Ungdomar på jobbet Dagens elever är framtidens medarbetare

Tips till alla fantastiska arbetsgivare

Dagens elever är framtidens medarbetare och de kommer snart att bestämma sig för vad de vill jobba med. Genom att ta emot praktikanter har du som arbetsgivare en fantastisk möjlighet att bidra till utvecklingen av nästa generation och framtida kollegor genom att visa vad arbetet innebär i praktiken och vilka karriärvägar som finns. På så sätt hjälper ni dem att fatta välgrundade beslut om sin framtid och kanske till och med väcka intresset för en framtida anställning hos er.

Kärt barn har många namn och först ska vi bena ut praktikbegreppen prao, APL och LIA som tillhör olika skolformer.

De olika typerna av praktik kan ge värdefulla vinster, men i olika skeden och med olika fokus. Företag och kommuner kan välja att ta emot praktikanter beroende på sina behov, resurser och långsiktiga mål. Se fördelar under respektive praktikform. Dessutom innebär handledning av elever att befintlig personal ges möjlighet att utveckla ledarskaps- och handledningskompetens, vilket kan stärka teamet och förbättra arbetsmiljön.

Prao

Prao: står för praktisk arbetslivsorientering. Eleverna går i grundskolan och har oftast prao i åk 8 och 9, en vecka i taget. Samordningen sker via respektive kommun som alla (utom Trollhättan) använder praktikplatsen.se. Fyrbodals kommunalförbund har uppdraget att samordna praoplatser för sex av dessa kommuner. Vi återkommer till praktikplatsen.se lite senare.

Vinster med att ta emot praoelever:

  1. Framtida talangpool: Genom att ge en positiv upplevelse kan arbetsplatser bygga upp en tidig relation med potentiella framtida medarbetare, även om anställning ligger långt fram i tiden.
  2. Förstärkning av socialt ansvar: Att ta emot praoelever visar på ett samhällsengagemang och bidrar till er organisationskultur och ert anseende som engagerad samhällsaktör. Ni ger unga en möjlighet att få en första inblick i arbetslivet, vilket är ett viktigt steg i deras utveckling.
  3. Enkel administration: Praoveckor är korta och kräver ofta mindre administration och handledning jämfört med LIA, vilket gör det enklare att organisera och genomföra.

APL

APL: står för arbetsplatsförlagt lärande och är en del av yrkesutbildningen inom gymnasieskola och vuxenutbildning. Här har praktiken olika periodlängder och samordningen av platserna sker via respektive skola.

Vinster med att ta emot APL-elever:

  1. Tillgång till framtida arbetskraft: APL-elever är en direkt rekryteringsbas. Arbetsgivare kan identifiera och utveckla potentiella framtida medarbetare som är redo att börja arbeta direkt efter examen. Arbetsplatsen kan utveckla elevernas potential, arbetsmoral och kulturpassning, vilket kan leda till smidig rekrytering av kvalificerad personal efter utbildningen.
  2. Bidrag till organisationens produktivitet: APL-elever är ofta mitt i sin yrkesutbildning och kan bidra med praktiska färdigheter under sin praktik. De kan utföra arbetsuppgifter som avlastar ordinarie personal och bidrar till verksamhetens produktivitet.
  3. Innovation och nya perspektiv: Elever som kommer direkt från skolan har färsk kunskap och kan tillföra nya idéer och perspektiv. Detta kan leda till innovationer eller förbättringar i verksamhetens processer, produkter eller tjänster.
  4. Stärker arbetsplatsens sociala ansvar och varumärke: Att ta emot APL-elever visar att företaget eller kommunen engagerar sig i yrkesutbildning och samhällsutveckling. Det stärker verksamhetens varumärke som en ansvarsfull och långsiktigt tänkande arbetsgivare, vilket kan vara en konkurrensfördel.

LIA

LIA: står för lärande i arbete. De studerande går en yrkeshögskoleutbildning och perioderna är även här olika. Samordningen av platserna sker via respektive skola.

