ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 190, noiembrie 2023

Pentru priorități specifice legate de modul în care războiul din Ucraina afectează beneficiarii Programului Erasmus+, vă rugăm să consultați Modificările privind prioritățile pentru parteneriatele pentru cooperare (atât parteneriatele de cooperare, cât și parteneriatele la scară mică).

2023 – Anul European al Competențelor

O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.

Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.

A apărut Ghidul Programului Erasmus+ 2024

Din cuprins:

  1. Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Învață și dă mai departe 2023 —//— DiscoverEU: MY learning experience – despre cum călătoria continuă
  2. Poveștile Ambasadorilor Erasmus: First Erasmus mobility – First Language School
  3. Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)
  4. Învățământ universitar în Erasmus+: Seminar Erasmus+ dedicat domeniului universitar —//— Seminarul TCA ”Quality and inclusion in the new Blended Intensive Programmes for higher education institutions”
  5. Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Activități de formare profesională inițială în calificarea tehnician roboți industriali, în Polonia —//— MixUp: Un spațiu digital pentru dialog civic între elevii din învățământul profesional la nivel european —//— Formare profesională în Germania pentru 31 de elevi din Liceul Tehnologic Voinești, jud. Dâmbovița —//— Un nou proiect Erasmus+ VET - o nouă provocare
  6. Erasmus+ în învățământul școlar: Informează-te! —//— Cheile prezentului deschid ușile viitorului —//— O plimbare cu ajutorul tehnologiei - Erasmus+ Safe routes, by CHL
  7. Educația adulților în Erasmus+: Informează-te! —//— Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor
  8. Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023 —//— Paint your future —//— Transformăm Comunitatea prin Învățare —//— 10 motive pentru un stagiu de voluntariat ESC pe termen lung
  9. Formator – modelator
  10. Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Agenția Națională a spus #PREZENT Gala Tinerilor din Mediul Rural
  11. Eurodesk România te informează
  12. Multilingv. Multicultural: Certificatul Lingvistic European 2023 - câștigători: CLICK on e-CLIL
  13. Publicațiile Eurydice
  14. Vă recomandăm & 3/lună
  15. Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Învață și dă mai departe 2023: Experiențe

Învață și dă mai departe“, evenimentul anual național de valorizare a rezultatelor proiectelor din cadrul programelor Erasmus+, ESC și ESAYEP, a avut loc în data de 10 noiembrie, în Centrul de Conferințe și Cultură a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Ediția din acest an a fost organizată sub egida Anului European al Competențelor, iar tema centrală a conferinței a fost Experiențe, fiind abordată în discuții, în egală măsură, și legătura dintre învățare și combaterea schimbărilor climatice, prioritate a programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Gazdele serii au fost Andra Popescu-Dobre, Coordonator Comunicare ANPCDEFP și Adrian Georgescu, Director-Adjunct ANPCDEFP. În cadrul sesiunii de deschidere au luat cuvântul Ligia Deca, Ministrul Educației în România, car și Monica Calotă, Directoarea ANPCDEFP, Directorul-Adjunct ANPCDEFP, iar în cadrul intervențiilor a fost subliniată importanța participării la proiecte europene în procese de învățare.

Următoarea sesiune de pe Agenda Conferinței s-a concentrat pe crearea și dezvoltarea competențelor verzi, subiect abordat de către Bogdan Gioară, președinte al Asociației REPER21.

Agenda evenimentului a inclus, de asemenea, două sesiuni de ateliere paralele dedicate experiențelor de învățare ale proiectelor europene. Cei aproximativ 250 de participanți au avut astfel oportunitatea de a descoperi bune practici și lecții învățate în proiecte, precum și de a împărtăși cu ceilalți experiențele lor.

După atelierele paralele, Conferința a continuat cu o Gală de premiere a proiectelor de bună practică din cadrul programelor Erasmus+, Corpul European de Solidaritate și Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP):

  • Universitatea din Bucuresti - Proiectul „DIPLOMA - Development of Inclusive and Participatory Learning in Organisations through Multicultural Ambassadors”
  • Asociatia Idei și Proiecte pentru Tineri Activi - Proiectul „Prevention++. Non-formal education and prevention work”
  • Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca - Proiectul „Business Negotiation in Online World”
  • Colegiul National "A.T. Laurian" Botoșani - Proiect de acreditare, Acțiunea Cheie 1, Mobilitati, Educațtie școlară
  • Fundația OTP Bank Romania - Proiectul „VISION Visual facilitation and creativity for low skilled adults”
  • Asociația Ofensiva Tinerilor - Proiectul „Camera obscură, activități de conștientizare în favoarea persoanelor cu dizabilități de vedere”
  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei - Proiectul „Accredited projects for mobility of learners and staff in adult education”
  • Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - U.N.C.S.V - Proiectul „Good governance practices in agricultural cooperatives – GGPAC”
  • Asociația Reper21 - Proiectul „Tiers Lieux Climatique”
  • Asociația GEYC - Proiectul „EQYP 2.0 - European Quality in Youth Projects”
  • Asociația Națională de Dezvoltare Continuă a Tineretului din România ANDCTR - Proiectul „Autism spectrul disorder inclusive activities”
  • Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea - Proiectul „Resurse Educaționale Digitale pentru elevii cu Cerințe Educative Speciale (Digital PER_SEN)”
  • Școala Gimnazială Ostroveni, Dolj - Proiectul „Incluziune și Digitalizare (Digital and Inclusion- DIAL)”
  • Asociația Copii in sanul familiei - Proiectul de voluntariat ESC
  • Școala Gimnazială nr. 1 Roșia - Proiectul „Green bridge for future”
  • Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” - Proiectul „Împreună pentru o școală incluzivă”
  • Asociația Elevilor din Timiș - Proiectul „Eu Descopăr Europa”
  • Liceul Tehnic Buzău - Acreditare VET

Tot în cadrul Galei au fost premiate și cele 3 proiecte câștigătoare ale premiului European Innovative Teaching Award 2023 - inițiativa a Comisiei Europene care urmărește să evidențieze și să recompenseze activitatea profesorilor și a școlilor, precum și să prezinte practici de predare inovatoare:

  • Grădinița cu Program Prelungit Floare de colț - Proiectul „Little STEMists/ Micii STEMiști”
  • Colegiul Economic Ion Ghica - Proiectul „Educate to Innovate (EDINN)”
  • Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Alexandru Roșca Lugoj - Proiectul „Integrate IT”

…dar și cele 4 proiecte câștigătoare ale premiului European Language Label (Certificatul Lingvistic European), care încurajează dezvoltarea de noi tehnici și inițiative în domeniul învățării și predării limbilor străine, precum și consolidarea conștiinței interculturale în Europa:

  • Liceul Tehnologic Octavian Goga Jibou - Proiectul „Click on e-CLIL”
  • Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani - Proiectul „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel”
  • Liceul Teoretic Avram Iancu, Cluj-Napoca - Proiectul „Entrepreneurship Matters (E-MATES)”
  • C.N. Pedagogic Constantin Cantacuzino - Proiectul „Poetry in Language Learning (PILL)”

Totodată, au fost premiați și câștigătorii competiției de videoclipuri I GO VET 2023:

  • Premiul I: David Rafael Clejan, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Șimleiul Silvaniei, județul Sălaj
  • Premiul al-II-lea: Alexandru Cristian Nyari, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” din Arad, județul Arad
  • Premiul al III-lea: Adrian Lucian Gîrcu, Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”, București
  • Mențiunea I: Andrei Iovan, Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva, județul Hunedoara
  • Mențiunea a II-a: Petru Arcadie Popovici, Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” din Siret, județul Suceava

În ultima parte a evenimentului, participanții s-au putut bucura de un moment artistic inedit, oferit de tinerii dansatori și tinerele dansatoare de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București.

Spectacolul de balet, dans contemporan și românesc a fost apoi urmat de o cină festivă, în timpul căreia participanții au putut expoziție de postere dedicată competențelor și meseriilor, realizată de către elevii de la Colegiul Tehnic De Arhitectură și Lucrări Publice „Ioan N. Socolescu” București.

Conferința națională eTwinning 24 - 26 noiembrie

un moment important de învățare! colaboraRE autenticĂ! o întreagă echipĂ câștigătoare! Un mare plus – expoziția de proiecte și premiile primitE: momentul dedicat pregătirii acestei expoziții, când echipele premiate, care nu avuseseră ocazia să lucreze împreună decât online, au dus offline acea sinergie, acel elan și au creat standuri de prezentare excepționale, care ne-au arătat încă o dată că premiile au fost pe deplin meritate. pentru mine, implicarea ca evaluator în acest concurs, a însemnat dezvoltare profesională și personală. (Ana-Clara Grecu)
Participarea la Conferința Națională eTwinning a însemnarea reîntâlnirea cu oameni dragi și învățarea de lucruri noi. Joaca cu ozobotii din atelierul de sâmbătă dimineață mi-a plăcut mult. Ozobotul poate fi provocator, distractiv și intuitiv. După ce am instalat pe telefon aplicația SpheroEu, am reușit să calibrez robotul, apoi să îi dau cateva sarcini prin stabilirea unui traseu desenat de utilizator. aceste obiecte atât de necesare în activitățile noastre! Unul din obietivele planului ERASMUS+ pentru formare profesională este legat de tehnologia viitorului și astfel aș putea sprijini acest demers. (Aspazia Olar)

DiscoverEU: MY learning experience – despre cum călătoria continuă

În perioada 24-26 noiembrie ANPCDEFP a călătorit cu DiscoverEU! Nu, nu am fost într-o călătorie cu trenul, ci într-una de învățare alături de 36 de tineri din toate colțurile României, foști călători DiscoverEU. Altfel spus, a avut loc a doua ediție a evenimentului DiscoverEU:MY learning experience, eveniment pe care Agenția îl organizează ca parte din ciclul de învățare DiscoverEU.

A fost despre cunoaștere, călătorii, învățare, conectare; despre momente inedite, energie, entuziasm, dar și reflecție; despre povești din călătorie, dar și despre oportunități pentru viitor, tot în context european.

