ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 188, septembrie 2023

Pentru priorități specifice legate de modul în care războiul din Ucraina afectează beneficiarii Programului Erasmus+, vă rugăm să consultați Modificările privind prioritățile pentru parteneriatele pentru cooperare (atât parteneriatele de cooperare, cât și parteneriatele la scară mică).

2023 – Anul European al Competențelor

O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.

Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: LinguaFEST Ediția a XII-a, de Ziua Europeană a Limbilor 2023
  • Poveștile Ambasadorilor Erasmus: First Erasmus mobility – First Language School
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)
  • Învățământ universitar în Erasmus+: UniverCity - Dezvoltare locală prin proiecte comunitare de cercetare
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Primele mobilități Erasmus+ ale cursanților și personalului CERONAV —//— O experiență Erasmus+ VET a elevilor cu cerințe educaționale speciale
  • Erasmus+ în învățământul școlar: Informează-te! —//— Acreditare Erasmus 2021-2027 la Vulcana-Băi
  • Educația adulților în Erasmus+: Informează-te! —//— Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor
  • Tineret în Erasmus+: #SeeMe – YouthUP for Mental Health – un proiect al Fundației Ikaros pentru Tineri Activi
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023 —//— EU SUNT… – un spectacol cu și despre tineri —//— Asociația ProMina Craiova – proiecte de solidaritate
  • Formator – modelator
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: 10+ despre Includere și Diversitate
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural: Certificatul Lingvistic European 2023 - priorități
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

LinguaFEST XII, de Ziua Europeană a Limbilor 2023

Cea de-a XII-a ediție a LinguaFEST a fost organizată, ca și celelalte ediții, în cooperare cu Reprezentanța Comisiei Europene în București și cu Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene. În acest An european al competențelor, la Casa Europa, am sărbătorit bogăția lingvistică și culturală a Europei printr-un program complex, original, care a adus împreună elevi din zonele rurale ale județelor Dâmbovița și Teleorman, voluntari internaționali, reprezentanți ai Biroului Parlamentului European în România, profesori, mici artiști, sportivi, Ambasadori Erasmus și iubitori ai contextului lingvistic european.

Spațiul colorat și prietenos al Casei Europa se deschidea în dimineața zilei de 26 septembrie pentru Ziua Europeană a Limbilor. Cele 2 microbuze, plecate încă de la ora 7.00, ajungeau în București înainte de 11.00, aducând 35 de elevi de gimnaziu, foarte curioși și entuziasmați, gata să participe la incursiunea ludică în lumea limbilor străine care li se promisese.

Evenimentul a fost deschis de prezentarea platformei impreuna-in.eu, disponibilă în toate cele 24 de limbi europene, la finalul căreia unul dintre participanți a spus: „Nu mi-am dat seama până acum că a venit rândul meu să transmit unor copii de 12-13 ani lucruri pe care și eu am început să le învăț când eram ca ei. Este o mare responsabilitate!“ (David Sterea, clasa a XII-a, Liceul „Ion Barbu“, București, #AmbasadorErasmus)

În prima parte, am avut un concurs pe tematica zilei, câștigat de Briana Clănțău (clasa a VIII-a, Videle, #AmbasadorErasmus), un brainstorming pe tema diversității lingvistice europene și prezentări ale organizatorilor. Cea mai apreciată activitate a fost interacțiunea cu voluntarii internaționali (ajunși în România prin proiectele finanțate prin Corpul European de Solidaritat ale Asociației A.C.T.O.R., care au propus copiilor un Carusel lingvistic în limbile lor – estona, basca, galeza - spaniola, georgiana, araba-franceza, turca.

Despre Bianca Ivan (clasa a XI-a, Alexandria) și David Sterea, #AmbasadoriErasmus, s-a spus că au fost „fascinanți, autentici și carismatici“! Ei au vorbit despre experiențele lor în proiectele Erasmus la care au participat și au transmis elevilor un mesaj extrem de important: „începeți să învățați serios o limbă străină, nici nu știți câte satisfacții vă poate aduce!

Prânzul eco, vegetarian, i-a adunat pe participanți în jurul unei fântâni de ciocolată, momente în care s-au cunoscut mai bine, au schimbat impresii, și-au făcut planuri pentru viitor și au reflectat asupra celor auzite și învățate. A fost și acesta integrat în contextul lingvistic al zilei: toate produsele au avut denumirile afișate în toate limbile europene, sub forma unor nori de cuvinte:

„Mi-a plăcut „haosul“ zilei de azi, atmosfera vie și oamenii cu care am împărțit lucruri frumoase și am dăruit puțin celor din jur... Acești tineri de toate vârstele, mă inspiră și mă surprind mereu! Vă aștept cu drag, oricând, aici, la Casa Europa.“ (Ovidiu Imbuzan, Relations Manager, Casa Europa)

Pentru cea de-a doua parte a evenimentului, s-a alăturat echipei de organizare și Agenția Națională pentru Sport. Cele două agenții au coordonat flashmobul din Piața Universității, pentru că și limbajul corpului este o formă de exprimare, fără de care nu putem vorbi despre cetățeni sănătoși, autonomi și dedicați social. Aproape 30 de elevi de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“ din București, alături de colegii lor de la Federația Română de dans Sportiv (FRDS) au invitat trecătorii să fie activi, în Săptămâna Europeană a Sportului (23 – 30 septembrie) și nu numai.

Mulțumirile organizatorilor merg și spre ISJ Dâmbovița și ISJ Teleorman pentru implicare și flexibilitate, către Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“ din București, pentru adaptarea la propunerile provocatoare pe care le-a presupus evenimentul și colegilor de la Agenția Națională pentru Sport, alături de care am „vorbit“ și body-language.

Ileana Racoviceanu, coordonator LinguaFEST

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

First Erasmus mobility – First Language School

În perioada 27.02 - 03.03.2023, Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean a fost implicat într-un flux mixt de formare profesională cu stagii de job-shadowing pentru profesori și mobilitate de grup a elevilor în cadrul Acreditării Erasmus+ din primul an: E-Digital Academy (2022-1-RO01-KA121-SCH-000053843). Școala care a găzduit evenimentul mixt a fost First Language School Varna, Bulgaria.

Din instituția noastră, a participat în stagii de job-shadowing, un cadru didactic (Alina Aluaș) iar la mobilitatea de grup, 11 elevi din ciclul liceal, din clasele a IX-a F, N și S, precum și a XI-a I, însoțiți de un profesor (Emese Cîmpean).

Acreditarea Erasmus+ face parte din cadrul acțiunii cheie KA1, (mobilități) sprijinând formarea profesională a cadrelor didactice, a mobilității elevilor cu oportunități reduse, a creșterii eficientizării procesului de recunoaștere a competențelor dobândite prin intermediul certificatelor de tipul Europass. Obiectivele instituției noastre pentru primul an din cadrul acreditării, derulate în perioada (1.06.2022- 30.08.2023), se centrează pe dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice participante la activități, identificarea de alternative verzi, sustenabile, care să poată fi implementate și la nivelul școlii noastre; precum și crearea de conexiuni europene – cu accent pe democrația participativă și rolul elevilor în viața școlii; identificarea de strategii și metode didactice care să poată fi utilizate și în școala noastră în activitățile de predare – învățare – evaluare; crearea de materiale didactice inspirate din stagiile de formare (un auxiliar didactic); utilizarea spațiului eTwinning (European School Education Platform) ca spațiu de învățare; dar și organizarea de acțiuni de valorizare și diseminare a rezultatelor și activităților noastre în comunitatea locală, națională și internațională.

Prima mobilitate a elevilor Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean a avut ca loc de desfășurare o Școală-Ambasador a Parlamentului European (First Language School), una dintre cele mai prestigioase unități din Varna, unde elevii învață intensiv limbi străine (engleză și germană) și unde, comportamentul verde este încurajat prin activități școlare și extrașcolare (de exemplu, Green Summer Academy); iar valorile europene sunt promovate constant în cadrul orelor, dar și prin activități de tip proiect extrașcolar (de exemplu, Clubul de istorie/Clubul EPAS). În mobilitatea de grup a alevilor, aceștia au participat la ore și activități comune cu elevii din Bulgaria (ore desfășurate în limba engleză), utilizând munca în echipă, învățarea bazată pe proiect, CLIL și dezbaterile de tip Karl Popper. Elevii au participat la ore având tematici diverse: istoria și cultura poporului bulgar; autocunoașterea și relațiile adolescenților cu cei din jurul lor; tehnici de pictură; workshopuri (au realizat împreună cu partenerii bulgari tradiționalele mărțișoare bulgărești: Мартеница); dezbateri (având ca temă energia nucleară); quiz-uri (despre Istoria și Instituțiile Parlamentului European); prezentări de proiecte (istoria Bulgariei, conexiuni între istoria și tradițiile celor două popoare; valori și modele umane); educație digitală și media etc. Au descoperit spații de învățare outdoor, integrate în politica verde a școlii; dar și spații interioare de relaxare și socializare, semn că inovația și starea de bine sunt interconectate și valorizate în cadrul acestei școli.

„Mi-a plăcut foarte mult modul de în care am reușit să cooperez cu ceilalți elevi în cadrul activităților și orelor, precum și modul profesorilor de a gestiona toate situațiile, având în vedere faptul că eram practic niște străini. Participând la ore, și copiii din Bulgaria au avut ocazia să afle lucruri despre România și sistemul nostru educațional, dar am avut șansa de a descoperi și compara alte curiozități legate de tradițiile noastre (comune). Am învățat o multitudine de lucruri, de la cum funcționează sistemul educațional din Bulgaria, dar și faptul că aceștia sunt recunoscuți pentru aroma puternică de trandafir pe care o transpun prin uleiuri, lumânări parfumate, parfumuri etc. Un lucru interesant observat la muzeul din Varna a fost una dintre cele mai vechi comori de aur descoperite chiar acolo.” (M.B, IX F, elev participant)

Având în vedere, obiectivele proiectului, activităţile culturale au avut ca tematici protecția păsărilor și a zonelor umede, vizitarea rezervațiilor naturale și a obiectivelor din patrimoniul cultural UNESCO (Nessebar), discuții legate de Via Pontica și migrația păsărilor din Europa Nordică, Centrală și Estică, tematica digitală (Biblioteca Digitală Peyo Yavorov din Burgas) și învățarea prin colaborare, vizitatea de spații ECO (Eco-Muzeul din Ruse; Grădina Botanică din Balcic), spații de o bogăție istorică și culturală semnificativă, atât pentru Bulgaria, cât și pentru țara noastră (Castelul Reginei Maria din Balcic).