Vinster med att ta emot LIA-elever:

  1. Direkt kompetenstillskott: LIA-elever är vanligtvis äldre, har mer utbildning och kan bidra med praktiska färdigheter direkt i er verksamhet. De kan ofta ta på sig mer avancerade arbetsuppgifter och tillföra konkret värde under sin praktik.
  2. Långsiktig rekrytering: LIA-elever är på väg ut i arbetslivet och deras praktik är en utmärkt chans att utvärdera dem som potentiella anställda. Många arbetsgivare rekryterar direkt från sina LIA-praktikanter, vilket minskar rekryteringskostnader och risken för felrekryteringar.
  3. Djupare integration och utveckling: Eftersom LIA-praktiker ofta är längre och mer intensivt knutna till arbetsplatsen, kan de ge värdefull feedback och delta i projekt som kräver längre inlärning och fördjupning.
  4. Nya idéer och perspektiv: LIA-elever kan tillföra färsk kunskap och nya insikter från sin utbildning. Detta kan bidra till innovation och förbättringar inom verksamheten.

Varför erbjuda praktikplatser?

Att erbjuda praktikplatser, mentorskap, föreläsningar eller workshops för skolelever är ett utmärkt sätt att ge tillbaka till samhället samtidigt som det ger arbetsplatsen en möjlighet att se och utveckla potentiella talanger för framtiden. Ungdomarna vill komma ut i arbetslivet och testa att göra saker praktiskt, få känna sig vuxna och få bidra. Genom att visa engagemang för att forma och stödja unga människors karriärer, kan verksamheten bygga en positiv image och vara en attraktiv arbetsgivare för framtida talanger.

Prao

Vill du påverka att fler väljer en gymnasieutbildning som leder till arbete i din bransch är det praoelever och att inspirera de yngre du ska satsa på.

Grupp-prao

Prao idag är inte längre som det tidigare varit; det blir mer vanligt att elever i en mindre grupp tar del av hela verksamheten mycket likt ett fördjupat studiebesök. Inom många områden råder säkerhetsregler som säger att minderåriga inte får utföra de olika momenten vilket påverkar utformningen av prao på företag framförallt inom industri-, el- och teknikbranschen för att nämna några. Om du är småföretagare kan du samarbeta med ett annat företag på orten och låta eleverna rotera mellan era verksamheter.

Genom grupp-prao kan då arbetsplatser på ett säkert sätt ändå visa upp sin bransch och elever som tillfrågats säger att de gärna deltar på grupp-prao för att få veta mer om branschen, och de kräver inte att få utföra en massa “egna” arbetsuppgifter under sin praovecka. Prao i grupp kan hjälpa den blyga personen att känna sig mer bekväm och gruppen tar också stöd i varandra i uppgifter eller för att inte känna sig ensam, samtidigt som den egna verksamheten inte överbelastas.

En grupp om exempelvis fyra elever kan lotsas runt på de olika avdelningarna så att alla delar på ansvaret. Gruppen kan också få egna uppgifter såsom att söka information om verksamheten eller branschen utifrån specifika frågeställningar och redovisa det sin sista dag, där resultatet kan tillföra ett ungdomligt perspektiv på den egna verksamheten. Eller varför inte skicka ut gruppen på “skatt-jakt” där de själva rör sig över arbetsplatsen för att ta reda på mer om de roller som finns genom att intervjua några medarbetare?

Förbered, agera och följ upp - genom att ha en förberedd plan inför elevernas besök maxar ni möjligheten att praktiken blir en framgång för både er arbetsplats och eleverna.

Före prao:

Tiden som praoeleven spenderar på er arbetsplats blir bättre för både er och eleven om ni är förberedda inför praoveckan. Förankra ert syfte om varför ni vill ta emot elever och vad målet är för er verksamhet till era medarbetare så alla är införstådda och ser vinsterna med att ta emot eleverna. Det underlättar för att göra en värdefull prao både för er och eleven.

