NO MORE WAR! 24 FEBRUARI - 23 MARS 2024

Ett av Stockholmsregionens yngsta kulturhus – kommunala Huset på höjden i Jakobsberg, Järfälla – ger inte upp utan med samlade krafter genomför vi för andra gången multiutställning: NoMoreWar! som handlar om vikten av ett medvetet, fokuserat och aktivt värnande av freden.

Genom att organisera och driva NoMoreWar! bestående av utställningar, filmvisningar, barn- och ungdomsaktiviteter och föredrag, vill vi illustrera den oåterkalleliga tidpunkten där fred övergår till krig. På så sätt hoppas vi på att öka medvetenheten, hos såväl barn som vuxna, om hur bräckligt fredstillstånd är om det inte underhålls och värnas. Dess kontinuitet kan endast uppnås genom spridning av kunskap och kollektiv bildning om dessa frågor samt en genuin vilja att skydda freden – var som helst i världen – från att förvandlas till krig. Något som återigen har visat sig vara aktuellt - mer än det varit på länge.

Välkommen till invigningen den 24 februari kl 11.00−17.00.

NoMoreWar! visas mellan 24 februari−23 mars.

Our objective is to incite people to respect and treasure peace and to never take it for granted! By organizing art projects consisting of exhibitions, performances, installations, motion picture projections and more, we aim to illustrate that irreversible point in time when peace turns into war. This way, we hope to raise awareness about how fragile and ultimately perishable state of peace really is. Its continuity can only be achieved by collective illumination about and determination to protect peace - anywhere in the World - from turning into war.

Röster från Mariupol

Visas: 24 februari - 23 mars 2024

Hur är det att se sin hemstad raseras?

När Ryssland attackerade Ukraina i februari 2022, var Mariupol en av de städer som drabbades hårdast.

I den här utställningen kan du se fotografier av journalisten Viacheslav Tverdokhlib, född i Mariupol. Han bodde i en källare under blockaden och dokumenterade händelserna, tills han till slut lämnade staden till fots. Trots den dödliga risken sparade han allt material.​

I utställningen kan du också ta del av sex ukrainska kvinnors upplevelser av kriget. De har valt varsin bild från Tverdokhlibs samling, och utifrån den berättat om sina erfarenheter i Mariupol.

​I utställningen visas också en film som bygger på den åttaårige pojken Egors dagbok från det belägrade Mariupol.​

Utställningen är inlånad från Statens försvarshistoriska museer.

Exklusivt för invigningen av NoMoreWar! den 24 februari, spelas i utställningen ljudlandskap av den amerikanska kompositören Jordan Dykstra. Dessa är ursprungligen skapade för den Oscarnominerade dokumentärfilmen 20 Days in Mariupol.

Foto: Viacheslav Tverdokhlib

War Childhood Museum Pop-up Exhibition

Visas: 24 februari - 23 mars 2024

I denna pop-up utställning visas affischer med personliga föremål och berättelser om de olika aspekterna av en krigsdrabbad barndom. Du får en inblick i komplexiteten av denna upplevelse samtidigt som barn framställs som handlingskraftiga aktörer, de ogynnsamma omständigheterna till trots.

Från inbördeskriget i Libanon som slutade för 34 år sedan, till de pågående konflikterna, som den i Ukraina, ger dessa berättelser oss en inblick i hur kriget påverkar barn.

Med målet att nå och engagera en bredare publik utanför de traditionella utställningslokalerna har WCM, tillsammans med Huset på höjden, tagit fram denna pop-up utställning anpassad till just Husets lokaler

War Childhood Museum (WCM) – världens enda museum som uteslutande fokuserar på krigsdrabbad barndom – öppnade sina dörrar 2017 i Sarajevo. WCM:s samling innehåller över 6 000 personliga föremål och hundratals timmar av inspelade vittnesmål. Med kontor i Sarajevo, Kiev, Haag och New York City, och aktiviteter inriktade på forskning, utställningar och utbildning som genomförs i andra länder, håller WCM gradvis på att bli en global plattform som ger röst åt dagens och gårdagens krigsbarn. År 2018 tilldelades War Childhood Museum titeln The Council of Europe Museum Prize, som delades ut i samband med European Museum of the Year Award.

