot ce au descoperit, explorat și învățat zilele trecute, sub ritmul tobelor lui Jean Baptise Odobeșteanu.
Și iată cum s-a văzut evenimentul prin ochii participanților Connector:
I am Andreea youth worker in an NGO and I facilitate trainings and workshops on Climate Change and democratic life. I take from Connector some principles from Kamishibai method of nonformal education that I can use in my training. For example, creative exercise and letting people interpret the story that is presented to them. This change appeared in the second day of Connector where we did different exercises that put us to think out of the box, increasing our creativity and put out from our comfort zone. In this way we were involved in the learning process, and everyone participated.
Before coming to CONNECTOR 9.0 my vision over myself, over my values - these concepts did not exist in my head. Choosing this workshop had the purpose of discovering, on a very personal level, my values. As a result, from participating to "Learning experience and compassionate leadership", i developed/achieved, through self-awareness methods and exercises that have the purpose to connect the mind, heart, and body, I discovered qualities that did not believe before that have such power over different aspects of my life.
Connector este despre învățare, networking, schimb de experiență și practică, dar mai ales despre OAMENI care se conectează, așa că de-abia așteptăm ediția cu numărul 10 pentru noi povești marca Connector!
Poveștile Ambasadorilor Erasmus
Ambasadorii de învățare sunt persoane care au participat la programe de mobilitate Erasmus+ și sunt pasionate de promovarea oportunităților internaționale de învățare. Aceștia acționează ca mentori și surse de inspirație pentru cei care doresc să se implice în programe de schimb sau să exploreze oportunități de învățare internațională.
Numărul Ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Lista completă poate fi accesată aici. Le puteți urmări activitatea și solicita informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate folosind hashtagul #AmbasadorErasmus.
O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.
Formarea profesională a cadrelor didactice prin activități de tip Job Shadowing
Continuăm cu un nou capitol în Povestea Erasmus a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din București. În al treilea an al acreditării Erasmus, domeniul Educație Școlară (proiect nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130292), ne-am propus, ca prin activitățile de job shadowing, să putem atinge obiectivele din proiectul de acreditare: formarea cadrelor didactice în domeniul practicilor incluzive, al educației digitale, educației pentru mediu, educației non-formale și al terapiilor specifice/complementare.
Parteneriat cu Euromentor: o decizie inspirată. Ne-am dorit foarte mult să cunoaștem metodele europene de educație utilizate pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, iar provocările întâmpinate ne-au determinat să apelăm la organizații intermediare. Dintre cele câteva contactate, Euromentor din Barcelona ne-a atras atenția și am început colaborarea care s-a dovedit în final a fi fructuoasă (ne-au facilitat și o întâlnire cu participanții la un curs de formare pentru schimb de bune practici și date de contact, dar și un tur ghidat al orașului). A urmat un schimb de mailuri cu reprezentanții Euromentor, în care am spus ce ne dorim, ce tip de școală, la ce fel de activități am dori să participăm. Au fost foarte deschiși la nevoile noastre, am avut inclusiv întâlniri online pentru clarificări, informații suplimentare, explicații. Școala pe care ne-au propus-o pentru realizarea mobilității s-a dovedit a fi perfectă pentru nevoile noastre.
Escola Fàsia Eixample: un model de educație incluzivă. Școala din Barcelona, Spania, a fost fondată ca răspuns la nevoile educaționale ale copiilor cu tulburări de limbaj (fàsia înseamnă vorbește). Aici sunt înscriși 172 elevi, cu vârste între 5 și 19 ani, având dizabilități mintale, tulburări de limbaj și/sau tulburări de comportament. Clasele au un număr mic de elevi, permițând o educație personalizată, adaptată ritmului și stilului de lucru al fiecărui elev. Modul în care sunt repartizați în clase respectă anumite criterii și anume: vârsta cronologică, vârsta mentală, nivelul de achiziții educaționale. Elevul este în centrul actului educațional, iar echipa multidisciplinară (profesori, educatori, logopezi, kinetoterapeuți, psihologi, voluntari, studenți în practică, personal administrativ) pune accentul pe învățarea limbilor străine, pe utilizarea sistemelor alternative și augmentative de comunicare, pe utilizarea interdisciplinară a Tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), pe învățarea prin cooperare și învățarea experiențială, misiunea fiind ca fiecare copil să se dezvolte la potențialul maxim. Este o școală care respectă mediul înconjurător și colaborează la conservarea mediului. De asemenea, școala promovează incluziunea și diversitatea, fiind preocupată pentru a cultiva respectul pentru ceilalți și diferențele lor (fizice, aptitudinale, socio-culturale, de dezvoltare).
Activități observate, strategii didactice moderne: La mobilitatea care a avut loc în perioada 18-22 martie 2024, au participat din școala noastră, două cadre didactice. Acestea au asistat la ore de citire-scriere-comunicare, matematică, tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), educație plastică, educație muzicală, educație pentru mediu, activități practice, terapii specifice. Au putut observa cum în activitatea cu elevii nonverbali sunt utilizate caiete de comunicare alternativă, elevii având și o agendă de comunicare familie-școală. În cadrul orelor de matematică, elevii lucrează în funcție de abilități, cu materiale concrete și adaptate, informațiile transmise au aplicabilitate practică, iar pe terasa școlii este amenajat un spațiu verde, care este utilizat atât pentru relaxare, cât și pentru activități individuale, cu elevii cu tulburări de comportament. Elevii au planuri educaționale individualizate (inclusiv de intervenție pentru limbaj sau pentru comportament), întocmite de către echipa multidisciplinară în urma unei evaluări inițiale realizate de psiholog, psihiatru, logoped, planuri care sunt revizuite periodic. Cele două cadre didactice au putut observa accentul pus la nivelul primar pe activitatea psihomotrică, prezentă în majoritatea activităților zilnice ale elevilor (jocuri de coordonare și orientare spațială și temporală, igienă personală, alimentație, dramatizarea pentru elevii mai mari) și au putut observa aplicarea unor metode moderne adaptate nevoilor elevilor, combinând ritmul muzical, coordonarea oculo-motorie, reproducerea grafică. Dispozitivele mobile sunt utilizate nu numai în cadrul orelor de TIC ci multe aplicații educaționale sunt utilizate la diverse discipline (după ce au fost testate în privința interfaței, a accesibilității, a calității, au fost selectate cele mai potrivite) sau în cadrul terapiilor, ca sisteme de comunicare augmentativă. Jocul este utilizat la toate disciplinele, mai ales la nivel primar.
Colaborare și activități non-formale: Se pune accent foarte mare pe colaborarea familie-școală, pe împărtășirea provocărilor și găsirea soluțiilor optime. De asemenea, studenți și voluntari sunt alături de personalul școlii în activitățile cu elevii. Activitățile extracurriculare, precum sesiuni de cumpărături, vizite la muzee și activități sportive, sunt esențiale pentru consolidarea cunoștințelor transmite formal.
