În 2024, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.
Anul European al Competențelor (se încheie pe 9 mai 2024)
O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.
Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.
Din cuprins:
- Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Acțiunile „Jean Monnet“ – Finanțare pentru școli
- Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Visul european alături de Erasmus+: Bianca Ivan și David Sterea —//— Cinci ani de învățare, prietenii și călătorii: Impactul Programului Erasmus la Liceul Tehnologic „HOREA“ —//—Un nou apel de selecție pentru #AmbasadorErasmus va fi deschis între 1 februarie - 20 februarie 2024
- Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Campania #OurStories – schimbare prin Granturile SEE și Norvegiene —//— S.M.I.L.E. – Școlile fac incluziunea o realitate viabilă! – un proiect ESAYEP coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj
- Învățământ universitar în Erasmus+: Ghidul Programului Erasmus+ 2024 și sumarul noutăților pentru domeniul universitar —//— Apelul 2024 la propuneri privind depunerea de proiecte pentru inițiativa Universități Europene
- Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Prima experiență ERASMUS+ la Colegiul Național de Agricultură și Economie din Tecuci —//— Ghidul de integrare senzorială pentru vârstnicii din România și Polonia
- Erasmus+ în învățământul școlar: Informează-te! —//—Transformarea educației matematice cu M@THGAN
- Educația adulților în Erasmus+: Informează-te!
- Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023—//— Administrația tinerilor —//— Natura – metafora inefabilă a vieții prin educație
- Formator – Generator
- Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Raport Salto I&D/Tineret privind includerea și diversitatea în E+ & ESC —//— ID Temperature Check Tool
- Eurodesk România te informează
- Multilingv. Multicultural: Entrepreneurship Matters (E-MATES)
- Publicațiile Eurydice
- Vă recomandăm & 3/lună
- Media Space
Știri. Evenimente. Perspective de învățare
Acțiunile „Jean Monnet“ – Finanțare pentru școli
Acțiunile „Jean Monnet“ pentru școli permit instituțiilor de formare a cadrelor didactice și profesorilor din țările Programului Erasmus+ să solicite finanțare pentru inițierea și implementarea de proiecte care să abordeze teme legate de Uniunea Europeană.
Toate detaliile, inclusiv link-urile către formularul de candidatură se găsesc în Ghidul Programului.
În plus, găsiți mai multe despre criteriile de eligibilitate și de acordare a finațărilor pentru acest set de acțiuni „Jean Monnet“, urmărind link-urile de mai jos:
- Formare a cadrelor didactice - pentru instituțiile de profil
- Inițiative „Jean Monnet“ de învățare, pe teme legate de Uniunea Europeană (Learning EU) - școlile pot candida
- Rețele de școli - 6 școli din cel puțin 3 țări ale programului
Aveți nevoie de inspirație? Consultați broșura „Să învățăm despre Uniunea Europeană la școală“, care include mărturii ale profesorilor și elevilor și care este disponibilă în toate limbile europene.
Iată un exemplu de Inițiativă „Jean Monnet“ – Learning EU: "Proiectul „Educația UE contează“ extinde conceptul actual de ambasadori UE în cadrul departamentului nostru prin adăugarea unor aspecte legate de UE și de istoria acesteia la 7 materii: engleză, geografie și istorie, știință, tehnologie, economie, muzică și etică și valori. Includerea acestor aspecte în predare va fi benefică atât pentru elevi, oferind un context mai larg pentru studiile lor, dar și pentru comunitate în ansamblu, prin înțelegerea mai clară a valorii democrației și a proiectului european. Proiectul implică formarea unor profesori pe probleme europene, adaptarea curriculumurilor pentru a include elemente ale comunității europene, implementarea de proiecte interdisciplinare și diseminarea către alte școli la nivel local și internațional." (IES „Manuel de Falla“, Madrid, Spania)
Poveștile Ambasadorilor Erasmus
Visul european alături de Erasmus+
Experiența Erasmus+ mi-a schimbat perspectiva asupra lumii și m-a făcut să fiu mai implicată la nivel local. Două mobilități, în Enna (Italia) și Riga (Letonia), dar și un seminar despre implicarea civică și democrație la care am participat în Malmo (Suedia) mi-au arătat că orizontul cunoașterii este infinit, iar fiecare activitate pe care o realizăm în afara programului normal de lucru (sau în cazul meu, programului de la școală) are un impact asupra vieții personale și profesionale, Participarea la aceste mobilități m-a ajutat să înțeleg că fiecare dintre noi are ceva de oferit comunității în care trăiește, că schimbarea vine din interiorul nostru și că putem pune bazele unui mecanism prin care să adaptăm cotidianul la nevoile tinerilor.
Trăind într-o țară care aparține Uniunii Europene, cred cu tărie în faptul că prin expunerea la culturi noi putem înțelege mai profund propriul stil de viață și ne putem educa mai ușor în privința vieții altor oameni care au credințe și obiceiuri diferite. Este un avantaj și o mare oportunitate să ai acces la astfel de resurse care îți pot schimba felul de a privi universul din care faci parte.
În clasa a IX-a am descoperit Erasmus+, iar de atunci viața mea s-a schimbat radical. Înainte de a pleca în Sicilia, destinația primei mobilități la care am participat, eram o tânără timidă și introvertită, care se temea să-și exprime părerile. Dar, după ce am petrecut șapte zile cu elevi italieni, ceva în mine s-a metamorfozat și am putut să înțeleg că diversitatea și unicitatea fiecăruia sunt fix lucrurile ce ne pot apropia unii de ceilalți. Acum sunt clasa a XI-a, iar perspectiva mea asupra a ceea ce înseamnă învățarea este mult mai largă. Pe lângă faptul că fac parte din rețeaua de Ambasadori Erasmus+, reprezint și vocea colegilor mei prin Consiliul Elevilor, atât la nivel județean, cât și național. Mișcarea de reprezentare a elevilor din România se îmbină armonios cu dimensiunea europeană prin toate valorile comune pe care le prezintă, de la democrație, solidaritate, transparență și facilitarea unui context de învățare mai accesibil tuturor.
Bianca Ivan, Președinta CNE și #AmbasadorErasmus
Sunt David-Ștefan Sterea, un tânăr de 18 ani, elev, care crede în puterea educației non-formale și în rolul tinerilor în societate. Din aceste motive am ales să devin lucrător de tineret, să fiu #AmbasadorErasmus și membru al Comisiei Naționale de Etică a Consiliului Național al Elevilor. Prin rolul meu în societate, îmi propun să contribui, alături de colegii mei din CNE, la dezvoltarea unei cetățenii active, bazate pe valori democratice, cooperare, solidaritate, respect, deschidere, și să sprijin ecosistemul de tineret din România.
Scopul meu este să valorific intersecția dintre Erasmus+ și Consiliul Național al Elevilor. Mă bazez pe experiența mea în proiectele Erasmus+, unde am învățat cât de important este dialogul, educația non-formală și informală, transparența, cooperarea și exprimarea liberă.
Astfel, îmi doresc să promovez aceste componente în cadrul CNE, menținând profesionalismul. Cred că noi, în calitate de elevi reprezentanți, avem responsabilitatea de a colabora într-un ecosistem sănătos, de a învăța unii de la alții, pentru a susține drepturile și nevoile colegilor noștri, bazându-ne pe principiul reciprocității. Îmi doresc să dezvoltăm împreună ecosistemul de tineret, așa cum ne-a învățat Erasmus+, într-un mod în care să răspundă nevoilor și intereselor elevilor din România.
David Sterea, #AmbasadorErasmus, CNE
Cinci ani de învățare, prietenii și călătorii: Impactul Programului Erasmus la Liceul Tehnologic „HOREA“
Orice experiență trăită are darul de a forma oameni, caractere, de a pava încet, dar sigur, un drum al succesului în viață. Indiferent că ești profesor sau elev, participarea la programul Erasmus+ clădește o experiență profesională incredibilă, dar mai cu seamă formează o personalitate rezilientă, definită de un echilibru între responsabilitate și libertate, între maturitate și copilărie.
Pentru mine, motivația de a mă implica în proiectele Erasmus+ a apărut în anul 2014, perioadă în când am participat ca profesor însoțitor la o mobilitate Leonardo Da Vinci. A fost linia de start în definirea crezului meu: elevii au nevoie de oportunități pentru a-și consolida stabilitatea viitorului. Primul pas pe care l-am făcut, după prima experiență, a fost să învăț să scriu un proiect Erasmus+, în domeniul VET. Rezultatele nu au apărut imediat, însă după câțiva ani de muncă, am reușit ca în 2018 să scriu și să implementez în școala în care profesez, în calitate de coordonator, primul proiect Erasmus+. Mărturisesc faptul că a fost una dintre cele mai mari satisfacții pe care le-am avut în acea perioadă. Vedeam cum sloganul „Erasmus – Schimbă vieți, deschide minți” este cât se poate de real și prinde viață în sufletul fiecărui elev. Au trecut cinci ani de atunci, grei, dar frumoși, 755 420 euro absorbiți grație programului Erasmus, dar și 250 de elevi beneficiari mai bine pregătiți profesional, mai fericiți și mai bogați lingvistic, cultural și social.
