Loading

616 löydettyä Oulun etsivä nuorisotyö löysi viime vuonna jopa 616 nuorta avun piiriin. Avun piiriin päässeet nuoret olivat 16–29-vuotiaita.

Avaan puisen oven Oulun torin kupeessa. Kävelen vanhan rakennuksen ajan kuluttamat portaat ylös. Joukko nuoria istuu kotoisan oloisen aulan sohvilla lautapelien ympäröimänä. Tunnelma on lämmin ja rento. Aulassa työntekijät ohjaavat minut sohvalle odottamaan. Aika kuluu nopeasti, sillä ihmeteltävää on paljon. Aula on täynnä pelejä, taideteoksia, kirjoja ja kaikkea muuta mihin katseen voi kohdistaa. Tuntuu kuin istuisin jonkun olohuoneessa. Lempeä ääni keskeyttää ihmettelyni ja toivottaa minut tervetulleeksi.

Ääni kuuluu Byströmin ohjaamon etsivän nuorisotyön koordinaattori Virpi Huittiselle. Sosionomi Huittinen on ollut alalla jo viisitoista vuotta. Uransa alkuvaiheilla Huittinen oli mukana rakentamassa etsivää nuorisotyötä Oulussa. Myöhemmin Huittinen päätyi työskentelemään etsiväksi Byströmin ohjaamolle.

Sosionomi Virpi Huittinen herää ja valmistautuu työpäivään joka aamu samalla tavalla: kuppi kahvia runsaalla maidolla sekä ruisleipää. Aamupalan jälkeen hän katsoo päivän kalenteria ja nousee pyörän satulaan. On aika suunnata kohti työpaikkaa.

Huittisen työlistalla on ryhmätyönohjausta, jonka jälkeen hän poikkeaa buffetlounaalle läheiseen hotelliin. Lounaan jälkeen on asiakastapaamisia, soittopalaveri sekä valmistautumista seuraavan päivän messuille, jonne hän menee esittelemään Byströmin ohjaamon toimintaa.

Työpäivät etsivällä voivat olla hyvinkin toisistaan poikkeavia. Huittinen voi tavata nuoria työpaikallaan tai vaikkapa kävelyllä luonnossa. Jos nuorelle tuntuu helpommalta keskustella etsivän kanssa jossain muualla kuin toimistossa, on se mahdollista. Edellisenä päivänä Huittinen kävi nuoren kanssa taidenäyttelyssä. Paikka voi olla melkeinpä mikä tahansa. Myös nuoret ovat keskenään hyvin erilaisia, etsivän nuorisotyön kohderyhmään kuuluvat ensisijaisesti koulutuksen tai työelämän ulkopuolella olevat tai he, jotka ovat vaarassa joutua ulkopuolella.

Avun saaminen on yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi Byströmin ohjaamolla. Nuori voi esimerkiksi ottaa yhteyttä sosiaalisen median kautta tai yhteydenottolomakkeella. Walk in -aikojen puitteissa on myös mahdollista mennä suoraan paikan päälle kertomaan itseä askarruttavista asioista, jolloin työntekijät ohjaavat nuoren eteenpäin oikean avun piiriin. Paikalta löytyy etsivien nuorisotyöntekijöiden lisäksi muun muassa Kelan työntekijä, terveydenhoitaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

Apua voi hakea, vaikka ei itse tietäisi millaista apua tarvitsee

Byströmin ohjaamo tarjoaa apua monenlaisiin ongelmiin. Etsivät nuorisotyöntekijät auttavat hyvinvointiin liittyvissä asioissa, tulevaisuuden suunnittelussa, itsenäistymisessä, ihmissuhteissa, talousasioissa sekä opinnoissa ja töissä. Yhdistävä tekijä kaikilla apua hakevilla nuorilla on halu muutoksesta jollain elämän osa-alueella. Konkreettisesti nuoria autetaan harjoittelemalla eri asioita ja keksimällä tavoitteita nuorille.

Jos nuori esimerkiksi kärsii jännityksestä, harjoitellaan elämään jännityksestä huolimatta. Jos nuorella on vaikeuksia poistua kotoa, ei häntä kehoteta lähtemään lenkille, vaan esimerkiksi rohkaistaan viemään roskat ulos. Tavoitteet asetetaan sellaisiksi, että ne on mahdollista saavuttaa. Jos tavoite ei ole saavutettavissa, ei vika ole ihmisen, vaan tavoite on väärä.

Nuorille halutaan opettaa myös mielenmedialukutaitoa

Mielenmedialukutaito on psykoterapeutti Emilia Kujalan lanseeraama termi, jonka etsivä nuorisotyöntekijä Huittinen minulle opetti. Ajatuksena on oppia hyödyntämään koulussakin opetettua medialukutaitoa omiin ajatuksiin. Täytyy suhtautua kriittisesti omiin ajatuksiin ja niiden paikkansapitävyyteen.

“Ajattelemme päivittäin monia ajatuksia, mutta kaikki niistä ei ole totta. Jos jonain päivänä ajattelen olevani niin huono, etten sen takia voi mennä kouluun, täytyy minun tunnistaa, että tämä ajatus ei ole totta ja voin silti tästä ajatuksesta huolimatta suoriutua tehtävistäni. Kaikkia ajatuksia saa olla, mutta tärkeää on tunnistaa mitkä niistä ovat totta.”

Virpi Huittiselle nuorten kanssa työskentely on antoisaa.

“Aina on mahdollisuuksia, kun kyse on nuorista. Elämä ei välttämättä ole ongelmatilanteessa valoisaa, mutta nuorilla on paljon eri polkuja täynnä valonpilkahduksia, mitä lähteä kulkemaan.”

Kun työpäivä on ohi, on Huittisen aika taas nousta pyörän satulaan ja lähteä kohti kotia. Illalla Huittinen nollaa aivonsa kävelyllä luonnossa. Huomenna aamu alkaa taas ruisleivällä ja kahvilla runsaan maidon kera. Nuoria löydetään myös huomenna.

Teksti: Iida Koskela

Kuvat: Itu Torvinen