Loading

Unelma omasta vaatebrändistä toteutui vuosien jälkeen

Juho Parpala ei löytänyt itselleen mieluisia vaatteita, joten ne täytyi tehdä itse. 27-vuotias Parpala perusti Aito Clothing -vaatebrändinsä helmikuussa 2022.

Peruskoulun jälkeen Parpala kävi lukion sekä ammattikoulun, joista hän valmistui automaatioasentajaksi sekä ylioppilaaksi. Vaikka haave omasta vaatebrändistä syntyi jo kouluaikoina, sai unelma odottaa, sillä töiden ohella ei aikaa ollut muulle.

“Ajatuksen tasolla idea ja haave omasta vaatebrändistä on ollut varmaankin niin kauan, kun olen mistään mitään ymmärtänyt”, kertoo Parpala.

Parpala teki ensimmäisen vaatteensa itse jo ala-asteen käsityötunnilla. Ensimmäinen itse tehty vaate oli pipo. Vuosia myöhemmin hän palasi päähineiden maailmaan ja suunnitteli lippiksen. Lippis laitettiin tuotantoon ja Parpala pääsi ensimmäistä kertaa sovittamaan suunnittelemiaan vaatteita. Parpala kuvailee olleensa erittäin tyytyväinen, kun painoi päähän lippiksensä ensi kertaa.

Käsityötunnilla kudottu pipo jäi käyttämättä, mutta seuraavat vaatteet eivät jäisi

Haave omasta vaatebrändistä toteutui helmikuussa 2022, kun hän perusti Aito Clothing -yrityksen. Myyntiin laitettiin ensimmäisenä lippis, josta kaikki alkoi. Nykyään myynnissä on useita vaatteita farkkutakeista t-paitoihin. Myynnissä on myös yksi vaate koirille.

Vaikka tällä hetkellä vaatteiden suunnittelu on enemmän harrastemaista, Parpala unelmoi, että hän voisi joskus lopettaa päivätyöt automaatioasentajana ja keskittyä pelkästään vaatebisnekseen.

“Toivon, että jonain päivänä elättäisin itseni vaatebisneksellä, edes puolittain. Haluaisin, että Aito Clothingista tulisi valtavirtajuttu, mutta se ei ole vielä ajankohtaista”, kertoo Parpala.

Nimi Aito Clothing juontaa juurensa Parpalan striimausnimestä Aitojii. Hänen mukaansa striimeissä pidetään homma aitona, ja hän halusi antaa vaatemerkilleen saman nimen.

Parpalan perfektionistinen luonne varjostaa vaatebisnestä. Vaikka vaatteessa ei olisi mitään vikaa, ei hän koskaan ole tyytyväinen. Hänelle tärkeää on vaatteiden laatu, mikä on tuonut hänelle harmaita hiuksia.

“En ole saanut tuotettua kaikkia vaatteita sellaisella laadulla mitä haluaisin, joten nyt ollaan vähän pysähdyksissä vaatetuotannon suhteen”, kommentoi Parpala.

“Toivon, että jonain päivänä elättäisin itseni vaatebisneksellä, edes puolittain. Haluaisin, että Aito Clothingista tulisi valtavirtajuttu, mutta se ei ole vielä ajankohtaista”

Inspiraatiota kaikesta ympäröivästä

Markkinoilta ei löytynyt sellaisia vaatteita, joita Parpala halusi itse päällään pitää. Vaatteet siis täytyi tehdä itse. Inspiraation vaatteisiin hän saa kaikesta mitä ympärillään näkee.

“Yhdistelen näkemiäni eri asioita päässäni, ja saan niistä ideoita mitkä elementit voisivat näyttää hyvältä yhdessä”, kertoo Parpala suunnitteluprosessistaan.

Parpala haluaa vaatteidensa olevan siistejä arkivaatteita. Vaatteiden tulee olla sellaisia, jotka yllä voi mennä minne tahansa. Niiden tulee olla hienoja, mutta myös ennen kaikkea mukavia päällä.

Inspiraatiota hän saa myös toisilta suomalaisilta vaatebrändeiltä, kuten Wulf & Supply ja Same Goal Clothing.

“Tykkään siitä, miten Same Goal Clothing toimii. En sano, että pitäisin kaikista vaatteista ja siitä tyylistä mitä he tekevät, mutta tykkään aitoudesta ja avoimuudesta, joka on heidän toiminnassaan läsnä”, kertoo Parpala.

“Henkisesti haluaisin olla yhtä vahva kuin David Coggins. En halua samanlaista elämää, vaan haluan samanlaisen mentaliteetin, joka hänellä on”

“Joka päivä pitää päästä eteenpäin”

Vaikka Parpalalla on monta rautaa tulessa, nauttii hän silti elämästä kaiken myllerryksen keskellä. Töiden, korkeakouluopintojen, vaatebisneksen ja ihmissuhteiden yhdistäminen vaatii Parpalalta tasapainottelua. Hän uskoo kuitenkin kaiken kasvattavan häntä ihmisenä. Esikuvakseen hän nimeää maailman kovapäisimmäksi tituleeratun David Cogginsin, joka tunnetaan urheilijana ja motivaatiopuhujana.

“Henkisesti haluaisin olla yhtä vahva kuin David Coggins. En halua samanlaista elämää, vaan haluan samanlaisen mentaliteetin, joka hänellä on”, kommentoi Parpala.

Kymmenen vuoden päästä Parpala näkee itsensä henkisesti ja fyysisesti vahvempana kuin tällä hetkellä. Kymmenen vuoden päästä hän ei enää käy päivätöissä, vaan elättää itsensä jollain muulla tavalla. Vaatebisnes tulee olemaan osa hänen elämäänsä aina hautaan saakka.

Parpala kuvailee itseään avoimena ja impulsiivisena ihmisenä. Mutta ennen kaikkea hän on aito.

Juho Parpala

  • 27-vuotias
  • Varttunut Simossa, aikuistunut Kemissä
  • Nykyisin asuu Oulussa Winston-koiran kanssa
  • Perusti Aito Clothingin 2022
  • Lompakossa kaksi euroa käteistä
  • Vihaa epärehellisyyttä

Teksti: Iida Koskela

Kuvat: Miika Yliniemelä