CUPRINS
- Mesajul Preşedintelui Consiliului de Administraţie
- Mesajul Directorului General
- Consiliul de Administraţie la data de 31 decembrie 2023
- Conducerea Executivă la data de 31 decembrie 2023
- 1. Principalele realizări ale anului 2023
- 2. Activitatea Depozitarului Central în anul 2023
- 2.1. Activitatea de depozitare şi registru
- 2.2. Activitatea de decontare locală, în moneda naţională, a tranzacţiilor înregistrate în sistemul Depozitarului Central
- 2.3. Activitatea de decontare pe Platforma TARGET2-Securities (T2S), în moneda euro, a tranzacţiilor înregistrate în sistemul Depozitarului Central
- 2.4. Operaţiuni desfăşurate prin intermediul interfeţei SWIFT
- 2.5. Managementul riscului asociat operaţiunilor de decontare
- 2.6. Operaţiuni transfrontaliere
- 2.7. Participanţii la sistemul Depozitarul Central
- 2.8 Participanţi compensatori (bănci de decontare)
- 2.9. Alocarea codurilor ISIN, CFI şi FISN pentru instrumente financiare
- 2.10 Cursuri de pregatire
- 2.11 Tehnologia informaţiei
- 3. Principalele coordonate ale activităţii financiare
- 4. Raportul Auditorului Independent
- Lista acţionarilor Depozitarului Central la data de 31.12.2023
- Lista participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi registru care nu deţin calitatea de agent custode, la data de 31.12.2023
- Lista participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi registru care deţin calitatea de agent custode, la data de 31.12.2023
- Lista participanţilor compensatori, la data de 31.12.2023
Mesajul Preşedintelui Consiliului de Administraţie
Stimați parteneri,
Anul 2023 a fost un moment de referință pentru piețele de capital la nivel global și, în special, pentru sfera financiară din România. Evoluțiile economice pozitive și energia excelentă a burselor au impus un ritm alert în zona investițională și au generat productivitate și dinamism în domeniul în care activăm.
Economia globală a marcat, de asemenea, o evoluție pozitivă, în ciuda provocărilor geopolitice existente și factorilor cu potențial destabilizant. Rata inflației la nivel mondial s-a ponderat, reechilibrându-se astfel sistemele economice și financiare afectate în anii precedenți.
România s-a aliniat tendințelor mondiale, economia națională înregistrând progrese semnificative și confirmând previziunile favorabile. Politicile fiscale și monetare au temperat tendințele inflaționiste, iar dezvoltarea economică a urmărit un trend ascendent. Piața de capital românească a avut o performanță peste cea a piețelor din regiune, marcând astfel unul dintre cei mai buni ani ai parcursului său.
Progresul a fost vizibil și cuantificabil pe toate segmentele: de la o creștere importantă a numărului investitorilor activi pe piața de capital, până la dinamica remarcabilă a capitalizării Bursei românești. Mă bucur să pot trece pe lista performanțelor anului 2023 și listarea companiei Hidroelectica – eveniment ce a generat interes mondial și a adus beneficii importante Bursei de Valori București și investitorilor săi, mai ales din punct de vedere al vizibilității și al potențialului de dezvoltare ale acesteia.
Toate aceste performanțe nu ar fi fost posibile fără aportul tuturor participanților și factorilor responsabili din piața de capital, dar mai ales fără sprijinul și încrederea dumneavoastră, pentru care vă mulțumim și care ne determină să evoluăm și să ne dezvoltăm continuu, asigurând astfel la Depozitarul Central o infrastructură post-tranzacționare modernă și eficientă.
Radu HANGA,
Președinte Depozitarul Central
Mesajul Directorului General
Dragi parteneri și colaboratori,
După o perioadă complicată și plină de imprevizibil la nivel geopolitic, social și financiar, anul 2023 a marcat, în activitatea Depozitarului Central, o serie de premiere și de reușite care, dincolo de satisfacția pe care ne-au oferit-o, au setat noi standarde și au relevat potențialul incredibil al echipei din care fac parte.
În contextul efervescenței pieței de capital din România, Depozitarul Central a participat activ la toate evenimentele majore ale anului precedent, susținând cu succes, la nivel de infrastructură, operațiunile de piață derulate. Astfel, am marcat pe 10 iulie 2023 cea mai mare valoare decontată de la înfiinţarea instituţiei, respectiv suma de 5,9 miliarde EUR, ponderea cea mai mare din această valoare fiind reprezentată de tranzacţiile din oferta publică iniţială derulată la BVB cu acţiuni emise de S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A.
Acest eveniment a ilustrat maturitatea pieței de capital autohtone, atât din punct de vedere al potențialului investitional, cât și din perspectiva rezilienței sistemelor de tranzacționare și decontare. Toate instituțiile implicate în aceaste operațiuni – inclusiv Depozitarul Central – au reconfirmat astfel nivelul înalt de performanță și standardele perfect comparabile cu cele din orice altă piață de capital dezvoltată.
Referindu-ne la activitatea Depozitarului Central în contextul cerințelor și rigorilor europene și internaționale, nu pot să nu amintesc premiul pentru cea mai performantă Unitate de Operare Locală (pentru emiterea și administrarea codurilor LEI) privind calitatea datelor și nivelul performant al serviciilor la categoria small-cap, pe care Depozitarul Central România l-a câștigat în 2023, în cadrul Forumului anual GLEIS care a avut loc la Zurich.
De asemenea, am continuat procesul de transformare digitală a Depozitarului Central optimizând anumite procese de decontare și adăugând noi elemente de securitate Platformei Înrolare Investitori, realizând dezvoltări în direcția securității datelor furnizate de utilizatorii care inițiază procese de onboarding pe platformă.
Toate aceste performanțe, ca și recunoașterea lor internațională, nu ar fi fost posibile fără efortul susținut și consecvent al colegilor mei sau fără încrederea și parteneriatul cu dumneavoastră, clienții și colaboratorii Depozitarului Central. Vă mulțumesc, astfel, pentru energia și motivația pe care ne-o furnizați!
Silvia BUICĂNESCU,
Director General, Depozitarul Central
Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central la data de 31 decembrie 2023
Conducerea executivă a Depozitarului Central la data de 31 decembrie 2023
1. Principalele realizări ale anului 2023
1.1. Asigurarea respectării de către Depozitarul Central a cerinţelor de autorizare conform CSDR; Evaluarea şi monitorizarea Depozitarului Central conform CSDR
Depozitarul Central a fost autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în calitate de autoritate competentă, Banca Naţională a României (BNR) şi Banca Centrală Europeană (BCE), în calitate de autorităţi relevante, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 909/2014, privind îmbunătăţirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană şi privind depozitarii centrali de titluri de valoare (CSDR), prin Autorizaţia nr. 176/19.12.2019, fiind înscris în Registrul depozitarilor centrali ţinut de ESMA.
Ca efect al autorizării au devenit deplin aplicabile prevederile CSDR, ale regulamentelor delegate emise în aplicarea acestuia, ale Legii nr. 126/2018 şi ale Regulamentului ASF nr. 10/2017. Dispoziţiile Codului Depozitarului Central, actualizat în conformitate cu cerinţele şi terminologia CSDR, au intrat în vigoare la data de 06.01.2020, fiind ulterior modificate şi completate ori de câte ori noi cerinţe de reglementare au intrat în vigoare.
Ulterior autorizării Depozitarului Central în baza regulamentelor europene, au devenit aplicabile şi prevederile referitoare la evaluarea anuală a activităţii şi conformităţii acestuia cu standardele aplicabile la momentul autorizării. În acest sens, şi pe parcursul anului 2023, ASF în calitate de autoritate competentă, împreună cu BNR şi BCE – autorităţi relevante, au realizat a patra evaluare anuală, corespunzătoare perioadei 1 iulie 2022 – 30 iunie 2023. Acest proces de examinare și evaluare anuală a Depozitarului Central a fost unul complex, având o durată mai mare de 6 luni, care a vizat acordurile, strategiile, procesele, procedurile și mecanismele implementate de Depozitarul Central în vederea verificării modului în care sunt respectate cerințele CSDR și ale regulamentelor delegate. De asemenea, au fost evaluate riscurile la care Depozitarul Central ar putea fi expus, precum și riscurile generate de acesta la adresa funcționării piețelor titlurilor de valoare.
