MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2023 FUNDACIÓ LA MARATÓ DE 3CAT

La Fundació la Marató de 3Cat presenta la memòria del 2023, on s’inclouen les activitats de sensibilització i d’impuls de la recerca científica dutes a terme durant tot l’any, que han contribuït en l’èxit de participació, de mobilització i de recaptació d’aquesta edició.

LA MARATÓ 2023: SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA

EL PROGRAMA A LA RÀDIO, LA TELEVISIÓ I LES PLATAFORMES DIGITALS

La 32a edició de La Marató de 3Cat es va dedicar a la salut sexual i reproductiva, el conjunt de malalties i problemes que més incideixen en la població, en tots els aspectes i al llarg de tota la vida, amb una especial afectació entre les dones i els joves.

El 17 de desembre del 2023, el programa solidari es va emetre durant més de 17 hores en directe per ràdio, televisió i plataformes digitals, com a punt culminant d’una intensa campanya de sensibilització i difusió duta a terme durant tot l’any amb el suport de milions de persones, que tenia com a objectiu posar llum sobre la salut sexual i reproductiva. I és que els tabús, la vergonya, els estigmes i la manca d'informació que encara envolten aquests problemes en dificulten la visibilització i normalització.

Com és habitual, La Marató va arrencar a CatRàdio a les 8 del matí, amb una edició especial d’El Suplement, dirigida i conduïda per Roger Escapa. A les 9.30 es va posar en marxa el programa televisiu, amb tres platós simultanis arreu del territori: els Jardins de la Maternitat de Barcelona, amb Elisenda Carod i Marina Romero; el far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú, amb Sara Loscos, i la Universitat de Lleida, amb Núria Solé i Marta Carreras. A la tarda i fins al final del programa, passada la una de la matinada, La Marató es va traslladar als estudis de Televisió de Catalunya, a Sant Joan Despí, amb la conducció de Xavi Coral i Helena García Melero.

Les actrius Georgina Latre i Vicky Luengo al programa de CatRàdio

El testimoni de persones que conviuen amb un problema de salut sexual i reproductiva, les intervencions dels especialistes en aquest àmbit i les accions divulgatives es van anar succeint al llarg de tota l’emissió juntament amb espais dedicats a la música, l’entreteniment i connexions a tot Catalunya per mostrar la gran mobilització ciutadana que s’hi estava vivint amb els centenars d’activitats populars organitzades de manera espontània per les entitats associatives d’arreu del territori. Aquest desplegament es va veure reforçat gràcies a un acord de col·laboració entre 3Cat i la XAL, segons el qual algunes de les connexions es van fer amb la presència de periodistes de la Xarxa.

Plató exterior situat al Far de Sant Cristòfol, a Vilanova i la Geltrú

Una de les grans novetats de La Marató 2023 va ser l’Espai Jove que, des del Fòrum de Barcelona i al llarg de tot el dia, va oferir contingut adreçat als joves entre 14 i 25 anys, un públic especialment interessat i afectat pels problemes de salut sexual i reproductiva. Testimonis joves, experts i debats es van combinar amb un cartell musical de luxe que va oferir actuacions en directe dels artistes més potents de l'escena urbana catalana, com ara Julieta, Mushka, Figa Flawas, The Tyets, Mama Dousha, Lal’ba, DJ Trapella, DJ Nàtura i Bandes Koreo.

L’espai, retransmès pel Twitch del canal EVA, va ser presentat per cares molt conegudes entre el públic jove: Alba Riera, Andrea Gumes, Roger Carandell, Xènia Casado i Carla Rubio.

El resultat d’aquest gran batec social es va traduir en un primer marcador, al tancament del programa, de 5.705.395 € i en un marcador final, el 31 de març, de 8.232.366 €. per a la sensibilització i l’impuls de la recerca en salut sexual i reproductiva.

AUDIÈNCIA TELEVISIVA I DIGITAL

Un total de 1.733.000 persones van connectar amb el programa televisiu, que va fer una quota mitjana del 16,8% i 217.000 espectadors.