Foto: War Childhood Museum

Stämplad - miniutställning

Visas: 24 februari - 23 mars 2024

En liten interaktiv utställning som handlar om kategorisering och vad konsekvenserna av detta kan bli. Gränsdragningen mellan ”vi” och ”dom” uppkommer av vårt behov att sortera in varandra i grupper och lägga värderingar på dessa. Att kategorisera är nödvändigt för oss, men indelningen kan också skapa intolerans och ge upphov till exkludering.

Utställningen är producerad av och inlånad från Forum för levande historia.

Foto: Andrei Alexa

Our world - at war

Hopp i en tid av konflikter

Visas: 9 - 23 mars 2024

En utställning från Internationella Rödakorskommittéen, som de senaste åren har turnerat runt i hela världen och besökt fler än 40 länder.

Utställningen innehåller fotografier av fem av världens mest erfarna krigsfotografer och fokuserar på individer som har lidit på grund av krigets konsekvenser och hur de tar sig an dess följder.

Producerad av Röda Korsets Museum i Geneve och är inlånad från Värmlands Museum.

Foto: Christopher Morris

Filmvisning: "Love during wartime"

92 minuter, engelsk textning. Åldersgräns 15 år.

Visas: 24 februari och 9 mars kl 12.00

Love During Wartime är en svensk-dansk-amerikansk dokumentärfilm från 2011 i regi av Gabriella Bier.

Filmen skildrar kärleksrelationen mellan den palestinske Osamas och den israeliska Jasmin. I Israel är deras äktenskap olagligt och i Palestina blir de hotade. De tvingas i exil, men försöker trots detta hålla sina drömmar vid liv. Bier följde paret under fem år med början 2004. Under produktionen ställdes hon inför riktigt stora frågor, både personliga och professionella. Här skriver Gabriela själv om dessa svårigheter: https://nordicwomeninfilm.com/love-during-wartime/

The recently married couple Jasmin and Assi are forced to live separated. She lives in Berlin, he in Ramallah. They want desperately to make a life together but it proves to be an impossible task. When an Israeli marries Palestinian they are beyond security offered to other members of society at every turn they are faced with a Catch 22 situation. Israeli bureaucracy filled with suspicion and a menacing Palestinian society makes their life a nightmare.

92 minuter. Engelska undertexter.

Foto: Albin Biblom

Föredrag: Inkeri Kuosku

24 februari kl 15.00

Hur flyr man in i skogen om man bor i ett flervåningshus?

Berättelsen handlar om Hilja Amanda Jäntti. Hon föddes 1915, under första världskriget, och levde i ytterst svår fattigdom, överlevde spanska sjukan och upplevde andra världskrigets fasor. När byarna i Finland attackerades under andra världskriget flydde Hilja med dottern i famnen in i skogen och gömde sig undan fienden under en stor gran. Fyra perioder var Hilja evakuerad och fyra gånger brändes byn Kuosku under kriget.

Inkeri har skrivit föredraget med hjälp av Hiljas personliga berättelser och skrivelser. Hilja blev 100 år.

På Sverigefinnarnas dag 24 februari kl 15.00, på caféscenen. ca 60 min

Arrangör: Finskt förvaltningsområde och Huset på höjden

Foto: Per-Åke Ohlson

A House Made of Splinters - dokumentärfilm

87 minuter, svensk textning. Barntillåten.