Prima după-masă a fost una a descoperirii orașului Varna, a fost prima întâlnire cu marea (pentru unii dintre elevi) și bucuria revederii acesteia pentru restul grupului. Am vizitat orașul, pas cu pas (în consens cu obiectivele de sustenabilitate pe care ni le-am propus)... Deși tentante pentru băieți, skateboardurile și bicicletele aflate la tot pasul , au rămas pentru încercat și folosit în cadrul unei viitoare vizite în Varna . Am remarcat cu toții felul în care se promovează mișcarea și se încurajează adoptarea unui stil de viață sănătos). Această după-amiază a fost dedicată pentru Sea Gardens (cel mai mare parc peisagistic din Balcani, care servește ca o intrare verde și protejată la mare), pentru țărm, nisipuri, scoici și... poze de Instagram. Varna, oraș portuar și stațiune balneară din Bulgaria, situat pe coasta Mării Negre, s-a alăturat în iunie 2019 Orașelor Verzi. Prin aderarea la programul "Orașe verzi" al BERD și prin adoptarea unui Plan de acțiune pentru un oraș verde (Green City Action Plan - GCAP), Varna abordează, probleme importante legate de mediu și oferă o viziune durabilă pentru viitor.

Ziua a doua a continuat cu o vizită în Burgas, vizită menită descoperirii Bibliotecii Digitale Peyo Yavorov. Elevii au fost încântați de quiz-uri, de jocurile puse la dispoziție, de minunățiile digitale oferite pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru adulți... Menționăm doar „dușul” pentru cărți (o modalitate inedită de a dezinfecta cărțile) și camera cu jocuri digitale, dar Biblioteca oferă foarte multe programe și activități, nu doar pentru cetățenii din Burgas, ci și pentru vizitatori.

Am încheiat seara la Nessebar, un veritabil oraș-muzeu, un spațiu cultural ce poartă amprenta numeroaselor civilizații, dar într-un ansamblu omogen și integrat armonis în natură. Am avut senzația că suntem într-un muzeu în aer liber, un labirint care se cere a fi descoperit.

În a treia zi a șederii noastre în Varna, activitățile culturale au fost pregătite de către elevii școlii din Varna, care ne-au însoțit și ne-au vorbit despre istoria Bulgariei. Am vizitat străzile din centrul vechi al orașului, am descoperit Muzeul de Arheologie, care deţine cea mai veche comoară de aur din lume. A fost un periplu istoric și cultural, dar și un model de cum poate fi utilizată tehnologia în scop didactic. Am fost uimiți de vastele cunoștințe culturale și istorice ale elevilor de la First Language School Varna care ne-au însoțit, care au fost adevărați ghizi turistici, dar și de modul în care sunt prezentate și valorizate piesele de muzeu, astfel încât experiența a fost una valoroasă și încărcată de semnificații. Am vizitat apoi Catedrala Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare și mai cunoscută catedrală ortodoxă de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, situată în orașul-port Varna, și a doua cea mai mare din Bulgaria. Finalul zilei a fost un bun prilej pentru o altă călătorie în timp, de data aceasta, prin vizitarea Muzeului Retro și a Muzeului Figurilor de Ceară. Elevii au descoperit aici o colecție impresionantă de automobile, motociclete, mașini de scris, jucării, obiecte de uz casnic sau personal, mărturii din era comunistă, dar și figuri de ceară și portrete ale unor personalități și/sau personaje istorice.

A patra zi, după orele de curs, am continuat călătoria spre țărmul nordic al Mării Negre, spre Balcic, unde am vizitat Castelul, denumit și Cuibul liniștit sau Cuibul Singuratic (reședința de vară preferată a Reginei Maria), înconjurat de celebra Grădină Botanică, un spațiu unicat în Europa centrală și de est, în special, datorită colecției de cactuși. Elevii au descoperit aici expozitia de cactuși, grădina primăverii, grădina trandafirilor, fântâna din argint, Capela Stella Maris etc. Locurile, de o frumusețe rară, spațiile încărcate de semnificații istorice, marea... (unii dintre elevii participanți se aflau la prima călătorie în străinătate și unii, la prima întâlnire cu marea), toate au contribuit la crearea unei atmosfere de neuitat.

Ultima zi a fost o zi de vizitare a Portului Varna, o zi dedicată Sărbătoririi Zilei Naționale a Bulgariei și un prilej de a învățare altfel, la Muzeul ECO din Ruse. Aici, elevii au avut șansa de învăța și a se relaxa într-un muzeu aparte, cu foarte multe informații (flora și fauna; migrația păsărilor; Via Pontica; rezervații naturele etc.) dar și aplicații digitale, care i-au fascinat și antrenat în învățare și descoperire.

În cadrul stagiului de job-shadowing s-au derulat asistențe personalizate, în special la orele de limba engleză și istorie. Un aspect important l-au constituit discuțiile de proiectare și de analiză a activităților asistate – activitate realizată împreună cu profesorii bulgari, discuții despre specificul First Language School, o școală focusată pe predarea intensivă a limbilor străine, pe inovație, dar și pe inițiative green și sustenabilitate; structura anului școlar, sistem de evaluare, catalog electronic și sistem de notare, conținuturi, modul de organizare a lecțiilor, utilizarea aplicațiilor digitale și a muncii în echipă, discuții cu conducerea școlii despre activitățile din școală, proiecte, parteneriate, legătura cu comunitatea, activități extrașcolare, școli de vară etc. Activitățile de job-shadowing au fost consemnate în jurnalul de proiect prin intermediul fișelor de reflecție și vor fi continuate în format blended-learning, utilizându-se platforma eTwinning, prin realizarea unor lecții cu metode, materiale, aplicații digitale însușite în școala bulgară, care vor fi puse într-un ghid didactic cu proiecte de lecție, ca bune practici educaționale.

Profesorii și elevii participanți și-au consolidat competențele lingvistice, și-au dezvoltat competențele soft și interpersonale, și-au format deprinderi și comportamente responsabile față de mediu (am utilizat ca mijloc de transport autobuzul, pentru a încuraja și a-i deprinde pe elevi cu obiceiuri sustenabile, verzi); au pus bazele unor relații de prietenie cu elevii și profesorii din Bulgaria, pe care dorim să le păstrăm și în viitor (atât prin activități de tip blended-learning, cât și printr-o viitoare colaborare EPAS sau Erasmus).

Experiențele educaționale și tematice însușite în școala bulgară sunt prezentate în jurnalele de proiect ale elevilor și au fost evaluate prin intermediul chestionarelor de evaluare finală pentru participanți, diseminate la nivelul familiilor, colegilor de clasă, profesorilor din școală și al întregii comunități locale. Multumim comunității bulgare pentru ceea ce ne-a învățat în aceste zile minunate și sperăm să continuăm colaborarea educațională și în viitor!

Marika Emese Cîmpean, #AmbasadorErasmus

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)

Recent a fost finalizată și publicată lucrarea „Construirea unei culturi școlare democratice și incluzive în România (2018-2023)“ - rezultat al proiectului omonim derulat de Centrul Wergeland și ANPCDEFP. Proiectul a urmărit dezvoltarea capacității Caselor Corpului Didactic din România, a Inspectoratelor Școlare și a Centrelor de Resurse și Asistență Educațională și a personalului lor de a lucra și a sprijini școlile din țară pe tema consolidării întregului proces educațional în instituții care pun preț pe demnitatea umană și pe diversitate, care oferă tuturor elevilor șanse egale și le transmit sentimentul de apartenență la comunitățile din care fac parte. Publicația este disponbilă în limbile română și engleză.

Este disponibil, de asemenea și programul cursului care a stat la baza conceperii acestei lucrări.

Învățământ universitar în Erasmus+

UniverCity - Dezvoltare locală prin proiecte comunitare de cercetare

UniverCity este un proiect de parteneriat strategic în domeniul universitar ce promovează inovarea și schimbul de experiență și know-how, prin cooperarea diverselor organizații locale, atât la nivel de politici cât și la nivel de practici educaționale și de cercetare aplicativă. Demarat în septembrie 2020, proiectul UniverCity se află actualmente în ultima lună de implementare. Cele trei țări, precum și instituțiile partenere în proiect sunt:

  • Sofia University St Kliment Ohridski - Bulgaria (coordonator)
  • Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) - România
  • Psiquadro Societa Cooperativa - Italia
  • Research & Training Point Foundation - Bulgaria
  • British Council - Bulgaria (partener asociat)

În România, UniverCity și-a propus să găsească soluții pentru a sprijini dezvoltarea comunităților locale din județul Sibiu în rezolvarea unor probleme la scară mică. În mod concret, comunitățile locale (orice grupuri formale sau informale de organizații sau cetățeni) au adresat cadrelor didactice ULBS provocări de cercetare privind diverse probleme de interes comunitar. În vederea găsirii de soluții la problemele adresate, cadre didactice ale ULBS, împreună cu studenți și reprezentanți din mediul local au format echipe de proiect și au depus aplicații în cadrul a două competiții, organizate de universitate. Un juriu compus din experți, reprezentanți ai mediului de afaceri, organizațiilor non-guvernamentale, administrației publice locale și mediului academic au selectat următoarele șase Proiecte Comunitare de Cercetare ce s-au implementat pe o perioadă de șase luni și au beneficiat de o finanțare de 1.330 EUR (6.400 RON) / proiect:

  • Studiu privind calitatea apei din localitatea Sibiel, județul Sibiu – coordonator șef lucrări dr. Petronela-Bianca Vecerdea
  • Relevanța biodiversității plantelor melifere în extinderea și eficientizarea apiculturii din arealul satului Sibiel, județul Sibiu – coordonator șef lucrări dr. Iuliana Antonie
  • DA pentru Educație! – coordonator asist. univ. dr. Oana Elena Rădăcină
  • Poveste de viață – coordonator conf. univ. dr. Daniela Roxana Andron
  • Studiul agrochimic al solurilor din Sibiel, județul Sibiu, cu scopul aplicării unei fertilizări raționale și evitării poluării mediului – coordonator șef lucrări dr. Petronela-Bianca Vecerdea
  • Aplicarea principiului Zero Waste la dezvoltarea gamei de produse apicole locale prin valorificarea superioară a reziduurilor – coordonator conf. univ. dr. Monica Mironescu

Rezultatele cercetărilor efectuate și soluțiile propuse de către echipele de proiect au fost puse la dispoziția organizațiilor comunitare care au generat ideile de cercetare respective, dar și a altor persoane și organizații interesate de subiectul investigat, prin diseminarea acestora în mediul online și organizarea a patru evenimente de informare publică, astfel: în satul Sibiel (eveniment local, octombrie 2022), Sibiu (eveniment local ULBS – octombrie 2023), Sibiu (săptămâna internațională ULBS – mai 2023) și satul Aciliu (eveniment local, iulie 2023).

