Loading

Adrenaliinia kaupungin sykkeessä Laser tag tarjoaa jännittävää yhdessä tekemistä

Teksti Niina Saarijärvi, kuvat Miika Yliniemelä

Viileänä syksyisenä päivänä ilmassa on havaittavissa jännitystä ja jopa skeptisyyttä. Matkan kohteena on Megazone ja laser tag -peli. Uuden lajin kokeileminen kiehtoo. Ennakkokäsitykset ovat suppeat, mutta ensimmäisenä mielessä pyörivät mietteet pelin pituudesta. Kaksikymmentä minuuttia tuntuu lyhyeltä ajalta.

Megazone on Suomessa operoiva yritys, joka tarjoaa palvelunaan laser tag -peliä. Sen kävijäkunta ja suosio on laaja. Vaikka suurimpia kävijäryhmiä ovatkin lapset sekä synttäriporukat, myös yritysten virkistysillat sekä pikkujoulut ovat suosittuja. Lisäksi myös harrastajia löytyy, kertoo lajin parissa työskentelevä Topi Rautavaara.

Sääntöihin tutustutaan videon muodossa

Ennen pelaamista täytyy tutustua sääntöihin

Oulussa Megazone sijaitsee lähellä ydinkeskustaa. Paikalle saapumisen jälkeen siirrytään odotushuoneeseen. Huoneessa seinälle kiinnitetystä televisiosta näytetään opastusvideo pelin säännöistä ja ohjeistuksista. Tunnelma on innostunut, eikä kuuntelemiseen keskittyminen ole helppoa, sillä pelin alkamiseen on enää vain pieni hetki.

Pelissä pelaajat varustetaan liiveillä sekä laseraseilla, joissa olevat sensorit reagoivat vastakkaisen tiimin aseiden infrapunasäteilyyn. Pelaajan saadessa osuman liivin kirkkaat valot sammuvat kahdeksaksi sekunniksi, jonka aikana on siirryttävä suojaisaan paikkaan odottamaan, kunnes valot syttyvät uudestaan ja peli voi jatkua.

Aikaisemmat mielikuvat elokuvamaisesta voittamattomasta ja valonnopeudella liikkuvasta erikoisagentista kariutuvat videon edetessä. Pelialueella juokseminen on turvallisuussyistä kielletty. Niin on myös kiipeily sekä ryömiminen.

Opastusvideo loppuu ja tiimien muodostaminen alkaa puheensorinan saattelemana. Kierrokselle, jonka maksimikapasiteetti on 24 pelaajaa, osallistuukin nyt vain 4. Määrä tuntuu vähäiseltä ja pelialue isolta. Tiimejä on mahdollista olla 3, mutta nyt niitä muodostetaan vain 2. Vihreä sekä sininen. Kierroksen kesto on 22 minuuttia.

Puheesta toimintaan

Ennen pelialueelle astumista kerrataan säännöt sekä varmistetaan, että varustus on kunnossa. Kaiken ollessa valmista, avautuu kentälle johtava ovi vihdoin. Lattiaan maalatut nuolet näyttävät tietä omalle tukikohdalle. Ne hohtavat hämärässä samalla tavalla kuin pelialueelle rakennettujen seinien maalaukset. Taustalla kuuluva rytmikäs musiikki saa asetta kannattelevat kämmenet hikoamaan ja olon hermostuneeksi. Pelistrategioiden luomiseen ei ole paljoa aikaa, sillä aseesta kuuluva lähtölaskenta alkaa pian omalle tukikohdalle saapumisen jälkeen

Pelin voittaa keräämällä pisteitä, joita saa osumalla vastustajiin. Pistemäärät vaihtelevat riippuen siitä, mihin kohtaan vastustajan peliliiviä osuu. Pisteitä hankitaan myös tuhoamalla muiden tiimien tukikohtia. Aseen näytöltä voi tarkastaa oman pistemääränsä ja sijoituksensa, mutta kierroksen lopullisen tuloksen ja voittajatiimin saa selville vasta pelin loputtua.

''Five, four, three, two, one, go!''

Lähtömerkki on annettu ja peliareenan musiikki kiihtyy samaan tahtiin sydämensykkeen kanssa. On aika liikkua. Jännittyneisyys on katossa ja peli alkaa. Vauhti on varovaista ja silmät pälyilevät jokaista liikettä. Pelaajien vähäinen määrä tekee tilanteesta entistä hermoja raastavamman. Askelien kuuntelemisen tärkeys korostuu, sillä milloin tahansa toinen pelaaja voi hiipiä taakse. Hetken pälyilyn jälkeen ensimmäinen kohtaaminen toisen tiimin pelaajan kanssa säikäyttää molemmat. Liipaisinta ensimmäisenä painanut voi hengähtää ja jatkaa matkaansa. Osuman saanut pysähtyy, etsii suojaa ja jää hautomaan kostoa.