A fost o experiență extrem de valoroasă pe care cele două cadre didactice au împărtășit-o cadrelor didactice din școală, în cadrul unor sesiuni de diseminare. Această activitate de observare ne-a oferit un exemplu real de bune practici și a reprezentat un pas important spre inovarea și îmbunătățirea educației pe care o oferim elevilor noștri.
Mulțumim cadrelor didactice de la Escola Fàsia Eixample pentru ceea ce ne-au împărtășit și echipei Euromentor pentru facilitarea acestei mobilități!
Prof. Corina Ionescu – Ambasador Erasmus și Prof. Sorina Perșinaru, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, București
Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021
Rețea europeană de printare 3D a sistemelor mecatronice biomimetice
Proiectul EMERALD (21-COP-0019), coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și realizat împreună cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITENICA București, Universitatea din Agder (Norvegia), Universitatea Tehnică din Poznan (Polonia) și BIZZCOM s.r.o. (Slovacia) a integrat experienţa şi expertiza partenerilor pentru a dezvolta soluții bio-mecatronice avansate cu aplicabilitate în domeniul medical.
În acest sens, în perioada februarie 2022 – septembrie 2023, au fost dezvoltate resurse educaţionale destinate tuturor celor interesaţi de conceperea şi realizarea unor brațe robotizate, precum şi a unor proteze și orteze medicale personalizate, prin printare 3D, cu scopul de a sprijini o serie de pacienţi cu nevoi speciale (cu brațe amputate) printr-o abordare eficientă din punct de vedere a costurilor de proiectare şi fabricaţie a acestor modele.
În cadrul proiectului au fost:
- Elaborate 8 module de curs menite sa ofere cunoștințele necesare dezvoltării sistemelor mecatronice biomimetrice (braţe robotice, orteze, proteze medicale personalizate) prin tehnologii de printare 3D;
- Creat un îndrumător de laborator cuprinzând o serie de module esențiale privind proiectarea şi fabricaţia acestor sisteme bio-mecatronice folosind diferite metode de printare 3D existente;
- Dezvoltată o platforme de e-learning (laborator virtual) prin intermediul căreia să poată fi înţeles cât mai uşor procesul necesar conceperii şi dezvoltării de noi sisteme mecatronice biomimetice care pot fi realizate prin tehnologii de printare 3D pentru persoanele cu nevoi speciale (cu braţe amputate);
- Dezvoltate studii de caz pentru o serie de pacienţi reali cu braţe amputate, care să reflecte eficienţa şi aplicabilitatea reală a resurselor şi metodelor care au fost dezvoltate în cadrul proiectului EMERALD.
Resursele educaţionale şi metodele inovatoare şi de cercetare concepute şi dezvoltate în cadrul proiectului au condus la obţinerea unor rezultate remarcabile, după cum urmează:
- La Universitatea din Agder (Grimstad, Norvegia) au fost organizate 2 şcoli de vară in anul 2022 şi 2023, la care au luat parte peste 70 participanţi din 7 ţări europene (România, Norvegia, Polonia, Slovacia, Letonia, Croaţia, Suedia);
- În cadrul companiei BIZZCOM din Slovacia a fost organizat un eveniment de tip training pentru 15 cadre didactice în domeniul aplicaţiilor de realitate virtuală, realitate augmentată, realitate mixată, astfel de aplicaţii fiind integrate în cadrul platformei de e-learning EMERALD, concepută în cadrul proiectului;
- Au fost organizate 3 evenimente de multiplicare (România, Slovacia), la care au luat parte peste 200 de participanţi, atât din domeniul academic, cât şi din cadrul unor companii de prestigiu ce activează în domeniul printării 3D / domeniul bio-mecatronic;
- Un număr de 10 proiecte de diplomă au fost realizate de studenţi în regim de cotutelă, sub îndrumarea profesorilor din cadrul proiectului. Multe din aceste teme au fost definite ca urmare a evenimentelor şcolii de vară EMERALD organizate la Universitatea din Agder în anul 2022 şi 2023 în cadrul cărora studenţii, asistaţi de profesori, au dezvoltat împreună soluţii privind realizarea unor braţe robotice, orteze, proteze medicale personalizate pentru pacienţi reali.
- Au fost publicate 4 articole ISI cu factor de impact (Open Acces), concepute în comun de toţi partenerii proiectului, în cadrul cărora sunt prezentate soluţii practice imediate ce au fost dezvoltate în cadrul acestui proiect.
- Un număr semnificativ de pacienţi reali (persoane cu braţe amputate) au fost implicați în proiect pentru realizarea unor orteze, respectiv proteze medicale personalizate ce au fost fabricate prin tehnologii de printare 3D de către partenerii proiectului.
Ca urmare a implementării proiectului, a fost constituită Reţeaua Europeană de Printare 3D a Sistemelor Mecatronice Biomimetice – EMERALD, pe baza unor acorduri de parteneriat ce au fost semnate pe parcursul derulării proiectului cu o serie de firme importante din România, Polonia, Slovacia şi Suedia, firme ce activează în domeniul printării 3D /domeniul bio-mecatronic, firme ce s-au arătat interesate de dezvoltarea unor astfel de brațe robotizate, respectiv proteze și orteze medicale personalizate, la o scară mai largă în cadrul şi cu sprijinul firmelor din această reţea.
Apreciind colaborarea avută, expertiza transferată și rezultatele obținute în proiect, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a propus și câştigat un nou proiect SEE („Mobilitate pentru sustenabilitate”, 22-MOB-0032) de mobilități transnaționale, extinzându-si parteneriatul cu 3 universități norvegiene: Norwegian University of Science and Technology din Trondheim, Osfold University College din Halden și University of Agder din Kristiansand.
Învățământ universitar în Erasmus+
Călătoria Erasmus+: de la un simplu e-mail la o nouă viață
5 aprilie 2022 marchează pe axa timpului momentul în care a început povestea mea Erasmus+. Până în acea zi am avut o gândire pragmatică, vedeam fiecare întâmplare ca pe consecința propriilor alegeri și, per a contrario, nu credeam în coincidențe. Însă ceea ce a urmat mi-a demonstrat că sunt momente în viață care nu pot fi explicate, ele se întâmplă din simplul fapt că astrele s-au aliniat și mi-au adus omul potrivit la momentul potrivit. Mă raportez la experiența Erasmus+ ca la o poveste, deoarece sentimentul care mă cuprinde când imi amintesc ce am trăit este că a fost prea frumos ca să fie adevărat, că a fost magic. În doar 5 luni, am descoperit că prietenia sinceră este mai puternică decât distanța, mi-am reanalizat calitatea vieții din România, am văzut că pot avea aceleași rezultate academice și fără să îmi neglijez viața personală, am experimentat ce înseamnă să o iei de la zero într-un loc cu totul nou, am învățat o limbă nouă, am plâns ca un copil la final când mi-am părăsit prietenii în gara din Girona, m-am redescoperit … Și, m-am reinventat … Așa că aceasta nu este doar o poveste Erasmus+, ci este povestea vieții mele, pentru că existența mea, din 5 aprilie 2022 se divide în Bianca ante- și post-Erasmus+.
