Loading

Noppia ja hauskanpitoa - harrastuksena roolipelit

Teksti ja kuvat: Sanni Vähäkuopus,

Video: Reetta Salmela, Sanni Vähäkuopus

Roolipelit ovat porukalla pelattavia vuorovaikutteisia tarinoita. Roolipelejä on pelattu nykyisessä muodossaan 70-luvulta lähtien, ja illanistujaisten seuraleikit edelsivät varsinaisia roolipelejä kertoo Juuso Seppälä Oulun Fantasiapeleistä. Roolipelien suosio on kasvanut viimeisten 5–10 vuoden aikana paljon. Roolipelit ovat enemmän esillä populaarikulttuurissa kuten elokuvissa. Niistä tehdään myös Youtube - ja podcastsisältöjä. Korona-aikana pelit olivat helppo siirtää pelattavaksi etänä. Silloin luotiin erilaisia verkkosovelluksia, jotka mahdollistivat etäroolipelaamisen.

”Stranger Things oli ensimmäisiä isompia ponnahduslautoja nykysuosion kasvulle.” - Juuso Seppälä

Tätä on D&D

Tactical Studies Rules –yritys julkaisi maailman ensimmäinen pöytäroolipelin, Dungeons and Dragonsin eli D&D:n, vuonna 1974. D&D:ssa pelaavat pelinjohtaja ja pelaajat, kuten pääosin muissakin roolipeleissä. Dungeon Master, DM, eli pelinjohtaja suunnittelee pelisession ja mitä tarinassa olisi tarkoitus tapahtua. Pelaajat puolestaan pelaavat omaa hahmoaan, jonka he ovat luoneet pelin sääntöjen puitteissa, ja näillä hahmoilla pelaajat eläytyvät tarinaan. Pelissä on käytössä seitsemän erilaista noppaa, joita heittämällä ratkeaa, miten pelaajien roolihahmojen siirtojen käy ja miten tarina jatkuu. Peliä pelataan näin eteenpäin, kunnes peli päättyy tavalla tai toisella.

Seppälä ajattelee D&D:n olevan sisällöltään helposti lähestyttävä ja vapaata fantasiaa, joka saa ihmiset kiinnostumaan pelistä. Monelle peli on tuttu vähintään nimeltä, koska se tulee nykyään usein vastaan verkossa ja elokuvissa.

D&D:n taika vei mennessään

Aatu Ahonen, 21, on harrastanut D&D:n pelaamista viisi vuotta. Hänen ensikosketuksensa pöytäroolipeliin oli nettisarja, jossa ääninäyttelijät aloittivat netissä oman D&D:n tarinan kertomisen, jota Ahonen jäi seuraamaan. Peliporukka löytyi samassa nuorisoteatterissa olleen kaverin kautta 9. luokalla. Ahonen oli kysellyt, oliko hän katsonut kyseistä nettisarjaa tai kuullut D&D:sta ja kaveri oli kutsunut hänet peliporukkaansa mukaan pelaamaan.

Nykyisin samainen kaveri on Ahosen kämppäkaveri. Muut peliporukan jäsenet olivat myös täysin tuntemattomia, mutta jo ensimmäisellä pelikerralla Ahonen huomasi, kuinka samankaltaisia kaikki olivat keskenään. Porukasta on tullut loppuelämän ystäviä, ja he käyvät pelaamisen lisäksi muun muassa keilaamassa.

Ahosta D&D:ssa kiehtoo samanlaisuus näyttelijän työn kanssa. Pelatessa pääsee eläytymään hahmoon ja hahmosta pääsee rakentamaan juuri sellaisen kuin haluaa. Tämän vuoksi hän pelaa mieluiten pelaajana eikä pelinjohtajana.

Ahonen muistaa ensimmäisestä pelikerrastaan toisen pelaajan hahmon pudonneen kaivoon, josta Ahosen hahmo oli pelastanut hänet köydellä. Nettisarja oli antanut hänelle perustiedot pelin toiminnasta, mutta uusia pelaajia voi hämmentää säännöt ja erilaiset nopat. Ahonen kuvailee, miten aluksi tuntui oudolta kuvailla kaikki toiminta ääneen, mutta siihen tottui ja lopulta se tempaisi mukaansa.

”Ensimäistä kertaa pelaavalle sääntöjä tulee paljon, mutta kun pelinjohtaja osaa hommansa hyvin, niin pelaajallakin tulee menemään hyvin.” - Aatu Ahonen

Useita versioita ikimuistoisista hetkistä

Seppälä kertoo, että D&D:sta on julkaistu kahdeksan laitosta eli versiota. D&D:n 5.laitos julkaistiin vuonna 2014, ja se on saanut eniten uutta yleisöä sekä ollut suosituin. 5.laitokselle on myös julkaistu eniten uutta sisältöä esimerkiksi kaikki uusimmat kirjat. Aiemmille laitoksille julkaistuja kirjoja saa ostettua käytettyinä. Osa pelaajista haluaa pelata vanhempia laitoksia, koska ne ovat tuttuja ja turvallisia. Seppälän mukaan 5. laitos painottuu tarinaan ja tukee luovaa pelaamista enemmän kuin aiemmat laitokset, ja moni on pitänyt tästä muutoksesta.

Ahonen kertoo pelanneensa porukkansa kanssa Out of the Abyss -kampanjaa kolme vuotta. Kampanjalla tarkoitetaan tarinaa, joka saadaan D&D-kirjasta. Kampanjan viimeinen pelikerta kesti yli 12 tuntia, ja se on jäänyt Ahosen mieleen. Pelaamisen lisäksi porukka tilasi pitsaa ja piti hauskaa yhdessä. Pelikertojen pituuteen vaikuttaa pelaajien määrä. Isommalla määrällä peli etenee hitaammin, koska jokainen pelaaja pelaa yksitellen omalla vuorollaan. Ahosen peliporukassa jäseniä on seitsemän ja heidän pelikertansa kestävät 4–6 tuntia. Kaikki aika ei kulu vain pelaamiseen vaan myös hauskapitoon ja vitsailuun.

D&D välineistö muutoksessa

Pelaamiseen käytetään myös monia erilaisia välineitä. Videolla Ahonen esittelee omia pelivälineitään.

Ahonen on oman peliporukkansa kanssa ottanut muovipullojen korkkien rinkuloita, jotka asetetaan pelissä figuurin päälle merkitsemään hahmolle tapahtunutta asiaa. Hahmo voi esimerkiksi olla kirottu tai myrkytetty ja rinkulan avulla pelaajat muistavat tämän pelin jatkuessa. Seppälä kertoo pelaajien nykyään haluavan enemmän visuaalisuutta mukaan pelaamiseen ja välineistön kehittyneen paljon. Peleihin on tullut lisää oheistuotteita, ja esimerkiksi karttoja luodaan 3D-tulostimella ja tekoälyllä.

Uusia tulokkaita 50 vuoden jälkeenkin

Seppälän mukaan D&D:n suosio on korkeinta viimeiseen 30 vuoteen ja ensi vuonna D&D viettää 50-vuotisjuhlavuottaan. Aloittelijaa Ahonen kehottaa tutustumaan netissä D&D:n sisältöihin kuten sääntöihin ja perustietoihin. Ahonen kannustaa myös kysymään esimerkiksi nuorisoseuroista tai lautapelikaupoista järjestävätkö he pöytäroolipelitoimintaa, jossa pääsisi kokeilemaan pelaamista.

”Aloittaminen ei vaadi kuin internetyhteyden ja seitsemän noppaa." - Aatu Ahonen