Vaikka pelin tahti olikin alussa hidasta, kiihtyy se nyt. Syynä siihen on kuulutus: peliaikaa on enää puolet jäljellä. Areenan sokkeloinen rakenne on nyt tutumpi ja liikkuminen nopeampaa. Siitä huolimatta sydän pamppailee edelleen kuten alussa ja kainalot hikoavat. Kierroksen ensimmäisillä minuuteilla hyvältä tuntunut pelaajamäärä alkaa tuntua liian pieneltä, sillä vastustajatiimin jäseniä täytyy nyt tosissaan etsiä.

Tukikohdan puolustus on tärkeää.

Kilpailullista lasersotaa

Laser tagin parissa järjestetään myös kilpailullista toimintaa. Maailmanmestaruuskisojen lisäksi on mahdollista kilpailla Euroopan-, sekä vuosittain järjestetyistä maakohtaisista mestaruuksista. Kilpailemisen parissa aktiivisia maita ovat muun muassa Suomi, Saksa, Uusi-Seelanti, Ruotsi, Ranska, Australia sekä Yhdysvallat.

''Kilpailuissa on käytössä samat pelikentät kuin harrastepeleissä'', kertoo lajin parissa aktiivisesti kilpaileva Tuomas Rita.

Mestaruuskisoja varten järjestettyihin turnauskarsintoihin on kaikilla vapaa pääsy. Kilpailuissa säännöt ovat erilaiset ja eroja on myös pelivarustuksessa ja niiden toiminnassa. Yhden kierroksen pituus on lyhennetty kymmeneen minuuttiin.

Kilpailutilanteissa pelissä voi haavoittua. Haavoittuminen tapahtuu, kun pelaaja saa osuman aseen tai peliliivin hartiassa sijaitseviin sensoreihin. Haavoittumisen seurauksena aseella ei voi ampua, mutta pelaaja on edelleen elossa ja voi vastaanottaa lisää osumia. Silloin tulee etsiä suojaa ja odottaa, kunnes ase on taas toiminnassa.

Kilpailullisessa laser tagissa pelaajan on mahdollista saada miinuspisteitä jokaisesta saadusta osumasta. On siis tärkeää taktikoida ja väistellä. Peliliivien sensoreita ei saa kuitenkaan yrittää peittää käsien asennolla. Sääntörikkomuksista saa miinuspisteitä tuomarilta.

''Pelialueella juoksemista ei ole suoraan kielletty, mutta pelaajan on pystyttävä pysäyttämään liike yhdellä askeleella. Yhteentörmäyksiltä ei aina voi välttyä.''

1980-luvulla Yhdysvalloissa avattiin ensimmäinen lasersota-areena nimeltä Photon Laser Tag. Areenan perustaja George A Carter III on kertonut saaneensa vaikutteita suositusta Star Wars -elokuvasarjasta.

Harjoittelemalla mestariksi

''Tie kilpapelaamiseen käy jäsenpelien kautta. Jäsenpeleissä harjoitellaan taktista osaamista liivien ja aseidenkäytön osalta sekä tietenkin pelataan. Jäsenpeleissä järjestäjät ja joukkueen kapteenit jakavat ohjeita ja hyödyllisiä vinkkejä osallistujille.''

Turnauksia varten Rita joukkueineen harjoittelee viikoittain. Pelaamisen lisäksi keskitytään yhdessä strategioiden ja peliälyn kehittämiseen sekä tutkitaan pelialueiden karttoja tarkoin. Energian ja veden tankkaaminen etukäteen on tärkeää, sillä kilpailut voivat kestää kolmesta kymmeneen päivään. Kisoista riippuen päivää kohden voidaan järjestää jopa viisitoista ottelua. Kyseessä on siis urheilusuoritus.

Ja siltä jopa yksi kierros laser tagia tuntuikin. Areenan kaiuttimien kuulutus kertoo peliajan nyt päättyneen. Liikkeen pysähdyttyä voi huomata, kuinka lämmin pelatessa tuli. Vaikka aika oli lyhyt eikä juoksuaskelia tullut, on peliliivi liimautunut selkään ja aseen kahva tuntuu liukkaalta kaiken purkautuneen adrenaliinin vuoksi. Areenalta poistutaan seuraamalla maassa olevia nuolia. Peliliivien palauttamisen jälkeen syke on hieman tasaantunut. On aika tarkastaa pisteet. Voittajatiimi iloitsee, mutta häviäjän on tyydyttävä sijoitukseensa. Lopputulemasta huolimatta iloiset ilmeet ja puheensorina täyttävät tilan.

Pelibunkkerin ulko-oven auettua syksyinen sää tuntuu mitä mahtavimmalta hikistä ihoa vasten. Kyllä kahdessakymmenessä minuutissa ehtii totisesti hengästyä.

Lähteet: