Kjære publikum

Velkommen inn i en helt ny teaterverden der spill og virkelighet går opp i en høyere enhet. Enten du er spillvant eller ikke, barn eller voksen, håper vi at du får en fin opplevelse i kveld.

Vi har lagd en forestilling der barna kan lære om livet og de voksne kan lære om barna. Om alt er mulig i Minecraft, håper vi «Det mørke fortet» vil vise at virkeligheten også rommer mange muligheter.

Takk til Frode Gjerløw og Håkon Dalsbø, som kom på at vi kunne lage dette møtet mellom spill og virkelighet.

Vi er glade for å kunne tilby nye fortellinger for barn og unge og voksne, særlig i en tid hvor mange lengter etter fellesskap.

Velkommen skal du være!

Arne Nøst, Teatersjef Riksteatret

Kristian Lykkeslet Strømskag, Teatersjef Teatret Vårt

Egill Pálsson, Teatersjef Hålogaland Teater

Teater i to verdener

Av Håkon Dalsbø og Frode Gjerløw

I overgangen til tenårene opplever mange foreldre at barna forsvinner inn i en hemmelig verden, og spill er ofte en del av denne private sfæren.

Barna på sin side kan oppleve at foreldre ikke henger med, eller at de ikke er interessert.

Så hvordan lager man en familieforestilling som møter disse større barna der de er - i denne andre virkeligheten de befinner seg i? Som samtidig slipper foreldrene inn dit? Dette spørsmålet ga oss idéen: en forestilling om familie, vennskap og åpenhet, som utspiller seg på scenen OG i Minecraft.

Teater og Minecraft er begge ypperlige arenaer for å lære om seg selv og andre gjennom felles prosjekter, lek og kreativitet. Alt er mulig i Minecraft, slik alt er mulig i teatret.

Når Minecraft blir spilt av mer enn 200 millioner mennesker over hele verden, både av barn og voksne, tenker vi det er på høy tid å lage teater som utspiller seg både i vår fysiske verden og i en Minecraft-verden. Vi håper denne forestillingen kan bidra til å bygge bro mellom disse virkelighetene, ved å fortelle en historie om å måtte klare seg selv, sett gjennom et barns øyne.

Møt skuespillerne

LABYRINT-UTFORDRINGEN

Møt oss i Minecraft før eller etter teaterforestillingen. Kanskje er det du som kommer deg gjennom labyrinten på rekord-tid? Bli med på serveren, da vel!

Ved start får du en kort forklaring på hva du kan gjøre i verdenen vår. Her kan du utforske Camp Survival fra teaterforestillingen i eventyr-modus. Målet er å finne veien til det mørke fortet og komme deg gjennom labyrinten.

Nå venter den store utfordringen. Klarer du å finne de fire gjemte ingrediensene? Utforsk hvert hjørne av labyrinten og fullfør oppdraget. Her gjelder det å være rask - kanskje er det du som topper scoreboardet!

Kartet passer både til deg som er erfaren eller nybegynner i Minecraft.

IP: riksteatret.skogliv.no

Hvem har bygget «Det mørke fortet»?

Skogliv er Norges største Minecraft-miljø. De har bygget alt du ser av Minecraft i «Det mørke fortet». For å få til dette, har de alliert seg med de unge Minecraft-spillerne Bendik Nygård Torvund, Øystein Sørheim, Annveig Helen Gjersvoll, Lisa Doshlaku og Hanne P. m.fl.

Skogliv er et trygt og stabilt sted på internett for norske barn og unge. Siden 2018 har 50 000 spillere besøkt serveren, og enda flere har deltatt i de store prosjektene de har utviklet. Du har kanskje hørt om den digitale feiringen de laget av nasjonaldagen under pandemien, der 37 000 deltok i et digitalt 17. mai-tog i Minecraft?

Skogliv utvikler også utdanningsopplegg i Minecraft Education, som skoler kan ta i bruk.