Pe 5 aprilie 2022, am aterizat dintr-o vacanță în Barcelona înapoi în București, iar după ce însoțitorii de zbor ne-au urat prin stație „and for those who are returning from holiday, welcome home”, mi-am scos telefonul de pe mod avion. Prima notificare a fost un e-mail de la secretara de an: stagii Erasmus+ 2022 – 2023 și printre destinații - Universitatea din Barcelona. Mi s-a părut prea mare potrivirea ca să fie o simplă coincidență. Doar ce aterizasem dintr-un oraș splendid și am simțit cu toată ființa mea că îmi doresc să mă întorc acolo. Atunci am știut că următorul meu zbor către Barcelona va fi „one way ticket”. Însă nu întotdeauna lucrurile ies așa cum ți le prefigurezi, iar în urma procesului de selecție a viitorilor studenți Erasmus+ am fost repartizată la cea de-a doua opțiune din aplicația mea, respectiv la Universitatea din Girona. Deși la început am fost temătoare să locuiesc într-un oraș despre care nu știam nimic, curajul de a-mi lua inima în dinți și a mă urca în autocarul cu destinația Girona m-a făcut să experimentez programul Erasmus+ complet, adică inclusiv provocarea de a descoperi locul în care ai fost trimis. Realizez cât am fost de ambițioasă când îmi amintesc că la câteva săptămâni înainte de plecare am mers la biroul Erasmus al Universității din București, iar doamna coordonatoare de proiect m-a întrebat: „Dar tu cum o să ajungi în Girona? Pentru că ești primul student de la noi care pleacă acolo”. Iar eu i-am răspuns animată de aventura care urma să mă aștepte „Nu știu exact cum, dar știu sigur că voi ajunge!”.
Timpul a trecut, iar pe 13 septembrie la ora 06:20 am coborât din Uber în aeroportul Otopeni. Eram doar eu, un bagaj de 32 de kg și euforia unui nou început – nu știam cum arată orașul în care trebuie să ajung, dacă exista cazarea pe care mi-am rezervat-o pe Idealista Spain, de unde să iau autocarul pentru a pleca din aeroportul Barcelonei spre Girona, cum o să ajung la facultate să îmi las documentele, în ce limbă să vorbesc. Eram complet singură când am aterizat, nu mă aștepta nimeni și nici nu aveam pe cine să sun, dar în mod paradoxal simțeam o liniște interioară confortabilă ... Mă simțeam acasă. Am găsit și autocarul către Girona, ba chiar am ajuns la cazarea care nu doar că exista, ci era mai frumoasă decât în poze – o casă din cărămidă roșie, cu două etaje, o curte cu gazon, trei portocali și doi palmieri fix la intrare. Însă, ce m-a emoționat cu adevărat a fost felul în care am fost primită de gazda mea, o catalană cu o voce blândă, care mi-a făcut un ceai și mi-a prezentat împrejurimile. Fix când am ajuns, pe holul pe care se aflau ca la un hotel trei camere numerotate 1-3, a ieșit din camera din mijloc un băiat cu un zâmbet sincer și o energie caldă, care s-a prezentat într-o engleză stâlcită … Jesús. Un băiat din Mexic cu o educație deosebită, care a venit la Girona în schimb de experiență, tot ca mine, și care dorea să învețe științe politice într-o țară europeană motivat de visul de a deveni președinte, Jesús a fost partenerul meu de Erasmus, colegul cu care vorbeam noaptea prin peretele camerei, fratele pe care nu l-am avut și îmi este și în prezent, de pe partea cealaltă a globului, cel mai bun prieten. Deși ne-am cunoscut din întâmplarea de a locui în aceeași casă, prietenia pe care ne-am clădit-o a fost o alegere. Rând pe rând, ne-am mărit grupul de prieteni cu studenți veniți din Malta, Columbia, Berlin, Chile, Napoli, Argentina, Rusia, Republica Dominicană. Ne întâlneam la facultate în pauza de prânz, aveam program de sport împreună, în weekend plecam cu trenul de fiecare dată în alt oraș și am petrecut sărbătorile de iarnă cu toții, prezentându-le celorlalți mâncarea și muzica tradițională a fiecăruia. În ciuda faptului că am pornit în călătoria schimbului de experiență singuri, am format după doar 5 luni un grup de 11 prieteni … Știam cui nu îi plac fructele de mare, când să programăm ora de plajă ca să ne asigurăm că ajung și cei mai întârziați, am pierdut trenuri împreună și am rămas în gară … Oameni din culturi diferite aduși împreună de circumstanțe, dar care au legat o prietenie atât de strânsă, încât ai fi zis că ne cunoaștem de o viață. În prezent ne sunăm o dată la câteva zile și ne întâlnim ocazional în diverse orașe europene. E emoționant să asiști la revederile noastre.
Cu privire la mediul academic, am fost profund impresionată de respectul cu care am fost tratată de profesori și de stilul de predare focusat pe înțelegere, nu pe memorarea brută. Ni se aduceau avocați prestigioși, oameni de cultură, personalități din mediul politic să ne țină prelegeri. M-am implicat activ într-un proiect privind drepturile femeilor, care s-a materializat într-un workshop susținut la un liceu din zonă pe această temă. Am făcut parte dintr-un proces simulat în care am dezbătut agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei. Eu am fost în echipa de avocați a Ucrainei și am avut rolul de a-i apăra poziția în fața unei invitate, avocat de drept internațional public și reprezentantă a Ucrainei în fața Curții Internaţionale de Justiţie. Am mers la cursuri de drag, iar asta s-a văzut în rezultatele mele. La final, am rămas într-o relație deosebită cu trei dintre profesori. Unul dintre ei mi-a scris înainte să mă întorc în România pentru a-și exprima dorința de a păstra legătura cu mine, iar ceilalți doi mi-au trimis câte o scrisoare de recomandare. Acești oameni au un loc special în inima mea și le mulțumesc pentru încrederea pe care mi-au acordat-o.
La un curs comun am cunoscut-o pe Ștefi … O fată din România stabilită de copil cu familia în Girona și care își are originile în județul Gorj, la fel ca mine. Alături de ea mergeam la petrecerile de studenți din Barcelona și Girona. Întâmplarea amuzantă face că în urma unei ieșiri nocturne prin Barcelona am ajuns să dormim pe scaunele din aeroport până la îmbarcarea spre Palma de Mallorca și imediat ce am aterizat in Palma (undeva la 7 dimineața), inspirate din filmul “The Hangover” ne-am pus iar la somn pe scaunele din aeroport până la prânz. După ce ne-am trezit am continuat să petrecem încă trei zile.
Printre facilitățile de a trăi în Spania s-au numărat și posibilitățile multiple de a călători la prețuri rezonabile. Așadar, ca un veritabil student am plecat cu rucsacul în spate către toate destinațiile care aveau 20 € pe Skyscanner (Ibiza, Porto, Santa Cruiz de Tenerife, Malaga, Gibraltar).