Depozitarul Central a transmis în termen toate documentele solicitate de ASF, BNR și BCE.
La data de 28.03.2024, Depozitarul Central a primit rezultatul evaluării realizate de către autoritatea competentă împreună cu autorităţile relevante, potrivit căruia: „Depozitarul Central și sistemul de decontare RoClear, administrat de către Depozitarul Central, respectă cerințele cheie ale Regulamentului (UE) nr. 909/2014 și ale regulamentelor delegate. Astfel, (...), în perioada evaluată, nu au fost identificate probleme de natură a afecta bună desfășurare a serviciilor oferite de acesta.
În cursul perioadei de examinare, nu au existat modificări substanțiale care să afecteze respectarea de către Depozitarul Central a condițiilor autorizării sale ca depozitar central.”
1.2. Asigurarea respectării de catre Depozitarul Central a cerinţelor Regulamentului BNR nr. 3/2018
Banca Naţională a României evaluează complet, cel puţin o dată la 3 ani, infrastructurile pieţei financiare aflate în sfera sa de competentă, prin prisma cerinţelor Regulamentului BNR nr. 3/2018 privind monitorizarea infrastructurilor pieţei financiare şi a instrumentelor de plată.
Sistemul de compensare şi de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare – RoClear, aflat în proprietatea şi administrarea Depozitarului Central, intră sub incidența prevederilor Regulamentului BNR nr. 3/2018.
În acest sens, ca urmare a solicitării BNR, în trimestrul III 2022, Depozitarul Central a transmis către BNR chestionarul preluat din Metodologia de evaluare în baza PFMI (CPSS – IOSCO, Principles for financial market infrastructures (PFMI) - Disclosure framework and Assessment methodology, December 2012), pus în corespondența cu cerinţele Regulamentului BNR nr. 3/2018).
În luna mai 2023, BNR a transmis Raportul de evaluare a sistemului RoClear din perspectiva Regulamentului nr. 3/2018, constatând că Depozitarul Central îndeplineşte majoritatea criteriilor evaluate. Cu această ocazie au fost formulate câteva recomandări de îmbunătăţire a unor aspecte care vizează guvernanța, completarea reglementărilor Depozitarului Central referitoare la insolvența participanților, implementarea unei proceduri cu privire la criteriile de identificare și evaluare a interdependențelor semnificative dintre participanții direcți și indirecți, precum și completarea documentului Business Continuity Plan and Disaster Recovery Plan (BCP/DRP) cu scenarii de testare care să includă și decontarea tranzacţiilor scadente până la sfârşitul zilei lucrătoare în care are loc perturbarea.
Ca urmare a observaţiilor comunicate de Depozitarul Central, BNR a retransmis în iulie 2023 forma finală a raportului de evaluare cu menţinerea unor recomandări şi cu precizarea termenelor de implementare stabilite de BNR.
Astfel, Depozitarul Central a actualizat şi revizuit documentul BCP/DRP, a completat Centralizatorul funcţiilor şi operaţiunilor critice şi Analiza profilurilor de risc ale centrelor de date, a revizuit şi completat Manualul de management al riscurilor în sensul includerii recomandărilor BNR și, de asemenea, a revizuit Politica Depozitarului Central privind managementul riscurilor.
În plus, a fost elaborată Strategia Depozitarului Central privind rezilienţa cibernetică iar Codul Depozitarului Central a fost revizuit în sensul includerii de prevederi în vederea conformării la recomandările BNR.
Depozitarul Central a comunicat BNR, în luna decembrie, stadiul îndeplinirii tuturor recomandărilor cu termen de implementare 31.12.2023.
1.3. Modificarea sistemului Depozitarului Central ca urmare a schimbărilor realizate pe Platforma T2S – interfața A2A
În luna martie 2023, urmare a implementării proiectului de consolidare a sistemelor T2-T2S, Eurosistemul a înlocuit platforma de decontare TARGET2 cu un nou sistem numit T2.
Astfel, operaţiunile TARGET2 au fost segregate în două componente principale CLM (Central Liquidity Management) - sistem destinat operaţiunilor băncilor centrale şi RTGS (Real Time Gross Settlement) – sistem destinat operaţiunilor clienţilor băncilor centrale. Totodată, noul sistem T2 utilizează comunicarea în format ISO 20022 şi are implementate mai multe îmbunătăţiri printre care şi decontarea multimonedă.
Implementarea proiectului de consolidare a sistemelor T2-T2S, stabilită iniţial pentru luna noiembrie 2022, a fost amânată până în luna martie 2023, când BCE a operaționalizat noul sistem T2.
Pentru pregătirea operaționalizării proiectului de consolidare a sistemelor T2-T2S, Depozitarul Central a încheiat cu BNR un nou “Contract de participare la sistemul de plăţi TARGET-Romania” şi începând cu luna octombrie 2022 a realizat activităţile de configurare a datelor statice pe mediul de producţie (activităţi de pre-migrare).
În contextul noii versiuni a platformei T2S (Release 6.2) operationalizată în luna noiembrie 2023, Depozitarul Central a realizat analiza de impact din care a rezultat că nu sunt necesare modificari în ceea ce privește interfața automată dintre Depozitarul Central și T2S.
1.4. Asigurarea respectării de către Depozitarul Central a cerinţelor de autorizare în calitate de LOU (Local Operation Unit)
După încheierea celui de-a patrulea an de activitate în calitate de LOU, ca urmare a depunerii documentaţiei în conformitate cu cerinţele GLEIF (Global LEI Foundation), în luna martie 2023, Depozitarul Central a primit confirmarea finalizării în bune condiţii a verificării anuale a activităţii de gestionare a codurilor LEI (AAV - Annual Accreditation Verification).
Pe parcursul anului 2023, GLEIF a monitorizat lunar activitatea de gestionare a codurilor LEI desfăşurată de către Depozitarul Central prin intermediul unor indicatori de calitate a datelor şi de încadrare în termenele contractuale (SLA - Service Levels).
În cadrul Forumului anual GLEIS, care a avut loc la data de 15 noiembrie la Zurich, Depozitarul Central din România a primit premiul pentru cea mai performantă Unitate de Operare Locală privind calitatea datelor și nivelul performant al serviciilor la categoria small-cap (până la 5.000 coduri LEI administrate) pentru perioada Iulie 2022 - Iunie 2023.
1.5. Dezvoltarea şi implementarea de noi servicii digitale
Depozitarul Central a continuat procesul de transformare digitală și după lansarea Platformei Înrolare Investitori (august 2022), realizând dezvoltări în direcția securității datelor furnizate de utilizatorii care inițiază procese de onboarding pe platformă.
În acest scop, în cadrul procesului riguros de identificare a persoanelor fizice care accesează platforma pentru deschiderea unui cont de utilizator dar și în situația conectării ulterioare în orice moment la platformă, a fost implementat și mecanismul suplimentar de autentificare - Two Factor Authentication (2FA), prin intermediul codurilor SMS, generate pe numerele de telefon înregistrate de utilizatori în platformă.
Funcționalitățile 2FA pentru accesarea contului de utilizator deschis pe Platforma Înrolare Investitori au fost testate de Depozitarul Central și apoi îmbunătățite de dezvoltatorii platformei, iar operaționalizarea acestora pe mediul de producție a avut loc în luna decembrie 2023.
1.6. Cea mai mare valoare decontată de la înfiinţarea Depozitarului Central
În data de 10 iulie 2023, în sistemul RoClear s-a înregistrat cea mai mare valoare decontată de la înfiinţarea instituţiei, respectiv suma de 29.287.694.634,74 RON (echivalentul a 5,9 miliarde EUR), ponderea cea mai mare din această valoare fiind reprezentată de tranzacţiile din oferta publică iniţială derulată la BVB cu acţiuni emise de S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA si de tranzacţiile de alocare corespondente acestora, încheiate pentru clienţii agenţilor custode.