Aproape 2 zile pline de sesiuni de lucru. Primul pas: cunoașterea - sesiuni în care, prin momente de speed-dating, jocuri de bingo, exerciții de sociometrie au putut descoperi lucruri care îi leagă, lucruri care îi fac unici, dar și detalii despre călătoria lor DiscoverEU prin Europa. Foștii călători au fost invitați să își creeze propriul tren DiscoverEU, împărtășind cu ceilalți povești despre țările pe care le-au vizitat, ce a însemnat pentru ei această oportunitate, ce i-a surprins, cu ce au rămas. Prin momente de reflecție individuală, dar și grupuri mai mici sau în plen au împărtășit despre cum această experiență i-a transformat și ce au învățat din ea. A fost – credem noi - cadrul potrivit pentru ca ei să realizeze că pot face față mai multor provocări decât au crezut; că se descurcă în situații neprevăzute; că a călători singur îți poate da mai multă încredere în tine și mai mult timp pentru tine însăți/însuți, la fel și cum călătoria într-un grup de prieteni înseamnă de multe ori un plus de siguranță, energie și diversitate pentru această experiență.

Un alt moment al evenimentului plin de povești și emoții a fost și acordarea Premiilor #DiscoverEU pentru cele mai inedite povești de călătorie. În cadrul concursului au fost 7 categorii de premii (de la povești haioase, la oameni de poveste, comori ascunse sau delicii descoperite în călătorie), iar candidații au avut la dispoziție câte un minut pentru a-i transpune pe ceilalți participanți în propria lor experiență DiscoverEU (și pentru a-i convinge să îi voteze!).

Evenimentul a punctat și modalități prin care călătoria de învățare poate continua. Astfel, tinerii au aflat despre oportunitățile din cadrul Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, dar și despre serviciul de informare Eurodesk. Au aflat aceste lucruri atât de la organizatorii și facilitatorii evenimentului, cât și de la cei doi invitați speciali din cadrul întâlnirii: tineri implicați în activitatea de tineret, în comunitățile lor, care au beneficiat de diferite oportunități europene și care i-au inspirat pe cei prezenți cu propriile lor experiențe, cu proiectele în care sunt implicați sau pe care le-au inițiat, cu propriile lor călătorii de învățare.

Iar ca urmare a acestui eveniment, avem o serie nouă de recomandări pentru viitorii călători DiscoverEU – venite chiar de la cei care au trecut prin această experiență și care, în mod activ, vor să îi sprijine pe alți tineri să aibă această aventură de călătorie și învățare la 18 ani.

Iar DiscoverEU așteaptă noi tineri dornici să exploreze Europa la următoarele runde de înscrieri din 2024.

Organizarea a fost una excelentă, acest follow-up a fost o "încheiere"/ concluzionare foarte faină a acestei călătorii. Shout out acestei idei super tari de a face acest eveniment pentru a schimba experiențe și idei! Datorită acestui eveniment am avut ocazia de a cunoaște alți călători, oameni care deși au avut complet alte rute și alt approach, am împărtășit mult sentimente și experiențe asemănătoare -care ne-au adus oarecum mai aproape-. Aş spune că această călătorie m-a ajutat mult la dezvoltarea mea personală și mă bucur că am avut ocazia de a întâlni persoane care au avut parte de aceeași experiență. Revenind la eveniment, facilitatorii sunt oameni tare faini, la fel și invitații și apreciez mult timpul și energia pe care le-au alocat pentru a concepe aceste activități interesante & interactive, la finalul cărora am avut multe de învățat. Mulțumesc!
A fost o experiență minunată, alături de niște oameni faini, de la organizatori la participanți. Această întâlnire m-a făcut să conștientizez mai bine experiența trăită și cum m-a schimbat. M-a informat și de amalgamul de oportunități Erasmus+, precum și alte oportunități de implicare socială.
M-am bucurat să fiu prezent și să particip la toate activitățile. M-a ajutat să conștientizez mai mult ce am făcut până acum (nu mă refer doar la DiscoverEU) și tot ce pot să fac pe viitor. Mă gândesc să-mi iau un an sabatic pentru a dezvolta, pe mine și comunitatea mea, prin toate oportunitățile prezentate.
Tot ceea ce s-a ÎntÂmplat în acest eveniment a însemnat pentru mine o reamintire și rederulare a amintirilor frumoase din experiențele noastre. Consider că fiecare persoană ar trebui să încerce măcar o dată în viață experiența DiscoverEU. Să pot retrăi sentimentele mele și ale celorlalte persoane care s-au bucurat de această oportunitate a însemnat un dar excepțional.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

First Erasmus mobility – First Language School

La începutul anului, Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean a fost implicat într-un flux mixt de formare profesională cu stagii de job-shadowing pentru profesori și mobilitate de grup a elevilor în cadrul Acreditării Erasmus+ din primul an: E-Digital Academy (2022-1-RO01-KA121-SCH-000053843). Școala care a găzduit evenimentul mixt a fost First Language School Varna, Bulgaria. La stagiul de job-shadowing a participat un cadru didactic, iar la mobilitatea de grup, 11 elevi din ciclul liceal, din clasele a IX-a F, N și S, precum și a XI-a I, însoțiți de un profesor .

Acreditarea Erasmus+ face parte din cadrul acțiunii cheie KA1, (mobilități) sprijinind formarea profesională a cadrelor didactice, a mobilității elevilor cu oportunități reduse, a creșterii eficientizării procesului de recunoaștere a competențelor dobândite prin intermediul certificatelor de tipul Europass. Obiectivele instituției noastre pentru primul an din cadrul acreditării, derulate în perioada (1.06.2022- 30.08.2023), se centrează pe dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice participante la activități, identificarea de alternative verzi, sustenabile, care să poată fi implementate și la nivelul școlii noastre; precum și crearea de conexiuni europene – cu accent pe democrația participativă și rolul elevilor în viața școlii; identificarea de strategii și metode didactice care să poată fi utilizate și în școala noastră în activitățile de predare – învățare – evaluare; crearea de materiale didactice inspirate din stagiile de formare (un auxiliar didactic); utilizarea spațiului eTwinning (European School Education Platform) ca spațiu de învățare; dar și organizarea de acțiuni de valorizare și diseminare a rezultatelor și activităților noastre în comunitatea locală, națională și internațională.

Prima mobilitate a elevilor Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean a avut ca loc de desfășurare o Școală-Ambasador a Parlamentului European (First Language School), una dintre cele mai prestigioase unități din Varna, unde elevii învață intensiv limbi străine (engleză și germană) și unde, comportamentul verde este încurajat prin activități școlare și extrașcolare (de exemplu, Green Summer Academy); iar valorile europene sunt promovate constant în cadrul orelor, dar și prin activități de tip proiect extrașcolar (de exemplu, Clubul de istorie/Clubul EPAS). În mobilitatea de grup a elevilor, aceștia au participat la ore și activități comune cu elevii din Bulgaria (ore desfășurate în limba engleză), utilizând munca în echipă, învățarea bazată pe proiect, CLIL și dezbaterile de tip Karl Popper. Elevii au participat la ore având tematici diverse: istoria și cultura poporului bulgar; autocunoașterea și relațiile adolescenților cu cei din jurul lor; tehnici de pictură; workshopuri (au realizat împreună cu partenerii bulgari tradiționalele mărțișoare bulgărești: Мартеница); dezbateri (având ca temă energia nucleară); quiz-uri (despre Istoria și Instituțiile Parlamentului European); prezentări de proiecte (istoria Bulgariei, conexiuni între istoria și tradițiile celor două popoare; valori și modele umane); educație digitală și media etc. Au descoperit spații de învățare outdoor, integrate în politica verde a școlii; dar și spații interioare de relaxare și socializare, semn că inovația și starea de bine sunt interconectate și valorizate în cadrul acestei școli.

Mi-a plăcut foarte mult modul de în care am reușit să cooperez cu ceilalți elevi în cadrul activităților și orelor, precum și modul profesorilor de a gestiona toate situațiile, având în vedere faptul că eram practic niște străini. Participând la ore, și copiii din Bulgaria au avut ocazia să afle lucruri despre România și sistemul nostru educațional, dar am avut șansa de a descoperi și compara alte curiozități legate de tradițiile noastre (comune). Am învățat o multitudine de lucruri, de la cum funcționează sistemul educațional din Bulgaria, dar și faptul că aceștia sunt recunoscuți pentru aroma puternică de trandafir pe care o transpun prin uleiuri, lumânări parfumate, parfumuri etc. Un lucru interesant observat la muzeul din Varna a fost una dintre cele mai vechi comori de aur descoperite chiar acolo.” (M.B, IX F, elev participant)

Având în vedere, obiectivele proiectului, activitățile culturale au avut ca tematici protecția păsărilor și a zonelor umede, vizitarea rezervațiilor naturale și a obiectivelor din patrimoniul cultural UNESCO (Nessebar), discuții legate de Via Pontica și migrația păsărilor din Europa Nordică, Centrală și Estică, tematica digitală (Biblioteca Digitală Peyo Yavorov din Burgas) și învățarea prin colaborare, vizita spațiilor ECO (Eco-Muzeul din Ruse; Grădina Botanică din Balcic), spații de o bogăție istorică și culturală semnificativă, atât pentru Bulgaria, cât și pentru țara noastră (Castelul Reginei Maria din Balcic).

Prima după-masă a fost una a descoperirii orașului Varna, a fost prima întâlnire cu marea (pentru unii dintre elevi) și bucuria revederii acesteia pentru restul grupului. Am vizitat orașul, pas cu pas (în consens cu obiectivele de sustenabilitate pe care ni le-am propus)... Deși tentante pentru băieți, skateboardurile și bicicletele aflate la tot pasul , au rămas pentru încercat și folosit în cadrul unei viitoare vizite în Varna . Am remarcat cu toții felul în care se promovează mișcarea și se încurajează adoptarea unui stil de viață sănătos). Această după-amiază a fost dedicată pentru Sea Gardens (cel mai mare parc peisagistic din Balcani, care servește ca o intrare verde și protejată la mare), pentru țărm, nisipuri, scoici și... poze de Instagram. Varna, oraș portuar și stațiune balneară din Bulgaria, situat pe coasta Mării Negre, s-a alăturat în iunie 2019 Orașelor Verzi. Prin aderarea la programul "Orașe verzi" al BERD și prin adoptarea unui Plan de acțiune pentru un oraș verde (Green City Action Plan - GCAP), Varna abordează, probleme importante legate de mediu și oferă o viziune durabilă pentru viitor.

