Wat is een zorginnovatie?
Innoveren houdt in dat je iets verbetert of vernieuwt. Dat kan een kleine innovatie zijn, denk aan een beweegactiviteit gemaakt van materialen die je op de plank hebt liggen. Tot een groot en kostbaar technologisch middel zoals een zorgrobot. In de gehandicaptenzorg wordt veel geïnnoveerd. Denk aan tilliften, eethulpen, nachtcentrales en dispensers. Maar niet elke verandering is ook daadwerkelijk een innovatie.
Een goede innovatie heeft het doel het werk makkelijker en leuker te maken, niet ingewikkelder.
Belang leertraject
De introductievideo: https://vimeo.com/1010226606/8a887bcb3d
Het bevat praktijkvoorbeelden en succesverhalen die laten zien welke rol innovatie in de zorg kan hebben. Deelnemers worden geprikkeld en leren hoe ze actief kunnen omgaan met veranderingen. Dit leidt ertoe dat ze een zorginnovatie gaan zien als waardevolle toevoeging of mogelijke oplossing van vraagstukken in de dagelijkse zorg.
"Echt ontzettend leuk vormgegeven en werkbaar! Ik word nu al enthousiast om collega's hiermee aan de slag te laten gaan."
Overzicht bouwstenen
Het leertraject bestaat nu uit 8 bouwstenen:
- Introductie
- Boosters
- Zelfscan - De innovatiespiegel
- Reflectieopdracht - De innovatiespiegel
- Game - Welk type veranderaar ben jij? (oorspronkelijk uit leertraject Persoonlijk leiderschap)
- Kijkserie
- Organisatiehandleiding
- Ontwerp je eigen zorginnovatie
De introductie
De introductie bevat basiskennis over onder andere de volgende onderwerpen:
- Wat is zorginnovatie?
- Het belang van zorginnovatie
- De inzet van zorgtechnologie
- Voorbeelden van zorginnovatie
- Het nut van zorginnovatie
- De rol en de vaardigheden van de zorgprofessional
- Kansen en beperkingen bij de inzet van zorginnovatie
- Bronnen om up-to-date te blijven
"Heel sterk en mooi gedaan om een vacature van een innovatie-ambassadeur op te nemen."
Boosters
In deze bouwsteen doorloop je drie boosters met geïllustreerde stripverhalen. De stripverhalen zijn aangedikte scenario’s met absurde zorgtechnologieën die inspelen op veel gehoorde risico’s die bij de inzet van zorgtechnologieën komen kijken. Na ieder stripverhaal volgen enkele vragen die dienen als input voor discussie tussen zorgprofessionals. De drie thema’s van de boosters:
- Behoefte aan nabijheid
- Behoefte aan zelfstandigheid
- Zingeving van de professional
"Het ziet er professioneel uit en de cartoons trekken direct de aandacht. De toegankelijke stijl maakt het makkelijk te begrijpen."
Zelfscan
Dit is een online bouwsteen die bestaat uit een zelfscan met diverse stellingen die zijn onderverdeeld in thema’s:
- Begrip en kennis van zorginnovatie
- Openheid voor zorginnovatie
- Betrekken van stakeholders
- Innovatief denken
- Implementatie van zorginnovatie
De deelnemer kan vervolgens reflecteren op zijn resultaten. Ter verdieping kan de deelnemer samen met collega’s de bijbehorende reflectieopdracht maken.
Reflectieopdracht
Op basis van de uitkomsten uit de zelfscan gaat een deelnemer aan de slag met deze teamopdracht (interactieve pdf). Met de teamopdracht gaat een deelnemer zijn resultaten vergelijken met de uitkomsten van collega’s. De teamopdracht bevat opdrachten en reflectieve vragen die helpen meer inzicht te verkrijgen in de verschillende houdingen en kwaliteiten in het team.
"Heel tof uitgewerkt en leuke opdracht voor teams om mee aan de slag te gaan."
Game
We doen het eigenlijk nooit! Maar…. we hebben het toch gedaan. Een bouwsteen uit een bestaand leertraject koppelen aan een nieuw leertraject. In dit geval is er bewust voor gekozen om de game ‘Welk type veranderaar ben jij?’ uit het leertraject persoonlijk leiderschap toe te voegen aan dit leertraject. Er zit inhoudelijk een ontzettend mooie aansluiting en maakt het aanbod van dit leertraject helemaal compleet.
De kijkserie
In deze kijkserie maak je kennis met Nadine Kole. Zij is begeleider van EMB cliënten en heeft een achtergrond in software engineering. Een unieke combinatie en prachtige inspiratie voor dit leertraject. In haar werk houdt ze zich bezig met cliëntgerichte technologieën die de eigen regie van cliënten versterken. De deelnemer kan deze serie bekijken voor inspiratie.
Organisatiehandleiding
Deze organisatiehandleiding bevat informatie over het gebruik en de implementatie van zorginnovatie. Met als doel om deze te benutten om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Met zorginnovatie gaat niet zomaar een individuele medewerker aan de slag. Het is daarom belangrijk dat er organisatiebreed een visie is of komt op de toepassing van zorginnovatie. Deze handleiding geeft richtlijnen voor een effectieve implementatie en het beheer.
Ontwerp je eigen zorginnovatie
Ontwerp je eigen zorginnovatie
Met dit canvas ga je een eigen ingebracht dilemma/vraagstuk/probleem ontrafelen en suggesties doen voor een oplossingsrichting. Je wordt daarbij gestimuleerd om samenwerkingen aan te gaan met andere professionals, de cliënt en het netwerk van de cliënt. Daarnaast word je ook gestimuleerd om eerst te kijken naar wat er al in huis is en een oplossing zou kunnen bieden.
Dankwoord
We hebben voor de ontwikkeling van dit leertraject intensief samengewerkt met zeer betrokken redactieraadsleden. Speciale dank aan alle betrokkenen die hebben meegewerkt aan de productie van de video’s.
Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND leren in opdracht van de VGN academie.