Depozitarul Central s-a implicat activ în procesul derulării ofertei Hidroelectrica, pentru a facilita decontarea cu succes a tranzacţiilor încheiate în cadrul ofertei.
1.7. Implicarea Depozitarului Central în demersurile BVB legate de implementarea CCP
Depozitarul Central a continuat pe parcursul anului 2023 să se implice în demersurile BVB privind implementarea CCP.RO.
În acest scop, pentru asigurarea condiţiilor de testare în relaţia cu noile versiuni ale sistemelor ReGIS şi SaFIR, Depozitarul Central, în calitate de furnizor de servicii de conexiune la reţeaua SWIFT a CCP.RO, a inițiat înscrierea CCP.RO în CUG -urile ReGIS-XML, SaFIR-MT şi XML, pe mediul de test.
De asemenea, Depozitarul Central a acordat acces pe mediul de test ArenaPT în vederea desfăşurării de teste de către CCP.RO. În plus, Depozitarul Central a prezentat reprezentanţilor CCP.RO funcţionalităţile Arena PT în legătură cu operaţiunile specifice pe care CCP.RO ar putea să le desfăşoare în sistemul Depozitarul Central în calitate de participant.
1.8. Demersuri pentru realizarea conexiunii între Depozitarul Central şi Depozitarul Central Unic din Republica Moldova
În anul 2023 Depozitarul Central a continuat demersurile din anul anterior pentru stabilirea conexiunii cu Depozitarul Central Unic din Moldova, în scopul facilitării listării duale la Bursa de Valori Bucureşti, a emitenţilor tranzacţionaţi la Bursa de Valori a Moldovei. În acest context, Depozitarul Central a susținut întâlnirile și schimbul de informații care să conducă la o abordare corectă și inechivocă a barierelor legale identificate pentru realizarea conexiunii dintre cei doi depozitari.
Ţinând cont de faptul că pentru stabilirea unei conexiuni cu o entitate similară Depozitarul Central trebuie să identifice, să evalueaze, să monitorizeze şi să gestioneze sursele potenţiale de riscuri care decurg din conexiunea respectivă, atât pentru sine cât şi pentru participanţii la sistemul său, acesta s-a implicat în activitățile privind analiza Depozitarului Central Unic pentru evaluarea riscurilor asociate conexiunii cu sistemul Depozitarului Central, în calitate de depozitar investitor.
Distinct de aspectele de ordin juridic identificate, în vederea clarificării unor aspecte de natură operaţională, pe parcursul anului 2023, Depozitarul Central a realizat teste ale functionalităților care ar fi utilizate de Depozitarul Central în aplicaţia Depozitarului Central Unic (TMSX) și a transmis către Depozitarul Central Unic observaţii care au vizat îmbunătățirea anumitor procese.
1.9. Extinderea ariei de prestări servicii de registru pentru unităţi de fond tranzacționabile (ETF) constituite sub legislaţia din Croaţia
Începând cu sfârșitul lunii octombrie 2023, Depozitarul Central îndeplineşte cerințele CSDR în vederea prestării serviciilor de registru pentru unități de fond tranzacționabile, constituite sub legislaţia din Croaţia.
În urma demersurilor realizate în vederea extinderii serviciilor de registru, autoritatea de supraveghere din Croația (HANFA) a confirmat îndeplinirea de către Depozitarul Central a tuturor cerințelor CSDR în vederea prestării serviciilor de registru pentru emitenți aflați sub jurisdicție croată. Ca urmare a acordului primit, Depozitarul Central poate presta servicii de înregistrare iniţială a titlurilor de valoare într-un sistem de înscriere în cont ("serviciu notarial") şi de deschidere şi administrare a conturilor de titluri de valoare la nivelul cel mai înalt ("serviciu de administrare centralizată") şi pentru unităţi emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare tranzacţionabile (ETF) constituite sub legislaţia din Croaţia.
Depozitarul Central prestează servicii de depozitar emitent în conformitate cu dispoziţiile art. 23 din CSDR (serviciu notarial şi serviciul de administrare centralizată) pentru emitenţi de acţiuni având sediul în următoarele state membre ale Uniunii Europene: Olanda, Cipru şi Polonia. Totodată, din 2021, Depozitarul Central prestează serviciile mai sus menţionate şi pentru obligaţiuni constituite sub legislaţia din Polonia.
1.10. Redimensionarea contribuţiilor participanţilor la Fondul de Garantare si introducerea limitelor de decontare
În februarie 2022, Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat propunerea de exceptare a brokerilor din România, care pot efectua şi demonstra în orice moment Depozitarului Central, prevalidarea instrumentelor financiare şi a fondurilor băneşti aferente tranzacţiilor cu decontare netă, de a depune contribuţii variabile la Fondul de Garantare.
Depozitarul Central a identificat soluţia tehnică pentru implementarea principiului aprobat de BNR, a efectuat împreună cu BVB dezvoltările tehnice necesare şi a revizuit în consecinţă dispoziţiile Codului Depozitarului Central.
Ulterior, BNR a avizat modificările şi completările Codului Depozitarului Central elaborate în legătură cu noua metodologie, iar ASF a aprobat - cu amendamente - noile reguli ale Depozitarului Central, acestea urmând a fi aplicabile ulterior implementării dezvoltărilor tehnice necesare.
În luna octombrie 2023 Depozitarul Central a prezentat participanţilor noile funcţionalităţi tehnice implementate la nivelul aplicaţiei Arena Post-Trading, precum şi noile reguli prevăzute în Codul Depozitarului Central şi a pus la dispoziţia participanţilor mediul de test Arena Post-Trading împreună cu scenariile obligatorii de testare şi precizările tehnice aplicabile.
Urmare solicitării Asociaţiei Române a Băncilor şi având în vedere acordul ASF, din decembrie 2023, termenul de punere în producţie a noilor funcţionalităţi privind fondul de garantare şi limitele de decontare a fost amânat până pe data de 31.03.2024.
Pe tot parcursul anului 2023, Depozitarul Central a participat la întâlniri cu reprezentaţi ai BNR, ASF, Asociaţiei Brokerilor, Asociaţiei Române a Băncilor, pe tema noii metodologii privind fondul de garantare şi limitele de decontare care vizează implementarea principiului aprobat de Consiliul de Administraţie al BNR în februarie 2022.
1.11. Implementarea Standardelor AMI-SeCo privind evenimentele corporative
Depozitarul Central a desfășurat activități aferente implementării Standardelor AMI-SeCo care au ca obiectiv armonizarea proceselor post-tranzacționare în ceea ce privește managementul deținerilor de instrumente financiare și administrarea garanțiilor.
În martie 2023 Depozitarului Central a transmis spre consultare în cadrul grupului de lucru RO-NMPG mesajele ISO 20022 aplicabile instrumentelor cu venit fix, configurate pentru evenimentele corporative procesate în prezent de Depozitarul Central în calitate de depozitar emitent. Cerințele de dezvoltare pentru mesajele menționate anterior au fost transmise către dezvoltator – Bursa de Valori București.
Având în vedere exercițiul bianual de evaluare a nivelului de implementare a standardelor în piețele din Europa, realizat sub coordonarea BCE, Depozitarul Central a completat și transmis chestionarul prin care se monitorizează gradul de implementare a standardelor AMI-SeCo, în lunile martie și noiembrie 2023.
1.12. Proiectul BNR/ASF asociat Bail-in
În contextul Legii nr. 312/2015 prin care este stabilit cadrul legal privind rezoluţia instituţiilor de credit, BNR, în calitate de autoritate de rezoluţie pentru instituţiile de credit, şi ASF au iniţiat un proiect pentru a stabili un cadru comun referitor la măsurile adoptate pentru operaţionalizarea recapitalizării interne (“bail-in”) în cazul unei instituţii de credit care are calitatea de emitent listat la BVB.
Astfel, începând cu anul 2022, Depozitarul Central a participat activ în cadrul grupului de lucru constituit împreună cu reprezentanţi ai ASF, BNR şi BVB. În luna august 2023, entităţile implicate au aprobat Acordul privind cadrul de cooperare şi schimbul de informaţii pentru implementarea unor măsuri dispuse de BNR în calitate de autoritate de rezoluţie, care stabileşte activităţile ce urmează să fie desfășurate de către fiecare entitate în cazul diverselor scenarii luate în considerare.