Când am citit întrebarea „Care a fost cea mai mare provocare pe durata șederii în străinătate?” am simțit până în măduva oaselor răspunsul – plecarea. Nu pot exprima în cuvinte cât sunt de recunoscătoare pentru ce am trait datorită programului Erasmus+ și nu trece o zi din viața mea fără să îmi fie dor de viața din Spania, de prietenii mei din toate colțurile lumii, de soarele văzut din biblioteca campusului studențesc Montilivi, de portocalele din curtea unde locuiam, de sunetul mării seara la apus, de aeroportul El Prat de Llobregat, de surpriza pe care o aducea ziua de mâine, de energia unui nou început … Programul Erasmus+ mi-a revoluționat percepția despre calitatea vieții mele, iar cu amintirile acestea în suflet lupt în fiecare zi pentru ca, în ciuda provocărilor, să păstrez învățăturile din Spania, unde am vazut că se poate trăi și în alt mod.
Bianca-Lucia Cojocaru, Studentă, Universitatea din București, Mobilitate Erasmus+ de studiu de 5 luni la Universidad de Girona, Spania; Mențiune acordată în cadrul categoriei Studentul Român Erasmus+ al Anului, Gala Studenților Români din Străinătate 2024
Rezultatele Apelului 2024 pentru Alianțele de Universități Europene
Comisia Europeană a selectat 14 noi alianțe de universități europene în cadrul apelului 2024 Erasmus+ Universități europene. Astfel, numărul total al alianțelor de universități europene a ajuns la 64, realizându-se obiectivul strategiei europene ca universitățile să înființeze cel puțin 60 de alianțe până la jumătatea anului 2024.
În cadrul a 4 dintre cele 14 noi alianțe transnaționale selectate ale „Topic 1: European Universities Development of deep institutional transnational cooperation” au fost selectate și 4 instituții de învățământ superior din România:
- Universitatea „Constantin Brancusi” din Târgu-Jiu în cadrul „Applied, Connected, Entrepreneurial and Engaged – European University" (ACE2EU)
- Universitatea din Craiova în cadrul „European University for Cross-Border Knowledge Sharing” (Across)
- Universitatea Ovidius din Constanța în cadrul „Alliance for Regional Transition, Equality, Mobility, Inclusion, and Sustainability” (ARTEMIS)
- Universitatea Valahia din Târgoviște în cadrul „Knowledge and Creativity European University” (KreativEU)
Cele 64 de Alianțe de Universități Europene aprobate până în prezent vor urmări în continuare îmbunătățirea competitivității internaționale a instituțiilor de învățământ superior din Europa și promovarea valorilor și identității europene.
O noutate a acestui an o reprezintă apelul „Topic 2: European Universities – Community of practice” prin care s-a urmărit crearea unei comunități de practică pentru universitățile europene, cea aprobată fiind FOR-EU4ALL - FORum of European Universities for All. Această comunitate de practică își propune să consolideze învățarea reciprocă între toate Alianțele de Universități Europene existente prin împărtășirea practicilor de succes și îmbunătățirea sinergiilor între comunitatea universităților europene. Totodată, aceasta va stimula diseminarea rezultatelor și modelelor reutilizabile cu sectorul mai larg al domeniului de învățământ superior.
Erasmus+ în învățământul școlar
Erasmus+ și Jocurile Olimpice, Franța 2024, pentru elevi și profesori de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Tg.-Jiu
Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu a implementat în acest an școlar proiectul Erasmus+ KA210-SCH-000159393 „We Include everyone with sport and Heritage through European States” (WISHES), adresat elevilor din învățământul primar. Acest proiect a fost creat în ideea promovorii jocurilor olimpice ce se vor desfășura în această vara in Franța.
Obiectivele urmărite au fost: creșterea participării la sport în general, promovarea accesului la sport pentru toți, acesta fiind un vehicul pentru incluziune, împărtășirea practicilor incluzive, îmbunătățirea competențelor lingvistice. Pentru îndeplinirea acestor obiective, am colaborat cu parteneri din Franța, Croația, Estonia și Spania.
Lansarea proiectului s-a realizat la nivelul școlii în luna octombrie, sărbătorind cu această ocazie și zilele Erasmus. Am desfășurat activități sportive variate, atât în curtea școlii, cât și în sala de sport, am discutat despre colaborare și coordonare, am realizat trasee aplicative, am desfășurat ștafete pe echipe, tip concurs, apoi cu limitări fizice: cursa în sac, slalom cu ochii acoperiți. Sportul joacă un rol important în susținerea dezvoltării echilibrate a copiilor: îmbunătățește coordonarea motorie și abilitățile sociale, îi ajută pe elevi să lucreze în echipă, să-și dezvolte încrederea în sine, să adopte un stil de viață activ.
În perioada 23 mai-31 mai 2024, s-a desfășurat mobilitatea acestui proiect, în Franța. Rennes. Echipa Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” : prof. Teodora Dragotă. prof. înv.primar Cristina Tomescu și 5 elevi din clasa a III-a. Ne-am bucurat de un program variat, ce a urmărit diversitatea și integrarea prin activități sportive.
Prima înstituție pe care am vizitat-o a fost Școala „Saint-Joseph Sainte-Catherine”, din Liffré. Am fost întâmpinați cu mesaje de bun venit, realizate în limba română, croată, estonă, spaniolă, engleză, franceză. Alături de reprezentanții școlii s-a aflat și primarul Guillaume Bégué, care a evidențiat importanța implicării copiilor în programele Erasmus pentru a descoperi alte culturi, pentru a învăța despre toleranță și pentru a deveni buni cetățeni europeni.
După-amiaza ne-a permis să descoperim și apoi să învățăm despre fotbalul gaelic, un sport de echipă original, pe care elevii noștri l-au plăcut foarte mult. Un turneu a fost organizat de Gaëtan Danet, președintele US Liffré Football Gaelic.
A doua zi am avut oportunitatea de a participa la Jocurile Regionale UGSEL 2024, proiect artistic, sportiv și cultural, organizat o dată la trei ani, în parcul Gayeulles din Rennes Au participat 60 de școli catolice din cele 4 departamente bretone, peste 1.500 de elevi. Ziua a început cu ceremonia de deschidere: Gatien Le Rousseau (paraciclist) a adus pe scenă flacăra jocurilor, flacără care a trecut prin toate școalile participante, începând cu luna octombrie.
Ne-am distribuit apoi după culoare în diferite locuri din parc. Noi, verzii, am început cu spațiul „mediu”: am creat o ghirlandă colectivă pe care trebuia să scriem ce vrem să facem pentru planeta noastră, pe care am așezat-o într-un copac, am făcut olimpiadele pe echipe de animale. Am continuat cu zona de cooperare. În acest spațiu am putut să jucăm o ștafetă de echipă, apoi să ne încercăm îndemânarea la realizarea unor piramide umane, am întâlnit jucători de rugby (în uniformă) și am jucat mici meciuri.