Programul Erasmus a deschis uși spre noi oportunități de învățare internațională, oferind elevilor noștri șansa de a experimenta diverse culturi. Participanții au avut ocazia de a desfășura stagii de pregătire practică la standarde europene sub îndrumarea tutorilor străini, de a aborda subiecte noi și de a-și dezvolta abilitățile lingvistice într-un mediu autentic. Cei cinci ani de proiecte Erasmus au permis școlii noastre să stabilească parteneriate profesionale strânse cu alți colegi din Cipru, Italia, Germania, Portugalia, Regiunea Autonomă Madeira, Spania, Turcia. Aceste conexiuni au adus beneficii atât elevilor, cât și cadrelor didactice, facilitând schimbul de idei și bune practici în domeniul educației. Participanții la program au fost expuși la un mediu multicultural care i-a învățat să aprecieze diversitatea și să dezvolte abilități interculturale. Interacțiunea cu oameni din alte țări a contribuit la formarea unor cetățeni responsabili și deschiși la minte, capabili să navigheze într-o lume tot mai interconectată. Elevii implicați în programele Erasmus au evidențiat îmbunătățiri semnificative în performanța lor școlară. Experiența de învățare într-un mediu nou și stimulativ a generat o creștere a motivației și a dorinței de a performa. Odată reîntorși în școală, după perioadele Erasmus, elevii au adus cu ei cunoștințe și experiențe valoroase pe care le-au împărtășit cu colegii lor.
Cei cinci ani de participare la programul Erasmus au reprezentat, nu doar o călătorie educațională, ci și o investiție în viitorul școlii noastre. Programul Erasmus+ a contribuit la formarea unei comunități școlare mai unite, deschise la diversitate și pregătite să facă față provocărilor globale ale secolului XXI. Această schimbare de perspective a contribuit la diversificarea procesului de învățare, la reducerea riscului de abandon școlar în ultimii ani, ajungând în 2023 să avem o rată sub 2,44%, precum și la realizarea integrală a planului de școlarizare în ultimii trei ani.
Această experiență continuă să ne inspire și să ne ghideze în promovarea unei educații de calitate și a unei perspective internaționale în școala noastră.
Pentru mine, ca profesor și coordonator al programului în școala noastră, Erasmus+ a însemnat cultivarea valorilor europene și evoluție profesională dar, pentru omul care sunt, Erasmus a devenit o parte indelebilă a identității mele. Cu fiecare schimb de zâmbet, cu fiecare amintire din acești ani de neuitat, mă simt mai bogată, mai înțeleaptă și mai deschisă la diversitatea lumii. Erasmus este un capitol esențial în povestea mea, o poveste care continuă să se desfășoare, îmbogățindu-mă cu fiecare pagină nouă.
Pentru tinerii din școala noastră, programul Erasmus+ a însemnat:
Costy Lucian Tîrteață, clasa a XII-a – Tehnician în Hotelărie: Experiența trăită în programul de mobilitate a proiectului Eramus+ în Cipru a fost una de neuitat, de la locurile pe care le-am vizitat, la persoane pe care le-am cunoscut, relațiile pe care le-am legat cu toții pe parcursul a două săptămâni. A fost o adevărată experiență de învățare în care am descoperit ce înseamnă să lucrezi în domeniul ospitalității, care sunt provocările și cum poți deveni un adevărat profesionist care să fii în slujba bucuriei turistului. Mesajul meu pentru oricine ar dori să participe la programul Eramus este: „Ieșiți din zona voastră de confort, fiți voi înșivă!“. Personal, vreau să îmbrățișez o carieră militară, dar dacă ar fi să îmi aleg altă profesie, sigur ar fi în domeniul ospitalității, pentru că este o nebunie frumoasă în care poți să înveți, să te distrezi și mai mult decât atât, poți să îți faci carieră.
Szandra Kocsorva, clasa a XII-a – Tehnician în Hotelărie: Sunt una dintre norocoșii care au reușit să participe în proiectul Erasmus+, un proiect de suflet care mi-a deschis mintea spre multe lucruri noi, am reușit să mă dezvolt atât pe plan personal cat și pe plan profesional, experiențele și cunoștințele acumulate m-au ajutat foarte mult pe parcursul drumului. Sunt convinsă ca ocazia de a participa în acest proiect mă va ajuta foarte mult și pe viitor în domeniile pe care visez să le urmez încă de mică. Proiectul Erasmus+ m-a schimbat într-o persoană mult mai ambițioasă, sociabilă, mi-am descoperit noi calități, am descoperit oameni noi, locuri noi și mi-am făcut amintiri și am dobândit experiențe care mă vor ajuta toată viața.
Alicia Purdea, clasa a XI-a – Tehnician în activități economice: Erasmus a făcut o schimbare mare în viața mea, am plecat cu mentalitate de copil și m-am întors mai responsabilă, acest stagiu de două săptămâni în Turcia, marcându-mă profund, deoarece am ajuns acolo la scurt timp după tragicul cutremur. Am întâlnit aici oamenii care m-au ajutat să mă maturizez și să înțeleg rostul vieții, să înțeleg că poți fi oricât de bogat, dar banii nu vor cumpăra fericirea. Am învățat să fiu recunoscătoare pentru tot ce am, deoarece în orice moment viața poate însemna o valiza cu câteva haine. Erasmus schimbă, ajută și maturizează copilul din noi.
Denisa Jitaru, clasa a XI-a – Ospătar: Pentru mine, experiența din Cipru a fost minunată, un lucru la care nici n-am visat vreodată. Cele 3 săptămâni din Erasmus m-au ajutat enorm să mă dezvolt personal și emoțional, să cunosc persoane noi și mi-aș dori să retrăiesc aceeași experiență din nou. Dacă aș avea șansa să mai merg o dată, aș merge fără să mă gândesc de două ori. Ce am trăit acolo, au rămas amintiri minunate pe care le voi păstra mereu! ❤️
Gabriela Olimpia Sabău, #AmbasadorErasmus, Profesor de chimie
Un nou apel de selecție pentru #AmbasadorErasmus va fi deschis între 1 februarie - 20 februarie 2024
Pentru ediția 2024, vor avea prioritate candidații din județele nereprezentate (cu niciun #AmbasadorErasmus: Bacău, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Covasna, Gorj, Harghita, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Tulcea, Vaslui) și cele slab reprezentate: Argeș, Bihor, Constanța, Giurgiu, Timiș, Suceava și Vâlcea (cu câte un #AmbasadorErasmus).
Candidatura 2024 constă în transmiterea către ANPCDEFP a 3 materiale:
- Formularul de înscriere.
- Eseu – povestea ta de învățare în context european (cca. 700 de cuvinte, în stil personal, răspunzând la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
- Material video (de cel mult 1 minut) în care ne spui de ce vrei să fii ambasador.
Povestea și materialul video vor fi trimise pe adresa comunicare.an@anpcdefp.ro doar între 1 - 20 februarie. Materialul video poate fi trimis prin transfer, ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe Youtube sau, dacă dimensiunea permite, atașat direct în mesaj.
Avantaje: 1) dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere; 2) dacă reprezinți un județ în care nu există încă niciun Ambasador.
Vom actualiza rezultatele la finalul lunii martie, după finalizarea evaluării activității ambasadorilor existenți și după prima întâlnire în noua componență, din 10 martie 2024.
O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.
Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021
Campania #OurStories –schimbare prin Granturile SEE și Norvegiene
Lansam, în toamna lui 2017, primul apel pentru Mecanismul curent de finanțare prin Granturile SEE și Norvegiene. Acum, 6 ani mai târziu, privim la cele peste 200 de proiecte, în care s-au implicat sute de beneficiari din toate zonele geografice ale țării, posibile tocmai datorită acestei finanțări. Misiunea comună, aceea de a construi o Europă mai verde, mai democratică și mai incluzivă, a devenit o parte mai vie a realității noastre imediate, și datorită tuturor acestor inițiative transformatoare pentru oameni și comunități.
Știm că în spatele fiecărui succes mai nou sau care a devenit deja istorie se ascunde o poveste care așteaptă să fie spusă, o experiență care așteaptă să fie împărtășită. În acest scop, a fost gândită Campania #OurStories care se adresează tuturor actorilor care au creat împreună o schimbare, datorită Granturilor SEE și Norvegiene.
