Kantskog Noe av det viktigste for livet i vann står på land! Grunneiere og kommuner kan gjøre en viktig jobb for å redde sjøørreten!

Kantskog langs bekker, elver og vann

Visste du at?
  • Situasjonen for sjøørreten i Trøndelag er kritisk
  • Små og store inngrep i og langs elver og bekker er en av årsakene
  • Naturlig kantskog har stor betydning for laks, ørret, elvemusling, fugl og vilt
Fiskeyngel kan få 70 prosent av all næring fra vegetasjonen rundt elva. Foto: Iver Tanem

Kantskogen er viktig for livet i elva

Skogen gir skygge for sola på varme sommerdager. Dette er spesielt viktig i mindre bekker der soloppvarmingen kan bli stor.

Høy vanntemperatur er negativt for vekst, utvikling og overlevelse av insektslarver og yngel av fisk og elvemusling.

Røtter og nedfallstrær i vannet danner gode skjul- og oppvekstområder for fiskeyngel. Løv og kvist gir næring til bunndyr. Fra vegetasjonen faller insekter ned i vannet og blir til mat for fisken.

Gråor-heggeskog har like stor tetthet av fugl som tropisk regnskog

Skog langs elv og bekk med gråor, svartor, hegg og ulike pil- og vierarter er viktige leveområder for mange dyr og planter.

Det er et stort mangfold av insekter og smådyr i jord, kvist og planter som samler seg opp etter små og store flommer. I tillegg er det svært mange individer av hver art.

Skogen langs bekker og elver er viktige leveområder og vandringsveier for småvilt og hjortevilt.

En naturlig bred skog langs elva og bekken er en fordel for deg som driver jordbruk. Foto: Iver Tanem

Kantskog er viktig også for deg som driver jordbruk

Røtter av busker og trær binder jorda sammen og hindrer at jorda forsvinner ut i vassdraget. Vegetasjonen fanger opp næringsstoffer og finstoff som ellers ville ha forurenset bekken og elva.

I større elver kan et bredt belte med kantskog kanaliserer isgangen og hindre skader på landbruksjord, hus, vei og jernbane.

Et bredt belte med kantskog kan redusere skader ved flom, blant annet ved at mindre flomvann når inn på dyrka mark eller inn til bebyggelse.

Du kan ikke hogge ned skogen langs bekk og elv. Foto: Iver Tanem

Det er ikke lov å hogge skog langs elv og bekk uten tillatelse fra Statsforvalteren

Vannressursloven § 11 innebærer at det langs bredden av vassdrag skal være et naturlig vegetasjons-belte som hindrer at jord, næringsstoffer og forurensning renner ut i vassdraget og som samtidig skal fungere som levested for planter og dyr.

Dette innebærer at det skal være et forholdsvis bredt belte med naturlig skog lang bekker, elver og vann og at det ikke kan hogges ned skog langs vassdrag annet enn å fjerne ett og annet tre.

Ansvarlig for tekst og layout: Beate Sundgård, Iver Tanem og Bjørn Erik Øvrelid