A urmat atelierul „gustul pentru efort”: cursă cu obstacole, sărituri la coarda, „sportivi în bucăți” (puzzle) și cursa de scaun cu rotile. Mai aveam un ultim spațiu de descoperit: „piața de talente” ;baschet, fotbal, scrimă, graffiti, laser gun, molky, gabaky... un loc de joacă mare, unde toată lumea se putea distra, încerca, experimenta.
În cele din urmă, pentru a încheia această zi magnifică, ne-am adunat cu toții pentru a ne bucura de festivitatea de închidere a acestor jocuri, unde o fanfară ne-a primit și ne-a invitat să dansăm madisonul, să facem o omidă, să cântăm. Cu toții ne-am bucurat de această zi, care le-a oferit elevilor noștri șansa de a colabora cu partenerii lor din Franța, de a învăța despre cooperare, coordonare, incluziune, diversitate.
În fiecare din zilele următoare am vizitat alte școli, din diverse regiuni bretone: Bruz, Fougères, Rennes, Cesson. Am experimentat activități distractive, stimulative și inovatoare, ce i-au ajutat pe elevii noștri să cunoască semnificația cuvântului „incluziune”.
Copiii au avut ocazia să cunoască diferite dizabilități, să le experimenteze prin intermediul mai multor activități: parabedminton, baschet în scaun cu rotile, volei pe scaun, jocuri de creație cu limitări fizice( legat la ochi, deficit de auz, deficit motric). Pentru noi, elevi și profesori experiența participării la activitatea din cele cinci școli franceze a însemnat și observarea unor bune practici în domeniul educației:elevilor nu le era permisa folosirea telefoanelor pe durata cursurilor și chiar nu detineau telefoane nici acasă.In schimb, am obsevat că îsi petreceau timpul în pauze citind sau făcănd sport.
S-a prezentat logo-ul, ce reunește trei simboluri marcante. Logo-ul îmbracă forma și culoarea medaliaei de aur, pentru a exprima una dintre valorile de baza ale sportului: lupta pentru excelență. Flacăra reflectă energia unică a Jocurilor, care aduc oamenii împreună. Marianne este conturul feminin de pe logo Paris 2024, prin care se aduce omagiu unei femei, un simbol național francez.
Mobilitatea s-a încheiat cu o mare seară de închidere la Palatul Sportului din Cesson, care a reunit toate școlile și partenerii lor, în care s-a cântat imnul Europei și al Jocurilor Olimpice din Franța, 2024.
Participând la acest proiect, cei mai mici participanți Erasmus ai școlii noastre: Antonia Novăceanu, Ana,Maria Țîștea, Tudor Corobea, Teodor Nisipeanu au avut șansa de a cunoaște colegi din alte școli europene, de a cunoaște mai mult despre sistemul de educație francez, de a își face prieteni, de a învăța într-un mod și mediu diferit, de a-și dezvolta abilități de comunicare și de a întelege valorile și importanța sportului și a incluziunii prin sport. Cu siguranță această experiență va rămâne mereu în amintirea lor, iar mesajul de a face sport, de a fi empatici și incluzivi, de a fi atașați de cultura și valorile europene a fost și va fi transmis precum flacăra olimpică colegilor și comunității nostre.
Prof. înv.primar Cristina Tomescu și Inspector școlar, prof. Teodora Dragotă, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu
Inovaţie În Educaţie - Competenţe Digitale Pentru Profesori
Colegiul Economic „Anghel Rugină” din Vaslui a fost acreditat pentru a accesa proiecte cu finanțare europeană în cadrul Programului Erasmus+. Participarea la cursurile de perfecționare in vederea atingerii obiectivelor Acreditării Erasmus + pentru mobilități în domeniul educație școlară reprezintă pentru profesorii și personalul didactic auxiliar al liceului un prilej de a explora noi experiențe de învățare si perfecționare.
În perioada 01.09.2021 – 30.11.2022, prin participarea la 4 fluxuri de mobilități, a fost implementat primul obiectiv din acreditarea Erasmus+, respectiv îmbunătățirea competențelor digitale pentru 18 cadrele didactice de diferite discipline. Profesorii au participat la cursuri de perfecționare derulate în cadrul proiectului KA121 „Innovation In Education - Teacher Digital Competences” , număr de referință 2021-1-RO01-KA121-SCH-000005887.
În perioada 1.06.2022 - 31.08.2023, prin participarea la 4 fluxuri de mobilități, a fost implementat al doilea obiectiv din Acreditarea Erasmus+, respectiv creșterea abilităților de comunicare pentru 14 profesori de diferite discipline si 6 membri personal didactic auxiliar. S-a participat la cursuri de perfecționare derulate în cadrul proiectului KA121 „Anti-bullying strategies”, număr de referință 2022-1-RO01-KA121-SCH-000059892.
În perioada 01.06.2023- 31.08.2024, prin participarea la 4 fluxuri de mobilități, se va implementa al treilea obiectiv din Acreditarea Erasmus+, respectiv ameliorarea informațiilor despre educația interculturala pentru cadre didactice de diferite discipline. Profesorii vor participa la cursuri de perfecționare derulate în cadrul proiectului KA121 „Intercultural Education”, număr de referință 2023-1-RO01-KA121-SCH-000119029.
Rezultatele finale au fost valorificate prin activități precum: minim 1 activitate de informare, 2 activități de diseminare a informației, 1 activitate de mentorat, 1 atelier cu elevii in care vor folosi metode si tehnici învățate la curs, o lecție utilizând metode și tehnici învățate la curs, 2 modele de activități utilizând strategii și metode învățate la curs pentru a realiza un material didactic auxiliar cu modele de activități, care este publicat pe site-ul și blogul proiectului. Produsele finale ca urmare a realizării acestor obiective sunt :
- Materiale didactice auxiliare pentru fiecare obiectiv al Acreditării, „Inovaţie În Educaţie-Competenţe Digitale Pentru Profesori” și „Metode și Strategii Anti-Bullying”;
- Website și blog care conțin informații despre fiecare proiect.
Să fii european înseamnă să-ţi păstrezi identitatea, „să-ţi preţuieşti rădăcinile”, pentru că diferenţele culturale înseamnă diversitate şi motive de sărbătoare; să înţelegi, să respecţi şi să convieţuieşti în pace.
Educația adulților în Erasmus+
Modalități de incluziune a seniorilor
Salut! Sunt Iulian Virgil Ghiuleanu, și vreau să împărtășesc, cu entuziasm și recunoștință experiența mea din cadrul Mobilității proiectului Erasmus+, „Modalități de incluziune a seniorilor”, implementată în perioada 18-24 noiembrie 2023, la Spinea, Veneția, Italia. Mobilitatea, aferentă proiectului nu a fost doar o oportunitate de a explora o destinație fascinantă, ci și de a învăța și de a împărtăși cunoștințe digitale utile, cu un accent deosebit pe modalitățile de incluziune a seniorilor în era digitală.