1.13. Îmbunătăţirea unor procese tehnice la nivelul aplicaţiilor utilizate de Depozitarul Central
În cursul anului 2023, Depozitarul Central împreună cu BVB au realizat dezvoltările necesare pentru implementarea comunicării automate A2A (Aplication to Aplication) în relaţia cu entitatea prin care Depozitarul Central desfăşoară operaţiunile transfrontaliere - Clearstream Banking S.A. Luxembourg (CBL), prin intermediul sistemului SWIFT, în format ISO 15022.
În acest context, în cadrul sistemului Arena Post-Trading a fost dezvoltată o nouă interfaţă de instructare pentru operaţiunile de decontare transfrontalieră.
Comunicarea A2A cu CBL asigură fluidizarea operaţională între Depozitarul Central şi alţi depozitari centrali în sensul transmiterii automate a instrucţiunilor de decontare transfrontalieră ale participanţilor Depozitarului Central către sistemul Clearstream Banking S.A. Luxembourg. Conexiunea nu mai necesită intervenţia unui operator al Depozitarului Central, ci permite recepţionarea automată a mesajelor de status cu privire la instrucţiunile de decontare transfrontalieră şi replicarea imediată a acestora în sistemul Depozitarului Central.
Funcţionalităţile tehnice ale comunicării prin intermediul acestei noi interfeţe au devenit operaţionale începând cu luna ianuarie 2024.
1.14. Noua versiune a sistemului ReGIS
Ca urmare a programului de modernizare din cadrul BNR, sistemul național de transfer de fonduri cu decontare pe bază brută în timp real pentru plăți în lei - ReGIS a realizat un upgrade la începutul lunii februarie 2024. Printre noile funcţionalităţi ale acestei versiuni (RTGSv4) se numără: utilizarea mesageriei SWIFT XML, în formatul ISO 20022, sporirea eficienţei și vitezei de procesare, precum și modernizarea facilităţilor de administrare a lichidităţii.
În scopul asigurării continuităţii operaţiunilor Depozitarului Central, în calitate de participant la sistemul ReGIS, în contextul schimbărilor realizate de BNR, Depozitarul Central a realizat subscrierile la noul CUG ReGIS-XML şi începând cu luna noiembrie 2023 a participat la testele de conectivitate şi testele operaţionale organizate de BNR.
1.15. Activităţi de comunicare şi promovare
Pe parcursul anului 2023, Depozitarul Central a participat în calitate de partener la evenimente importante ale comunității financiare, precum Forumul investitorilor, organizat de ziarul Bursa, Forumul Pieței de Capital ediția a VI-a, organizat de Financial Intelligence, Gala Ziarul Bursa, Gala Financial Intelligence Awards, evenimentul Profit News TV “Maratonul de educație financiară”.
Depozitarul Central s-a alăturat inițiativelor educaționale ale Autorității de Supraveghere Financiară și a oferit gratuit serviciul de înregistrare a codului IBAN utilizat pentru efectuarea plăților de dividende prin virament bancar în săptămâna 16 - 21 octombrie 2023, în cadrul evenimentului Săptămâna Mondială a Investitorului – “World Investor Week” (WIW).
De asemenea, Depozitarul Central a acordat ample interviuri iar comunicatele societății cu privire la activitatea desfășurată și serviciile oferite au fost preluate în media de specialitate (interviuri in suplimentul Piata de Capita al revistei Piața Financiară editia iulie-august 2023 “Depozitarul Central ofera participanților la piață servicii financiare de nivel european”.
Totodată, Depozitarul Central a avut întâlniri și teleconferințe cu reprezentanți ai unor instituții financiare,depozitarilor centrali, custozilor globali, clienți ai custozilor locali (Raiffeisen Bank International, BNP Paribas Northern Trust, HSBC, Clearstream Banking Luxembourg) în cadrul procesului anual de due diligence desfășurat de aceștia pe piața din România.
1.16. Cooperarea internaţională
Pentru armonizarea propriei activităţi cu noile tendinţe de reglementare europene, Depozitarul Central a continuat colaborarea cu Asociaţia Europeană a Depozitarilor Centrali (ECSDA). Prin intermediul Grupului de lucru pentru Politici Publice (Public Policy Working Group WG2), al Grupului de lucru pentru decontare (Settlement Working Group WG3), al Grupului de lucru pentru managementul riscului (Risk Management Working Group RMWG), al Grupului de lucru pentru conformitate (Compliance Working Group) precum şi al Consiliului de Administraţie al ECSDA, Depozitarul Central s-a implicat activ şi în cursul anului 2023 în proiectele aflate în analiza ECSDA si care au impact asupra activitatii depozitarilor centrali, prin intermediul întâlnirilor organizate prin mijloace de comunicare la distanţă.
Dezvoltarea cooperării internaţionale a fost susţinută de asemenea prin activitatea Depozitarului Central desfăşurată în calitate de membru al ANNA (Association of National Numbering Agencies) - ca agenţie naţională de numerotare precum prin activitatea desfăşurată în calitate de membru al ISSA (International Securities Services Association).
Și în cursul anului 2023, Depozitarul Central a fost reprezentat în cadrul a două grupuri de lucru ale ISSA - Internaţional Securities Services Association, respectiv Recovery and Resolution Working Group şi Domestic CSD Working Group participând la teleconferinţele organizate de fiecare grup şi la redactarea recomandărilor privind bunele practici aplicabile în domeniile de activitate supuse analizei acestora.
2. Activitatea Depozitarului Central in anul 2023
2.1. Activitatea de depozitare şi registru
2.1.1. Emitenţi
În cursul anului 2023 au fost admise în sistemul Depozitarului Central 90 emisiuni noi pentru un număr de 28 emitenţi (33 emisiuni produse structurate, 6 emisiuni obligaţiuni corporative, 1 emisiune obligatiuni municipale, 2 emisiuni de acţiuni, 20 emisiuni de titluri de stat, 1 emisiune unitati de fond si 27 emisiuni de drepturi de preferinţă/alocare). La sfârşitul anului 2023, Depozitarul Central gestiona registrele deţinătorilor pentru un număr de 406 emitenţi ale căror instrumente financiare erau tranzacţionate pe piaţa reglementată şi pe sistemul multilateral de tranzacționare administrate de Bursa de Valori Bucureşti şi 367 societăţi de tip închis.
În cursul anului 2023 s-au realizat 102 operaţiuni de retragere din baza de date a Depozitarului Central pentru emisiuni de instrumente financiare active.
2.1.2. Deţineri de instrumente financiare
Valoarea totală a deţinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent precum şi a instrumentelor financiare pentru care instituţia este depozitar investitor, înregistrată la sfârşitul anului 2023, a fost de 265,67 miliarde RON (53,41 miliarde EUR) în creștere cu 50,15% faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul anului 2022.
În ceea ce priveşte valoarea totală a deţinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent, în cuantum de 264.865,30 milioane lei, structurată pe tipuri de instrumente financiare, comparativ cu 2022, se prezintă astfel:
- 235.209,39 milioane RON – acţiuni comune (+52,6%)
- 2.469,81 milioane RON – obligaţiuni municipale (+20,3%)
- 2.469,81 milioane RON – obligaţiuni municipale (+20,3%)
- 9.660,04 milioane RON – obligaţiuni corporative (+24%)
- 16.827,14 milioane RON – titluri de stat (+41,8%)
- 56,71 milioane RON – unităţi de fond (-5,7%)
- 72,03 milioane RON – acţiuni preferenţiale
- 184,06 milioane RON – unităţi de fond ETFs (+155,2%)
- 341,21 milioane RON – produse structurate (-1,8%)
- 44,92 milioane RON – drepturi de preferinţă şi de alocare (-19,4%)
Valoarea totală a deţinerilor investitorilor nerezidenţi a avut în 2023 o pondere de 24% din valoarea deţinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent şi a însumat 62,94 miliarde RON.