Frågor att fundera på :

  • Vad vill vi förmedla om vår arbetsplats?
  • Vad vill vi att eleven ska veta om verksamheten?
  • Vad vill vi att eleven ska komma ihåg efter sin tid här?
  • Hur gynnar det oss om eleven tycker att det varit roligt att arbeta på vår arbetsplats eller i vår bransch?
  • Hur kan vi visa vad som är intressant med just vår verksamhet?

Här kommer tips på hur ni kan gå tillväga:

Bestäm tider och antal elever; vilka veckor är det möjligt att ta emot? Vanligtvis bestämmer skolorna sina praoveckor terminsvis. Kanske är det fler skolor inom din kommun? Att ta emot en elev ger stor chans att engagera sig medan det kan underlätta att ta emot en grupp elever så att arbetsplatsen hinner med sitt samtidigt som eleverna finner lite trygghet i varandra.

Handledare och kontaktperson; Alla elever ska ha minst en handledare som finns tillhands under sin praoperiod. Prao kan ibland vara elevers första kontakt med arbetslivet och handledaren är kanske den första vuxna personen utanför skolvärlden och den egna familjen som eleven möter.

Vad är en bra handledare? En bra handledare är intresserad av ungdomar och är social och engagerad. Att ha ett öppet sinne och förmåga att kommunicera tydligt är viktigt, likväl att vara förberedd för uppdraget. En bra handledare är motiverande och kan vinna elevens förtroende så att eleven enkelt kan vända sig till handledaren om det blir problem eller eleven känner sig osäker.

Tips! Utse gärna flera personer som handledare så att eleven alltid har någon att vända sig till och det blir inte så betungande för den enskilda handledaren.

Elev och skola behöver kunna kontakta någon vid frågor innan prao – i många fall är handledare samma som kontaktperson men det är inte ett krav.

Skolverket erbjuder digital handledarutbildning gratis! Skolverkets webbaserade apl-handledarutbildning.

Arbetstider och lunch; enligt arbetsmiljöverket får en elev inte ha mer än 7 timmars tid exkl raster och inte mellan kl 20.00 - 06.00. Men vanligast är att det sträcker sig till 6 timmar. Eleverna ska ha en sammanhängande rast på minst 30 minuter senast efter 4,5 timmars arbete. Många praoplatser ger möjlighet för eleven att äta på närmaste skola, eller så kan de informeras om att ta med egen lunch eller om arbetsplatsen väljer att bjuda på lunch.

Stäm av innan start; För att säkerställa en smidig start är det bra att handledaren och eleven har kontaktat varandra i förväg. Detta ger möjlighet för er att bestämma arbetstider som passar med hur eleven kan ta sig till och från er arbetsplats och annan viktig information såsom var eleven ska gå in första dagen och även förväntningar, vilket skapar en trygg grund för båda parter inför prao-perioden.

Försäkring och riskbedömning; I de allra flesta kommuner är eleverna försäkrade genom en olycksfallsförsäkring som gäller under schemalagda skoltimmar samt på väg till och från skolan. Flera kommuner har också tecknat en så kallad ansvarsförsäkring som täcker den försäkrades skadeståndsskyldigheter.

Enligt arbetsmiljölagen måste en riskbedömning av den minderårigas arbetsuppgifter på arbetsplatsen göras. Här är ett förslag på en checklista kan användas vid arbetsplatsens riskbedömning inför prao. Checklistan kan kompletteras med ytterligare punkter utifrån arbetsplatsens verksamhet.

Förslag checklista

  • Eleven får stöd av en handledare under praktiken. Handledaren har tid för uppdraget
  • Eleven får introduktion och information om rutiner, arbetsuppgifter och föreskrifter
  • Eleven arbetar max 7 timmar per dag (inte mellan 20-06)
  • Eleven får minst 30 minuter lunch samt fikapaus
  • Eleven tillhandahålls lämpliga kläder/skyddsutrustning i de fall behov finns
  • Eleven utför bara lätta och icke riskfyllda arbetsuppgifter som är lämpliga
  • Arbetsplatsen är medveten om, har tagit del av och följer arbetsmiljöverkets föreskrifter

Har vi tillräckligt bra arbetsuppgifter för en 14–15-åring?