Pel que fa a les audiències digitals, 129.000 dispositius van accedir durant la setmana als continguts digitals de La Marató, que també va ser el programa més vist en directe de la setmana, amb 34.757 dispositius connectats al llarg del dia. L'emissió en directe per Twitch de l'Espai Jove va atreure 3.000 dispositius més. Durant la setmana de La Marató, va tenir 764 publicacions a les xarxes socials, amb 7,8 milions d'impressions i més de 5 milions de reproduccions.

PROGRAMES ESPECIALS

Des del setembre, TV3 i Catràdio van dedicar nombrosos espais i programes a la sensibilització i divulgació sobre la salut sexual i reproductiva, amb la participació de testimonis i experts. En total, van ser 112 impactes en 40 programes dels dos mitjans de la CCMA, als quals es van sumar 1.903 impactes derivats de la presència de La Marató en la premsa en paper i digital.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL

ACTIVITATS POPULARS

Entre els mesos d’octubre i desembre, i molt especialment el cap de setmana del programa, La Marató va tornar a despertar una de les manifestacions més emblemàtiques d’aquest projecte solidari: la que protagonitzen el milió de persones que participen en les activitats populars que omplen de festa i solidaritat els carrers de Catalunya. Entitats i col·lectius d’arreu del territori van organitzar 3.326 actes en un total de 718 municipis catalans, iniciatives que giraven al voltant de la música, el teatre, l’esport o la gastronomia, entre d’altres, i que van sensibilitzar els participants sobre la salut sexual i reproductiva alhora que sumaven fons al marcador del programa.

Comissió de cultura de Sant Martí de Riucorb

REPTES PERSONALS

Un any més, la plataforma de micromecenatge Migranodearena va oferir la possibilitat de col·laborar amb La Marató amb un repte personal. Per l’edició 2023, se’n van fer un total de 17 per iniciativa de persones individuals, grups d’amistat o famílies.

PANCARTES I EL SUPORT DE LES SALES I COMPANYIES TEATRALS

Els ajuntaments de tot Catalunya van contribuir a crear, un any més, l’ambient festiu i solidari que envolta La Marató amb pancartes penjades als seus carrers. També 28 sales i companyies de teatre es van sumar al projecte amb la lectura d’una declaració de suport el cap de setmana d’emissió del programa.

Pancarta penjada en un carrer de Sant Joan de les Abadesses

SEUS TELEFÒNIQUES I VOLUNTARIS

El diumenge 17 de desembre, La Marató va desplegar les habituals seus telefòniques a la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, el Port de Tarragona i la Universitat de Lleida per atendre els milers de trucades de donatius que es destinaran a la sensibilització i la recerca sobre la salut sexual i reproductiva. El Departament de Drets Socials va coordinar les 1.320 persones voluntàries que van participar en aquesta edició.

Per fer possible el funcionament d’aquestes seus, la Fundació va comptar, novament, amb el suport de la Fundació “la Caixa”, CaixaBank i Movistar. El procés de recollida dels donatius a través de tots els canals disponibles va ser auditat per professionals de l’entitat PricewaterhouseCoopers.

La Fundació va tenir també el suport logístic d’una setantena d’institucions i d’empreses, amb l’objectiu que el desplegament de les seus telefòniques es pogués fer a un cost mínim.

CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ I DIFUSIÓ

LA MARATÓ QUE DONA LLUM

Un focus que il·lumina tothom i l'eslògan "La Marató que dona llum" van ser els elements centrals de la campanya de sensibilització del 2023 amb un objectiu molt clar i directe: visibilitzar i normalitzar els problemes de salut sexual i reproductiva, molt sovint silenciats i limitats a l’esfera íntima de les persones a causa del desconeixement, el tabú i l’estigma que encara els envolta.

La campanya es va fer a partir de les il·lustracions de Judit Canela, Nuria Palacín i Sonia Alins, i va adoptar diferents formats per arribar a tot el país: cartells, díptics, banderoles municipals i suports digitals. La imatge de fons d'aquest apartat és obra de Judit Canela.