Valoarea totală a deţinerilor investitorilor rezidenţi a însumat 201,91 miliarde RON în 2023, având o pondere de 76% din total.
Un clasament al primelor ţări ca pondere a deţinerilor nerezidenţilor în total deţineri, indică Austria pe primul loc cu 18,60 miliarde RON, urmată de Marea Britanie cu 7,78 miliarde RON și Franța cu 7,62 miliarde RON, Clasamentul continuă cu Olanda cu 6,43 miliarde RON şi Statele Unite ale Americii cu 5,66 miliarde RON. Celelate state, cu ponderi mai mici de 5%, au însumat 16,82 miliarde RON.
Ponderea valorii deţinerilor investitorilor nerezidenţi pe ţări (31.12.2023)
La sfârşitul anului 2023, Depozitarul Central avea în evidenţă un număr total de 8.403.112 deţinători de instrumente financiare, dintre care 8.396.464 rezidenţi şi 6.648 nerezidenţi.
Din totalul numărului deţinătorilor, 8.397.027 erau persoane fizice iar restul persoane juridice (6.085).
În ceea ce priveşte deţinătorii rezidenţi, 8.391.095 erau persoane fizice şi 5.369 persoane juridice, iar deţinătorii nerezidenţi erau 5.932 persoane fizice şi 716 persoane juridice.
Cei mai mulţi deţinători nerezidenţi, din cele 94 de state prezente pe piaţa de capital din România, provin din Germania (1.310), Statele Unite ale Americii (833), Canada (640), Ungaria (478), Grecia (424), Italia (414), Franţa (293), Austria (268), Marea Britanie (213) şi Elvetia (153), restul de 1.622 deţinători provenind din alte state.
Pondere ca număr deţinători nerezidenţi pe ţări (31.12.2023)
Valoarea totală a deţinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor, înregistrate la sfârşitul anului 2023, se prezintă astfel:
- 767,23 milioane RON ( 154,21 milioane EUR) – acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, drepturi, certificate de depozit şi produse structurate;
- 41, 86 milioane RON (8, 41 milioane EUR) – titluri de stat.
Pe parcursul anului 2023, Depozitarul Central a gestionat un număr total de 169.310.361.729 instrumente financiare, inclusiv cele pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor.
2.1.3. Operaţiuni de registru
Numărul total de transferuri directe de instrumente financiare, realizate în perioada ianuarie - decembrie 2023, a fost de 27.066. În aceeaşi perioadă, au fost eliberate 10.195 extrase de cont, 17.393 sumare de cont, 1.916 istorice de cont şi s-au efectuat 6.988 modificări de date de identificare ale deţinătorilor de instrumente financiare.
În anul 2023, Depozitarul Central a înregistrat un număr de 2.622 operaţiuni de restricţionare a conturilor de instrumente financiare, 29 operaţiuni de înscriere de garanţii, 1.513 operaţiuni de ridicare a restricţiilor instituite asupra conturilor de instrumente financiare şi 27 operaţiuni de radiere a garanţiilor înregistrate.
Pe parcursul anului 2023, prin intermediul conexiunii cu sistemul SaFIR, administrat de Banca Naţională a României, nu au fost efectuate transferuri cu titluri de stat, având la bază principiul livrare fără plată (FoP), fără schimbarea proprietăţii.
În intervalul ianuarie – decembrie 2023, Depozitarul Central a realizat un număr de 4.298 operaţiuni de consolidare a registrelor deţinătorilor de instrumente financiare.
În aceeaşi perioadă, Depozitarul Central a înregistrat un număr total de 826 (398 standardizate si 428 nestandardizate) rezultate din evenimentele corporative ale emitenţilor pentru care Depozitarul Central este depozitar al emitentului (43 modificări de capital social, 665 distribuiri de dividende şi alte sume de bani, 32 răscumpărări de produse structurate şi 86 alte tipuri de evenimente corporative).
În ceea ce priveşte evenimentele corporative cu rezultate în bani, în 2023 au fost procesate 487 distribuiri de dividende şi 178 plăţi de cupon pentru instrumente cu venit fix, pentru un număr de 196 societăţi emitente pentru care Depozitarul Central este depozitar al emitentului, cuantumul total al acestora ajungând la suma de aproximativ 23,57 miliarde RON. Din această valoare, prin intermediul sistemului T2S au fost distribuite sume în cuantum de 377.750.396,90 EUR.
În scopul menţinerii unei accesibilităţi ridicate pentru deţinătorii de instrumente financiare, serviciul de eliberare a extraselor de cont a continuat să fie realizat prin intermediul poștei si poștei electronice, direct la Depozitarul Central, dar şi prin intermediul participanţilor la sistemul RoClear (societăţi de servicii de investiţii financiare, bănci şi agenţi custode), pe bază de semnătură electronică.
De asemenea, pentru optimizarea serviciilor oferite şi întâmpinarea nevoilor deţinătorilor de instrumente financiare, Depozitarul Central a continuat şi în anul 2023 parteneriatul cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România în baza căruia, notarii publici au posibilitatea să obţină sumare de cont care atestă toate deţinerile de instrumente financiare ale persoanelor decedate, evidenţiate în conturile individuale administrate de către Depozitarul Central. Aceste documente sunt necesare la dezbaterea succesiunilor, pentru includerea în masa succesorală a instrumentelor financiare evidenţiate în conturile titularilor decedaţi. Astfel, persoanele care deţin calitatea de moştenitor sunt scutite de efectuarea unor demersuri suplimentare pentru a intra în posesia tuturor documentelor necesare dezbaterii succesiunii, respectiv pentru includerea în masa succesorală alături de celelalte titluri de proprietate şi a instrumentelor financiare deţinute de defunct. În cursul anului 2023 au fost eliberate în acest mod 12.656 sumare de cont.
Depozitarul Central a continuat în anul 2023 să îşi îndeplinească obligaţia legală de furnizare a informaţiilor către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – potrivit protocolului încheiat în anul 2019 - şi a acordat acces persoanelor desemnate de ANAF la sistemul Depozitarului Central pentru obţinerea de sumare de cont. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, a fost eliberat în acest mod un număr de 2.887 sumare de cont privind deținătorii de instrumente financiare înregistrați în sistemul Depozitarului Central.
În anul 2023 Depozitarul Central a emis 348 coduri LEI şi a reînnoit 1.397 coduri LEI. De asemenea, 61 coduri LEI au fost transferate de la alte Unităţi de Operare Locale și un numar de 5 coduri LEI au fost transferate la alte Unităţi de Operare Locale. La data de 31 decembrie 2023 Depozitarul Central administra 2.345 coduri LEI.
Număr de coduri LEI reînnoite - 2023
Număr de noi coduri LEI emise - 2023
2.1.4. Activităţi efectuate în regim gratuit pentru autorităţi şi instituţii ale statului
În anul 2023 Depozitarul Central a răspuns unui număr de 1.944 solicitări, după cum urmează:
- adrese către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – 1.267;
- adrese către executori judecătoreşti – 206;
- adrese către poliţie/instanţe de judecată – 197;
- adrese către Agenţia Naţională de Integritate – 98;
- adrese către Autoritatea de Supraveghere Financiară – 90;
- adrese către notari publici – 86.
2.1.5. Activităţi efectuate în regim gratuit pentru deţinătorii de instrumente financiare
În perioada 16 - 20 octombrie 2023, în cadrul evenimentului “World Investor Week 2023” în România, deţinătorii de instrumente financiare (26 persoane) şi-au înregistrat gratuit în baza de date a Depozitarului Central codul IBAN utilizat pentru efectuarea plăţilor asociate evenimentelor corporative prin virament bancar.
2.2. Activitatea de decontare locală, în moneda naţională, a tranzacţiilor înregistrate în sistemul Depozitarului Central
a) Decontarea pe bază netă
În anul 2023, numărul total al tranzacţiilor decontate pe bază netă a fost de 1.949.776, înregistrându-se o creştere cu 16,94% a acestui indicator faţă de anul 2022. Dintre acestea, 1.922.197 de tranzacţii au fost încheiate în locuri de tranzacţionare, 27.578 au fost tranzacţii de alocare si o tranzacție efectuată ca masură de management al riscului. Un maxim al acestora l-a reprezentat luna iulie, perioada în care au fost înregistrate 272.494 tranzacţii decontate, la polul opus situându-se luna aprilie, cu un volum de 96.160 tranzacţii decontate.