Du kanske tänker att det är svårt att hitta arbetsuppgifter till en praoelev. Sänk ribban! En elev som gör sin prao hos dig behöver inte prova på alla arbetsuppgifter som finns utan kan vara med och titta ibland, ha olika uppgifter som inte är rena arbetsuppgifter utan kan vara av annat slag som gör att eleven lär sig om branschen och verksamheten.

Inkludera eleven och fråga vad denne är nyfiken på och intresserad av. Det ger eleven en känsla av delaktighet och att hen får med sig delar som eleven velat lära sig mer om.

Från elevernas synvinkel vill de få erfarenhet av att jobba, hur man beter sig, men även komma ifrån skolan en stund och slippa läxor såklart! De vill testa, göra roliga praktiska uppgifter, känna sig delaktiga och vuxna- vara en i gänget och bli omtyckta och uppskattade! Vem vill inte det!

Eleven är inte heller hos dig under hela arbetsdagarna, utan snarare under 6 tim.

Du kan få in ett ungdomligt perspektiv i verksamheten genom att skapa uppdrag för eleven att lösa, eller bjuda in eleven att komma med egna förslag på uppgifter. Det viktigaste är att eleven känner sig delaktig.

Tänk också på att elever ofta är bra på ny teknik! Kanske de kan se över er hemsida eller er marknadsföring?

Tips på arbetsuppgifter:

  • Göra namnskyltar till alla i personalen att ha på dörrar eller skrivbord.
  • Låta eleven göra ett CV där kunskaperna från praoplatsen läggs till.
  • Ta foton på alla anställda som kan användas till presentationer, hemsida eller intranät.
  • Eleven kan göra en serie med hjälp av text och bild som redovisar vad eleven fått göra på sin praktikplats – rita eller fotografera.
  • Fylla i tabeller med siffror eller information i datasystem, eller till exempel Excel
  • Sortera papper och göra enklare administrationsuppgifter.
  • Hantera post.
  • Hjälpa till med kundutskick.
  • Skriva texter till intranät och sociala medier.
  • Förbereda lokal eller fika inför konferenser eller möten.
  • Service till kunder.
  • Olika undersökningar som verksamheten kan ha nytta av – verksamheten arbetar kanske med specifika målgrupper som en praoelev kan hjälpa till att närmare undersöka.
  • Hålla rent och snyggt.
  • Intervjua medarbetare om vad de gör och hur de har utbildat sig.

Tips på elevuppgifter utifrån yrkesområden

Tips om prao från Malmö stad

Under prao

Första dagen är en stor händelse! Vi rekommenderar att förbereda ett varmt välkomnande och ha ett schema för veckan klart. Genom att ta sig tid att guida eleven runt och presentera denne för kollegorna skapar ni en atmosfär av välkomnande och delaktighet. Ett extra fint välkomnande kan du göra genom att ha förberett namnskylt och skyddskläder till eleven och kanske en egen mugg eller tröja med namnet på. Kom ihåg att visa toaletter och omklädningsrum också.

TIPS! Tänk på att eleverna är vana vid tydliga instruktioner i skolan.

Under denna dag är det viktigt att ta raster och lunch tillsammans med eleven och gärna inkludera kollegorna för att låta eleven känna sig som en del av teamet från första stund. Tillsammans skapar ni en inspirerande och givande prao-upplevelse för alla inblandade!

Följ upp eleven och ha kort avstämning i slutet av dagarna med frågor såsom vad som varit bra och mindre bra, frågor om moment hen utfört och vad hen lärt sig under dagen.

