Zonnevelden zijn ‘nieuwe’ uitdagingen op het gebied van landschapsontwerp. Hoe verenig je industrieel ogende metalen opstellingen, met daarop vaak blauwgekleurde panelen met het landschap?
De locatie op een industrieterrein is dan vaak logisch, maar desondanks blijft er een ontwerpopgave spelen. Wanneer is er wel of geen zicht op het zonneveld? Hoe kijken omwonenden ernaar? Kan de ontwikkeling ook het gebied versterken. Kan het natuurinclusief? Wij zeggen: ‘Ja dat kan!’
Het zonneveld bij duurzaamheidsbedrijf Twence in Twekkelo is hier een voorbeeld van. Bijvoorbeeld: de aanwezige natuurwaarden rondom de beek zijn versterkt en de solitaire boom als uitkijkpunt voor roofvogels is behouden.
Dit lijken details, maar ze doen wel degelijk mee in het ecologisch goed functioneren van het gebied. Vooral het extensieve beheer van het gehele terrein geeft zowel de flora als de fauna een boost. De fazanten zaten tijdens de bouw al gelijk op het terrein te scharrelen. Dit geeft ook al aan dat het gebeid rondom het zonneveld al veel waarde kent.
Twekkelo staat bekend om het kleinschalige landschap. Een zonneveld kan hier door de bestaande natuur omarmt en ermee geïntegreerd worden. Daarnaast wekt het uiteraard op duurzame manier energie op.
Punten ter verbetering zijn er ook. Dit project was een van de eerste zonnevelden waarbij we betrokken waren. De hoogte van de constructie van de zonnepaneeltafels is hier letterlijk met het maaiveld meebewogen. Het uitgangspunt was daarbij dat het zonneveld meeglooit met het maaiveld, maar in de praktijk wordt het hoogteverschil in het gebied waarneembaar en geeft het een onrustig beeld
Zo leren we van elk project dat we uitvoeren en beheren.