ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 193, februarie 2024

15 proiecte inspiraționale Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, prin care sunt sprijinite persoane afectate de războiul din Ucraina

Educația, formarea, tineretul și sportul au puterea de a transforma vieți. Prin încurajarea mobilității de învățare, prin dezvoltarea de noi competențe, prin lupta împotriva dezinformării sau prin promovarea integrării refugiaților, cele două programe europene Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate joacă un rol esențial în sprijinirea persoanelor și a comunităților afectate de războiul din Ucraina.

Comisia Europeană a lansat recent o publicație care evidențiază 15 exemple concrete de proiecte Erasmus+ și ESC care au contribuit la îmbunătățirea vieții persoanelor din Ucraina. Poveștile și testimonialele din proiecte arată modul în care educația, cooperarea și solidaritatea pot fi catalizatori pentru transformare, aducând o contribuție pozitivă semnificativă.

Anul European al Competențelor (se încheie pe 9 mai 2024)

O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.

Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.

Din cuprins:

  1. Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Săptămâna Europeană a Tineretului 2024
  2. Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Competențe fără frontiere, prin Erasmus+ —//— Un nou apel de selecție pentru #AmbasadorErasmus este deschis între 1 februarie - 25 februarie 2024
  3. Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Campania #OurStories –schimbare prin Granturile SEE și Norvegiene —//— Cod de acces pe piața muncii
  4. Învățământ universitar în Erasmus+: Gala LSRS 2024 – „Pași peste graniță”- 26 aprilie 2024
  5. Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Erasmus +: Povestea unei mobilități de succes —//— Experiențe Erasmus+ VET, la C.N.I „Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea—//— Motivația ta de a deveni un apicultor ambițios
  6. Erasmus+ în învățământul școlar: Informează-te! —//— Învățăm să visăm – Erasmus+ unforgettable memories
  7. Educația adulților în Erasmus+: Informează-te!
  8. Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2024—//— Voluntarii ACT fac diferența în Craiova
  9. Echipa ANPCDEFP: Se poate, se poate, se poate!
  10. Formator – Generator
  11. Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Raport Salto I&D/Tineret privind includerea și diversitatea în E+ & ESC —//— ID Temperature Check Tool
  12. Eurodesk România te informează
  13. Multilingv. Multicultural: Entrepreneurship Matters (E-MATES)
  14. Publicațiile Eurydice
  15. Vă recomandăm & 3/lună
  16. Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Săptămâna Europeană a Tineretului 2024

O nouă ediție marca Săptămâna Europeană a Tineretului (SET) va avea loc în perioada 12-19 aprilie în toate țările europene sau participante la programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. SET (European Youth Week - EYW) este o inițiativă a Comisiei Europene, devenită deja tradiție, prin care sunt promovate implicarea, participarea și cetățenia activă a tinerilor.

Ediția din acest an va aborda subiecte importante pentru tineri (și nu numai), precum democrația și alegeri europene, mai ales în contextul organizării alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie 2024.

SET 2024 urmărește să:

  • Creeze oportunități prin care tinerii să devină cetățeni activi și să-i încurajeze să se implice în procesul de vot;
  • Evidențieze reușitele în domeniul tineretului;
  • Promoveze oportunitățile pentru tineri, oferite de politicile și inițiativele publice la nivel european, național, regional și local, cum ar fi programele Erasmus+ sau Corpului European de Solidaritate;
  • Atragă atenția asupra problemelor prioritare relevante pentru tineri, inclusiv priorități ale Comisiei Europene (de exemplu, mediul înconjurător, digitalizare, includere sau participare)

În cadrul SET, veți avea oportunitatea să:

  • Organizați și să participați la o multitudine de activități în Europa și nu numai, pe subiecte relevante;
  • Vă implicați în dialoguri deschise, direct cu factorii de decizie;
  • Aflați mai multe despre oportunitățile oferite de UE, cum ar fi Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate;
  • Vă inspirați din poveștile și experiențele tinerilor din Europa;
  • Descoperiți importanța procesului de votare, mai ales în contextul viitoarelor alegeri europene.

În secțiunea special dedicată SET din Portalul European pentru Tineret veți putea găsi o hartă interactivă, cu o mulțime de activități care au loc la nivel național și european și la care tinerii, studenții, lucrătorii de tineret și mulți alții pot participa.

Dacă organizați în perioada 5 - 26 aprilie 2024 activități cu și pentru tineri sau dacă doriți să promovați un eveniment care ar putea fi interesant pentru ei, aveți posibilitatea de a-l adăuga pe harta interactivă. Descoperiți mai multe detalii în Infokit-ul cu resurse utile pregătit de către ANPCDEFP.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Competențe fără frontiere, prin Erasmus+

Proiectul Erasmus+ cu acest nume se implementează la Colegiul Tehnic “Lațcu Vodă” Siret în anul școlar 2023-2024. Este vorba de proiectul cu numărul de contract 2023-1-RO01-KA121-VET-000119411, al treilea proiect de formare profesională sub umbrela acreditării 2020-1-RO01-KA120-VET-000095382, pentru perioada 2021-2027. Un program de formare profesională prin Erasmus+ oferă numeroase beneficii. În primul rând, îți oferă posibilitatea de a învăța și de a lucra într-un alt mediu cultural, ceea ce îți va dezvolta abilitățile de adaptare și înțelegere. De asemenea, un stagiu de formare profesională prin Erasmus+ este o oportunitate unică de a-ți dezvolta abilitățile, si competențele, de a-ți extinde rețeaua de contacte și de a-ți deschide noi perspective în carieră. Așadar, elevii colegiului nostru sunt încurajați să exploreze aceste oportunități și să profite la maxim de experiența oferită de Erasmus+.

24 de elevi au fost beneficiarii direcți ai mobilității de formare profesională desfășurată în Dresda - Germania, la organizația WBS Training AG. Aceștia au fost din clasele a X-a și a XI-a, învățământ liceal, profil Tehnic, calificarea Tehnician transporturi și din anul I și II, învățământ postliceal, Școală de maiștri, calificarea Maistru electromecanic auto. Pe parcursul a doua săptămâni, în perioada 3 - 16 decembrie 2023, participanții au avut parte de un program de formare foarte bine organizat, conform nivelul de pregătire și curriculumului în vigoare, raportat la standarde europene și cu rigoare nemțească. Proiectare AutoCAD, Inventor, sisteme de transport, transmiterea mișcării, diagnosticare auto, fabricile BMW si Porsche din Leipzig, celebra ”fabrică transparentă” Volkswagen din Dresda, DLR School Lab, Haus des KFZ-Gewerbes - Centru de educație pentru mecanica auto au făcut parte din programul de formare.

Fabrica BMW din Leipzig este una dintre cele mai moderne și eficiente unități de producție din lume. Aici se produc modele precum seria 1, seria 2, seria 3 și seria 4. Utilizând tehnologii avansate și procese de producție de ultimă generație, BMW se asigură că fiecare mașină produsă în Leipzig este de cea mai înaltă calitate. Porsche Leipzig este una dintre cele mai moderne fabrici de mașini din lume, Ambele fabrici sunt situate într-un mediu modern și sustenabil, punând accent pe protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor. Fabrica Volkswagen din Dresda este cunoscută pentru tehnologia sa inovatoare și pentru angajamentul față de sustenabilitate. Aceasta utilizează energie regenerabilă pentru a-și alimenta operațiunile și pune un accent deosebit pe reducerea emisiilor de carbon.

Elevii noștri s-au putut bucura de Festivalul Striezelmarkt de Crăciun, un eveniment tradițional care a meritat vizitat. Apoi vizita la Muzeul Militar a completat activitățile culturale cu istorie și tehnologie militară și o colecție impresionantă de artefacte și expoziții interactive.

Cu desfășurarea activităților acestei mobilități, putem spune că am atins unul din obiectivele Planul Erasmus+, conform căruia toate profilele și specializările colegiului nostru care se finalizează cu un atestat profesional au fost incluse în programul de formare profesională europeană Erasmus+. Raportat la anul calendaristic 2023, din februarie până în decembrie, 70 de elevi din învățământul profesional și tehnic au desfășurat stagii de practică în străinătate. Un bilanț foarte bun, cu obiective atinse, cu elevii fascinați de Erasmus+, cu povești de succes premiate de ANPCDEFP.

Erasmus+ Schimbă vieți, deschide minți!

Prof. Aspazia Olar, #AmbasadorErasmus

Un nou apel de selecție pentru #AmbasadorErasmus este deschis între 1 februarie - 25 februarie 2024

Pentru ediția 2024, vor avea prioritate candidații din județele nereprezentate (cu niciun #AmbasadorErasmus: Bacău, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Covasna, Gorj, Harghita, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Tulcea, Vaslui) și cele slab reprezentate: Argeș, Bihor, Constanța, Giurgiu, Timiș, Suceava și Vâlcea (cu câte un #AmbasadorErasmus).

