Loading

Vad ska jag bli när jag blir stor? Yrkesambassadörer ger personlig och inspirerande yrkesinformation, rakt in i klassrummen.

Yrkesambassadörer i Fyrbodal

Riktiga människor. Som jobbar. Med drömmar, vägval och erfarenheter av utbildning, motgång och medgång. Med intressanta arbetsuppgifter att berätta om. Dessa berättelser öppnar dörrar och fönster som släpper in ljus och nya vyer till elever i årskurs fyra till sex i skolor runt om i hela Fyrbodal.

Spelutvecklaren Lisa, intensivvårdssjuksköterskan Tomas och presschefen Cecilia är tre av många fler yrkesambassadörer som delar med sig av sina erfarenheter digitalt via teams rakt in i klassrummen. De är yrkesambassadörer inom satsningen Vad ska jag bli när jag blir stor, som handlar om den breda studie- och yrkesvägledningen för yngre barn.

Nya horisonter

För det där med att se vad som faktiskt är möjligt är svårare än vad det kan verka. Den egna bubblan är mindre än vad man kan tro, och även om många barn har stora visioner om karriärer som leder till berömmelse och massor av pengar, blir i själva verket yrkesvalet i hög grad präglat av den närmaste omgivningen. Visst har barn drömmar, men när det sedan kommer till det konkreta valet, är osäkerheten ofta större.

Att genom yrkesambassadörer släppa in ”den riktiga värden” i klassrummen, har stor betydelse för elevernas syn på vad som faktiskt är möjligt och inte.

”Våra yrkesambassadörer är verkliga människor som personligt och direkt berättar om sig själva och sina jobb. Det blir på riktigt för eleverna som får höra om yrken de kanske inte kände till tidigare,” berättar Henrik Erlandsson, som tillsamman med Marcus Svensson leder satsningen.

Motivation för lärandet

Skolverkets och olika forskningsansatsers erfarenheter är att när den breda studie- och yrkesvägledning integreras i undervisning ser eleverna mål och mening med skolan och upplever större motivation att lära.

Skolans uppdrag

Skolan har sedan 1950-talet uppdraget att skapa möten mellan eleverna och arbetslivet. Eleverna ska få en uppfattning om vilka yrken som finns att välja bland och hur resan dit kan se ut för att stärka elevernas valkompetens inför framtida val till gymnasium och arbetslivet.

Varför elever i årskurs 5 och 6?

En stor del av en människas identitet och självbild grundläggs tidigt i livet och det är därför särskilt viktigt att studie- och yrkesvägledningsundervisningen sker redan i skolans lägre åldrar; för att ge eleverna möjlighet att välja utbildning och yrke utan att begränsas av traditioner för kön, socioekonomi, föräldrars utbildningsbakgrund och/eller den lokala företagsstrukturen.

Digitala möten reducerar kostnader

Digitala möten reducerar kraftigt ”kostnaderna” för den yrkesverksamme. Inga resekostnader, inget löneavdrag, tidsåtagandet stannar vid mötets faktiska tid (+ tid för att förberedda första yrkesambassadörspresentationen).

Lisa, Tomas och Cecilia

Under våren och hösten 2023 genomförs ett flertal digitala yrkesambassadörsträffar som sänds direkt till flera klassrum samtidigt. Här får ni träffa tre av dessa, Lisa, Tomas och Cecilia som alla brinner för att få dela med sig och på så sätt vidga vyerna för elever i mellanstadiet.

Spelutvecklare

Först ut under vårens satsning på yrkesambassadörer vid Fyrbodals kommunalförbund var Lisa Kolfjord från Iron Gate. Med saklighet och inlevelse berättade hon om sitt yrke som spelutvecklare och vägen dit. Hur hon som barn hade konstnärs- och författardrömmar. Inom henne fanns en kreativ kraft och berättelser hon ville förmedla. Trots att hon var skoltrött under gymnasiet, blev hon inspirerad av en vän som med stor beslutsamhet var på väg att bli dataspelsutvecklare. I Lisa såddes ett frö. Tänk att få skapa hela världar med varelser, karaktärer och äventyr…en dröm för en dataspelsälskande konstnärssjäl. På en gamingmässa i Skövde mötte hon studenter som läste olika inriktningar av spelutveckling, 3D, modellering och animation. Detta var Lisas värld, här hittade hon sin väg och utbildningen vid Högskolan i Skövde ledde till det drömyrke hon har idag.