Ziua a doua a continuat cu o vizită în Burgas, vizită menită descoperirii Bibliotecii Digitale Peyo Yavorov. Elevii au fost încântați de quiz-uri, de jocurile puse la dispoziție, de minunățiile digitale oferite pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru adulți... Menționăm doar „dușul” pentru cărți (o modalitate inedită de a dezinfecta cărțile) și camera cu jocuri digitale, dar Biblioteca oferă foarte multe programe și activități, nu doar pentru cetățenii din Burgas, ci și pentru vizitatori. Am încheiat seara la Nessebar, un veritabil oraș-muzeu, un spațiu cultural ce poartă amprenta numeroaselor civilizații, dar într-un ansamblu omogen și integrat armonios în natură. Am avut senzația că suntem într-un muzeu în aer liber, un labirint care se cere a fi descoperit.

În a treia zi a șederii noastre în Varna, activitățile culturale au fost pregătite de către elevii școlii din Varna, care ne-au însoțit și ne-au vorbit despre istoria Bulgariei. Am vizitat străzile din centrul vechi al orașului, am descoperit Muzeul de Arheologie, care deține cea mai veche comoară de aur din lume. A fost un periplu istoric și cultural, dar și un model de cum poate fi utilizată tehnologia în scop didactic. Am fost uimiți de vastele cunoștințe culturale și istorice ale elevilor de la First Language School Varna care ne-au însoțit, care au fost adevărați ghizi turistici, dar și de modul în care sunt prezentate și valorizate piesele de muzeu, astfel încât experiența a fost una valoroasă și încărcată de semnificații. Am vizitat apoi Catedrala Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare și mai cunoscută catedrală ortodoxă de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, situată în orașul-port Varna, și a doua cea mai mare din Bulgaria. Finalul zilei a fost un bun prilej pentru o altă călătorie în timp, de data aceasta, prin vizitarea Muzeului Retro și a Muzeului Figurilor de Ceară. Elevii au descoperit aici o colecție impresionantă de automobile, motociclete, mașini de scris, jucării, obiecte de uz casnic sau personal, mărturii din era comunistă, dar și figuri de ceară și portrete ale unor personalități și/sau personaje istorice.

A patra zi, după orele de curs, am continuat călătoria spre țărmul nordic al Mării Negre, spre Balcic, unde am vizitat Castelul, denumit și Cuibul liniștit sau Cuibul Singuratic (reședința de vară preferată a Reginei Maria), înconjurat de celebra Grădină Botanică, un spațiu unicat în Europa centrală și de est, în special, datorită colecției de cactuși. Elevii au descoperit aici expoziția de cactuși, grădina primăverii, grădina trandafirilor, fântâna din argint, Capela Stella Maris etc. Locurile, de o frumusețe rară, spațiile încărcate de semnificații istorice, marea... (unii dintre elevii participanți se aflau la prima călătorie în străinătate și unii, la prima întâlnire cu marea), toate au contribuit la crearea unei atmosfere de neuitat.

Ultima zi a fost o zi de vizitare a Portului Varna, o zi dedicată Sărbătoririi Zilei Naționale a Bulgariei și un prilej de a învățare altfel, la Muzeul ECO din Ruse. Aici, elevii au avut șansa de învăța și a se relaxa într-un muzeu aparte, cu foarte multe informații (flora și fauna; migrația păsărilor; Via Pontica; rezervații naturale etc.) dar și aplicații digitale, care i-au fascinat și antrenat în învățare și descoperire.

În cadrul stagiului de job-shadowing s-au derulat asistențe personalizate, în special la orele de limba engleză și istorie. Un aspect important l-au constituit discuțiile de proiectare și de analiză a activităților asistate – activitate realizată împreună cu profesorii bulgari, discuții despre specificul First Language School, o școală focusată pe predarea intensivă a limbilor străine, pe inovație, dar și pe inițiative green și sustenabilitate; structura anului școlar, sistem de evaluare, catalog electronic și sistem de notare, conținuturi, modul de organizare a lecțiilor, utilizarea aplicațiilor digitale și a muncii în echipă, discuții cu conducerea școlii despre activitățile din școală, proiecte, parteneriate, legătura cu comunitatea, activități extrașcolare, școli de vară etc. Activitățile de job-shadowing au fost consemnate în jurnalul de proiect prin intermediul fișelor de reflecție și vor fi continuate în format blended-learning, utilizându-se platforma eTwinning, prin realizarea unor lecții cu metode, materiale, aplicații digitale însușite în școala bulgară, care vor fi puse într-un ghid didactic cu proiecte de lecție, ca bune practici educaționale.

Profesorii și elevii participanți și-au consolidat competențele lingvistice, și-au dezvoltat competențele soft și interpersonale, și-au format deprinderi și comportamente responsabile față de mediu (am utilizat ca mijloc de transport autobuzul, pentru a încuraja și a-i deprinde pe elevi cu obiceiuri sustenabile, verzi); au pus bazele unor relații de prietenie cu elevii și profesorii din Bulgaria, pe care dorim să le păstrăm și în viitor (atât prin activități de tip blended-learning, cât și printr-o viitoare colaborare EPAS sau Erasmus).

Experiențele educaționale și tematice însușite în școala bulgară sunt prezentate în jurnalele de proiect ale elevilor și au fost evaluate prin intermediul chestionarelor de evaluare finală pentru participanți, diseminate la nivelul familiilor, colegilor de clasă, profesorilor din școală și al întregii comunități locale.

Marika Emese Cîmpean, #AmbasadorErasmus

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)

Recent a fost finalizată și publicată lucrarea „Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)“ - rezultat al proiectului omonim derulat de Centrul Wergeland și ANPCDEFP. Proiectul a urmărit dezvoltarea capacității Caselor Corpului Didactic din România, a Inspectoratelor Școlare și a Centrelor de Resurse și Asistență Educațională și a personalului lor de a lucra și a sprijini școlile din țară pe tema consolidării întregului proces educațional în instituții care pun preț pe demnitatea umană și pe diversitate, care oferă tuturor elevilor șanse egale și le transmit sentimentul de apartenență la comunitățile din care fac parte. Publicația este disponbilă în limbile română și engleză.

Este disponibil, de asemenea și programul cursului care a stat la baza conceperii acestei lucrări.

Învățământ universitar în Erasmus+

Seminar Erasmus+ dedicat domeniului universitar

În perioada 15-16 noiembrie 2023 a avut loc la București seminarul Erasmus+ adresat reprezentanților Birourilor Erasmus+ din universitățile ce iau parte la programul Erasmus+.

În cadrul evenimentului, discuțiile s-au concentrat pe diferite subiecte de interes comun referitoare la implicarea în Alianțele de Universități Europene, atragerea participanților la mobilități Erasmus+, promovarea participării la viața democratică și angajamentul civic în rândul studenților, măsuri și practici legate de includere în universități și activitatea Birourilor Erasmus+. În cadrul sesiunilor de lucru a fost creat un cadru propice dialogului și interacțiunii între participanți, a schimburilor de experiențe și de bune practici, precum și identificarea unor idei și soluții comune.

Seminarul a inclus un panel de discuții, Implicarea în Alianțe de Universități Europene – un pas mai aproape de Spațiul European al Educației 2025, la care au participat Ramona Diac – Universitatea Tehnică de Construcții din București (EU-CONEXUS Plus), Oana Răvaș – Universitatea din Petroșani (EURECA-PRO) și Carmen Buran – Universitatea din Oradea (EU GREEN).

În cadrul seminarului a avut loc și etapa de consultare a reprezentanților Birourilor Erasmus+ privind evaluarea implementării și a impactului programului Erasmus+ de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, Unitatea de Cercetare în Educație.

Seminarul a inclus o serie de prezentări ale unor exemple de bună practică: experiența participării la EAIE Rotterdam 2023 din partea Universității din Craiova, promovarea mobilităților Erasmus+ din partea Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, organizarea mobilităților de mixte scurtă durată din partea Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, organizarea mobilităților din deschiderea internațională în proiectele de mobilitate din domeniul universitar din partea Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, digitalizarea managementului mobilităților din partea Univesității de Vest din Timișoara - Erasmus Without Paper Champion și experiența participării la seminarul TCA ”Quality and inclusion in the new Blended Intensive Programmes for Higher Education Institutions” în Timișoara din partea Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Seminarul TCA ”Quality and inclusion in the new Blended Intensive Programmes for higher education institutions”

În perioada 23 – 26 octombrie 2023, ANPCDEFP împreună cu Foundation Tempus din Serbia și Agency for Mobility and EU Programmes din Croația a organizat un eveniment internațional de formare și cooperare care a urmărit înzestrarea participanților din România, Serbia și Croația cu cunoștințe despre modalitățile de planificare și organizare a Programelor Intensive Mixte și să le ofere inspirație din rezultatele obținute și exemplele de bune practici ale altor instituții de învățământ superior.

Accentul a fost pus în primul rând pe îmbunătățirea înțelegerii programelor intensive mixte. În al doilea rând, evenimentul a luat și forma unui seminar de contact care a încurajat noi parteneriate și metode de cooperare între instituțiile de învățământ superior reprezentate, deoarece a fost completat de o sesiune de informare privind oportunitățile de mobilitate și cooperare finanțate prin programul Erasmus+.

La eveniment au participat 47 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din Croația, România și Serbia. În urma participării la acest seminar participanții și-au dezvoltat cunoștințele despre obiectivele și beneficiile PIM, despre diversitatea oportunităților pe care le oferă aceste programe intensive mixte, și au înțeles provocările care pot apărea în timpul etapelor de planificare și implementare ale acestor programe. Activitățile de învățare peer-to-peer (de la egal la egal), schimburile de bune practici, promovarea și informațiile despre Erasmus+ au contribuit la identificarea ariilor de colaborare viitoare între universitățile participante.

În anii următori vor fi organizate evenimente similare în Croația și Serbia care se vor adresa unui număr mai mare de participanți și unde vor fi invitate să se alăture și alte țări.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Activități de formare profesională inițială în calificarea tehnician roboți industriali, în Polonia

Timp de două săptămâni, 10 elevi ai Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște” din municipiul Lugoj, clasa a XI-a, calificarea Tehnician roboți industriali au desfășurat un stagiu de pregătire practică la Institutul de cercetare Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Technologii Eksploatacji din orașul Radom, Polonia.

A fost prima activitate de acest tip dezvoltată de Institutul de cercetare Lukasiewicz, astfel că, la invitația institutului, încă cinci elevi de la un liceu tehnologic similar din Radom au desfășurat stagiul împreună cu cei 10 elevi români.

