View Static Version

Rapporteren

Het leertraject

Rapporteren is een belangrijk onderdeel van de methodische cyclus en van het werken met personen met een beperking. Een goede rapportage geeft duidelijk en objectief inzicht in de situatie van de cliënt en de voortgang van de begeleiding. Maar wat maakt een rapportage goed? Wat neem je op en wat laat je weg? En wat is het doel van rapporteren? Dit leertraject biedt handvatten om doelgericht en effectief te rapporteren en stimuleert het gesprek binnen het team over de kwaliteit en toepassing van rapportages.

Een overzicht van de bouwstenen

Het leertraject Rapporteren bestaat uit 10 bouwstenen:

  • De introductie
  • Samen doelgericht rapporteren
  • Casuïstiek: Rapporteren in de praktijk
  • Ervaringsverhalen
  • De game
  • Chatbot Sjaan
  • Teamopdracht
  • Praktijkopdracht
  • Handvat naasten
  • Handvat doelgericht rapporteren

De introductie

In de introductie leer je waarom rapporteren een essentieel onderdeel is van methodisch werken. Je ontdekt het doel van rapporteren, welke elementen belangrijk zijn en hoe een goede rapportage helpt om een compleet en objectief beeld van de cliënt te vormen.

Samen doelgericht rapporteren

Deze bouwsteen helpt je als gedragsdeskundige of leidinggevende om rapportages binnen het team te verbeteren. Je leert het belang van rapporteren duidelijk over te brengen, valkuilen te herkennen en een open teamcultuur te stimuleren waarin collega’s elkaar aanspreken en van elkaar leren.

Casuïstiek: Rapporteren in de praktijk

In deze bouwsteen leer je objectief observeren en rapporteren over doelen, begeleidingsafspraken en bijzondere situaties. Met korte casussen ontdek je wat relevant is om te rapporteren en hoe dit bijdraagt aan betere zorg en samenwerking.

Ervaringsverhalen

In deze bouwsteen delen vier ervaringsdeskundigen hoe het is om hun eigen rapportages terug te lezen en welke impact dit op hen heeft. Hun verhalen bieden inzicht in de invloed van rapportages en het belang om rekening te houden met de cliënt als lezer.

De game

In de game test je je kennis over rapporteren in de praktijk. Je volgt twee weken lang een cliënt via videofragmenten en collega-rapportages en scoort punten door goede rapportages te schrijven en informatie in te winnen.

Chatbot Sjaan

Deze chatbot is een virtuele rapportagecoach die je ondersteunt bij het schrijven van heldere en effectieve rapportages. Je kunt Sjaan vragen om stap voor stap te helpen, feedback te geven, tips te delen of te oefenen met casussen.

Teamopdracht

In de teamchallenge staat rapporteren centraal en werkt het team een maand lang samen aan dit onderwerp met een kaartenset vol opdrachten. De challenge start met een sessie waarin een 0-meting wordt gedaan en doelen worden gesteld, en sluit af met een evaluatiesessie om resultaten te bespreken en afspraken te maken.

Praktijkopdracht

Deze praktijkopdracht hoort bij de introductiebouwsteen en helpt je de afspraken over rapportages binnen je organisatie beter te leren kennen. Dit is belangrijk om goed en volgens de juiste richtlijnen te kunnen rapporteren.

Handvatten

  • Handvat naasten - Dit handvat informeert naasten over het doel en de inhoud van rapportages. Het legt uit wat wel en niet wordt gerapporteerd en hoe dit bijdraagt aan een compleet beeld van de cliënt en betere zorg.
  • Handvat doelgericht rapporteren - Dit handvat helpt je bij het schrijven van doelgerichte en duidelijke rapportages. Het biedt praktische tips en een checklist voor objectief en bondig rapporteren, met aandacht voor privacy en organisatieafspraken.

Dankwoord

Aan de ontwikkeling van het leertraject Rapporteren hebben de volgende organisaties meegewerkt: Cordaan, Aveleijn, Ons Tweede Thuis, Amerpoort, Cello Zorg, Elver, De Zijlen, Lunet Zorg, Gemiva-SVG Groep, Dichterbij. Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND leren in opdracht van de VGN academie.

NextPrevious