În baza experienței dobândite, partenerii consorțiului UniverCity au elaborat următoarele instrumente de lucru, utile organizațiilor interesate de dezvoltarea de Programe Comunitare de Cercetare:

  • Set de instrumente pentru mediul academic (universități și institute de cercetare)
  • Set de instrumente pentru actori comunitari (autorități publice și organizații comunitare)
  • Rezultate și recomandări pentru politici de dezvoltare Programe Comunitare de Cercetare

Aceste recomandări și seturi de instrumente se găsesc pe site-ul proiectul și au fost diseminate în mediul academic și alte grupuri de interese, la nivel local, regional, național și european.

Câteva impresii despre proiect:

Peste 25 de studenți au participat la proiect și au desfășurat activități practice atât în teren, cât și în laborator. În cadrul proiectului, aceștia au avut ocazia să-și aprofundeze cunoștințele în domeniu, ceea ce va contribui la dezvoltarea lor ca viitori specialiști în protecția mediului. Ei au devenit mai conștienți de importanța resurselor de mediu, în special a apei. Rezultatele proiectului sunt utilizate pentru redactarea a două lucrări de licență care vor avea loc în 2023. Totodata, ele au fost prezentate în cadrul unor sesiuni științifice, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor și sunt utilizate ca studiu de caz pentru disciplina Chimia mediului - Analiza calității apei.” (Cadru didactic, coordonator proiect)

"Proiectul privind calitatea apei a fost salutat de gospodăriile din satul Sibiel, apa fiind unul dintre factorii de mediu indispensabili vieții. Rezultatele primite de localnici au fost o sursă valoroasă de informare și au atras atenția asupra salubrizării puțurilor de unde membrii comunității folosesc apa atât pentru consumul propriu, cât și pentru animalele lor." (Reprezentant al administrației locale).

"Acest proiect nu numai că a furnizat organizației noastre date valoroase care, puse la dispoziția comunității, ne fac mai convingători atunci când pledăm pentru cauza noastră, dar a permis, de asemenea, viitorilor lucrători din domeniul serviciilor sociale, acum studenți, să adune experiență din lumea reală." (Reprezentant organizație comunitară).

"Proiectul a fost o oportunitate extraordinară pentru mine de a învăța, de a crește, de a colabora și de a mă bucura. Împreună cu colegi din universitate, studenți, reprezentanți ai ONG-urilor, instituții publice de asistență socială, actori și copii din casele de plasament, am pornit într-o călătorie spre cunoaștere și realitate. Am făcut un pas mai aproape unii de alții, de practica asistenței sociale și de schimbările atât de necesare în domeniul educației pentru copiii și tinerii instituționalizați. Sper sincer că proiectul UniverCity va continua și va oferi mai multor studenți și profesioniști șansa de a se apropia de nevoile reale ale comunității. Colaborarea dintre universități și instituțiile comunitare este foarte benefică pentru ambele părți. Din experiența studenților care au participat la proiect, am constatat că implicarea lor în proiect a fost una dintre cele mai valoroase experiențe de învățare pe care le-au avut la universitate. Ca profesor, derularea proiectului m-a ajutat să le pot oferi studenților mei posibilitatea de a-și exersa abilitățile/competențele dobândite și de a demonstra relevanța cercetării pentru practica asistenței sociale. Vă mulțumesc foarte mult pentru această oportunitate!" (Cadru didactic, coordonator de proiect).

Proiectul "Da, pentru Educație!" a fost o mare oportunitate pentru mine, ca student la Asistență Socială. Împreună cu o echipă de proiect extrem de frumoasă, am reușit să descopăr o lume despre care nu știam prea multe. Prima întâlnire cu copiii din orfelinate a implicat o mulțime de emoții, dar încet, încet, ne-am apropiat unul de celălalt, iar următoarele întâlniri au fost mult mai relaxate. Pe lângă șansa de a cunoaște poveștile copiilor, am avut ocazia să ne obișnuim și cu instrumentele folosite de un asistent social în munca sa! Am învățat cum să dezvoltăm și să aplicăm un chestionar și cum să realizăm interviuri, dar cel mai important, am văzut că viața noastră - viața celor crescuți în familii – este mult mai ușoară decât cele din sistemele de asistență maternală. Mi-a plăcut foarte mult să am ocazia să interacționez cu copiii de la centru. Am simțit că de-a lungul vizitelor noastre am reușit să aducem puțină bucurie într-o mare de monotonie." (student, anul 2, specializarea Asistență Socială)

Echipa de proiect UniverCity România, Conf.univ.dr. Roxana Săvescu (manager proiect)

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Primele mobilități Erasmus+ ale cursanților și personalului CERONAV

Ca urmare a obținerii Acreditării Erasmus+, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV a implementat în perioada iunie 2022 – august 2023 primul proiect de mobilitate Erasmus+ VET.

Obiectivele proiectului au vizat îmbunătățirea competențelor profesionale ale cadrelor didactice, consolidarea cunoștințelor cursanților, precum și dezvoltarea cooperării internaționale pe termen lung cu organizațiile gazdă, în vederea optimizării relațiilor de lucru și schimbului de bune practici.

A fost aleasă drept organizație de primire pentru elevi unul dintre partenerii de încredere ai CERONAV, respectiv STC Group din Rotterdam, Țările de Jos. Fiind unul dintre cei mai relevanți furnizori de educație în domeniul naval din Europa și luând în considerare experiența și expertiza trainerilor, precum și dotările și facilitățile oferite, cele 10 zile de stagiu de practică au reprezentat un pas important pentru cursanți, în drumul către viitoarea lor carieră de marinari.

Programul de învățare le-a oferit cursanților CERONAV oportunitatea de a se familiariza cu facilitățile STC și sistemul de lucru olandez, de a participa la studii de caz organizate la muzeul maritim și pregătire teoretică și practică pe simulatoare conform specializării lor, de a-și consolida tehnicile de salvare și acordare a primului ajutor, de a intra în contact cu reprezentanți ai asociațiilor de profil olandeze și de a fi introduși în ecosistemul portuar.

Punctul culminant a fost reprezentat de îmbarcarea pe noua nava școală Ab Initio pe ruta Rotterdam – Anvers și retur, unde cursanții au participat la activitățile zilnice de la bordul unei nave în marș, având alături un echipaj dedicat, atent la nevoile lor și concentrat pe transferul cât mai multor cunoștințe și abilități specific marinărești. Printre beneficii enumerăm:

  • dezvoltarea competențelor specifice locului de muncă, necesare integrării pe piața muncii
  • consolidarea competențelor lingvistice (limba engleză) în special terminologia profesională
  • înțelegerea practicilor și sistemului de educație din altă țară, cultivarea respectului reciproc, conștientizarea interculturală și încorporarea valorilor educaționale și de formare comune
  • implicarea în experiențe de învățare interculturală, în schimbul de idei și construirea unor relații pentru viitoare colaborări.

Pentru mobilitățile de personal, CERONAV a identificat cursuri de perfecționare în concordanță cu tematica și prioritățile Erasmus+: Transformarea digitală, Mediul și combaterea schimbărilor climatice, Dezvoltarea durabilă. Dobândirea unor abilități și cunoștințe noi, consolidarea celor existente, discuțiile și dezbaterile zilnice într-un mediu multicultural de învățare, trainerii cu experiență precum și interacțiunea cu valori și culturi diferite, cum sunt cele din Spania, Portugalia, Republica Cehă, Grecia și Malta, țările gazdă ale acestor cursuri, au contribuit semnificativ la impactul pozitiv al Programului Erasmus+ asupra participanților.

Experiența acestor prime mobilități, cu provocările întâmpinate și mai ales satisfacția unei misiuni bine îndeplinite fără sprijinul unei organizații intermediare, a oferit motivația necesară conducerii instituției și echipei de proiect de a continua efortul depus pentru a transforma aceste oportunități anuale într-o tradiție pe termen lung.

O experiență Erasmus+ VET a elevilor cu cerințe educaționale speciale

În cadrul proiectului Erasmus+, implementat de către Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Arad (2022-1-RO01-KA121-VET-000053808), 24 de elevi cu cerințe educaționale speciale (CES) au fost selectați pentru a participa la activități de profesionalizare în Barcelos, Portugalia, în lunile iunie și iulie 2023. Ținând cont de faptul că toți elevii au diferite tipuri de deficiență, ei au fost însoțiți în cele două fluxuri de către 13 cadre didactice din cadrul C.S.E.I Arad. Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Arad în calitate de organizație de trimitere a făcut posibilă participarea a 8 cadre didactice la jobshadowing, tot în Portugalia, pe insula Sao Miguel din arhipelagul Azore, în luna iunie 2023. Partenerul nostru din Portugalia a fost Associacao Intercultural Amigos Da Mobilidade.