Candidatura 2024 constă în transmiterea către ANPCDEFP a 3 materiale:

  1. Formularul de înscriere.
  2. Eseu – povestea ta de învățare în context european (cca. 700 de cuvinte, în stil personal, răspunzând la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
  3. Material video (de cel mult 1 minut) în care ne spui de ce vrei să fii ambasador.

Povestea și materialul video vor fi trimise pe adresa comunicare.an@anpcdefp.ro doar între 1 - 25 februarie. Materialul video poate fi trimis prin transfer, ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe Youtube sau, dacă dimensiunea permite, atașat direct în mesaj.

Avantaje: 1) dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere; 2) dacă reprezinți un județ în care nu există încă niciun Ambasador.

Vom actualiza rezultatele la finalul lunii martie, după finalizarea evaluării activității ambasadorilor existenți și după prima întâlnire în noua componență, din 10 martie 2024.

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Campania #OurStories –schimbare prin Granturile SEE și Norvegiene

Lansam, în toamna lui 2017, primul apel pentru Mecanismul curent de finanțare prin Granturile SEE și Norvegiene. Acum, 6 ani mai târziu, privim la cele peste 200 de proiecte, în care s-au implicat sute de beneficiari din toate zonele geografice ale țării, posibile tocmai datorită acestei finanțări. Misiunea comună, aceea de a construi o Europă mai verde, mai democratică și mai incluzivă, a devenit o parte mai vie a realității noastre imediate, și datorită tuturor acestor inițiative transformatoare pentru oameni și comunități.

Știm că în spatele fiecărui succes mai nou sau care a devenit deja istorie se ascunde o poveste care așteaptă să fie spusă, o experiență care așteaptă să fie împărtășită. În acest scop, a fost gândită Campania #OurStories care se adresează tuturor actorilor care au creat împreună o schimbare, datorită Granturilor SEE și Norvegiene.

Povestea ta, inspirată de acțiunile profesorilor – agenți ai schimbării în educație sau de copiii romi și neromi care au descoperit universuri comune, alături de părinții și de profesorii lor, poate motiva nenumărați alți oameni să se alăture misiunii noastre. Poate că ești un student care a trecut prin momente WOW într-un program de mobilitate, într-o universitate norvegiană. Poate că faci parte dintr-o comunitate în care au apărut schimbări tangibile datorită eforturilor colective ale echipei de proiect. Poate că ești un profesor care și-a dat seama că este o parte importantă din călătoria spre cunoaștere a unui elev.

Fiecare poveste adaugă o nuanță tabloului european mai extins! #OurStories așteaptă să fie spuse și să aducă în atenția publicului mai larg esența Granturilor SEE și Norvegiene.

Obiectivul Campaniei #OurStories, condusă de Granturile SEE și Norvegiene, este de a prezenta și de a celebra rezultatele semnificative ale proiectelor finanțate. Prin povești captivante și relatări de succes, campania își propune să inspire, să informeze și să angajeze o audiență diversă în Statele Beneficiare și Donatoare și din întreaga Europă, evidențiind schimbările pozitive și efectele transformative ale inițiativelor lor.

Setul de instrumente pentru Campania #OurStories (ghidul de identitate vizuală).

Găsești informații și pe Facebook, Instagram, Twitter și LinkedIn.

Spune-ți povestea pe una dintre paginile tale (site instituțional sau personal, blog, alte canale de comunicare) însoțită de hashtag-urile #OurStories și #GranturiSEE și lasă-ne link-ul pe pagina noastră de Facebook.

Cod de acces pe piața muncii

Colegiul Economic Buzău, împreună cu partenerii SC UNIVERSAL LE BIG SRL (Buzău, România) și Ekonomska i trgovačka škola, Dubrovnik (Croația) au implementat proiectul Cod de acces pe piața muncii, ce a urmărit îmbunătățirea calității stagiilor de pregătire practică pentru o mai bună inserție pe piața muncii a absolvenților.

Obiective specifice ale proiectului au inclus:

  • Îmbunătățirea capacității de organizare a stagiilor de pregătire practică;
  • Dezvoltarea abilităților de evaluare a elevilor de către profesori în cooperare cu tutorele de practică;
  • Dezvoltarea de materiale și documente aferente stagiilor de pregătire practică.

În perioada 28.11-02.12.2022, în cadrul proiectului a fost derulată o vizită de studiu la partenerul Ekonomska i trgovačka škola, Dubrovnik (Croația). Participanții au fost în număr de 8 reprezentanți ai Colegiului Economic (7 profesori + director) și 4 reprezentanți ai agentului economic Le Big.

Pe parcursul vizitei de studiu au fost prezentate cele două școli partenere, precum și a curriculumului, materialului didactic, jurnalelor de practică și instrumentelor de evaluare. Pe baza acestor prezentări au fost realizate comparații, discuții și feedback, dar și evaluare zilnică și finală și a fost acordată asistență la ore de pregătire practică în cadrul școlii partenere. Mai mult decât atât, au fost realizate și vizite la agenți economici (JYSK, MULLER, PEVEX) și discuții cu privire la modul de organizare și evaluare a stagiilor de pregătire practică.

În urma vizitei am dezvoltat următoarele produse finale: 8 CDL-uri și Acorduri de învățare; 5 caiete de lucru; un ghid al tutorelui de practică; o analiză comparativă a progresului înregistrat în ceea ce privește satisfacția elevilor vis-a-vis de pregătirea practică; activități de dezvoltare profesională la nivelul județului

Rezultatele obținute în urma derulării vizitei de studiu au constat în:

  • Dezvoltarea abilităților de organizare a stagiilor de practică a profesorilor și personalului agenților economici participanți la proiect;
  • Dezvoltarea abilităților de elaborare a unor instrumente care să asigure evaluarea standardizată a elevilor de către profesori și tutori de practică;
  • Îmbunătățirea capacității de a elabora un CDL de calitate, în concordanță cu cerințele de pe piața muncii în cadrul unui parteneriat școală-agent economic;
  • Creșterea capacității instituționale de organizare a unor stagii de instruire practică de calitate;
  • Îmbunătățirea competențelor manageriale a membrilor echipei de gestionare a proiectului;
  • Îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba engleză pentru participanții la vizita de studiu.

Valoarea adăugată a proiectului s-a concretizat în:

  • Creșterea interesului agenților economici de a dezvolta o relație de lungă durată cu școala;
  • O cooperare mai intensă profesor-tutore de practică în ceea ce privește evaluarea eficientă și unitară a elevilor;
  • Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și agenților economici;
  • O nouă abordare a stagiilor de pregătire practică care facilitează implicarea elevilor și creșterea motivației;
  • Creșterea prestigiului liceului și a firmei partenere în comunitate.

Învățământ universitar în Erasmus+

Gala LSRS 2024 – „Pași peste graniță”- 26 aprilie 2024

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) anunță startul înscrierilor pentru Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate, care vor fi acordate în cadrul Galei LSRS 2024, un eveniment organizat în parteneriat cu ANPCDEFP. 

Competiția este deschisă pentru toți studenții români din străinătate care au studiat în anii universitari 2022-2023 în străinătate și este dedicată recunoașterii și premierii excelenței academice a tinerilor români de peste granițe, oferind astfel un spațiu în care reușitele acestora să fie remarcate și recunoscute la nivel național și nu numai. Din dorința de a promova atât excelența academică ce cuprinde performanța în mediul universitar, dar și implicarea și impactul în societate, în cadrul celei de a XV-a ediții de anul acesta vor fi 8 categorii de premii, dintre care 3 academice, diferențiate pe nivelul de studii Licență, Master și (Post)Doctorat STEM și 5 premii speciale.

Categoriile de Premii academice: Premiul în Științe Socio-economice, Premiul în Științe Umaniste și Premiul în Științe.

Categoriile speciale: Studentul Anului în România, Student Român de Impact, România dincolo de Granițe, Arte, Studentul Român Erasmus+ al Anului.

Toate candidaturile, cu excepția celor din categoriile speciale, intră automat și în competiția pentru Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Erasmus +: Povestea unei mobilități de succes

Pentru elevii din mediul rural vizitarea unei țări europene este, de multe ori, doar un vis. Iar visul acesta s-a împlinit pentru cei 47 elevi, participanți în două fluxuri, din clasele a –X-a și a XI-a, de la Liceul Tehnologic ,,Moga Voievod” Hălmagiu (școala coordonatoare a consorțiului), Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț și Liceul Tehnologic Beliu care au efectuat un stagiu de practică în Granada (Spania) și Barcelos (Portugalia) în domeniul turismului, administrației și agriculturii, în cadrul proiectului Erasmus+ 2022-1-RO01-KA121-VET-000054358.

Dintre obiectivele proiectului amintim: creșterea capacității de adaptare la medii profesionale, sociale și culturale diferite, prin activități de pregătire lingvistică și activități culturale în țări membre UE a elevilor aflați în formare inițială pentru calificări din filiera tehnologică și servicii, o inserție mai bună pe piața muncii a elevilor participanți la mobilități, asigurarea accesului la educație și a egalității de șanse a elevilor proveniți din toate categoriile sociale, dar și creșterea atractivității și calității VET, prin încheierea unor acorduri de colaborare la nivel european.