Povestea ta, inspirată de acțiunile profesorilor – agenți ai schimbării în educație sau de copiii romi și neromi care au descoperit universuri comune, alături de părinții și de profesorii lor, poate motiva nenumărați alți oameni să se alăture misiunii noastre. Poate că ești un student care a trecut prin momente WOW într-un program de mobilitate, într-o universitate norvegiană. Poate că faci parte dintr-o comunitate în care au apărut schimbări tangibile datorită eforturilor colective ale echipei de proiect. Poate că ești un profesor care și-a dat seama că este o parte importantă din călătoria spre cunoaștere a unui elev.
Fiecare poveste adaugă o nuanță tabloului european mai extins! #OurStories așteaptă să fie spuse și să aducă în atenția publicului mai larg esența Granturilor SEE și Norvegiene.
Obiectivul Campaniei #OurStories, condusă de Granturile SEE și Norvegiene, este de a prezenta și de a celebra rezultatele semnificative ale proiectelor finanțate. Prin povești captivante și relatări de succes, campania își propune să inspire, să informeze și să angajeze o audiență diversă în Statele Beneficiare și Donatoare și din întreaga Europă, evidențiind schimbările pozitive și efectele transformative ale inițiativelor lor.
Setul de instrumente pentru Campania #OurStories (ghidul de identitate vizuală).
Găsești informații și pe Facebook, Instagram, Twitter și LinkedIn.
Spune-ți povestea pe una dintre paginile tale (site instituțional sau personal, blog, alte canale de comunicare) însoțită de hashtag-urile #OurStories și #GranturiSEE și lasă-ne link-ul pe pagina noastră de Facebook.
S.M.I.L.E. – Școlile fac incluziunea o realitate viabilă! – un proiect ESAYEP coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj
"S.M.I.L.E. – Școlile fac incluziunea o realitate viabilă!" (2021-EY-PICR-0001) a fost un proiect amplu, organizat în cadrul unui consorțiu format din 6 școli (Liceul Teoretic „Gelu Voievod“ Gilău – Școala Gimnazială Ceanu Mare – Școala Gimnazială Cojocna – Școala Gimnazială Călățele – Școala Gimnazială Luna – Școala Gimnazială Așchileu Mare), sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Cele 6 școli partenere aveau o populație școlară de etnie rromă cu procente cuprinse între 20,05% și 73%, situate în mediul rural, cu elevi provenind din medii defavorizate și care s-au confruntat cu o rată crescută de abandon școlar, frecvență redusă și dificultăți de integrare în rândul acestor elevi. Din păcate, contextul pandemic a agravat și a accentuat aceste probleme, favorizând creșterea discrepanțelor între elevii rromi și cei nerromi, cei proveniți din medii defavorizate fără acces sau cu acces foarte redus la tehnologie, crescând rata de abandon sau absenteism radical și împiedicând construirea unor relații sociale. Acesta a fost motivul pentru care s-a resimțit nevoia acută de intervenție din partea organismelor de coordonare și control, în speță, ISJ Cluj.
Acest proiect, prin diversitatea activităților pe care le-a propus, de la cursuri de formare adresate cadrelor didactice care lucrează cu acești elevi, la activități practico-aplicative bazate pe interacțiune, colaborare și descoperire, la ateliere de lucru, sesiuni informative, tabere/excursii, activități non-formale desfășurate atât cu elevii cât și cu părinții acestora, a contribuit în mod definitoriu la dezvoltarea competențelor socio-relaționale necesare la toți membrii grupului țintă (elevi, profesori, părinți). Dezvoltarea de competențe, conștientizarea și asumarea unor valori comune europene de acceptare, respect reciproc și de combatere a discriminării și prejudecăților, precum și implementarea unor relații școală-familie-comunitate solide și de durată au facilitat învățarea și depășirea acestor probleme.
Obiectivul general al proiectului a fost creșterea capacității a șase instituții de învățământ din medii rurale dezavantajate din județul Cluj de a dezvolta un mediu incluziv pentru populația școlară de etnie rromă prin dezvoltarea competențelor necesare în rândul cadrelor didactice implicate în procesul instructiv-educativ și prin implementarea unor activități diverse cu implicarea sistematică a familiilor elevilor rromi și nerromi care să promoveze acceptarea și respectul reciproc.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- Obiectivul 1: Dezvoltarea la 66 de cadre didactice provenind din școlile partenere a unor competențe de abordare disciplinară/transdisciplinară curriculară și extracurriculară centrată pe elev, de creare a unui mediu de lucru inclusiv și multicultural prin participarea acestora la cele 3 cursuri de formare ale proiectului.
- Obiectivul 2: Dezvoltarea de competențe sociale, civice, de sensibilizare culturală și emoțională la elevii rromi și nerromi, care să faciliteze incluziunea socială, colaborarea bazată pe acceptare și respect reciproc, prin implicarea unui număr de 228 elevi rromi și nerromi (în proporție echilibrată) în activități școlare, de predare-învățare centrate pe elev, cât și extrașcolare, care promovează și încurajează nondiscriminarea și respectarea drepturilor omului. Aceasta s-a realizat prin activități desfășurate de cadrele didactice implicate în procesul de formare din cadrul proiectului, precum și prin participarea la o tabără și excursii de dezvoltare socio-emoțională.
- Obiectivul 3: Creșterea responsabilizării și implicării active a unui număr de 96 de părinți rromi și nerromi, care vor dezvolta competențe comunicaționale și de relaționare bazate pe respect și acceptare, prin participarea la activități de conștientizare și promovare a unui mediu incluziv fără discriminare și excludere socio-emoțională, sub coordonarea unor experți educaționali și a cadrelor didactice beneficiare de programe de formare în cadrul proiectului.
- Obiectivul 4: Realizarea a două auxiliare curriculare și a șase seturi de materiale care să asigure învățarea și implementarea conceptelor urmărite pe termen scurt, mediu și lung, menținându-se la dispoziția școlilor partenere și beneficiind atât pe perioada derulării proiectului, cât și după finalizare, asigurându-se sustenabilitatea acestuia pe termen lung.
Acestea au constat în:
- un auxiliar destinat cadrelor didactice care să faciliteze învățarea centrată pe elev într-un mediu incluziv,
- un auxiliar destinat cadrelor didactice care facilitează organizarea și desfășurarea unor activități extracurriculare de promovare a incluziunii sociale,
- patru seturi de materiale didactice pentru organizarea unor activități didactice curriculare și extracurriculare pentru școli, care promovează și facilitează incluziunea socială, centrarea pe elev, nondiscriminarea, acceptarea și colaborarea, și
- două seturi de materiale care propun sugestii pentru activități de îmbunătățire și consolidare a relației școală-familie și a comunicării între acestea.
Proiectul a inclus și un vlog/blog care a cuprins testimoniale și impresii ale elevilor.
Activitățile proiectului au fost structurate în:
- Cursuri de formare pentru cadrele didactice din cele 6 școli partenere:
- "Învățăm împreună într-o școală inclusivă" - 6 sesiuni/grupe de formare, fiecare cu 11 profesori în fiecare școală.
- "Împreună pentru o comunitate incluzivă!" - 6 sesiuni/grupe de formare, fiecare cu 11 profesori în fiecare școală.
- "Let's Get Digital!" - 6 sesiuni/grupe de formare, fiecare cu 11 profesori în fiecare școală.
Activități cu elevii:
- "Împreună suntem mai puternici!" - 4 activități extrașcolare/școală.
- "Incluziune și recreere!" – Tabără de 7 zile cu activități recreative (grupuri de câte 20 elevi + 4 profesori/școală, total 120 elevi și 24 de cadre didactice).
Activități cu părinții:
- "Incluziunea începe de acasă!" - 3 sesiuni pe școală parteneră.
- "Relația școală-familie!" - 3 sesiuni pe școală parteneră.
Învățământ universitar în Erasmus+
Ghidul Programului Erasmus+ 2024 și sumarul noutăților pentru domeniul universitar
Ghidul Programului Erasmus+ 2024 a fost publicat pe data de 28 noiembrie 2023. Îl puteți consulta atât pe website-ul nostru cât și pe website-ul Comisiei Europene, împreună cu modele de formulare de candidaturi pentru anumite acțiuni. Apelul Național 2024 va fi publicat în următoarea perioada pe website-ul nostru în secțiunea “Candidatura”.
Mai jos găsiți câteva dintre informațiile și noutățile asupra cărora dorim să vă atragem atenția:
- termenele de transmitere a candidaturilor către ANPCDEFP (prin portalul Erasmus+ & ESC) în cadrul Apelului 2024 sunt:
- introducerea sprijinului de transport drept cost eligibil pentru toți participanții la mobilitățile în domeniul universitar, inclusiv pentru toate mobilitățile studențești din proiectele KA131-HED. Subliniem că această schimbare este aplicabilă începând cu proiectele ce vor finanțate de ANPCDEFP în cadrul Apelului 2024.
- creșterea nivelurilor de costuri pentru sprijinul de transport pe baza benzilor de distanță aplicabile. Denumirile categoriilor de cost pentru sprijinul de transport sunt „Green travel” și „Non-Green travel”.