În cursul perioadei de mobilitate, elevii s-au implicat în diverse activități culinare pentru a-și extinde cunoștințele și abilitățile în lumea gastronomiei. Iată câteva dintre activitățile pe care le-au desfășurat:

  • Cursuri culinare specializate pentru a învăța despre diferite bucătării, tehnici de gătit și metode de preparare a alimentelor. Aceste cursuri le-au oferit experiență practică și îndrumare de specialitate în diverse aspecte ale artei culinare.
  • Explorarea rețetelor din diferite culturi și regiuni. Elevii din CSEI Arad au experimentat cu diverse ingrediente, condimente și arome pentru a crea o gamă largă de mâncăruri. Acest lucru le-a permis să își extindă înțelegerea bucătăriilor internaționale.
  • Vizite la piețele locale pentru a descoperi și a se aproviziona cu ingrediente proaspete și de sezon.
  • Explorarea piețelor de fermieri și a magazinelor alimentare de specialitate le-a oferit o perspectivă asupra produselor regionale și a ingredientelor tradiționale utilizate în anumite bucătării.
  • Colaborări și schimburi. Colaborarea cu bucătari locali, pasionați de gastronomie și experți culinari au creat oportunități pentru a face schimb de cunoștințe și tehnici. Lucrul cu profesioniști din medii diferite le-a permis să obțină informații despre tradițiile lor culinare și, de-asemenea, să împărtășească din propria lor experiență.

Prin participarea elevilor la activitățile culinare din timpul perioadei de mobilitate, aceștia au dobândit competențe și cunoștințe specifice care le-au îmbunătățit semnificativ abilitățile culinare. Printre acestea se numără:

  • Repertoriu culinar extins. Elevii au învățat și au exersat o gamă variată de tehnici de gătit, cum ar fi mânuirea cuțitului, sărituri, fierberea, prepararea la grătar, coacerea și patiseria. Acest lucru le-a permis să abordeze cu încredere diverse metode de gătit și să le adapteze la diferite rețete și bucătării.
  • Cunoașterea ingredientelor. Prin vizite la piețele locale și explorarea rețetelor, și-au dezvoltat o înțelegere mai profundă a diferitelor ingrediente, a aromelor, texturilor și aplicațiilor culinare ale acestora. În urma activităților desfășurate ei pot identifica și selecta ingrediente de înaltă calitate, inclusiv produse de sezon, fructe de mare, carne și condimente.
  • Asocierea aromelor și condimentarea. Elevii și-au îmbunătățit înțelegerea profilurilor de arome și arta de a combina ingredientele pentru a crea arome armonioase și bine echilibrate. Au învățat cum să asezoneze mâncărurile în mod eficient, folosind ierburi, condimente și alte condimente pentru a spori gustul fără a copleși aromele naturale.
  • Cunoștințe culinare culturale. Explorând rețete din diferite culturi și participând la schimburi culinare, și-au aprofundat cunoștințele despre diferite bucătării, mâncăruri tradiționale și metode de gătit. Au învățat despre obiceiurile alimentare culturale, despre specialitățile regionale și despre semnificația istorică a anumitor ingrediente, punând un accent deosebit pe siguranța și igiena alimentară.

Proiectul a oferit numeroase oportunități de dezvoltare personală și profesională. Pe lângă abilitățile culinare, elevii cu CES și-au dezvoltat aptitudini neprețuite, cum ar fi adaptabilitatea, munca în echipă și comunicarea eficientă. Aceste competențe transferabile le vor fi, fără îndoială, de folos în viitoarele activități.

Experiența Erasmus+ în Portugalia, cu accent pe activitățile culinare, a avut un succes răsunător. Activitățile culinare captivante, imersiunea culturală, mediul de colaborare și organizarea excepțională, au contribuit la o experiență extrem de satisfăcătoare. Elevii și cadrele didactice participante au fost extrem de recunoscătoare pentru oportunitatea de a face parte din acest proiect, iar acesta a lăsat un impact pozitiv, de durată, asupra dezvoltării personale și profesionale.

Profesor psihopedagog, Amalia Roxana Cojocariu, C.S.E.I. Arad

Cum să dai aripi tinerilor

Ajunși în anul 2022, ne-am amintit că se aniversează 12 ani de la primul proiect european de educație și formare pe care Liceul Tehnologic Special „Beethoven”, Craiova l-a implementat.

Și, ce să vezi, dragă cititorule pasionat sau implicat în Erasmus+, ne prinde aniversarea cu un frumos grup de 25 tineri, speciali, în mobilitate europeană. Cipru, pământ antic, încărcat de istorie, cultură, de spiritul zeilor, dar mai ales de aura și frumusețea zeiței Afrodita; acesta a fost cadrul în care cei 25 de tineri au avut parte de experiența vieții lor în luna mai 2022.

Grupul complex (compus din tineri surzi, alții cu autism, alții cu însoțitor permanent) a fost constituit, după specificul studiilor ce le urmează, astfel: 15 elevi de postliceală, specializarea Pedagog de recuperare și 10 elevi de la școala profesională, domeniul Turism și Alimentație.

Și dacă vorbim de aniversare, nimic nu ne putea face mai mândri decât imaginea fantastică pe parcursul celor 5 săptămâni de mobilitate europeană. În retrospectivă, ne vine în minte cum elevii noștri lucrau cu copiii din Centrul pentru refugiați din Siria și Africa. Noi, echipa de profesori însoțitori, revedem zâmbetul și speranța de pe figura acestor copii (greu încercați în țările lor, fie de război, fie de neajunsuri) ca o consecință a clipelor petrecute cu elevii noștri și a activităților efectuate împreună.

Și dacă dăm frâu liber amintirilor, revedem șirul zilelor când pedagogii noștri de recuperare, surzi, lucrau la Centrul de testare COVID-19 al Spitalului Royal Artemis din Paphos, câte 6 ore pe zi, testând sute de persoane pe zi (adulți, bătrâni, copii) cu un control al procedurii și al siguranței de sine ce a depășit cu mult optimismul nostru. Având în minte poza cu ei echipați în uniforme medicale, revedem momentele de interacțiune cu copiii din oraș veniți la testare; atunci am înțeles cât de capabili sunt pentru că au dat dovadă de o empatie molipsitoare, ce oferea în fiecare clipă încredere, siguranță, calm, încântare, pasiune, optimism și curaj. A fost unul din momentele din cariera noastră când am simțit satisfacție profesională din belșug. Afirmăm răspicat: suntem fericiți că suntem profesorii acestor tineri deosebiți!

Da, orice tânăr poate fi capabil, iar Erasmus+ este întotdeauna motorul ce îi poate conduce în direcția atingerii potențialului lor maxim și a cooperării chiar și pe cei mai speciali tineri. Revedem imaginea Mariei și a lui Andrei, tineri cu însoțitor personal, în speța mamele lor, care într-o seară făceau tot efortul posibil, spre a-i servi la masă, în restaurant, pe turiști, cu cina, iar mamele lor plângeau de fericire, parcă uimite de descoperirea fabuloasă a propriilor copii după 20 de ani de viață.

Tot proiectul a fost o aniversare, una emoționantă, frumoasă, care ne dă curaj și speranță pentru viitor. Gândul care ne inundă este: ÎMPREUNĂ ÎN FIECARE ZI, pentru că Erasmus+ schimbă vieți și deschide minți!

Prof. Psihopedagog Ionuț Smarandache

Erasmus+ în învățământul școlar

Acreditare Erasmus 2021-2027 la Vulcana-Băi

Un nou program... Acreditare Erasmus! Evident o altă provocare, și cum nouă celor de la Vulcana-Băi ne plac provocările, am pornit la drum. Ne-am zis: avem experiență în KA1, ce poate fi greu? Aceeași Mărie cu altă pălărie. Eram deja în familia Erasmus din 2009 și, cu experiența noastră, nimic nu putea fi greu.

Rolul meu în această poveste care se scrie de mai bine de 10 ani? Am fost nu doar implicată, ci Erasmus+, cu toți bunicii și rudele lui (Comenius - burse individuale, parteneriate, Regio, vizite de studiu), Grundtvig, a devenit pentru mine un mod de viață. 12 ani, 12 proiecte, peste 100 de mobilități pentru elevi și 50 pentru cadrele didactice din școala noastră cu 230 de elevi și 25 cadre didactice.

La cinci dintre ele am fost coordonator de proiect și am investit 100% pasiune și responsabilitate. O să amintesc și alte zeci de proiecte depuse și necâștigate, dar care mi-au adus experiență prin scrierea lor și mi-au dublat motivația.

S-a dovedit că „Măria“ era de fapt un program nou, care părea ușor doar la prima vedere. Am reținut că ni se spusese că este clar mai simplu! Am procedat astfel: am luat planul de dezvoltare al școlii (eram director în perioada aceea), l-am transformat în plan Erasmus, aplicația era în limba română, așa că parcă se scria singură, totul era natural, aveam selectate nevoile, aveam ținte bine stabilite.

Depus, așteptat, câștigat!

Dar, de fapt, greul de abia acum începea, cu câte o cerere de finanțare în fiecare an, când ne-am trezit aproape singuri, fără parteneri, fără prea multe informații și cu o platformă care nu a mers aproape un an, dar cu un sprijin de nădejde de la agenția națională.

La finalul primului an, avem un singur flux de mobilitate, concretizat într-un curs de formare la care au participat 3 cadre didactice, căruia i s-au adăugat un job shadowing (2 cadre didactice) și grup de 4 elevi însoțiți de un profesor. Mobilitatea a avut loc în perioada 18-29 aprilie 2022, gazda întâlnirii fiind școala Mevlana Imamhatip Ortaokulu din Antalya (Turcia).

Obiectivele proiectului au vizat însușirea de către membrii participanți a unor strategii de predare care să pună în centrul atenției elevul și nevoile lui de dezvoltare, strategii cum ar fi: dezvoltarea competențelor TIC ale profesorilor și elevilor, familiarizarea profesorilor participanți cu instrumente digitale care să aibă un impact major în motivarea elevilor de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare. Cursul a fost interactiv, formatorul adaptând continuu, atât strategiile, cât și instrumentele digitale prezentate necesităților și particularităților fiecărei materii în parte. Alături de consistența informațiilor prezentate, schimbul de exemple de bune practici, atât în cadru formal, cât si informal între membrii grupului care predau materii diferite, a oferit foarte multe noutăți în vederea completării experienței la catedră pe care o avea fiecare dintre participanți.