Prima parte a stagiului a fost de evaluare a cunoștințelor elevilor de a programa Raspberry Pi și roboți de mici dimensiuni, apoi învățarea și familiarizarea cu limbajul de programare utilizat de roboții industriali deținuți de institut, limbajul de programare Python/CPython, care nu a fost studiat inițial de către elevi. În urma studierii limbajului de programare Python/CPython au fost dezvltate aplicații practice cu roboții industriali, care au necesitat programare din partea elevilor pentru a întreprinde diverse acțiuni: rotire braț, apucare de obiecte, deplasarea obiectelor pe diferite axe cu brațul robotic.

Sunt foarte bucuros că am participat în această experiență oferită de acreditarea Erasmus+. Am învățat să programezi mișcarea mai precisă a unui robot cu raspberry pi împreună cu o nouă tehnologie apărută recent. În afara de raspberry pi, am folosit ochelari de realitate virtuală Oculus, care până atunci, nu i-am mai utilizat. Însă, printre între toate aceste aspecte, mie personal mi-a plăcut mai mult programarea unui braț robot profesional care se folosește în industrie. Am învățat foarte repede cum să-l folosesc și am reușit sa fac niște mișcări automatizate. Locul de practică a fost foarte plăcut, foarte mare și plin de lucruri interesante. Aceasta experiență a fost extraordinară si o recomand oricărui elev. (D.P., elev)

Proiectul m-a ajutat foarte mult să înțeleg ce îmi doresc să fac în viitor și unde îmi doresc să ajung în acest domeniu. Acreditarea Erasmus+ mi-a dat posibilitatea să văd cum studiază și alți elevi acest domeniu, al roboților industriali. Am avut ocazia de a cunoaște oameni minunați, implicați și dedicați în munca pe care o fac zi de zi încercând să evolueze în fiecare zi. Timp de 2 săptămâni cât am studiat împreună cu alți 5 elevi polonezi care erau acolo tot pentru a învăța ceea ce am învățat și noi, am reușit să legăm chiar și prietenii, vorbind încă și acum cu câțiva dintre ei. Am învățat bazele programării în Raspberry Pi și Python, ordinea în care să scriem codul, cum funcționează, să-i dăm comenzi pe care acesta trebuie să le execute și cum acesta își lua acele comenzi citind un cod QR. Alături de tutorii noștri și elevii polonezi am reușit să evoluăm, atât în plan personal cat și în plan profesional. A fost o experiență de neuitat în care am reușit să acumulăm multe informații, pe care sigur le vom utiliza și în viitor. Vă mulțumim pentru această oportunitate, care ne-a oferit noi orizonturi despre ce înseamnă lumea roboților industriali.“ (D.G., elev)

Acreditarea Erasmus+ VET a Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște” din Lugoj, aferentă anului 2022, a cuprins activități de job shadowing și activități de practică pentru elevi de la domeniile tehnician în turism, tehnician în gastronomie, estetica și igiena corpului omenesc și comerț.

Prof. Ciprian Blaj, Coordonator Acreditare Erasmus+, Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște” Lugoj

MixUp: Un spațiu digital pentru dialog civic între elevii din învățământul profesional la nivel european

În cadrul proiectului VOX POP, co-finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+, parteneri din România, Italia, Portugalia și Olanda au dezvoltat o platformă numită MixUp, care le oferă tinerilor posibilitatea de a discuta cu colegi din alte țări, pe teme și subiecte diverse. În timpul dezvoltării instrumentului, au fost organizate șapte teste, inclusiv o mare sesiune de Ziua Europei, în care, în total, peste 500 de studenți au schimbat 17.000 de mesaje de chat și au fost implicați în 2.400 de conversații. Aceste teste au fost atent monitorizate de Universitatea din Utrecht, departamentul de Studii Sociale, prin intermediul unor chestionare, grupuri de discuții și feedback din partea profesorilor.

Deci, cum funcționează și care sunt rezultatele? La intrarea pe platformă, elevii sunt rugați să își spună părerea despre mai multe afirmații legate de teme pe care tinerii le consideră importante, cum ar fi discriminarea, libertatea de exprimare și egalitatea de gen. Un elev este apoi asociat cu un elev dintr-o altă țară participantă, care are o opinie diferită cu privire la aceleași afirmații. Prin intermediul unei funcții de chat cu traducere automată, elevii pot comunica anonim despre problemele pe care le consideră importante. Anonimatul este esențial pentru a oferi studenților încrederea de a comunica liber. Un chat durează aproximativ cinci minute înainte ca elevii să treacă la o altă conversație. O sesiune întreagă cu elevi din țări diferite poate dura până la o oră.

Testarea a arătat, de asemenea, că o sesiune MixUp poate fi îmbunătățită și mai mult prin pregătirea atentă de către profesori și prin plasarea rezultatelor sesiunii într-un context mai larg. Prin urmare, partenerii proiectului, ca parte a manualului MixUp, au elaborat lecții de pregătire și de urmărire în jurul temelor principale.

Care este rolul acestei Platforme MixUp? În primul rând, deschide mințile și încurajează studenții să discute subiecte serioase cu colegi din alte țări. Oferindu-le studenților controlul, aceștia se simt liberi să pună întrebări și să împărtășească, ceea ce îi determină să deschidă o conversație într-un mod în care se simt confortabil pentru ei. De asemenea, arată că, cu o pregătire și o urmărire atentă, poate fi o completare utilă a educației pentru cetățenie în domeniul vocațional. În cele din urmă, se dovedește a fi, de asemenea, un instrument simplu și ușor de utilizat acasă cât și la școală. Acest aspect evidențiază oportunitatea elevilor de a se expune unui mediu european și chiar internațional.

Formare profesională în Germania pentru 31 de elevi din Liceul Tehnologic Voinești, jud. Dâmbovița

Scopul educației este formarea unor adulți responsabili și capabili să se integreze pe piața muncii. Această preocupare este manifestată și de Liceul Tehnologic Voinești, din jud. Dâmbovița, o unitate de învățământ tehnologic din mediul rural, unitate care implementează proiecte de educație și formare profesională în intervalul 2022-2027, în cadrul programul Erasmus+. Ne dorim ca în cadrul fiecărui flux de formare profesională elevii noștri să fie mai aproape de standardele europene, să-și dezvolte competențele lingvistice, sociale, de a învăța să înveți, să reprezinte o viitoare forță de muncă activă și competitivă pe piața muncii.

Centrul de formare profesională VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH din Schkeuditz, Germania, a fost partenerul liceului pentru anul școlar 2022-2023, pentru implementarea proiectului VET cu nr. 2022-1-RO01-KA121-VET-000055707.

Am implementat 31 de mobilități pentru elevi și 3 mobilități ale cadrelor didactice VET, aproape dublând numărul de mobilități estimate pentru elevi în planul Erasmus pentru primul an. În perioada 6-24 martie 2023, 8 elevi cu calificarea de electrician exploatare joasă tensiune, clasa a XI-a și 8 elevi cu calificarea tehnician în achiziții și contractări, clasa a XII-a, au participat în primul stagiu de formare profesională la partenerul german. După primul flux din martie, în perioada 22 mai - 9 iunie, alți 15 elevi din clasele a IX-a și a X-a, calificarea electrician exploatare joasă tensiune, au participat în al doilea stagiu formare profesională în VITALIS. De asemenea, 3 profesori VET au participat la cursul de formare “Research-based teaching and learning for improved student outcomes “ în luna iulie, în același centru de formare.

Sub îndrumarea tutorilor din VITALIS, cei 31 de elevi, participanții, au lucrat 6 ore/zi, timp de 15 zile, în atelierele domeniului electric și laboratorul IT, rezolvând sarcinile primite și răspunzând unor cerințe specifice condițiilor de lucrul similare cu cele din companiile germane.

Mediul profesional unde s-a desfășurat stagiul, prezența tutorilor în procesul de formare a participanților, situațiile de lucru diferite față de mediul școlar din Romania, responsabilitățile, comunicarea în limba engleză pe parcursul stagiului, implicarea acestora în noi experiențe de învățare și activitățile culturale desfășurate împreună cu alți participanți din școli VET din Europa, au fost stimulative pentru cei 31 de tineri români.

Cazarea a fost asigurată de către partenerul german în campusul centrului de formare, loc unde se află și atelierele și laboratorul IT, spații unde au lucrat participanții. Acumularea de cunoștințe și formarea de abilități prin activități practice la locul de muncă, activități zilnice desfășurate conform acordului individual de formare profesională, s-au integrat în obiectivele proiectului și în conceptul de educație și formare profesională. Participanții au experimentat “work-based learning” în centrul german de formare, activitate care a facut ca cele două stagii să fie atractive și a conectat participanții direct cu lumea muncii.

Proiectul a promovat mobilitatea în scopul învățării formale și non-formale, participarea activă a elevilor în activitățile de lucru în condiții reale dintr-o companie privată, precum și cooperarea și creativitatea la nivelul celor două organizații, cea de primire, VITALIS din Germania și cea de trimitere, Liceul Tehnologic Voinești. Partenerul german a oferit pentru fiecare flux de mobilități o vizită la fabrica de automobile BMW din Leipzig, moment mult așteptat de către noi toți și în special de elevi.

Experiențele profesionale și culturale acumulate în cele trei săptămâni de către participanți îmbunătățesc perspectivele de angajare ale viitorilor absolvenți prin oferta de abilități de lucru mult mai relevante, deschizând orizontul elevilor spre valorificarea cunoșterii. La final de mobilități elevii au obţinut certificatul Europass Mobility, document care reprezintă un mare câştig în plan profesional, având recunoaşterea europeană a competenţelor profesionale dobândite în centrul german de educație și formare profesională. Împlementăm proiecte VET din anul 2010, practic cu acest proiect, am reușit ca pentru 77 de elevi din Liceul Tehnologic Voinești, visul cetățeanului european în mijlocul europenilor, a devenit realitate.

Cele trei săptămâni în Germania au înseamnat multă experiență și învătare, iar bucuria elevilor a fost imensă la final de fiecare mobilitate.

