Loading

In het spoor van onze mensen in een van onze vijf laboratoria

Het labo van Luik is een van de 5 labo’s van het Voedselagentschap. Het is het meest recente labo. Jaarlijks voeren de 26 medewerkers meer dan 10.000 controles uit, meestal in opdracht van het agentschap, soms in opdracht van een bedrijf of boer. En ze doen dat vol passie en overtuiging. Zo worden we ook onthaald door de onthaalmedewerkers die omgeven zijn door de nieuwe stalen die zopas in het labo zijn aangekomen.

Jaarlijks bereiken zo'n 70.000 stalen onze brochure.

Elke dag ontvangen zij tientallen stalen. Ze scannen ze in, maken ze klaar voor de medewerkers in de laboratoria en sommige stalen worden eerst door hen verwerkt vooraleer ze worden doorgestuurd naar boven, daar waar de labo’s zich bevinden. Diervoeding en anderen droge stoffen worden vermalen tot een fijn poeder, dierproducten zoals vlees, vet, eieren worden gemixt en vervolgens zorgvuldig afgewogen zodat ze testklaar zijn.

Medewerkster Sandrine maakt een staal veevoeder en een leverstaal klaar voor de tests.

‘Het is een job met heel veel afwisseling,’ verzekeren de medewerkers ons, terwijl ze vingervlug etiketten op de stalen aanbrengen. Van de meeste stalen wordt een extra staal bijgehouden zodat er nieuwe tests kunnen gebeuren als er een contra-analyse gevraagd wordt. In het bureau staat een grote diepvriezer voor producten die best gekoeld bewaard worden, de andere dubbele stalen brengen ze naar een grote kelder beneden. “Wij bewaren onze stalen en controlestalen zolang het nodig is volgens de wetgeving.”

In de grote kelders on het labo wordt van alle stalen een controlestaal en het restproduct bijgehouden.

Eens de stalen door de vakkundige handen van de onthaalmedewerkers zijn gegaan, worden ze naar de labo’s gebracht. Het labo van Luik is opgedeeld in verschillende diensten die elk hun specialiteit hebben. Ze onderzoeken stalen op sporen van pesticiden, medicijnen, additieven, contaminanten, ioniserende behandeling en microplastics die overgaan van verpakkingen naar voedingsmiddelen en nog veel meer. Dit allemaal om de veiligheid van onze voedselketen goed in het oog te houden.

Ze gebruiken hiervoor de meest geavanceerde technieken. De ruimtes gonzen van de hoogtechnologische machines die er draaien. Sommige kosten wel meer dan 400.000 euro per stuk. "Een goede verzekering is geen overbodige luxe hier." Er staan ook vreemde rode constructies naast de deuren. Wat blijkt? Dat zijn douches voor als er toch iets zou foutlopen tijdens het uitvoeren van de testen. “Geen zorgen,” verzekert directeur Patrick Genot ons, “sinds we hier werken, toch al meer dan 10 jaar, hebben we de douches alleen maar aangezet om ze te testen.” Veiligheid is uiteraard zeer belangrijk.

Sommige testen gebeuren nog op een klassieke manier zoals bijvoorbeeld een test om de hoeveelheid stikstof in een meststaal te achterhalen. Vele testen gebeuren met behulp van grote, hightech toestellen aangestuurd door computers. Vooraleer zo’n staal klaar is om in een machine geschoven te worden, gaat er een heel voorbereidingsproces aan vooraf.

Voor het uitvoeren van de tests worden allerlei recipiënten waaronder glaswerk gebruikt.

Alles wordt in het werk gesteld om te vermijden dat een staal of test besmet zou raken. De juiste hoeveelheden afmeten, reagentia overbrengen in reageerbuizen, stoffen opwarmen, laten rusten, filtreren …het gebeurt allemaal volgens welomlijnde regels en officiële procedures die voorafgaand zijn vastgelegd. Dit om 100% zeker te zijn dat de resultaten correct en betrouwbaar. Onze l

„Niets wordt aan het toeval overgelaten.“

Bijzonder zijn ook de testen waarbij plastieken voorwerpen worden onderworpen aan omstandigheden die de slechtst mogelijke toepassingen in de praktijk simuleren. Zo kunnen we nagaan of er dan geen schadelijke stoffen vrijkomen zoals melamine, bisfenol A of S, formaldehyde of aromatische aminen. Die stoffen kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Om dit na te gaan worden de producten in een vloeistof geweekt en gedurende een zekere tijd in een oven geplaatst. Sommige voorwerpen blijven wel dertig dagen lang in de oven. Na dit lange proces kunnen onze wetenschappers nagaan of de materiaal die u gebruikt tijdens het koken of om een maaltijd te nuttigen volledig veilig zijn.

Door glazen knikkers in de containers te plaatsen wordt het volume simulant per dm²-oppervlakte van het object gestandaardiseerd en wordt tevens simulant bespaard.

Het labo van Luik werkt nauw samen met de vier andere FAVV-labo’s, in Gentbrugge, Gembloux, Melle en Tervuren. Samen analyseren onze medewerkers meer dan 300 stalen per dag. 97,5% vertonen gunstige resultaten. Als dat niet zo is, schieten onze controlemensen onmiddellijk in actie en worden de producten teruggeroepen of vernietigd. Hiermee worden niet alle risico’s op een voedselbesmetting uitgesloten maar wat wel zeker is: als het moet werken onze mensen zeven dagen op zeven om een besmetting zou snel mogelijk in kaart te brengen zodat ze kan worden ingeperkt en bestreden