Dintre instrumentele digitale prezentate, cele care s-au dovedit printre cele mai eficiente în a capta interesul cursanților au fost: E-Learning, Bilsem, Eclipse Book, Padlet, Wordle, Quickdraw, Toontastic, Lyricstraining, Autorap, Chatterkid, Quiver Vision, Treasure Hunt, Action Bound.

Activitatea de job shadowing s-a desfășurat la școala aminită deja, Mevlana Imamhatip Ortaokulu din Antalya (Turcia), dar și la o școală privată Bahceșehir Koleji și la un Centru de Excelență, unde profesorii au asistat zilnic la orele de educație fizică și sport, limba turcă, fizică, biologie, muzică, gândire logică, pictură, dans, atât la ciclul primar, cât și la ciclul gimnazial. Unele activități au fost comune cu grupul de elevi beneficiari.

Pe parcursul zilelor de mobilitate, activitățile desfășurate au fost dintre cele mai variate, reușind să simuleze multe situații de învățare în care pot fi implicați elevii și cadrele didactice, prin participarea la cursuri și activități de job shadowing – una dintre cele mai populare metode de formare și dezvoltare, utilizat nu numai în instruirea cadrelor didactice, ci și în procesul de învățare al elevilor.

În sistemul de învățământ turcesc am descoperit următoarele aspecte care ne-au atras atenția: relația profesori-elevi este destinsă și relaxată, predarea se face și în limba engleză la unele ore, elevii învață din experimente și practici, majoritatea lecțiilor desfășurându-se în sistem digital prin existența unei table SMART în fiecare clasă.

Fiind o școală religioasă, fetele nu participau la orele de sport, directorul petrecea fiecare pauză împreună cu elevii, iar directorul adjunct ne-a însoțit pe toată perioada activității. Melodia soneriei care anunța pauzele era una care crea o stare de bine!

Atmosfera didactică a fost întregită de participarea cursanților la tururile culturale și istorice oferite de organizatori, în locuri istorice. Drumul parcurs cu mașina a permis vizitarea unor destinații precum Silivri, Pamukale, Balikesir și Canakkale și a oferit cadrelor didactice noi experiențe vizuale, auditive și gustative. Experiența a fost inedită, deoarece, pe lângă beneficiul unor informații de o reală valoare în vederea dezvoltării experienței profesionale, s-au format prietenii și posibile viitoare parteneriate.

Deci ACREDITăm un nou program care ne va aduce cu siguranță titlul de Școală europeană anul viitor!

Prof. Maria Manuela GHEORGHE, Școala Gimnazială „ION MAREȘ”, Vulcana-Băi, jud. Dâmbovița, #AmbasadorErasmus

Educația adulților în Erasmus+

Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor

Proiectul Erasmus+ „Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor” este realizat de clubul ACS Dream Team București în parteneriat PMFC - Labdarúgó (Ungaria). Prin acest parteneriat dorim să combatem prejudecățile existente în societate cu privire la viața sportivă a fetelor și a femeilor. Proiectul a început în data de 17 Decembrie 2022, iar ultima activitate din proiect va fi în data de 16 Decembrie 2024.

Numărul fetelor și femeilor legitimate care practică fotbal în România a crescut considerabil în ultimii ani. Aceste cifre ne arată că fotbalul feminin este în plină dezvoltare, însă este neînțeles de majoritate.

Parteneriatul cu PMFC - Labdarúgó (Ungaria) ne ajută să facem schimb de experiență cu o țară în care fotbalul feminin este în continuă dezvoltare și care pune mare accent pe egalitatea de gen în sport, incluziune și promovează egalitatea de șanse și nediscriminarea.

Astfel, prin acest proiect, ne dorim să îmbunătățim practicile existente de învățare, dar și să dezvoltăm noi oportunități pentru părinți.

Cele mai importante obiective sunt: să creștem gradul de conștientizare a părinților cu privire la importanța practicării sportului de către fete; implicarea părinților în dezvoltarea caracterului fetelor care joacă fotbal prin îmbinarea sportului cu noile tehnologii; educarea părinților pentru a ajuta fetele să se dezvolte prin sport și creșterea numărului de părinți prezenți la meciuri.

În acest moment suntem la jumătatea proiectului și am desfășurat primele 4 activități: Conferința de deschidere 17/12/2022; Meeting 1 cu părinții jucătoarelor Dream Team; 15-16/01/2023 - Organizator: ACS Dream Team București; Meeting 2 cu părinții jucătoarelor PMFC 18-19/02/2023 - Organizator: PMFC - Labdarúgó Club; Meeting 3 cu părinții jucătoarelor altor cluburi din România - Organizator: ACS Dream Team București;

La aceste activități au participat atât parinții jucătoarelor din cluburile partenere, cât și de la alte cluburi. La fiecare activitate au participat aproximativ 40 de persoane. De asemenea, la aceste activități am invitat diferiți lectori din diferite domenii de activitate: psiholog sportiv, preparator fizic, fizioterapeut, specialist comunicare și mass-media, jucătoare/jucători de fotbal. Toți lectorii care au participat le-au împărtășit părinților/jucătoarelor din experiența lor și le-au furnizat informații utile pentru a fi un părinte de sportiv mai bun sau un sportiv mai bun.

Ne bucurăm că până în acest moment am reușit să ajungem la grupul țintă și că proiectul are rezultate bune atât la nivel local, cât și național. Sunt părinți de la alte cluburi din România care ne-au contactat pentru a le împărtăși și lor informații din cadrul proiectului.

Rezultatele proiectului se văd și prin participarea părinților la meciurile echipelor din campionat. La începutul sezonului participau în jur de 10 părinți la meciuri, iar în perioada 1-4 Iunie, la Turneul final U15 desfășurat la Miercurea Ciuc, au fost aproximativ 40 de părinți care au făcut deplasarea pentru a susține echipa. Părinții au înțeles cât de importantă este susținerea lor atât la meciuri, cât și acasă prin încurajări și prin alimentația potrivită unui sportiv. De asemenea, la clubul partener din Ungaria, părinții sunt prezenți la fiecare meci pentru a le susține pe fete.

Ne bucurăm că acest proiect a avut un început promițător și ne dorim ca la încheierea acestuia să avem îndeplinite toate obiectivele propuse.

Silviu-Călin Giurgiu, Președintele ACS Dream Team București

Tineret în Erasmus+

#SeeMe – YouthUP for Mental Health – un proiect al Fundației Ikaros pentru Tineri Activi

Proiectul #SeeMe – YouthUP for Mental Health a adus împreună 30 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, din toate colțurile Europei, într-o experiență de învățare concentrată în jurul unui schimb itinerant de tineri organizat timp de 10 zile, în România, la București, și în Norvegia, în Vestfold og Telemark.

Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, găsindu-i pe majoritatea tinerilor participanți la prima experiență de acest fel. Tot ce știam unii despre alții era că ne adunasem laolaltă cu scopul de a explora subiectul sensibil și important al sănătății mintale, de a descoperi metode prin care ne putem ajuta pe noi înșine dar și pe ceilalți, de a ne stimula sentimente precum empatia și de a ne exersa ascultarea activă, de a descoperi modalități de găsire a liniștii interioare chiar și în mijlocul haosului, dar mai presus de orice, de a ne pune la un loc resursele pentru a clădi o comunitate de tineri și un spațiu sigur de exprimare liberă.

Totul a pornit cu doi ani în urmă, când noi, cei 4 tineri participanți din România, voluntari în cadrul Fundației Ikaros pentru Tineri Activi din București, ne-am hotărât să pregătim un proiect Erasmus+ despre depresie și anxietate în rândul adolescenților. Dorința de a realiza un astfel de proiect a răsărit în urma experiențelor personale cu aceste probleme și din propriile noastre provocări în gestionarea stresului, a emoțiilor și a nevoilor, în special în contextul pandemiei.

După eforturi de a găsi, prin SALTO, organizații de tineret care să se alăture proiectului nostru, am încheiat un parteneriat cu 5 organizații din Italia, Norvegia, Spania, Bulgaria și Turcia, cu care am colaborat la scrierea proiectului. Timpul a trecut pe nesimțite și lucrurile au început să se materializeze din ce în ce mai tare. În momentul în care proiectul a fost aprobat, a început un proces dinamic de organizare, selectare de idei, de participanți, care s-au implicat din primul moment cu o deschidere și un elan nemaiîntâlnit.Toți cei 30 de participanți tineri, sprijiniți de liderii de grup și facilitatori, ne-am organizat și am colaborat pe parcursul a mai bine de 20 de întâlniri online, astfel că am reușit să ne atingem toate țelurile propuse.

Acest proiect a fost un prilej foarte bun pentru a împărtăși cunoștințe, a asculta și învăța din experiența altora. Mai rar există ocazii în care tinerii să poată vorbi liber, într-un mediu sigur, despre tot ce ține de sănătatea mintală, deoarece acest subiect încă este considerat tabu în multe comunități, fiind perceput a fi rușinos să recunoști că înfrunți anumite probleme.

Datorită proiectului, am avut ocazia să ne îmbunătățim abilități de organizare, planificare, de coordonare și facilitare dar și să lucrăm mai bine în grup și să fim deschiși la diversitatea culturală. Toate atelierele din cadrul mobilității au fost pregătite și facilitate de participanții tineri, fiecare dintre noi alegându-ne câte un subiect sau mai multe pe care, fie ne doream să îl aprofundăm, fie ne era familiar deja, prin prisma lecturilor sau experiențelor noastre extrașcolare anterioare.

Experiența a fost cu adevărat terapeutică, fiecare am ascultat și am fost ascultați, iar activitățile de terapie prin artă sau meditație ne-au permis ancorarea în prezent. Pe lângă aspectul terapeutic, proiectul ne-a oferit ocazia să învățăm mai multe despre noi înșine, despre provocările așa-zis “invizibile”, cu care mulți tineri se confruntă.

Sub îndrumarea liderilor de grup, am pregătit ateliere tematice, jocuri, exerciții, dezbateri și am folosit tehnici de educație non-formală pentru a explora subiectul delicat al sănătății mintale în rândul adolescenților.