- creșterea nivelurilor de costuri pentru sprijin individual care se aplică mobilităților de personal STA și STT în cadrul proiectelor de mobilitate KA131-HED și KA171-HED.
- modificarea componenței grupurilor de țări participante la program în funcție de care este stabilit nivelul sprijinului individual pentru mobilități studențești și de personal în proiectele KA131-HED.
- coborârea la numărul minim de 10 participanți mobili “learners” la Programele Intensive Mixte / Blended Intensive Programmes.
- creșterea grantului de sprijin organizatoric (OS) pentru includere destinat organizațiilor la 125 EUR.
- ridicarea la 70 de puncte a pragului minim de calitate ce trebuie obținut pentru finanțarea candidaturilor de parteneriate de cooperare (KA220). Se menține condiția adițională de a acumula cel puțin jumătate din punctajul maxim al fiecărui criteriu de calitate.
- candidaturile de proiect includ o secțiune prin care coordonatorul de proiect și partenerii implicați își asumă respectarea valorilor comune ale UE in cadrul proiectului și a activităților finantate. În evaluarea calitativă a criteriului referitor la ”Relevanță” în candidaturile de proiecte, este vizat și modul în care sunt respectate și promovate valorile UE în cadrul proiectului. Motiv pentru care vă recomandîm să țineți cont că acest aspect trebuie adresat în cadrul candidaturilor.
- termenele de transmitere a candidaturilor pentru proiecte centralizate către EACEA (prin portalul Funding & tender opportunities) în cadrul Apelului 2024 sunt:
Nu uitați că pe website-ul EACEA sunt anunțate evenimentele online de informare (și înregistrările rămase disponibile) organizate pentru aceste proiecte precum:
- EUROPEAN UNIVERSITIES - Erasmus+ 2024 Call for Proposals
- Erasmus Mundus Action 2024
- Erasmus+ programme - Capacity Building in Higher Education
Vă invităm să diseminați informațiile referitoare la noul Apel 2024 la nivelul propriei instituții și să încurajați dezvoltarea unor candidaturi de proiecte pentru acțiunile disponibile.
Apelul 2024 la propuneri privind depunerea de proiecte pentru inițiativa Universități Europene
În cadrul programului Erasmus+ a fost lansat al cincilea apel la propuneri de proiecte pentru inițiativa Universități Europene. Apelul de propuneri de proiecte beneficiază de un buget de 189,2 mil. euro și va finanța două teme distincte:
- Tema 1: Dezvoltarea cooperării transnaționale instituționale profunde, care va oferi sprijin proiectelor pentru constituirea de Universități Europene
- Tema 2: Comunitatea de practică pentru Universitățile Europene, care va oferi sprijin pentru crearea unui mediu de colaborare, în care alianțele vor împărtăși bune practici și experiențe, inclusiv în beneficiul sectorului mai larg al învățământului superior.
Termenul-limită pentru transmiterea aplicațiilor este 6 februarie 2024.
Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic
Prima experiență ERASMUS+ la Colegiul Național de Agricultură și Economie din Tecuci
Povestea Erasmus a Colegiului Național de Agricultură și Economie Tecuci a început în luna august a anului trecut când anunțam începerea proiectului “Formare în domeniul agriculturii sustenabile pentru viitorii fermieri români” (2022-1-RO01-KA122-VET – 000075216).
Proiectul vizează mobilitatea în scopul învățării și a formării profesionale – VET, pentru elevii și profesorii din școala noastră, urmărind îmbunătățirea și dezvoltarea competențelor profesionale, a competențelor transversale și a capacității de integrare într-un context european de lucru. Partenerul nostru de proiect a fost Liceul Green Academy din Aarhus, Danemarca, o unitate școlară de dimensiuni medii ce oferă formare profesională în domeniile agricultură, mașini agricole, producție în seră, grădinărit, producție legume/flori și îngrijirea animalelor.
Proiectul s-a desfășurat în perioada 16.08.2022 – 15.08.2023 și a inclus două tipuri de mobilități. Mobilitatea elevilor a constat într-un stagiu de practică pentru 25 elevi din clasa a X a, domeniul agricultură, în perioada 7 - 23 noiembrie 2022. Mobilitatea personalului a constat în activități de job-shadowing la care au participat directorul școlii și 4 profesori de specialitate VET, domeniul agricultură, în perioada 5 - 9 decembrie 2022 și două întâlniri online de prezentare și întărire a transferului de bune practici.
Elevii participanți la stagiul de practică și-au consolidat competențele în domeniul agriculturii sustenabile, într-un mediu nou cu dotări tehnologice de ultimă generație, cu instalații și echipamente moderne. Pentru toți participanții, acest stagiu a constituit primul contact cu un alt mediu social-cultural, diferit de cel din România, în condițiile în care toți elevii selectați au provenit din categorii cu oportunități reduse și au beneficiat de sprijin particularizat pe parcursul pregătirii mobilității. Transportul elevilor a fost asigurat cu autocarul, mijloc de transport considerat prietenos cu mediul. Stagiul de practică a inclus diferite activități în fermele școlii, pe tema Agropedologia în sera modernă, acestea desfășurându-se sub atenta supraveghere a tutorilor de stagiu de la Green Academy. Cele două weekenduri au fost dedicate vizitelor unor obiective locale: Muzeul de științe, Muzeul Agriculturii, Gradina botanică Aarhus, Porturile Aarhus și Vejle, precum și Parcul Național Lille Vildmose, cu o suprafață de 7.600 hectare (include cea mai mare turbărie din Danemarca). Astfel, pe toată perioada mobilității, elevii și-au îmbunătățit și competențele cheie de comunicare în limba engleză, competențele culturale, civice, interpersonale, sociale. Experiența va determina pe viitor creșterea șanselor de inserție profesională. La întoarcerea din mobilitate, participanții la stagiu au împărtășit colegilor din școală, profesorilor, personalului din ferma didactică, aspecte din experiența lor și au transpus în practică, în ferma școlii, conceptul „rain bed”, unic în Europa și învățat în Danemarca.
Directorul C.N.A.E. Tecuci și-a dezvoltat competențele în domeniul managementului unei ferme didactice auto-sustenabile iar cei 4 profesori de specialitate, domeniul agricultură, și-au îmbunătățit competențele privind abordările de lucru în fermele didactice auto-sustenabile. Aceștia au participat la activități de job-shadowing, mese rotunde, dezbateri pe tema agriculturii în fermele școlare. Activitățile de diseminare din școală au inclus prezentarea rapoartelor de bune practici precum și lecții demonstrative.
Vizibilitatea proiectului a fost asigurată la nivel local, prin diverse întâlniri, activități de promovare a școlii, cercuri pedagogice, comunicate de presă, în mediul online și offline.
Proiectul „Formare în domeniul agriculturii sustenabile pentru viitorii fermieri români”, ajuns la final, a confirmat încă o dată că experiența Erasmus reprezintă o oportunitate de învățare pentru toți cei implicați, contribuind la dezvoltarea profesională și personală a acestora. Conștienți de importanța pe care o au mobilitățile Erasmus+, atât pentru elevi și profesori, cât și pentru școala noastră, vom continua cu noi experiențe inedite de învățare ce vor îmbunătăți imaginea în comunitate a Colegiului nostru, cu efecte pe termen scurt dar cu consecințe pozitive pe termen mediu si lung.
Felicitări elevilor și profesorilor participanți la mobilități, profesorilor însoțitori precum și tuturor celor implicați!
Din impresiile participanților...