Proiectul Erasmus+ a fost un mare succes pentru toți participanții - elevi și profesori, având ca rezultat atât dezvoltarea în plan personal, prin lărgirea orizontului cultural și contactul cu civilizația și cultura spaniolă și portugheză cât și în plan profesional, în domeniul turismului, administrației și agriculturii.

Prin activitățile desfășurate în perioada practicii, elevii au învățat cum să creeze oferte și trasee turistice, și-au însușit o mulțime de informații în domeniul turismului și au dobândit calități pe care ar trebui să le aibă un ghid turistic: punctualitate, responsabilitate, limbaj coerent și expresiv, atenție. Aceste calități și le-au exersat practic, fiind puși efectiv în situația de a prezenta diverse obiective turistice, în calitate de ghid. Elevii au manifestat curiozitate în legătură cu tehnicile pe care un ghid turistic le folosește la prezentarea obiectivelor turistice, au pus întrebări la care tutorele de practică le-a răspuns cu amabilitate și profesionalism. Au realizat trasee turistice, pachete turistice, broșuri și au prezentat obiective turistice, coordonați de tutorele de practică, de la agenția de turism Happy Guay Tour.

Participanții cu specializare tehnician în administrație au studiat pe parcursul stagiului modulul administrării unei firme, înființarea, realizarea documentelor, etc. Alături de coordonatorul de practică și mai mulți îndrumători, au fost puși în situația de a înființa o firma ,,adevărată’’ (firmă de exercițiu) adaptată cererii și concurenței din Granada. Elevii cu specializarea agricultură au realizat lucrări de determinarae a calității solului, corectarea reacției solului, lucrări de îngijire la diverse culturi folosind unelte sau utilaje specifice.

Pe perioada șederii în Spania și în Portugalia participanții au beneficiat de o largă paletă de pregătire culturală prin excursii organizate de organizațiile de primire în orașele Cordoba, Sevilla, Malaga, Nerja, Granada, Porto, Braga și au avut oportunitatea de a descoperi cultura și civilizația spaniolă și portugheză.

În final, se poate spune că acest proiect a fost un real succes pentru toți participanții, elevii dobândind un bagaj impresionant de cunoștințe în domeniul turismului și perfecționându-și competențele de comunicare în limba engleză. Considerăm că elevii noștri au acumulat o experiență bogată din toate punctele de vedere: social, profesional și cultural. S-au declarat încântați de toate activitățile desfășurate, de metodele de lucru folosite de îndrumătorii pe care i-au avut la practică și au interacționat foarte bine cu mentorii, dar și cu participanții din alte fluxuri, români și străini.

Activitățile proiectului au avut un impact pozitiv asupra imaginii Liceului Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu (școala coordonatoare a consorțiului), Liceul „Ioan Buteanu” Gueahonț și Liceul Tehnologic Beliu, în comunitate și în mediul școlar al județului Arad și, mai ales, au avut un impact deosebit asupra elevilor practicanți, care și-au manifestat dorința de a repeta și cu altă ocazie dacă vor avea posibilitatea această minunată experiență, așa cum reiese și din următoarele lor afirmații:

Pentru mine, această experiență a fost deosebit de interesantă și în totalitate inedită: sunt multe lucruri care mi s-au întâmplat pentru prima oară: am zburat cu avionul, am ieșit în afara granițelor țării, am pășit în leagănul civilizației spaniole. Am putut să îmi exersez cunoștințele de limba engleză în situații concrete, practice. M-am descurcat de minune ca ghid turistic (desemnat în cadrul activitații de formare VET, pentru a prezenta unor grupuri de vizitatori obiectivele turististice din orașul Granada) și am căpătat încredere în mine! Am fost liderul grupului și mi-am creat amintiri de neuitat. (F. I. clasa a XI-a)
E prima mea călătorie atât de departe de casă. Am fost impresionat de tot ce am văzut, de tot ce am vizitat. Am aflat multe lucruri interesante și mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fiu ghid turistic. Mi-a plăcut foarte mult faza de documentare, când am învățat cum să alegem informațiile relevante, care trebuie transmise cu prioritate vizitatorilor. A fost o experiență minunată, pe care mi-aș dori s-o repet. (F. B., clasa a XI-a)
Am așteptat cu nerăbdare această experiență, deoarece nu am ieșit niciodată din țară până acum. Proiectul Erasmus + este o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea noastră profesională, dar și personală. Am fost pusă în situații noi de viață și cred că m-am descurcat destul de bine. Am aflat lucruri interesante, am învățat multe lucruri folositoare și mi-am dat seama că se poate învăța și altfel decât la școală. Oamenii pe care i-am întâlnit au fost primitori și mereu amabili, cu zâmbetul pe buze. Cu siguranță m-aș întoarce aici și cu altă ocazie. (R. V., clasa a X-a)
Experiența Erasmus+ nu a fost doar o mobilitate pentru mine, ci un vis devenit realitate. Din totdeauna am fost pasionată de diversitatea culturală europeană, diversitatea lingvistică, oameni și locuri noi, Spania fiind una dintre țările despre care aveam curiozități și interese. Nu mi-aș fi putut imagina niciodată cât de frumos este să petreci două săptămâni într-un loc atat de fascinant.Toată experiența oferită de Erasmus+ a fost plină de întâmplări și amintiri de neuitat, legături, cunoștințe, locuri și obiceiuri noi pentru care sunt extrem de recunoscătoare. Toate aceste lucruri au adăugat un plus dezvoltării mele personale, lucru pe care l-aș repeta oricând cu plăcere. (P. M., clasa a XI-a)

Cum au fost posibile toate acestea? Am trăit experiența Erasmus+!

Prof. Victor-Gheorghe David, Coordonator Proiect Consorțiu

Experiențe Erasmus+ VET, la C.N.I „Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea

La C.N.I „Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea clădim adevărate experiențe pentru elevii noștri, iar una dintre cele mai importante și utile amintiri cu care rămân după terminarea liceului este reprezentată de participarea într-un proiect Erasmus+.

În anul 2023, CNIMB a implementat cu succes proiectul Erasmus+ nr. 2022-1-RO01-KA121-VET-000060606 pentru finanţare din cadrul Acreditării Erasmus în domeniul VET (Formare profesională).

Două fluxuri de elevi din liceul nostru au avut oportunitatea de a efectua stagii de practică în Cipru, respectiv Portugalia, timp de două săptămâni. Ambele grupuri erau compuse atât din liceeni de la specializarea învățător-educatoare, cât și din cei de la specializarea matematică-informatică.

În fluxul 1, desfășurat în perioada 19 februarie - 3 martie, în Cipru, elevii de la profilul pedagogic au asistat la orele unei școli locale, unde au avut ocazia să își pună în lumină abilitățile pedagogice învățate în cadrul profilului, să interacționeze cu cei mici și să deprindă noi cunoștințe și metode inovative pe care să le pună în aplicare în cadrul orelor de practică din țara noastră.

Cât despre cei de la specializarea matematică-informatică, aceștia au beneficiat de oportunitatea de a explora lumea programării, având la dispoziție îndrumarea unui expert din domeniul IT, care deținea și firma unde s-a desfășurat stagiul de practică. Pe durata celor două săptămâni în Paphos, tinerii au dezvoltat individual programe pentru monitorizarea activității unei companii auto, beneficiind ulterior de feedback colectiv pentru îmbunătățirea rezultatelor. Prin această experiență, participanții și-au aplicat practic cunoștințele dobândite în C++, dezvoltându-și, în paralel, gândirea analitică și strategică.

Mobilitatea în Portugalia s-a desfășurat în perioada 13 - 27 mai. Cele două săptămâni de practică de specialitate în creșă au fost pline de activități interactive, în acord cu tematica ,,Familia mea”. Astfel, elevele au acumulat cunoștințe de ordin pedagogic, privind desfășurarea activităților instructiv-educative, dar și valori socio-culturale. Activități precum ,,Gătim împreună cu părinții”, ,,Părinții și copiii fac mișcare” le-au oferit elevelor oportunitatea de a învăța cum să utilizeze metode didactice activ-participative, cum să gestioneze situațiile dificile, cum să realizeze resurse didactice digitale și să observe strategii de realizare a activității didactice într-un cadru interactiv pentru cei mici, fiind implicați și părinții acestora.

Elevii de la profilul matematică-informatică au dobândit noi cunoștințe și deprinderi în ceea ce privește programarea. În cele două săptămâni de practică, elevii de clasa a XI-a au trecut prin lecții introductive, prin care au consolidat noțiunile deja cunoscute, dar esențiale pentru viitoarele activități, urmând să fie puși în situații concrete, lucrând în diferite programe și realizând sarcini diverse. Aceștia au învățat să realizeze logo-uri după un model dat, să creeze o bară de navigație unde să așeze logo-ul. Au învățat despre importanța aspectului paginii și regulile de care trebuie să țină cont atunci când realizează o pagină, precum și să utilizeze aplicații pentru programarea site-urilor, cum să lucreze corect în HTML și CSS, dar și cum HTML se poate lega cu CSS și JAVA.

