Bekijk hieronder de nieuwe Bouw Woon Leef documentaire
“Het was een polder en daar zijn een aantal wetenschapsgebouwen neergezet”
Amsterdam Science Park, een polder die nog maar net binnen de ring ligt. Een terrein waar je normaal gesproken mensen met rugzakken universiteitsgebouwen in en uit ziet lopen. Een gebied waar je als "gewone" Amsterdammer niets te zoeken hebt. Elke dag wordt daar hard gewerkt om grote vraagstukken op te lossen. Voor mensen die werken en studeren op de campus wordt het steeds lastiger om woonruimte te vinden. Spreiding van kennis in de regio zou de oplossing kunnen zijn.
Amsterdam Science Park
Willem van Winden is lector Urban Economic Innovation aan de Hogeschool van Amsterdam. Van Winden doet in opdracht van Gemeente Amsterdam onderzoek naar campussen en innovatiedistricten in Amsterdam en omgeving.
"Als je in de avond door Science Park fietst is er gewoon niks te doen. Er zijn geen kroegen, er is geen levendigheid, er zijn geen mensen. Als je een gebied hebt dat zo midden in de stad ligt, zou je er toch meer van kunnen maken."
"De buurman heeft nog nooit van het Science Park gehoord terwijl hij twee straten verderop woont"
Horeca op het Science Park
Dick Spanjer is samen met zijn zakenpartner in 2008 een horecazaak begonnen op het Science Park. Er is sindsdien heel wat veranderd.
Volgens Spanjer neemt de levendigheid met de dag toe. "Er wordt steeds maar bijgebouwd. De lunches bij ons worden alsmaar drukker. We knallen er iedere dag uit."
Toch ziet de horecabaas nog heel veel mensen die het Science Park helemaal niet kennen. "De mede-eigenaar van deze tent woont hier ook in de buurt en zijn buurman heeft nog nooit van het Science Park gehoord terwijl hij twee straten verderop woont." Het blijft volgens Spanjer nog wel een uithoek.
Campus zichtbaar in de stad
Om die 'uithoek' meer bij Amsterdam te betrekken is er een organisatie opgericht voor Amsterdam Science Park. Anikka Fulop is kwartiermaker bij deze organisatie.
Er hebben zich volgens Fulop (links) zo'n 180 bedrijven gevestigd op het Science Park. "Van enorme bedrijven tot start-ups. Dat is mooi aan het Science Park, dat je alle lagen van ondernemerschap kunt huisvesten."
Er gebeurt heel veel op het Science Park voor het bredere publiek Amsterdammers, voor zowel jong als oud, volgens Fulop.
De kwartiermaker vertelt wel dat er nog veel moet gebeuren. "We werken er heel hard aan om wat we het hele jaar door doen meer zichtbaar te maken. Daar is nu niet een logische plek voor."
Metropoolregio Amsterdam
Ook wonen is belangrijk voor alle 'kenniswerkers' op het Science Park. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. De woningmarkt in Amsterdam is overbelast en veel kenniswerkers die vanuit het buitenland worden gehaald vinden het lastig om een huis te vinden.
Anouk Pols denkt namens Metropool Regio Amsterdam (MRA) na over de spreiding van die 'kenniscentra' zoals Science Park. "We hebben gekeken in alle deelregio's waar de innovatie zit. De economie van de MRA draait nu op de regio Amsterdam."
Volgens Pols zou het beter zijn om het meer te verdelen over de hele regio. Dit zou de druk op Amsterdam moeten verlichten en mensen dichter bij huis een baan kunnen geven en daardoor minder in de file hoeven te staan.
In regio's zoals Almere, Purmerend en Haarlem wordt nu gekeken hoe ze de onderwijsinstellingen die ze nu al hebben uit kunnen breiden tot echte campussen.
De Koepel - Haarlem Campus
"Het was gesloten en we wilden hem openen."
De Koepelgevangenis uit 1901 is ooit gebouwd als afgesloten plek, maar is nu een open gebouw waar studenten, ondernemers en bewoners uit Haarlem elkaar treffen. Jaqueline van de Sande begon tien jaar geleden onder het mom 'open de koepel' met het redden van de destijds lege gevangenis. Nu lopen er elke dag 200 studenten rond. "Het was gesloten en we wilden het openen", legt Van de Sande uit.
Tech Campus in Purmerend
Ook in Purmerend wordt er hard gewerkt op het gebied van innovatie. Metropoolregio Amsterdam medewerker Anouk Pols vertelt dat vooral op het gebied van e-sports. "Hierdoor ontstaat ook veel meer woningbouw in Purmerend."
In Purmerend wordt de e-sport tech campus ontwikkeld. Dit moet de plek worden waar werken, wonen, leren samen komen met tech, e-sport en cultuur. Directeur Dirk Tuip is al volop bezig.
"Ik noem purmerend ook wel het nieuwe amsterdam-noord"
Volgens Tuip kunnen ze gaming gebruiken om de nieuwe generatie op te leiden. "Jongeren pakken IT en tech heel snel op." Tuip vervolgt, "we proberen ze zelfs op te leiden tot e-topsporters.
Marcella Wiffrie houdt zich namens Gemeente Purmerend bezig met het hele gebied rondom de tech campus. Volgens haar gaat het er vooral om hoe er door middel van gamification maatschappelijke problemen opgelost kunnen worden zoals tekorten in de zorg.
Volgens Dirk Tuip is Purmerend de ideale plek voor een nieuwe campus. "Wonen is een stuk goedkoper en toch heel dicht bij Amsterdam." Voor een metropool als Amsterdam is de afstand helemaal niks vervolgt hij. "Ik noem het ook wel het nieuwe Amsterdam-Noord want Amsterdam moet ergens naar toe groeien en een van de eerste steden die je tegenkomt is Purmerend."
Hoe nu verder?
Volgens lector Willem van Winden moet de afstemming binnen de regio nog steeds echt beter "waar doen we wat en hoe benutten we de kansen die voordoen." Anouk Pols ziet een toekomst voor zich waar verschillende innovatiegebieden in de regio worden ingezet om maatschappelijke problemen op te lossen. "Dat is mijn droom."