Ett delat ansvar

För att ansvaret inte ska hamna hos en enda person i verksamheten kan det vara bra att låta eleverna följa med olika personer på arbetsplatsen. Det går också bra att varva praoveckans praktiska moment med att eleverna får göra studiebesök i en annan del av verksamheten eller arbeta med ett uppdrag, så länge som eleverna får stöd i arbetet.

Många elever har ingen arbetslivserfarenhet och behöver därför få ett bra mottagande på arbetsplatsen. Introduktionen på arbetsplatsen ska få eleven att känna sig trygg och välkommen. När man tar emot en praoelev delar man ansvaret med skolan.

Arbetsplatsens ansvar är att

  • utse en eller flera handledare
  • se till att eleven känner sig välkommen och delaktig
  • göra en riskbedömning utifrån informationen från skolan
  • och det arbetsmiljöarbete som finns på arbetsplatsen
  • informera om arbetsmiljö, rutiner och arbetssätt samt ansvarar för arbetsmiljön

Handledarens ansvar är att

  • se till att eleven känner sig trygg
  • uppmuntra eleven till att prova olika arbetsuppgifter
  • kontakta utsedd personal på skolan vid frågor.

Skolans ansvar är att

  • skapa en god kontakt med arbetsplatsen
  • förbereda eleven väl inför praoperioden
  • förse arbetsplatsen med kontaktuppgifter till ansvarig person på skolan
  • förse arbetsplatsen med blankett för riskbedömning
  • eleven är försäkrad och arbetsplatsen informerad
  • anmäla till Arbetsmiljöverket om eleven har skadatseller har riskerat att skada sig.

Efter prao

På sista praodagen är det trevligt att arrangera en avslutningsfika där ni kan tacka av eleven. Att ge en avslutningspresent är väldigt omtyckt och något de gärna berättar vidare om och lockar fler att söka nästa gång. Vid avslutningen kan du också göra en utvärdering av vad eleven tyckte om praoperioden och vad eleven har fått med sig för erfarenheter och syn på företaget och branschen. Be gärna eleven att ge feedback som ni sen kan ha nytta av till nästa praomottagande. Här är också ett tillfälle att ge feedback till eleven och lägg tyngden på de bra sakerna. Kom ihåg att eleven ska lämna tillbaka lånad utrustning!

Hur anmäler du intresse att ta emot praoelever?

13 av 14 kommuner i Fyrbodal använder det digitala verktyget praktikplatsen.se. Det är en digital plattform där du presenterar din verksamhet och ger din bild av praoplatsen så att elever kan önska och söka prao i just din verksamhet. Din användning av verktyget är gratis och för att få tillgång ska du kontakta praktiksamordning@fyrbodal.se. Praktiksamordningen hjälper dig att starta upp en platsannons, guidar dig i verktyget och stöttar dig i din planering av prao.

I platsannonsen lägger du enkelt upp information om din verksamhet och arbetsplats, samt anger hur många elever och under vilka veckor du har möjlighet att ta emot praoelever. Du styr själv över innehållet och kan lämna detaljerad information såsom arbetsuppgifter, arbetstider, klädsel, lunch osv och du kan också välja att bifoga egna dokument som eleven behöver läsa innan start. Verktyget tilldelar vilken elev som får vilken plats baserat på de val som eleven gör, detta skapar en likvärdighet i vem som får vilken plats. Du får information om vilken elev som kommer senast 2 veckor innan praon startar så du har gott om tid att få kontakt med eleven för att välkomna eleven till er och lämna detaljerad information. Många väljer att lägga till att eleverna ska höra av sig eller besöka platsen innan praoveckan startar.

När en praovecka är slut får du mail med information om att fylla i ett digitalt praktikintyg när veckan är slut, tillsammans med en länk till intyget.

För mer information och grymma tips:

Besök Malmö stads hemsida eller kolla in Skolverkets webbplats för att få tillgång till en gratis handledarutbildning och annan härlig inspiration.