Prin toate aceste activități, proiectul nostru a avut un impact semnificativ asupra elevilor de clasa a XI-a și a XII-a, oferindu-le o experiență transformatoare prin care le-au fost furnizate oportunități esențiale de dezvoltare în domeniul pedagogic și IT.

Această oportunitate nu a reprezentat doar o simplă instruire teoretică, ci o adevărată călătorie de învățare practică și personală. Prin intermediul acestor proiecte elevii sunt ajutați să devină mai independenți, dezvoltă noi abilități, precum cele de comunicare într-o limbă de circulație internațională, și sunt puși în fața unor contexte pe care unii dintre ei nu le-au mai întâlnit precum: primul zbor cu avionul sau prima ieșire din țară. Iar cu siguranță aceste lucruri le consolidează temelia pentru o viitoare carieră de succes.

Aventura Erasmus s-a terminat, dar au rămas amintirile, experienţele de învăţare atât de frumoase și mai ales, prieteniile pentru o viață! Toată experienţa a fost un amalgam de sentimente şi învăţături despre care nu vom ezita să povestim! E o pistă de lansare spre perspective înalte, o experiență care trebuie continuată!

Motivația ta de a deveni un apicultor ambițios

Proiectul BeeNEET, cu titlul complet „Beekeeping Entrepreneurship for NEETs!”, este o inițiativă europeană implementată la nivel național de către CPIP-Comunitatea pentru Învățarea Permanentă din Timișoara. Scopul principal al proiectului estre acela de a încuraja și îndruma tinerii (din afara sistemului de educație, câmpul muncii sau formării profesionale) în domeniul apicol, cu privire la modul de a începe și de a conduce o afacere profitabilă, promovând o cultură a antreprenoriatului în zonele rurale.

Este important să se dezvolte nu numai abilitățile de bază și cunoștințele tehnice ale tinerilor în domeniul apiculturii, ci și abilitățile organizatorice, financiare și antreprenoriale ale acestora pentru a asigura participarea lor la activitățile apicole ca antreprenori de succes. În acest context, proiectul vizează reducerea șomajului în rândul tinerilor din zonele rurale, prin următoarele rezultate, deja dezvoltate: Raport pentru activitățile tinerilor în zonele rurale, Set de formare în antreprenoriat rural pentru tineri, Platforma de învățare digitală pentru tinerii apicultori, Material de formare în marketing digital în apicultură.

CPIP-Comunitatea pentru Învățarea Permanentă a organizat recent un seminar online în cadrul proiectului, eveniment intitulat „Primii pași în antreprenoriatul apicol”. Principalul obiectiv al evenimentului a fost promovarea tuturor materialelor de formare și a platformei de învățare digitală pentru a asigura sustenabilitatea rezultatelor. Resursele au fost prezentate participanților, explicând importanța spiritului antreprenorial în apicultură și a competențelor tehnice în acest domeniu. În total, un număr de 28 participanți au luat parte la sesiunea online: Educatori care lucrează cu tinerii din medii defavorizate, tineri adulți interesați de apicultură, profesioniști din domeniul educației.

A fost o oportunitate excelentă de a prezenta proiectul pentru a maximiza vizibilitatea rezultatelor dezvoltate în perioada de implementare. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de discuții în cadrul cărora participanții au avut ocazia de a-și împărtăși perspectivele asupra realizărilor, fiind exprimat interesul de a utiliza rezultatele BeeNEET în activitățile lor actuale sau viitoare.

Platforma este desigur disponibilă și în limba Română.

Erasmus+ în învățământul școlar

Învățăm să visăm – Erasmus+ unforgettable memories

Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Tăuții de Sus, structură a Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie implementează un proiect de acreditare Erasmus+, în domeniul educației școlare, începând cu anul 2021. Obiectivele Planului Erasmus urmăresc, în cazul mobilităților de grup ale elevilor: dezvoltarea competențelor digitale, culturale, sociale și lingvistice dar și promovarea cunoașterii patrimoniului comun al Europei, al contextului european și calității de membru UE. Mobilitățile specifice cadrelor didactice: cursuri structurate și job shadowing au ca finalitate atingerea unor obiective ce vizează: creșterea abilităților de utilizare în domeniul educațional a instrumentelor ICT, formarea personalului școlii pentru a oferi o educație de calitate, copiilor ce aparțin unor etnii diferite, cu Cerințe Educaționale Speciale sau dizabilități și îmbunătățirea aptitudinilor de comunicare și de a face față situațiilor conflictuale și de stres.

Mobilitățile pe care le-am realizat au venit în sprijinul nevoilor cu care se confruntă școala noastră. Principala nevoie este cea de dezvoltare a elevilor, din toate punctele de vedere: social, cultural, profesional, personal. Copiii din școala noastră provin din medii sociale dezavantajate, o parte dintre ei sunt de etnie romă, alții sunt cu CES, majoritatea dintre ei duc o viață la limita subzistenței, nu au posibilități financiare. Și localitatea unde ei trăiesc este într-o fostă zonă minieră, lipsită de oportunități economice, mulți dintre ei se află în risc de abandon școlar. Unii copii locuiesc fără părinți, alții au fost abandonați în grija bunicilor. Pentru acești copii, care nu au fost niciodată mai departe de Baia Mare, proiectele Erasmus+ reprezintă oportunități reale, oferindu-li-se posibilitatea de a visa, de a crede, de a spera. La mobilitățile realizate au participat toți copiii din anii terminali, indiferent de etnie, nivelul de cunoaștere a limbii engleză, situația financiară sau școlară. Pentru ei, sprijinul de incluziune a reprezentat un real folos, de la plata taxelor notariale, sau a pașapoartelor, până la achiziționarea de trolere, pijamale, articole de igienă.

În primii doi ani ai acreditării Erasmus+ am realizat mobilități cu elevii la școli partenere din Turcia- Ercan Akin Fen Lisesi, Italia- Istituto Comprensivo „Enrico Fermi” di Montodine, Portugalia- Agrupamento de Escolas de Atouguia de Baleia și Republica Cehă- Fakultni Zakladni Skola PF UK.

Copiii noștri au fost bine primiți, integrați, chiar daca au fost romi, copii cu CES, copii cu oportunități reduse. Împreună cu elevii parteneri, participanții la mobilități au realizat activități culturale, sportive, și-au dezvoltat competențele digitale, sociale, lingvistice, au învățat să utilizeze diverse aplicații, au asistat la crearea unei aplicații pentru bolnavii cu Alzheimer, au participat la ore de robotică. Aceste activități de învățare i-au făcut să privească altfel școala, să își dorească să se implice în cât mai multe proiecte și activități extrașcolare, dar cel mai important, i-au făcut să privească lumea cu alți ochi. Copiii noștri au înțeles că există o lume care le oferă o multitudine de oportunități și posibilități, dincolo de limitele teritoriale, sociale și mentale ale comunității în care trăiesc. Utilizarea transportului verde le-a oferit elevilor posibilitatea de a vizita și alte țări, mari capitale ale Europei, lagărele de la Auschwitz. Astfel au putut conștientiza statutul lor de cetățeni europeni, apartenența la Uniunea Europeană și oportunitățile oferite de acest statut de membru UE, patrimoniul comun european, valoarea cetățeniei active și a conduitei civice, libera circulație între statele membre UE, posibilitatea de a accede la cursuri în străinătate, libertatea de exprimare, ideea de democrație, de acceptare și incluziune.

La fel de importantă a fost și dezvoltarea personală a acestor copii. Majoritatea dintre ei nu au fost niciodată, nicăieri, doar în excursiile organizate la nivelul școlii. Ca un exercițiu de imaginație, rog cititorii să își închipuie imaginea unui copil de 13-14 ani care vede pentru prima dată marea, oceanul, care interacționează cu alte culturi, cu alte obiceiuri, religii, imaginea unui copil ce provine dintr-o comunitate limitată, obtuză și săracă, care te întreabă „Doamna, în hotelul acesta minunat vom dormi 5 nopți?”, sau care urcă pentru prima dată într-un avion. Poate nu am reușit să schimbăm destinul acestor copii, dar am reușit să le arătăm că există și altceva în această lume, că există integrare, diversitate culturală, socială și suntem siguri că pe unii dintre ei i-am determinat să lupte pentru viitorul lor. Acești copii au înțeles ideea de libertate, unitate, independență, diversitate, democrație și au devenit mai motivați să lupte împotriva discriminării.