Câteva impresii ale participanților:

Cea mai frumoasă experiență de învățare pentru mine! Nu o să uit cele trei săptămâni minunate în Germania, timp în care am simțit cu adevărat ce înseamnă să fii european. Mulțumesc Erasmus+ pentru oportunitatea acordată! (Alina, clasa a XII-a)
Un stagiu de practică în care m-am simțit ca fiind angajat într-o firmă, ceva diferit față de școală. Comunicarea cu tutorele în limba engleză a fost o provocare pentru mine, un lucru captivant și folositor pentru pregătirea mea profesională. Am reușit împreună cu colegii de echipă să realizăm toate instalațiile electrice în timpul acordat. Prima zi de stagiu a fost cu emoții, dar în a doua zi eram plin de entuziasm. (Florin, clasa a XI-a)
Sunt bucuros că am putut participa în acest proiect VET și îmi doresc să mai particip și în alte proiecte până la finalul învățământului profesional. Mulțumesc profesorilor nostri și personalului din VTALIS pentru sprijinul acordat. Practica din atelierul electric m-a încurajat că am făcut o alegere bună a calificării mele. Sunt sigur că meseria de electrician exploatare joasă tensiune îmi va aduce multe satisfacții pe plan profesional. (Petruț, clasa a IX-a)
Este prima mea participare într-un proiect de mobilitate. Auzisem din școala generală că la Liceul Tehnologic Voinești elevii pleacă în proiecte în Europa. Iată că și eu am avut această șansă! Am avut emoții în prima zi cănd am ajuns în Vitalis, mă aflam într-un alt loc, într-o altă țară. Pentru mine această experiență reprezintă un plus de încredere și un pas pentru viitorul meu profesional. Mulțumesc tuturor celor care mi-au oferit oportunitatea de a participa în acest proiect! (Darius, clasa a X-a)

Prof. Ion Constantinescu, Liceul Tehnologic Voinești

Un nou proiect Erasmus+ VET - O nouă provocare

Al doilea proiect implementat în cadrul acreditării Erasmus +VET Practical Training at European Standards, proiect cu numarul 2022-1-RO01-KA121-VET-000054345, a avut ca obiective strategice participarea a 28 de elevi la stagii de practică la companii de profil din UE și participarea a 8 cadre didactice, specialiști VET, la cursuri de formare în străinătate.

Din cei 28 de elevi selectați să participe la stagiile de practică transfrontalieră, 14 elevi fac parte din familii cu venituri reduse, din mediul rural, beneficiari de burse de ajutor social sau de studiu. Pentru acești elevi am solicitat și am beneficiat de fonduri suplimentare, fonduri pe care le-am folosit pentru achiziționarea de trolere și rucsacuri, echipamente necesare deplasării. În anul școlar 2022-2023 selecția grupului țintă s-a adresat elevilor de la specializarile Tehnician în activități economice-intensiv engleză (XI A), Tehnician în activități economice (XI B,D), Tehnician în administratie (XI E,F), Tehnician în activități de comerț (XI G,H). Nu a fost ușor să gestionăm selecția grupului țintă, întrucât a fost un număr foarte mare de doritori și a trebuit să creăm criterii de selecție foarte riguroase.

Stagiile de pregătire practică ale elevilor din grupul țintă al proiectului au avut loc în două fluxuri, în perioadele 12.03-01.04.2023 și respectiv 23.04-13.05.2023, în orașul Barcelos, Portugalia și au fost intermediate de Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade, cu care avem relații de colaborare încă din 2017.

Rezultatele intangibile ale proiectului se reflectă în competențele lingvistice, profesionale, personale, sociale și culturale dobândite de către participanții la mobilități.

Pentru majoritatea elevilor participanți la mobilitate, aceasta a fost prima ieșire din țară, din mediul familial, prima lor demonstrație de maturitate, de putere interioară, de management eficient (sau mai puțin eficient) al timpului, spațiului, emoțiilor, temerilor, stresului, dar și al sarcinilor de lucru. A fost prima oportunitate de a-și valoriza abilitățile de comunicare într-o limbă de circulație internațională (engleza), a fost primul contact cu o altă limbă europeană, parte din marea familie a limbilor latine, portugheza. Participarea la cursurile de portugheză le-a deschis noi orizonturi, i-a ajutat să comunice, la un nivel minimal, în limba maternă a personalul din compania de primire, din țara gazdă, ca gest minim de apreciere și considerație față de aceștia. Au învățat să utilizeze aplicații online de traducere, pentru a rezolva diverse sarcini de lucru. Au învățat să lucreze în echipe multiculturale, să aprecieze cultura organizațională a companiilor de primire și au dobandit plus-valoare profesională, aplicând practic cunoștințele teoretice acumulate la școală. Au învățat să fie mai toleranți, să aprecieze și să valorifice diversitatea, să iasă din tipare și stereotipuri, să conștientizeze apartenența la marea familie europeană.

Rezultatele tangibile ale proiectului sunt caietele de practică concepute de către echipa de proiect, completate de elevi cu activitățile desfășurate în fiecare zi lucrătoare, fișele de lucru, chestionarele de satisfacție săptămânale.

Testimoniale ale activității elevilor, imagini de la activitățile practice și culturale desfășurate în cadrul mobilităților sunt disponibile aici.

Cursurile de formare pentru profesori au avut ca scop dezvoltarea și diversificarea abilităților profesionale, de comunicare și personale ale specialiștilor VET participanți, care și-au însușit metode de predare și evaluare inovative, recunoscute și certificate prin intermediul documentelor de mobilitate Europass. Prin intermediul acestor cursuri s-a stimulat schimbul de bune practici și s-au pus bazele unor parteneriate noi cu instituții vocaționale europene cu profil similar, în vederea obținerii unei cooperări internaționale sustenabile (s-au planificat activități de tip job-shadowing pentru anul școlar următor cu liceul Berufsbidende Schulen din Soltau, Germania). S-a evidențiat importanța colaborării dintre companii și instituțiile de educație pentru a dezvolta abilități și competențe necesare noii generații, pentru a le înlesni tranziția la piata muncii.

Patru profesori au participat la cursul de formare Vocational education and training - The German system care a avut loc în Berlin, Germania. Cursul s-a desfășurat conform programului stabilit și a cuprins, pe lângă informații despre sistemul de învățământ vocațional și dual din Germania, comparații între diverse sisteme de educație VET europene. S-au realizat, de asemenea, vizite de lucru la câteva licee tehnice din Berlin și la companiile unde elevii de liceu realizau stagii de practică.

Alți patru profesori au participat la cursul de formare Entreprenership / Financial Edu - Building sustainability from schools to the labor market, organizat în Soverato, Italia. Cursul a avut ca formator un profesor universitar de la o universitate cu profil economic din regiunea de sud a Italiei, o doamnă de un profesionalism remarcabil, Catherine Perri, de origine australiană. Programul celor cinci zile de curs s-a desfășurat în cadru formal, la interior, și informal, în aer liber și s-au folosit multe metode de lucru interactive.

Mulțumim tuturor colaboratorilor - expertului de proiect ANPCDEF, partenerilor intermediari europeni, echipei de management și de implementare a proiectului, profesorilor CEVM, părinților elevilor implicați - și participanților la mobilitățile transfrontaliere, cu ajutorul cărora am dus la bun sfârșit încă un proiect Erasmus+VET!

Prof. Neculiță Emanuela, Responsabil proiect, Colegiul Economic ‘Virgil Madgearu’ Galați

Erasmus+ în învățământul școlar

Cheile prezentului deschid ușile viitorului

Să activezi cu seriozitate în cadrul unui proiect de parteneriat european axat pe schimburile interșcolare te determină să muncești cu abnegație, să îți dorești să te implici activ și să îți poți cuantifica rezultatele nu neapărat într-un produs material, cât, mai ales într-o schimbare de viziune asupra ta ca și persoană, asupra putinței tale de a te adapta, modela și, nu în ultimul rând de a aplica în ceea ce te privește diversele elemente pozitive descoperite, învățate alături de partenerii de proiect.

Am fost timp de trei ani cinci chei prinse de un breloc care ne-a ajutat să ne cunoaștem, să ne descoperim, să ne valorizăm calitățile, să colaborăm și, mai ales să devenim prieteni în sensul adevărat al cuvântului. Este vorba de proiectul de parteneriat interșcolar „Key to My Career By Having Intellectual Norms” – prescurtat KEYCHAIN (breloc, în limba de comunicare a proiectului, engleză). Ne-au legat cu adevărat activitățile prin care ne-am îndeplinit sarcinile prevăzute în proiect și, nu în ultimul rând, activitățile cuprinse în programele bogate ale mobilităților, pregătite de către fiecare partener gazdă cu mare atenție tocmai pentru a facilita îndeplinirea obiectivelorstabilite de comun acord de la început.

Un element forte pe care îl oferă acest tip de proiecte este acela că inițial partenerii în mare măsură nu se cunosc, noi, în cazul de față, nu ne-am cunoscut, ci ne-am agregat ca și echipă multinațională de proiect prin intermediul platformei SEG, însă înaintând în profunzimea colaborării ne-am descoperit din mers și am căutat să ne susținem reciproc în toate etapele derulării proiectului și la final ne declarăm colaborarea ca excelentă, mai ales că a fost centrată pe elevi.

Participanții activi au fost elevii români, letoni, sârbi, turci și suedezi cărora li s-a oferit oportunitatea de a cunoaște aspecte ale învățământului din zone geografice și etnice diferite ale Europei, au putut face comparații, trage concluzii și aplica în formarea personală câte ceva interacționând cu colegii lor europeni. De asemenea, acești elevi, ca și profesorii care i-au coordonat, au remarcat similitudinile în curricula țărilor partenere în proiect, în preocupările profesionale și de dezvoltare intelectuală și socială.

Astfel, preocuparea înspre alegerea unei meserii de viitor rezidă într-o temeinică pregătire încă din școală, adaptată tipologiei personale, mediului efectiv în care trăiește sau dorește să trăiască fiecare (urban sau rural), aptitudinilor de pregătire înspre adoptarea unei profesii anume și, nu în ultimul rând nevoilor concrete de pe piața muncii corelate cu posibilitățile locale de pregătire înspre îmbrățisarea unei meserii anume. Ca și parteneri, școlile din România și Turcia provin din mediu urban dezvoltat care oferă și locuri de muncă, centre universitare, care oferă posibilități de specializare în multe specialități profesionale, cele din Serbia și Letonia fiind din mediu rural îndreaptă atenția înspre continuarea studiilor în alte localități sau adoptarea unor meserii asociate specificului zonal (agricultor, prelucrarea lemnului etc.), în timp ce școala parteneră din Suedia, deși este în mediu rural, este patronată de gigantul industrial Siemens, așadar pregătește mână de lucru pentru aceștia.