APL

Yrkesprogrammen bör skalas upp för att matcha arbetsmarknadens behov. För att kunna utöka antalet elevplatser behöver det också finnas tillräckligt med APL-platser, vilket ofta är ett stort bekymmer. Vill du bidra till att yrkesutbildningarna kan utbilda fler elever till din bransch, är det APL-elever du ska satsa på! Våga ta steget!

APL, eller arbetsplatsförlagt lärande, är en spännande möjlighet för elever att integrera verklig arbetslivserfarenhet i sin utbildning. Det innebär att en del av utbildningen sker direkt hos en arbetsgivare, vilket ger eleverna en oslagbar chans att förstå och applicera sina kunskaper i en verklig arbetsmiljö.

Inom de nationella yrkesprogrammen sträcker sig APL-tiden till minst 10 veckor, en period som inte bara fördjupar elevernas kunskap utan också stärker deras yrkesidentitet. Nyckeln till en lyckad APL-upplevelse ligger i den smidiga samverkan mellan skolan och arbetsplatsen, där tydliga ansvarsroller och samarbetsavtal skapar en stabil grund.

Under APL är det avgörande att varje elev har en dedikerad handledare, en mentor som vägleder och stödjer dem genom deras praktiska erfarenhet. Det är utbildningsanordnarens ansvar att säkerställa att denna handledning är av hög kvalitet och väl anpassad till utbildningens mål och kursplaner.

För lärlingsutbildningar utgör APL en central del av utbildningen, där eleverna spenderar större delen av sin tid direkt på arbetsplatsen. Detta ger dem en djupgående inblick i sitt framtida yrke och möjlighet att utveckla de färdigheter som krävs för att lyckas i arbetslivet.

Vill du ta emot APL-elever vänder du dig till den eller de skolor som har utbildningar som riktar sig till din bransch. Skolan ger dig information och planerar innehållet med dig i förhållande till utbildningens mål.

Liksom prao är det här en tidig kontakt med arbetslivet. Hjälp eleven att känna sig trygg och välkommen så ni får en fin APL-period tillsammans.

Vad kan man göra förutom att ta emot praktikanter?

Du som arbetsgivare har flera möjligheter att engagera dig i och samverka med skolor på både grundskolenivå, gymnasie- och komvuxnivå. Här är några exempel på vad du kan göra på ditt företag;

  • Medverka på “öppet hus”. Där finns möjlighet att påverka elever och föräldrar genom att visa upp alla olika yrken.
  • Välkomna eleverna på gymnasieskolornas uppstartsveckor. Att välkomna eleverna till branschen får dem att känna en branschtillhörighet redan i skolan.
  • Erbjuda studiebesök där eleverna kan få motivation att jobba ännu hårdare i skolan. Ju mer kvalitetstid eleverna tillbringar ute i arbetslivet under gymnasietiden, desto bättre förberedda är de för ett yrkesliv.
  • Gästspel: Alla skolor välkomnar gästföreläsare och ”gästlärare” som inspiratörer.
  • Erbjud kompetensutveckling för lärare i din verksamhet. Ni kan vara en viktig del av att öka kunskapen och hålla skolpersonalen uppdaterad om branschen.
  • Erbjud sommarjobb.
Lycka till och kom ihåg - ni är grymma som gör skillnad för dessa framtida talanger!

Mer info och tips

Länkar till branschspecifikt material för prao och APL

Informationen i det här dokumentet är hämtad från: Skolverket, Göteborgsregionen, Malmö stad och Svenskt Näringsliv.

Kontakt

Julia Sahlström, Processledare Praktiksamordning Fyrbodals kommunalförbund: julia.sahlstrom@fyrbodal.se

Anki Samuelsson, Processledare Kompetensplattform Fyrbodals kommunalförbund: E-post: anki.samuelsson@fyrbodal.se

Praktiksamordning och anmälan till praktikplatsen.se: praktiksamordning@fyrbodal.se