În cazul cadrelor didactice s-au realizat 2 tipuri de activități: cursuri structurate și job-shadowing. Mobilitățile job-shadowing s-au desfășurat la școli partenere din Croația, Spania și Norvegia. Scopul acestor mobilități a fost de a prelua exemplele de bună practică din alte țări, care implementează sisteme de educație mai dezvoltate și mai performante. Ne-am căutat singuri școlile partenere, iar experiențele de învățare au fost inedite, datorită faptului că s-au realizat în școli partenere similare, care integrează copii de alte etnii, sau copii cu nevoi speciale. Școala din Norvegia implementa un program special cu copiii dislexici, pe care încercăm să-l implementăm și noi, la nivelul școlii prin Proiectul PNRAS. Experiența de învățare de la Solneset Skole a fost una inedită, participanții au luat contact cu sistemul de educație norvegian, lipsa notelor și evaluarea pe bază de proiecte, au putut observa modul cum se poate realiza un învățământ de calitate cu copii dislexici, cu diverse dificultăți de învățare, de alte etnii, inclusiv populația Sami.

Cursurile structurate au urmărit atingerea obiectivelor Planului Erasmus, am optat pentru cursuri care ating componenta digitală, cursuri pentru prevenirea burn-out, care să ne ajute în munca cu elevii cu nevoi speciale, în implementarea unei educații incluzive, dar și cursuri care să ne ajute să realizăm activități prietenoase cu mediul, să devenim green și să avem o școală eco-friendly.

Faptul că școala noastră este o școală micuță, aflată într-o comunitate limitată duce la o plafonare a cadrelor didactice, la o limitare a acestora, cauzată de rutină, de lipsa unor oportunități clare de dezvoltare. Astfel, pentru ei, participarea la mobilitățile Erasmus+ a dus la îmbunătățirea competențele lingvistice, digitale. Participanții la mobilități și-au aprofundat cunoștințele despre modul de realizare a lecțiilor adaptate pentru copiii cu nevoi speciale/CES, au devenit mai preocupați de identitatea lor culturală, de statutul de cetățean european, de valorile UE, de posibilitatea de a munci în școli din străinătate, care derulează programe Erasmus+, au înțeles ideea, valoarea și importanța unui stat democrat. Acum, profesori, care nu au pășit niciodată dincolo de granițele țării noastre, își doresc să se dezvolte profesional și susțin implementarea a cât mai multor proiecte, la nivelul școlii: s-au implicat activ în acțiunile de voluntariat, derulate la nivelul comunității, au preluat inițiativa realizării unor activități extrașcolare, au realizat ore de curs mai motivante pentru elevii noștri.

În mobilitățile derulate în acești doi ani de Acreditare Erasmus+ s-au respectat standardele de calitate Erasmus prin oferirea egalității de șanse, utilizarea transportului sustenabil, s-au utilizat numeroase resurse digitale și ne-am dezvoltat rețeaua de parteneriate cu școli din Europa.

Prof. Ancuța-Maria Coza

Educația adulților în Erasmus+

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2024

Voluntarii ACT fac diferența în Craiova

Craiova, un oraș vibrant în inima regiunii Oltenia, este cunoscut pentru patrimoniul său cultural și educațional bogat. În acest cadru, Asociația Comunități pentru Tineret își desfășoară activitatea, împletind tradiția și modernitatea într-un mod unic. Proiectele lor aduc o schimbare semnificativă în peisajul educațional tradițional, introducând o nouă dimensiune a învățării prin metode non-formale și schimburi interculturale.

Conceptul de educație non-formală, pe care asociația îl promovează, reprezintă o abordare educațională mai flexibilă și adaptată nevoilor reale ale tinerilor. Aceasta se concentrează pe dezvoltarea abilităților personale și sociale, pe stimularea creativității și pe promovarea unei înțelegeri globale. Voluntarii internaționali, veniți din diverse culturi și medii, aduc în Craiova o gamă largă de perspective și experiențe, transformând clasele în spații vibrante de învățare și descoperire culturală.

În acest context, școlile și liceele din Craiova devin nu doar instituții de învățământ, ci adevărate incubatoare de diversitate culturală și toleranță. Elevii sunt expuși la noi moduri de gândire, la idei și tradiții diferite, ceea ce contribuie la formarea lor ca cetățeni ai lumii, pregătiți să înțeleagă și să respecte diversitatea.

Activitățile desfășurate sunt variate și adaptate pentru a stârni interesul și participarea activă a elevilor. De exemplu, în clasa 9B, voluntarii organizează concursuri de cultură generală, jocuri de echipă, și ateliere pe teme diverse, de la arte și istorie, până la științe și tehnologie. Aceste sesiuni sunt menite să stimuleze gândirea critică, creativitatea și lucrul în echipă, pregătindu-i pe tineri pentru provocările unei lumi tot mai globalizate.

Un aspect central al acestor activități este interacțiunea directă cu voluntarii internaționali. Elevii au oportunitatea de a interacționa cu persoane din diferite culturi, învățând nu doar despre geografie sau limbi străine, ci și despre toleranță, respect și înțelegere interculturală. Prin poveștile și experiențele voluntarilor, lumea devine mai mică și mai accesibilă pentru tinerii din Craiova.

Asociația nu se limitează doar la activitățile din sala de clasă. Ea extinde experiența educațională prin excursii, proiecte comunitare și evenimente culturale, implicând întreaga comunitate școlară. Aceste inițiative au rolul de a consolida legăturile dintre elevi, voluntari și profesori, creând un mediu de învățare dinamic și suportiv.

Impactul pe care Asociația Comunități pentru Tineret îl are asupra elevilor din Craiova este profund și multidimensional. Cuvintele unui elev de la Liceul Teoretic Henri Coandă, exprimate în transcriptul video, rezumă perfect esența acestui impact:

Pentru mine aceste ore sunt o adevarata placere, ne ajuta sa invatam noi abilitati, ne fac sa fim mult mai implicati impreuna, ne dezvolta creativitatea alaturi de voluntarii care vin la noi in liceu pentru a ne ajuta si pentru a ne explica cate ceva despre tarile din care vin.

Pablo Diaz, un voluntar de 26 de ani din Sevilla, Spania, împărtășește experiența sa:

Am primit mail-ul de la portalul European unde eram înscris și am rămas puțin uimit, nu aveam în plan să vizitez România dar am acceptat fără să stau prea mult pe gânduri. E o experiență foarte importantă atât pentru CV-ul meu cât și pentru experiența mea de viață.

Astfel de mărturii evidențiază valorile adăugate ale programului, nu doar în termeni educaționali, ci și în dezvoltarea personală și profesională.

Voluntarii participă nu doar la activitățile educaționale, dar sunt și implicați în viața comunității. Acest lucru le permite să creeze legături durabile cu localnicii, să înțeleagă mai bine contextul social și educațional din România și să dezvolte un sentiment de apartenență la comunitatea gazdă.

În concluzie, experiența voluntarilor în Craiova este una transformatoare. Prin munca lor, nu doar că contribuie la educația și dezvoltarea tinerilor din Craiova, dar și își îmbogățesc propriile vieți, dobândind o nouă perspectivă asupra lumii și asupra propriei lor identități. Este o aventură educațională și culturală care lasă urme adânci atât în comunitatea locală, cât și în viețile lor personale.

Echipa ANPCDEFP

Se poate, se poate, se poate!

You can, you should & if you’re brave enough to start, you will.

În 2016, chiar de ziua mea, pe 11 octombrie, dădeam interviu pentru a deveni voluntar la Asociația Go Free din Cluj-Napoca, cea care avea să-mi facă cunoștință cu Erasmus și să-mi devină o a doua familie. Deși aveam deja 22 de ani la acea vreme și începeam primul an de master în Dezvoltare Internațională, după o licență în Litere, recunosc că nu mai fusesem niciodată într-un schimb de tineri și nici măcar nu mai zburasem cu avionul până în acel an. Voluntariatul și întâlnirea cu Erasmus mi-au deschis ușile către o lume la care tânjeam dintotdeauna: o lume aproape fără limite, diversă și bazată pe respect reciproc.

Lumea pe care aveam să o descopăr din acel moment cu ajutorul programului Erasmus cuprindea toate valorile cu care am crescut, dar care se pierd adesea în vremurile pe care le trăim. Diversitate, includere, egalitate de șanse, echitate - acestea erau cuvinte care îmbrăcau acum amintirile mele din copilăria de la Sepsi, așa cum numim noi, cei de acolo, orășelul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Sepsi este prescurtarea denumirii maghiare a orașului Sepsiszentgyörgy. Aici, unde mai mult de 70% din populație este de etnie maghiară, nu poți să nu remarci diversitatea. Astfel că, deși am făcut cunoștință cu programul Erasmus și cu prioritățile sale destul de târziu, am știut de mică în ce fel de lume vreau să trăiesc chiar și după ce voi pleca din orașul meu natal.

În calitate de voluntar la Asociația Go Free, apoi de jurnalist comunitar și mentor pentru diverse grupuri de inițiativă, am învățat la firul ierbii, împreună cu alți tineri din organizație, ce înseamnă să te implici în comunitatea din jurul tău și să nu mai aștepți schimbarea, ci să o faci chiar tu însuți. O astfel de schimbare a fost crearea programului European Youth Village, un program strategic de dezvoltare și organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, care în prezent are 7 componente, printre care un summit național și unul european al tinerilor din rural.