Dintre ele, atelierul de înțelegere a stimulilor (triggers) ne-a adus în punctul în care am reflectat la stimulii care ne fac să reacționăm și ne-a condus la concluzia că reacțiile vin din interpretarea pe care o acordăm stimulilor. Un alt atelier a fost despre cum funcționează creierul în situațiile pe care le percepe ca fiind periculoase, adică în momentul în care devenim anxioși. Acest din urmă atelier a fost facilitat de un medic psihiatru și psihoterapeut, împreună cu doi participanți români.

Programul celor zece zile de activități a fost foarte variat, combinând tehnicile menționate cu mișcare sau cu metode de explorare și înțelegere a ceea ce se intâmplă în corpul și în mintea noastră, de conectare cu sinele interior și cu natura.

Datorită schimbului itinerant, dar și activităților comune de lucru, am trecut de la aproape străini la prieteni pe viață, la parteneriate neașteptate și planuri de viitor. Activitatea de schimb de tineri a trecut fără să ne dăm seama și ultima zi ne-a găsit pe toți făcându-ne promisiuni, exprimându-ne admirația și recunoștința unii față de ceilalți și descoperind noi scopuri pentru care să luptăm împreună.

Efortul nostru va continua într-o nouă aventură Erasmus+, cu un al doilea proiect al nostru, un proiect de participare a tinerilor, pentru care așteptăm cu nerăbdare rezultatul evaluării.

Anna Sava și Luca Duinea, participanți

Our experience in Romania (Job shadowing in Ialomița)

În calitatea sa de lider de consorțiu, ISJ Ialomița – cu acreditare pe domeniul educației școlare până la finalul anului 2027 și al Programului Erasmus+ curent, a creat un context favorabil celor 12 unități școlare (din mediul rural și urban dezavantajat), participante și membre ale consorțiului, pentru a sprijini dezvoltarea personală și profesională a cadrelor didactice, elevilor, personalului de conducere și a altor categorii de personal didactic prin activități de mobilitate europeană și de a dezvolta capacitatea acestor școli de a se angaja în schimburi și activități de cooperare europeană.

Conform participării la selecția de proiecte din cadrul Apelului național la propuneri de proiecte pentru anul 2021 a fost aprobat bugetul pentru anul I de acreditare (14.000 euro). Cei 5 membri ai consorțiului selectati în anul I de acreditare au fost: Școala Gimnazială "Ionel Perlea" Ograda, Școala Gimnazială "Apostol D. Culea" Sudiți, Școala Gimnazială Săveni, Școala Gimnaziala "Spiru Haret" Țăndărei, Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr. 8 cadre didactice din aceste unități școlare au fost selectate să participe la activități de formare și dezvoltare profesională (cursuri de formare organizate de furnizori din Grecia și Cipru), ocazii ce au permis cunoașterea unor colegi din alte țări participante la program, inclusiv Spania. În anul 2022, a fost aprobat bugetul pentru anul al II-lea de acreditare (53225 euro), iar consorțiului i s-au adăugat noi membri: Şcoala Gimnazială Coşereni, Şcoala Gimnazială „Radu Vodă” Feteşti, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Feteşti, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Feteşti. Participanții la activitățile din anul al II-lea sunt 19 cadre didactice participante la cursuri de formare și jobshadowing și 21 elevi participanți la mobilități de grup, alături de profesori însoțitori. Mobilitățile au aut loc în Grecia, Spania și Cipru.

În acest context, trei școli din mediul rural din județul Ialomița, respectiv Școala Gimnazială "Apostol D. Culea" Sudiți, Școala Gimnazială Săveni, Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr au fost școli-gazdă pentru un grup de 5 elevi și 3 profesori de la IES Felipe de Borbón (Spania), în perioada 02-05 mai 2023, desfășurând activități comune pe tematici outdoor și protecția mediului. Participanții au apreciat pozitiv experiența din județul Ialomița, așa cum arată mărturiile lor:

The first week of May, we visited Romania with a group of 5 students and 4 teachers, two accompanying teachers and two Job Shadowing teachers. It was incredible! They welcomed us with their customs and traditions, including their typical costumes, food, dances and presents. It was the first time we had visited this country. We were very surprised by their welcome and as parents, teachers and priests are involved in the education of their children. We were able to enjoy its landscapes and we could appreciate it riding a bike through the town. A lot of people in the village had lent us their bikes to be able to do this activity. This said it all, COOPERATION.“ (Teacher)

It was an incredible experience, they taught us everything we wanted to do, and we were able to check that there are no borders to teaching and learning. Cooperation, collaboration and exchange are the key words.“ (Teacher)

I think that this Erasmus was a huge opportunity to know other culture and to meet new people. I love Romania and I think its culture is so different than ours. Romania's views, dances and songs were amazing. The schools that we visited were so cozy and the students and teachers were so nice. I'd love to come back one day!“ (Sandra, student)

This week was amazing. Romania is a beautiful place where I've met some sweet, lovely people and seen incredible places. It was an amazing experience I would repeat.“ (Adrian, student)

Romania is a beautiful country, people are very nice and sweet, the views are amazing, everything is green and stunning.“ (Anas, student)

I’m so glad of having been this week with, I enjoyed a lot, and I met many good people, I’m a little bit sad because it was too short, and I will be glad to return Romania again.“ (Alvaro, student)

Simona Tontz, ISJ Ialomița

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023

EU SUNT… – un spectacol cu și despre tineri

Trecerea de la viața de copil la cea de adult este de multe ori dificilă și complicată. Este etapa vieții în care se produc cele mai multe schimbări, suntem obligați să luăm decizii pe cont propriu și să ne formăm o identitate pe care o vom purta cu noi toată viața. În această perioadă confuză, tinerii au nevoie de un spațiu care să le ofere alinare și speranță pentru viitor.

#ProjectHumanity: Theater Lab 1.0 este un proiect care are drept obiectiv construirea unui context educativ pentru tineri, dezvoltarea spiritului civic și democratic și totodată stimularea creativității și simțului critic. În cadrul proiectului s-a realizat spectacolul de teatru Eu sunt..., prin care cei cinci tineri actori au avut ocazia de a intra în dialog cu alți tineri aflați în momente de căutare ale vieții. Este al V–lea proiect co-finanțat de Corpul European de Solidaritate, sub egida Asociației April Hub, având parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureș și Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova.

Eu sunt... este un spectacol cu și despre tineri în căutarea unei identități și unui loc de care să aparțină. Spectacolul urmărește mai multe planuri printre care se numeră goana după un loc mai bun, incapacitatea de a mai comunica în mod direct în secolul tehnologiei, confuzia profesională, teama față de viitor și instabilitatea lumii în care trăim.

Cele cinci personaje traversează un traseu dificil ajungând în final să găsească siguranța și confortul într-o lume aparent incertă. Procesul de lucru al actorilor a fost unul foarte intim și personal întrucât am pornit de la poveștile noastre, de la experiențele și evenimentele care ne-au marcat ultimii ani din viață și am dorit să aducem aceste povești aproape de alți tineri care pot empatiza cu noi și prin pot găsi puțină speranță.

Echipa de actori este formată din Adela Ciocan, Daniel Suciu, Cristina Brumă, Alex Stoicescu și Sergiu Ștefanache, studenți ai Universității de Arte din Târgu Mureș care au fost coordonați de regizorul Laurențiu Tudor. Coregrafia spectacolului a fost semnată de Bianca Bor, cu un text de Laurențiu Tudor și Andreea Melinescu, light design realizat de Nichita Teodorescu și video design realizat de Marin Fagu. Prima reprezentație a spectacolului a avut loc la Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova în 28 aprilie și s-a bucurat de peste 400 de spectatori. Echipa urmează să se deplaseze din toamnă în Reghin, Târgu Mureș și Constanța pentru a cunoaște noi tineri în căutare de răspunsuri.

Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii în anul 2023 este incapacitatea de a comunica în mod direct datorită evoluției social-media. Relațiile umane devin din ce în ce mai superficiale și pare dificil să ne creăm legături oneste cu cei de lângă noi. Sperăm ca proiectul nostru să aducă tinerii mai aproape de latura lor umană, vulnerabilă, sensibilă și să se accepte așa cum sunt. Dorim să le oferim curaj și încredere pentru viitor. Frumusețea spectacolului nostru constă în faptul că, deși e greu să găsit soluții obiective la anumite probleme, putem să le dezbatem și se ne oferim sprijin reciproc. Eu sunt... invită tinerii la dialog și ne poate încuraja să ne descoperim împreună.

Cristina Brumă, Actriță și responsabil PR și Marketing

Asociația ProMina Craiova – proiecte de solidaritate

Natură văzută prin ochi de copil special” și „Atinge lumea prin sunet și mișcare”, sunt cele două proiecte de solidaritate derulate pe parcursul anului școlar 2022-2023, de către Asociația ProMina Craiova, asociația cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Mina” Craiova, proiecte cofinanțate de ANPCDEFP prin programul Corpul European de Solidaritate.

În data de 6 octombrie 2022, la Școala Gimnazială Specială „Sf. Mina” Craiova, a avut loc momentul lansării celor două proiecte, în cadrul Conferinței Internaționale „Solidari pentru educație”.

Primul proiect a urmărit pe parcursul desfășurării acestuia, dezvoltarea competențelor digitale și a simțului estetic la copiii cu nevoi speciale, prin surprinderea naturii în cele 4 anotimpuri prin obiectivul aparatului de fotografiat.

Al doilea proiect de solidaritate a fost dedicat copiilor cu deficiențe de vedere, în care ne-am propus să compensăm nevoile acestor copii, care au un comportament dezechilibrat datorită acestei deficiențe. Prin acest proiect ne-am propus să normalizăm aceste comportamente disfuncționale, stările lor afective negative, stresul pe care îl întâmpină în mediul social. Am desfășurat multe activități, implicând pe copii în tot felul de situații, care să le lărgească această sferă și să normalizeze acest comportament al lor deficitar. Dezvoltarea motrică, senzorială și cognitivă în cadrul activităților propuse, a fost un alt obiectiv al proiectului vizat.

Proiectele derulate de Asociația ProMina Craiova, continuă astfel seria proiectelor de solidaritate începută în urmă cu câțiva ani, la nivelul Școlii Gimnaziale Speciale „Sf. Mina” Craiova, cu impact în comunitatea noastră.