Numărul tranzacţiilor decontate pe bază netă - 2023
Din numărul total al tranzacţiilor decontate, 1.738.945 au fost tranzacţii cu acţiuni, drepturi şi unităţi de fond, iar restul cu produse structurate şi instrumente financiare cu venit fix, inclusiv titluri de stat.
În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor decontate pe bază netă, suma totală pentru anul 2023 s-a ridicat la 67.281.350 mii RON, în creştere cu cca 75,84% faţă de anul 2022, o ponderea semnificativa fiind detinuta de tranzacţiile încheiate la BVB în cadrul ofertei publice initiale cu acţiuni Hidroelectrica şi tranzacţiile corespondente de alocare pe conturile clienţilor agenţilor custode. Media lunară a valorii tranzacţiilor decontate a fost de aproximativ 5,61 miliarde RON (5.606.779 mii RON), cea mai mare valoare decontată fiind înregistrată în luna iulie, respectiv 32.681.132 mii RON.
Valoarea tranzacţiilor decontate pe bază netă (mii RON) - 2023
Valoarea totală a tranzacţiilor decontate după compensare s-a ridicat la 10.664.765 mii RON pe parcursul întregului an, în creştere cu 45,18% faţă de anul 2022, media lunară fiind de 888.730 mii RON. Pe tot parcursul anului 2023, gradul de compensare a avut o medie de 82,30%, valori mai ridicate consemnându-se în lunile iunie (86,69%), iulie (86,94%) și septembrie (87,27%).
Repartizarea valorii tranzacţiilor decontate în funcţie de tipul de instrumente financiare care au constituit obiectul respectivelor tranzacţii este următoarea: acţiunile (inclusiv drepturi si unităţi de fond) au reprezentat 87,47%, instrumentele cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat) au reprezentat 11,62% şi produsele structurate 0,91% din total.
În anul 2023, valoarea decontată a tranzacţiilor cu acţiuni (inclusiv drepturi și unităţi de fond) a fost 58.852.856 mii RON, cea a tranzacţiilor cu instrumente cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat) a fost 7.815.061 mii RON, iar valoarea decontată a tranzacţiilor cu produse structurate a fost 613.434 mii RON.
În ceea ce priveşte tranzacţiile cu acţiuni (inclusiv drepturi si unităţi de fond), în luna iulie s-a înregistrat cea mai mare valoare decontată, respectiv 32.602.461 mii RON. În cazul tranzacţiilor cu instrumente cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat), în luna decembrie s-a înregistrat cea mai mare valoare decontată, respectiv 2.970.963 mii RON. Pentru tranzacţiile cu produse structurate, luna octombrie a fost semnificativă, înregistrându-se o valoare decontată de 90.989 mii RON.
Valoarea lunară decontată pe bază netă (mii RON) pe tip de instrument financiar - 2023
Pe tot parcursul anului 2023, gradul de compensare a avut o medie de 82,30%, valori mai ridicate consemnând lunile iunie (86,69%), iulie (86,94%) şi septembrie (87,27%).
Gradul de compensare (%) - 2023
b) Decontarea pe bază brută
În anul 2023, numărul total al tranzacţiilor decontate pe bază brută a fost de 4.916. Dintre acestea, 3.863 tranzacţii au fost de tip turnaround şi 1.053 de tranzacţii au fost încheiate în afara locurilor de tranzacţionare, altele decât cele de tip turnaround, inclusiv tranzacţii efectuate ca măsură de management al riscului.
Numărul tranzacţiilor decontate pe baza brută - 2023
Valoarea totală a tranzacţiilor decontate pe bază brută a fost de 7.889.383 mii RON. Dintre acestea, 6.661.009 mii RON a reprezentat valoarea decontată a tranzacţiilor de tip turnaround şi 1.228.374 mii RON a reprezentat valoarea tranzacţiilor încheiate în afara locurilor de tranzacţionare, altele decât cele de tip turnaround, inclusiv tranzacţii efectuate ca măsură de management al riscului.
Valoarea tranzacţiilor decontate pe baza brută (mii RON) - 2023
2.3. Activitatea de decontare pe Platforma TARGET2-Securities (T2S), în moneda euro, a tranzacţiilor înregistrate în sistemul Depozitarului Central
La finalul anului 2023 Depozitarul Central are înregistrate în Platformă T2S un număr de 29 emisiuni de obligaţiuni corporative şi titluri de stat. În perioada 01.01 -31.12.2023 au fost admise 9 emisiuni de instrumente financiare (1 emisiune obligaţiuni corporative şi 8 emisiuni titluri de stat) şi au fost retrase 6 emisiuni de instrumente financiare (1 emisiune obligaţiuni şi 5 emisiuni titluri de stat).
Pe parcursul anului 2023 au fost procesate 83 evenimente corporative din care 78 evenimente reprezintă plată de cupon (INTR) şi 5 evenimente reprezintă răscumpărarea principalului (REDM).
În anul 2023 au fost decontate pe bază brută pe Platforma T2S, 57.175 de tranzacţii cu instrumente cu venit fix denominate în euro, respectiv obligaţiuni corporative şi titluri de stat, în creştere cu 110% faţă de anul 2022. Dintre acestea, 56.850 tranzacţii au fost încheiate în locuri de tranzacţionare, 322 au fost tranzacţii de alocare şi 3 tranzacţii au fost încheiate în afara locurilor de tranzacţionare.
Valoarea totală a tranzacţiilor decontate pe Platforma T2S în 2023 a fost de 1.567.467,29 mii EUR – în crestere cu cca 116% faţă de anul 2022, din care valoarea decontată a tranzacţiilor încheiate în locuri de tranzacţionare a fost 1.480.620,99 mii EUR, cea a tranzacţiilor de alocare a fost 86.503,29 mii EUR, iar valoarea decontată a tranzacţiilor încheiate în afara locurilor de tranzacţionare a fost 343,01 mii EUR.
Numărul tranzacţiilor decontate pe platforma T2S 2023
Valoarea tranzacţiilor decontate pe platforma T2S (mii EUR) 2023
2.4. Operaţiuni desfăşurate prin intermediul interfeţei SWIFT
În ceea ce priveşte comunicarea prin intermediul reţelei SWIFT, în 2023 Depozitarul Central a transmis 320.357 mesaje. Dintre acestea, 133.305 mesaje au fost în relaţia cu Platforma T2S şi 187.052 mesaje au fost în relaţia cu participanţii şi alte entităţi.
Comunicarea cu Platforma T2S se realizează în format ISO 20022 şi are ca scop realizarea operaţiunilor de decontare şi reconciliere cu sistemul T2S precum şi replicarea acestora în sistemul local. În plus, pe parcursul anului 2023, Depozitarul Central a primit de la T2S un număr de 569.994 mesaje.
Comunicarea SWIFT în relaţia cu participanţii şi alte entităţi se realizează în format ISO 15022 (184.783 mesaje transmise) şi în format ISO 20022 (2.269 mesaje transmise). Mesajele generate de Depozitarul Central au fost asociate rapoartelor de portofoliu de instrumente financiare, rapoartelor cu tranzacţiile decontate, rapoartelor de penalităţi pentru cazurile de neexecutare a decontării, mesajelor de informare asupra stării instrucţiunilor de decontare aferente unor operaţiuni de transfer cu și fără plată, solicitărilor de raportare a deţinătorilor de instrumente financiare, mesajelor referitoare la procesarea raportărilor recepţionate, raportărilor Depozitarului Central în calitate de depozitar investitor în legătură cu deţinătorii de instrumente financiare, informărilor cu privire la adunările generale ale acţionarilor precum şi în legătură cu procesarea evenimentelor corporative.