Alături de o parte din echipa de organizare a European Rural Youth Summit 2023

În 2020, pandemia m-a adus din nou la Sepsi, unde timp de aproape 3 ani am făcut parte din biroul de comunicare al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Aici am avut șansa să văd din culise cum funcționează o autoritate locală și să traduc într-un limbaj accesibil tinerilor tot ceea ce se întâmpla în oraș, dar mai ales proiectele și programele pe care municipalitatea le dezvolta pentru noi. Între timp, continua să crească și European Youth Village și tot mai mulți tineri din mediul rural își găseau curajul de a-și face vocea auzită prin intermediul acestui program. Ciucsângeorgiu a fost primul sat cu populație majoritar maghiară care prelua titlul de Sat European de Tineret, anul trecut, iar eu deveneam mentor al grupului de inițiativă responsabil pentru acest titlu. A urmat o perioadă tare faină, în care am realizat din nou importanța pe care programele de finanțare ale Uniunii Europene o pot avea în viața tinerilor și curajul pe care îl pot oferi acestora în a-și găsi și urma visele, atât prin sprijinul financiar, cât și prin cel organizațional.

Împreună cu tinerii voluntari din Sfântu Gheorghe

La începutul acestui an, am spus „da” unei altfel de provocări și am dat examen pentru postul din cadrul Departamentului de Comunicare al Agenției Naționale. După mult învățat și și mai multe emoții, am fost tare fericită să aflu că am trecut cu brio și că voi face parte din această echipă cu ajutorul căreia voi putea contribui la creșterea popularității și accesibilității programelor de educație finanțate de Uniunea Europeană în rândul tinerilor din întreaga țară, indiferent de contextul lor economic sau etnic. De ce consider acest lucru important? Pentru că îmi doresc ca tot mai mulți tineri să facă cunoștință cu Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate și să realizeze că, prin intermediul acestora, își pot pune ideile în practică și pot mobiliza comunitatea din jurul lor și nu numai.

Participarea și oportunitățile europene pentru tineret au fost și pentru mine o șansă de a-mi urma visele, chiar dacă am pornit dintr-un oraș mic, fără prea multe resurse financiare, Erasmus+ fiind unul dintre programele care mi-a șoptit, adesea urlat, atunci când mă încăpățânam să văd mai degrabă doar piedicile, că totuși Se poate, se poate, se poate! Abia aștept să descoperiți toate oportunitățile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziția voastră, iar eu să vă fiu ghid în această călătorie!

Adriana Cozanu, Responsabil comunicare

Formator - Generator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

Raport Salto I&D/Tineret privind includerea și diversitatea în E+ & ESC

Centrul de resurse Salto I&D/Tineret a publicat recent raportul de cercetare care analizează componenta includere & diversitate în contextul programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pentru perioada 2021-2023. Raportul oferă o viziune de ansamblu la nivel european, arată elemente de succes și provocări care încă există și aduce, în același timp, o serie de recomandări.

Atât documentul integral, cât și varianta care include principalele constatări pot fi consultate pe site-ul Salto. Puteți vedea aici sumarul vizual al raportului.

ID Temperature Check Tool

Începutul de an este o perioadă foarte bună pentru a-ți evalua organizația din perspectiva includerii & diversității, nu-i așa?

Dacă încă nu ai aflat, Salto I&D/Tineret a creat, anul trecut, 𝐈𝐃 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐜𝐤 𝐭𝐨𝐨𝐥 𝐟𝐨𝐫 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 - un instrument prin care organizațiile își pot evalua eforturile privind includerea și diversitatea.

Chestionarul analizează 6 arii: cunoștințele despre includere și diversitate; abordarea strategică; luarea unei poziții; dezvoltarea organizațională; comunicarea; metode și organizare incluzive.

Deși instrumentul este gândit pentru organizații de tineret, cu siguranță poate fi o resursă pentru orice organizație/instituție din domeniul educație&formare.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Eurodesk România în anul 2024

Eurodesk România se pregătește pentru un 2024 plin de inițiative și evenimente menite să sprijine tinerii români în explorarea oportunităților europene.

Ce ne-am propus să facem în acest an?

  • Vom continua să fim în continuare alături de tinerii români care îți doresc să spună DA provocărilor europene, informându-i despre oportunitățile de mobilitate și de dezvoltare la nivel european și oferindu-le sprijin individual
  • Vom aduce în prim plan importanța implicării tinerilor în procese decizionale, mai ales în contextul alegerilor europene din 6-9 iunie 2024
  • Ne vom implica și noi în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului, cu activități și campanii dedicate

Te invităm să rămâi la curent cu toate activitățile noastre, urmărindu-ne pe Facebook sau Instagram.

JM Jazz World Orchestra

JM Jazz World Orchestra este un proiect lansat de Jeunesses Musicales International, care oferă tinerilor muzicieni din întreaga lume posibilitatea de a participa la sesiuni de formare, ateliere de lucru și, în final, la un turneu de concerte în calitate de membru al JM Jazz Orchestra.

Sesiunea va avea loc în vara anului 2024. Sesiunile JM Jazz World încep cu o săptămână de repetiții, urmate de un turneu internațional de 5-7 zile de concerte/festivaluri care cuprinde Croația, Muntenegru, Slovenia și Italia.

Programul este deschis muzicienilor cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani care cântă la: saxofon, trombon, trompetă, corn, tubă, chitară, bas, tobe, percuție, pian și voce, iar dacă improvizați, toate celelalte instrumente sunt binevenite. Este esențial ca. să citească partituri, dar cel mai important lucru este dragostea lor pentru jazz!

Cum să te înscrii?

Participanții trebuie să completeze formularul online de înscriere, atașând și o serie de documente relevante.

Bursele Fundaţiei Heinrich Böll (pentru studii în Germania)

Fundația Heinrich Böll acordă anual burse pentru aproximativ 1500 de studenți, absolvenți și doctoranzi, indiferent de naționalitate sau domeniul de studiu, care își continuă studiile universitare, studenți de la universități de științe aplicate ("Fachhochschulen"), sau universități în domeniul artelor (‘Kunsthochschulen”).

Bursierii trebuie să aibă rezultate academice excelente, să fie implicați social și politic și să fie interesați de valorile de bază ale fundației: ecologie și sustenabilitate, democrație și drepturile omului, justiție și autodeterminare.

Până la data de 1 martie candidaturile pot fi trimise de:

A. Candidați pentru o bursă de student

B. Candidați pentru o bursă de doctorand

Tineri Jurați la Gala Societății Civile 2024

Gala Societății Civile (GSC) este cel mai amplu eveniment care promovează și premiază activitatea sectorului neguvernamental din România.

GSC are în competiție secțiunea „Tineri de Bine”, dedicată proiectelor gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Proiectele trebuie să demonstreze implicarea civică prin acțiuni din orice sferă de interes (protecția mediului, educație, soluții tehnologice, artă, cultură, comportament civic, voluntariat, ajutorare a unor grupuri vulnerabile, lobby & advocacy ș.a.).

Cine se poate înscrie?

Pentru Call-ul pentru Tineri Jurați @ GSC 2024 se pot înscrie candidații care îndeplinesc următoarele criterii:

Sunt tineri între 19 și 25 de ani;

Au inițiat, coordonat și implementat sau au fost implicați în proiecte în folosul comunității / societății mai mult decât în acțiuni punctuale și ne pot detalia și demonstra rolul și responsabilitățile pe care le-au avut în cadrul proiectelor;

Sunt disponibili pentru trainingul de jurizare și pentru jurizarea proiectelor în în perioada martie-mai 2024. Jurizarea va fi individuală şi online, și se va desfășura în două etape.

Apel pentru aplicații: Tinerii Ambasadori ai energiei

Inițiativa „Tinerii Ambasadori ai energiei” are ca scop consolidarea legăturii dintre Săptămâna europeană a energiei durabile (EUSEW) și tinerii europeni, promovând interesul și implicarea acestora în sectorul energiei durabile.

Young Energy Ambassadors este un grup de tineri profesioniști (cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani la momentul EUSEW) care reprezintă publicul tânăr al EUSEW și acționează ca multiplicatori ai campaniei evenimentului.

Grupul este format din 30 de tineri din întreaga Europă, din diferite sectoare/etape ale carierei (studii, angajare, angajament personal etc.). Procesul de selecție acordă prioritate diversității în ceea ce privește sexul, vârsta, profesia și naționalitatea.

În calitate de membru al grupului, te vei implica în activitățile Zilei Europene a Tineretului pentru Energie (EYED), care vor avea loc la Bruxelles.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul lingvistic european – ediția 2023

Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr.17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).

Poveștile proiectelor câștigătoare se găsesc publicate în numerele 190 – 193 ale revistei noastre.

Certificatul Lingvistic European 2023 - câștigători: Poetry in Language Learning

Punctul de pornire

Faptul că literatura engleză nu mai apare în programa de limba engleză de la liceu a reprezentat punctul de plecare pentru implicarea Colegiului Național Pedagogic "Constantin Cantacuzino" din Târgoviște în proiectul eTwinning Poetry in Language Learning, alături de parteneri din Serbia, Spania, Italia și Turcia.