Cartell de La Marató 2023 amb la il·lustració de Sonia Alins
Cartell de La Marató 2023 amb la il·lustració de Nuria Palacín

L’espot va posar en moviment el mateix concepte que el cartell, el d’il·luminar una realitat complexa i invisiblitzada, i ho va fer a través d’una coreografia que combina ballet i dansa contemporània per expressar tot un conjunt d’emocions relacionades amb les malalties i els problemes de salut sexual i reproductiva, com són el dolor, el plaer, el patiment i l’alegria, entre altres. El conjunt, de gran força i simbolisme, es va acompanyar del tema musical “Llibertat”, original de Nil Moliner, adaptat expressament per a aquest espot.

El concepte de la campanya és de Muntsa Dachs i Camil Roca, mentre que K1000 Collaborative, Producciones Oxígeno i Charles Publicitat en van fer la creativitat gràfica, sota la direcció de l'àrea de Promoció i Estratègia de Marca de la CCMA-3CAT.

COMUNICACIÓ

Al llarg del 2023, el web de La Marató va registrar 1.333.000 pàgines vistes amb 31.464 dispositius mensuals de mitjana. Fins 316.600 seguidors van seguir La Marató per les xarxes socials Facebook, Twitter i Instragram durant l’any, i es van enviar un total de 13 butlletins electrònics a 13.584 usuaris (cada enviament), informant-los de l’actualitat del projecte en cadascuna de les seves fases.

La revista MónMarató, amb continguts de sensibilització i avançaments del programa, es va distribuir entre 40.000 adreces postals uns dies abans de La Marató, a més de fer-ne una àmplia difusió digital.

La premsa escrita i digital i les ràdios i televisions comarcals i locals es van fer ressò de la campanya de sensibilització sobre la salut sexual i reproductiva i el programa del 17 de desembre, amb el resultat d’un miler d’impactes.

CAMPANYA DE SESSIONS DIVULGATIVES ALS CENTRES EDUCATIUS

El jovent és un dels àmbits més afectat pels problemes de salut sexual i reproductiva i, per això la campanya de sensibilització de La Marató 2023 va esdevenir més necessària que mai. Conscienciar-los sobre la importància de tenir una bona salut en aquest entorn, promoure la informació, la prevenció i l'educació afectiva i sexual i donar visibilitat a problemes encara molt silenciats van ser els eixos d’una intensa acció divulgativa que es va estendre entre els mesos d’octubre i desembre.

Un col·lectiu format per 352 professionals de la salut va participar en aquesta edició a través de 6.226 sessions divulgatives en un miler de centres educatius de secundària, batxillerat i cicles formatius, així com en altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya. En total, la campanya de sensibilització va impactar en 224.200 joves, en una acció que la Fundació desplega amb la col·laboració del Departament d’Educació a través dels seus centres de recursos pedagògics.

La campanya va oferir 14 vídeos de TikTok per divulgar la salut sexual i reproductiva

Amb l’objectiu de fomentar, encara més, la reflexió i la implicació del jovent en una temàtica que els afecta i interessa plenament i sobre la qual encara pesen estigmes i silencis, el 2023 es va reinventar el format de les sessions divulgatives. D’aquesta manera, es van plantejar a partir del diàleg i la reflexió a l'entorn de 14 vídeos de TikTok, elaborats especialment per a la campanya, que utilitzaven el llenguatge directe i àgil de les xarxes per abocar llum a alguns dels problemes de salut sexual i reproductiva. En els clips, que van superar el milió de visualitzacions, hi van participar la jove actriu Berta Castañé, la tiktoker experta en salut sexual i reproductiva Montse Vallet, i diferents testimonis que conviuen amb problemes com l'endometriosi, la preeclàmpsia, les disfuncions del sòl pelvià, o les infeccions de transmissió sexual, entre molts altres.