2.5. Managementul riscului asociat operaţiunilor de decontare
În perioada analizată, decontarea tuturor tranzacţiilor a fost finalizată cu succes şi la timp, nefiind înregistrate situaţii de amânare a decontării sau de anulare a ordinelor de transfer asociate tranzacţiilor înregistrate în sistemul Depozitarului Central, ca urmare a neasigurării de către participanţi a instrumentelor financiare sau a fondurilor băneşti necesare decontării tranzacţiilor la data preconizată a decontării acestora.
Nivelul resurselor financiare constituite în favoarea Depozitarului Central de către participanţii la sistemul Depozitarului Central sub forma de contribuţii la Fondul de Garantare şi Marje în scopul asigurării bunei funcţionări a mecanismului de decontare pe bază netă a tranzacţiilor încheiate în locuri de tranzacţionare, precum şi a tranzacţiilor de alocare înregistrate în sistemul Depozitarului Central, s-a situat la sfârşitul anului 2023, la valoarea totală de aproximativ 3,3 mil. RON.
2.6. Operaţiuni transfrontaliere
Numărul de emisiuni de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor
Numărul de emisiuni de instrumente financiare mai sus menţionate, înregistrat în sistemul Depozitarului Central la data de 31.12.2023, a fost de 947, acestea fiind clasificate după cum urmează: 586 emisiuni de acţiuni, 31 emisiuni de obligaţiuni, 2 emisiuni de drepturi, 214 emisiuni de produse structurate, 57 emisiuni de certificate de depozit şi 57 emisiuni de unităţi de fond.
Numărul de operaţiuni de decontare transfrontalieră
Au fost realizate 1.182 de operaţiuni transfrontaliere fără schimbarea proprietăţii având la bază principiul livrare fără plată (FoP) cu depozitarii din Austria, Belgia, Canada, Luxembourg, Marea Britanie, Germania, Olanda si SUA pentru instrumente financiare de tipul acţiunilor, obligatiunilor, certificatelor de depozit, unităţilor de fond şi produselor structurate.
De asemenea, s-au efectuat 1.003 de operaţiuni transfrontaliere având la bază principiul livrare contra plată (DvP) pentru instrumente financiare de tipul acţiunilor, drepturilor, produselor structurate, certificatelor de depozit şi unităţilor de fond prin intermediul legăturilor transfrontaliere cu depozitarii din Austria, Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA şi Suedia, valoarea totală a acestora fiind de 204.288.941,79 RON (41.060.627,86 EUR).
Servicii aferente evenimentelor corporative transfrontaliere
Depozitarul Central a operat 531 evenimente corporative aferente emisiunilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor, respectiv:
- 439 distribuiri de dividende în bani corespunzătoare exerciţiilor financiare 2022 şi 2023 desfăşurate de către emitenţi străini înregistraţi în 13 ţări (Austria, Canada, Cehia, Franţa, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Spania, Polonia, Statele Unite ale Americii, Suedia), pentru care valoarea dividendelor a fost încasată în 6 valute (CAD, CZK, GBP, EUR, PLN, USD). Valoarea totală a dividendelor (inclusiv dividendele cu opţiuni) încasate în cursul anului 2023 prin intermediul Depozitarului Central este de 8.206.584,13 RON (1.649.465,18 EUR) aferentă unui număr total de 2.394.985 instrumente financiare;
- 22 evenimente corporative de tipul răscumpărare anticipată aferente unor produse structurate si obligatiuni desfășurate de către emitenți inregistrați în Austria având o valoare totală de 398.973,40 RON (80.190,82EUR) şi fiind aferente unui număr total de 225.324 instrumente financiare;
- 27 evenimente corporative de tipul maturitate aferente unor produse structurate având o valoare totală de 1.491,583.76 RON (299.797,75EUR) şi fiind aferente unui număr total de 6.827.256 instrumente financiare;
- 21 distribuţii de dividende cu opţiuni cu rezultat în instrumente financiare derulate de către emitenţi din Marea Britanie, Olanda si Statele Unite ale Americii pentru care s-au efectuat operaţiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare;
- 11 evenimente de tip consolidare derulate de emitenţi înregistraţi în Canada, Elvetia, Germania și Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operaţiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participanţilor Depozitarului Central;
- 5 operaţiuni de fuziune derulate de emitenţi înregistraţi în Canada, Elvetia și Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operaţiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participanţilor Depozitarului Central;
- 1 operaţiune de conversie a certificatelor de depozit în acţiuni suport emise de Fondul Proprietatea SA;
- 1 eveniment de majorare de capital derulat de către un emitent înregistrat în Germania pentru care au fost efectuate operaţiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participanţilor Depozitarului Central;
- 1 eveniment corporativ de tip divizare derulat de către un emitent înregistrat în Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operaţiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participanţilor Depozitarului Central;
- 3 evenimente corporative de tip oferta de schimb derulate de emitenţi înregistraţi în Canada, Germania și Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operaţiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participanţilor Depozitarului Central.
2.7. Participanţii la sistemul Depozitarului Central
La sfârşitul anului 2023 erau înregistraţi 35 de participanţi la sistemul Depozitarului Central, dintre care 27 de participanţi de natura intermediarilor, 7 agenţi custode şi un participant de natura depozitarilor centrali.
În cursul anului 2023 a fost acordat acces la sistemul Depozitarului Central unei societăți de servicii de investiții financiare și a fost retrasă calitatea pentru un participant la sistemul Depozitarului Central.
2.8. Participanţi compensatori (bănci de decontare)
În cursul anului 2023, Depozitarul Central nu a acordat și nu a retras dreptul de a participa la sistemul Depozitarul Central, în calitate de participant compensator, pentru nicio instituție de credit.
La sfârşitul anului 2023, 11 instituţii de credit deţineau calitatea de participant compensator în sistemul Depozitarului Central.
2.9. Alocarea codurilor ISIN, CFI şi FISN pentru instrumente financiare
Depozitarul Central a alocat coduri ISIN, CFI şi FISN pentru 128 de emisiuni de instrumente financiare, acestea fiind repartizate pe tipuri de instrumente financiare după cum urmează:
2.10. Cursuri de pregătire
În cursul anului 2023 Depozitarul Central a organizat sesiuni de pregătire de specialitate şi a acordat acces la sistemul RoClear persoanelor angajate în cadrul societăţilor de servicii de investiţii financiare şi instituţiilor de credit, cu respectarea dispoziţiilor privind cerinţele de segregare operaţională impuse participanţilor în ceea ce priveşte desfăşurarea de operaţiuni în sistemul Depozitarului Central.
Astfel, la data de 31.12.2023, în evidenţele Depozitarului Central erau înregistraţi 129 de agenţi autorizaţi să acceseze sistemul RoClear, 45 de operatori participanţi pentru eliberarea extraselor de cont şi 69 de persoane cu atribuţii în ceea ce priveşte activitatea de reconciliere zilnică.
2.11. Tehnologia informaţiei
Sistemul RoClear al Depozitarului Central a funcţionat la parametri maximi de securitate, fiabilitate şi disponibilitate pe toată perioada anului 2023.
Depozitarul Central are certificare tehnică din partea Băncii Naţionale a României până în anul 2024 în calitate de participant conectat direct la sistemele ReGIS şi SaFIR.
Potrivit prevederilor Normei A.S.F nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate şi/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (care a înlocuit Norma A.S.F nr. 6/2015), Depozitarul Central se încadrează în categoria entităţilor de “risc major”. Ca urmare, în conformitate cu cerinţele prevăzute de această normă, Depozitarul Central are obligaţia de a audita extern, cu periodicitate anuală, sistemul informatic utilizat.
În considerarea termenului de realizare a auditului IT şi de transmitere a raportului auditorului IT către A.S.F (30 iunie a anului curent pentru anul anterior auditat) astfel cum este prevăzut de Norma A.S.F nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate şi/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, misiunea de audit IT pentru anul 2022 s-a desfăşurat în perioada 30 Martie 2023 – 5 Mai 2023 şi s-a finalizat cu concluzia că „sistemele informatice ale Companiei îndeplinesc, în toate aspectele semnificative, cerinţele din Norma 4/2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară”. Raportul de audit IT a fost transmis către A.S.F. cu respectarea termenelor de raportare.