Un alt motiv pentru a se implica în acest proiect a fost dorința de a crește gradul de motivație a elevilor privind citirea și înțelegerea poeziei scrise/traduse în/din engleză și intrarea în contact cu diferite culturi și limbi, cu poeți și poezie din alte țări. Deoarece poezia are puterea de a construi o punte între suflete, acesta a fost considerat cel mai bun mod de a-i ajuta pe elevi să obțină o perspectivă mai profundă asupra diversității și a altor culturi. Pe de altă parte, profesorii implicați și-au dorit ca elevii să ajungă la un alt nivel de înțelegere a poeziei, știind să o analizeze din punct de vedere stilistic.

Obiectivele proiectului

Obiectivele stabilite pentru participarea la acest proiect au fost de a promova interesul elevilor pentru poezie și de a facilita elevilor înțelegerea și abilitățile de gândire critică, comparând poezii din culturi diferite și analizându-le din punct de vedere al diferențelor și asemănărilor tematice.

Mai specific, partenerii din proiect și-au propus ca cel puțin 50% dintre elevi să fie implicați în activități de scriere colaborativă și traducere de poezii și ca fiecare grup din proiect să traducă, prezinte și recite (atât în limba maternă, cât și în limba engleză) cel puțin 6 poezii. Aproape toți elevii au fost implicați în analiza poeziilor din țările partenere, iar jumătate dintre elevii implicați au avut ca sarcină să scrie o poezie.

Beneficiarii direcți ai acestui proiect au fost 122 de elevi de la secția de filologie bilingv engleză și 13 profesori de limbi străine.

Învățarea în cadrul proiectului

Pe perioada anilor 2021-2022, elevii și cadrele didactice s-au întâlnit și au lucrat împreună online în repetate rânduri: pentru a se cunoaște, a împărți sarcinile de lucru, a crea - în echipe mixte - prezentări dinamice ale țărilor, a crea un logo al proiectului și afișe pentru fiecare grup în parte. Împreună au decis subiectele poeziilor, au prezentat poeții naționali și poeziile acestora atât în limba maternă, cât și în engleză, au analizat poezii, au scris împreună poezii.

Elevi din România în cadrul unei activități din proiectul P.I.L.L.

Participarea în proiect a fost o reală experiență de învățare atât pentru elevii implicați, cât și pentru profesori. Elevii au învățat cum să folosească noi aplicații pentru a colabora și a crea prezentări (Thinglink și Padlet); au învățat cum să creeze o poezie în colaborare, pe care apoi să o analizeze; au învățat să recunoască diferențele și asemănările dintre poeziile diferitelor culturi; și-au dezvoltat interesul și curiozitatea pentru limbile străine în general și pentru literatură în special; au apreciat diversitatea culturală a elevilor implicați în proiect și s-au bucurat de o comunicare interculturală fructuoasă.

Elevii și-au dezvoltat, de asemenea, interesul pentru poezie, sporindu-și curiozitatea și creativitatea. Le-a fost stimulată motivația de a studia literatura în timpul orelor de limbi străine. Principalii beneficiari au dezvoltat un sentiment mai profund de conștientizare de sine și de dezvoltare personală prin implicarea în poezie, dezvoltându-și în același timp competențele lingvistice în limba engleză.

Profesorii implicați în acest proiect și-au dezvoltat competențele de a aborda predarea limbilor străine într-un mod creativ și inovator, folosind literatura și instrumentele digitale. Cadrele didactice au împărtășit experiența din proiect atât la nivel instituțional, cât și la nivel de comunitate, în cadrul întâlnirilor cu alte cadre didactice la nivel județean.

Relevanța proiectului din perspectiva Certificatului Lingvistic European

Poetry in Language Learning a fost relevant atât din perspectiva priorităților pe care le-a urmărit, cât și pentru modul creativ și inovator de a realiza predarea/învățarea unei limbi străine, prin rezultatele obținute.

Proiectul le-a oferit elevilor oportunitatea de a intra în dialog, în limba engleză, cu elevii din țările partenere. Ei și-au dezvoltat abilitatea de a folosi limba engleză într-un mod creativ. Elevii din diferite țări au fost împărțiți în echipe și au avut ca sarcină să caute informații despre țările implicate în proiect, despre cei mai importanți poeți, despre ce au însemnat aceste opere literare pentru cultura țării respective. Recitarea poeziilor folosindu-le într-o altă limbă a fost un alt mod de a înțelege mai bine alte culturi. Mesajul poeziilor a fost analizat în contextul valorilor culturale, dar și în contextul valorilor Uniunii Europene.

Proiect a abordat studiul poeziei într-o limbă străină utilizând instrumente digitale, iar acest lucru a reprezentat o noutate. Nu numai că elevii studiau și traduceau poezia pe care o cunoșteau, ci și analizau stilistic poezii în alte limbi, din culturi diferite. Acest tip de abordare i-a motivat să învețe limba engleză, să descopere informații din diferite culturi. Profesorii au fost, de asemenea, motivați să abordeze predarea limbii engleze în mod diferit, utilizând instrumentele și rezultatele proiectului.

Poezie realizată în mod colaborativ de echipele din proiect

Prin activitățile propuse s-a urmărit și recuperarea diferențelor, decalajelor de învățare dintre elevii din mediul rural care nu aveau profesori de limbi străine la fel de bine pregătiți ca cei din mediul urban. Proiectul a contribuit și la dezvoltarea înțelegerii critice a modului în care oportunitățile oferite de tehnologiile digitale pot fi exploatate pentru predare și învățare la toate nivelurile, utilizând diferite aplicații digitale pe parcursul întregului proiect. Datorită faptului că în acest proiect elevii au lucrat cu poezii reprezentative pentru diferite culturi, beneficiarii și-au dezvoltat abilitățile de coeziune socială și de conștientizare culturală. Un alt beneficiu a fost colaborarea profesorilor, schimbul de bune practici pe care l-au realizat în scopul dezvoltării profesionale.

Prin prezentarea frumuseții și valorii diferitelor limbi și culturi prin poezie, elevii și profesorii au putut dezvolta o apreciere mai profundă pentru diversitatea lingvistică, care a condus către un sentiment de unitate și curiozitate. Poezia este și un mediu pentru exprimarea emoțiilor. Elevii și profesorii au putut folosi acest context pentru a-și articula sentimentele și experiențe legate de învățarea limbilor străine. Întregul proces de învățare a devenit mai plăcut, iar mediul de învățare a fost mai incluziv.

Din punct de vedere cantitativ, în luna mai 2022, 61 de elevi au obținut nota 10 la certificarea de competență lingvistică pentru absolvenții claselor bilingve, precum și la certificrea de predare a unei limbi moderne în învățământul primar de către absolvenții claselor cu profil pedagogic, specializarea învățător-profesor de grădiniță; 12 elevii au obținut C1, C2 la examene precum Cambridge, Ielts sau Delf.

.

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.

Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Profesia de cadru didactic în Europa: practicile, percepțiile și politicile

Profesorii sunt de o importanţă primordială în procesul de învăţare la şcoală. Nevoia de a le optimiza contribuţia la acest proces a fost, în mod natural, aprobată la nivel european ca prioritate de politică educaţională. Atât Comisia Europeană cât şi Consiliul Uniunii Europene au subliniat necesitatea de a îmbunătăţi formarea profesorilor, dezvoltarea lor profesională continuă în procesul de predare, precum şi atractivitatea profesiei didactice. Datele referitoare la ceea ce funcţionează şi cu privire la politicile care ar putea face faţă cu succes provocărilor viitoare sunt esenţiale în scopul de a îmbunătăţi eficacitatea, eficienţa şi relevanţa sistemelor educaţionale din Europa.

Acest raport se concentrează pe aproximativ 2 milioane de profesori care lucrează în învăţământul secundar inferior (ISCED 2) din Europa şi pe sistemele de educaţie în cauză. Acesta analizează relaţia dintre politicile care reglementează condiţiile de lucru ale cadrelor didactice şi propriile lor practici şi percepţii. Raportul se bazează pe analiza secundară a datelor de la Studiul Internaţional OECD cu privire la Predare şi Învăţare (OECD Teaching and Learning International Survey) (TALIS 2013), precum şi de la Eurydice şi Eurostat/UOE. Acesta reuneşte informaţiile cantitative şi calitative din surse foarte diferite, combinând datele factuale, punctele de vedere ale cadrelor didactice, precum şi conţinutul politicilor şi reglementărilor educaţionale.

Prezentul raport analizează mai multe aspecte care afectează în mod esențial calitatea predării în școli, precum și, eventual, recrutarea de noi cadre didactice. În acest sens, se concentrează pe învățământul secundar inferior (ISCED 2) în cele 28 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Norvegia, Serbia și Turcia, acoperind aproximativ 40 de sisteme de învățământ în total.