Unul dintre aspectele notabile ale acestei Mobilități a fost cursul de formare pe care l-am parcurs, învățând să lucrăm cu diverse aplicații digitale. Am avut privilegiul să descoperim potențialul creator al platformei Canva, să exersăm, dezvoltând propriul site web folosind Wordpress, să organizăm sesiuni interactive cu ajutorul Kahoot! și să gestionăm eficient documentele cu Google Drive. O surpriză plăcută a fost și experiența de a comunica cu ChatGPT, o tehnologie impresionantă care ne-a arătat latura captivantă a inteligenței artificiale.
Un alt aspect important al acestei ample activități a fost scopul proiectului nostru. În acest context, am explorat cum putem utiliza tehnologiile digitale pentru a facilita accesul seniorilor la informație și pentru a-i implica activ în societatea bazată pe cunoștințe. Google Classroom și Google Forms au fost instrumente esențiale în dezvoltarea de module de învățare adaptate nevoilor specifice ale acestei categorii de vârstă.
Prin această experiență, nu numai că am dobândit cunoștințe și abilități digitale noi, dar am și înțeles mai bine importanța adaptării tehnologiei pentru toate segmentele societății. Cursul de formare a fost interactiv și stimulant, iar abordarea practică ne-a permis să integrăm imediat cunoștințele dobândite.
Închei, mulțumind programului Erasmus+, ANPCDEFP, „D'ACCORD" pentru această oportunitate incredibilă și sunt nerăbdător să împărtășesc cunoștințele și să contribui la implementarea unor modalități inovatoare de incluziune a seniorilor în era digitală. Mobilitatea la care am participat, alături de alți 5 participanți, nu numai că mi-a îmbogățit cunoștințele, ci m-a și inspirat să continuu să explorez și să contribui la domeniul fascinant al tehnologiei digitale.
Ing. Iulian Virgil Ghiuleanu, participant în proiectul „Modalități de incluziune a seniorilor”
Corpul European de Solidaritate
Ce este și care sunt oportunitățile oferite
Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:
- organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
- tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
- participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale
Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.
Includerea Comunităților Ucrainene din Constanța prin Educație Non-Formală
Ca parte a proiectului Bias By Us, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Corpul European de Solidaritate, TEAM4Excellence conlucrează cu Centrul ROUA Constanța pentru a oferi o serie de ateliere de lucru destinate tinerilor și adulților ucraineni care locuiesc în Constanța. Personalul și voluntarii noștri dedicați au fost esențiali în facilitarea acestor ateliere la sediul ROUA, promovând un mediu de învățare, colaborare și schimb cultural. Iată câteva exemple de ateliere organizate în această vară.
Speranță Tehnologică
Centrul ROUA și TEAM4Excellence au găzduit recent un eveniment captivant intitulat „Speranță Tehnologică”. Într-o lume în care tehnologia evoluează continuu, evenimentul a subliniat optimismul și potențialul pe care îl aduc progresele tehnologice. Atelierul a inclus prezentări despre tehnologii de ultimă oră și a oferit participanților oportunități practice de utilizare a unor inovații în domeniile energiei, logisticii și îngrijirii animalelor. Acest eveniment nu doar că a prezentat cele mai noi progrese, dar a creat și o platformă pentru învățare colaborativă și inspirație, subliniind rolul tehnologiei ca o lumină aducătoare de speranță și progres.
Combaterea Stereotipurilor
În plus, am organizat o activitate captivantă axată pe înțelegerea și combaterea stereotipurilor. Destinat copiilor cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, atelierul a început cu o prezentare despre natura stereotipurilor, urmată de un joc interactiv de cărți care i-a ajutat pe participanți să categorizeze și să înțeleagă diferite stereotipuri. Scopul a fost să ajutam tinerii să combată activ stereotipurile, să dezvolte abilități de gândire critică și să cultive empatia. Prin discuții semnificative și reflecții, participanții și-au confruntat prejudecățile, ajungând la o înțelegere mai profundă a diversității și importanței de a privi dincolo de primele impresii.
Explorând Folclorul
Mai mult, am desfășurat un atelier vibrant de explorarea folclorului, aducând împreună adulți și adolescenți pentru a explora bogatele tradiții, povești și muzică ce definesc diverse culturi. Un moment deosebit al evenimentului a fost un quiz antrenant cu 30 de întrebări, care a explorat folclorul din întreaga lume, provocând discuții vii și promovând o atmosferă prietenoasă. Acest schimb cultural a promovat toleranța, respectul și o înțelegere mai profundă a diferitelor culturi, încurajând participanții să reconsidere stereotipurile și să clarifice concepțiile greșite.
Aceste ateliere fac parte din eforturile noastre continue de a sprijini comunitatea ucraineană din Constanța, oferindu-le oportunități de a învăța, a se dezvolta și a se integra în noul lor mediu. Folosind educația non-formală, ne propunem să construim o comunitate mai incluzivă și mai înțelegătoare, unde fiecare poate prospera și contribui la un viitor mai bun.
Formator - Generator
Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.
Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.
PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE
Despre sustenabilitate și schimbări climatice
Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.
sau
Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:
ID Travels
ID Travels te duce într-o călătorie prin Europa pentru a asculta experiențele lucrătorilor de tineret care creează proiecte internaționale incluzive pentru tineret.
Cum să începeți cu activități internaționale incluzive pentru tineret? Unde găsiți partenerii potriviți, cum creați un mediu incluziv sau ce trebuie să luați în considerare pentru diseminarea incluzivă? Acestea sunt câteva din întrebările pe care și le-a pus echipa Parteneriatului strategic pentru includere (parteneriat între Agenții Naționale E+/ESC, în domeniul tineret, din care face parte și ANPCDEFP), care a călătorit în întreaga Europă pentru a colecta inspirație, sfaturi și trucuri de la lucrătorii de tineret care au implementat proiecte în cadrul Erasmus+ și Corpul european de solidaritate. Urmăriți videoclipurile sau citiți resursele în variantă pdf pentru a le descoperi perspectivele.
Resurse ID Travels disponibile momentan:
- Includerea în activitățile internaționale pentru tineret (video, pdf)
- Noțiuni introductive despre includere (video, pdf)
- Parteneriate puternice în proiecte internaționale incluzive pentru tineret (video, pdf)
- Aspecte financiare ale includerii (video, pdf)
- Crearea participativă a proiectelor internaționale de tineret incluzive (video, pdf)
- Abordarea barierelor cu care se confruntă tinerii cu mai puține oportunități (video, pdf)
- Crearea unei echipe reprezentative (video, pdf)
În curând, pe site-ul Salto Inclusion & Diversity vor fi abordate și alte teme din cadrul ID Travels. Le veți putea urmări pe toate aici.
WATCH IT: Ce știi despre accesibilitatea web?
Accesibilitatea web este recunoscută ca drept fundamental și este încorporată în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 9), asigurând accesul egal al acestora la tehnologiile informației și comunicațiilor, inclusiv la internet.
