Het viel ons team op dat veel scholen te maken hebben met een overschot aan achtergebleven kleding en voorwerpen die een betere bestemming verdienen. Jas voor Jeugd streeft ernaar deze kleding en voorwerpen in te zamelen op Limburgse scholen, om ze vervolgens te herverdelen onder ouders en hun jongeren, die het financieel wat zwaarder hebben. Om dit te bewerkstelligen gaan we i.s.m. maatschappelijke partners kledingmarkten organiseren verspreid door geheel Limburg (Midden- en Noord-Limburg én Zuid-Limburg).
Waarom is Jas voor Jeugd nodig?
Recycling
Volgens de Plastic Soup Foundation worden in Nederland ieder jaar 1 miljard kledingstukken weggegooid. Een groot gedeelte hiervan is nog bruikbaar. Vooral kleding van jongeren heeft, vanwege de lengtegroei en fast-fashion, een hoge omloopsnelheid en wordt relatief snel vervangen en weggegooid. Jas voor Jeugd vindt dat zonde en wil een bijdrage leveren aan het beter recyclen van deze kledingstukken.
Kledingcontainer
Vaak niet de oplossing de BNNVARA 2Doc documentaire ‘Goodwill Dumping’ toont hoe onze goedbedoelde kledingcontainercultuur elders in de wereld voor grote problemen zorgt. Iedereen hoopt dat het terechtkomt bij iemand die het goed kan gebruiken, maar slechts weinigen weten van de massale doorverkoop-industrie. Jas voor Jeugd gaat de kleding en voorwerpen recyclen dichtbij huis, namelijk in ons prachtige Limburgse land.
Limburgse jongeren in armoede
We zijn ons allen bewust van de uitdagingen waarmee jongeren te maken hebben, met name op het gebied van armoede. Uit de cijfers van 'Meedoen in Limburg' weten we dat 1 op de 8 jongeren in Limburg opgroeit in armoede. Dit zijn ongeveer 23.000 jongeren. Onze provincie is daarmee koploper van Nederland.Jas voor Jeugd wil armoede destigmatiseren door activiteiten te organiseren waarin ouders en jongeren zich gesteund en gewaardeerd voelen.
Jas voor Jeugd komt naar uw school
Ons plan is om aan het begin van het nieuwe schooljaar 2024/2025 de kleding en voorwerpen, waarvan de eigenaar zich niet meldt, persoonlijk op te halen op uw school. Indien eerder gewenst, kan dit in overleg. De kleding en voorwerpen kunnen eenvoudig worden aangeboden in afgesloten vuilniszakken, denk hierbij aan jassen, truien, (sport)schoenen, sportkleding, regenkleding, complete tassen, rekenmachines, drinkflessen, boterhamtrommels, etc. Ons team rijdt door heel Limburg om de spullen te komen ophalen. Dit gebeurt energieneutraal met een ‘full electric’ bestelbus, die beschikbaar wordt gesteld door fondsen die vertrouwen hebben in en willen bijdragen aan ons initiatief.
Wie is LEFteam?
Stichting LEFteam is opgericht in 2010 en is er voor jongeren die door omstandigheden even niet naar school gaan. We bieden talentontdekkingsreizen voor jongeren om hun talent te (her)ontdekken. Projecten als Jas voor Jeugd dragen bij aan onze doelstelling.
Doe mee! En geef jassen een tweede jeugd
We zijn in eerste instantie aan het inventariseren of de scholen in Limburg bereid zijn mee te doen met dit meerjarig sociaal project. We hopen dat het eerste jaar, 25% van de scholen, ‘ja’ zegt tegen Jas voor Jeugd. Doet uw school mee? Vul dan uiterlijk vrijdag 5 juli 2024 het formulier in. U kunt een contactpersoon aangeven die als eerste aanspreekpunt gaat fungeren.
Heeft u vragen, tips en/of suggesties? Aarzel niet en neem contact op met ons: T 043 358 19 27 of jasvoorjeugd@lefteam.nl