Niet aangeboren hersenletsel (NAH) Presentatie van de bouwstenen

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is elke afwijking of beschadiging van de hersenen die na de geboorte is ontstaan.Het belangrijkste kenmerk van NAH is de zogenaamde ‘breuk in de levenslijn’. Mensen ervaren hun leven vaak als in tweeën gedeeld: een leven vóór en een leven na het hersenletsel. Hierin verschilt de doelgroep van mensen met een aangeboren beperkingen; mensen met hersenletsel krijgen te maken met verwerkingsproblematiek en moeten hun leven opnieuw en anders vormgeven.

Doel

Het uiteindelijke doel van dit leertraject is dat je leert om de cliënt te begeleiden bij het meekomen in hun (meestal onoverzichtelijke) omgeving. Dat kan complex zijn omdat iedere cliënt zijn eigen verhaal heeft. De begeleiding die je biedt is daarom altijd maatwerk.

Deze module bevat basiskennis over NAH. Naast kennis en casuïstiek bevat de module een reflectie- en praktijkopdracht en verschillende handvatten. Hiermee krijgt de begeleider grip op de complexiteit van NAH.

Een overzicht van de bouwstenen

  • Inleiding
  • Zelfscan NAH
  • Introductie NAH
  • Perspectieven van begeleiders, verschillende mini casussen
  • Handvat Cliënt in beeld
  • Casus John
  • Handvat Gevolgen
  • Praktijkopdracht
  • Reflectieopdracht
  • Verdieping: dilemma's en andere vraagstukken om in het team te bespreken
Jullie hebben echt heel hard gewerkt het ziet er super uit! Ik voelde me heel erg vereerd dat ik mee mocht doen met de ontwikkeling. – Een redactieraadlid

Zelfscan NAH

De zelfscan kan worden ingezet als startpunt van het leertraject, maar is niet noodzakelijk. De zelfscan bevat een check op alle theoretische thema’s uit het leertraject.

Introductie NAH

De introductie bevat basiskennis NAH en behandelt verschillende onderwerpen.

  • Wat is NAH?
  • Basiskennis over de hersenen
  • Oorzaken van hersenletsel
  • Gevolgen van hersenletsel
  • Omgaan met NAH
  • Omgaan met rouw en verlies

Mini casussen

Perspectieven van begeleiders

In deze vier korte casussen komen de volgende thema's aan bod: Motiveren van cliënten, levend verlies, jezelf inzetten als tool en verwachtingen bespreken.

Handvat: cliënt in beeld

Het handvat helpt om een beeld te krijgen van de cliënt. Het geeft een overzicht van factoren die de begeleider houvast geven om een 360 graden beeld te krijgen.

Mooi overzicht! Kan je bijvoorbeeld gebruiken op een prikbord op kantoor! - Een redactieraadlid

Casus John: 360 graden beeld van jouw cliënt

Naast de mini-casussen is er een grotere casus uitgewerkt over John. Daarin komt de theorie uit de introductie terug met praktische handvatten voor zorgprofessionals. De deelnemer brengt stap voor stap de puzzelstukjes in kaart en krijgt gevoel bij de complexiteit.

Handvat gevolgen

Hoe kun je als begeleider omgaan met de verschillende gevolgen van hersenletsel? In dit handvat worden tips gegeven bij de meest voorkomende gevolgen.

Dilemma's en andere vraagstukken

Op basis van een paar korte situatieschetsen waarin communicatie voor een dilemma zorgt ga je met je team of collega aan de slag. De bouwsteen geeft inzicht door situaties die niet altijd zwart-wit zijn met je anderen te bespreken.

Praktijkopdracht: Wat past bij jouw cliënt

Deze bouwsteen bevat verschillende onderdelen om voor een cliënt uit de eigen werksituatie het hersenletsel en daarbij passende begeleiding te onderzoeken. Zo gaat de deelnemer de belemmeringen en mogelijkheden van de eigen cliënt en de mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding in kaart brengen. Om dit systematisch te inventariseren maakt deze opdracht deels gebruik van het ICF-model.

Reflectieopdracht: Wie ben ik als begeleider?

Met deze bouwsteen gaat de deelnemer reflecteren op het eigen functioneren. De deelnemer onderzoekt wie hij is en wat hij nog wil leren in het werken met mensen met NAH.

Naslag

De belangrijkste informatie over NAH wordt binnen de bouwstenen op de juiste plek aangeboden. In de naslag is alle theorie gebundeld.

Dankwoord

Deze module is tot stand gekomen met dank aan een ervaringsdeskundige en een grote groep experts vanuit de verschillende organisaties: ZoZijn, Odion, 's Heeren Loo, SWZ Zorg, Siza, Middin, Hooi op je vork, PAO.