„Această experiență din cadrul programului Erasmus+ a fost minunată. Am devenit mai responsabilă și cu un mod de gândire nou, datorită tuturor lucrurilor învățate dar și faptului că am cunoscut persoane deosebite. Cele 3 săptămâni petrecute în Danemarca au fost pline de activități, de bucurie și mai ales, pline de emoții și de curiozitate. Dor de Danemarca și de fiecare moment petrecut acolo!” (LB, elev)
„A fost ceva de neuitat proiectul Erasmus+ pentru că în fiecare zi descopeream ceva nou. Dacă veți avea ocazia, nu ezitați să mergeți intr-o mobilitate Erasmus+, pentru că nu veți regreta, pe mine m-a fascinat totul, sunt in continuare uimită și aș vrea să mai am ocazia de a merge acolo. Îmi este dor de toate momentele petrecute alături de profesori și colegi.” (IF, elev)
„A fost o experiență de neuitat, cu momente frumoase, am descoperit foarte multe lucruri noi alături de persoane uimitoare, am vizitat locuri frumoase de care o sa îmi amintesc cu drag toată viața. Vă mulțumesc pentru această experiență! ” (MR, elev)”
„Prin participarea la acest proiect am învățat foarte multe într-un timp foarte scurt. Mi-a dat șansa unică de a descoperi locuri noi, de a interacționa cu alte persoane și de a mă descoperi pe mine însămi. Îmi voi aduce aminte cu drag de această perioadă din viața mea!” (OV, elev)
„Danemarca, o experiență de neuitat! Participarea la stagiul de practică din cadrul programului Erasmus+ a însemnat enorm pentru mine deoarece fiecare lucru mărunt sau mare învățat și-a avut rostul și mă vor ajuta, cu siguranță, pe viitor” (IN, elev)
„A trecut ceva timp de la această experiență unică, dar amintirea plecării noastre încă îmi aduce zâmbetul pe față. Acest proiect m-a schimbat mult, am început să văd diferit lucrurile și mi-e mult mai ușor să socializez cu alte persoane. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult a fost încrederea profesorilor danezi față de elevii cu care lucrează.” (EV, elev)
„Implicarea în acest proiect Erasmus în calitate de profesor însoțitor, a fost o experiență extraordinară! Mi-a oferit șansa de a cunoaște oameni minunați, sufletiști și pasionați de munca lor! Șederea în Danemarca, timp de 3 săptămâni, mi-a oferit ocazia de a mă implica în activități școlare interesante dar și de a cunoaște locuri frumoase atât din punct de vedere istoric cât și cultural și artistic. Felicitări tuturor celor implicați în acest proiect, profesori și elevi! (VG, profesor însoțitor)
Profesor Carmen Pisarciuc, Coordonator proiect,
Ghidul de integrare senzorială pentru vârstnicii din România și Polonia
Filiala Napoca a Societății Române Alzheimer, în parteneriat cu Serviciul de Asistență Socială a orașului Ustrzyki Dolne din Polonia, derulează în perioada 15.10.2023 – 14.06.2024 proiectul Erasmus+, cu titlul: “Ghid internațional care combină metode terapeutice de integrare senzorială, camera de stimulare senzorială și gradină terapeutică”.
Proiectul își propune să investigheze utilizarea tehnicilor de stimulare și integrare senzorială, având ca grup țintă vârstnicii, cu accent pe cei afectați de boli neurodegenerative. Studiile de specialitate din domeniu au arătat că unul dintre factorii majori ai degradării cognitive și a bolilor neurodegenerative constă în lipsa stimulării pentru un timp îndelungat. Luând în considerare acest aspect, în cadrul proiectului ne dorim realizarea unui ghid în care vor fi prezentate modalități de aplicare ale unor tehnici de integrare senzorială, ghid care poate fi utilizat atât de către specialiști, cât și de către aparținători. Așadar, scopul proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor, dar și a aparținătorilor acestora.
Pornind de la aceste aspecte, ne-am propus o serie de activități: vizitarea echipamentului specific de integrare senzorială din sala de stimulare senzorială și grădina terapeutică, job shadowing - observarea directă la locul de muncă a metodelor și tehnicilor de intervenție în sala de stimulare senzorială și grădina terapeutică, focus grup/ brainstorming - crearea Ghidului de bune practici şi diseminarea ghidului ca model de bune practici.
Primii pași au constat în constituirea echipei și întocmirea planului de acțiune. A urmat activitatea de lansare a proiectului, printr-un comunicat de presă dedicat, dar și o intervenție la Radio Renașterea Cluj, precum și implementarea efectivă a planului de evaluare și intervenție.
Cele 2 echipe din România și Polonia au selectat un număr de 6 beneficiari care au fost incluși în cadrul proiectului. Pentru partea de evaluare, au fost aplicate o serie de chestionare în vederea identificării punctelor forte și a nevoilor fiecărui beneficiar pe mai multe arii – senzorio-motor, dezvoltare socială și emoțională și autonomie personală. Pentru o evaluare mai precisă au fost implicați și aparținătorii beneficiarilor, ținând cont de faptul că una dintre provocările întâmpinate a fost disimularea beneficiarilor (spuneau că fac anumite comportamente pe care nu mai pot sau nu știu să le facă). Aceasta este elementul inovator dar și provocator fapt ce ne-a determinat să extindem perioada proiectului pentru monitorizarea pe termen mai lung și cuantificarea rezultatelor. După partea de evaluare, a urmat intervenția propriu-zisă. Au fost folosite tehnici de integrare senzorială atât în camera senzorială din România, cât și în grădina senzorială din Polonia, organizându-se ateliere bazate pe principiile terapiei de integrare senzorială. De asemenea, dorindu-ne o abordare complexă și considerând necesară implicarea unor factori multipli pentru atingerea obiectivelor propuse, s-au folosit și tehnici din cadrul terapiei cognitiv-comportamentale, atât pentru beneficiari, cât și pentru aparținători. Ulterior desfășurării atelierelor, vom aplica aceleași chestionare din evaluarea inițială și pentru evaluarea finală, în vederea identificării posibilelor schimbări.
În concluzie, proiectul va avea ca rezultate principale o rețea de schimb și transfer de bune practici între echipele din Polonia și România, în colaborare cu alți specialiști, 1 instrument/ghid de bune practici care va ajuta la integrarea tehnicilor de integrare senzorială în cadrul demersurilor terapeutice și un raport de cercetare realizat și publicat în 200 de exemplare iar apoi distribuit către 20 de instituții publice și organizații neguvernamentale naționale și internaționale.
La nivelul partenerilor implicați un impact semnificativ îl reprezintă formarea și valorificarea abilităților și cunoștințelor dobândite pe parcursul proiectului pentru îmbunătățirea calității actului terapeutic la nivel instituțional și oferirea unei palete mai variate de servicii.
Erasmus+ în învățământul școlar
Transformarea educației matematice cu M@THGAN
Într-o lume a tehnologiei și inovației continue, proiectul M@THGAN – Effective Ways of Teaching Mathematics through Technology, Game, Art, and Nature (2021-1-RO01-KA220-SCH-000032641), este o inițiativă care își propune să transforme educația matematică prin împuternicirea profesorilor cu competențe digitale și metode de predare inovatoare. Lansat în februarie 2022, sub coordonarea Asociației Edulifelong, proiectul se concentrează pe îmbunătățirea educației matematice în școlile primare și gimnaziale din Europa prin abordarea holistică, ce combină tehnologia, jocurile, arta și natura.
Proiectul și-a stabilit obiective ambițioase pentru a-și îndeplini misiunea:
Îmbunătățirea competențelor digitale:
- Consolidarea profilul profesional al profesorilor și formatorilor pentru predarea competențelor matematice în școlile primare și gimnaziale.
- Integrarea practicilor digitale inovatoare pentru a face educația matematică mai captivantă.
Promovarea gândirii critice și a creativității:
- Promovarea abilităților STEAM, gândirii critice și creativității în rândul elevilor.
- Crearea unei atitudini pozitive față de matematică prin învățare interactivă și experiențială.
Colaborare europeană:
- Facilitarea colaborării între partenerii europeni pentru schimbul de practici de predare inovatoare.
- Consolidarea competențelor STEAM la scară europeană.
Rezultate cheie ale proiectului:
Ghidul pentru activitățile din sala de clasă ce conține peste 60 de activități de învățare și truse de instrumente. Aceste resurse educaționale precum setul de instrumente Fibonacci Day, Vânătoarea Unghiurilor, Axele și Orașul, Construirea unui Dom Geodezic, Matematica în Artă, Calculatorul și multe altele promovează activitățile practice și explorarea.
Jocul M@thgan, în două versiuni:
- Un joc de masă colaborativ care provoacă jucătorii să folosească abilitățile matematice în timp ce călătoresc prin Europa. Conceput pentru vârsta de 10 ani și peste, promovează învățarea colaborativă și rezolvarea problemelor, încurajează elevii să-și folosească abilitățile matematice într-o călătorie captivantă din Norvegia în Polonia, România, Turcia, Grecia și în cele din urmă în Italia.
- Jocul M@thgan pentru telefonul mobil: un joc digital conceput pentru a ajuta elevii să dezvolte o atitudine pozitivă față de matematică. Un joc captivant și interesant bazat pe designul camerei de evadare plin de întrebări de matematică.
R3-MATHGAN MOOC: un curs online, care oferă participanților o călătorie transformatoare în abordări inovatoare de predare a matematicii. Acesta este conceput pe șase module și disponibil în limbile engleză, română, turcă, norvegiană, greacă, italiană și poloneză.
