Epilepsie Presentatie van de bouwstenen

Van de mensen met een verstandelijke beperking heeft ruim een kwart epilepsie. Het begeleiden van iemand met epilepsie vereist als begeleider extra aandacht en voortdurende afwegingen in de zorg.

Dit leertraject bevat een basisuitleg over de verschillende typen epilepsie, praktische handvatten, epilepsie-protocollen en afspraken en verschillende behandelmogelijkheden.

Doel

Door het volgen van de bouwstenen uit het leertraject leren de begeleiders kennis en vaardigheden aan met betrekking tot epilepsie bij mensen met een verstandelijke beperking. Wanneer begeleiders zich zekerder voelen in hun handelen rondom epilepsie, komt dit de kwaliteit van de zorg voor cliënten ten goede.

“Het ziet er goed uit! Ik denk dat begeleiders hier veel aan gaan hebben.” - Lid redactieraad epilepsie

Een overzicht van de bouwstenen

Dit leertraject bestaat uit vijf bouwstenen:

  • Introductie Epilepsie
  • Casussen - Medicatie en behandelmethoden
  • Casussen - Risico-inventarisatie
  • Praktijkopdracht - Protocollen en richtlijnen
  • Documentaireserie

Introductie

De introductie bevat basiskennis over onder andere het herkennen van epilepsie, oorzaken van epilepsie, factoren die aanvallen kunnen triggeren en verschillende typen aanvallen. Om de typen aanvallen te illustreren, zijn video’s uit de praktijk opgenomen waarop cliënten te zien zijn die een epileptische aanval hebben.

In deze bouwsteen komt ook het thema gedrag en epilepsie aan bod, evenals feiten en fabels over epilepsie.

Casussen - Medicatie en behandelmethoden

In deze bouwsteen staan vijf situaties centraal die inzoomen op verschillende cliënten. Uitleg over wel- en niet medicamenteuze behandeling van epilepsie, inclusief de meest voorkomende verschillende medicijnen en hun werking staan hierin centraal.

Casussen - Risico-inventarisatie

In deze bouwsteen staan zes situaties centraal. In deze situaties komt het in kaart brengen van risico’s, besluitvorming rondom risico's, afwegingen maken en mogelijke preventieve maatregelen aan bod.

“Ik vind dat het er heel mooi en duidelijk uitziet!” - Lid redactieraad epilepsie

Praktijkopdracht - Protocollen en richtlijnen

Deze praktijkopdracht focust zich op het werken met protocollen en richtlijnen. Deelnemers worden aangespoord de epilepsieprotocollen en -richtlijnen in de eigen organisatie op te zoeken, te bestuderen en hierop te reflecteren. In de bijlage wordt een voorbeeld aangeboden van een aantal standaard epilepsie-protocollen die gebruikt kunnen worden binnen de eigen organisatie indien daar behoefte aan is.

Documentaireserie

In deze documentaire staat 1 cliënt centraal: Ruben. In deze bouwsteen worden drie personen geïnterviewd die betrokken zijn in het leven van Ruben: zijn moeder, persoonlijk begeleider en verpleegkundig specialist. Zij vertellen over de impact van epilepsie op het leven van Ruben, welke uitdagingen dit met zich meebrengt en hoe ze met elkaar samenwerken. De video’s worden afgewisseld met quotes en reflectievragen.

Dankwoord

We hebben intensief samengewerkt met zeer betrokken redactieraadsleden van verschillende organisaties: Cello, Frion, Dichterbij, ASVZ, Amerpoort, Careander, Cordaan en VGN academie.

Speciale dank aan Ruben en alle betrokkenen die hebben meegewerkt aan de productie van de video’s voor de documentaireserie.

Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND leren in opdracht van de VGN academie.