Rondpunt Jaarverslag 2023

Voorwoord

Het jaar 2023 startte voor Rondpunt met het denkproces ‘Hoe willen we Rondpunt uitbouwen als strategisch middelpunt tussen alle betrokkenen bij een verkeersongeval?’. Onze personeelsploeg en het vernieuwde bestuursorgaan maakten hiervoor de eerste aanzet. We maakten onze missie en visie duidelijker en startten met een doelgroepenanalyse.

We zetten in op een geïntegreerde benadering van verkeersslachtoffers. Na hun ongeval komen ze immers terecht in een complex en versnipperd landschap waarin betere zorg geboden kan worden als de verschillende actoren elkaar kennen, op elkaar afgestemd zijn en samenwerken. Om die reden hebben we in 2023 de Vlaamse Stuurgroep Opvang Verkeersslachtoffers opnieuw opgestart. Een eerste werk hierbij was het opstellen van een gezamenlijk memorandum ter inspiratie van het beleid.

Die geïntegreerde aanpak weerspiegelde zich ook in een intensere samenwerking met voor ons gelijkgezinde partners. Samen met de lotgenotenverenigingen Ouders van Verongelukte Kinderen, Over-Hoop en Even Zeer en met Getuigen onderweg bouwen we een community uit die betrokkenen bij een verkeersongeval nog beter kan vertegenwoordigen.

Daarnaast legden we ook contacten met de afzonderlijke organisaties zoals het CAW, Assuralia, VDAB en heel wat andere, en exploreerden we of en hoe we nog meer kunnen samenwerken.

We hebben ook een brede bevraging opgesteld en verspreid naar de eerstelijnsactoren omdat we willen weten wat er in hun sector leeft en welke knelpunten of uitdagingen zij zien in het traject dat verkeersslachtoffers moeten doorlopen. In 2024 zullen er ook specifieke bevragingen uitgevoerd worden bij de betrokkenen zelf - slachtoffers, veroorzakers, naasten en nabestaanden, getuigen - en de overige professionele actoren in zorg- en hulpverlening en bij politie, justitie en verzekeringen.

In eenzelfde beweging en met die brede scope voor ogen, herwerken we ook ons inhoudelijke aanbod. Daarom zijn we gestart met een revisie van onze praktische gids ‘Als het verkeer je raakt’ en onze contactkaarten. De overige tools en vormingen komen volgend jaar aan bod.

Een voorwoord van één blad is te kort om onze acties en initiatieven van 2023 samen te vatten. Rondpunt is een kleine organisatie met een grote overtuiging om meer en beter te doen. Daarom vragen wij aan allen die verkeersslachtoffers en andere betrokkenen een warm hart toedragen om de krachten te bundelen. Samen sterker!

Arnoud Sneijers

Coördinator Rondpunt vzw

Verfijning missie en visie

We hebben afgelopen jaar onze missie en visie verder verfijnd. We deden dit enerzijds om onze boodschap scherper te stellen en anderzijds om Rondpunt beter te profileren als strategisch middelpunt tussen alle betrokkenen bij een verkeersongeval.

Deze interne oefening werd geïnitieerd door onze personeelsploeg op een denkdag en uiteindelijk gefinaliseerd en goedgekeurd door het bestuur en de Algemene Vergadering. Hieronder vinden jullie de nieuwe versies.

Missie

Rondpunt ijvert voor een goede opvang en ondersteuning van alle betrokkenen tijdens hun traject na een verkeersongeval. Wij vervullen een brugfunctie tussen de betrokkenen bij een verkeersongeval, de professionals en het beleid.

Vanuit hun ervaringen en expertise verzamelen en delen wij kennis over de gevolgen na een verkeersongeval aan alle belanghebbenden.

Wij geven een stem aan diegenen die door een verkeersongeval geraakt werden en signaleren hun leed bij het beleid. Wij ondersteunen professionals die in aanraking komen met betrokkenen bij een verkeersongeval zowel in kennisverwerving als in bewustwording. Rondpunt werkt altijd samen, nooit alleen.