Proiectul a beneficiat de oportunități de colaborare extinse, cum ar fi Seminarul de rețea cu subiecte științifice (STNS) „STEM goes Digital“, găzduit de EUN, co-organizat de FizziQ și Mathgan, ce a fost planificat pentru a dezbate despre Cum poate tehnologia să susțină predarea STEM?, participarea la I International Congress of STEAM Educational Experiences, includerea proiectului în 2023 STEM Discovery Campaign. Colaborarea cu școli, asociații și organizații educaționale din afara parteneriatului a permis extinderea activităților de învățare și formare la nivel internațional. De asemenea, proiectul M@THGAN a fost prezentat la sesiunea de formare SATS (Scientix Ambassador Training Sessions) din 21 martie 2023, unde s-au furnizat instrumente practice și strategii pentru utilizarea jocurilor și gamificării în predarea matematicii. Acest eveniment online a oferit participanților o oportunitate excelentă de a învăța și de a se conecta cu alți profesioniști interesați să îmbunătățească angajamentul și performanța elevilor în matematică. În cadrul workshop-urilor organizate de partenerul SAYEG-Der pentru profesori sloveni, a fost prezentat proiectul M@THGAN, precum și o parte dintre activitățile educaționale create pentru profesori, și testate în cadrul proiectului.
Participarea la evenimente naționale precum 3 Giorni per la Scuola, a oferit oportunitatea de a prezenta toolkit-urile create și MOOC M@THGAN în rândul unui public mai larg. Evenimentele organizate sub egida proiectului au avut un impact semnificativ în comunitățile școlare. Turneul de joc "EuroM@thgan Adventure" organizat de EduLab într-o școală din Herculaneum, Napoli, a evidențiat angajamentul și bucuria elevilor.
Evenimentele desfășurate în școlile asociate, au permis elevilor să trăiască o aventură matematică unică, combinând activități distractive cu minunile naturii. Prin activități practice și provocări matematice tematice, proiectul M@THGAN a adus matematica mai aproape de elevi și a stimulat imaginația lor.
Succesul înregistrat până acum demonstrează că abordarea holistică adusă de M@THGAN are un impact semnificativ asupra învățării și înțelegerii matematicii. Viitorul proiectului M@THGAN vizează extinderea impactului la nivel european, continuarea colaborărilor și consolidarea inițiativelor care sprijină transformarea educației matematice. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum M@THGAN va continua să inspire și să schimbe perspectivele asupra educației matematice în întreaga Europă și dincolo de granițele sale.
Iohana Udrescu, Coordonator
Corpul European de Solidaritate
Ce este și care sunt oportunitățile oferite
Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:
- organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
- tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
- participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale
Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.
Administrația tinerilor
În ultimul an, orașul Curtea de Argeș a fost scena unui proiect de solidaritate îndrăzneț, inițiat de un grup de 5 tineri, cu sprijinul Asociației ARYAS, care a redefinit modul în care tinerii din comunitate se raportează la administrația publică și participarea civică.
Scopul proiectului „Administrația tinerilor” (2022-1-RO01-ESC30-SOL-000066743) a fost acela de a le oferi tinerilor din comunitate uneltele necesare pentru a înțelege și a se implica activ în administrația locală. Printr-o serie de ateliere tematice, tinerii au fost introduși în tainele administrației publice, începând de la rolul primarului până la complexitatea activităților susținute de Consiliul Local și Județean. Pe lângă acestea, tinerii au participat la sesiuni practice de job shadowing la Primăria Albeștii de Argeș, unde au observat de aproape munca de zi cu zi a oficialilor locali, oferindu-le o perspectivă reală asupra administrației.
Impactul proiectului asupra participanților a fost semnificativ și multidimensional. Pe lângă dobândirea de cunoștințe noi, tinerii și-au dezvoltat abilități de leadership și comunicare, esențiale în dezvoltarea lor personală și profesională. Participarea la sesiuni de job shadowing a oferit o înțelegere practică a funcționării administrației, consolidând aspectele teoretice învățate.
Poate cel mai important însă, proiectul a fost un catalizator pentru schimbare. Participanții, inspirați de această experiență, au început să se gândească la moduri concrete prin care pot contribui la dezvoltarea comunității. În calitate de inițiatori ai acestui proiect, considerăm că acest sentiment de responsabilitate civică și dorința de a face schimbări pozitive în comunitate sunt cele mai valoroase rezultate ale proiectului "Administrația Tinerilor".
„Administrația tinerilor” nu doar că a educat o nouă generație de cetățeni responsabili și informați, dar a și deschis calea pentru un viitor în care tinerii sunt parteneri activi în dezvoltarea comunităților lor.
Cristiana Onea, coordonatorul proiectului, Asociația ARYAS
Natura – metafora inefabilă a vieții prin educație
„Nature - a source of education” a fost primul proiect de solidaritate implementat de Liceul Tehnologic Ferdinand I, Curtea de Argeș.
Proiectul se apropie cu pași repezi de final și pe toată durata acestuia, a reprezentat un real succes pentru liceu și pentru comunitate.
Proiectul a fost structurat pe o perioadă de un an de zile, evenimentele și rezultatele activităților desfășurate de echipa responsabilă și de voluntarii implicați fiind diseminate în școli și la nivelul comunității. În cadrul acestuia, ne-au fost adus la cunoștință atât conceptul de natură ca sursă de educație, cât și informații prețioase despre compostul organic și de ce este necesar să știm cum să reciclăm eficient și inteligent.
Scopul nostru principal a fost să formăm o gândire critică a generației tinere printr-o abordare educațională inovatoare, bazată pe interpretare (gândire și percepție) în aer liber și învățare în natură. Natura și educația de a o proteja îi ajută pe tineri să îi descopere și să îi cerceteze tainele, să fie mai responsabili și să lucreze în echipă pentru un mediu înconjurător cât mai verde.
Proiectul a avut un impact major în comunitate, contribuind la dezvoltarea personală și ecologică a generației tinere, formându-le aptitudini și abilități în pregătirea pentru o meserie responsabilă, de viitor, mult mai solidari și mai responsabili.
Rezultatele au fost vizibile prin activitățile desfășurate de întreaga echipa de proiect, împreună cu voluntarii străini și elevii participanți din alte instituții, puse în lumina rețelelor de socializare, Facebook și pagina web personalizată. Atelierele de început au fost despre învațare și cunoașterea procesului de obținere a compostului, etapele acestuia și beneficiile de care ar putea profita atât liceul, cât și comunitatea locală. Pe parcursul evenimentelor, elevii și voluntarii au devenit din ce în ce mai interesați, încât au început să caute și să propună activități noi, interactive și folositoare în procesul producerii și utilizării compostului, al cantităților care se pot obține și al importanței acestuia pentru natură.
Pe lângă activitățile și atelierele pline de încântare și de metode interactive și jocuri, rezultatele proiectului sunt reliefate în amplasarea unui spațiu de compostare în zona verde a liceului împreună cu panouri informative, având acces întreaga comunitate.
Deaconu Bianca-Gabriela, unul din voluntari menționează că, proiectul a reușit să deschidă orizonturile elevilor, să sudeze relațiile dintre profesor și elev, să aducă solidaritatea atât cadrelor didactice cât și elevilor dar și întregii comunități. Vă invităm să citiți mai jos testimonialul ei:
Din perspectiva mea, implementarea proiectului a contribuit în mod direct la dezvoltarea mea prin educația ecologică și outdoor reușind să transmit într-un mod corect informațiile tuturor elevilor, ajuNgând la rezultate deosebite, reușind să trec cu succes prin toate etapele procesului. Proiectul se va sfârși în Ianuarie 2024, dar credem că exemplul a fost deja dat, iar următoarele generații îl vor ridica la un alt nivel. De la mic la mare compostează și pun accent pe educația în natură, care setează tipare comportamentale sănătoase atât la nivelul liceului, cât și în comunitatea locală. LTF I Curtea de Argeș face simțită prezența solidarității, ecologiei, gestionării raționale a mediului și reușește să unească învățarea cu experiențele culturale de tip Corpul European de Solidaritate. Acesta este un exemplu care întărește idea că inițiativa există și se propagă, iar pentru un viitor mai bun trebuie să luăm parte la ea!
Proiectul se va încheia în curând, dar elevii și voluntarii implicați se vor angaja în diferite activități și ateliere pentru a continua experiența inedită pe care au trăit-o pe parcursul ultimelor luni. Prin acest proiect, teoria și practica au permis elevilor să se descopere și să reflecte asupra conceptului de natură, folosind informațiile ulterior pentru a se implica și a răspunde provocărilor sociale și personale continue.
Natura simbolizează cheia lacătului sufletului nostru! Cu cât suntem mai deschiși către inima naturii, cu atât devenim mai responsabili și căutam mereu surse inefabile pentru a o proteja! Pentru că ne pasă și pentru că vrem un viitor mai bun!
Formator - Generator
Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.
Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.
PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE
Raport Salto I&D/Tineret privind includerea și diversitatea în E+ & ESC
Centrul de resurse Salto I&D/Tineret a publicat recent raportul de cercetare care analizează componenta includere & diversitate în contextul programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pentru perioada 2021-2023. Raportul oferă o viziune de ansamblu la nivel european, arată elemente de succes și provocări care încă există și aduce, în același timp, o serie de recomandări.
Atât documentul integral, cât și varianta care include principalele constatări pot fi consultate pe site-ul Salto. Puteți vedea aici sumarul vizual al raportului.
