Teksti: Niina Saarijärvi & Tuuli Turunen, kuvat: Iida Heikkinen
Oulusta kotoisin oleva 26-vuotias Iida Heikkinen on ahkera maailmanmatkaaja, joka suosittelee matkustamista kaikille. Hän on ehtinyt seikkailla jo lähes 30 maassa ja kokea paljon. Hän kertoo astuneensa ensimmäistä kertaa yksin lentokoneeseen ollessaan vasta 15-vuotias.
Matkustelun syynä on sisäinen kaipuu seikkailulle. Uudet ympäristöt inspiroivat, ja erilaisten ihmisten kohtaaminen avartaa omaa elämänkatsomusta. Uudet tavat, elämäntarinat ja lähtökohdat antavat perspektiiviä ja uusia näkökulmia omaan arkeen. Heikkinen kertoo, että matkustamiseen liittyy vahvasti vapauden tunne. Siitä tulee olo, että olemme kaikki vain pieniä nappuloita tällä suurella maapallolla.
''Huippua on se, että voi mennä ja tutustua uusiin ihmisiin ja saada elinikäisiä ystäviä. Tässä maailmassa on niin paljon kaikkea upeaa ja hienoa, joka jokaisen tulisi päästä näkemään ja kokemaan.''
Euroopassa matkustaminen on helppoa
Euroopassa ja Schengen-alueella matkustamisesta on tehty helppoa, minkä huomaa parhaiten lentokentillä, sillä passitarkastuksia tehdään harvemmin. Heikkinen on matkustanut myös Euroopan ulkopuolella ja kertoo, että silloin prosessi vie enemmän aikaa ja vaivaa.
Schengen-maiden ulkopuolelle matkustaessa pelkkä passi ei välttämättä riitä, vaan kohdemaasta riippuen matkustaja saattaa lisäksi tarvita voimassa olevan viisumin, oleskeluluvan tai muun matkustusasiakirjan, joka sallii matkustamisen maahan tai sen kautta. Rajanylityspaikoilla voi kulua runsaasti aikaa tulliselvitysten vuoksi. Matkustajan olisi myös hyvä ottaa etukäteen selvää kohdemaan tuontirajoituksista.
Kerran Heikkinen matkusti Yhdysvaltoihin tapaamaan ystäväänsä, ja hänen mukaansa kohteeseen pääseminen oli paljon vaikeampaa.
Toisinaan matkustajan saapuessa maahan, häntä haastatellaan. Haastatteluissa selvitetään muun muassa matkan syyt sekä suunnitelmat.
''Kyseessä on tosi paljon isompi prosessi kuin Euroopassa, jolloin hyppäät koneeseen ja koneesta ulos. Euroopassa matkustaminen on helppoa.''
Yksin matkustaminen tuo vapautta
Heikkinen kertoo, että matkustaa useimmiten yksin, sillä moni ei kestä hänen hektistä matkustustyyliään. Yksin matkustaminen ei kuitenkaan haittaa, sillä silloin on täysin vapaa suunnittelemaan päivän aktiviteetit itse, eikä niiden äkillinen muuttuminen vaivaa ketään.
''Saatan useasti tehdä niin, että minulla on meno- ja paluulennot varattuna, mutta vasta lentokentällä katson, minne menen, ja missä yövyn.''
''Käytän paljon halpalentoyhtiöitä ja kuljen vain reppu selässäni.''
Yksin matkustamisessa on varjopuolensakin ja niistä päällimmäisenä on yksinäisyys. Silloin nähtävyydet täytyy kiertää itsekseen tai syödä aamupalaa yksin. Heikkinen kuitenkin kertoo, että joskus yksinäisyydestä voi jopa nauttia.
Nuorena naisena matkustaessa tulee olla tarkkana. Heikkisellä on paljon kohteita, jonne tahtoisi mennä, mutta turvallisuuden vuoksi ei voi. Yksi näistä on Marokko, joka kiehtoo kulttuurin ja kauniin ympäristönsä vuoksi.
Heikkisen mielestä tärkeä vinkki etenkin nuorille naisille on valehdella oman yöpaikan sijainnista, jos joku tuntematon sitä kysyy. Myöskään taksia ei kannata ottaa suoraan majoituksen eteen.
''Jos tuntematon ihminen kyselee, mistä olet, kenen kanssa matkustat sekä mitä aiot tehdä seuraavaksi, ei totuutta kannata kertoa.''
Ennen reissua on myös järkevää selvittää, missä sijaitsevat Suomen suurlähetystöt ulkomailla. Niistä voi saada apua hätätilanteissa, kuten silloin jos joutuu ryöstön kohteeksi.
Huomioi nämä majoituksessa
Majoitusta valittaessa Heikkinen suosittelee lämpimästi hostelleja, sillä niissä yksinäinenkin matkustaja voi törmätä uusiin, samanhenkisiin ihmisiin ja saada elinikäisiä ystäviä. Hän muisteleekin lämmöllä Portugalin reppureissua, jonka tekivät erityisen mahtavaksi paikallisessa hostellissa tavatut ihmiset.
''Kiertelin siellä yhdessä heidän kanssaan, ja se teki matkasta upean.''
Matkaan lähtiessä kannattaa tutkia tarkasti matkustuskohteen taustatiedot, joiden pohjalta voi suunnitella reitit ja valita yöpaikan.
''Ensimmäisenä ei kannata lähteä syrjäseudun hostelleihin, vaan varata yöpaikka läheltä kaupungin keskustaa. Majoituksen valinnassa kannattaa käyttää apuna muiden jättämiä arvosteluita sekä saatavilla olevia valokuvia.''
Heikkinen myös muistuttaa, ettei kaikista majoituspaikoista löydy lukollisia kaappeja, joihin omaisuuden voisi jättää säilöön. Siksi kannattaa miettiä, millaisella varustuksella lähtee matkaan. Lisäksi huoneistot voivat vaihdella neljälle naiselle tarkoitetusta huoneesta 12 henkilön sekahuoneisiin.
Rohkeasti matkaan
Jos Schengen-alueen ulkopuolelle matkustaminen kuulostaa hankalalta, on Heikkisellä suosituksia hyvistä Euroopan kohteista, jotka sopivat sekä ensikertalaisille että kokeneemmille matkaajille.
Lähellä Suomea sijaitsevat Viro, Latvia ja Liettua ovat turvallisia ensikohteita. Kaupunkilomista pitävät voisivat nauttia kiinnostavista Amsterdamista ja Prahasta.
Heikkisen mukaan useimmat turistikohteet ovat hyviä vaihtoehtoja, koska siellä on myös paljon muita matkustajia.
Heikkinen muistuttaa, että Eurooppa on täynnä mielenkiintoisia paikkoja, uusia mahdollisuuksia ja upeita kokemuksia.
''Itse matkustuskohdetta tärkeämpi asia on rohkeus lähteä kokemaan ja näkemään, mitä kaikkea se pitääkään sisällään.''
Schengen-maat tekevät tiivistä yhteistyötä kaikkien jäsenmaiden poliisivoimien, tulliviranomaisten ja ulkorajavalvonnasta vastaavien viranomaisten välillä, jotta kansalaiset voisivat tuntea olonsa turvalliseksi.