Loading

turvallisesti tien päällä onko taksilla turvallista matkustaa? entä ajaa?

Teksti Tanja Valikainen, kuvat ja video Itu Torvinen ja Tanja Valikainen

Asiakkaat kokevat taksimatkojen turvallisuuden heikentyneen viime vuosina. Norstat Oy:n Uudellamaalla vuonna 2022 toteuttaman tutkimuksen mukaan 64 prosenttia matkustajista koki turvallisuuden heikentyneen viimeisten vuosien aikana. Taksissa täytyy kuitenkin muistaa, että myös ratin takana istuu, ainakin toistaiseksi, ihminen.

Jasmin Hurmesalo ajaa taksia Oulussa. Hän aloitti työnsä vuoden 2022 alussa osa-aikaisena, mutta on sittemmin siirtynyt kokoaikaiseksi kuskiksi. Hurmesalo kuvailee työnsä olevan rentoa ja sisältävän paljon asiakaskohtaamisia. Allaan hänellä on hybridiauto Volkswagen Multivan, autoalan ammattilaisille tutummin bulli. Koska hän pitää autolla ajamisesta, taksikuskin ammatti on tuntunut luonnolliselta tavalta tienata elanto.

Taksiala nähdään tyypillisesti miesvaltaisena. Alalle tuleminen naisena ei ollut minkäänlainen ongelma, vaikka myös yrityksessä, jossa Jasmin Hurmesalo työskentelee, suurin osa palkollisista on miehiä.

_______________________________________________________________

Tutkimuksessa todettiin, että kuljettajan ammattitaito, kuten käyttäytyminen, ajotapa, kielitaito ja paikallistuntemus, on tärkein turvallisuuden tunteeseen liittyvä seikka. Turvattomuuden tunteesta puhuvia asiakkaita ei kuitenkaan ole Pohjois-Pohjanmaalla ajelevan Hurmesalon kyytiin osunut monta.

"Ihan muutama on maininnut turvattomuuden tunteesta. He ovat olleet lähinnä ulkopaikkakuntalaisia. Heiltä olen kuullut, että onpa mukava, että täällä voi luottaa taksiin ja uskaltaa ottaa jonosta minkä tahansa taksin."

Tutkimuksessa 28 % vastaajista oli kokenut turvattomuuden tunnetta käyttäessä taksipalveluja viimeisen vuoden aikana. Eniten turvattomuuden tunnetta oli aiheuttanut liikenneturvallisuus 70 %:lla vastaajista. Tätä seurasi rahallinen turvattomuus 63:lla, fyysinen turvattomuus 36:lla ja psyykkinen turvattomuus 32 prosentilla.

Turvaton tunne voi tavoittaa myös taksin ajajan. Onneksi hankalia tilanteita on Hurmesalon autossa ollut vain muutamia. Pandemia-aikaan työt aloittanut Hurmesalo ottaa edelleen asiakkaat mieluiten takapenkille. Tämä antaa hyvin lisäaikaa, jos autossa tulee epäilyttävä tunne tai tilanne. Muita keinoja hallita turvattomuuden tunnetta ovat musiikin hiljentäminen, asiakkaan jututtaminen ja yleinen tunnelman tunnustelu.

Jokainen voi vaikuttaa myös kuskin turvallisuudentunteeseen omalla käytöksellään. Hyvä asiakas on kohtelias ja näkee kuskin ihmisenä ammatissaan.

_______________________________________________________________

Vaikka takseissa on myös erilaisia turvajärjestelmiä, ei Hurmesalo ole joutunut niihin turvautumaan. Aiemmalta ammatiltaan hän on vartija ja mainitsee, että kokemuksesta on ollut hyötyä myös nykyisellä alalla. Silti sankaria ei tarvitse tai kannata lähteä leikkimään.

Videolla Jasmin Hurmesalo kertoo uhkaavasta tilanteesta ja takseissa ennakkoon tehtävistä varotoimista.

Maailmalla isoimpiin metropoleihin on ilmestynyt uusi erityisala, vain naisille tarkoitetut taksit. Näissä autoissa myös kuskit ovat naisia. Usein pinkeillä tarroilla muista takseista erottuvat autot ovat vastaisku turvattomuuden tunteelle naisten keskuudessa paikasta toiseen liikuttaessa. Suomessa vastaavaa palvelua ei vielä ole. Hurmesalon mielestä Oulun alueella palvelulle ei olisi välttämättä tarvetta, mutta näkisi pääkaupunkiseudulla potentiaalia naisille suunnatuissa kuljetuspalveluissa.