Experiențele avute în fiecare dintre țările vizitate i-au încântat pe elevii noștri, le-au deschis orizonturile și apetitul înspre a cunoaște, colabora, munci cu conștiinciozitate, respecta valorile naționale și ale celorlați, ajuta reciproc și susține tocmai pentru că au conștientizat că au vârste și preocupări similare, pot comunica într-o limbă învățată în școală (engleza), pot împărtăși aceleași emoții ale regăsirii cu ocazia fiecărei reîntâlniri prilejuite de mobilități. Dintre cele mai valoroase rezultate comune la finalul acestui proiect de parteneriat, în afara cărții „Jobs of the Future”, a comunicării pe eTwinning, a publicației STEM „Science Around Us” și a celorlalte, cele mai de preț sunt amintirile momentelor de neuitat când au efectuat activități împreună în fiecare dintre școlile vizitate. Nimeni nu a precupețit nimic din a arăta ceea ce are mai bun, util și frumos, tocmai ca o încurajare pentru vizitatori.

Au trecut trei ani denși și interesanți, plini de învățăminte, cu emoțiile unor călătorii, care s-au dovedit de neuitat întrucât și-au lăsat amprenta în conduita elevilor implicați și care ne conving cât de important este să știi cum să beneficiezi cu adevărat de oportunitatea acestor acțiuni de proiect de parteneriat strategic. Am învățat cu toții că suntem diferiți, dar totuși egali, că e bine să ne fixăm obiective clare, să ne trasăm trasee corecte și facil de îndeplinit, iar roadele succesului nu ne vor ocoli și mulțumirea sufletească a reușitei în echipă este de netăgăduit. Orice experiență de învățare, de cunoaștere din prezent poate foarte bine să fie una dintre cheile deschizătoare de drumuri în alegerea viitorului profesional.

Prof. dr. Diana Cristean, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Cluj – Napoca

O plimbare cu ajutorul tehnologiei - Erasmus+ Safe routes, by CHL

În perioada noiembrie 2021-octombrie 2023 Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița a coordonat proiectul Erasmus+ „The Challenge to a Healthy Life”. Scopul proiectului a fost dobândirea de către participanți, elevi și profesori, a unui stil sănătos de viață, prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase privind alimentația și activitatea fizică. În proiect s-au înscris peste 500 de elevi și profesori din cele șase școli partenere din Croația, Italia, Macedonia de Nord, România, Slovacia și Turcia.

Pe lângă activitățile de prezentare și exersare a obiceiurilor sănătoase, workshop-urile de gătit și evenimentele sportive, în cadrul proiectului am realizat și campanii de tip service learning, care constau în identificarea unei nevoi a comunității și stabilirea unor modalități de rezolvare a acesteia. Călătoria noastră Erasmus, a început cu o analiză a nevoilor, în toate cele șase școli participante. Una dintre concluziile analizei a fost că în comunitățile noastre este nevoie de spații exterioare atractive pentru activități de agrement, precum plimbări, alergare, ciclism și jocuri. Petru rezolvarea acestei nevoi, am identificat și creat șase rute sigure. Abordarea de tip service learning a fost cea mai potrivită alegere. Împreună, elevi și profesori am intervenit în viața reală am învățat în mod practic nu numai cum să gestionăm un proiect service learning dar cum putem îmbunătăți viața în orașele noastre, pentru că, în final aceste rute sigure au avut un impact la nivelul comunităților locale.

Astfel, au apărut traseele sigure, „safe routes”, în cele șase orașe, create de cei șase parteneri. Pe aceste trasee cei înscriși în proiect, dar și alți membri ai comunității locale, se pot plimba, alerga, merge cu bicicleta, în condiții sigure.

În oraș sau în împrejurimi, fiecare partener a identificat câteva variante pentru traseul dorit, pe care le-a parcurs de mai multe ori, le-a înregistrat coordonatele GPS, folosind aplicația Strava, și le-a comparat, discutând avantajele și dezavantajele fiecăreia. În urma acestor discuții, în fiecare școală parteneră s-a ales ruta sigură/Safe Routes. În Bistrița, ruta sigură pornește de la marginea orașului și urcă pe dealurile din apropiere, ajungând la o antena GSM vizibilă din oraș, motiv pentru care a fost denumită La antenă.

Am identificat de-a lungul traseului mai multe puncte de interes: zone de belvedere, vechea cetate a Bistriței și pădurea de foioase prin care trece traseul, livezile de pomi fructiferi din apropiere; am considerat că este util ca acest traseu să fie îmbogățit cu informații despre locurile deosebite pe care acesta le parcurge. S-a pus astfel problema prezentării acestor informații. Alegerea evidentă era instalarea unor panouri pe care acestea să fie scrise, dar panourile ar fi avut dimensiuni mari, ceea ce ar fi pus serioase probleme privind crearea, instalarea și întreținerea lor.

Pentru a evita aceste impedimente, am decis să prezentăm informațiile prin intermediul unor pagini web, pe care să le facem vizibile pe traseu prin intermediul codurilor QR. Nicio aplicație disponibilă nu a fost mulțumitoare, astfel că am hotărât să implementăm o soluție personalizată, al cărui rezultat este prezent pe website-ul proiectului.

Astfel, traseul are asociată o pagina web; în această pagină, traseul este afișat pe o hartă interactivă. Pe hartă sunt evidențiate punctele de interes, iar la selectarea unui punct de interes sunt afișate informațiile specifice acestuia. De asemenea, pe hartă sunt afișate fotografii, realizate de noi pe traseu; acestea sunt poziționate pe hartă automat, în conformitate cu coordonatele GPS memorate în fișierele imagine.

Pentru fiecare punct de interes am plasat pe teren, la poziția corespunzătoare, câte o plăcuță de mici dimensiuni (15x15cm) ce conține un cod QR; la scanarea acestuia se încarcă pagina web corespunzătoare.

Un avantaj semnificativ al acestei soluții este că la vizualizarea pagini pe un terminal mobil, de exemplu pe un smartphone, pe hartă este afișată poziția celui care parcurge traseul. În acest mod, turistul are tot timpul certitudinea că se află pe traseul corect. Credem că astfel crește semnificativ gradul de siguranță al traseului.

Crearea hărții și a punctelor de interes pe pagina web este un proces rapid și intuitiv, ceea ce a condus la realizarea unor trasee virtuale similare și de către ceilalți parteneri.

Silviu Candale, profesor informatică, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița

Educația adulților în Erasmus+

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023

Paint your future

În inima județului Botoșani, o inițiativă inspirată aduce comunitatea locală și ucraineană mai aproape prin arta picturii. Proiectul "Paint your Future", implementat cu pasiune de către Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani și cofinanțat de ANPCDEFP prin programul Corpul European de Solidaritate, este o oportunitate de a explora teme esențiale din Compass, ghidul Consiliului Europei pentru educație etică.

Prin intermediul celor 12 ateliere de pictură, începute în luna februarie și care se vor încheia la finalul lunii decembrie, participanții au ocazia să-și exprime gândurile și emoțiile, să exploreze subiecte legate de valori, solidaritate și diversitate culturală, oferind astfel un cadru propice dezvoltării personale și a înțelegerii reciproce. Fiecare sesiune aducând un număr de 25-35 de tineri împreună la sediul Fundației poziționat central în Casa Tineretului Botoșani.

Un aspect deosebit al acestui proiect sunt parteneriatele încheiate la nivel național cu CNRR - Consiliul Național Român pentru Refugiați și local cu Asociația Crescendo care oferă servicii educaționale. Acest parteneriate adaugă o dimensiune proiectului „Paint your Future”, conectând comunitatea locală cu chestiuni de actualitate la nivel mondial, cum ar fi sprijinul pentru refugiați și migranți.

Prin implicarea activă în atelierele de pictură, participanții nu numai că-și dezvoltă abilitățile artistice, dar și înțeleg mai bine importanța dialogului intercultural și a solidarității în lumea de astăzi. Proiectul „Paint your Future” este o dovadă vie a impactului pozitiv pe care îl poate avea educația și arta în formarea unui viitor mai luminos, pentru toți cei implicați.

Carciuc Cristina, președinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani

Transformăm Comunitatea prin Învățare

„Transformăm Comunitatea prin Învățare” este un proiect de solidaritate ce dovedește că tinerii pot schimba comunitățile rurale din România. Proiectul este implementat de grupul informal Community Power din satul Călmățui, comuna Grivița, județul Galați.

Dorința de schimbare și implicarea activă a tinerilor din localitatea noastră a făcut posibilă transformarea activității educaționale de la Grădinița cu Program Normal din satul Călmățui, aici funcționând o singură grupă mixtă. Derularea acestui proiect în satul Călmățui a fost o surpriză pentru comunitatea locală și am avut parte de sprijinul părinților, bunicilor și al mai multor oameni din sat, iar din punct de vedere administrativ ne bucurăm de susținerea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Grivița.

Proiectul a început în ianuarie 2023 și până în prezent am derulat următoarele activități:

  1. Campanie de informare în rândul părinților;
  2. Activități practice și de lucru manual;
  3. Activități tematice ( 8 martie, Săptămâna Verde, Ziua Internațională a Romilor, Sărbători Pascale, Ziua Europei, Ziua Copilului etc);
  4. O ședință foto cu ocazia zilei de 8 martie;
  5. Organizarea a 3 excursii (Zoo, Teatrul Gulliver, Complexul de științe ale naturii);
  6. Amenajarea unui loc de joacă pentru copii;
  7. Plantarea unui copac pentru fiecare copil de la Grădinița Călmățui și îngrijirea acestora;
  8. Amenajarea unui punct de colectare selectivă;
  9. Proiecții cu desene animate;
  10. O ședință foto cu ocazia anotimpului de toamnă.

În perioada derulării proiectului, am încercat să lucrăm în mod sustenabil și să reutilizăm materiale care care pot fi restaurate, iar prin aceste măsuri am reușit să gestionăm în mod eficient resursele alocate. Un exemplu concret pentru acest fapt este legată de amenajarea locului de joacă, unde am reușit să restaurăm și să punem în funcțiune elemente de la un loc de joacă nefuncțional. Pe parcursul derulării activităților am primit sugestii și propuneri din partea membrilor comunității sau din partea autorităților locale, astfel am reușit să răspundem în mod direct nevoilor identificate în prealabil, dar și celor ce au apărut pe perioada implementării.

Totodată am identificat o dorință de implicare în creștere, fapt pentru care avem noi tineri dornici să se implice la nivel local în vederea transformării comunității locale într-un loc care să răspundă nevoilor copiilor, elevilor și tinerilor. Ne bucurăm de susținerea avut din partea comunității locale și de implicarea conducerii școlii în vederea promovării și diseminării rezultatelor proiectului

10 motive pentru un stagiu de voluntariat ESC pe termen lung

Corpul European de Solidaritate este o inițiativă administrată de Comisia Europeană prin care urmărește să se adreseze provocărilor cu care se confruntă persoanele vulnerabile și să caute soluții la acestea, să construiască o societate mai inclusivă. În ianuarie 2023, Ionelia Hîrju s-a înscris, ca voluntar al Corpului European de Solidaritate în cadrul Asociației GEYC, într-o experiență care avea să îi schimbe viața și să-i îmbogățească considerabil bagajul de competențe. Prin urmare, aceasta a dorit să împărtășească care sunt cele mai interesante aspecte ale voluntariatului ESC, oferind o perspectivă personală asupra beneficiilor și lecțiilor învățate.

  1. Experiența interculturală: Ca voluntar ESC, veți face parte dintr-o echipă interculturală, unde diversitatea este cheia înțelegerii reciproce și a lucrului eficient într-un mediu multicultural.
  2. Identificarea și soluționarea problemelor comunitare: Odată integrați în proiectul vostru, veți avea oportunitatea de a observa și aborda problemele specifice cu care se confruntă comunitatea, dezvoltându-vă spiritul de inițiativă.
  3. Ghidare constantă din partea unor experți: Prezența unor coordonatori experimentați, care să vă ofere sprijin constant, este un aspect foarte important atunci când vrei să înveți, vrei să dobândești abilități noi, dar nu prea știi cum să o faci singur/ă.
  4. Dezvoltarea abilităților de lider intercultural: Veți avea șansa să deveniți lideri eficienți în echipe cu experiențe diferite, îmbunătățindu-vă abilitățile de comunicare interculturală.
  5. Învățare continuă: Un proiect ESC îți oferă avantajul de a învăța despre orice subiect din varietatea de proiecte și activități desfășurate de organizație, nefiind limitat doar anumite domenii de activitate.
  6. Focus pe dezvoltarea personală: Obiectivul principal se concentrează asupra creșterii personale, transformând întrebarea obișnuită „Cum poți ajuta organizația să crească?” într-o reflectare personală asupra nevoilor și așteptărilor voastre.
  7. Acces la o comunitate plină de oportunități europene: Ca voluntar ESC, veți avea numeroase activități interesante, dar important este că aveți acces și la resursele necesare, la o comunitate de voluntari cu care puteți să împărtășiți experiențele voastre, precum și să deveniți multiplicatori, vocea europeană prin care puteți să oferiți mai departe informații cu privire la oportunitățile europene pentru tineri
  8. Planificarea și implementarea proiectelor cu impact: Un alt aspect interesant ca voluntar ESC este că aveți oportunitatea de a planifica și implementa proiecte care să aibă un impact pozitiv asupra societății, care să vă aducă satisfacții profunde și recunoaștere la nivel internațional, precum în cazul Ioneliei în Asociația GEYC, câștigarea premiului SALTO Awards la Lublin pentru Protecția Mediului și Combaterea Schimbărilor Climatice.
  9. Recunoașterea internațională a eforturilor: Datorită faptului că proiectul se desfășoară într-un context la nivel european, voi și alți zeci de mii de tineri care beneficiază anual de această oportunitate, efortul, munca, contribuția voastră sunt recunoscute și peste granițe.
  10. YouthPass: Prin instrumentul oficial, YouthPass, în cadrul căruia sunt validate toate competențele dobândite prin activitățile desfășurate, vă este oferită o validare tangibilă a experienței de voluntariat.

Sperăm ca aceste 10 motive să vă fi convins să aplicați pentru un proiect ESC, să căutați acea oportunitate prin care să descoperiți provocările și bucuriile unei călătorii care vă vor modela viitorul și vă vor lărgi orizonturile. O experiență ESC nu este doar un voluntariat, ci o șansă de a crea schimbări durabile și de a crește într-un mod inestimabil.

Ionelia Hîrju, voluntară, Asociația GEYC

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

Agenția Națională a spus #PREZENT la Gala Tinerilor din Mediul Rural

Pe data de 11 noiembrie 2023 a avut loc cea de-a patra ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural, eveniment care celebrează sectorul de tineret din comunitățile rurale.

Gala este organizată în fiecare an de către Guvernanța programului European Youth Village, formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul Erasmus+. De fiecare dată sunt puși sub reflectoare tinerii, lucrătorii de tineret și proiectele cu impact din mediul rural, inclusiv inițiativele finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Evenimentul din acest an a avut loc în comuna Hălăucești din județul Iași, activitățile din prima parte a zilei fiind găzduite în Centrul de Tineret din Hălăucești – locație inaugurată de și pentru tinerii din comunitate cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate.

Pe parcursul evenimentului au avut loc schimburi și împărtășiri de bune practici din partea reprezentanților care au deținut titlul de Sat European de Tineret în acest an și s-a încheiat cu momentul cel mai așteptat din Gală: anunțarea următoarelor comune ce vor deține acest titlu în 2024 - Jebel (Județul Timiș), Peștera (Județul Constanța), Poiana (Județul Galați) și Panaci (județul Suceava). De asemenea, au fost premiați și invitați să împărtășească din experiențele lor tinerii inimoși, lucrătorii de tineret activi și organizațiile care au fost active în sprijinirea acetsor sate în 2023.

Un premiu special a fost oferit și de către ANPCDEFP pentru Asociația Tinerilor Dorneni pentru proiectul de solidaritate implementate EUroinitiative and YOUth implementat în Panaci- Satul European de Tineret 2023/2024.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Cursul de formare COM’GO despre comunicarea incluzivă

Între 5 și 9 noiembrie, echipa Eurodesk Brussels Link a organizat în Bruxelles, Belgia, un curs de formare dedicat coordonatorilor naționali și multiplicatori pe tema Comunicarea Incluzivă.

Cursul s-a axat în principal pe construirea și dezvoltarea comunicării incluzive în cadrul serviciilor de informare Eurodesk pentru tineri. Înțelegerea publicului țintă, crearea campaniilor incluzive, exerciții de scriere incluzivă - acestea au fost doar câteva din subiectele de pe agenda întâlnirii.

Din partea Eurodesk România a participat Flavia Ardelean, membră a rețelei naționale de multiplicatori, care va împărtăși cu ceilalți colegi noile informații și lecțiile de bună practică învățare.

Ghidul Eurodesk despre comunicarea digitală incluzivă

Noul Ghid Eurodesk privind comunicarea digitală incluzive în serviciile de informare pentru tineret are ca scop sprijinirea tuturor celor care lucrează cu și pentru tineri.

Ghidul acoperă principiile generale relevante pentru crearea de informații și comunicări accesibile, pe baza celor mai bune practici ale organizațiilor care depun eforturi pentru o lume mai incluzivă.

Ghidul oferă 7 principii cheie pentru a face serviciile de informare pentru tineret mai incluzive. Urmând aceste principii, vei putea să:

  • Creezi și să urmezi propria strategie de informare și comunicare incluzivă
  • Înțelegi mai bine publicul țintă și barierele de comunicare
  • Te concentrezi asupra a ceea ce comunici
  • Pregătești conținut mai accesibil
  • Folosești un limbaj incluziv

Utilizezi diferite canale pentru a ajunge la un public larg

Concursul ImagineEU

Concursul ImagineEU le oferă adolescenților posibilitatea de a lansa idei care ar putea deveni într-o bună zi subiectul unei inițiative cetățenești europene.

Ce schimbări ați vrea să vedeți în Uniunea Europeană? Cum ar putea UE să devină un loc de trai și mai bun?

Inițiativa cetățenească europeană le permite cetățenilor UE să vină cu idei concrete pentru legislația UE, printr-un videoclip creativ.

Cine se poate înscrie?

Concursul se adresează elevilor din ultimii doi ani de învățământ secundar/liceal din toate țările UE.

Premii

Cele trei echipe câștigătoare vor câștiga o excursie de studiu la Bruxelles, în inima Uniunii Europene, în perioada 21-23 martie 2024.

În timpul călătoriei, echipa voastră se va putea întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor europene pentru a afla mai concret cum sunt elaborate politicile și legislația UE și cum se pot implica cetățenii UE în Inițiativa cetățenească europeană.

Termen limită: 13 decembrie 2023.

Curs online: Activism Inside Out

Te îngrijorează starea actuală a planetei noastre? Vrei să creezi o lume mai echitabilă și mai durabilă? Te străduiești să ții pasul cu toate evenimentele și crizele care au loc în lume și cu ritmul accelerat în care acestea se desfășoară? Simți uneori un sentiment de disperare în fața provocărilor prin care trece lumea noastră?

Dacă da, atunci cursul gratuit al Forumului European de Tineret este pentru tine!

Cursul este alcătuit din șase module, fiecare dintre ele fiind formată din conținut introductiv, sarcini, întrebări pentru reflecție și materiale pentru explorare ulterioară.

  • Înțelegerea conceptelor de povești, lentile personale și prejudecăți
  • Înțelegerea poveștilor pe care le deții în mod inconștient despre tine ca activist
  • Înțelegerea poveștilor pe care le deții în mod inconștient despre alții în activismul tău
  • Înțelegerea modului în care povestea pe care o deții despre lume contează cu adevărat pentru activismul tău
  • Integrarea a ceea ce ai învățat în activismul tău

Înscrie-te pe forumul cursului și obține un certificat

Modelăm Europa de mâine: Un podcast cu președintele Forumului European de Tineret

Te-ai întrebat vreodată cu ce se ocupă Forumul European de Tineret?

Care sunt pilonii pe care se concentrează?

Pentru ce militează?

Acestea sunt doar câteva din întrebările care au fost puse în cadrul unui podcast cu Maria Rodriguez, președintele Forumului European de Tineret.

Printre subiectele abordate în podcast se numără și necesitatea interzicerii stagiilor de practică neplătite, posibilitatea de a vota la vârsta de 16 ani și despre inițiativa semnificativă cunoscută sub numele de Testul European pentru Tineret.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul lingvistic european – ediția 2023

Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr.17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).

Veți afla poveștile proiectelor câștigătoare în numărul curent și în următoarele 3 numere ale revistei noastre.

CLICK on e-CLIL

CLIL (Content and Language Integrated Learning) este o abordare didactică prin care anumite discipline se predau într-o limbă diferită de limba de școlarizare pentru că stimulează motivația elevilor, iar aceștia învață și o limbă străină, în timp ce sunt angajați în înțelegerea unui conținut didactic specific. CLIL poate transforma o lecție obișnuită de istorie, geografie, biologie sau alte materii, într-una mai bogată și mai semnificativă, iar elevii dobândesc cunoștințe noi în timp ce folosesc și își dezvoltă competențele lingvistice. Ei dobândesc vocabular în diverse domenii, învață cuvinte și expresii pe care le pot întâlni în viața reală, dar care poate că nu sunt predate la ora de limba engleză.

Elevii sunt fascinați și de tehnologie; sunt foarte entuziaști ori de câte ori o pot folosi în timpul orelor sau pentru o temă de proiect, iar utilizarea videoclipurilor, a instrumentelor web, a aplicațiilor multimedia și a altor materiale digitale sporește motivația elevilor, dar contribuie și la obținerea unor rezultate mai bune, atât în ceea ce privește achiziția lingvistică, dar și a conținuturilor educaționale specifice.

Proiectul „CLICK on e-CLIL“ – care a primit unul dintre Certificatele lingvistice europene în 2023, a fost coordonat de Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou și a avut parteneri din Spania, Lituania și Portugalia.

Pe parcursul acestuia, elevii – beneficiari, cu vârste cuprinse între 10-14 ani, au avut șansa să colaboreze și să comunice, descoperind astfel că engleza nu este doar o materie școlară, ci și un instrument de comunicare reală, utilizat pe scară largă, în întreaga lume. Au văzut că, deși ceilalți elevi au limbi materne diferite, toți au folosit engleza ca limbă comună de lucru. Au învățat despre cultura țărilor reprezentate în proiect și și-au dezvoltat abilitățile de conștientizare interculturală și culturală, promovând toleranța și acceptarea.

Promovarea unei abordări cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine prin aplicarea metodologiei CLIL a urmărit să dezvolte competențele lingvistice în limba engleză a cel puțin 50% dintre participanți și îmbunătățirea abilităților lor de comunicare cu până la un nivel, de la începutul până la sfârșitul proiectului. Aceste competențe, evaluate pe baza testului de diagnostic, au însemnat avansul de la A1 la A2 și de la A2 la B1, pentru competențele de vorbire, concretizate în exprimarea prin propoziții mai lungi și mai complexe, care îi vor ajuta să fie utilizatori încrezători ai englezei.

Proiectul a abordat și problema abandonului școlar timpuriu, plecând de la existența unei rate mari de absenteism, începând cu clasa a VI-a, și a mai multor cazuri de părăsire timpurie a școlii, începând din clasa a VIII-a. Tranzițiile între cicluri și tipuri de școli pot reprezenta momente în care apar probleme și este important ca școala să se concentreze pe prevenție, încă din primii ani. Proiectul a abordat și prevenirea absenteismului și părăsirea timpurie a școlii, propunând un parcurs flexibil și pozitiv de la învățământul primar la cel gimnazial. A fost urmărite zilnic absențele elevilor, pe parcursul celor 3 ani de proiect, pentru cele 3 clase implicate. S-a observat că numărul absențelor a scăzut, de la 639 absențe (2019-2020), la 165 absențe (2020- 2021), și la doar 118 absențe (2021-2022), adică a scăzut cu 74,17% după primul an și cu 81,53%, după cel de-al doilea an.

Incluziunea socială, îmbunătățirea procesului educațional prin proiectarea lecțiilor bazate pe stilurile de învățare ale elevilor, gestionarea sălii de clasă pentru a crea un mediu sigur și de sprijin pentru toți elevii, lecțiile suplimentare și utilizarea metodei de instruire diferențiate au echivalat cu promovarea accesului universal la educație pentru toți elevii din școlile noastre și a unui mediu care să găzduiască diversitatea cursanților, inclusiv a nevoilor variate de învățare ale acestora, pentru a maximiza potențialul fiecărui elev.

O parte importantă a abordării a presupus întărirea colaborării cu părinții, în calitate de co-educatori, plecând de la ipoteza că, dacă familiile elevilor sunt mai implicate în educația acestora, este mai probabil ca elevii să aibă o atitudine mai pozitivă față de învățare și școală. Am avut activități de implicare a părinților în fiecare semestru, unde părinții au fost invitați să lucreze împreună cu copiii lor în ateliere și lucrări de proiect.

Tematic, mai concret, activitățile proiectului au avut în vedere următoarele:

Implementarea metodologiei CLIL - pentru dezvoltarea competențelor lingvistice ale elevilor în limba engleză: Elevilor li s-au predat (în engleză) lecțiile de educație civică, geografie și istorie. Astfel, aceștia nu numai că și-au îmbunătățit limba engleză, dar au practicat-o într-un mod semnificativ, dublat de conținut. Au folosit tehnologia digitală ca mijloc de cercetare, creare de conținut (materiale, prezentări, postere, grafice informative etc.) în sala de clasă, în timpul lecțiilor de limba engleză CLIL, precum și pentru proiecte pe termen scurt pe o anumită sarcină. Prin colaborarea online, pe Twinspace, elevii au creat două broșuri, „Școala Ideală” și „Țara Ideală”, care au contribuit la dezvoltarea abilităților lor lingvistice și digitale, a creativității și gândirii critice.

Promovarea incluziunii sociale și învățarea diferențiată și personalizată: Profesorii au adoptat o modalitate particulară, în timpul predării lecțiilor CLIL și a tuturor celorlalte activități ale proiectului. Lecțiile și activitățile au fost concepute pentru a se potrivi stilului de învățare al fiecărui elev, elevii au lucrat în grupuri formate după interesele sau abilitățile comune, conținuturile fiind ajustate pentru a satisface nevoile și a susține dezvoltarea competențelor specifice ale elevilor.

Schimbul de experiență, de instruire și de informații între parteneri a generat un cadru comun în care acum există resurse pentru domeniul CLIL. Aceste resurse, metodele și instrumentele utilizate în fiecare dintre școlile participante au aprofundat perspectiva asupra diferitelor sisteme de educație și asupra metodologiei implementate de fiecare țară și a permis profesorilor să creeze o bancă de resurse, instrumente, metode și practici utile care vor fi puse în practică în continuare, în următorii ani școlari. Un beneficiu major a constat în îmbunătățirea abilităților lingvistice (în limba engleză), nu numai pentru elevi și profesorii de engleză, dar și pentru profesorii care predau alte materii, odată cu participarea lor la Erasmus+, au fost ocazia să folosească limba engleză în cadrul proiectului.

Datorită participării la acest proiect și a faptului că s-a creat o combinație echilibrată între activitățile locale și transnaționale și cele online, tot mai mulți profesori din fiecare școală participantă s-au înscris și au conturat noi proiecte eTwinning. După încheierea proiectului, am aplicat pentru Certificatul eTwinning de Calitate, care ne-a fost acordat. Vom continua să folosim rezultatul nostru final în clasă, cartea „Click on e-CLIL”.

Prof. Nagy Melinda - responsabil proiecte europene, Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ Jibou

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile din acest an, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active:

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Promoting diversity and inclusion in schools in Europe [Promovarea diversității și incluziunii în școlile din Europa]

Acest nou raport al rețelei Eurydice prezintă politicile și măsurile la nivel național/la nivel înalt care vizează inegalitățile și discriminarea din învățământul școlar. Pentru a crea medii educaționale cuprinzătoare, școlile trebuie să generalizeze diversitatea și incluziunea prin conținuturile și metodele didactice și în viața școlară de zi cu zi. În acest sens, este nevoie să se acorde atenție și talentelor, provocărilor și nevoilor individuale. Aducerea în discuție a părtinirilor și promovarea incluziunii de la o vârstă fragedă pot contribui la prevenirea discriminării, a hărțuirii și a violenței în educație.

Documentele de politică cheie ale UE subliniază importanța promovării diversității și incluziunii în învățământul școlar. Totuși, numeroase dovezi arată că există diferențe persistente legate de echitatea accesului, a experiențelor și a rezultatelor educaționale atunci când se au în vedere elevi cu caracteristici personale și sociale diferite.

Elevii cu cerințe educaționale speciale sau cei cu dizabilități reprezintă principalul grup țintă pentru toate ariile analizate în raport: monitorizarea datelor, cadrele politice strategice, politicile și măsurile de promovare a accesului și a participării, curriculumul național, inițiativele de sprijin socio-emoțional și inițiativele pentru învățare și formarea cadrelor didactice.

Un alt grup de elevi vizat frecvent în cadrul celor mai multor arii tematice este cel al elevilor migranți și refugiați, urmat de grupul elevilor care aparțin minorităților etnice, în special minorității rome. Această situație corespunde celor două motive de discriminare în învățământul școlar cel mai des raportate, și anume cerințele educaționale speciale/dizabilitățile și apartenența etnică.

Inegalitățile de gen și cele socioeconomice sunt de asemenea vizate de multe măsuri la nivel de politici.

Pe de altă parte, elevii LGBTIQ+ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali, intersexuali, queer și alte identități sexuale) și elevii care aparțin minorităților religioase sunt mult mai puțin vizați de inițiativele naționale/la nivel înalt care urmăresc să promoveze diversitatea și incluziunea în școli.

Raportul evidențiază câteva dintre inițiativele politice concrete, promovate în Europa:

  • elaborarea de cadre politice strategice în conformitate cu politicile și strategiile UE privind egalitatea;
  • promovarea diversității și incluziunii prin curriculumul școlar și evaluări adaptate la nevoile cursanților cu cerințe educaționale speciale/dizabilități și/sau ale celor care nu sunt vorbitori nativi;
  • acordarea de sprijin financiar pentru acoperirea costurilor asociate cu școala, pentru a compensa dezavantajul socioeconomic;
  • asigurarea formării cadrelor didactice cu privire la diversitate și incluziune și încurajarea folosirii personalului educațional de sprijin;
  • colaborarea cu organisme și/sau organizații independente, inclusiv organisme naționale care se ocupă de egalitate, pentru a aborda discriminarea din învățământul școlar.

Publicația oferă o prezentare generală comparativă a politicilor și a măsurilor din 39 de sisteme de educație europene. Sunt prezentate multe exemple naționale, care ilustrează unele dintre cele mai recente evoluții la nivel de politici și se face o trecere în revistă a inițiativelor actuale întreprinse în țările din Europa.

Vă recomandăm:

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

Erasmus35 – o călătorie începută în urmă cu 35 de ani
eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.