View Static Version

Methodisch werken

Het leertraject

Methodisch werken is een belangrijke basis in het werk in de gehandicaptenzorg. Het blijkt niet altijd even makkelijk of vanzelfsprekend om methodisch werken toe te passen in de dagelijkse praktijk. In dit leertraject helpen we zorgprofessionals om kundiger te worden in methodisch werken. Alle stappen van de methodische cyclus komen op diverse manieren aan bod. Daarnaast is er een bouwsteen die specifiek aandacht besteedt aan observeren en rapporteren.

Een overzicht van de bouwstenen

Het leertraject Methodisch werken bestaat uit 10 bouwstenen:

  • De introductie
  • Casus Archana (LVB)
  • Casus Steijn (EVB)
  • Casus Leroy (NAH)
  • Casussen observeren en rapporteren
  • Zelfscan
  • Powershot
  • Praktijkopdracht - Methodisch werken in jouw organisatie
  • Praktijkopdracht - Methodisch werken kalender
  • Toets

De introductie

De introductiebouwsteen biedt een overzicht van de cyclus van methodisch werken, waarbij alle stappen worden doorlopen. Observeren en rapporteren komen als belangrijke onderdelen aan bod, en relevante wet- en regelgeving wordt kort besproken om het belang van methodisch werken te onderstrepen.

Casus Archana (LVB)

Je leert methodisch werken met Archana, een cliënt met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en complexe gedragsvragen. Tijdens deze module werk je samen met je team aan het stellen van doelen, het maken van afspraken en het evalueren van de voortgang. Aan de hand van een praktijkcasus onderzoek je Archana's behoeften, pas je de begeleiding daarop aan en werk je toe naar zorg op maat.

Casus Steijn (EVB)

Je leert methodisch werken met Steijn, een cliënt met een ernstige verstandelijke beperking (EVB), en zijn wettelijk vertegenwoordiger. Tijdens deze casus doorloop je alle fasen van de methodische cyclus. De focus ligt op samenwerken met Steijns vertegenwoordiger, het stellen van haalbare doelen en het hanteren van een gestructureerde aanpak die aansluit bij de behoeften van zowel Steijn als zijn vertegenwoordiger.

Casus Leroy (NAH)

Je leert in deze casus hoe je methodisch werken toepast binnen de ambulante begeleiding van Leroy, een cliënt met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en autisme. Je oefent met observeren, signaleren en ondersteunen in de ambulante zorg.

Casus observeren& rapporteren

Je leert in deze bouwsteen hoe je objectief observeert en doelgericht rapporteert in de zorg. Met diverse casussen oefen je met het herkennen van relevante bijzonderheden, het methodisch vastleggen van observaties en het rapporteren van voortgang en afwijkingen in relatie tot doelen en afspraken.

Zelfscan

Met de zelfscan onderzoek je hoe je methodisch werken toepast in je dagelijkse werk. In de zelfscan beantwoord je per fase van de methodische cyclus een aantal stellingen. Hierdoor reflecteer je op je vaardigheden en bewustzijn. Na het invullen krijg je een overzicht van je sterke punten en ontwikkelpunten per fase, samen met gerichte adviezen om je vaardigheden te verbeteren.

Powershot

In deze bouwsteen ontdek je hoe je de vijf fasen van de methodische cyclus kunt toepassen in je dagelijkse werk. Aan de hand van het verhaal van Melvin leer je hoe je doelen concreet maakt, acties plant en evalueert.

Praktijkopdrachten

  • Methodisch werken in jouw organisatie - In deze opdracht leer je hoe de vijf fasen van methodisch werken binnen jouw organisatie worden toegepast. Je ontdekt welke termen er worden gebruikt, welke acties daarbij horen en welke hulpmiddelen worden ingezet. Door deze opdracht krijg je inzicht in het beleid en de werkwijze van jouw organisatie.
  • Methodisch werken kalender - In deze opdracht leer je methodisch samenwerken aan begeleidingsplannen binnen je team. Gedurende twee weken gebruik je samen een format om doelen en afspraken helder te formuleren, acties te plannen en deze te evalueren. Je vertaalt wensen van cliënten naar haalbare doelen en leert je collega’s effectief te informeren over de begeleiding en rapportages.

Toets

Met de toets test je jouw kennis over methodisch werken. Als je de toets hebt gehaald, kun je een bewijs van deelname downloaden.

"Het was leuk om op deze manier een bijdrage te leveren aan een lesmethode waar hopelijk veel VG medewerkers gebruik van kunnen maken." - Redactieraadslid Amarant

Dankwoord

We hebben voor de ontwikkeling van dit leertraject intensief samengewerkt met zeer betrokken redactieraadsleden. Speciale dank aan alle betrokkenen die hebben meegewerkt aan de productie van de video’s. Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND leren in opdracht van de VGN academie.

NextPrevious