Visas: 2 och 23 mars kl. 15.00

I ett krigsdrabbat och fattigt hörn av östra Ukraina där missbruk och misär kastar en lång skugga, finns en fristad för barn att tillfälligt komma bort från sina föräldrar. A House Made of Splinters följer tre barn som väntar på sitt öde. Kommer de att återvända till föräldrarna eller flytta till ett nytt hem? Under tiden på barnhemmet skapar en grupp engagerade socialarbetare små stunder av glädje och andrum från en nästan förlorad barndom.

Filmskaparen Simon Lereng Wilmonts film ger en unik inblick i hur kriget påverkar de mest utsatta.

A House Made of Splinters är ett hjärtskärande porträtt av en hoppfull plats fylld av omsorg, stöd och förtroende för en grupp barn som är i desperat behov av mer. Dansk dokumentär från 2022 nominerad till Oscar i kategorin Bästa dokumentär (långfilm) 2023.

Foto: Simon Lereng Wilmont

Sasja Skotjilenko - tribute

Visas: 24 februari - 23 mars

Aleksandra ‘Sasja’ Skotjilenko, konstnär och musiker från St. Petersburg, genomförde en aktion för att kritisera Rysslands invasion av Ukraina. Aktionen gick ut på att hon bytte ut prislapparna i en matbutik i sin hemstad till små pappersetiketter som innehöll information om den ryska invasionen. För detta greps hon av polis, anklagades för “spridande av medvetet falsk information om de ryska väpnade styrkorna” och har dömts till sju års straffkoloni.

I denna installation visas prislappar innehållande översättningar av texter vilka Sasha använde i sin aktion.

I Sverige råder grundlagsskyddad yttrande- och demonstrationsfrihet. Den fria åsiktsbildningen utgör en av det svenska statsskickets grundvalar. Rätten till yttrande- och informationsfrihet, demonstrationsfrihet och mötesfrihet är därför centrala för vår demokrati.

Detta är en påminnelse om att det goda kan gå förlorat om det inte underhålls och värnas!

Historien om Bodri

En berättelse om vänskapen som överlevde Förintelsen

Hunden Bodri är navet i Teater Barbaras dockteaterföreställning som är ett vittnesmål om Förintelsen ur barnets perspektiv. Pjäsen är baserad på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok med samma titel som utkom 2019.

Hédi och hennes familj blir under 2:a världskriget deporterade till Auschwitz och kvar hemma på gården blir hunden Bodri. Hédi och hennes syster Livia förlorar sina föräldrar i lägret men flickorna överlever. De tänker ofta på den lyckliga tiden då de var tillsammans med sin vän. Och medan årstiderna skiftar till vinter, vår, sommar och höst väntar den trofasta Bodri i trädgården under trädet där de brukade klättra och leka. Vid befrielsen 1945 återvänder systrarna till sitt hus och återförenas med sin kära Bodri som väntat på dem.

Båda visningar den 8 mars är fullbokade.

Hembygdsmuseet har blivit ockuperat

Besök den plundrade utställningen som är en del av NoMoreWar! I utställningen kan du lära dig mer om vad kulturarv är och varför det är så viktigt samt vilka organisationer arbetar för att tillgängliggöra och skydda mänsklighetens delade kulturarv.

I utställningen kan du läsa om såväl svenska som internationella kulturarv och de organisationer som jobbar med kultur i fredsbevarande syfte, exempelvis UNESCO. Du kan också få tips från några av våra svenska världsarv om hur du bäst pratar med barn om kulturarv.

Mariupol. A hundred nights

Animerad ukrainsk kortfilm om en liten flicka som vaknar till ett flyglarm i Mariupol den 24 februari.

Regi: Sofiia Melnyk

Längd: 7 minuter. Engelsk textning.

Visas: 24 februari och 23 mars kl 16.30

Kostnadsfritt. Åldersgräns 13 år.

Mariupol. A Hundred Nights tells us a story of a little girl, who wakes up on February 24th because of the air alert and tries to find someone living in the burning city. The main character is based on the story of Alice, a 4-year girl, who stayed in the blocked Mariupol during the whole time, she was also at Azovstal during the last month of defense. When Russians allowed the evacuation of civilians from Azovstal, Alice was separated from her mother.