Les classes que van rebre una sessió divulgativa van poder participar en el concurs “Pinta La Marató” tot fent un exercici de reflexió i creativitat a l'entorn de la salut sexual i reproductiva que van plasmar de forma gràfica en un cartell de grans dimensions. S'hi van presentar 252 cartells, procedents de 113 centres educatius d'arreu de Catalunya. L’alumnat de les classes guanyadores -classe de 2n de Batxillerat B, de l’Escola Daina Isard d’Olesa de Montserrat i la classe de 1r de Batxillerat, de l’Escola Pia d’Igualada- van ser premiades amb una estada de cap de setmana amb pensió completa en un dels albergs de la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya, gestionada per la Generalitat. Els premis són finançats íntegrament pel Departament de Drets Socials.

Cartell de 2n de Batxillerat B. Escola Daina Isard. Olesa de Montserrat
Cartell de 1r de Batxillerat. Escola Pia Igualada

EL DISC

El disc de La Marató va acompanyar l’edició 2023 fent un recorregut per tot un seguit d'emocions i experiències vitals al voltant de la sexualitat i la reproducció tractades des del respecte, la diversitat, l'empoderament i la llibertat, entre molts altres valors.

Fins a 68 artistes integrats en 33 formacions o solistes i 600 professionals de la música van fer possible les 19 cançons que inclou el disc, en una edició molt eclèctica pel que fa a la personalitat dels artistes i els gèneres musicals, amb una important presència de veus joves i sons urbans.

Aquests són els i les artistes que hi van participar: Roger Padrós, Vanesa Martín, Belén Aguilera, Arjau, Alba Careta i Laura West, Chanel, The Tyets, Vicco i Siderland, Figa Flawas i Ven'nus, EUFÒRIA: Alèxia, Carla, Carlos, Clàudia, Domènec, Elena, Emmi, Ethan, Héctor, Jan, Jim, Natalia, Nei, Paula, Sofia, Tomàs, Dani Fernández, Al Bano, Paula Mattheus, Vaya con Dios, Abril Pastor, Andrés Suárez, Paula Koops i Marmi, Stay Homas, Les que Faltaband i Lorena, Ignasi Terraza, Mònica Rodés Green, Sara Terraza, Janna Aran, Julen i Band Tokades.

LES XIFRES DE LA MARATÓ 2023

Durant el 2023, la Fundació va administrar 8.913.980 , procedents dels donatius recaptats a La Marató 2023, així com d'aportacions d'empreses i entitats col·laboradores i interessos bancaris.

Aquests recursos permetran impulsar la recerca d'excel·lència a Catalunya sobre la salut sexual i reproductiva, i cobriran la campanya de sensibilització social prèvia al programa.

Els comptes de la Fundació van ser aprovats pel Patronat en la reunió del 23 de maig del 2024, després de ser auditats per Faura-Casas .

IMPULS A LA RECERCA CIENTÍFICA

AJUDES A LA RECERCA EN SALUT CARDIOVASCULAR

Els 11,2 milions d'euros recaptats en l'edició 2022 de La Marató van permetre sensibilitzar la societat sobre les patologies cardiovasculars impulsar-ne la investigació científica de manera decisiva. Un total de 71 equips líders en la recerca cardiovascular van rebre fons de la Fundació per desenvolupar 37 projectes científics d'excel·lència que donaran lloc a eines noves de prevenció i de diagnòstic, i a tractaments més eficients per augmentar la qualitat i l'esperança de vida dels pacients.

L’acte de lliurament d’ajudes va tenir lloc a TV3 el 8 de novembre del 2023 i va ser conduit pel periodista Roger Escapa. Hi van participar els consellers de govern de 3Cat, Àngels Ponsa, Carme Figueras i Josep Riera; el director de la Fundació, Lluís Bernabé; la investigadora de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu, Patrícia García Cañadilla, i Assumpció Malagarriga, Laia Cabestany i Miquel Palachí, que van donar el seu testimoni en La Marató 2022 com a pacients d'una malaltia cardiovascular.