Auditul IT extern independent pentru conformitatea cu Norma A.S.F nr. 4/2018, aferent anului 2023, se va desfăşura în semestrul I 2024 de catre Delloite Audit SRL.
Pentru asigurarea unei bune funcţionări în situaţii deosebite, inclusiv în caz de dezastru, Depozitarul Central a actualizat semestrial şi a testat Planul Depozitarului Central privind asigurarea continuitatii activitatilor și de recuperare a acestora în caz de dezastru (Business Continuity Plan and Disaster Recovery Plan) în concordanţă cu cerinţele şi practicile utilizate pe plan internaţional, astfel încât să poată reduce în mod eficient şi rapid riscurile determinate de aceste evenimente, asigurând reluarea şi restaurarea proceselor critice în intervale de timp definite pentru fiecare tip de proces. Asigurarea continuităţii activităţii Depozitarului Central reprezintă un factor cheie pentru stabilitatea pieţei de capital, funcţionarea Depozitarului Central la parametri optimi şi fără întreruperi accidentale fiind un element deosebit de important.
3. Principalele coordonate ale activităţii financiare
Exerciţiul financiar al anului 2023 s-a încheiat cu un profit brut în sumă de 10.396.250 RON obţinut în totalitate din activitatea curentă. Impozitul pe profit a fost de 1.628.667 RON, achitat la termenele legale, iar profitul net a atins valoarea de 8.767.583 RON.
Depozitarul Central a realizat, la sfârşitul anului 2023, o cifră de afaceri netă de 32,29 milioane RON Cifra de afaceri a fost obţinută pe baza veniturilor din tarifele şi comisioanele aferente serviciilor efectuate pentru deţinătorii de instrumente financiare, pentru emitenţii de instrumente financiare şi pentru participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru.
Situaţiile financiare anuale ale Depozitarului Central au fost întocmite în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară adoptate de Uniunea Europeană.
Situaţiile financiare anuale, care cuprind contul de profit și pierdere și situația rezultatului global la data de 31 decembrie 2023, situația poziției financiare, situaţia modificărilor capitalului propriu şi situaţia fluxurilor de trezorerie pentru exerciţiul financiar încheiat la data specificată, au fost auditate de către MAZARS ROMANIA S.R.L.
Raportul Auditorului Independent
Raport asupra situaţiilor financiare
Am auditat situaţiile financiare anexate ale societăţii Depozitarul Central S.A. (“Societatea”) care cuprind situația poziției financiare la data de 31 decembrie 2023, contul de profit şi pierdere și situația rezultatului global, situaţia fluxurilor de numerar şi situaţia modificărilor capitalului propriu pentru exerciţiul financiar încheiat la această dată și notele care includ un sumar al politicilor contabile semnificative, , întocmite în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, așa cum au fost adoptate de Uniunea Europeană („IFRS”) și în conformitate cu Norma 39/2015 a Autorității de Supraveghere Financiară („ASF”) pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aplicabile entităților autorizate, reglementate și supravegheate de ASF din Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare.
Responsabilitatea conducerii pentru situaţiile financiare
Conducerea Societăţii este responsabila pentru întocmirea şi prezentarea fidelă a situaţiilor financiare în conformitate cu IFRS si Norma ASF 39/2015, şi pentru acel control intern pe care conducerea il consideră necesar pentru a permite întocmirea de situaţii financiare lipsite de denaturări semnificative, cauzate fie de fraudă, fie de eroare.
Responsabilitatea auditorului
Obiectivele noastre constau in obtinerea unei asigurari rezonabile privind masura in care situatiile financiare, in ansamblu, sunt lipsite de denaturari semnificative, cauzate fie de frauda, fie de eroare, precum si emiterea unui raport al auditorului care include opinia noastra. Asigurarea rezonabila reprezinta un nivel ridicat de asigurare, dar nu este o garantie a faptului ca un audit desfasurat in conformitate cu Standardele Internationale de Audit va detecta intodeauna o denaturare semnificativa, daca aceasta exista. Denaturarile pot fi cauzate fie de frauda, fie de eroare si sunt considerate semnificative daca se poate preconiza, in mod rezonabil, ca acestea, individual sau cumulat, vor influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate in baza acestor situatii financiare.
Opinia
În opinia noastră, situaţiile financiare anexate prezinta fidel, sub toate aspectele semnificative, poziţia financiare a societăţii la data de 31 decembrie 2023, şi performanţa sa financiara şi fluxurile sale de trezorerie aferente exerciţiului încheiat la data respectiva, în conformitate IFRS si Norma ASF 39/2015.
Raport asupra conformităţii raportului administratorilor cu situaţiile financiare
Administratorii Societăţii sunt responsabili pentru întocmirea și prezentarea, în conformitate cu cerințele articolelor 8 - 13 din Reglementările contabile aprobate prin Norma ASF 39/2015, a unui raport al administratorilor care să nu conțină denaturări semnificative și pentru acel control intern pe care conducerea îl consideră necesar pentru a permite întocmirea raportului administratorilor care să nu conțină denaturări semnificative, datorate fraudei sau erorii.
Lista acţionarilor Depozitarului Central la data de 31.12.2023
- BURSA DE VALORI BUCURESTI SA
- SIF MUNTENIA S.A.
- TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A.
- INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A.
- LION CAPITAL S.A.
- EVERGENT INVESTMENTS S.A.
- BANCA TRANSILVANIA SA
- BROADHURST INVESTMENTS LIMITED
- RAIFFEISEN BANK SA
- S.A.I. SWISS CAPITAL ASSET MANAGEMENT SA
- BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE SA
- FIRST BANK S.A.
- CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI
- SITI SA
- ESTINVEST SA
- INTERVAM S.A.
- CONFIDENT INVEST SA
- CARPATICA INVEST SA
- ELDAINVEST SRL
- FINACO SECURITIES SA
- INTERFINBROK CORPORATION SA
- PRIME TRANSACTION S.A.
- ROMCAPITAL S.A.
Lista participanţilor la sistemul Depozitarului Central care nu deţin calitatea de agent custode la data de 31.12.2023
- ALPHA BANK ROMANIA SA
- BALKAN ADVISORY COMPANY IP EAD
- BANCA COMERCIALA ROMANA SA
- BANCA NATIONALA A ROMANIEI
- BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE SA
- BT CAPITAL PARTNERS SA
- BLUE ROCK FINANCIAL SERVICES SA
- BRK FINANCIAL GROUP SA
- BURSA ROMANA DE MARFURI SA
- CONCORDE SECURITIES Ltd
- ERSTE GROUP BANK AG
- ESTINVEST SA
- FINACO SECURITIES SA
- GOLDRING SA
- IFB FINWEST SA
- ING BANK NV AMSTERDAM, SUC. BUCURESTI
- INTERDEALER CAPITAL INVEST SA
- INTERFINBROK CORPORATION SA
- IPOPEMA SECURITIES SA
- INVESTIMENTAL SA
- MUNTENIA GLOBAL INVEST SA
- PRIME TRANSACTION SA
- RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL AG
- SHARE INVEST SA
- SWISS CAPITAL SA
- TRADEVILLE SA
- VIENNA INVESTMENT TRUST SA
- WOOD & Company Financial Services a.s.
Lista participanţilor la sistemul Depozitarului Central care deţin calitatea de agent custode la data de 31.12.2023
- BANCA COMERCIALA ROMANA SA
- BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE SA
- CITIBANK EUROPE PLC, DUBLIN – Sucursala Romania
- RAIFFEISEN BANK SA
- RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL AG
- SWISS CAPITAL SA
- UNICREDIT BANK SA
Lista participanţilor compensatori la data de 31.12.2023
- ALPHA BANK ROMANIA SA
- BANCA COMERCIALA ROMANA SA
- BANCA TRANSILVANIA SA
- BRD GROUPE SOCIETE GENERALE SA
- CEC BANK SA
- CITIBANK EUROPE PLC, DUBLIN – Sucursala Romania
- ING BANK NV AMSTERDAM – Sucursala Bucuresti
- LIBRA INTERNET BANK SA
- RAIFFEISEN BANK SA
- UNICREDIT BANK SA
- TECHVENTURES BANK S.A.