Visie

Rondpunt streeft naar een wereld waarin iedere betrokkene bij een verkeersongeval goede opvang krijgt, en er nooit alleen voor staat. In deze wereld is de opvang laagdrempelig, toegankelijk en zo georganiseerd dat alle hulp- en dienstverlening elkaar naadloos opvolgt.

Elke professional ondersteunt vanuit zijn expertise en vakgebied een betrokkene bij een verkeersongeval en doet dit met de nodige empathie en respect.

Het beleid is zich bewust van het leed van wie door een verkeersongeval geraakt werd en investeert de nodige middelen om de impact van een verkeersongeval op de betrokkenen tot een minimum te beperken.

Hulpvragen

Via ons contactpunt kunnen betrokkenen bij een verkeersongeval en professionals die hen ondersteunen, vragen stellen via e-mail en telefoon. Deze hulpvragen dragen bij aan het verhogen van de kwaliteit van onze vormingen, nieuwe leervormen en tools doordat we voortdurend kunnen aftoetsen aan de noden van betrokkenen en hulpverleners na een verkeersongeval.

Er werden in totaal 117 hulpvragen beantwoord. Meer dan 90% van de hulpvragen kwamen binnen via e-mail.

Van de 117 hulpvragen kwamen er 49 van de verkeersslachtoffers zelf (= 41%). Ook de naasten en nabestaanden (familieleden, vrienden) komen hier vaak aan bod. Zij vertegenwoordigen 18% van de hulpvragen. Tot slot staan de veroorzakers (7%) ook bovenaan in deze lijst.

Van de professionelen doen de sociale diensten en het CAW (slachtofferhulp) het vaakst een beroep op onze diensten (17%).

Wat betreft de categorieën zien we dat veruit de meeste hulpvragen van verzekeringstechnische (62%) of juridische (15%) aard zijn. Op de derde plaats staan de psychosociale vragen met 13%.

Vergeleken met 2022 zien we een gelijk aantal hulpvragen. Het aandeel van de direct betrokkenen en hun omgeving ligt wel hoger (9%), net als het aantal verzekeringstechnische en juridische vragen (12%).

In 2023 ontvingen wij van zeven hulpvragers feedback. Deze waren allen zeer positief.

Jullie hebben mij al heel veel geholpen. Jullie advies, steun, mails geven mij een geruststelling. Dank daarvoor!

We hebben ons automatisch registratiesysteem voor de hulpvragen in 2023 geoptimaliseerd. Hulpvragen worden gecategoriseerd via kernwoorden. Zo is het makkelijker om te zoeken en te ordenen volgens doelgroep of thema.

Rondpunt in cijfers

Kennisdeling en sensibilisering

  • In maart organiseerden wij een studiedag voor 50 begeleiders intensieve dienstverlening. Het thema was hoe je best kan omgaan met verkeersslachtoffers en mensen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) tijdens de begeleiding en ondersteuning naar werk. De nadruk lag hierbij op secundaire victimisatie, de symptomen van een hersenletsel en het belang van een goede samenwerking met andere diensten.
  • Onze knuffelactie werd verdergezet. We organiseerden vormingen over ‘Hoe omgaan met kinderen vlak na een verkeersongeval’ voor vier verschillende diensten met een gevarieerd publiek (diensten slachtofferbejegening van de politie, ambulanciers en brandweer). We deelden ook knuffels uit, die de hulpverleners bij interventies aan de kinderen kunnen geven.
  • Het project ‘En dan?!’ waarbij ervaringsdeskundigen revalidanten ondersteunen tijdens hun traject, werd voortgezet binnen Revarte.
  • Onze sessies bij LOK's (lokale kwaliteitsgroep van artsen) liepen ook dit jaar door. Via deze sessies proberen we huisartsen te sensibiliseren over de problematiek van verkeersslachtoffers. We organiseerden 7 LOK-sessies en bereikten hiermee 113 huisartsen.
  • We gaven ook een training via het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding over de knelpunten en uitdagingen voor verkeersslachtoffers tijdens hun gerechtelijke traject.
  • Samen met trauma-experte Ilse Van De Walle ontwikkelden we een vormingspakket voor verzekeringsmaatschappijen. Dit wordt in 2024 uitgerold.
  • De derde zondag van november organiseerden we samen met OVK, Over-Hoop en Getuigen onderweg de Internationale Herdenkingsdag. Slachtoffers van een verkeersongeval en nabestaanden vertelden over hun ervaring op Radio Nostalgie en konden ook een verzoeknummer aanvragen.
  • Met de Vlaamse Stuurgroep voor een betere opvang van verkeersslachtoffers werkten we een memorandum uit. Dit werd uitgestuurd naar alle politieke partijen, relevante kabinetten en beleidsorganen.
  • We verstuurden vier nieuwsbrieven waarin thema’s werden belicht zoals het memorandum van de Vlaamse Stuurgroep, onze bevraging, een voorstelling van onze partners Bednet en Over-Hoop en OVK als winnaar van de Standaard Solidariteitsprijs.