Els 37 projectes premiats per la Fundació, d'acord amb la decisió del Patronat i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que van resultar més ben valorats dels 186 candidats presentats a la convocatòria d'ajudes. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, AQUAS, del Departament de Salut, va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 153 experts i expertes en salut cardiovascular van valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador, entre altres. El 2028, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un acte de retorn social.

RETORN SOCIAL: RESULTATS DE LA RECERCA EN MALALTIES INFECCIOSES

Els fons recaptats en La Marató del 2017 van permetre a més de 250 investigadores i investigadors dur a terme 36 projectes de recerca en malalties infeccioses, que van implicar 55 equips en el disseny de noves eines de prevenció, diagnòstic i tractaments més eficients per guanyar anys i qualitat de vida. La Fundació en va presentar els resultats en el 24è retorn social de La Marató, celebrat a les instal·lacions de TV3 el 29 de juny del 2023.

L'acte, conduït per la periodista Helena Garcia Melero, va comptar amb l'assistència dels 55 equips que van rebre finançament d'aquella Marató i de nombrosos membres de la comunitat científica i de la ciutadania. S'hi van presentar resultats innovadors que inclouen, entre molts d'altres, eines per optimitzar la ingesta d'antibiòtics i per reduir les possibilitats de desenvolupar resistència; mecanismes per prevenir les infeccions vinculades als catèters urinaris, així com avenços en el tractament i pronòstic de la pneumònia, la sèpsia, l'hepatitis A, el VIH o la malaltia de Chagas.

En el transcurs de l'acte, es van fer dues tertúlies en què hi van participar dos dels professionals premiats i dues persones que van tenir infeccions i van donar el seu testimoni a La Marató del 2017.

Sònia Giménez i Josep González, testimonis de La Marató 2017

ALTRES ACTIVITATS

VISITES ALS CENTRES DE RECERCA

El 2023, la Fundació va tornar a posar en marxa el cicle “Visita la recerca de La Marató” després de l’aturada que va provocar l'esclat de la pandèmia l'any 2020. Entre els mesos de març i juny, es van fer 49 visites guiades en 15 centres de recerca de referència arreu del país. Un total de 540 persones van participar en aquesta iniciativa i van poder conèixer de la mà dels investigadors i investigadores els avenços obtinguts en projectes impulsats per La Marató sobre malalties infeccioses, càncer, malalties minoritàries i covid-19. A aquestes excel·lents xifres d’acollida del projecte se sumen les valoracions molt positives que en fan els participants pel que fa a la possibilitat d’entrar als laboratoris i veure en directe la recerca que fan els investigadors gràcies a la solidaritat ciutadana.

Aquests són els 15 centres que van participar-hi en l’edició 2023: el Barcelona Supercomputing Center, l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (institució adscrita al Parc Sanitari Rovira i Virgili), l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Josep Trueta, l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron, l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i l'Institut de Recerca de l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut Guttmann i l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí.

VIU LA MARATÓ

El mateix dia de La Marató, la Fundació du a terme una aposta singular i inspiradora per fer viure intensament –participar i compartir- l'esperit de La Marató a persones anònimes o de diversos col·lectius, entitats, empreses i institucions que, des de fa anys, confien, col·laboren, estimen aquest projecte solidari i s’emocionen amb ell. Per això, al llarg de 7 hores de recorregut, es dona a conèixer La Marató des de dins, des de les bambolines, on compartir l’esforç i l’empatia de les persones que la fan possible.

En aquesta edició, el minibús que portava el grup reduït d’amics de La Marató, 16 persones, es va aturar a les instal·lacions de TV3, de Catràdio, al plató instal·lat al recinte de La Maternitat, va visitar una activitat popular organitzada en el districte de Sants-Montjuïc i va finalitzar el seu recorregut a la Fira de Barcelona, on van poder veure la gran tasca que es du a terme des del voluntariat en les diferents posicions que tenen assignades per a la correcta atenció telefònica de recollida de donatius. D’aquesta manera, el grup va poder evidenciar la realitat que fa possible aquest projecte únic, la mobilització ciutadana que construeix un èxit col·lectiu vertebrat des de la ràdio, la televisió, la plataforma i els mitjans digitals corporatius.