ID Temperature Check Tool
Începutul de an este o perioadă foarte bună pentru a-ți evalua organizația din perspectiva includerii & diversității, nu-i așa?
Dacă încă nu ai aflat, Salto I&D/Tineret a creat, anul trecut, 𝐈𝐃 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐜𝐤 𝐭𝐨𝐨𝐥 𝐟𝐨𝐫 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 - un instrument prin care organizațiile își pot evalua eforturile privind includerea și diversitatea.
Chestionarul analizează 6 arii: cunoștințele despre includere și diversitate; abordarea strategică; luarea unei poziții; dezvoltarea organizațională; comunicarea; metode și organizare incluzive.
Deși instrumentul este gândit pentru organizații de tineret, cu siguranță poate fi o resursă pentru orice organizație/instituție din domeniul educație&formare.
Despre sustenabilitate și schimbări climatice
Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.
sau
Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:
Aproape 2.000 de tineri români vor porni anul acesta în aventura #DiscoverEU
1.974 de tineri români în vârstă de 18 ani vor primi un permis de călătorie gratuit pentru a explora diversitatea Europei, pentru a afla lucruri noi despre istoria și despre patrimoniul cultural al acesteia, precum și pentru a cunoaște oameni de pe întreg cuprinsul continentului. Acest lucru se datorează inițiativei „DiscoverEU”, finanțată în cadrul programului Erasmus+.
Până în prezent, peste 11.600 de tineri români au beneficiat de un astfel de permis de călătorie.
Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat:
DiscoverEU este o ocazie unică de a realiza o călătorie de neuitat în întreaga Europă, unde fiecare escală creează noi legături între oameni și scoate în evidență numeroasele fațete ale frumuseții Europei. Tuturor tinerilor exploratori care se lansează în această călătorie remarcabilă le spun: fie ca fiecare loc pe care îl vizitați să vă lărgească orizonturile, fiecare interacțiune să vă îmbogățească spiritul și fiecare întâlnire pe care o veți avea să vă lase o amintire de neuitat!
Capitala Europeană a Tineretului 2024: Gent, Belgia
În 2024, Gent preia titlul de Capitală Europeană a Tineretului și își deschide porțile tuturor tinerilor entuziaști și dornci de implicare!
Gent este capitala provinciei belgiene Flandra de Est și a Arondismentului Gent din Belgia. Cu o populație totală de peste 260.000 de locuitori, Gent reprezintă și un important oraș universitar, Universitatea Gent atrăgând anual zeci de mii de studenți.
Gent va deține titlul în tandem cu președinția belgiană a Consiliului UE, astfel că tinerii săi cetățeni au și mai multe oportunități să se implice în modelarea orașului lor și a viitorului acestuia în Europa.
Candidatura orașului s-a remarcat prin angajamentul asumat de a pune tinerii în centrul activităților sale democratice și al vieții civice, mai ales în contextul alegerilor europarlamentare din acest an. Programul său câștigător, „Noi suntem orașul”, subliniază rolul Consiliului pentru tineret din Gent ca organism consultativ oficial, alături de alte parteneriate și rețele regionale și europene pentru tineret.
Tinerii capătă o voce mai puternică în procesul de elaborare a politicilor UE
Tinerii europeni vor avea o influență mai mare asupra politicilor UE - asta a decis Comisia Europeană printr-o comunicare lansată săptămâna trecută, pornind de la rezultatele spectaculoase pe care Anul European al Tineretului 2022, le-a adus, prin cele 13.000 de activități organizate (dintre care peste 2.800 în România).
Noul document plasează nevoile tinerilor în centrul atenției, acordându-le un rol important, mai ales acum, înainte de alegerile europene din 2024 și ulterior.
Pentru a reflecta mai bine asupra perspectivei tineretului în politicile UE, Comisia va aplica un sistem de verificare prin care se va garanta că impactul acestor politici asupra tinerilor este luat în considerare în mod sistematic.
Tabăra European Space Camp
Elevii de liceu din lumea întreagă, cu vârsta cuprinsă între 17 şi 20 de ani, pasionaţi de spaţiu şi ştiinţe şi cu background în domeniile fizică şi matematică sunt invitaţi să se înscrie la European Space Camp (ESC), ce va avea loc în perioada 4 - 11 august 2024, la Andoya Rocket Range, Norvegia.
Participanţii vor petrece o săptămână efectuând experimente tehnice care se fac într-o campanie spaţială, lucrând ca ingineri spaţiali adevăraţi, învăţând să valorifice cunoştinţele pe care le au şi lărgindu-și înţelegerea privind ştiinţele aplicate.
Eligibilitate:
Participanţii din lumea întreagă, trebuie să:
- Aibă între 17 şi 20 de ani (născuți între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2007).
- Vorbească fluent limba engleză şi să fie pasionați de știință.
Pentru a candida, participanții trebuie să-și creeze un profil pe site și să navigheze pe pagina formularului de candidatură din secțiunea profil. Ei trebuie să răspundă la cinci întrebări scurte, să își încarce CV-ul, două scrisori de recomandare, o transcriere a ultimelor lor note/calificative și dovada cunoașterii limbii engleze.
Podcastul Rural Youth Europe - Rural Voices!
Rural Youth Europe este o organizație umbrelă neguvernamentală care își propune să promoveze și să mobilizeze tineretul din mediul rural.
Aflat la cea de-a patra ediție, podcastul "Rural Voices" a oferit o platformă pentru tinerii din întreaga Europă pentru a-și face auzită vocea. De la programe de sănătate mintală conduse de fermieri până la incluziunea LGBT+ în mediul rural, podcastul a acoperit o mare varietate de subiecte. Gazda sa, Dan, este cel care îți va prezinta toată acțiunea.
Rural Youth Europe este renumit pentru evenimentele sale, care reunesc tinerii pentru a face schimb de bune practici, pentru a cerceta diverse subiecte prin intermediul educației non-formale și pentru a experimenta numeroase schimburi interculturale.
Multilingv. Multicultural
Certificatul lingvistic european – ediția 2023
Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr.17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).
Poveștile proiectelor câștigătoare se găsesc publicate în numerele 190 – 193 ale revistei noastre.
Certificatul Lingvistic European 2023 - câștigători: E–MATES
Proiectul Entrepreneurship Matters (E-MATES, 2019-1-BG01-KA229-062300_5), coordonat de Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca, un parteneriat strategic în domeniul școlar, a implicat școli din Bulgaria, Grecia, Italia, Austria, Portugalia și România. Grupurile de adolescenți vizate – cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani – au participat la activități provocatoare, de realitate mixtă, cu scopul de a-și dezvolta competențele necesare pentru abordarea unor viitoare cariere.
Proiectul s-a adresat priorităților Certificatului Lingvistic European, astfel:
1. Îmbunătățirea învățării limbilor prin tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) și media digitală. Tehnologia a susținut masiv dobândirea și îmbunătățirea competențelor lingvistice în proiectul E-MATES oferind oportunități pentru expunerea la comunicare. De asemenea, a susținut dezvoltarea gândirii critice și alfabetizarea media, precum și utilizarea corespunzătoare și sigură a tehnologiei – elemente de învățare esențiale în contextul pandemic. Au fost explorate noi modalități de învățare, deoarece mediul social devine din ce în ce mai mobil și mai digital. Criza Covid-19 din 2020 a solicitat ca școlile să se bazeze într-o măsură foarte mare pe metodele de predare digitale, astfel că media digitală și TIC au fost incluse pe întreg parcursul achiziției lingvistice și al dezvoltării competențelor/abilităților de comunicare.
2. Învățarea limbilor și promovarea echității, coeziunii sociale și cetățeniei active a fost unul dintre obiectivele strategice ale proiectului nostru, prin abordarea multilingvă. Chiar dacă limba oficială a proiectului a fost engleza, am încurajat utilizarea limbilor franceză și germană, deoarece competențele de orice nivel în alte limbi reprezintă un avantaj care susține și stimulează dezvoltarea competențelor sociale și interculturale și a gândirii critice. De exemplu, proiectul a oferit oportunități de participare a oamenilor la viața democratică, angajament social și civic prin învățare formală și non-formală pe tema îmbunătățirii atracțiilor turistice din regiuni. Accentul a fost pus pe conștientizarea și înțelegerea contextului Uniunii Europene (valorile comune ale UE, principiile de unitate și diversitate, precum și discutarea patrimoniului social, cultural și istoric). Competențele în diferite limbi, nu doar cea de studiu, au fost identificate de participanți ca fiind importante pentru participarea la viața democratică și pentru angajamentul social și civic, în cazul proiectului E-MATES, renașterea turistică a regiunilor reprezentate de parteneri.