În plus, Carta Drepturilor Fundamentale a UE (articolul 26) menționează drepturile persoanelor cu dizabilități de a li se asigura independența, integrarea socială și profesională și participarea la viața comunității.
WATCH IT este un instrument structurat într-un mod care examinează elementele cheie ale accesibilității web la trei niveluri. În primul rând, explică „CE” este fiecare element, simplificând aspectele tehnice pentru toți utilizatorii. Apoi subliniază „DE CE” aceste elemente sunt vitale pentru accesibilitate, subliniind semnificația lor în asigurarea accesului egal la informații pentru toți. În cele din urmă, prezintă „CUM” aceste elemente pot fi optimizate pentru a îndeplini standardele de accesibilitate, oferind pași și sfaturi practice pentru a îmbunătăți includerea și a asigura o experiență web fără probleme pentru toată lumea.
Detalii pe site-ul Salto Inclusion&Diversity (Education&Training)
Resursă Salto ID: Planificarea evenimentelor incluzive
Centrul de Resurse Salto Inclusion & Diversity (din sectoarele educație și formare) a lansat recent un instrument menit să sprijine instituțiile/organizațiie în conceperea și derularea evenimentelor incluzive în cadrul proiectelor și activităților pe care le derulează.
Includerea&diversitatea reprezintă una dintre prioritățile orizontale ale programului Erasmus+. După cum se subliniază în Strategia de includere și diversitate a Erasmus+ și a Corpului european de solidaritate, „programele Uniunii Europene (...) ar trebui să ofere oportunități accesibile tuturor”. Acest angajament se aliniază cu cadrele internaționale și europene, cum ar fi Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 9) și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (articolul 26). Ambele evidențiază dreptul persoanelor cu dizabilități de a accesa informații, precum și dreptul la integrare socială și profesională și la participarea la viața comunității în condiții de egalitate cu ceilalți.
Participanții cu oportunități reduse sunt în centrul atenției acestei priorități, ceea ce înseamnă că activitățile concepute de organizațiile care implementează proiecte Erasmus+ ar trebui să fie incluzive și accesibile tuturor. Unele dintre barierele cu care se confruntă acești participanți includ dizabilitățile, problemele de sănătate, barierele legate de sistemele de educație și formare, diferențele culturale, barierele sociale, barierele economice, barierele legate de discriminare, bariere geografice etc. Acest instrument se concentrează în primul rând pe persoanele cu dizabilități, așa cum sunt definite în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 1). Scopul este de a oferi linii directoare pentru organizarea de evenimente incluzive, dar și de a crește gradul de conștientizare și sensibilizare a organizațiilor față de persoanele cu dizabilități. În timp ce Convenția ONU oferă o definiție a persoanelor cu dizabilități și deficiențe, este, de asemenea, important să luați în considerare și alte bariere enumerate în Ghidul programului Erasmus+ pentru a vă face evenimentul mai incluziv.
Această publicație se bazează pe diferite resurse, cum ar fi Ghidul Forumului European pentru Dizabilități pentru întâlniri accesibile pentru toți, Setul de instrumente pentru accesibilitate al UNICEF și Ghidul pentru ca evenimentul dvs. să fie mai incluziv.
Pentru a organiza evenimente incluzive, nu este necesară implementarea tuturor recomandărilor furnizate în acest instrument. Puteți începe prin a le introduce pe cele care se aliniază cu obiectivele și publicul evenimentului dvs., înainte de a încorpora treptat recomandări suplimentare, pe măsură ce resursele și capacitatea o permit. Sperăm, totuși, că recomandările prezentate în acest material să vă fie utile!
De asemenea, este posibil ca multe bariere și dificultăți să nu fie vizibile imediat. Unele dintre ele nu sunt ușor de clasificat, ceea ce face dificilă furnizarea unei îndrumări particularizate (de exemplu, condiții specifice de sănătate sau sensibilitate la sunet și la lumină). De aceea, este important să verificați individual cu fiecare participant nevoile sale pentru a le asigura confortul în timpul evenimentului!
Un alt instrument util în organizarea de evenimente incluzive este și Inclusion Meter, instrument dezvoltat de Salto Inclusion&Diversity / tineret, prezentat în numărul din martie 2024 al ANews.
Meet-up in Bucharest: nonformal learning + DiscoverEU = 💛
La început de iulie ne-am dat întâlnire cu șapte tineri din Belgia, Finlanda, Franța, Polonia, Spania și România în cadrul Meet-up-ului pe care l-am organizat în București: nonformal learning + DiscoverEU = 💛.
Cum au arătat cele două zile de întâlnire pentru noi?
- Am fost în vizită la prietenii noștri de la Centrul de Tineret FNT
- Am descoperit Bucureștiul și comorile sale ascunse
- Ne-am dat frâu liber creativității în cadrul unui atelier de colaje despre călătorii & valori europene
- Am luat cu toții parte la Connector, evenimentul anual organizat de Agenția Națională Erasmus+, dedicat învățării nonformale
Întâlnirea a fost un prilej de bucurie, cunoaștere și explorare, după cum ne-au transmis și tinerii participanți:
A fost minunat să particip la un astfel de eveniment, mă bucur foarte mult că am întâlnit oameni diferiți și deschiși și că atmosfera a fost foarte plăcută. Recomand și invit tinerii să participe pentru că pot învăța foarte multe.
M-am distrat foarte mult, am învățat multe despre programul Erasmus+, dar și despre noi înșine!
În timpul meet-up-ului am avut ocazia să interacționez cu alți călători DiscoverEU și să aflu despre experiența lor. Coordonatorii au fost foarte amabili. Am avut diferite activități pentru a ne cunoaște unii pe alții și mi s-au părut destul de originale, totul a părut un joc.
Chestionar privind Strategia UE pentru tineret 2019-2027
Te implici constant în sectorul de tineret la nivel european? Cu siguranță știi deja de Strategia UE pentru tineret 2019-2027!
Strategia urmărește încurajarea implicării tinerilor în democrație, sprijinirea angajamentului comunitar și asigurarea faptului că toți tinerii dispun de resursele necesare pentru a contribui activ la societate.
Recent a fost lansat un chestionar privind implementarea Strategiei la nivel european, iar pentru asta, Comisia Europeană se bazează pe răspunsurile tale!
Feedback-ul tău și al tuturor tinerilor din Europa va contura Raportul UE privind tineretul, care va evalua progresele înregistrate de strategie în perioada 2022-2024. Opiniile voastre, combinate cu alte consultări, vor spori înțelegerea perspectivelor tinerilor și vor amplifica vocea voastră în politicile UE.
Dacă ai între 15 și 29 de ani, atunci răspunde și tu la chestionar până pe 15 august 2024!
Viitorul agriculturii în Europa
„Tânăr” și „fermier” nu sunt neapărat două cuvinte care să fie asociate cu ușurință. Imaginile cu fermieri de regulă includ bărbați de vârstă mijlocie îmbrăcați în cămăși în carouri, care duc un stil de viață tradițional și sunt plasați în opoziție cu valorile și modurile de viață moderne.