EXPLI.CAT I VERIFI.CAT

Les plataformes EXPLI.CAT I VERIFI.CAT, dedicades a divulgar ciència, difondre informació de qualitat i desmentir notícies falses, es van implicar de manera altruista en La Marató 2023 amb l’elaboració de diferents vídeos sobre problemes de l’àmbit de la salut sexual i reproductiva, com les ITS, l’embaràs, la infertilitat o el càncer d’úter, entre d’altres, que es van difondre a Instagram.

LA FUNDACIÓ PRESENTA LA MARATÓ A EMPRESES I INSTITUCIONS

Un any més, la Fundació va presentar el projecte solidari de La Marató a diferents institucions i empreses, en trobades dels seus professionals o bé com a convidada en congressos o jornades especials. En aquest 2023 destaquen les presentacions fetes a la Unió Catalana d’Hospitals, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, la Societat Catalana de Qualitat Assistencial, Casa Juno, i en la 1a Jornada sobre Filantropia i Mecenatge en l'àmbit científic, organitzada per l'Acadèmia Joven de España, a Madrid.

Presentació del projecte La Marató a Casa Juno

ACORD DE COL·LABORACIÓ AMB ELS EQUIPS DE FUTBOL CATALANS

Un any més, els equips de futbol catalans que juguen les lligues femenina i masculina del primera i segona divisió, van col·laborar amb La Marató de 3Cat lluint el logo del programa solidari en les seves samarretes durant diversos partits del mes de desembre. En aquesta edició, s'hi van sumar els equips del Barça, el Girona, l'Espanyol, el Llevant Les Planes i l'Andorra, que ho va fer per primera vegada.

PREMI EFICÀCIA A LA CAMPANYA DE LA MARATÓ 2022

L'Associació Espanyola d'Anunciants va atorgar el Premi Eficàcia de plata en la categoria d'estratègia més original i disruptiva a la campanya de La Marató 2022, dedicada a la salut cardiovascular.

La peça guanyadora, que duia per títol "Quan el cor s'atura", va ser una aposta innovadora que va sortir dels formats convencionals de la publicitat per impactar sobre l’audiència amb el clar missatge que els accidents cardiovasculars no avisen. Per aconseguir-ho, es va recrear un format de sèrie de ficció en directe i amb públic al plató i, en plena emissió, la protagonista es va desplomar a causa d’un infart, davant l’enorme sorpresa de tothom. La nova sit-com fictícia es va promocionar per tots els mitjans com un format innovador de televisió en directe amb l’objectiu de generar la màxima expectació per al dia de l’estrena, on havia de passar el que ningú esperava: una aturada cardíaca en directe a la televisió.

L’acte de lliurament dels premis Eficàcia va tenir lloc el 26 d’octubre del 2023 al Teatro Real de Madrid.

ACTE D'ENTREGA DEL PREMI NACIONAL DE COMUNICACIÓ CIENTÍFICA

El projecte solidari de La Marató de 3Cat va rebre el Premi Nacional de Comunicació Científica 2022, que atorga el govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). El jurat va valorar l'efectivitat i l'originalitat del format comunicatiu de La Marató com a exemple d'informació científica de qualitat i d'interès general sostingut al llarg de 30 anys que, a més, actua com a eina vertebradora d'una excepcional mobilització ciutadana a favor del mecenatge científic.

L’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació va tenir lloc el 20 de juny del 2023 una cerimònia celebrada al Teatre Nacional de Catalunya.

Crèdits de les fotografies: "Activitats": Gimnastes amb La Marató, Ripoll. "Seus telefòniques i voluntaris" i "Lliurament d'ajudes a la recerca": Espe Pons. "Retorn social de la recerca": Andreu Puig. Resta de fotos: CCMA