Skolekartene lar elever lære på en engasjerende måte, i et kjent miljø og en verden de kjenner godt.

Se intervju med Tarjei Mo Batalden fra Skogliv og Bendik Nygård:

Foreldreguide: «Hva er Minecraft?»

Minecraft fungerer som en slags digital LEGO, og gir barna frihet til å utfolde seg kreativt.

Minecraft er et byggespill der man utforsker en verden laget av kvadratiske klosser med ulike farger og funksjoner. Til tross for den enkle grafikken, er det bare fantasien som setter grenser. I denne tredimensjonale verdenen kan barna bygge hva som helst, alt fra enkle hytter til imponerende slott. Spillet åpner opp for utallige kreative muligheter.

Minecraft er et av verdens mest populære spill, med over 141 millioner spillere hver måned. Undersøkelser fra Medietilsynet viser at cirka 1 av 4 barn i alderen 9 til 10 år engasjerer seg i Minecraft. Fra aldersgruppen 11 til 12 år er andelen nesten 1 av 3.

Hva betyr de ulike spillmodusene i Minecraft?

 • Kreativ modus gjør spillerne udødelige. Her kan barn bygge så mye de vil uten å tenke på farer, og de har uendelige ressurser.
 • Overlevelse gjør at spillerne må fokusere på å skaffe seg mat og beskyttelse. Spilleren må kjempe mot fiender og samle ressurser for å bygge.
 • Eventyr lar spillerne verken plassere eller ødelegge blokker, noe som betyr at miljøet ikke kan endres. Eventyr er veldig likt overlevelse, men har noen begrensinger.

Hva kan barn lære av å spille Minecraft?

 • Samarbeid og deling – når man spiller med venner
 • Telling, språk, symmetri og arkitektur
 • Prosesser når man må samle råvarer og omdanne de alt ettersom man trenger planker eller matvarer
 • Utforsking og problemløsning

Hvordan kan barn få en enda bedre læringsopplevelse i Minecraft?

Man kan laste ned ulike verdener i Minecraft, som er læringsopplevelser der man utforsker temaer som kroppen, solsystemet, personvern og bærekraft. En interaktiv og spennende måte å lære på!

Hva betyr server når man snakker om Minecraft?

Et Minecraft-rom der man kan spille med andre på nett

Hva er aldersgrensen til Minecraft?

Minecraft har fått aldersanbefaling fra 9+ år i App Store (iOS) og 7 år i Google Play (Android). Spillet er merket 7 år fra PEGI på spillkonsoller og datamaskin.

Ta Minecraft-praten med barna – her er noen samtaletips fra oss til deg.

 1. Hva liker du aller best å bygge i Minecraft?
 2. Hva er dine topp tre favoritt-blokker?
 3. Hva lærer du av spillet?
 4. Hvilket dyr i Minecraft kunne du ikke ha klart deg uten?

Lykke til! Vår siste anbefaling er å spille sammen med barna. La de få vise deg hva de har bygget. Kanskje dere kan få nye opplevelser sammen?

Foreldreguiden er utformet av Barnevakten. Barnevakten er en fri og selvstendig stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier. Bli bedre kjent med Barnevakten på https://www.barnevakten.no

Hvem vet mest om Minecraft?

Mens dere venter på forestillingen, kan dere ta denne Minecraft-quiz-en!

Vinn fribilletter!

Vi er veldig nysgjerrige på hvem publikummet vårt er, og håper du kan avsette noen minutter til å svare på en enkel mini-undersøkelse. Alle som deltar, er med i trekningen av fire fribilletter til neste forestilling fra Riksteatret.

Undersøkelsen er helt anonym og gjennomføres i samarbeid med Norsk publikumsutvikling og Norstat.

Produsert av Riksteatret i samarbeid med Teatret Vårt og Hålogaland Teater. På turné til 65 steder i 2024 og til flere steder i 2025.