Alannah Wrynn a crescut la o mică fermă din zona rurală West Cork, Irlanda și multe din amintirile din copilărie sunt legate de creșterea animalelor și munca în aer liber. Acum povestește, în cadrul unui nou articol marca Inițiativa Tinerii Jurnaliști în Europa, despre viitorul agriculturii europene.
Multilingv. Multicultural
Certificatul lingvistic european – ediția 2023
Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr.17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).
Poveștile proiectelor câștigătoare se găsesc publicate în numerele 190 – 194 ale revistei noastre.
.
Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine
Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.
Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.
Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului
EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.
ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:
- susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
- promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
- instruirea multiplicatorilor;
- sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.
EURYDICE
Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.
Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:
Mobility Scoreboard: Higher education background report – 2022/2023
Studiile în străinătate reprezintă un stimulent puternic în viața multor tineri. Experiențele legate de noi locuri și oameni le lărgește orizontul, ajutându-i să aprecieze alte culturi, să învețe limbi străine și să dobândească o perspectivă mai amplă, mai globală. Atunci când reușesc să depășească provocările legate de traiul și studiile în altă țară, studenții se dezvoltă din punct de vedere personal și academic. Mobilitatea transnațională extinde relațiile sociale, modelează competențe relevante pentru carierele viitoare și creează noi oportunități, uneori neașteptate.
Tabloul de marcaj privind mobilitatea oferă o imagine de ansamblu cu privire la cât de ușor – sau de greu – este să urmezi studii în străinătate atunci când provii dintr-o țară europeană.
Sunt acoperite șase arii cheie care susțin mobilitatea externă în scop educațional:
- Informare și orientare;
- Pregătirea în domeniul limbilor străine;
- Transferabilitatea burselor și a împrumuturilor;
- Sprijinul pentru cursanții defavorizați;
- Recunoașterea rezultatelor învățării prin Sistemul european de acumulare și transfer al creditelor de studii (ECTS);
- Recunoașterea calificărilor.
Condițiile legate de mobilitatea în scop educațional sunt codificate cromatic în cinci categorii, de la verde (cele mai bune) la roșu (cele mai defavorabile).
Această ediție a treia a tabloului de marcaj a mobilității este în conformitate cu recomandarea Consiliului din 2011 Tineretul în mișcare, prin care a fost instituit ca instrument pentru monitorizarea progreselor înregistrate de țările europene cu privire la facilitarea mobilității în scop educațional.
Instrumentul interactiv online permite comparații în trei momente pe parcurs: 2016, 2019 și 2023.
Analiza se bazează pe date calitative colectate de rețeaua Eurydice, referitoare la politicile și măsurile la nivel înalt, în principal din învățământul terțiar. Sunt acoperite toate cele 27 de state membre UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.
Câteva constatări cheie:
1. Informare
- Aproximativ jumătate dintre sistemele de educație încă nu dispun de un site care să prezinte organizat toate informațiile cheie referitoare la mobilitatea externă în scop educațional.
- În ciuda furnizării pe scară largă a serviciilor personalizate în cadrul instituțiilor de învățământ superior, calitatea acestor servicii este monitorizată sistematic numai în zece sisteme de educație.
- Doar aproximativ jumătate dintre sistemele de educație apelează la multiplicatori (studenți sau absolvenți care au studiat în străinătate) în cadrul unor inițiative pe scară largă cu sprijin public;
2. Limbi străine
- Învățarea unei limbi străine este obligatorie în aproape toate sistemele europene de educație. În mod normal, elevii trebuie să studieze o limbă străină timp de 10-12 ani. Învățarea a două limbi străine în același timp este obligatorie pentru toți elevii în majoritatea țărilor europene pentru o perioadă mai scurtă de timp, de cele mai multe ori, timp de 6 ani.
- 10 sisteme de educație din Europa au extins durata studiului obligatoriu al limbilor străine în ultimul deceniu.
- Cerințele privind predarea obligatorie a limbilor străine tind să fie mai reduse în cadrul programelor de învățământ profesional în comparație cu cele de învățământ general, în multe țări europene. Aceasta privește în special studiul obligatoriu al celei de-a doua limbi străine.
3. Transferabilitate
- Mai multe țări situate în sud-estul Europei (Bulgaria, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Serbia) aplică cele mai restrictive politici din punct de vedere al transferabilității burselor.
- O treime dintre toate sistemele de învățământ superior avute în vedere limitează transferabilitatea burselor la mobilitatea creditelor de studii (studii pe durata unui semestru, nu pentru un program complet de studii).
- Împrumuturile pentru studenți garantate de stat sunt disponibile în mai puțin de două treimi dintre toate sistemele de învățământ superior analizate. Acolo unde împrumuturile sunt obișnuite (peste 10 % dintre studenți apelează la un împrumut), acestea tind să fie transferabile pentru orice tip de studii în străinătate.
4. Sprijinirea cursanților defavorizați
- Marea majoritate a țărilor europene oferă sprijin financiar pentru mobilitatea cursanților defavorizați, sprijin care ia în principal forma burselor sociale transferabile.
- Foarte puține sisteme de educație monitorizează participarea cursanților defavorizați la programele de mobilități.
- Mai puțin de un sfert dintre sistemele de educație încurajează instituțiile de învățământ superior să acorde o atenție specială participării cursanților defavorizați la mobilități.
- Indicatorul referitor la sprijinirea participării cursanților defavorizați arată că acest aspect necesită cel mai mult să se facă progrese. În cele mai multe țări europene, lipsește încă un angajament politic clar în vederea facilitării participării cursanților defavorizați la mobilitatea în scop educațional.
5. Recunoașterea rezultatelor învățării
- Recunoașterea rezultatelor învățării obținute în timpul perioadelor de studiu în străinătate este esențială pentru studenții care participă la orice experiență de mobilitate pe termen scurt sau lung. Sistemul ECTS a fost înființat pentru a facilita recunoașterea și transferul creditelor dintr-o țară în alta. Cu toate acestea, ambiția ca transferul creditelor în cadrul ECTS să devină automat peste tot în Europa nu s-a realizat pe deplin.
6. Recunoașterea calificărilor
- Deciziile privind recunoașterea sunt lăsate de cele mai multe ori în seama instituției de învățământ superior căreia i se adresează studentul. Deoarece practicile instituționale variază, este dificil deseori să se stabilească dacă practica recunoașterii este într-adevăr „automată”.
- În 13 sisteme de învățământ superior se practică în prezent recunoașterea automată la nivel de sistem a calificărilor din toate țările SEIS. Alte 15 sisteme declară că aplică recunoașterea automată pentru unele țări europene.
- Din grupul țărilor care implementează recunoașterea automată la nivel de sistem, Danemarca, Grecia și Norvegia sunt singurele țări în care instituțiile de învățământ superior nu dețin nicio responsabilitate pentru deciziile privind recunoașterea.
Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.
Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.
Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.
Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.
ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.
Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.