Toate activitățile desfășurate în cadrul acestor proiecte, au fost mediatizate în comunitate, prin mass-media locală, dar și regională - Tele U Craiova și TVR Craiova - sau prin rețelele de socializare, cu un puternic impact printre membrii acesteia.

Prof. Lucian Dodenciu, Președinte, Asociația PROMINA Craiova

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

10+ despre Includere și Diversitate

Elizabeth Sammons a crescut într-o familie care a crezut în conceptul de internationalism și în credință profundă, familie care a susținut-o permanent, pe ea ca și copil născut cu deficiențe de vedere. În timpul liceului și a facultății a fost implicată în programe de schimburi academice, iar după ce și-a obținut diploma în franceză și jurnalism, a fost singurul ghid cu deficiențe de vedere care a reprezentat SUA într-o expoziție de schimb cultural care a călătorit în URSS în 1990, timp de 6 luni. S-a implicat în Corpul Păcii în Ungaria, între anii 1991-1992 și a trăit în Rusia și Kazahstan până în 2000, când s-a întors în SUA și a lucrat pentru guvernele federale și de stat în slujba persoanelor cu dizabilități.

Legătura ei cu România a început în 2017, când a găzduit-o pe Anca Irimia în cadrul Professional Fellows Program, iar de atunci a fost voluntară activă în cadrul PFP. Elizabeth și-a publicat primul roman istoric The Lyra and the Cross în 2018 și își continuă activitatea de creație și de scriere jurnalistică. Este căsătorită cu Jeff Sammons și are o fiică, Sophia, care locuiește în Elveția. De asemenea, se bucură de activitatea ei recentă de consultanță pentru a sprijini muzeele să devină mai accesibile pentru vizitatorii cu toate abilitățile și dizabilitățile.

1. Includere sau…?

Îmi imaginez includerea ca forma clasică a unui mobius; unii oameni numesc această formă un cerc infinit. Este o linie care se răsucește și se învârte în cerc, dar care își schimbă laturile. Ambele părți ale formei și fiecare direcție sunt acceptate și necesare pentru ca această formă frumoasă să devină completă. Așa se simte includerea pentru mine.

2. Diversitate sau...?

Diversitatea este ca o salată bună. Ai nevoie de multe ingrediente și nu vrei ca acestea să aibă același gust. Toate aromele lor diferite se adaugă pentru a crea o aromă mai mare pe care oamenii o apreciază. Astfel, ingredientele își păstrează unele gusturi și calități individuale, dar fac parte dintr-un întreg mai mare.

3. Crezul tău, legat de Includere&Diversitate (I&D).

Inima includerii și a diversității este dragostea. Nu este ușor să cunoști oameni diferiți de tine și este deosebit de greu să îi iubești, pentru că adesea teama sau stereotipurile pot sta în cale. Dar, pe măsură ce îmbătrânesc, îmi dau seama că treaba mea nu este niciodată să judec pe cineva; "treaba" mea, ca persoană de tradiție și credință creștină și ca globalist, este să încerc să iubesc, să înțeleg și să accept persoanele diferite de mine și să le invit să viziteze propria mea lume intelectuală/spirituală. Uneori, acest lucru necesită curaj, dar am descoperit că, în 99% din cazuri, dacă ascult pe cineva... ascult cu adevărat... explorez lumea acelei persoane și, de obicei, acea persoană este interesată și de lumea mea. Un exemplu rapid; o prietenă apropiată de-a mea a refuzat vaccinarea în timpul pandemiei. Ea este asistentă medicală și o persoană foarte inteligentă. Am fost absolut uimită. Dar i-am spus într-o zi: "Elaine, sunt foarte curioasă să aflu motivele pentru care ai refuzat, pentru că ești un profesionist medical în care am încredere". Când mi-a spus ideile ei, i-am înțeles raționamentul; chiar dacă încă nu sunt de acord, acum o apreciez și mai mult.

4. Un moment legat de I&D care te-a emoționat.

Am făcut parte dintr-un proiect artistic pentru persoanele cu dizabilități multiple, prin care s-a creat o o pictură murală, expusă la Ohio Statehouse în urmă cu 15 ani. Diferiți artiști au pictat în stiluri diferite. Eu nu puteam să pictez ca persoană nevăzătoare, dar am mers cu soțul meu pentru a le aduce prânzul. Au fost atât de fericiți și surprinși, iar mai târziu, stând lângă pictură murală, m-am simțit ca și cum aș fi făcut parte din ea, chiar dacă nu am pictat nimic. Conexiunea era încă acolo.

5. Un proiect/O inițiativă care crezi că aduce o schimbare, legat de I&D.

Când aveam 16 ani, între liceu și universitate, am făcut un schimb de experiență în Elveția timp de un an. Experiența m-a modelat pentru totdeauna. Cred că, cu cât cineva este mai tânăr atunci când este expus la diversitate internațională și la alte tipuri de diversitate, cu atât mai profund afectează acea persoană și îi îmbogățește viața. Chiar și astăzi beneficiez de experiențele lingvistice, culturale și intelectuale pe care le-am avut în acel an.

6. O provocare, atunci când vorbim despre I&D.

Este ușor să faci "micro-agresiuni" accidentale, chiar și cu intenții bune. "Nu pari a fi o persoană nevăzătoare; am uitat că nu poți vedea." Atât de mulți oameni mi-au spus asta. Pe de o parte, știu că o spun ca pe un compliment; faptul că sunt nevăzătoare nu mă definește ca prieten sau ca persoană. Cu toate acestea, atunci când spun asta, simt stereotipurile lor cu privire la alte persoane nevăzătoare. Dar, pe de altă parte, orbirea mea îmi influențează fiecare zi din viață. Sunt prinsă într-un echilibru dificil, să susțin sau să vorbesc despre dizabilitatea mea, dar să nu încurajez nicio milă sau să îngrijorez o persoană. Și sunt atât de multe lucruri mult mai interesante despre care pot vorbi cu prietenii mei... călătoriile mele, cititul/scrierea mea, dragostea noastră pentru lucruri comune. Este dificil să recunoști numeroasele aspecte ale identității cuiva și totuși să înțelegi acea persoană ca persoană întreagă.

7. Ce te motivează să fii implicat/ă pentru a sprijini I&D?

O parte din aceasta este dată de experiențele mele personale de respingere și de dificultăți în tinerețe. Dar simt, de asemenea, un angajament profund față de Dumnezeu și față de adevăr de a încerca să învăț despre oameni și să îi înțeleg, iar atunci când fac acest lucru mă face mai uman și un cetățean global mai bun.

8. O inițiativă legată de I&D pe care o vezi ca fiind necesară.

Admir nivelul limbii engleze pe care l-am experimentat în România, într-adevăr unul dintre cele mai bune din Europa în general. Oamenii, în special cei din țările bogate,"dezvoltate", trebuie să cunoască mai multe limbi, chiar și limbi neobișnuite, cum este româna. Învățarea unei alte limbi presupune să te deschizi către o fereastră complet nouă asupra lumii; pentru mine, este ca și cum m-aș naște din nou în a face hărți mentale ale unor oameni a căror cultură și istorie este diferită de a ta. Nu poți să cunoști bine o altă limbă și să rămâi îngust la minte, cred eu. Acesta este un motiv, dincolo de aspectul practic, pentru care îmi place să învăț limbi străine.

9. Un om care te inspiră / Un model, conectat cu I&D și de ce?

Tatăl meu, Richard Schuster (1933-2018) a fost crescut într-o familie săracă și într-un oraș mic în anii 1930. Avea toate motivele să nu devină curios și să înceapă să judece. Cu toate acestea, credința și curiozitatea sa l-au inspirat și și-a asumat riscuri sociale și academice pentru a lua apărarea persoanelor de culoare, a persoanelor cu dizabilități și a naționalităților reprimate, atât în timpul carierei sale de bibliotecar, cât și după pensionare, făcând voluntariat în 6 țări, instruind personalul local al bibliotecilor pentru a deveni independent de misionarii străini și de alte persoane care au înființat bibliotecile lor. Un supraveghetor de bibliotecă din Kenya i-a spus: "Sunteți alb, domnule, dar inima dumneavoastră este neagră". Am fost mândră să spun asta la înmormântarea sa, acum 5 ani. Când voi fi mare, vreau să fiu ca el.

10. Ce crezi că aduc E+/ESC relevant pentru I&D?

Oferirea de oportunități, în special tinerilor sau persoanelor care nu dispun de resurse financiare, pentru a experimenta multe aspecte ale diversității, pentru a purta un dialog cu cei din alte țări, credințe etc., ne permite să ne înțelegem mai profund unii pe alții, iar cu cât o persoană este mai tânără atunci când începe o astfel de aventură de viață, cu atât este mai probabil ca aceste experiențe să o însoțească toată viața.

10+. Un răspuns la o întrebare pe care nu am adresat-o.

Vreau să vă mulțumesc pentru că mi-ați permis să-mi includ aici punctele mele de vedere în calitate de străin, de credincios, de membru al comunității non-vizuale și de artist. Sunt încântată să încep o carieră post pensionare, în care voi ajuta muzeele și artiștii să facă arta și spațiile lor mai prietenoase cu persoanele cu orice fel de handicap. Din punct de vedere istoric, comunitatea persoanelor cu dizabilități nu a fost primită în multe spații culturale, din întâmplare. Dar dacă există trepte, cum pot intra? Dacă există doar imagini, cum pot să le aprecieze fără vedere? Dacă există discursuri și dialoguri, cum le pot auzi dacă nu cunosc decât limbajul semnelor? Dacă există o mulțime de semne și nu știu să citească, cum pot înțelege?

Vă invit să mă contactați , la IamAntigone@att.net, dacă vă pot ajuta să faceți proiectele artistice mai creative și mai accesibile.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Întâlnirea europeană a coordonatorilor Eurodesk, 26-28 septembrie, București

Biroul național Eurodesk România, ce funcționează în cadrul ANPCDEFP, găzduiește luna aceasta întâlnirea europeană a coordonatorilor Eurodesk.

Biroul național Eurodesk România, ce funcționează în cadrul ANPCDEFP, găzduiește luna aceasta întâlnirea europeană a coordonatorilor Eurodesk.