Eleverna i årskurs fyra, fem och sex som lyssnade runt om i Fyrbodal, femton klasser från sju kommuner, var så fulla av inspirerade frågor att det smattrade som i en popcornkokare efter Lisas presentation. Och visst finns det en arbetsmarknad för blivande spelutvecklare. Bara i Sverige finns 600 företag som skriker efter arbetskraft med utbildning inom 3D, animering med mera

Lisa Kolfjord

Intensivvårdssjuksköterska

Yrket intensivvårdssjuksköterska representerades av Tomas Rivera. Elever i de många klassrummen lyssnande med nyfiket intresse och många kloka frågor när Tomas berättade om varför han arbetar med just intensivvård. Hur många liv har du räddat och får man avdrag på lönen om en patient dör, vad några av elevernas funderingar. Under sina sex år på en intensivvårdsavdelning på NÄL, där man arbetar med de allra mest kritiskt sjuka patienterna, är det svårt att beräkna hur många liv som räddas, men Tomas kunde försäkra, att nej, lönen påverkas inte om en patient dör. Visst är frågan både logisk och relevant för ett yrke som bokstavligt handlar om liv och död. Tomas beskrev känslan av djup tillfredsställelse då en svårt sjuk patient svarar väl på behandlingen och kan lämna avdelningen och må riktigt bra. Tomas gav en bild av ett yrke där högspecialiserad teknik och avancerad övervakning blandas med omsorg och fint omhändertagande om patienten där även kontakten med anhöriga blir väldigt viktig.

Det var i nian som Tomas insåg att han nog trots allt inte skulle bli fotbollsproffs. Tomas valde omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och sedan sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan Väst. Han berättar att de tre åren vid Högskolan Väst var de roligaste i hans liv och att han efter flera år i yrket fortfarande är mycket nyfiken och intresserad av att lära sig mer om hur kroppen fungerar och olika behandlingsmetoder. En karriär inom hälso- och sjukvården är helt enkelt att välja ett roligt och spännande yrke som är viktigt på riktigt.

Tomas Rivera

Presschef

Cecilia Hedlund är presschef på bilföretaget Lynk & co. Det innebär ett jobb där hon får se hela världen och att resa och se världen var just det som Cecilia längtade efter när hon gick i skolan hemma i Idre med slalom, sång och piano som stora passioner. Drivkraften tog henne först till Borås för att som femtonåring utbilda sig till florist där blommorna gjorde det möjligt att arbeta utomlands. Men Cecilia ville mer och vid yrkeshögskolan på Orust studerade hon till event manager med drömmen att nångång få arrangera en OS-invigning. Idag är Cecilia presschef på Lynk & co och eleverna i sina klassrum runt om i Fyrbodal pepprade henne med nyfikna frågor om yrket. Att tillexempel jobba med influensers för att skapa uppmärksamhet för företaget och bilarna. Om att få tidningar över hela världen att skriva artiklar och om att dygnet runt vara beredd på att svara på journalisternas frågor.

I Sotenäs, på Kungshamnsskolan var klass fem ivrig att veta mer. Mita Granbeck, deras lärare, säger att klassen före Cecilias berättelse hade svårt att förstå vad en presschef gör, men att de efteråt var entusiastiska över yrket och dess möjligheter. Mita förklarar att veckan med yrkesambassadörer betytt mycket för eleverna.

Många av killarna i klassen vill bli fotbollsproffs precis som Tomas, intensivvårdssjuksköterskan, som barnen mötte tidigare i veckan. ”Det fick flera att tänka kring sin framtid,” säger Mita, liksom att det är ett yrke på riktigt att skapa dataspel, som Lisa berättade om i tisdags.

Att få höra om Cecilias drömmar som barn och det faktum att drömmar om framtiden är något även vuxna har, gjorde intryck på eleverna. För Cecilia drömmer fortfarande och nu när Sverige ansökt om Vinter OS, är drömmen om att arrangera en invigning närmare än någonsin…

Cecilia Hedlund

För mer information, klicka på länken nedan för att läsa om satsningen Vad ska jag bli när jag blir stor och kontakta Henrik eller Marcus på Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund:

Kontakta oss för mer information.

Henrik Erlandsson, 070-209 94 82

Marcus Svensson, 070-103 98 86​