Tools en producten

  • We zijn gestart met de herwerking van onze Praktische Gids ‘Als het verkeer je raakt’. We contacteerden externe professionals om de hoofstukken die aansluiten op hun expertise na te kijken en ons de nodige feedback te geven.
  • We gaven onze contactkaarten een nieuwe look en pasten ook hier enkele gegevens aan.
  • We startten ook met de vernieuwing van onze Zebra-kit. Deze kit is een ondersteunende tool om klassen en leerkrachten uit het basisonderwijs te ondersteunen indien een van de klasgenoten geraakt wordt door een ongeval. Dit jaar deden we een interne analyse en volgend jaar doen we ook een beroep op externe experts om dit pakket een nieuwe inhoud en vorm te geven.

Deelname in overlegstructuren

  • Hersenletsel Liga: algemene vergadering, werkgroep vorming en denkdagen
  • CAW: leergroep verkeer, Vlaams Forum en Vlaams Congres Verkeersveiligheid
  • Moderator: algemene vergadering
  • Werkgroep Opvang Betrokkenen bij een Verkeersongeval Mechelen
  • Vlaamse Stuurgroep Opvang Verkeersslachtoffers
  • Werkgroep community met lotgenotenverenigingen en Getuigen onderweg

ZAKELIJKE GIFTEN

FVF | TotalEnergies Antwerpen | Lions Club Antwerpen HavenBelfius Insurance

STRUCTURELE STEUN

Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

TEAM 2023

Rondpunt is een kleine vzw met een team van gemotiveerde medewerkers. In maart 2023 verliet onze ervaren stafmedewerkster Marijke Janssenswillen de organisatie. Op halve kracht werkten we nadien naarstig door tot aan de zomerperiode. In juli verwelkomden we Melissa Martens als communicatiespecialiste ter vervanging van Teun van den Neste. En in september vervoegde nieuwe stafmedewerkster Annemie Van Looveren ons team. Vanaf dan waren we eindelijk terug op volle sterkte. In december 2023 bestond het Rondpunt team uit zes mensen, waarvan vijf in loondienst en één vaste vrijwilliger. Onderstaand een overzicht.

  • Arnoud Sneijers - Coördinator
  • Melissa Martens - Communicatiemedewerker
  • Nathalie Vandendaele - Stafmedewerker Verzekeringen & Juridische Zaken
  • Annemie Van Looveren - Stafmedewerker Zorg en re-integratie
  • Emilie Verloo – Administratief en logistiek medewerker
  • Karl Beutels – Vrijwilliger

Financiële rapportage

Rondpunt wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid en is verder afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Elke gift, hoe klein ook, helpt ons de opvang van verkeersslachtoffers verbeteren.

Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan ze overmaken op het rekeningnummer IBAN BE72 7430 2345 4816 op naam van Rondpunt vzw. Je kan ook een gift doen via de 'Doe een gift'-knop op onze website.