This project was developed in cooperation with GOGOLFEST and the theatres OGALALA KREUZBERG and THEATROMANIA. MARIUPOL: A HUNDRED NIGHTS is a video art series, which can be shown as a movie or presented as an exhibition.

Fredstorget

Vår Måla och pärla lördagsverkstad med mammaambassadörerna byter namn till Fredstorget under NoMoreWar! månaden. Här är teman för aktiviteterna:

- 24 februari Vykortskampanj – skicka kärlek (kl 12.00-14.30)

- 24 februari Gör en egen ”Peace” pin (kl 15.00-16.30)

- 2 mars Fredspyssel

- 9 mars Gör ett Fredsarmband

- 16 mars Rita egen fredsflagga

- 23 mars Vykortskampanj – skicka kärlek (kl 12.00-14.30)

- 23 mars Vik Fredsduvor i origamipapper (kl 14.30-16.00)

Fyra kortfilmer producerade av det bosniska filmbolaget SCCA/pro.ba visas som en del av NoMoreWar!

Visas: Lördagar 24 februari och 16 mars

Tid: kl 14.00 (längd: ca 65 minuter)

Vem: Åldersgräns 13 år

Kostnad: Kostnadsfritt. Hämta din biljett i vår reception.

Baggage

2011 (27 min)

Regi: Danis Tanovic

Engelsk textning

Efter att ha bott i Sverige i många år återvänder Amir till Bosnien och Hercegovina för att ta hand om sina föräldrars kvarlevor. De mördades under kriget men deras kroppar har ännu inte återfunnits. Amir bestämmer sig också för att besöka platsen där han föddes. Där hittar han, förutom ett förstört hus, också en bortglömd vän och några som vet mer än han själv vet om sig själv.

Oscarvinnande Danis Tanovic väver metaforen om bagage genom hela filmen som en symbol för alla som kämpar för att övervinna det förflutna. Varje karaktär i filmen bär på en tyngd av det egna känslomässiga och psykologiska arvet.

Orpheus

2013 (4 min)

Regi: Tina Šmalcelj

Bosniska

En härlig vinterdag. Fyra barn leker på en bro, men en femte spelare är med i leken - krypkytten.

Glück/Happines

2010 (19 min)

Regi: Sejla Kameric

Att sträva efter lycka är ett sätt att överleva.

I den här filmen tenderar gränsen mellan dåtid, nutid och framtid att suddas ut. Filmen är inspirerad av citaten från boken The Fiancés of Heaven av Mirko Kovac.

“Lycka är när du känner att det du en gång trodde var förtryckande nu har blivit den enda meningen med livet.” - skrev Lev Tolstoj i brevet till B. N. Chicherin.

”Jag läste boken för första gången 1993 i Sarajevo under belägringen. Jag var sexton då, och jag sökte hopp och upprepade andras ord.” – berättar Sejla.

I Remember

2016 (15 min)

Regi: Elma Tataragic

Engelsk textning

En kvinna kommer tillbaka till sitt familjehus, sätter sig i det tomma vardagsrummet, bläddrar igenom gamla foton och lagar lunch. Hon städar efter sig och går sedan iväg bara för att fortsätta komma tillbaka.

Filmen utforskar plats och rum och konfronterar det med narrativet om författarens intima minne av ögonblicket när hennes barndom tog slut och kriget i Sarajevo började.

  • Huset på höjden - kultur- och aktivitetshus
  • Engelbrektsvägen 47 i Jakobsberg.
  • Öppettider: Måndag-fredag 15-20; Lördag 11-17
  • 08-580 227 10
  • www.jarfalla.se/hph
  • hph@jarfalla.se

____

Multiutställningen NoMoreWar! arrangeras av Huset på höjden, en verksamhet inom Järfälla kommun.

____

Den här sidan är skapad av Järfälla kommun.