Aproximativ 50 de coordonatori Eurodesk, reprezentanți ai Comisiei Europene și alți actori relevanți în domeniul informării tineretului, din peste 37 de țări europene, se vor reuni la București, în perioada 26-28 septembrie 2023.

Coordonatorii Eurodesk se întrunesc de două ori pe an, în cadrul întâlnirii bi-anuale de rețea, când se organizează și Adunare Generală Eurodesk.

Pe parcursul celor 2 zile și jumătate de discuții vor fi abordate teme relevante pentru rețea, precum: includerea, sănătatea mintală, programe europene pentru tineret, cooperarea cu alți parteneri, lucrul cu multiplicatorii Eurodesk și interacțiunea cu tinerii.

Dacă vrei să fii la curent cu ce se întâmplă în cadrul întâlnirii, te invităm să ne urmărești pe Facebook sau pe Instagram! :-)

Ne pregătim pentru Time To Move 2023!

Sub sloganul „Europa la îndemână”, campania Eurodesk „Time to Move” se va desfășura în luna octombrie, în peste 25 de țări, inclusiv în România, cu sute de evenimente și activități menite să conecteze tinerii la oportunitățile de mobilitate și de învățare la nivel european și internațional.

Campania din acest an se va axa pe diferite subiecte, printre care alegerile euro-parlamentare din 2024, Anul European al Competențelor, mobilitatea sustenabilă și inițiativa DiscoverEU, sănătatea mintală și călătoriile în străinătate, precum și voluntariatul și solidaritatea.

Un nou website dedicat campaniei din acest an a fost deja lansat și este disponibil inclusiv în limba română. Pe acesta tinerii pot găsi activități în apropierea lor, prin intermediul unei hărți online interactive, care le va permite să caute evenimente în funcție de locul, tematica, formatul sau data acestora.

Ca în fiecare an, Eurodesk invită toți tinerii să ia parte la concursurile Time to Move. Pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, au loc două provocări online - o provocare pe rețelele de socializare și un concurs de design de tricouri. Rezultatele acestor concursuri vor fi folosite pentru edițiile viitoare ale campaniei, oferind o voce și un spațiu tinerilor în dezvoltarea campaniei.

În România, campania se va desfășura la nivel național, prin intermediul biroului Eurodesk România, parte a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale - ANPCDEFP, dar și prin intermediul rețelei naționale de multiplicatori , formată din 24 de membri care activează atât în instituții publice, cât și în mediul nonguvernamental.

Meet-up in Cluj: DiscoverEU + volunteering = 💛

În perioada 30-31 august a avut loc cel de-al doilea eveniment de tip Meet-up DiscoverEU din acest an, cu titlul „DiscoverEU + volunteering = 💛”.

Aventura i-a adus pe 19 tineri călători din Germania, Guatemala, Lituania, Polonia, România și Suedia tocmai la Cluj, unde au fost cu mult entuziasm întâmpinați de către echipa Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat. Unii dintre tineri se aflau pe atunci în călătoria lor prin Europa cu trenul, alții o încheiaseră deja, iar alții se pregăteau cu mari emoții să pornească în marea explorare.

Cele aproape 2 zile de explorare prin Cluj au inclus:

  • Activități de cunoaștere și de educație nonformală
  • Atelier creativ despre utilizarea vizualurilor în comunicare
  • Tur ghidat prin oraș
  • Activități de voluntariat pentru sprijinirea bibliotecii comunale din Dăbâca, județul Cluj

Evenimentul a fost organizat de către Pro Vobis, cu sprijinul financiar al Agenției Naționale Erasmus+ (ANPCDEFP).

În luna iulie, concomitent cu evenimentul Connector, Agenția Națională a organizat întâlnirea Meet-up in Bucharest: nonformal learning + DiscoverEU = 💛, care a reunit în București șapte tineri din Germania, Turcia și România.

DiscoverEU revine cu o nouă rundă de înscrieri

Te-ai născut în anul 2005 și ai spirit de aventură? Pregătește-te să explorezi Europa! Următoarea rundă de înscrieri DiscoverEU va fi deschisă miercuri, 4 octombrie 2023, la ora 13:00 (ora României).

Tinerii născuți între 1 ianuarie și 31 decembrie 2005 se vor putea înscrie pe Portalul European pentru Tineret, completând formularul online și răspunzând la quiz-ul despre Europa și la întrebarea de departajare.

Dacă sunt selectați, tinerii primesc un permis de călătorie prin care pot călători singuri sau în cadrul unui grup de 5 prieteni, pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2024 și 31 mai 2025. De asemenea, ei vor primi cardul european de tineret DiscoverEU, care le va oferi posibilitatea de a beneficia de reduceri pentru vizitele culturale, activitățile de învățare și sportive, transportul local, cazare și masă.

Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie:

  • să se fi născut între 1 ianuarie 2005 (inclusiv) și 31 decembrie 2005 (inclusiv);
  • să completeze corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere;
  • să fie cetățeni români sau rezidenți legali pe termen lung în România.

Înscrierile vor fi deschise până miercuri, 18 octombrie 2023, la ora 13:00 (ora României).

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care oferă tinerilor cu vârsta de 18 ani oportunitatea de a explora diversitatea Europei, de a afla mai multe despre patrimoniul său cultural și istoria sa și de a cunoaște oameni de pe întregul continent, printr-o călătorie unică, cu trenul.

Gânduri, inspirații și motivații de la EYE 2023

Trei tinere din România au făcut parte din delegația europeană Eurodesk la Evenimentul Tineretului European 2023, în luna iunie, în Strasbourg, Franța. Astăzi vă prezentăm ultimul testimonial din seria noastră dedicată #EYE2023. De această dată, tânăra Oana ne povestește despre cum a fost pentru ea întreaga experiență la eveniment.

În vara aceasta, între 9 și 10 iunie, am avut privilegiul de a participa la European Youth Event 2023, o ocazie unică de a cunoaște tineri talentați și dedicați din întreaga Europă. Privind acum în urmă, pot spune că această experiență m-a marcat profund și m-a inspirat să-mi folosesc vocea pentru a crea schimbarea în lumea în care trăim.

La fel ca și în edițiile trecute, EYE a avut loc în clădirea Parlamentului European. Aici tinerii participanți au putut lua parte la dezbateri, workshop-uri și prezentări susținute de experți în domenii variate. European Youth Village a fost spațiul de lângă Parlament unde au avut loc activități distractive în aer liber. Aici am avut oportunitatea de a interacționa cu alți tineri din delegația Eurodesk și de a mă implica în diferite exerciții recreative și educative organizate, fiind un mediu perfect pentru networking și socializare. Mai mult, voluntarii care au susținut evenimentul au fost extrem de prietenoși și s-au oferit mereu să mă ajute în orice fel posibil. Ei au fost mereu prezenți pentru a răspunde la întrebări, pentru a oferi informații utile și pentru a ne ghida în cadrul evenimentului. Atitudinea lor deschisă și săritoare a contribuit în mod la crearea unei atmosfere plăcute și prietenoase.

Una dintre activitățile la care am participat cu mare entuziasm a fost un atelier dedicat subiectului Design Thinking (DT). Încă de la început am fost captivată de ideea de a găsi soluții creative la problemele complexe actuale. Am învățat că Design Thinking este mult mai mult decât un simplu proces de gândire. Este o abordare inovatoare care încurajează punerea în practică a ideilor și înțelegerea în profunzime a nevoilor oamenilor. În cadrul acestui workshop, am fost provocată să aleg eu singură o problemă care mă pasiona și să o rezolv folosind metodele și tehnicile DT. Am ales să mă concentrez asupra comunității LGBTQ+ și lipsa de informații legate de aceasta în zona Europei de Est și spațiul balcanic. Am simțit că această alegere a fost întru totul personală și semnificativă pentru mine.

Video: Anul European al Tineretului 2022

Recent a fost lansat un videoclip retrospectiv al Anului European al Tineretului 2022 (European Year of Youth - EYY).

Indiferent dacă ai fost sau nu un participant activ al evenimentelor organizate din cadrul AET, materialul video îți va oferi un rezumat de 2 minute despre ceea ce s-a realizat pe parcursul anului 2022.

EYY a fost un an în care tinerii s-au exprimat și și-au făcut auzite vocile. Peste 13.000 de activități au avut loc în toată Europa și nu numai. Au fost puse în mișcare diferite inițiative atractive, cum ar fi discuțiile cu tinerii, dialogurile politice cu comisarii și platforma „Voice your Vision”.

Cu câteva luni în urmă, Anul european al tineretului s-a încheiat, lăsând locul Anului competențelor.

Acum, după cum afirmă cu claritate acest videoclip, este „timpul să reflectăm și să acționăm asupra moștenirii Anului”.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile din acest an, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active:

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Organizarea anului școlar în Europa. Învățământ primar și secundar general – 2023/2024

A început un nou an școlar în Europa și Eurydice vă aduce, ca de obicei, informații actualizate despre calendarele școlare.

Cum este organizat anul școlar în Europa? Deși există unele diferențe, țările prezintă multe similitudini în ceea ce privește structura anului școlar. În 11 sisteme de educație, școala începe la 1 septembrie. Totuși, durata vacanței de vară variază foarte mult, de la mai puțin de șapte săptămâni în Țările de Jos, unele cantoate elvețiene și Liechtenstein până la 12 săptămâni sau mai mult, pentru elevii din învățământul primar și secundar, în Grecia, Letonia, Malta și anumite regiuni din Italia.

Raportul oferă informații despre începutul și durata anului școlar, precum și despre perioada și durata vacanțelor școlare. Este acoperit atât învățământul primar, cât și învățământul secundar general. Sunt disponibile informații pentru cele 37 de țări participante la programul Erasmus+ al UE (27 de state membre, Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia).

Anul acesta, pentru prima dată, Eurydice dă publicității calendarul în format de date deschise, furnizând toate datele calendarelor școlare la nivel național și, acolo unde este cazul, pe regiuni sau zone. Puteți descărca de pe site-ul nostru fișierele Excel care arată cum este organizat anul școlar în țările rețelei.

Vă recomandăm:

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

Erasmus35 – o călătorie începută în urmă cu 35 de ani
eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.