3. Dezvoltarea profesională a profesorilor care predau limbi străine a avut loc prin implicarea în echipele de proiect a acestui tip de profesori, dintre care 3 au fost coordonatori naționali și coordonatori experimentați de proiecte Erasmus. Mobilitatea transnațională a contribuit la dezvoltarea competențelor acestora și la conștientizarea faptului că profesia lor este atractivă și apreciată. Profesorii de limbi implicați în aceste proiecte au avut, de asemenea, un rol cheie în internaționalizarea școlilor. Mobilitatea și colaborarea cu școli din alte țări le-au oferit motivație, contacte și experiență internațională.
Oamenii cheie implicați în parteneriat au demonstrat expertiză și motivație extraordinare pentru a produce rezultate de succes, în urma cărora se înregistrează urmări durabile. Rolul profesorilor în calitate de facilitatori nu a fost doar acela de a încuraja abilitățile transferabile, ci și de a motiva elevii să devină cursanți autonomi într-un mediu multicultural interesant, non-formal, bazat pe mass-media, în care toată lumea se simțea importantă.
Unele dintre metodele care ne-au ajutat să ne îndeplinim scopul și obiectivele au inclus învățarea bazată pe proiecte, rubrici, învățarea și predarea de la egal la egal, rezolvarea de probleme, învățarea prin practică, atelierele și vorbitul în public. Am folosit aplicații precum Minecraft.Edu, Canva, HP Reveal, TINKERCAD, coduri QR și multe alte instrumente practice împreună cu platforme europene precum Europass, Language Passport și etwinning pentru a motiva elevii să învețe și să acționeze.
Coloana vertebrală a acestui Parteneriat Strategic a fost pagina eTwinning, în care elevii au învățat cum să-și dezvolte mentalitatea antreprenorială și s-au implicat în activități bine structurate de-a lungul ciclului de viață al proiectului.
Pandemia globală ne-a amenințat serios mobilitățile fizice, dar am reușit să realizăm cu succes toate cele șase schimburi de scurtă durată cu elevi. Soluțiile noastre creative în situații dificile au avut ca rezultat atingerea cu succes a scopului parteneriatului și a obiectivelor sale principale:
- Dezvoltarea unor strategii clare, viziune și impact al antreprenoriatului în sectorul turismului;
- Dezvoltarea mentalității de creștere a elevilor, alfabetizarea digitală și învățarea limbilor străine;
- Promovarea diversității culturale, a școlii incluzive și a cetățeniei democratice active;
- Promovarea regiunilor partenere ca destinații turistice atractive.
Am creat următoarele rezultate:
- „My Dream Job” (o revistă online cu eseuri ale elevilor),
- „Tineri antreprenori” (un ghid complet realizat de elevi cu planuri de afaceri, interviuri etc),
- ART – Augmented Reality in Tourism’’ (modele 3D ale elevilor pentru a stimula turismul de nișă local),
- „Empathy vs Bullying” (videoclipuri și fișiere PDF);
- „Uniți în diversitate” (obiceiuri și tradiții locale, rețete culinare etc.),
- „E-mates & e-learning” (activități în timpul pandemiei).
Canalele de diseminare pe care le-am folosit au inclus platforma Erasmus+ Project Results, School Education Gateway, eTwinning, site-urile web ale proiectului și ale școlilor, canalul YouTube, pagina de social media.
Rezultatele pe termen mai lung includ rezultate durabile, linii directoare de lucru pentru viitoarele cariere ale elevilor, angajamentul față de cooperarea transnațională și internaționalizarea educației, contribuția la infrastructura turistică locală și prietenii pentru o viață. O mulțime de părți interesate ar putea beneficia de rezultatele noastre finale și de ideile noastre despre modul în care realitățile virtuale și augmentate pot stimula turismul de nișă, dar mai ales - grupurile noastre țintă de e-Mates, deoarece infuzia de AI și realitate mixtă va dicta capacitatea de angajare viitoare a Generației Z. Principalele realizări ale proiectului au depășit intențiile noastre inițiale, fapt care ne lasă cu un sentiment de satisfacție și împlinire.
Andreea Suciu, Prof. de limba engleză și #AmbasadorErasmus
Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine
Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.
Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.
Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului
EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.
ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:
- susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
- promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
- instruirea multiplicatorilor;
- sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.
EURYDICE
Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.
Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:
Structural indicators for monitoring education and training systems in Europe - 2023 [Indicatori structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare din Europa - 2023]
Rețeaua Eurydice a publicat un set cuprinzător de 7 rapoarte care oferă analize aprofundate referitoare la diferitele teme de interes comunitar, acoperind 38 de sisteme educaționale europene:
- Indicatori structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare din Europa - 2023: Educația și îngrijirea copiilor preșcolari
Acest raport explorează câteva aspecte principale ale situației din Europa în ceea ce privește dreptul la servicii de educație și îngrijire a copiilor preșcolari (ECEC) de bună calitate și accesibile din punct de vedere financiar pentru toți copiii. Raportul relevă diferențe mari între țările europene în ceea ce privește angajamentul public de a oferi un loc în ECEC, cerințele pentru personal și orientările educaționale. Raportul conține indicatori privind politicile-cheie în domeniul accesului, al personalului și al orientărilor educaționale.
- Indicatori structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare din Europa - 2023: Competențe-cheie la școală
Raportul prezintă rezultatele colectării de date din 2023 privind indicatorii structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare în domeniul competențelor-cheie. Indicatori analizați se referă la politicile legate de facilitatorii orizontali pentru dezvoltarea competențelor-cheie, inclusiv sprijinul pentru învățarea transcurriculară și participarea activă a elevilor la procesul decizional din școală.
- Indicatori structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare din Europa - 2023: Competența digitală în școală
Raportul prezintă rezultatele colectării de date din 2023 privind indicatorii structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare în domeniul competențelor digitale și conține indicatori referitori la abordările curriculare privind predarea competențelor digitale și informatică în școală, dezvoltarea competențelor digitale specifice cadrelor didactice, evaluarea competențelor digitale ale elevilor și ecosistemul educațional digital.
- Indicatori structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare din Europa - 2023: Părăsirea timpurie a sistemului de educație și formare
Raportul prezintă rezultatele colectării de date din 2023 privind indicatorii structurali în domeniul părăsirii timpurii a educației și formării profesionale (ELET). Acesta conține indicatori care prezintă politici și măsuri de nivel superior în șase domenii relevante: sisteme de alertă timpurie pentru prevenirea ELET; prevenirea bullying-ului și a violenței în școli; formarea profesorilor în domeniul ELET; sprijin specific pentru cursanții expuși riscului de ELET; echipe multidisciplinare de sprijin în școli și în jurul acestora; și educație și orientare profesională.
- Indicatori structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare profesională din Europa - 2023: Profesia didactică
Raportul prezintă rezultatele colectării de date din 2023 privind indicatorii structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare profesională în ceea ce privește profesia didactică. Acesta examinează modul în care sistemele educaționale abordează problema tot mai mare a deficitului de cadre didactice – în general, pentru anumite discipline, în școlile defavorizate sau în anumite zone geografice. De asemenea, investighează căi alternative de intrare în profesia didactică, care contribuie la asigurarea unui flux suficient de profesori calificați. În cele din urmă, analizează modul în care evaluările sunt utilizate pentru a sprijini dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, evoluția carierei și a salariilor.
- Indicatori structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare din Europa - 2023: echitate în învățământul școlar și superior
Raportul prezintă rezultatele colectării de date din 2023 privind indicatorii structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare în domeniul echității în învățământul școlar și superior și vine în continuarea a două rapoarte Eurydice publicate anterior, referitoare la echitate: Echitatea în educația școlară în Europa: structuri, politici și performanța elevilor (2020) și Către echitate și incluziune în învățământul superior în Europa (2022). Raportul își propune să ofere o imagine actualizată a prezenței (sau absenței) anumitor măsuri de nivel înalt care sprijină echitatea în învățământul școlar și superior. Raportul conține 11 indicatori simpli și 4 indicatori sintetici (tablou de bord) privind politicile-cheie din 4 domenii principale.
- Indicatori structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare din Europa - 2023: Învățământul superior
Acest raport prezintă rezultatele colectării de date din 2023 privind indicatorii structurali pentru monitorizarea sistemelor de educație și formare în domeniul învățământului superior. Raportul își propune să ofere factorilor de decizie politică și altor părți interesate o imagine actualizată a prezenței (sau absenței) politicilor-cheie care abordează egalitatea de gen, admiterea și învățarea pe tot parcursul vieții.
Vă recomandăm:
Trei ...pe lună:
- Află cum poate fi prevăzută frauda cauzată de folosirea inteligenței artificiale în școală. (EN)
- Voluntariate Mercy Ships. (EN)
- 9.500 de cărți recomandate de cei mai de succes oameni din lume
Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.
Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.
Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.
Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.
Erasmus35 – o călătorie începută în urmă cu 35 de ani
eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”
ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.
Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.