Cadrele didactice sunt în principal femei. În viitorul apropiat ar putea fi o penurie de profesioniști.

În prezent, cadrele didactice femei sunt de departe mai numeroase decât bărbații, iar proporția bărbaților este în scădere. Chiar și în țările care prezintă un echilibru mai bun între sexe, există în prezent mai puțini bărbați încadrați în profesie decât înainte. La nivel european, două treimi din cadrele didactice au peste 40 de ani și aproximativ 40% se vor pensiona în următorii 15 ani. Fără politicile care să îmbunătățească recrutarea, în unele țări, îmbătrânirea corpului profesoral poate duce la o penurie de profesioniști.

În aproape două treimi dintre țările europene, profesorii debutanți, complet calificați, au acces la o fază de inducție structurată.

Există un consens larg asupra faptului că tranziția de la educație la viața profesională este o perioadă crucială pentru profesorii nou calificați. Această perioadă ar trebui să le întărească competențele și încrederea și să reducă riscul de abandon prematur al profesiei. În aproape două treimi din țări, profesorii debutanți complet calificați care lucrează în școlile publice, au acces la o fază de inducție structurată cu pregătire suplimentară, ajutor personalizat și consiliere. Acest sprijin specific durează de obicei un an și poate include diferite tipuri de activități, cum ar fi mentoratul, întâlnirile programate cu directorul școlii și/sau cu colegii, precum și evaluarea reciprocă între cadrele didactice. Când există o fază de inducție, aceasta este, de cele mai multe ori, obligatorie. Această fază de inducție este oferită în plus față de formarea profesională furnizată în timpul educației inițiale a cadrelor didactice, și de obicei se termină cu o evaluare. În Franța și Luxemburg, care susțin concurs în timpul formării inițiale a profesorilor, faza de inducție cu activități didactice remunerate este organizată în timpul pregătirii profesionale.

În Europa, doar în șase sisteme educaționale cel puțin 60% dintre profesorii mai tineri raportează că au luat parte la un program de inducție. Această proporție este cea mai mare în Regatul Unit (Anglia) și Bulgaria.

Aproape toate cadrele didactice debutante primesc sprijin de mentorat în primul lor loc de muncă.

Deși nu toate țările oferă o fază de inducție cuprinzătoare la nivel de sistem, sprijinul de mentorat este disponibil aproape peste tot în Europa. În țările în care faza de inducție este obligatorie pentru toate cadrele didactice debutante complet calificate care lucrează în învățământul de stat, mentoratul este de obicei o parte necesară a acestei faze. În Polonia și în Regatul Unit (Irlanda de Nord), profesorii debutanți beneficiază de sprijin de mentorat și după faza de inducție. Pe teritoriul UE, proporția cadrelor didactice cu vârsta sub 30 de ani care raportează că au în prezent un mentor este de peste trei ori mai mare decât proporția cadrelor didactice între 30 și 39 de ani. Acest lucru confirmă faptul că mentoratul este considerat o măsură de sprijin pentru cadrele didactice debutante.

Mentoratul este, în general, efectuat de cadre didactice mai experimentate, adesea de la clase mai mari, iar în unele țări, profesorilor care activează ca mentori le sunt furnizate formare și/sau sprijin specific.

Profesorii au nevoi de formare profesională mai mari în domeniul metodicii predării decât în problemele ce țin de partea științifică a disciplinei.

Dezvoltarea profesională continuă (DPC) se află în centrul strategiei Uniunii Europene pentru îmbunătățirea calității educației. Analiza nevoilor profesorilor de DPC arată că aceștia se simt pregătiți în domeniul disciplinei pe care o predau, dar caută să-și diversifice metodele de predare. Profesorii își exprimă nevoile DPC în domenii care le permit să fie mai eficienți și mai moderni, cum ar fi tehnologia, și să sporească potențialul elevilor. Peste 50% dintre cadrele didactice exprimă necesități DPC de la moderate la ridicate pentru Predarea la elevii cu nevoi speciale, pentru Competențele TIC pentru predare și pentru Noile tehnologii la locul de muncă. Acestea sunt urmate de Abordări ale învățării individualizate, Predarea abilităților curriculare transversale și Orientarea și consilierea în carieră a elevilor.

Conținutul activităților de dezvoltare profesională nu corespunde întotdeauna nevoilor exprimate de profesori.

În majoritatea țărilor, DPC pentru profesori este o datorie profesională. Cu toate acestea, există adesea o nepotrivire între nevoile de dezvoltare profesională exprimate de profesori și conținutul real al DPC. Într-adevăr, în cazul în care nevoile sunt mari, adesea există prea puțin conținut DPC oferit. De exemplu, în timp ce 38% dintre cadrele didactice au exprimat o nevoie de la moderată la ridicată pentru a fi instruiți în Predarea într-un cadru multicultural sau multilingv, doar aproximativ 13% au avut acest subiect acoperit prin DPC. Această neconcordanță poate fi, de asemenea, văzută în domeniile precum Orientarea și consilierea în carieră a elevului, Predarea la elevii cu nevoi speciale și Predarea abilităților curriculare transversale.

În schimb, în cazul în care există un nivel scăzut de nevoi în rândul cadrelor didactice, există adesea un surplus de oportunități de DPC (dezvoltare profesională continuă). Acest lucru poate fi văzut în cazurile de Cunoaștere a curriculum-ului și de Cunoaștere și înțelegere a domeniului (domeniilor) disciplinei mele. Abilitățile TIC pentru predare se află printre puținele subiecte în care nevoile și oferta par că aproape se potrivesc.

Exprimarea nevoilor cadrelor didactice pentru dezvoltarea profesională ar putea alinia mai bine oferta.

În unele țări, autoritatea publică de la cel mai înalt nivel în domeniul educației definește conținutul DPC pentru cadrele didactice, în timp ce în altele intervenția sa este limitată la domeniul reformei.

Interesant, în țările în care mai multe cadre didactice își exprimă nevoile ridicate de dezvoltare profesională, există, de asemenea, de cele mai multe ori o intervenție a autorității de cel mai înalt nivel din domeniul educației în definirea furnizării DPC. Acest lucru arată o relație între percepția profesorilor în ceea ce privește nevoile lor și politicile la nivel național în domeniul DPC. Prin urmare, modul în care se determină conținutul DPC ar putea beneficia de o cooperare mai strânsă între autoritățile de la cel mai înalt nivel, școli și profesori, asigurându-se faptul că vocea profesorului este pe deplin recunoscută și auzită

Mai puțin de o treime dintre profesori au fost în străinătate în scopuri profesionale.

La nivelul UE, 27% dintre cadrele didactice au fost în străinătate cel puțin o dată în scopuri profesionale. După cum se poate observa din figura de mai jos, proporția este mai mare în țările nordice și baltice.

În toate țările studiate, cu excepția Islandei, profesorii de limbi străine moderne sunt cei mai mobili, comparativ cu profesorii de studii sociale, citire, scriere și literatură, știință și matematică. Pentru profesorii de limbi străine moderne, mai mult decât pentru alții, mobilitatea transnațională pare a fi o nevoie profesională atât în timpul dezvoltării profesionale inițiale cât și în timpul dezvoltării profesionale continue. La nivelul UE, mai mult de jumătate dintre profesorii de limbi străine moderne au fost în străinătate în scopuri profesionale. Această oportunitate le oferă șansa de a practica limba pe care o predau și de a obține o perspectivă culturală mai profundă pe care să o transmită elevilor lor. Cu toate acestea, la nivelul UE, mai mult de 40% dintre profesorii de limbi străine moderne intervievați au raportat că nu au fost în străinătate în scopuri profesionale.

Programul Erasmus+ este sistemul de finanțare principal pentru mobilitatea transnațională a profesorilor.

În UE, sistemul principal de finanțare pentru mobilitatea transnațională a profesorilor este Erasmus+ (2014-2020), programul UE pentru educație, formare, tineret și sport. Prin acest program, atât profesorii absolvenți cât și cei practicanți pot obține burse de mobilitate pentru a se angaja în studii sau formare profesională în străinătate, și de asemenea, pot fi implicați în proiecte transnaționale care implică mobilitatea lor. Aproape un sfert dintre profesorii mobili au plecat în străinătate în scopuri profesionale în cadrul programului UE, în comparație cu o zecime în cazul programelor naționale sau regionale. Sistemele naționale de nivel superior care sprijină mobilitatea cadrelor didactice există, de asemenea, în mai mult de jumătate din toate țările europene, în special în vestul și nordul Europei.

Factori care influenţează atractivitatea profesiei de cadru didactic:

Condițiile de muncă, cum ar fi statutul profesional, salariul, orele de lucru pot diferi destul de abrupt în Europa. Unele dintre aceste condiții pot afecta satisfacția profesorilor la locul de muncă și viziunea lor referitoare la modul în care societatea îi apreciază. În plus, raportul arată că aceste percepții pot fi influențate de factori de mediu, cum ar fi relația profesor/elev, colaborarea între profesori, precum și sistemele de feedback și evaluare.

Vă recomandăm:

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.